07-08-12

IGOR S. OPGEKNOOPT

In juni-juli voerde het VB campagne met Igor S., inbreker die zonder pardon achter de tralies moest (foto 1), en ook nog Saïd I., Malik G. en Frans V.. Sommigen vonden dat de campagne goed was voor een nieuwe klacht wegens racisme; anderen wezen erop dat de verhouding vreemdelingen - autochtonen bij de gevangenispopulatie gerespecteerd is, maar wel kan gediscussieerd worden over de gewenste strafmaat.

 

In Berchem werd vorige week Igor S. opgeknoopt aan een boom teruggevonden. Tenminste een pop die Igor S. moest voorstellen, met over het hoofd een plastic zak van het VB (foto 2). De pop werd in de nacht van woensdag op donderdag opgehangen aan een boom op de middenberm van de Elisabethlei. Donderdagmorgen verwijderde de politie de pop. “Wie er achter zit of wat de opzet is, weten we niet”, verklaarde politiewoordvoerder Fons Bastiaenssens. “Het is niet duidelijk of dit een actie tegen of voor het Vlaams Belang is.” Filip Dewinter zegt dat zijn partij hier niets mee te maken heeft. “Deze actie is echt een brug te ver”, zegt Filip Dewinter in Gazet van Antwerpen. “Iemand probeert ons zwart te maken of verwarring te stichten.” Zoals bekend heeft Filip Dewinter een lelieblanke ziel.

 

In juli werden affiches verspreid met een persiflage op het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck en daarbij het VB-logo en de tekst “Blijf van ons land! Asielbedriegers, criminele vreemdelingen, illegalen, islamradicalen, immigratie-profitariaat.” De affiches waren aangeplakt in een aantal steden én in Ekeren, Antwerps district hometown van Filip Dewinter en zijn trouwe luitenant Wim Van Osselaer. Bij Gazet van Antwerpen twijfelden ze of het geen VB-stunt was spijts de ontkenning van VB-voorzitter Bruno Valkeniers. “Want wie zou nu veel geld uitgeven aan een valse VB-affiche? En die affiche lijkt toch wel verdacht veel op andere stunts waarop vooral Filip Dewinter in zijn campagnes het patent schijnt te hebben. Vorige week kregen we nog een geel en een zwart oordopje in onze brievenbus, om ons te beschermen tegen het geleuter van de andere politieke partijen. En dat alles op kosten van de belastingbetaler.”

 

Een affiche verspreiden en je er vervolgens met klem van distantiëren: zo haal je natuurlijk geheid de media”, vervolgde Gazet van Antwerpen. “Nogmaals, we willen Bruno Valkeniers best geloven. Zelf heeft hij zich nooit geprofileerd als een tafelspringer, in het begin van zijn voorzitterschap riep hij zelfs van de daken dat hij een andere stijl zou introduceren bij het VB en dat hij een einde zou maken aan het straatvechtersimago van de partij. Maar naarmate het VB steeds dieper wegzonk in een moeras van interne partijtwisten, verloor hij zijn geloofwaardigheid. Anno 2012 is het VB meer dan ooit de partij van Filip Dewinter. En die draait zijn hand niet om voor een stuntje meer of minder. Sinds begin dit jaar heeft het VB elke maand wel een keer gestunt. Het begon met dochter An-Sofie Dewinter, poserend in bikini en nikab. Daarna volgde het boek over moslimvrouwen met de provocerende titel Hoer noch slavin van Anke Van dermeersch (1, 2). In april kondigde Dewinter een meldpunt voor illegaliteit aan. En in mei knikkerde hij de kegels van de andere partijen omver op de Grote Markt.”

Gazet van Antwerpen vergeet dan nog de premie die Dewinter uitloofde voor al wie een boerka dragende vrouw kan spotten en aangeven bij de politie, de Igor S.-campagne en de bedeling van worstjes op een schoolbarbecue
Waar is de tijd dat de choquerendste VB-actie een folder was met een halfnaakte Tanguy Veys?

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, actie |  Facebook | | |  Print

06-08-12

VB’ERS BIJ DE N-VA: DE VIJFTIGSTE GEVONDEN

Terwijl  Het Laatste Nieuws 47 van de 48 door AFF/Verzet eerder opgelijste (ex-)VB’ers bij de N-VA bevestigde door elk van hen te contacteren, kregen wij nog drie namen binnen van VB’ers bij de N-VA. Wat ons op minstens 50 VB’ers bij de N-VA brengt. “Minstens”, want we zijn ervan overtuigd dat naarmate nog meer plaatsen op N-VA-lijsten bekend worden, we op de N-VA-lijsten nog meer VB’ers zullen terugzien.

 

Dit is de nieuwe lijst. In West-Vlaanderen: 1. Viky De Ridder (Brugge), 2. Tine Van Winkel (Brugge), 3. Luc Schelfhout (Deerlijk), 3. Louis Vanhoudt (Houthulst)*, 4. Jean-Luc Gallet (Houthulst), 5. Willy Delbecque (Wervik), 5. Anne-Catherine Cnockaert (Wervik), 6. Pascal Maertens (Zwevegem), 7. Daisy Verbergt (Wingene).

 

In Oost-Vlaanderen: 8. Karim Van Overmeire (Aalst), 9. Mia De Brouwer (Aalst), 10. Ignace Verhaegen (Aalst), 11. Bruno Stevenheydens (Beveren), 12. Donald Meerschman (Deinze)*, 12. Wendy Van Belle (Erpe-Mere), 13. Kamiel Van Mieghem (Kruibeke), 14. Jan Lievens (Lede), 15. Annita Sonck (Ninove), 16. Dirk Souffriau (Ninove), 17. Bruno Alens (Zele), 18. Elsje Sinnaeve (Lebbeke), 19. Patrick De Clercq (Eeklo)*, 20. Hilde Raman (Dendermonde), 21.Luc Vandewalle (Nevele)*, 22. An Wille (De Pinte).

In Antwerpen: 23. Christel Uytdewilghen (Boechout), 23. Luc Sevenhans (Brasschaat), 24. Karina Leys (Hoboken), 25. Jeroen Van de Water (Kasterlee), 26. Robert Mondelaers (Laakdal), 27. Joris Van Dessel (Nijlen)*, 28. Eddy Van den Bossche (Nijlen)* 29. Patrick Verlinden (Schoten), 30. Kristel Geubels (Brasschaat), 31. Leo Smans (Lille), 32. Geert Geens (Lille), 33. Jenny Van Damme (Lier), 34. Etienne De Lombaert (Wuustwezel), 35. Fons Vandebriel (Kasterlee), 36. Rita Schauwvlieghe (Zandhoven)*.

In Vlaams-Brabant: 37. Steven Dupont (Grimbergen), 38. Wim Demuylder (Halle), 39. Dirk Jacobs (Zemst), 40. Annick Vanacken (Zoutleeuw), 41. Rudi Matthijs (Zoutleeuw), 42. Jurgen Ceder (Dilbeek), 43. Johan Christiaens (Zaventem), 44. Steven Tielemans (Machelen).

In Limburg: 45. Michel Laenen (Herk-de-Stad), 46. Theo Stelten (Lommel), 47. Eddy Wouters (Lommel)*, 48. Inge Van Heester (Ham), 49. Olivier Gobba (Sint-Truiden), 50. Ludo Vansimpsen (Borgloon).

De paar met een asterix gemerkte namen zijn niet minstens gemeente- of OCMW-raadslid. De doorgehaalde namen zijn VB'ers die overstapten naar de N-VA maar daar intussen weer weg zijn.

Nieuwkomer op deze lijst is vooreerst Rita Schauwvlieghe uit Zandhoven: 13de op de VB-lijst in 2006, 19de op de N-VA-lijst in oktober. De N-VA-lijst in Zandhoven is overigens à la maniere van het Vlaams Blok samengesteld: met veel familieleden. De 1ste en de 22ste op de lijst zijn echtgenoten, zo ook de 7de en de 11ste, en de 9de en de 21ste op de lijst. De nummers 13 en 20 zijn vader en zoon; de nummers 4 en 17 zijn broer en zus. De N-VA als de nieuwe familiepartij !

Ook nieuw op de lijst is Johan Christiaens uit Zaventem, lijsttrekker van het VB in 2006. Hij haalde voor het overige enkel de kranten met protest tegen anderstalige reclame door commerciële firma’s, zoals reclame op wagens die tentoongesteld werden met reclame voor The Sound of Music. En dan de vijftigste naam: gemeenteraadslid Steven Tielemans uit Machelen, tweede op de VB-lijst in 2006, derde op de N-VA-lijst in oktober. Hij stapte in december vorig jaar op bij het VB “om meer te kunnen realiseren binnen de gemeente”.

Proficiat Steven, je mag bij je nieuwe partijvoorzitter langsgaan. Hij heeft voor jou een jaarabonnement klaarliggen op Dag Allemaal zodat je wekelijks op de hoogte blijft van de gezondheid van De Grote Leider, de seksuele appetijt van zijn echtgenote, en nog veel meer dat je niet eens durft vragen aan Bart De Wever.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: n-va, vb, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

VB’ERS BIJ DE N-VA: WAT DAARVAN DENKEN ?

Vijftig (ex-)VB’ers bij de N-VA, wat daarvan denken?

 

Voor sommigen is het een bewijs dat de N-VA meer en meer een Vlaams Belang light aan het worden is. “Meer en meer”, want met parlementaire vragen over de programmering in de KVS en voorstellen om de krant Le Soir uit een bibliotheek te weren was de N-VA al bezig in de stijl van het Vlaams Blok/Belang en haar Frans voorbeeld, het Front national (FN). Dat zelfs Jurgen Ceder aanvaard werd, doet ernstige vragen rijzen over wat de zogenaamde screening bij de N-VA dan wel inhoudt. Het voorbije weekend zei N-VA-kopstuk Theo Francken in De Standaard nog: “Er waren tientallen kandidaten (van het VB om over te stappen naar de N-VA, nvdr.), twee mensen uit Zoutleeuw zitten nu bij ons. Bij al de rest was het njet.” Eerder is echter al gebleken dat het hoge aantal VB’ers die bij de N-VA geweigerd zouden zijn puur mathematisch niet kan.

 

Anderen voeren aan dat de VB’ers bij de N-VA doorgaans slechts van tweede garnituur zijn. “Heel veel vulsel”, zoals Het Laatste Nieuws schreef. Het aantal VB-kopstukken bij de N-VA beperkt zich tot Karim Van Overmeire, Bruno Stevenheydens, Luc Sevenhans en Jurgen Ceder. Hier en daar is er nog een voormalig VB-personeelsid of provincieraadslid, maar de meesten zijn geen voetnoot in de geschiedenis van het Vlaams Blok/Belang waard. Daarenboven hebben die nieuwkomers zich (nog) niet kunnen nestelen in de partijstructuren die ertoe doen, zodat hun invloed al bij al beperkt is. Het lijken ons ook niet mensen die nu staan te dringen om een coalitie van de N-VA met het VB tot stand te brengen.

 

Voor Antwerpen is het duidelijk. Liesbeth Homans zei het het voorbije weekend nog in Gazet van Antwerpen: “We sluiten geen enkele partner uit (om samen een bestuursmeerderheid te vormen, nvdr.), behalve het VB, dat zich met Filip Dewinter en zijn harde lijn graag zelf uitsluit.” Elders in Vlaanderen lijkt de kans (ook) klein dat de N-VA in zee wil gaan met het VB, maar we zullen maar afwachten wat de kiesuitslag aan mathematische en politieke mogelijkheden biedt. Intussen is de kans wel groot dat de N-VA samen met anderen aan bestuursmeerderheden geraakt, en Vlaanderen de volgende jaren meegesleurd wordt in een conservatief en neoliberaal avontuur.

 

Dat laatste is al voldoende om te ageren tegen de N-VA. Niet zozeer dus haar Vlaamse agenda, al kan dat een bijkomende motivatie zijn. Niet zozeer dus een vermeende racistische agenda, al misbruikt de N-VA cijfergegevens over de migratie en heeft de hierboven al genoemde Theo Francken in VB-kringen de bijnaam ‘Xerox’ omwille van de wetsvoorstellen over migratie die hij van het VB zou kopiëren. Inzake migratie blijft er echter een kapitaal verschil tussen de N-VA en het VB, zo geeft Filip Dewinter toe. Het inlijven van ex-VB’ers is tot nu toe dan ook minder een verhaal gebleken van het opschuiven van de N-VA naar het VB, dan wel dat de N-VA een partij is waarvoor quasi alle middelen goed zijn om macht te verwerven. 

 

“Ik zie in de wereld terroristen die staatshoofd worden, waarom zou een VB’er dan geen N-VA’er kunnen worden?”, zegt Bart De Wever (De Morgen, 7 juni 2012). Tja. Dan leg je de lat wel héél laag. De Staatsveiligheid moet dringend verwittigd worden, want wat is dan de reden dat Theo Francken “tientallen kandidaten” om over te komen naar de N-VA geweigerd heeft? De N-VA beweert dat ze enkel op vraag van de betrokkenen onderzoekt of ze terecht kunnen bij de N-VA, maar uit publieke verklaringen van de VB’ers Bruno Stevenheydens (Beveren), Bruno Alens (Zele) en Robert Mondelaars (Beringen) blijkt dat zij door de N-VA gevraagd zijn over te komen naar de N-VA. De N-VA zou ook geen politici nog actief bij andere partijen overnemen. Youssef Slassi verhuisde vorige week meteen van de SP.A-gemeenteraadsbanken naar de N-VA-lijst in Antwerpen.

 

De strategen bij andere partijen zijn evenmin heiligen, maar de N-VA pretendeert anders te zijn, nieuw te zijn... In de praktijk is dat niet zo. Er is nooit openheid gegeven over de screening van kandidaat-N-VA’ers. En het weinige dat daarover verteld is, blijkt in de praktijk niet altijd gevolgd te zijn. Met welke kater gaat Vlaanderen dan niet wakker nadat de N-VA zich geïnstalleerd heeft in de gemeentehuizen en nog meer macht verworven heeft in Vlaanderen? Of is Vlaanderen slechtziend geworden door de glitter rond De Grote Vermagerde Leider? Partijen waar het doel de middelen heiligen, zijn doorgaans geen zegen voor de samenleving.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: n-va, vb, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

05-08-12

GROETEN UIT GRIEKENLAND

Een klein artikeltje over de Olympische Spelen donderdag op deze blog heeft Eddy Hermy (Nieuw-Solidaristisch Alternatief, N-SA) uit zijn evenwicht gebracht. “Normaal trekken wij ons weinig tot niks aan van hun frustratencollectief”, schrijft Hermy. Maar deze keer volgt toch een lang – en zoals vaak: warrig – epistel. Het artikel is ondertekend door "N-SA", maar de unieke schrijfstijl van Eddy Hermy is er van ver in te herkennen.

 

Hermy heeft gelijk als hij de uitspattingen van de officials van het Grieks Olympisch Comité bekritiseert, en het kapitalistisch karakter van de Olympische Spelen in het algemeen. Hij kan er echter niet mee om dat we zijn steun aan de Griekse neonazi’s van Chrysi Avghi (‘Gouden Dageraad’) bekritiseren. “In plaats van de stemmen voor Gouden Dageraad te delegitimeren (en daarmee de democratie in haar geboorteplaats te begraven), zou men beter eens kijken hoe het er daar werkelijk aan toe gaat. Dit is geen spelletje, het zou beter zijn dat het AFF eens een reisje naar Griekenland boekt in de plaats van nu en dan haar revolutionaire strijd te staken om wat (in hun ogen: multicultureel) zon-zee-strand op te nemen.”

 

Van stemmen “delegitimeren” kennen ze bij Chrysi Avghi overigens alles van. Toen de huidige Griekse parlementsleden hun eed als parlementslid aflegden en ook een paar parlementsleden met een moslimachtergrond aan de beurt waren, weigerden de Chrysi Avghi-parlementsleden bij die eedafleggingen recht te staan zoals bij de eedaflegging van de andere Griekse parlementsleden (foto). Als dat geen “delegitimeren” is…

 

De kritiek dat AFF’ers beter eens een reisje naar Griekenland boeken verbaast ook. AFF’ers zijn dáár. Op de foto hierboven zie je twee AFF’ers die eerder dit jaar een staking bij een recyclagebedrijf in Héraklion bezochten/steunden. De voorbije week kwam er goed nieuws van de arbeiders daar: na 118 dagen staking bekwamen ze dat hun loon op hetzelfde niveau blijft als vóór januari dit jaar, toen de fabriekseigenaar hun loon met 22 % wilde verlagen. Tot 450 euro per maand. De staking loonde, en het succes smaakt zoet te meer ‘gele vakbonden’ de patronale pogingen steunden om de staking te breken.

 

De foto weerlegt ook een ander vooroordeel van Eddy Hermy: dat AFF'ers allemaal trotskisten zijn. Er zijn er, maar er zijn evengoed socialisten, groenen, partijlozen en anderen. Op de foto hierboven draagt één van de AFF’ers een PVDA-T-shirt. De twee AFF'ers op de foto zijn trouwens volbloed PVDA'ers. Hen verdenken van trotskisme is toch het laatste wat men kan doen. Maar ja, Eddy Hermy, die zijn politieke carrière begon bij AMADA, verdenkt zowat iedereen van trotskisme: Meyrem Almaci (Groen!), Sofie Staelraeve (Open VLD)… Zelfs Greet Op de Beeck, VRT-journaliste en levenspartner van Patrick Dewael (Open VLD). Eddy Hermy, nooit de slimste van de klas geweest. En het is er niet op verbeterd.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: griekenland, n-sa, actie |  Facebook | | |  Print

04-08-12

KOMT OOK JÜRGEN GORIS VERVROEGD VRIJ ?

Gisteren werd in Malonne betoogd tegen de mogelijke vervroegde vrijlating van Michelle Martine, de ex-vrouw van Marc Dutroux. De initiatiefnemers komen uit extreemrechtse hoek. De oproep werd gelanceerd door Sandra Latinis, voorzitster van Solidarité Unitaire, een nieuw partijtje opgericht door voormalige leden van het Front national (FN). Ook Nation, een groupuscule vergelijkbaar met het Nieuw-Solidaristisch Initiatief (N-SA), riep op voor de betoging. Extreemrechts zou ook kunnen gaan betogen tegen de mogelijke vervroegde vrijlating van Jürgen Goris (foto 1) die gisteren uitgebreid de kranten haalde. Maar dat zal extreemrechts allicht niet doen. Jürgen Goris is één van hen.

 

Jürgen Goris schoot in de nacht van 3 op 4 augustus 2002 op een scoutsfuif in Onze-Lieve-Vrouw-Waver twee mensen neer. Goris is amper een kwartier op de wei waar de fuif plaatsvindt en geraakt oververhit als een fuifganger wat bier op hem morst. Goris begint onmiddellijk te zwaaien met zijn gloednieuwe Bernardelli-revolver. Securityman Tim Tobback zegt niet onder de indruk te zijn van Goris’ speeltuig. Goris blijft zwaaien met zijn revolver maar zet het dan op een lopen. Tim Tobback en zijn vriend Thierry De Rydt gaan Goris achterna. Goris lost een waarschuwingssalvo,  draait zich even later om en schiet Tim Tobback met drie kogels en Thierry De Rydt met één kogel neer.

Nadat de zaak de pers haalt stuurt de Staatsveiligheid een brief naar het parket van Mechelen om erop te wijzen dat Jürgen Goris volgens hun inlichtingen een goede vriend is van Joeri V.d.P.,  actief bij Blood and Honour Vlaanderen. Mogelijk heeft Joeri V.d.P. het wapen aan Jürgen Goris geleverd. De Staatsveiligheid heeft ook opgevangen dat ene Tomas B., ook al lid van Blood and Honour Vlaanderen, over een indrukwekkend wapenarsenaal zou beschikken. En Joeri V.d.P. en Tomas B. kennen elkaar. Mogelijk kwam de revolver van Goris bijgevolg via Joeri V.d.P. van Tomas B. Maar het zou kunnen dat het wapen rechtstreeks van B. kwam, want B. is bij de Staatsveiligheid bekend als mededader van de mishandeling van een man van Egyptische afkomst bij de IJzerbedevaart in 2001. Volgens persberichten zou Jürgen Goris eveneens betrokken zijn bij dit incident.

Enkele maanden later krijgt Goris één jaar gevangenisstraf met zes maanden uitstel voor de aanslag op de Egyptenaar. B. ontspringt de dans bij gebrek aan bewijs. Enkele jaren later veroordeelt het assisenhof Goris tot dertig jaar cel voor doodslag op de fuif in Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Tomas B. haalt in september 2006 opnieuw de pers als speurders huiszoekingen uitvoeren in vijf legerkazernes en achttien privé-woningen voor wat sindsdien bekend is als de BBET-zaak die de voorbije maanden behandeld werd bij de correctionele rechtbank van Dendermonde (1, 2, 3, 4, 5, 6) maar nu voor onbepaalde tijd is uitgesteld (7).

Drie jaar geleden haalde Humo de zaak-Goris terug boven. Humo-redacteur Jan Antonissen maakte zich druk over het feit dat in het BBET-dossier geen enkele verwijzing zit naar de schietpartij van Jürgen Goris. Er is niet alleen de vraag waar de revolver vandaan kwam. Waar kwamen ook de andere wapens vandaan die in Goris' auto en bij hem thuis gevonden werden? Een uurtje voor Goris de fuifweide opstapte hebben B. en Goris nog vijfmaal met elkaar gesmst en eenmaal gebeld. Waarover ging de conversatie? Ook zouden beiden betrokken zijn bij handel in drugs. De bijnaam van Goris was den Bolle, en niet alleen omwille van zijn lichaamsomvang. Hij verkocht naar verluidt ook 'bollen' - dialect voor drugs als XTC en amfetamine.

Uitgerekend nu het precies tien jaar geleden is dat Tim Tobback en Thierry De Rydt vermoord werden, kregen hun ouders een brief waarin gemeld wordt dat Jürgen Goris vraagt om vervroegd vrij te komen nadat hij eenderde van zijn straf heeft uitgezeten. Tien van de dertig jaar cel waartoe hij veroordeeld is. “Verdriet, woede, verbijstering: het passeert weer allemaal de revue”, zegt de vader van Tim Tobback (foto 2, met een portret van zijn vermoorde zoon). Hij vindt dat Goris het niet verdient om vrij te komen. Wilfried Tobback (in Het Nieuwsblad): “Hij moet ieder slachtoffer 22.000 euro schadevergoeding betalen. Ooit stelde hij voor om 50 euro per maand te storten. Voor de vier ouders samen. Toen we dat wegwuifden, hebben we één keer 265 euro gekregen. Daar is het al die jaren bij gebleven. Bovendien hebben wij nooit excuses gehoord, ook niet van zijn ouders. (…) Moet iemand met zo'n houding dan na een derde van zijn straf al vrijkomen?”

 

Aanstaande donderdag moeten de families Tobback en De Rydt op gesprek gaan. Dan wordt hen uitgelegd wat de mogelijkheden zijn en wat er kan gebeuren. “Het enige wat we daar mogen doen is luisteren en enkele voorwaarden stellen, maar over de vrijlating, daar hebben we niets over te vertellen”, zegt Wilfried Tobback in Gazet van Antwerpen. Hij leeft met toch wel een beetje angst voor de dag dat Goris vrijkomt. Wilfried Tobback: “Ik herinner me nog altijd het moment op het assisenproces dat hij naar ons een teken maakte van een pistool tegen het hoofd. Ik ben nog altijd bang dat hij ons na zijn vrijlating komt opzoeken om ons ook neer te schieten. Hij ziet ons als de schuldigen voor zijn straf.”

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour, bbet, criminaliteit |  Facebook | | |  Print

03-08-12

DE WEEK IN ZEVEN CITATEN (EN EENTJE EXTRA)

Er is nog maar één die al echt campagne aan het voeren is voor de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen, en dat is Filip Dewinter. Dinsdag wandelde hij de markt in Wilrijk af. Vooraleer zich in de mensenmassa te storten, namen hij en zijn chauffeur-bodyguard Koen Spitaels  de boekskes door (foto). Dag Allemaal heeft een interview met Wilfried Martens en Miet Smet die nog altijd van jetje geven in bed. Story heeft Phaedra Hoste en de Antwerpse advocaat en Open VLD’er Kris Luyckx hand in hand gespot in Knokke. ’s Anderendaags ontkende Kris Luyckx in de kranten een liefdesrelatie te hebben met de jongste aanwinst (nouja) van de Antwerpse Open VLD. Wij vonden niets belangwekkend in de boekskes maar onthielden wel enkele andere uitspraken de voorbije week.

 

“Ik herinner me ook dat we met alle studenten van de Studio (Herman Teirlinck, nvdr.) en het Conservatorium ’s nachts affiches van het Vlaams Belang gingen overplakken. Spannend, want het jaar daarvoor was iemand van de PVDA het ziekenhuis in geslagen toen hij betrapt was.” Actrice An Miller haalt herinneringen op aan haar studententijd; de VB-plakploegen hanteerden NSV-methodes. (De Standaard, 28 juli 2012) 

 

Afrekenen nu, stond op die VB-affiches. Wij plakten daar de flauwe mop ‘Maar we hebben nog niets besteld’ over.” Acteur Dimitri Leue vult Ann Miller aan. Gezien de geciteerde verkiezingsslogan spreekt Dimitri Leue over de verkiezingscampagne in 1995. (De Standaard, 28 juli 2012)

 

Rood: links rariteitensocialisme of gewoon bende vetlappen? Eddy Hermy titelt op de website van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) dat hij die van Rood! maar rare zoniet vieze mannen en vrouwen vindt omdat ze op hun lijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen plaats bieden aan vertegenwoordigers van seksuele minderheden. (Website N-SA, 29 juli 2012).

 

“Bruno heeft een fout gemaakt door te denken dat hij die partij kon veranderen. Ik heb met hem te doen, want hij is eraan begonnen met een enorme dosis idealisme.” Paul Valkeniers is gedelegeerd bestuurder van CEPA (de Centrale der Werkgevers aan de Haven van Antwerpen), voorzitter van de Open VLD in Schoten, voorzitter van de gemeenteraad in diezelfde gemeente en de jongere broer van VB-voorzitter Bruno Valkeniers. Wat vindt Paul Valkeniers ervan dat het VB onder voorzitterschap van zijn broer zo is weggezakt? (Gazet van Antwerpen, 30 juli 2012)

 

“Wij voelen ons gediscrimineerd.” Piet Ronsijn (Vlaams Belang Grimbergen) vindt het niet eerlijk dat ingevolge een afspraak tussen de plaatselijke politieke partijen in Grimbergen geen partijaffiches op de gemeentelijke aanplakborden mogen geplakt worden, en affiches van andere, niet-politieke, verenigingen wél op de gemeentelijke aanplakborden mogen hangen. (Het Laatste Nieuws, 31 juli 2012)

 

“Geef mij dan toch Jurgen Ceder maar, hoor ;-)” Als Rob Verreycken N-VA’er zou zijn, ziet hij liever Jurgen Ceder overkomen dan Youssef Slassi (tot begin deze week nog SP.A’er, bij de N-VA binnengehaald voor zijn 'bestuurservaring' als gemeenteraadslid terwijl hijzelf bekritiseert dat de Antwerpse SP.A-gemeenteraadsfractie slechts een stelletje ja-knikkers voor burgemeester Patrick Janssens mag zijn, vlak voor Chris Morel lijstduwer op de Antwerpse N-VA-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober). (Facebook, 1 augustus 2012)

 

“Ik voel me niet geroepen om te reageren op uitlatingen van Dewinter.” Liesbeth Homans wil niet reageren op de kritiek van Filip Dewinter over het bij de N-VA binnenhalen van Youssef Slassi. Homans bevestigt daarmee het beeld van Dewinter als roepende in de woestijn. Blijkbaar heeft de pers de N-VA niet om een reactie gevraagd op de kritiek van Guy Lauwers (voorzitter van de SP.A-Antwerpen) die meer hout snijdt: “Ze zeggen altijd dat ze (de N-VA, red.) geen leden van een andere partij aannemen. En dat ze een ontluizingsperiode hanteren. De realiteit bewijst het tegendeel.” (Citaten uit respectievelijk Het Nieuwsblad en De Morgen, 2 augustus 2012)

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: citaten, actie, hermy, valkeniers, verreycken, dewinter, homans |  Facebook | | |  Print

02-08-12

GEEN GOUDEN MEDAILLE VOOR HET N-SA

De Olympische Spelen zijn met een recordaantal televisiekijkers en radioluisteraars gestart. En “we” hebben al één medaille. “We” voor wie zich Belg voelt, en dan ook verheugd is over de bronzen medaille van de Luikse judoka Charline Van Snick.

 

De Olympische Spelen hebben zelfs de website van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) gehaald, zij het om minder sportieve redenen. De Griekse hinkstapspringster Voula Papachristou (foto 1) is immers uit het Grieks Olympisch team gezet nadat ze een racistisch ‘grapje’ via Twitter verspreidde. Onlangs stierf in Athene een man aan het ‘West-Nijlvirus’. Vijf andere mensen zijn eveneens geïnfecteerd met dit virus. Voula Papachristou tweette daarop: “Met zoveel Afrikanen in Athene, eten de Westnijlmuskieten nu zoals thuis”. Geheel onverwacht was de tweet niet, want Papachristou verstuurde regelmatig via Twitter berichten verder van Ilias Kasidiaris, het Chrysi Avgi-parlementslid bekend om zijn slaande argumenten bij een televisiedebat begin juni. Ook YouTube-filmpjes van de Griekse neonazi’s werden regelmatig door Papachristou verder verspreid.

Toen de negatieve reacties op haar Westnijlmuskieten-tweet zich begonnen op te stapelen, reageerde Papachristou met: “Zo ben ik. Ik lach.” Toen de reacties bleven aanhouden en ze uit het Olympisch team dreigde gezet te worden, luidde het: “'Ik had dit nooit mogen doen. Het was een ongelukkige en smakeloze grap. Ik schaam me voor wat ik teweeg heb gebracht. Het is nooit mijn bedoeling geweest iemand te beledigen of te kwetsen.” Het kon de Griekse regeringspartijen niet vermurwen, die eisten de uitsluiting van Papachristou. “Ze mag zoveel gemene 'moppen' maken als ze wil terwijl ze naar de Spelen kijkt op televisie. Maar Griekenland mag ze zeker niet vertegenwoordigen in Londen.” En zo gebeurde ook. De kans dat Papachristou Griekenland een Olympische medaille zou bezorgen, was eerder klein.

Wie we ook niet (meer) zullen zien in Londen, is de Zwitserse voetballer Michel Morganella. Maandag is hij uit de Zwitserse Olympische voetbalselectie gezet voor het verzenden van een beledigend bericht op – ook al – Twitter.”Ik sla alle Koreanen kapot, ga jullie allemaal in brand steken. Ahahahhahahaah bende mongolen', schreef de speler van de Italiaanse eersteklasser Palermo op zijn account na de door Zwitserland met 2-1 verloren wedstrijd tegen Zuid-Korea. Morganella (foto 2, tijdens de wedstrijd tegen Zuid-Korea) bood achteraf zijn excuses aan en de beledigende tweet werd van het net gehaald. De beruchte tweet van Papachristou is niet verwijderd. Het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) schreef geen commentaar bij de door haar gepubliceerde persberichten over Papachristou, maar liet meerdere malen blijken te sympathiseren met de Griekse neonazi’s van Chrysi Avgi.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: racisme, n-sa |  Facebook | | |  Print

01-08-12

NA DE ZAAK-CEDER (2). WAAR BLIJVEN DE EXCUSES ?

Naar aanleiding van de “Ik krijg rillingen van die NSV’ers”-uitspraak van Jan Peumans blikte het VB maandag terug naar de incidenten in Leuven tussen NSV’ers en anderen in de jaren tachtig. Samengevat: het waren de linksen die fascistische methodes gebruikten. Als niemand anders het zegt, zal het VB het wel zeggen. ’t Pallieterke heeft al enkele malen geschreven over de fameuze rellen met Jurgen Ceder in 1984. Niet zonder reden.

 

Volgens onze informatie is huidig 't Pallieterke-hoofdredacteur Karl Van Camp de man helemaal links op foto 1. De in De Morgen van 18 juli afgedrukte foto van de rellen op 8 maart 1984 in Leuven (helemaal rechts: Jurgen Ceder; foto 2: Karl Van Camp 27 jaar later). Alleszins trok Karl Van Camp onze aandacht door een gedetailleerd verslag van die rellen al in ’t Pallieterke van 11 juli, nadat Groen-Kamerlid Meyrem Almaci die rellen in herinnering bracht in een opiniebijdrage bij Knack online. Karl Van Camp (in ’t Pallieterke van 11 juli 2012): “Op 7 maart 1984 bezette een dertigtal NSV’ers het secretariaat van de Algemene Studentenraad (ASR) in Leuven, in ’t Stuk. Aanleiding was de niet-erkenning door de ASR. Aan de gevel van ’t Stuk werd een spandoek gehangen. Verder gebeurde er in het gebouw weinig. Buiten verzamelde zich een groep linkse studenten. Na enkele uren bezetting kwam het moment dat de NSV’ers het gebouw wilden verlaten. Voor de enige uitgang stonden de linksen hen op te wachten. Eén van de eerste NSV’ers die naar buiten stapte, kreeg een emmer verf over zich heen.

 

Een NSV-por – de latere echtgenote van Joris Van Hauthem – kreeg een fiets toegeslingerd en geraakte gewond. Een linkse student, op de eerste rij, moest anderzijds een klap incasseren. Hij geraakte zwaargewond met een gebroken knie. Voor de NSV’ers betekende de ontruiming van ’t Stuk echt spitsroeden lopen. Ze probeerden hun hachje te redden tegenover een overwicht van ‘democraten’ die het geweld niet schuwden maar integendeel een warme ontvangst hadden voorbereid. Dat de linkse student gewond geraakte in het tumult, was niet omdat hij op honderd meter als toerist stond toe te kijken, neen, hij stond als haantje-de-voorste op de eerste rij, om de tegenstanders van de NSV op te wachten. Beweren zoals (De Standaard-redacteur Bart, nvdr.) Brinckman, dat Ceder meedeed aan een ‘raid’ is dus fameus rammelen met de waarheid. En neen, het was niet Ceder die in onzachte aanraking kwam met die linkse tegenbetoger. Wat Almaci en Brinckman ook mogen insinueren, ik kan de N-VA-onderzoekscommissie geruststellen: het was iemand anders.”

 

Blijkbaar is daarmee de “N-VA-onderzoekscommissie” inderdaad gerustgesteld, maar niet de betrokken student Bart Germeys. Volgens zijn toenmalige vriendin (in De Morgen van 18 juli 2012) wilde Germeys een meisje bevrijden dat gemolesteerd werd. “Op dat moment kwam die trap: een gerichte karatetrap van Ceder naar de knie. Bart heeft nog in een reflex zijn been opgetrokken, waardoor zijn scheenbeen overgestampt werd.” Een andere getuige, huidig professor sociologie Geert Van Hootegem, bevestigd: “Ik zag hoe Ceder Bart Germeys een beenbreuk schopte. Een regelrecht fascistische daad.” Germeys is ernstig gewond. Zijn been blijkt gebroken en hij wordt per ambulance afgevoerd. In het ziekenhuis zijn er spier- en huidtransplantaties nodig, omdat het vel en de spieren tot op het bot zijn afgestorven. Germeys gaat sindsdien mankend door het leven. Dat leidde tot rugproblemen, waarvoor hij binnenkort geopereerd moet worden.

 

Als Karl Van Camp al dan niet op zijn communiezieltje belooft dat het toch niet Jurgen Ceder was die al het leed bij Bart Germeys veroorzaakte, zou hij toch op zijn minst zijn kameraden van toen kunnen aansporen om zich bij Bart Germeys te verontschuldigen voor het leed dat Germeys werd aangedaan. Minstens de man (het is weinig waarschijnlijk dat het een vrouw was) die Germeys voor het leven gehandicapt maakte. In ’t Pallieterke van 25 juli 2012 wordt nog eens teruggeblikt op de rellen in Leuven, maar enige aanzet tot excuus tegenover Germeys is er weer niet bij. Integendeel, er wordt geschimpt naar onder andere de toenmalige vriendin van Germeys.’t Pallieterke heeft “uit linkse kring” vernomen dat ze Germeys verlaten zou hebben omwille van zijn handicap. “Dat zou ons, de zeden en gewoonten der linkse Belgen in acht nemend, niet verwonderen, maar wij weten niet of het waar is. Links heeft sedert Lenins apologie van de leugen al zo vaak gelogen, ook over mede-linksen.”

 

We herhalen het: waar blijven de excuses van de NSV? Huidig nationaal voorzitter Ruben Rosiers mag het doen, maar het is weinig waarschijnlijk dat hij het wil. Spoort Karl Van Camp dan zijn toenmalige NSV-vrienden aan om dit te doen? Op basis van de artikels in ’t Pallieterke lijkt dat er niet in te zitten, maar een mens weet maar nooit wat nog kan gebeuren. Het zou alleszins gepast zijn. Oneindig meer dan Jurgen Ceder is de nu al 28 jaar gehandicapte Bart Germeys immers het grootste slachtoffer van de veelbesproken rellen in Leuven.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ceder, van camp, nsv |  Facebook | | |  Print

NA DE ZAAK-CEDER (3). NSV-BRIEF NA NACHT TE DIEP IN GLAS KIJKEN

Vanzelfsprekend reageerde ook de NSV op de “Ik krijg rillingen van die NSV’ers”-uitspraak van Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA). Dat die reactie verscheen bij het vooral door VB-personeelsleden bijeengeschreven RechtsActueel, en niet bij één van de NSV-websites, is tekenend voor het vaarwater waarin de NSV zit.

 

Vice-Senior Senorium 2012-2013 Nils Van Roy – zelf net terug van de 'zomeruniversiteit' van de Vlaams Belang Jongeren in Bretagne – opent zijn Open brief aan Jan Peumans met een opsomming van welke N-VA’ers ooit NSV’er waren: jongerenvoorzitster Kim Van Cauteren, partijmedewerker Bruno Stevenheydens die nog leider was van de NSV-‘verbondswacht’ (zeg maar: NSV-‘ordedienst’) en parlementslid Karim Van Overmeire. En nog meer. Er zijn inderdaad nog wel een paar N-VA’ers meer ooit bij de NSV geweest. Berten Vermeulen bijvoorbeeld, ooit bestuurslid van de NSV in Antwerpen en nu N-VA-fractiemedewerker in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Zoon van Luc Vermeulen (Voorpost, VB-personeelslid). Het lijstje VB-parlementsleden en -personeelsleden als student NSV’er is echter nog altijd véél langer. NSV-Leuven pronkt in één van haar jongste berichten er nog mee dat maar liefst vijf van de acht Vlaams Belang Jongeren-voorzitters voorheen NSV’er waren. Foutje evenwel. De huidige is de negende VBJ-voorzitter. Op de Wikipedia-pagina over de VBJ wordt er eentje over het hoofd gezien. Op www.aff.be is de volledige lijst terug te vinden.

 

Vervolgens klaagt Nils Van Roy in zijn Open brief aan Jan Peumans dat “groupuscules zoals Amada, MLB, AFF… (…) de reden waren dat NSV! soms gewelddadig uit de hoek MOEST komen”, om vervolgens de maagdelijkheid van de NSV te prediken. “Wij van NSV! roepen op al onze activiteiten en betogingen (foto) op om niet in te gaan op provocaties van extreem-links en dit wordt steeds goed opgevolgd. Ik ga niet ontkennen dat enkelingen, na een nacht te diep in het glas te hebben gekeken, ooit betrokken zijn geweest bij een vechtpartij. Dit zijn echter uitzonderingen, en zaken die wel eens voorvallen in elke studentenvereniging.” Toen Nils Van Roy zijn Open brief aan Jan Peumans schreef had hij blijkbaar ook een nacht te diep in het glas gekeken.

 

VB-voorzitter Bruno Valkeniers schaamt zich minder over zijn NSV-jaren. Toen hij in 2007 nog maar een week genoemd werd als mogelijk volgende VB-voorzitter zei Bruno Valkeniers in een interview in De Standaard: “Vlaams Belang heeft altijd gerekruteerd in NSV-kringen. Heel wat Belangers waren tijdens mijn NSV-jaren ook vrienden. Inderdaad, dat waren geen koorknapen. Ach, je bent jong en je wilt wat. Dan zoek je de weg van de radicaliteit. Ik schaam me niet voor dat occasionele straatgeweld.”

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nsv, peumans, valkeniers |  Facebook | | |  Print