05-09-12

EN STRAKS: DE IDEOLOGIE VAN DE N-VA

Geheel belangeloos – wij worden niet gesubsidieerd, zijn niet tewerkgesteld door een partij, vakbond of andere organisatie – berichten wij over het wel en wee ter extreem rechterzijde van het politieke spectrum, bij uitbreiding wel eens over de rechterzijde tout court. Objectiviteit is daarbij ons streven. Als wij hier vorige zaterdag de promopraat van uitgeverij Davidsfonds over Het regime van Bart De Wever citeerden, dan willen wij dat nu ook doen met N-VA. Analyse van een politieke ideologie van Ico Maly nu de najaarsaanbieding van uitgeverij EPO in onze mailbox viel.

 

“Zondag 13 juni 2010. Vlaanderen heeft gekozen voor Verandering met hoofdletter V: voor het eerst in haar prille geschiedenis kroont de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) zich tot grootste partij. Leeuwenvlaggen wapperen, Latijnse spreuken vliegen in het rond. Maar anders dan na de zegetochten van Vlaams Blok en Vlaams Belang hoeft niemand het met rode kaken te gaan uitleggen in het buitenland. N-VA-voorzitter Bart De Wever spreekt van een gezond nationalisme dat meer democratie wil bewerkstelligen. Een nationalisme dat openstaat voor de wereld. Een nationalisme van de 21ste eeuw. Ruim twee jaar later – De Wever is inmiddels algemeen erkend als ‘Slimste mens van Vlaanderen’ – analyseert Ico Maly het programma en de ideologie van de N-VA. Wat verstaat de partij precies onder de strijd voor meer democratie en hoe staat zij tegenover de erfenis van de verlichting? Wat vindt de N-VA van nieuwkomers die lid van haar natie willen worden? En wat te zeggen van de manier waarop aanhangers het partijdiscours doen circuleren binnen de massamedia.”

 

Voilà. Het boek verschijnt pas op 24 oktober, en dit kan echt niet vroeger, maar intussen kan je bij Kif Kif en De Wereld Morgen wel al de analyse van Ico Maly over de lopende verkiezingscampagne lezen. Hoofdstuk 2 is gisteren verschenen. Én: net zoals met het dieetboek van Bart De Wever is over N-VA. Analyse van een politieke ideologie een Facebook-pagina geopend die je nu al kan raadplegen.

 

Dag Allemaal biedt deze week zes bladzijden lang een exclusieve voorpublicatie uit Het regime van Bart De Wever, met unieke jeugdfoto’s van De Grote Leider. Jeugdfoto’s van Ico Maly mogen ons bespaard worden, maar het zou van objectiviteit getuigen als Ico Maly in oktober ook zes bladzijden lang in Dag Allemaal zijn bevindingen over de ideologie van de N-VA uit de doeken zou mogen doen.

 

Foto: Ico Maly spreekt erover in zijn jongste analyse van de verkiezingscampagne, de N-VA stelt haar kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen in Asse voor als zouden ze elk een Bart De Wever zijn. Ons lijkt het meer een verzameling figuranten uit In de gloria.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: boeken, n-va, de wever |  Facebook | | |  Print

04-09-12

TOMAS BOUTENS TERUG IN BUGGENHOUT

Toen hij op 23 januari, op de tweede procesdag tegen de Blood and Honour-groep bekend als Bloed - Bodem - Eer - Trouw (BBET), bij de rechtbank van Dendermonde verscheen, zei Tomas Boutens (foto 1) dat hij tegenwoordig in Turnhout woont. Zaterdagnamiddag 1 september werd Boutens door de politie opgemerkt op het terras van een café in zijn vroegere woonplaats Buggenhout (bij Dendermonde). Men kon toen perfect weten dat de kans op heisa later op de dag groot was.

 

Tomas Boutens kreeg op slag nationale bekendheid toen op 7 september 2006 in vijf legerkazernes en achttien privé-adressen huiszoekingen werden verricht. Tomas Boutens, toen beroepsmilitair gekazerneerd in Leopoldsburg, wordt beschouwd als de leider van de BBET-groep die verdacht wordt van onder meer wapenhandel en terrorisme. “Hun doelwit was het land destabiliseren om een nationaal-socialistisch regime te installeren”, zei federaal procureur Ann Fransen bij het begin van de rechtszaak op 12 september 2011. Op die eerste zittingsdag werd bekend dat Boutens een White Freedom Fighter-manifest had opgesteld waarin zijn activiteiten kaderden, en werd ook bekend dat een aantal ‘nevendossiers’ aan de BBET-zaak waren gehecht. Onder andere handel in anabolen en viagra, vechtpartijen en bedreigingen door Boutens. Eén van die vechtpartijen was bij een oudejaarsfuif in Buggenhout waarbij Boutens en een vriend betrokken waren, en een politieagent in burger die tussenbeide kwam een gebroken kaakbeen overhield aan de confrontatie.

 

Boutens verscheen niet op de eerste procesdag in de BBET-zaak. Het gerucht circuleerde dat hij naar het buitenland was vertrokken. Hij had al eens laten vallen in Brazilië dan wel in Zuid-Afrika een ‘nieuw leven’ te willen beginnen. Maar Rudi Vranckx kon Boutens opsporen en interviewen voor de VRT-reeks De vloek van Osama. Een interview dat plaatsvond in het Vlaams-nationalistisch café De Klokke in Duffel. De daaropvolgende keren verscheen Boutens wel voor de behandeling van de BBET-zaak, telkens zijn motor demonstratief parkerend voor het gerechtsgebouw van Dendermonde. Volgens zijn advocaat was Boutens na 2006 een brave burger geworden, enkel nog geïnteresseerd in moto’s.

 

Het belette niet dat Boutens in november 2010 nog de ordedienst verzorgde bij een congres van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA), in maart vorig jaar in Nederland werd opgemerkt bij een groep neonazi’s bij wie wapens in beslag werden genomen, diezelfde maand meeliep in de traditionele NSV-betoging en in maart dit jaar in Antwerpen bij een NSV-meeting met voormalig NPD-leider Udo Voight tussen het publiek zat. Terwijl iedereen het vonnis over de BBET-zaak verwachte werd de behandeling van de BBET-zaak op 25 mei voor onbepaalde tijd uitgesteld, in afwachting van een uitspraak van het Grondwettelijk Hof over de bevoegdheid van het federaal parket inzake terrorismebestrijding. En als dat de zaak niet zal stopzetten, zullen de advocaten van de BBET-verdachten nog wel andere vertragingsmanoeuvres inroepen om uiteindelijk de vrijspraak te bepleiten wegens het overschrijden van de redelijke termijn voor behandeling van de BBET-zaak.

 

Tomas Boutens trok zaterdag rond 3u30 ’s morgens met een aantal vrienden naar de jaarlijkse KSA-fuif in Buggenhout en vond er al snel een van de mannen met wie hij het de vorige keer aan de stok had gekregen. Er ontstond een handgemeen en de vechtersbazen werden op straat gezet. Daar escaleerde het geweld. “Toen de politie ter plaatse kwam, waren er al tweehonderd toeschouwers”, verduidelijkt Caroline Jonckers van het parket in Dendermonde. “We konden een aantal heethoofden identificeren. Toen kwam er plots een motorbende ter plaatse. Ze had het in het bijzonder op één man gemunt. De politie probeerde hem onmiddellijk te ontzetten. Toen de agenten met de man wegreden, werden ze achtervolgd door de motorbende. Uiteindelijk reed de motorbende weg.” Boutens noch de vijftien aanwezige leden van de motorbende werden zaterdagnacht aangehouden.

Bij de Chirojeugd, die met oudejaar Boutens op bezoek kreeg, en bij de KSA (foto 2), bij wie Boutens nu langskwam, wrijft men zich met de handen in het haar. Jeugdbewegingen hebben het financieel niet breed en dan zijn zo’n fuiven van groot belang om de kas aan te vullen. De KSA had professionele securitymensen ingehuurd – wat drukt op de winst die men kan maken – maar toch ontspoorde de fuif. Gaan mensen de volgende keer niet wegblijven gezien het gemak waarmee de voorgaande fuiven in geweld ontaarden? 

Update. Enkele kranten gaan vandaag door op de zaak-Boutens. Het Nieuwsblad laat de politieman aan het woord wiens kaaksbeen gebroken werd op de oudejaarsfuif in Buggenhout vorig jaar 1 januari. Het was rond 5 uur ’s morgens, de man die verder anoniem wil blijven werd als verantwoordelijke voor de fuif naar buiten geroepen omdat er een raam gesneuveld was. “Voor ik het goed en wel besefte, werd ik onderuit gestampt. Gevolgd door een vuistslag in mijn gezicht. De man die mijn kaak brak, was Tomas Boutens, de man die iedereen hier vreest.” Volgens de krant werd Boutens diezelfde ochtend opgepakt en verdween hij voor twee maanden achter de tralies. Nog volgens Het Nieuwsblad was Tomas Boutens de afgelopen maanden “volgens verschillende getuigen, betrokken bij een viertal vechtpartijen op fuiven in de buurt.”

Gazet van Antwerpen kon Boutens zelf spreken. “Het is niet gegaan zoals in de media wordt verteld”, zegt Boutens. Maar verder wil hij niets kwijt over de zaak. Gazet van Antwerpen sprak ook met een politieman in Buggenhout. Die vertelt: “We wisten dat er iets zat aan te komen. B. had zich hier al een tijdje  niet meer getoond. Hij is verhuisd naar Bonheiden. Maar zaterdagmiddag zat hij hier plots op een terras een pintje te drinken. Ik heb toen al aan een collega gezegd: Vanavond wordt er geknokt.” De vraag is waarom dan niet alerter is gereageerd.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: boutens, blood and honour, bbet |  Facebook | | |  Print

03-09-12

VLAAMS BELANG TE LAND, TER ZEE EN NU OOK IN DE LUCHT

Dat het Vlaams Belang te land straten, markten en pleinen afloopt om haar verkiezingsfolders te verdelen is bekend. Vorige week trok Filip Dewinter, met in zijn kielzog nog enkele andere Antwerpse Vlaams Belang’ers, ook nog naar de zee (foto 1).

 

Een uitgekiende campagnestrategie of een noodgreep van een partij die haar kiezers vastklampt tot in hun vakantieoord?”, vroeg Terzake-anker Annelies Beck zich af. In elk geval werd het aangename aan het nuttige gekoppeld. Terwijl Filip Dewinter samen met Tanguy Veys in Blankenberge de plaatselijke bier- en visspecialiteiten proefde, maakte hij reclame voor worstenfabrikant Zwan (foto). Ook het sportieve werd niet verwaarloosd (foto). Het dagje aan zee werd besloten met het bijwonen van Soley Soley in zaal Het Witte Paard in Blankenberge. Een voorstelling waarin de gekleurde medemens niet ontbreekt. Het Vlaams Belang-gezelschap genoot zichtbaar van de show.

 

Morgen gaat Filip Dewinter de lucht in. Morgen stelt het Vlaams Belang haar Antwerpse gemeenteraadslijst en campagne voor aan de pers. Plaats van het gebeuren is de helikopterhaven aan de d’ Herbouvillekaai in Antwerpen. Filip Dewinter, Anke Van dermeersch, Gerolf Annemans, Bruno Valkeniers, Jan Penris en Wim Wienen zullen daarbij “de propagandistische prioriteiten, de doelstellingen en de inhoud van de Vlaams Belang-campagne voor de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen” uit de doeken doen. Met dank aan Freddy Van Gaever zal het Vlaams Belang daar ook haar gele campagnehelikopter voorstellen. Jaloers op Bart De Wever die ook wel eens door het luchtruim zweeft met een gele dubbeldekker (foto 2)?

 

Of de Antwerpenaren zitten te wachten op de Vlaams Belang-helikopter is echter maar de vraag. Menig Antwerpenaar ergert zich aan de politiehelikopter die regelmatig in de lucht hangt boven Antwerpen, en nu krijgen ze er ook nog een Vlaams Belang-helikopter bij. Was het al maar 15 oktober.

02-09-12

CUBA LIBRE. MET GASTROLLETJE VOOR FREDERIK RANSON (N-SA)

Cuba Libre.jpgFrederik Ranson.JPGDe zomervakantie is voorbij. Voor wie het vakantiegevoel nog even wil verlengen, hebben we een boekentip. Michel Van Rijn was ooit ’s werelds grootste handelaar, oplichter en smokkelaar in (gestolen) kunst. Tegenwoordig zou hij zijn ervaring ten dienste stellen van het onderzoek naar de illegale kunsthandel en is hij alleszins auteur. In 1993 verscheen zijn biografie; in 1999 zijn eerste van tot nu toe drie thrillers met in de hoofdrol de rokkenjagende kunstsmokkelaar Axel de Saint Cyr. In het jongste boek – Cuba Libre (foto 1) – brengt de auteur ons naar Cuba. Maar ook naar Blood and Honour.

 

Een Duitse professor heeft een Automated Lip Reading-systeem (ALR) ontwikkeld waarmee het mogelijk wordt te ontcijferen wat er in films zonder geluidsopnames gezegd wordt. Zo kunnen we voorheen niet bekende conversaties volgen van Adolf Hitler. Uit één van de filmopnames met de Führer blijkt dat grootindustrieel Prescott Bush, de (groot)vader van de Amerikaanse presidenten George W. Bush (2001-2009) en George H.W. Bush (1989-1993), één van de financiers is van Hitler. Günther Sievers, hoofd van de Duitse tak van Blood and Honour, wil een dubbele slag slaan. Hij steelt de ALR-machine met de bedoeling ze, zoals gepland, te verkopen aan Raúl Castro. Met de filmopnames van Hitler en Bush erbij hoopt Sievers nog meer geld te kunnen verdienen.

 

In Berlijn is er een Blood and Honour-bijeenkomst in de periode van het stelen van de ALR-machine en het ontvoeren van de professor die de machine kan bedienen. De groepen Warhammer en Chingford Attack treden er op, beide eerder al in Vlaanderen bij Blood and Honour-concerten. Nog 'bekenden' bij de Blood and Honour-bijeenkomst zijn onder andere “David Duke, de charismatische ex-leider van de Ku Klux Klan en financier van het neonaziforum Stormfront.” Eén Nederlander, “superracist Alfred Vierling”, en twee Belgen. “De vlassige kutkrulletjes van Robert Steuckers, de spil van Euro-Synergies, een extreem-rechtse organisatie die ijverde voor ‘een groot blank Europa’, plakten als altijd op zijn zweterige, opgeblazen kop.” En: “Günther groette Frederik Ranson, de eeuwige student uit Gent en coördinator van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief.” (Cuba Libre, blz. 47).

 

Frederik Ranson haalde in 2005 de kranten toen hij als NSV’er in Gent een taart naar PS-voorzitter Elio Di Rupo gooide. Sindsdien is de jongen inderdaad actief bij het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA). Als medewerker van hun blog, als spreker over Julius Evola, en als vast meubilair bij N-SA-manifestaties (foto 2, Palestina-actie in Antwerpen). Wat er volgens de auteur van Cuba Libre allemaal op de Blood and Honour-bijeenkomst in Berlijn gebeurt is sterk overdreven – dat hopen wij toch. Verderop in het boek maken we kennis met het leven in Cuba en ten huize van de nog altijd invloedrijke George H.W. Bush. We volgen ook een wedloop tussen de staatsveiligheidsdiensten van Cuba, de Verenigde Staten en Israël. Eenmaal raden welke inlichtingendienst de beste is van de drie volstaat. Cuba Libre is 315 bladzijden dik, maar leest vlot eens de voornaamste personages in het boek voorgesteld zijn. Het verscheen bij A.W. Bruna Uitgevers, Utrecht.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: boeken, blood and honour, n-sa |  Facebook | | |  Print

01-09-12

MET DE GRAFIEK VAN ZIJN LICHAAMSGEWICHT ALS LEIDRAAD

“Bart De Wever vertelt in Het regime van Bart De Wever - geestigste dieetboek ter wereld zijn culinaire levensverhaal aan Carl Huybrechts waarbij de grafiek van zijn lichaamsgewicht de leidraad is.”

 

“Genetisch bezwaard door zijn voorvaderen, was de jonge Bart voorbestemd om een zwaargewicht te worden. Het studentenleven en zijn politieke carrière stuwden hem naar een ongekende omvang. Op het toppunt van zijn culinaire curve zorgden enkele confronterende reality checks ervoor dat hij besloot zijn lichaam tot acceptabele proporties te herleiden. Enkele toevallige ontmoetingen en een Catalaans dieet zetten hem op weg naar een spectaculaire metamorfose. Bart De Wever verloor niet alleen vijftig kilo, maar de man die Winston Churchills adagium ‘First of all: no sports’ hoog in het vaandel droeg, verbaasde vriend en vijand door in april de Ten Miles van Antwerpen uit te lopen. Het regime van Bart De Wever - geestigste dieetboek ter wereld brengt het verhaal, het dieet en de recepten in woord en beeld. Overgoten met de beste saus waar je niet dikker van wordt: humor. Bart De Wever zal zijn opbrengst van dit boek besteden aan een goed doel, een project in het kader van de strijd tegen obesitas.”

 

Tot daar de promopraat van uitgeverij Davidsfonds voor haar bestseller die vanaf dinsdag 11 september in de winkel ligt. Eén maand en een paar dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober. Voor de talk of the town is er ook een Facebookpagina over het boek. Via een Nederlandse talkshow (!) geraakte inmiddels bekend hoeveel kilo Bart De Wever intussen is afgevallen: 58 kilo in zes maanden tijd. Van 142 naar 84 kilo. Over het gewicht van Luc Bungeneers is niets medegedeeld. Maar nu: de inhoud. In oktober – kan dat niet vroeger?! – verschijnt bij uitgeverij EPO N-VA. Analyse van een politieke ideologie van Ico Maly. Hopelijk is het anders dan bij voorgaande publicaties van Ico Maly in een verstaanbare taal, moet je niet noodzakelijk universitair geschoold zijn om te kunnen volgen. In afwachting van het boek analyseert Ico Maly bij Kif Kif en De Wereld Morgen de verkiezingscampagne van de N-VA. De inleiding en het eerste hoofdstuk zijn alvast veelbelovend. Om in het oog te houden!

 

“Voor je imago hoef je dieet alleszins niet te volgen”, stelt Bart de Wever in een magazine van het Davidsfonds. “Vlamingen zijn Bourgondiërs. Ze voelen wel iets voor een politicus die goed in het vlees zit. Een harde boodschap gaat er ook gemakkelijker in als je een zacht imago hebt. Nu vertel ik niets anders dan toen ik zwaarder was, maar mensen vinden me al snel te streng.” Ico Maly meent dat De Wevers dieet moet aantonen dat het met Bart De Wever kan veranderen, bij gebrek aan de verandering die De Wever op federaal vlak kon bekomen. Dat Bart De Wever een “harde boodschap” heeft, zal Ico Maly niet betwisten.

 

Volgens een peiling vandaag bekend gemaakt in Gazet van Antwerpen zou 32,5 % van de Antwerpse kiezers N-VA stemmen en 30,9 % voor de Stadslijst van SP.A en CD&V. Met een foutenmarge van 4 % en 22,7 % van de 600 bevraagden die zich niet uitsprak, kunnen de verschillen tussen beide lijsten zowel nog kleiner als nog groter worden. Ook in de burgemeesterspoll gaat Bart De Wever (32,7 %) Patrick Janssens (28,9 %) vooraf. Het Vlaams Belang zakt terug naar 15,5 % (33,5 % bij de verkiezingen in 2006, 19,4 % bij de peiling in oktober vorig jaar). Filip Dewinter is dan ook niet tevreden. Je zou voor minder: meer dan de helft van de huidige N-VA-kiezers stemde in 2006 nog voor het VB en de natte droom van Filip Dewinter, een coalitie van N-VA en VB om de socialisten uit het stadsbestuur te houden, haalt maar 28 gemeenteraadszetels, 19 voor de N-VA en 9 voor het VB. Geen stabiele meerderheid bijgevolg met 55 te verdelen gemeenteraadszetels.

 

Voor de volledigheid ook nog de andere resultaten. De enige mogelijke meerderheidscoalitie is N-VA met S.PA/CD&V, met elk 19 gemeenteraadszetels. Samen een comfortabele meerderheid van 38 op 55. Open VLD krijgt in de peiling 6,9 % (3 zetels), Groen komt uit op 10,4 % (een verdubbeling in vergelijking met het kiesresultaat in 2006, nu goed voor 5 zetels), PVDA+ haalt met 3,0 % net niet een gemeenteraadszetel (Peter Mertens stelt in Gazet van Antwerpen dan ook de vraag wat het meest zal doorwegen in de oppositie: een vijfde verkozene van Groen of een eerste voor PVDA+), Rood! haalt slechts 0,2 % van de stemmen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: de wever, n-va, boeken, actie, antwerpen, dewinter, 14 oktober |  Facebook | | |  Print