12-10-12

DE WEEK IN ZEVEN CITATEN (EN EENTJE EXTRA)

De krijgers zijn moe. Bart De Wever was maandagochtend aan het gapen tijdens een debat bij Radio 1; ’s avonds gaf hij forfait voor het debat van het sociale middenveld in Antwerpen. De Roma zat nochtans afgeladen vol met een gevarieerd publiek: jong en oud, autochtoon en allochtoon. Woensdag verloor Filip Dewinter zijn geduld tijdens een debat aan de universiteit. Dewinter trapte het halverwege het debat af (foto) en vergat in de rapte zijn gsm. Hilariteit in de zaal toen de vergetelheid van Dewinter opgemerkt werd. Bij een debat voor een jongerenpubliek gisterennamiddag in DE Studio begon de N-VA-vertegenwoordigster aan haar slotminuut met: “Waarom u SP.A moet stemmen…” De zaal lag een minuut lang plat van het lachen. Nog twee dagen en de pijn is voorbij. De opmerkelijkste citaten de voorbije dagen zijn, toeval of niet, allemaal van of over het Vlaams Belang.

 

“We zijn er gerust in.” Titel boven het jongste editoriaal van Vlaams Belang Jongeren-voorzitter Tom Van Grieken. Waarin hij gerust is, is minder duidelijk. Er gerust in dat het Vlaams Belang weer eens zes jaar in de oppositie zal zitten? Het tegendeel zou inderdaad verontrustend zijn. (Vlaams Belang Magazine, oktober 2012)

 

“Ik meen dat Vlaams Belang mijn stad al vijfentwintig jaar lang compleet verziekt, met zijn hatelijke propaganda, zijn agressieve gehoon, zijn deprimerende negativisme – met de botheid en onbenulligheid van zijn mandatarissen ook, een enkeling uitgezonderd. Een decimering van Vlaams Belang zou voor deze stad pure winst betekenen, vergelijkbaar met het begraven van de Lange Wapper,of de aanleg van Park Spoor Noord.” Antwerpenaar Tom Naegels kijkt uit naar de uitslag op 14 oktober, en heeft liever dat de kiezers van het Vlaams Belang bij een andere, democratische, maar rechtse partij terechtkomen die de wind in de zeilen heeft, dan dat die kiezers achterblijven in een groot maar machteloos Vlaams Belang. (De Standaard, 6 oktober 2012)

 

“Toen moest ik op mijn woorden letten, de scherpe kantjes er wat afvijlen, wat tegen mijn natuur is.” Nu Filip Dewinter niet meer zoals in 2006 mikt op het burgemeesterschap en de stemmen van centrumrechtse kiezers die hij daarvoor nodig heeft, kan Dewinter weer volledig zichzelf zijn. (De Standaard Weekblad, 6 oktober 2012)

 

“Enkele dagen geleden werd ik op de markt in Deurne aangesproken door een Vlaamse vrouw die me vertelde dat ze getrouwd was met een Marokkaanse man en dat haar zoon haar naar aanleiding van het debat over de Antwerpen is van iedereen-slogan de vraag stelde: ‘Mama wat ben ik nu feitelijk, een Marokkaan of een Vlaming?’ De vrouw had haar zoon geantwoord dat het niet belangrijk was of hij nu een Vlaming of een Marokkaan was want dat hij sowieso een Antwerpenaar was. De jongen bleef niettemin aandringen en toen de moeder hem vroeg waarom hij persé wilde weten of hij Marokkaan of Vlaming was, antwoordde de jongen: ‘Kijk het is simpel. Ik wil een nieuwe fiets en ik moet toch weten of ik die fiets moet pikken of kopen.’” Filip Dewinter zorgt voor de sfeer op de slotmeeting van de Vlaams Belang-campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen. (Zaal Zuiderkroon - Antwerpen, 7 oktober 2012)

 

“Het Vlaams Belang hield een kroegentocht in Hoboken en belandde uiteindelijk ook hier. Als wederdienst om mijn kassa te spijzen, heb ik hun affiche opgehangen. En ik ben wel voor een veiliger Hoboken. Vooral rond de Kioskplaats racen auto’s aan hoge snelheden. Bijzonder gevaarlijk. Wat meer controles en eventueel een flitspaal zouden daar niet misstaan.” Alain Schuybroeck legt uit waarom hij een Kies Veilig-affiche van het Vlaams Belang boven zijn zaak Den Nieven Hertog heeft opgehangen. De Vlaams Belang’ers op cafétoer hebben de man niet uitgelegd dat de woorden ‘snelheden’ of ‘flitspaal’ geen enkele keer in het Antwerpse Vlaams Belang-programma staat. ‘Controle’ staat er vaak in, maar geen enkele keer in verband met verkeersveiligheid. (Gazet van Antwerpen, 8 oktober 2012)

 

“Daarna dachten ze dat ik Vlaams Belang’er was, tot ik mij als homo heb geout.” Na het vertrek van Eddy Baelemans naar de politiek is Serge Muyters waarnemend poltiekorpschef in Antwerpen. Hij is nu kandidaat om definitief politiekorpschef te worden en stuurde een kopie van zijn kandidaatstellingsbrief naar de Antwerpse pers. Daarop volgden een aantal interviews waarin Serge Muyters (broer van N-VA-minister Philippe Muyters, red.) onder andere uitlegt hoe tegengesproken werd dat hij een Vlaams Belang’er zou zijn. Serge Muyters staat nochtans bekend om zijn harde aanpak, en de hand boven het hoofd van Bart Debie houden. De vakbonden omschreven zijn beleid als ‘management by terror’. Bij de vacature voor politiekorpschef werden dialoog, luisterbereidheid en samenwerking als noodzakelijke capaciteiten opgesomd. De kandidatuurstelling voor korpschef ineens ook mededelen aan de pers stond er niet bij. (Het Laatste Nieuws, 8 oktober 2012)

 

“Dinsdagavond heeft hij een aantal keer zijn stem moeten verheffen, maar dat deed hij enkel omdat er geen antwoord op zijn vragen kwam.” Tom Lenaerts leek het moeilijk te hebben om zijn kalmte te bewaren met het Vlaams Belang in De Kruitfabriek. Redacteur Willem Stellamans legt uit waarom. (De Morgen, 11 oktober 2012)

 

“Onlangs ben ik in de kathedraal een kaarsje gaan branden voor een goede verkiezingsuitslag voor het Vlaams Belang. Daarbij vraag ik me steeds weer af of het wel zin heeft, en of er überhaupt wel een God bestaat. Telkens kom ik tot dezelfde conclusie: je weet maar nooit.” Anke Van dermeersch roept de hulp in van God, en hoopt maar dat God bestaat. (Antwerpse Volksgazet, verkiezingsdrukwerk Vlaams Belang Antwerpen)

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: citaten, van grieken, dewinter, antwerpen, van dermeersch |  Facebook | | |  Print

11-10-12

HAPPY SLAPPING OF (OOK) RACISME ?

Antwerpen wordt opgeschrikt door een gewelddadig incident dat vorig weekend plaatsvond, maar pas gisteren bekendgeraakte. Een paar dagen vóór 14 oktober is het het incident dat het Vlaams ‘Kies Veilig’ Belang misschien wel extra stemmen kan leveren die het Vlaams Belang anders niet zou gekregen hebben. Terwijl het misschien een incident is ingegeven door racisme.

 

Een gebroken neus, een gebarsten kaakbeen, een afgebroken voortand en een beschadigd oogvlies: het is niet min hoe een groep jongeren Berten Vanhoudt aftroefden (foto 1). Vanuit Mortsel zat Berten in de nacht van zaterdag op zondag rustig op tram 15 richting het centrum van Antwerpen. “Eén van de daders zat vlakbij me en was druk aan het bellen. Toen plots een hele groep anderen op de tram stapten, werd ik zonder reden in elkaar geklopt”, vertelt Berten. Terwijl zijn medereizigers zich afzijdig hielden, moest Berten onophoudelijk slagen en stampen incasseren. Pas toen hij de trambestuurder kon alarmeren en het voertuig halt hield, kwam een einde aan de nachtmerrie. Berten is door de feiten tijdelijk arbeidsongeschikt en heeft klacht ingediend bij de politie.

 

De aanvallers, vermoedelijk jongeren van Poolse afkomst, werden op verschillende plaatsen gefilmd. “Dankzij de beelden hebben we al een aantal verdachten in kaart gebracht, maar er werd nog niemand opgepakt”, zegt woordvoerster van de Antwerpse politie Veerle De Vries. Op krantenwebsites verwees men gisteren naar de rage van ‘happy slapping’ waarbij een groep amokmakers op zoek gaat naar een onschuldig doelwit. Terwijl ze hun slachtoffer zonder pardon aftroeven, maken de vechtjassen vaak beelden met hun smartphone. Die uitspattingen worden dan trots via het internet verspreid. Dat nu ook Antwerpen in de ban is van dergelijk geweld, wil de politie niet gezegd hebben. “Gelukkig zijn feiten als deze uitzonderlijk”, klinkt het afgemeten.

 

Maar het is maar de vraag of het over ‘happy slapping’ gaat. Het kan, maar misschien is er een ander of bijkomend element. Uit een getuigenis van Berten bij de Antwerpse regionale televisiezender ATV (foto 2) blijkt dat Berten geen doordeweeks uiterlijke heeft, reggaeliefhebber is met opvallende oorpiercings en aparte haartooi. Bij ATV geeft hij als mogelijke reden voor het geweld ook de "buitenlandse jongeren" met wie hij aan de praat was. Die stapten in hetzelfde metrostation af als waar negentien jongeren opstapten die even later samen met de beller Berten bont en blauw sloegen. Misschien had men het op de vreemde jongeren gemunt, of op Berten én de vreemde jongeren, maar werd Berten het enige overblijvende slachtoffer. Bij VTM preciseerde Berten dat die "buitenlandse" jongeren “donkere mensen” waren. Versta: een donkere huidskleur hebben. Drie mensen van Afrikaanse origine, vernamen we intussen.

 

Het incident doet ons onwillekeurig denken aan het aftroeven van een West-Vlaming met rastakapsel en zijn Parijse/Afrikaanse vriend in de nacht van 6 op 7 mei 2006 in de omgeving van café De Kastelein in Brugge. De daders waren toen extreemrechtse skinheads. Het is niet uitgesloten dat bij de geweldpleging het voorbije weekend eveneens racistische motieven een rol speelden. Was het alleen ‘happy slapping’, wat natuurlijk op zich al erg genoeg is, of speelde het uiterlijke van Berten en zijn vriendschappelijk omgaan met jongeren met een donkere huidskleur (ook) een rol? In elk geval: hopelijk worden de daders snel gevat, vlug veroordeeld en zwaar gestraft.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: criminaliteit, racisme, antwerpen |  Facebook | | |  Print

10-10-12

MAANDAG OP TV, DINSDAG OP TV, WOENSDAG...

Het Vlaams Belang is dezer dagen niet weg te slaan van het televisiescherm: maandagavond in Reyers Laat (foto 1), gisterenavond in De Kruitfabriek… Een mens durft zijn televisietoestel niet aan te zetten of er zit een Vlaams Belang’er in de huiskamer.

 

We verdenken gastheer Lieven Van Gils niet van Vlaams Belang-sympathieën, maar wat een makke Reyers Laat was me dat met Filip Dewinter!? Toen laatst Story-hoofdredacteur Frederik De Swaef uitgenodigd was voor Reyers Laat naar aanleiding van een verhaal over de huwelijksnacht van Hans Otten (Er Was Een Deur Tegen De Neus Van Zijn Echtgenote Gestoten En Story Bracht Dat Verhaal Exclusief In Haar Nummer Van Die Week), werd de Story-hoofdredacteur honderd keer kritischer aangepakt dan de stormram van het Vlaams Belang maandag. Het enige goede aan de uitzending was de stille maar manifeste afkeer die zangeres Nathalia en acteur Johan Heldenbergh toonden toen Filip Dewinter bij hen aan tafel zat.

 

Bij De Kruitfabriek zaten 130 Vlaams Belang’ers als decor in de zaal, en vooral als applausmachine die de woorden van Anke Van dermeersch en Filip Dewinter beaamden. Bruno Valkeniers kreeg de handen minder op mekaar bij de Vlaams Belang-aanhang. Maar eerst was er Lieven Scheire die het Vlaams Belang even voorstelde. Sterreporter Martin Heylen was op stap geweest met Vlaams Belang’er Bart Van Dort, met zijn caravan naar Assenede, bij Eeklo en Zelzate, verhuisd om daar een lijstje voor het Vlaams Belang te kunnen indienen. Voor de campagnefoto had hij bewust een zwart hemd aangetrokken. Problemen om in Assenede aan te snijden had hij nog niet echt gevonden: ofwel werd wat hij voorstelde al gedaan (grenscontroles tegen drugskoeriers), ofwel was wat hij aankaartte niet echt een probleem (de afsluiting bij een gracht).

 

Presentator Tom Lenaerts (foto 2) kon de uitspraak ontlokken dat een moslim een democraat kan zijn. Maar waarom moslims dan toch niet op Vlaams Belang-lijsten kunnen staan, zoals vorige zondag nog gezegd op de slotmeeting van de Vlaams Belang-campagne, dat was toch weer iets anders. Op de opmerking van Tom Lenaerts dat Rotterdam al drie jaar geleid wordt door een islamitische burgemeester (Ahmed Aboutaleb, nvdr.), het Rotterdam economisch goed gaat en de criminaliteit daalt met die burgemeester… daar hadden Valkeniers, Van dermeersch en Dewinter geen repliek op. Dewinter wilde afkomen met een tegenvoorbeeld, maar mocht niet omdat hij niet antwoordde op de rake vaststelling over de Rotterdamse burgemeester.

 

Op de slotmeeting vorige zondag had Anke Van dermeersch gezegd dat economische vluchtelingen alleen de eerste letters van het alfabet kennen: O, C, M, W. Anke Van dermeersch vond dit grappig. Wat niet lachend kan gezegd worden, is de waarheid niet. En meer van die flauwekul volgde. Echt grappig – hopelijk kan iemand dat fragment op YouTube zetten – was toen Bruno Valkeniers fel ontkende dat Dewinter gezegd had dat heel veel van “die kinderen” (= kinderen van allochtonen, nvdr.) geboren worden met een mes tussen hun pamper. “We zullen eens kijken”, zei Tom Lenaerts en hij toonde het bewuste fragment uit de dvd bij Filip Dewinters jongste boekje. Op de volgende opmerking van Tom Lenaerts hadden de Vlaams Belang’ers ook al geen deftige repliek: hoe zouden de kinderen van Yasmine Kherbache en Meyrem Almaci zich voelen als ze zo gestigmatiseerd worden door Dewinter?

 

Liesbeth Homans (N-VA) mocht drie vragen komen stellen, maar door het langdurige applaus en het lang naast de vragen antwoorden bleef er maar tijd over voor twee vragen. Waarom stemde het VB niet mee met de N-VA voor de verstrenging van de wet op de gezinshereniging? “Omdat de N-VA meeheult met het establishment, met name de PS”, was het antwoord. Na de nuchtere opmerking dat vroeger 7 op 10 aanvragen voor gezinshereniging werden goedgekeurd, en nu nog maar 3 op 10, repliceerde het aanwezige Vlaams Belang-triumviraat met opmerkingen over… het N-VA-programma voor de onafhankelijkheid van Vlaanderen. De tweede vraag was waarom het Vlaams Belang zogezegd de hand uitsteekt naar de N-VA, maar bij de eerste de beste gelegenheid de N-VA de grofste verwijten toe slingert. Het werd weer eens een dovemansgesprek, waarbij het VB de N-VA het cordon sanitaire verweet, en de N-VA wees op de oorlogsretoriek van het VB.

 

Kamagurka ging op bezoek bij de oudste VB-kandidaat, Ward De Schrijver (90 j., voorlaatste op de lijst in Gent). Toen het Vlaams Belang de oud-Volksunieman was gaan opzoeken met de vraag om op de Vlaams Belang-lijst te staan, had hij hen verwelkomd met: “Mijn deur staat open voor de zwarten”. En neen, hij bedoelde daar niet de Afrikanen mee. Zijn ambitie was om in de Gentse gemeenteraad te geraken. Ooit was hij in De Zevende Dag geweest, en Siegfried Bracke had hem zo vaak onderbroken. Awel, als Ward De Schrijver in de gemeenteraad zou zitten, zou hij het Siegfried Bracke daar nog eens zeggen. De op een na jongste Vlaams Belang-kandidaat, Eefje Liedts, dochter van de overleden Raf Liedts, noemde het een succes als het Vlaams Belang haar vijf gemeenteraadszetels in Herentals kan behouden. Kan iemand Eefje psychologisch voorbereiden op de uitslag in Herentals en elders?

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, van dermeersch, valkeniers, media, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

09-10-12

“BLIJKBAAR BEPAALT HET AFF DE AGENDA VAN DE N-VA”

In januari 2010 werd het maandelijks Vlaams Belang Magazine gerestyled: het kreeg een kleiner formaat, en ook enkele nieuwe rubrieken. De Zweedse Puzzel is sindsdien gebleven; de rubriek Politieke vrienden werd na een jaar afgevoerd. Nochtans leverden de interviews met twee politieke vrienden bij het Vlaams Belang wel eens hilarische verhalen op. Deze maand staat er opnieuw een dubbelinterview in het Vlaams Belang Magazine, en weer hebben we eens goed kunnen lachen.

 

De politieke vrienden die geïnterviewd worden zijn de tweelingbroers Robin en Rien Vandenberghe. Een Ambitieuze tweeling, titelt het Vlaams Belang Magazine. 27 jaar oud, en beiden actief geweest in het Katholiek Vlaams Hoogstudenten Verbond (KVHV). Robin nam er de vorming voor zijn rekening; Rien werd in 2007 Gents en nationaal praeses van het KVHV. Robin is voorzitter van de Egemse Davidsfondsafdeling (Egem is een deelgemeente van Pittem, nvdr.); Robin is nu lid van het IJzerwakecomité. Samen hebben ze hun schouders gezet onder een Vlaams Belang-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Pittem. West-Vlaams dorp, vlakbij Tielt, met een 6.500 inwoners.

 

Het werd – niet vermeld in het Vlaams Belang Magazine – slechts een lijst met vijf namen, terwijl de andere partijen in Pittem zeventien mensen op hun lijst hebben staan. Robin is lijsttrekker, Rien is lijstduwer, en tussen hen in staat nog een onafhankelijke kandidate. In Het Nieuwsblad legde Rien uit waarom Robin het lijsttrekkerschap kreeg: “Een stukje als compensatie omdat ik destijds voorzitter van de studentenvereniging was, maar ook omdat Robin meer geïnteresseerd is in de partijpolitiek dan ik.” Vreemd, want uitgerekend Rien is de huidige ondervoorzitter van de Vlaams Belang Jongeren (VBJ).

 

Hoe verliep de lijstvorming?, wilde Vlaams Belang Magazine weten. Robin Vandenberghe: “Op de Pittemse Guldensporenviering van 2011 werden we aangesproken door een N-VA-lid met het voorstel om onder een gezamenlijke Vlaamse lijst op te komen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Uiteindelijk lag het regiobestuur van de N-VA dwars om met ons verder te gaan. Uitgerekend een oud-NSV’ers moest ons met pijn in het hart, maar met de N-VA-richtlijnen in de hand, uitleggen dat een lijst met Vlaams belangers niet kon. Zijn ultieme bezwaar was dat het extreemlinkse anti-fascistisch front dit zou lekken aan de pers om N-VA zwart te maken. Blijkbaar bepaalt het marginale AFF de agenda van de N-VA.”

 

Nou, moe. Dat het AFF zo’n invloed heeft op de N-VA wisten we niet. Dan vlug nog de N-VA op een paar andere punten ook beïnvloeden. De ambitieuze tweeling Robin en Rien Vandenberghe probeert “met trekken en duwen (…) alvast een eerste zetel binnen te rijven in het CD&V-bastion Pittem”. Ze rekenen daarvoor op nogal wat onvrede die er zou zijn omdat de plaatselijke N-VA op een eenheidslijst met Open VLD en SP.A staat. Verder denken ze hun bekendheid als bakkerszonen, als tweeling en als bestuursleden van de plaatselijke Davidsfondsafdeling te kunnen verzilveren.

 

De tweelingbroers haalden als curiosum het VRT-verkiezingsprogramma Niet tevreden, stem terug (vanaf 1’56” in dit filmpje). Volgens de enquête van Kobe Ilsen is de ene tweelingbroer fysiek aantrekkelijker dan de andere, maar is de andere verbaal veel sterker dan de ene. De fysiek aantrekkelijkste is de lijsttrekker van het Vlaams Belang geworden.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pittem, west-vlaanderen, vandenberghe, actie, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

08-10-12

GEMIDDELDE LEEFTIJD VB-KANDIDATEN BORGERHOUT: 62 JAAR

Het Vlaams Belang heeft voor de verkiezingen volgende zondag minder volledige lijsten kunnen indienen dan zes jaar geleden, en twee op drie van haar onvolledige lijsten tellen minder kandidaten dan zes jaar geleden. Het Vlaams Belang valt terug op haar harde kern, en de inschatting is dan ook dat de gemiddelde leeftijd van de kandidaten op de Vlaams Belang-lijsten hoog is.

 

De gemiddelde leeftijd van de kandidaten bij de komende gemeenteraadsverkiezingen is volgens minister voor Binnenlands bestuur  Geert Bourgeois 47 jaar. Het Vlaams Belang  schermt tegenwoordig de leeftijdsgegevens van haar kandidaten af – bij de Vlaamse parlementsverkiezingen in 2009 en de federale verkiezingen in 2010 was de leeftijd van haar kandidaten nog wel te vinden op de Vlaams Belang-website. Maar uit de beschikbare gegevens blijkt dat de gemiddelde leeftijd van de Vlaams Belang-kandidaten waarschijnlijk hoger is dan die 47 jaar.

 

In de stad waar het Vlaams Belang het sterkste staat, Antwerpen, is de gemiddelde leeftijd van de Vlaams Belang-kandidaten voor de gemeenteraad 50 jaar. Ter vergelijking: de gemiddelde leeftijd van de kandidaten op de N-VA-lijst in Antwerpen is 46 jaar. In Lier is de gemiddelde leeftijd op de VB-lijst 53 jaar. Ook in Oostende, een van de weinige gemeenten waar de leeftijd van de Vlaams Belang-kandidaten terug te vinden is op de plaatselijke Vlaams Belang-website, is de gemiddelde leeftijd 53 jaar. In Blankenberge, waar ze met de aangespoelde Tanguy Veys voor het eerst een volledige kandidatenlijst konden indienen, is de gemiddelde leeftijd 54 jaar. In Veys' vorige woonplaats, in Gent, is de gemiddelde leeftijd van de VB-kandidaten 55 jaar. Er zijn natuurlijk ook gemeenten waar men jonger uit de hoek komt. In Gistel (West-Vlaanderen) is de gemiddelde leeftijd, met een onvolledige lijst, 41 jaar. De lijsttrekker is wel 71 jaar. In Denderleeuw (Oost-Vlaanderen) is de gemiddelde leeftijd 42 jaar. In het Limburgse Genk zit men keurig op het algemeen gemiddelde van 47 jaar.

 

Op de website van het Vlaams Belang Ronse wordt niets medegedeeld over de Vlaams Belang-kandidaten voor volgende zondag, laat staan over hun leeftijd. Maar Cyriel Ameye (54 j.), vierde op de lijst, mocht zijn zegje doen in het jongste nummer van Knack. Cyriel Ameye: “Het klopt dat onze lijst veel ouderen en gepensioneerden telt. Ik wijt dat aan de grote nadruk op het onveiligheidsthema. Jongeren vinden dat niet zo belangrijk. Zelf hou ik mij ook liever bezig met mobiliteit, openbare werken en milieu. (…) Dat er ook maar één vrouw in de top vijf van onze lijst staat, komt omdat we gekozen hebben om de huidige (zes, nvdr.) gemeenteraadsleden in stelling te brengen. We wisten dat we in het verweer moesten en wilden geen risico nemen. Maar ik besef dat we daarmee het probleem van de verjonging en de vervrouwelijking enkel voor ons uit schuiven. Wellicht krijgen we dat over zes jaar opnieuw op ons bord.” Het Vlaams Belang Ronse houdt overigens rekening met een halvering van haar aantal gemeenteraadszetels.

 

Waar de noodzakelijke verjonging het meest achterblijft, is moeilijk te zeggen omdat het Vlaams Belang zoals al gezegd geen leeftijdsgegevens vrijgeeft. Zelfs een verkiezingswebsite, die er bij voorgaande verkiezingen altijd was, is er deze keer niet meer. We konden wel de leeftijd van de kandidaten voor de districtsraad in Borgerhout inkijken, en gemiddeld is die 62 jaar. Borgerhout, het district van waaruit het Vlaams Blok groot is geworden. Herinner u de bijnaam ‘Borgerocco’ en de plaatselijke Vlaams Blok/Belang-kopstukken Wim Verreycken, Rob Verreycken, Bart Debie en de nationaal minder bekende maar daarom niet minder flamboyante Janice Laureyssens. Wim en Rob Verreycken zijn intussen vertrokken naar Sint-Niklaas, Bart Debie naar het Brusselse, en Janice Laureyssens is weg naar Spanje. Voormalig VNJ-verbondsleidster Ledy Broeckx (foto 1, 67 j.) moet nu de plaatselijke Vlaams Belang-lijst trekken.

 

Na Ledy Broeckx volgt een 49-jarige op de lijst, een 58-jarige, een 78-jarige, een 69-jarige… De jongste op de lijst is 37 jaar. Hij is meteen ook de enige dertigjarige op de lijst. Bij de 25 kandidaten in Borgerhout zijn er 14 ouder dan zestig jaar, 6 zijn zelfs 70 jaar of ouder. De lijst wordt geduwd (nouja) door Leon Jeurissen, een 84-jarige. ‘Koeltechnieker op rust’. De man staat overigens ook op de VB-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. Blijkbaar is hij onmisbaar. Van vijf kandidaten in Borgerhout kon geen foto opgediept worden om op de folder met de kandidatenlijst voor de districtsraad te staan. Van Voorpost’er en Breivik-geadresseerde John Wolf had men natuurlijk wel een fotootje. Vlaams Belang-gemeenteraadslid Hilda Vienne (65 j.) staat ook op de lijst in Borgerhout maar verhuist weldra naar Nieuwpoort. Veel toekomst zit er dan ook niet meer in bij het Vlaams Belang Borgerhout.

 

Op de Vlaams Belang-lijst in Gent hebben 18 van de 51 kandidaten, 1 op 3, als beroep: ‘gepensioneerd’. De tweede op de lijst, Wis Versyp (foto 2), is 66 jaar oud; de voorlaatste, Ward De Schrijver, is 90 jaar; en de lijstduwer, Guy Schouls, is 80 jaar oud.

07-10-12

DEWINTER VIRTUEEL BURGEMEESTER (EXACT ZES JAAR GELEDEN)

Antwerpen, 5 oktober 2012.jpgWelke krant of opiniepeiling kan een mens geloven? De Nieuwe Gazet, de Antwerpse variant van Het Laatste Nieuws, kopt op haar voorpagina Janssens krijgt kloof niet dicht, naar aanleiding van een opiniepeiling die de N-VA in Antwerpen 37,2 % van de stemmen geeft en de Stadslijst van SP.A/CD&V 27,7 %. Gazet van Antwerpen kopt daarentegen Fotofinish, met 31,9 % voor De Wever en 31,1 % voor Janssens.

 

De peiling waar De Nieuwe Gazet naar verwijst is eigenlijk een peiling van De Standaard/VRT waarbij tussen 3 en 29 september 800 Antwerpenaren telefonisch bevraagd werden. Gazet van Antwerpen benadrukt dat haar peiling de meest betrouwbare is, maar de methode – telefonische bevraging – is dezelfde als bij De Standaard/VRT. Er werden daarentegen minder Antwerpenaren bevraagd dan bij de concurrentie: 603. De enquête van Gazet van Antwerpen is wel recenter afgenomen: tussen 24 en 29 september, tegenover tussen 3 en 29 september bij de andere enquête. Maar de meeste bevragingen voor de peiling van De Standaard/VRT werden ook tussen 24 en 29 september afgenomen. Wiens enquêteresultaat mag je nu geloven? Een kloof die onoverbrugbaar lijkt of een nek-aan-nekrace, het maakt veel uit voor wie om strategische redenen voor de ene dan wel voor een andere partij stemt.

 

Het Vlaams Belang behaalt bij De Standaard/VRT 13 % van de stemmen; bij Gazet van Antwerpen 17,6 %. Tussen pot en pint geven vele Vlaams Belang’ers toe dat ze rekenen op een halvering van hun resultaat bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006. Komend van 33,5 % van de stemmen in 2006 is 17,6 % in Antwerpen iets minder dan een halvering van de stemmen, 13 % is meer dan een halvering van het aantal stemmen. En dat spijts de stunts van Dewinter die meer pers dan Antwerpenaren op de been brengen. Morgen wordt de pers overigens opnieuw verwacht bij Dewinter: aan het stadhuis ontrolt hij dan een groot spandoek met een elkaar kussende Patrick Janssens en Bart De Wever. Die fotomontage wordt de komende dagen ook nog in elke Antwerpse brievenbus gedropt, met de boodschap dat De Wever en Janssens beter met elkaar overeenkomen dan het lijkt.

 

Filip Dewinter heeft intussen wel zijn ambitie bijgesteld. In maart dit jaar zei Dewinter nog aan Het Laatste Nieuws te rekenen op 20 % van de stemmen. In De Nieuwe Gazet zegt Dewinter nu: “Een resultaat onder de 15 procent beschouw ik als een nederlaag. Ik hoop dat we het volgende zondag beter doen.” Ja ja. Meer dan een halvering van het aantal stemmen zou Dewinter als een nederlaag beschouwen, een halvering van het aantal stemmen is voor Dewinter dus al een goed resultaat. Dewinter zakt diep om iets goed te vinden. De ultieme maatstaf zal echter zijn of Dewinter met de gemeenteraadszetels van het Vlaams Belang en de N-VA aan zijn gedroomde rechtse meerderheid komt. Volgens de voor hem meest gunstige peiling komt het Vlaams Belang aan 10 gemeenteraadszetels en de N-VA aan 19. Samen 29, wat in een gemeenteraad met 55 te verdelen zetels te weinig is om een stabiele meerderheid te kunnen vormen.

 

De voornaamste les één week voor stembusslag is evenwel… dat nog alles kan gebeuren. In een paar kranten staat dit weekend een zinnetje dat er naar verwijst, maar nergens staat het exacte percentage erbij: een tot kort geleden goed bewaard geheim is dat bij een interne peiling van de SP.A één week voor 8 oktober 2006 de SP.A in Antwerpen op 26-en-een-beetje procent van de stemmen stond, en het VB op 36-en-een-beetje procent stond. Op 8 oktober 2006 werd uiteindelijk afgeklopt op 35,3 % voor de SP.A en 33,5 % voor het VB. Virtueel was Filip Dewinter één week voor de stembusslag burgemeester van Antwerpen, maar op 9 oktober 2006 werd hij wakker met een andere realiteit.

 

Er kan dus nog veel verschuiven de komende week. Bij de SP.A trekt men zich op aan de 10 % die men zes jaar geleden in de laatste campagneweek heeft kunnen overbruggen, maar het is natuurlijk niet omdat het zes jaar geleden lukte dat het deze keer noodzakelijkerwijze hetzelfde wordt. Wel is zeker dat de laatste campagneweek cruciaal is voor het beleid de volgende zes jaar. Voor de partijmilitanten een enthousiasmerende gedachte, voor de gewone burger een beangstigend gegeven.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, de wever, antwerpen, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

06-10-12

TURKSE BELG SUKKELT IN VLAAMS-NATIONALISTISCH WESPENNEST

De voorbije week is een artikel uit Het Nieuwsblad van 1 september, meer dan een maand na publicatie, duchtig gedeeld tussen Facebookende VB’ers. Aan het raam van café Rainbow in Opwijk (Vlaams-Brabant) heeft cafébaas Osman Hayrettin, een Belg van Turkse origine, een affiche van het VB én een affiche van de N-VA opgehangen (foto). Vooral dat laatste, de affiches van het VB en van de N-VA broederlijk naast elkaar, beviel onze VB-vrienden.

Dat in Ekeren een VB-sympathisant een verkiezingsbord van de N-VA en van het VB naast elkaar geplaatst heeft, zeer tegen de zin van de N-VA, heeft intussen al alle media gehaald. In Opwijk was er iets gelijkaardigs, maar niet helemaal hetzelfde. Aan het raam van café Rainbow hing een affiche van Kristine Van Damme (r.), lijsttrekster van het VB in Opwijk, én een affiche van Stefaan Van de Voorde (l.), negentiende op de plaatselijke N-VA-lijst. Stefaan Van de Voorde is in Opwijk overigens vooral bekend als ‘De Fijnen’, en als de eerste carnavalprins van Opwijk. Een nieuwe partij als de N-VA moet haar kandidaten ergens halen.

 

Kristine Van Damme vertelt in Het Nieuwsblad: “Ik had er natuurlijk liever alleen gehangen, maar de cafébaas beslist. Als hij sympathie heeft voor beiden, waarom zou hij dat dan niet mogen uiten? Overigens zien het Vlaams Belang en N-VA elkaar graag in Opwijk (lacht). Het is alleszins tof dat hij dat durft. Hij is Belg geworden en stemt al jaren voor het Vlaams Belang omdat het VB beantwoordt aan zijn gedachtegoed. Hij wil zich integreren en op een tijdje na hij heeft altijd gewerkt. Hij is tegen het profitariaat.”


N-VA-lijsttrekker Jan Couck klinkt minder opgetogen: “We kunnen de cafébaas niet verbieden om zijn sympathieën uit te drukken, en misschien is het moeilijk voor hem om een keuze te maken tussen beide klanten. Hoe dan ook, we gaan Stefaan toch vragen om er zijn affiche weg te halen, want we wensen niet dat er een associatie gemaakt wordt tussen beide partijen.” “Het zijn twee goede klanten. Ik vind dat dit moet kunnen”, zegt cafébaas Osman Hayrettin. De man wil wel niet met een foto in de krant. “Ik wil de vreemdelingen niet provoceren”, zegt hij.

 

AFF/Verzet belde met Osman Hayrettin. Hij spreekt nog niet behoorlijk Nederlands, en wil ons daarom aanvankelijk niet veel te woord staan. Als we overschakelen naar het Frans praat hij vlotter over zijn raamaffiches. Osman Hayrettin woont sinds drie jaar in Opwijk. Tevoren woonde hij in Brussel, en in zijn handelszaak daar had hij de gewoonte om affiches van alle mogelijke verkiezingskandidaten uit te hangen. De N-VA-affiche in zijn Opwijks café is intussen weggehaald. Er hangt nu alleen nog een VB-affiche.

 

Dat hij een politieke voorkeur heeft voor het Vlaams Belang,  zoals Kristine Van Damme in de krant beweerde, wil Osman Hayrettin niet bevestigen. De stemkeuze is iets persoonlijks, en als cafébaas moet je met alle klanten overeenkomen. Als we doorvragen over het programma van het Vlaams Belang haakt Osman Hayrettin af. Plots heeft hij geen tijd meer om te antwoorden. Zelfs de vraag wat hij denkt over Vlaams-nationalistische partijen, en het Vlaams-nationalisme in het algemeen, kan hij niet beantwoorden.

 

Het lijkt er dan ook sterk op dat Osman Hayrettin gewoon twee van zijn klanten een plezier wilde doen, niet helemaal beseffend waar hun partijen precies voor staan, en vooral niet beseffend welk een broedertwist zich onder de Vlaams-nationalistische vlag afspeelt. Zou hij trouwens beseffen dat niet iedereen voor de ene of voor de andere Vlaams-nationalistische partij kiest? In Opwijk dingen zes verschillende politieke partijen naar de gunst van de kiezer. En beseft hij wel dat een Vlaams Belang-affiche andere klanten voor zijn café afstoot?

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vb, n-va, opwijk, vlaams-brabant, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

05-10-12

DE WEEK IN ZEVEN CITATEN (EN EENTJE EXTRA)

De tiende aflevering van onze citatenrubriek, en we steken meteen van wal.

 

“In normale omstandigheden ging ik nu trouwens een boek maken over en met Bart De Wever. Maar dat project is stilgelegd omdat er een conflict is geweest met Humo en ze ook niet meer met ex-Humo-mensen wilden werken.” Jörgen Oosterwaal (ex-Humo, vanaf 15 oktober hoofdredacteur van Knack) legt uit dat hij het eenmalig magazine Patrick in volledige onafhankelijkheid heeft gemaakt en normaliter nu een boek over en met Bart De Wever zou schrijven, maar Bart De Wever heeft een fatwa uitgesproken tegen Humo en zelfs tegen ex-medewerkers van Humo. (De Standaard, 29 september 2012)

 

“We hadden heel geëngageerde leerkrachten op school. Het was de tijd dat het Vlaams Blok helemaal doorbrak in Antwerpen en later ook in Vlaanderen. Die partij had toen haar hoofdkwartier in de buurt van onze school. Verscheidene leerkrachten reageerden daar furieus op en kwamen met badges tegen het Blok op hun kleding lesgeven. Dat kan je je vandaag niet meer voorstellen. Maar ja, wat mag er vandaag nog wel?” Actrice en tv-presentatrice Evi Hanssen over haar schooltijd. Tijd waarin haar leraars rondliepen met badges als 1 OP 4 Antwerpenaars stemde Vlaams Blok. IK NIET. Met het verbod om uiterlijke kentekens van… te dragen, wordt zoiets tegenwoordig niet meer getolereerd. (CittA, 29 september 2012)

 

“Ik heb met neonazi’s gediscussieerd aan de bar van het jeugdhuis. Zelfs als ze op mijn gezicht wilden kloppen. Vandaag mag u mij ook altijd uitnodigen om met Dewinter over deze stad te praten. Maar ik hoef de leider van een haatcampagne niet de hand te schudden. Ik ben niet geboren met een mes in mijn pamper (geëmotioneerd). Mijn kinderen ook niet. Dat zou trouwens vreselijk ongemakkelijk zijn. Dewinter zal zich toch ooit moeten neerleggen bij het feit dat ik, net als hij, Antwerpenaar ben. Die dag geef ik hem een hand. Niet eerder.” Meyrem Almaci weigert Filip Dewinter een hand te geven, en heeft daar persoonlijke redenen voor. (Gazet van Antwerpen, 29 september 2012)

 

“De tijd van Vlaams Belang is onherroepelijk voorbij, de partij wordt gedecimeerd. In de steden (Antwerpen, Mechelen, Lier, Boom) haalde extreem-rechts zes jaar geleden gemakkelijk dertig procent of meer. Dat wordt minder dan de helft. De dood van Marie-Rose Morel beroofde de partij ook van haar meest tot de verbeelding sprekende kopvrouw.” Last van teveel artikels schrijven over de gemeenteraadsverkiezingen? Niet het overlijden van Marie-Rose Morel op 8 februari 2011 (1, 2), maar de weigering Marie-Rose Morel een plaats op de lijst te geven voor de Vlaamse parlementsverkiezingen in 2009 (Filip Dewinter: “De speeltijd is over.”, nvdr.) was het kantelmoment dat het Vlaams Belang beroofde van de enige die het brede publiek nog kon aanspreken.

 

“’Kijk naar Borgerhout of Antwerpen-Noord. Willen we samen op multiculsafari gaan?’ Een safari is volgens Van Dale een jachtreis, of een reis om te filmen. Doorgaans gaat het dan om wilde dieren.” Het Laatste Nieuws verduidelijkt hoe Filip Dewinter in zijn woordkeuze steeds meer grenzen overschrijdt. Filip Dewinter nodigde uit voor een ‘multiculsafari’ tijdens het Antwerps kopstukkendebat van De Standaard, maardag 1 oktober 2012. (Het Laatste Nieuws, 2 oktober 2012)

 

“Als hij weigert in een programma de tafel te delen met een journalist, dan wordt zijn wens ingewilligd. Terwijl de weigering van Olivier Deleuze (Ecolo) om samen met Reddy De Mey (VB) in Reyers laat op te draven door Liesbeth Homans (N-VA) als ondemocratisch werd omschreven.” Joost Vandecasteele over de weigering van Bart De Wever om in De Kruitfabriek samen met Knack-journalsit Stijn Tormans aan één tafel te zitten, en hoe dit in het ene geval als normaal en in het andere geval als abnormaal wordt beschouwd door de N-VA. (De Standaard, 2 oktober 2012)

 

“De sterkte van De Wever nationaal is de zwakte van de andere partijvoorzitters. Beke die maar blijft  zoeken naar zijn verhaal. De Croo die nog het meest lijkt op een boze bambi die dreigt om eens met zijn sacoche te slaan, en Bruno Tobback is onzichtbaar als je hem nodig hebt en onmachtig als je hem ziet.” Tom Lanoye kan het politiek schouwspel nog altijd treffend typeren. (Humo, 2 oktober 2012)

 

“Als we onze 7 zetels behouden zet ik een VB-tattoo!” Patrick Deschuytter (foto), OCMW-raadslid en vierde op de VB-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Oostende, legt de lat hoog voor het zich laten tatoeëren met het VB-logo. (Facebook, 3 oktober 2012)

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: citaten, de wever, actie, dewinter, media, oostende |  Facebook | | |  Print

04-10-12

GRIMBERGEN: VB-LIJST MET MINDERHEID VB’ERS

Vorige maandag signaleerden wij hier vijftien gemeenten met Vlaams Belang’ers kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen, maar wel onder een andere lijstnaam dan Vlaams Belang. In welke mate het Vlaams Belang-lijsten zijn is voor discussie vatbaar, en allicht verschillend per gemeente.

 

In Knack krijgt Bart Laeremans deze week het woord, gisterenavond ook al te gast in Terzake (Eén). Bart Laeremans is lijsttrekker van ‘Vernieuwing’ in Grimbergen (foto 1) maar ook Vlaams Belang-senator. Bart Laeremans: “In 2006 behaalde ik 1.000 stemmen meer dan de burgemeester. Veel mensen waren toen verontwaardigd dat ik geen kans kreeg om te besturen. Als ik nu de sjerp verover, stop ik als senator. Het burgemeesterschap van Grimbergen (gemeente met 35.000 inwoners, nvdr.) is een fulltime job. Aan de verruimingslijst Vernieuwing ben ik begin 2011 al beginnen te bouwen. Vandaag staan er achttien onafhankelijken en vijftien leden van het Vlaams Belang op. De opening past binnen de strategie van ons nationaal partijbestuur om allianties af te sluiten met mensen of groepen die op lokaal vlak geen bezwaar hebben tegen een samenwerking. Ik weet dat in vergelijking met 2006 de wind minder gunstig waait voor het VB. Ook in Grimbergen is de N-VA niet ingegaan op ons aanbod en heeft ze een eigen lijst ingediend. Hun partijwerking is echter niet te vergelijken met onze goedgeoliede machine. Als we een goede score behalen, hoop ik ten zeerste dat er gepraat kan worden om met ons een meerderheid te vormen.”

 

Het was de bedoeling van Bart Laeremans om de N-VA’ers mee op zijn lijst 'Vernieuwing' te krijgen, maar dat lukte niet. De N-VA diende toch een eigen lijst in, met als één van de bekende gezichten Steven Dupont. Al twaalf jaar gemeenteraadslid, zes jaar provincieraadslid, en jarenlang personeelslid en partijverantwoordelijke voor… het Vlaams Belang. Steven Dupont is nu lijstduwer voor de N-VA in Grimbergen. ‘Vernieuwing’ wordt door Bart Laeremans voorgesteld als een Vlaams Belang-lijst (“past binnen de strategie van ons nationaal partijbestuur…”). 'Vernieuwing' heeft met Bart Laeremans als lijsttrekker een Vlaams Belang-senator bovenaan de lijst, tevens diensthoofd van het ‘kenniscentrum’ van het Vlaams Belang. Dat hij zijn ideologische overtuiging en partijaanhorigheid gaat afzweren, ligt niet in de lijn van de verwachtingen. Na een vraag van Kathleen Cools zei Bart Laeremans gisteren in Terzake niet zoals Dewinter uitdrukkingen te gebruiken als dat vreemdelingen met een mes in hun pamper geboren worden, "maar...". En dan volgde de traditionele antivreemdelingenrethoriek. Met meer onafhankelijken dan Vlaams Belang’ers op de lijst is 'Vernieuwing' niet helemaal een Vlaams Belang-lijst, maar gezien de figuur en impact van de lijsttrekker willen we 'Vernieuwing' toch wel als een VB-lijst klasseren. Wie daarmee in een bestuurscoalitie wil stappen, weet waaraan hij/zij begint.  

 

Grimbergen wordt nu bestuurd door een CD&V/N-VA - Open VLD-meerderheid. Het Vlaams Belang behaalde in 2006, met Bart Laeremans als lijsttrekker, met 21,8 % van de stemmen zeven van de eenendertig gemeenteraadszetels. Door de bevolkingsaangroei zijn er nu in Grimbergen twee zetels meer te verdelen. (Foto 2: Bart Laeremans (l.) wringt zich samen met Bruno Valkeniers en Filip Dewinter in Linkebeek in beeld voor de televisiecamera’s, terwijl De Zevende Dag enkel een groep N-VA’ers wilde interviewen.)

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: grimbergen, vlaams-brabant, laeremans, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

03-10-12

“MET UNIFORM VOOR STADSPERSONEEL: VEEL MINDER DISCUSSIE”

“Het abnormale is nieuws”, zei eens een bevriend journalist. Het zal dan wel daarom zijn dat Antwerpen zo vaak het nieuws haalt in de lopende verkiezingscampagne. Vroeger had men daar Filip Dewinter die wel eens een straffe uitspraak durft doen. Dewinter is er nog steeds, maar heeft nu gezelschap gekregen van Bart De Wever.

 

Maandagavond werden de politieke kopstukken in de Scheldestad verwacht bij een debat ingericht door een Marokkaanse, een Turkse en een Afrikaanse koepelvereniging. Er werd gevraagd wat de lijsttrekkers zouden doen aan de discriminatie op de arbeidsmarkt. Volgens deredactie.be zagen zowel Patrick Janssens (SP.A), Bart De Wever (foto, N-VA) als Annemie Turtelboom (Open VLD) veel heil in het onderwijs om de competenties van jongeren op de noden van bedrijven af te stemmen. Door vervolgens positieve ervaringen op te bouwen zouden vooroordelen volgens hen automatisch verdwijnen.

 

Hallo? Niet gelezen dat bijvoorbeeld hoogopgeleide allochtonen evengoed gediscrimineerd worden dan andere allochtonen? Toch maar eens de opiniebijdrage gisteren van Caroline Copers lezen, waarin de algemeen secretaris van het Vlaams ABVV uitlegt waarom opleiding, bijscholing, taalachterstand wegwerken, enz. belangrijke maatregelen zijn… maar dit niet het hele verhaal uitmaakt. We moeten ook inzetten op het bestrijden van discriminatie. Iets waar Vlaams minister voor Werk Philippe Muyters (N-VA) opvallend gelaten op reageert.

 

Ook het hoofddoekenverbod kwam ter sprake. Patrick Janssens bleef achter het verbod staan, al erkende hij wel dat het stadsbestuur bij het invoeren van het verbod op het dragen van religieuze en andere tekenen te weinig overleg pleegde met de verschillende gemeenschappen en het getroffen personeel. Al even voorspelbaar zei Meyrem Almaci (Groen) dat haar partij het verbod wil intrekken. De verrassing van de avond kwam van Bart De Wever. Ja ja, de kracht van verandering. Bart De Wever verdedigde het hoofddoekenverbod, maar slimme Bart wist hoe de emotionele discussie bij het hoofddoekenverbod had vermeden kunnen worden. Bart De Wever: “Er had een echte dresscode moeten ingevoerd worden, zoals een uniform, dan was er veel minder discussie over geweest.”

 

Zo simpel is het. Stop de 8.000 Antwerpse stadsambtenaren, en hun collega’s van het OCMW en de verzelfstandigde gemeentebedrijven, in een uniform en die ellendige discussie over het hoofddoekenverbod had omzeild kunnen worden. Bart De Wever vertelde er niet bij of hij bij een uniform voor het Antwerps stads- en OCMW-personeel dacht aan iets zoals bij de Vlaamse Wacht dan wel van zijn eigen kostuumontwerper Guy-David Lambrechts. En heeft hij aan de kostprijs van dergelijke uniformen gedacht? Toch even aan Philippe Muyters vragen om dat eens te berekenen.

00:11 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: de wever, antwerpen, racisme, islam, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

02-10-12

NIET VOOR A

Met een ludieke stickeractie hebben activisten het voorbije weekend verduidelijkt wat het wordt met Bart De Wever als burgemeester van Antwerpen. Ook in de Koekestad betoogde Hand-in-Hand.

 

De blik van Bart De Wever prijkt sinds het voorbije weekend op een aantal verkeersborden die aangeven dat het verboden is de straat in te rijden, met daaronder de slogan/woordspeling Niet Voor A (foto 1). Aanleiding is de kritiek van Bart De Wever op de stadsslogan ’t Stad is van iedereen. Voor het zetelend stadsbestuur hangt aan die slogan een verhaal van rechten en plichten. Het gebruik van die slogan wordt daarenboven streng bewaakt. Toen een paar jaren geleden een groep mensen zonder geldige verblijfspapieren met steun van de Algemene Centrale (ABVV) in de 1-meistoet in Antwerpen wilden opstappen… kwam er vanuit het stadhuis een verbod om de slogan ’t Stad is van iedereen mee te dragen. Er werd op gewezen dat de slogan een gedeponeerd merk is, dat niet zonder toestemming mag overgenomen worden. En voor de mensen zonder geldige verblijfspapieren was er geen toestemming om...

 

Toch vond Bart De Wever het nodig om te benadrukken dat ’t Stad niet van iedereen is, tezelfdertijd wel lof zwaaiend naar de Antwerpse politie die de ‘rellen’ in Borgerhout naar aanleiding van het filmpje Innocence of Muslims meteen de kop in drukte. Bart De Wever als burgemeester zou niet anders zijn opgetreden dan Patrick Janssens. Maar de perceptie moest gecreëerd worden dat het met Bart De Wever anders zou zijn. En het zal ook wel anders worden met Bart De Wever als die zelfs over Herman De Croo uitkraamt: “Het is niet omdat die man Nederlands spreekt, dat hij Vlaming is”, en een journalist die kritische vragen durft te stellen afdoet als een slechte journalist met wie hij niet meer wil praten.

 

In de nacht van vrijdag op zaterdag plakten activisten de priemende blik van Bart De Wever met bijhorende slogan op een honderdtal verbodsborden. Van de Hoogstraat over de Groenplaats tot de Dageraadplaats: in de hele stad gingen ze hun zelfontworpen stickers kleven. Met die actie willen ze hun onvrede uiten over De Wevers kiescampagne. “Hij vertrekt van wat ons verdeelt, in plaats van wat ons verbindt”, stellen ze in Het Nieuwsblad. De activisten zien in Bart De Wever geen goede burgemeester. “We wonen nu in een bruisende stad en willen dat blijven doen. Als hij Antwerpen gaat leiden, zullen de stad en haar inwoners er zeker niet op vooruitgaan.” Om GAS-boetes te vermijden, willen de actievoerders anoniem blijven. “Na de verkiezingen van 14 oktober zullen we de stickers eigenhandig verwijderen”, beloven ze.

 

Met een maximale GAS-boete van 250 euro per vaststelling, riskeren de verantwoordelijken een sanctie van 25.000 euro. “We gaan proberen alle stickers te verwijderen. De verantwoordelijken zullen we opsporen en sanctioneren”, verzekert woordvoerder Dirk Delechambre van de Stad Antwerpen. Het is niet de eerste keer dat in Antwerpen een verbodsteken om een straat in te rijden gebruikt wordt voor een ludieke actie. In maart vorig jaar werd de rechte witte streep op verkeersbord C1 omgebogen zodat het een lachend gezicht werd. Het valt te vrezen dat het met Bart De Wever voortaan zuur lachen wordt. De man is veranderd, het is niet meer de sympathieke De Slimste Mens ter Wereld-kandidaat. “Hij is veel minder benaderbaar dan vroeger. (…) Hij verandert als politicus”, zei politicoloog Carl Devos nog het voorbije weekend in De Standaard. Overigens gaat het om meer dan een veranderde karaktertrek.

 

Voorbije zaterdag werd in Antwerpen betoogd tegen discriminatie en voor werk voor allochtonen ook bij gemeentebesturen (foto 2). Onder de betogers kopstukken van bijna alle partijen (SP.A: Yasmine Kherbache, CD&V: Nahima Lanjri, Groen: Meyrem Almaci, PVDA+: Peter Mertens, Rood!: Ivo Janssens…), maar we hebben niemand gezien van de N-VA. ’t Stad is inderdaad niet van iedereen, als het van Bart De Wever afhangt. Over een tewerkstelling bij de Antwerpse stadsdiensten vergelijkbaar met de samenstelling van de Antwerpse bevolking, lezen we niets in het het programma van de N-VA. We vonden wel het zinnetje: “De stad geeft het voorbeeld door niet systematisch al zijn afvloeiend personeel te vervangen”. Verderop staat in het N-VA-programma: “Een stijgende bevolking, die veel diverser is dan een paar decennia terug, zorgt voor nieuwe noden”. Dat laatste is wel A zeggen, maar niet B durven zeggen.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, de wever, actie, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

FILIP DEWINTER NU OOK FOUT BEZIG BIJ ANTWERP-SUPPORTERS

Een week geleden werd Filip Dewinter nog uitgejouwd op het Kiel toen hij het terrein van voetbalclub Beerschot opstapte om de aftrap te geven bij de wedstrijd tegen Kortrijk. Zondagnamiddag, tijdens Antwerp - Brussels, waren supporters van de Great Old niet te spreken over de boodschap op de flyers die het Vlaams Belang uitdeelde.

De tekst (een kort stukje uit Gazet van Antwerpen van 4 augustus, nvdr.) luidde: “Provincieraadslid Jan Claessen (VB) en gemeenteraadslid Caroline Drieghe (VB) zijn supporters van R. Antwerp FC. Zij stellen voor om een standbeeld voor de voetbalclub neer te planten in Deurne-centrum. In navolging van de Kielse Rat van Beerschot (een beeld in mozaïeksteentjes op de Sint-Bernardsesteenweg, nvdr.) zou een Rood-Witte Hond in thuisbasis Deurne niet misstaan. Zij denken aan een betonnen beeld in de vorm van een hond, een verwijzing naar de betonnen constructie van het Bosuilstadion. Beide raadsleden zullen de nodige initiatieven nemen bij het provincie- en stadsbestuur.”

 

Een Antwerp-supporter vergelijken met een hond? Dat doen alleen de spreekkoren in de tribunes van aartsrivaal Beerschot. De reactie van de fans in het Bosuilstadion: “Een hond? Wat een slecht idee. Antwerp heeft sinds zijn ontstaan maar één symbool en dat is een bosuil (foto).” Filip Dewinter is duidelijk bezig met… paniekvoetbal.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, antwerpen, 14 oktober |  Facebook | | |  Print

01-10-12

DE VB-LIJSTEN VOOR DE GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN (1)

Waar kan het Vlaams Belang nog volledige kandidatenlijsten indienen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen? Waar dient de partij onvolledige lijsten in? Waar vindt de kiezer geen Vlaams Belang-lijst meer? Wat leert ons de vergelijking met zes jaar geleden? Deze en nog andere vragen beantwoorden we vandaag. Eerst bekijken we waar het VB nog volledige lijsten neerlegde, en waar had men zes jaar geleden nog wel een volledige VB-lijst en nu niet meer? 

 

Een vergelijking van de kandidatenlijsten van 2006 en 2012 stuit op de vraag: hoe ga je om met kandidatenlijsten die niet zuiver en alleen Vlaams Belang zijn? De lijst Vernieuwing in Grimbergen bijvoorbeeld wordt getrokken door VB-senator Bart Laeremans, en bij de eerste voorstelling van de lijst stonden er 10 VB-leden op de voorlopige lijst en 7 niet-VB'ers. Je kan erover discussiëren of Vernieuwing als een VB-lijst moet beschouwd worden of niet, maar een volledige VB-lijst is het alleszins niet. Maar we waren ook mild voor het VB. Wanneer het VB zich zowel in 2006 als nu in een kartelformule presenteert, en daarbij telkens een volledige lijst voorlegt, hebben we dit gerekend als het behoud van een volledige VB-lijst. Zoals in Ninove met in 2006 een volledige VB-VLOTT-lijst, en nu een volledige Forza Ninove-lijst met opnieuw VB-volksvertegenwoordiger Guy D’haeseleer als lijsttrekker.  Meer hierover in deel vier.

 

Provincie Antwerpen. Volledige VB-lijsten werden neergelegd in: Antwerpen°, Brasschaat, Brecht, Kontich, Lier, Lint, Mechelen, Meerhout, Mortsel, Niel, Puurs, Rumst, Schilde, Schoten, Stabroek, Wijnegem, Wommelgem en Zwijndrecht. In totaal 18 gemeenten.

Waar lukte het niet meer een volledige VB-lijst in te dienen en zes jaar geleden nog wel? In: Beerse*, Boechout, Bornem, Borsbeek, Hemiksem, Herentals (woonplaats van Vlaams volksvertegenwoordiger Pieter Huybrechts), Kalmthout, Kapellen, Nijlen, Willebroek en Zoersel. In totaal 11 gemeenten.

 

Limburg. Volledige VB-lijsten in: Bilzen, Bree°, Genk, Hasselt, Heusden-Zolder, Lanaken en Leopoldsburg. In totaal 7 gemeenten.

Geen volledige VB-lijsten meer in: Beringen*, Maasmechelen, Overpelt* en Zonhoven. In totaal 4 gemeenten.

 

Oost-Vlaanderen. Volledige VB-lijsten in: Aalst, Beveren, Buggenhout, Denderleeuw, Gent, Ninove°, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Temse, en voor het eerst in Wetteren en Wichelen. In totaal 11 gemeenten.

Geen volledige VB-lijsten meer in: Dendermonde (woonplaats van federaal volksvertegenwoordiger en ex-voorzitster van de Vlaams Belang Jongeren Barbara Pas), Hamme (woonplaats van N-SA’er Jan De Beule, nu lijstduwer op de VB-lijst), Kruibeke*, Landen, Lochristi, Lokeren, Nevele, Moerbeke*, Stekene en Zele. In totaal 10 gemeenten.

 

Vlaams-Brabant. Volledige VB-lijsten in: Halle, Sint-Pieters-Leeuw, Tienen, Vilvoorde, en voor het eerst in Halle en Tremelo. In totaal 6 gemeenten.

Geen volledige VB-lijsten meer in: Affligem, Dilbeek*, Grimbergen*, Landen, Leuven (woonplaats van federaal volksvertegenwoordiger Hagen Goyvaerts), Liedekerke, Londerzeel en Zoutleeuw (waar er zelfs geen VB-lijst meer is). In totaal 8 gemeenten.

 

West-Vlaanderen tenslotte. Volledige VB-lijsten in: Brugge, Diksmuide, Izegem, Kortrijk, Oostende, Roeselaere, en nieuw: in Blankenberge en Poperinge. In totaal 8 gemeenten.

Geen volledige VB-lijsten meer in: Knokke-Heist°, Menen en Middelkerke. In totaal 3 gemeenten.

 

In heel Vlaanderen legt het VB volledige lijsten voor in 50 gemeenten (16 % van de 308 Vlaamse gemeenten). Zes jaar geleden was dat nog in 86 gemeenten (28 %).

 

Het percentage volledige VB-lijsten is per provincie: eerst het percentage nu, en dan tussen haakjes zes jaar geleden.

     Antwerpen: 26 % (41 %).

     Oost-Vlaanderen: 17 % (32 %)

     Limburg: 16 % (25 %)

     West-Vlaanderen: 13 % (17 %)

     Vlaams-Brabant: 9 % (22 %).

 

 

° Gemeente waar het VB in 2006 een lijst indiende samen met een andere partij, meestal VLOTT.

* Gemeente waar VB'ers zich nu verschuilen onder een andere lijstnaam, een lijst met ook niet-VB'ers. 

DE VB-LIJSTEN VOOR DE GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN (2)

Het tweede deel van onze analyse van de VB-lijsten: waar worden onvolledige VB-lijsten gepresenteerd, dus met minder kandidaten dan er plaatsen zijn in de gemeenteraad. Hoe groot is het verschil met een volledige lijst? En zijn er op de onvolledige lijst nu meer of minder kandidaten dan de vorige keer? Met een reeks onvolledige lijsten kunnen we helaas geen rekening houden: de lijsten waarbij het VB onder een andere naam opkomt samen met anderen. Bij gebrek aan voldoende gegevens is het moeilijk uit te maken hoeveel VB’ers en hoeveel niet-VB’ers op die lijsten staan.

 

Provincie Antwerpen: Aartselaar (11 kandidaten op de VB-lijst, terwijl er in de gemeenteraad van Aartselaar 23 zitjes te verdelen zijn. 11 kandidaten, dat zijn er 5 minder dan in 2006), Arendonk (5/23, + 3), Berlaar (met Voorpost-boegbeeld Luc Vermeulen als inwoner en VB-kandidaat, 18/21, - 1), Boom (met voormalig Vlaams Belang Jongeren-voorzitter Hans Verreyt als lijsttrekker, 20/25, - 2), Bornem (21/27, - 6), Borsbeek (17/21, - 4), Duffel (13/25, - 2), Edegem (17/27, - 4), Essen (19/25, + 6), Geel (19/33, + 5), Grobbendonk (17/21, + 2), Heist-op-den-Berg (15/35, - 4), Hemiksem (15/21, - 6), Herentals (15/20, - 14), Herselt (1/23, + 1), Hoogstraten (8/27, + 4), Hove (het VB vorige keer weliswaar in een kartel, 3/19, - 14), Kalmthout (15/25, - 10), Kapellen (19/29, - 10), Kasterlee (Alexandra Colen staat niet op de lijst en is daarmee het enige VB-parlementslid dat niet op een lokale lijst staat, 4/25, - 5), Laakdal (9, 25, =), Lille (9/25, - 4), Mol (15/31, =), Nijlen (15/27, - 8), Olen (7/21, =), Oud-Turnhout (15/23, - 6), Ranst (18/25, - 4), Ravels (17/23, =), Schelle (17/19, =), Sint-Katelijne-Waver (12/27, - 1), Turnhout (25/35, + 2), Westerlo (11/27, - 4), Willebroek (12/27, - 15), Wuustwezel (7/25, - 2), Zandhoven (14/23, - 5) en Zoersel (10/27, - 8).

 

Limburg. Bocholt (3/23, - 4), Ham (12/21, - 6), Hoeselt (9/21, - 8), Houthalen-Helchteren (12/31, - 5), Lommel (3/31, - 6), Maaseik (11/27, - 4), Maasmechelen (20/33, - 13), Meeuwen-Gruitrode (10/23, =), Neerpelt (3/25, - 3), Riemst (3/25, - 2), Sint-Tuiden (4/33, - 15), Tessenderlo (9/25, - 2), Tongeren (4/31, - 1) en Zonhoven (19/27, - 6). In Limburg zijn vooral gemeenten bijgekomen waar helemaal geen VB-lijst meer opkomt. Maar daarover meer in het derde deel van deze reeks.

 

Oost-Vlaanderen. Aalter (3/25, + 3), Assenede (7/23, + 2), Berlare (15/23, + 4), Brakel (17/23, + 8), Deinze (13/29, =), Dendermonde (27/35, - 8), Destelbergen (11/25, - 6), Eeklo (16/25, + 3), Erpe-Mere (7/25, - 7), Evergem (20/31, - 6), Gavere (9/23, - 2), Hamme (17/27, - 10), Kruishoutem (2/19, - 2), Lebbeke (11/25, - 5), Lede (10/25, - 3), Lochristi (11/27, - 16), Lokeren (30/33, - 3), Lovendegem (13/21, =), Maldegem (13/27, =), Nazareth (3/21, - 4), Nevele (met VB-personeelslid en lijsttrekker voor de provincieraad en gemeenteraad Olaf Evrard, 11/21, - 10), Oosterzele (13/23, + 2), Oudenaarde (8/31, + 2), Ronse (17/29, - 5), Stekene (13/25, - 12), Waarschoot (5/19 - 4), Waasmunster (8/21, - 9) en Zelzate (13/23, + 13).

 

Vlaams-Brabant. Aarschot (7/29, - 2), Affligem (7/23, - 14), Asse (24/31, + 5), Beersel (11/27, =), Boortmeerbeek (9/21, + 2), Diest (24/27, + 15), Galmaarden (3/19, + 3), Kampenhout (11/21, + 2), Kapelle-op-den-Boos (in 2006 een VB-VLOTT-lijst, 5/21, - 10), Keerbergen (4/23, - 4), Kortenberg (9/25, - 12), Landen (13/25, - 10), Lennik (16/19, + 4), Leuven (41/45, - 4), Liedekerke (7/23, - 14), Linter (5/19, + 5), Londerzeel (7/25, - 18), Lubbeek (3/23, - 6), Machelen (5/23, - 8), Meise (9/25, - 2), Opwijk (7/23, - 2), Overijse (7/27, - 4), Roosdaal (7/21, - 7), Steenokkerzeel (5/21, - 8), Ternat (7/25, - 10), Tielt-Winge (3/21 + 3), Wemmel (2/25, - 5), Zaventem (3/29, - 6) en Zemst (15/27, - 5).

 

West-Vlaanderen. Anzegem (2/23, + 2), Bredene (13/25, =), De Haan (7/23, + 2), De Panne (8/21, - 1), Deerlijk (11/21, + 2), Gistel (9/21, + 2), Harelbeke (2/29, - 11), Ieper (25/33, + 7), Jabbeke (15/23, + 4), Knokke-Heist (in 2006 een volledige VB-VLOTT-lijst, 21/31, - 10), Koksijde (13/27, =), Kortemark (9/23, - 2), Kuurne (8/23, - 3), Langemark-Poelkapelle (12/19, + 12), Ledegem (3/21, - 9), Menen (7/31, - 24), Middelkerke (9/25, - 16), Oostkamp (19/27, =), Pittem (5/17, + 5), Tielt (5/25, + 5), Torhout (10/27, - 1), Waregem (13/33, =), Wervik (5/25, - 11), Wevelgem (13/31, + 1), Wingene (9/23, + 2), Zedelgem (13/27, - 1), Zwevegem (3/27, - 6).

 

Het aantal gemeenten met een onvolledige VB-lijst is per provincie:

     Antwerpen: 36 (51 %)

     Limburg: 14 (32 %)

     Oost-Vlaanderen: 28 (43 %)

     Vlaams-Brabant: 29 (45 %)

     West-Vlaanderen: 27 (45 %)

 

Bij de onvolledige VB-lijsten pakt 66 % uit met minder kandidaten dan in 2006, bij 24 % stijgt het aantal kandidaten, bij 10 % blijft het gelijk.

DE VB-LIJSTEN VOOR DE GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN (3)

De derde en beste lijst: waar vinden we helemaal geen VB-lijsten meer. 

 

Provincie Antwerpen. Er waren in 2006 geen VB-lijsten in: Baarle-Hertog, Dessel, Herenthout, Herselt, Hulsthout, Merksplas, Putte, Retie, Rijkevorsel, Sint-Amands en Vorselaar. In totaal 11 gemeenten.

Intussen is er wel een lijst in: Herselt. In totaal 1 nieuwe VB-lijst.

Met geen of geen zuivere VB-lijst zijn erbij gekomen: Balen*, Beerse*, Boechout, Bonheiden, Malle* en Vosselaar. In totaal 6 gemeenten extra.

 

Limburg. Er waren in 2006 geen VB-lijsten in: Alken, Hechtel-Eksel, Herstappe, Nieuwerkerken, Opglabeek, Voeren en Wellen. In totaal 7 gemeenten.

Met geen of geen zuivere VB-lijst zijn erbij gekomen: As, Beringen*, Borgloon, Diepenbeek, Dilsen-Stokkem*, Gingelom, Halen*, Hamont-Achel, Heers, Herk-de-Stad, Kinrooi, Kortessem, Lummen*, Overpelt*, Peer en Zutendaal. In totaal 15 gemeenten.

 

Oost-Vlaanderen. Er waren in 2006 geen VB-lijsten in: Aalter, Herzele, Horebeke, Kaprijke, Kluisbergen, Knesselare, Laarne, Lierde, Maarkedal, Melle, Sint-Laureins, Wortegem-Petegem, Zelzate, Zingem, Zomergem, Zottegem*, Zulte en Zwalm. In totaal 18 gemeenten.

Intussen is er wel een lijst in: Aalter en Zelzate. In totaal 2 nieuwe VB-lijsten.

Met geen of geen zuivere VB-lijst zijn erbij gekomen: De Pinte, Geraardsbergen*, Haaltert, Kruibeke*, Merelbeke*, Moerbeke, Sint-Lievens-Houtem, Sint-Martens-Latem (spijts VB-personeelslid Barbara Bonte (foto) daar woont), Wachtebeke en Zele*. In totaal 10 gemeenten.

 

Vlaams-Brabant. Er waren in 2006 geen VB-lijsten in: Bekkevoort, Bertem, Bever, Bierbeek, Boutersem, Drogenbos, Galmaarden, Geetbets, Glabbeek, Gooik, Herne, Hoegaarden, Hoeilaart, Holsbeek, Huldenberg, Kortenaken, Kraainem, Linkebeek, Linter, Oud-Heverlee, Pepingen, Sint-Gensius-Rode, Tervuren, Tielt-Winge, Wezembeek-Oppem, In totaal 25 gemeenten.

Intussen is er wel een VB-lijst in: Galmaarden, Linter en Tielt-Winge. In totaal 3 nieuwe VB-lijsten.

Met geen of geen zuivere VB-lijst zijn erbij gekomen: Begijnendijk, Dilbeek, Grimbergen*, Haacht, Herent, Merchtem, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem en Zoutleeuw. In totaal 9 gemeenten.

 

West-Vlaanderen. Er waren in 2006 geen VB-lijsten in: Alveringem, Anzegem, Ardooie, Avelgem, Beernem, Dentergem, Heuvelland, Hooglede, Ingelmunster, Koekelare, Lendelede, Lichtervelde, Lo-Reninge, Mesen, Meulebeke, Moorslede, Pittem, Ruislede, Spiere-Helkijn, Staden en Tielt, In totaal 21 gemeenten.

Intussen is er wel een VB-lijst in: Anzegem, Langemark-Poelkapelle, Pittem en Tielt. In totaal 4 nieuwe VB-lijsten.

Zonder VB-lijst zijn erbij gekomen, en ook geen lijst met VB'ers onder een andere naam: Damme, Houthulst, Ichtegem, Ingelmunster, Nieuwpoort, Oostrozebeke, Oudenburg, Veurne, Vleteren, Wielsbeke, Zonnebeke en Zuienkerke. In totaal 12 gemeenten.

 

Er waren al 82 gemeenten zonder VB-lijst in 2006 in Vlaanderen (27 %). Daar zijn er nog eens 28 bijgekomen, zodat er nu 110 gemeenten in Vlaanderen zijn zonder VB-lijst (36 %). 

 

 

* Gemeente waar VB'ers zich nu verschuilen onder een andere lijstnaam, een lijst met ook niet-VB'ers. 

DE VB-LIJSTEN VOOR DE GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN (4)

In tegenstelling tot bij voorgaande verkiezingen heeft het VB deze keer (nog) geen aparte verkiezingswebsite gemaakt, met een voorstelling van haar lijsten en kandidaten. Dat is geen groot probleem, maar wel een probleem om juist te kunnen inschatten welke lijsten onder een andere naam door het VB als VB-lijsten beschouwd worden.

 

Soms zijn die lijsten onder een andere naam gemakkelijk te herkennen omdat ‘Vlaams Belang’ nog een onderdeel van de naam is, soms zijn die lijsten moeilijker te herkennen, en soms zijn het misschien helemaal geen VB-lijsten meer omdat er wel  VB’ers op staan die evenwel allemaal gebroken hebben met het VB en de lijn-Dewinter. Wat het aantal VB’ers op elk van die lijsten-onder-een-andere-naam is, is nog moeilijker te achterhalen. Bij sommige lijsten zal dat een ruime meerderheid zijn, bij andere lijsten is het misschien gelijk verdeeld met het aantal niet-VB’ers, en bij nog andere lijsten zijn de VB’ers misschien maar een minderheid. Met alle voorbehoud dus – omdat het VB hierover niet openhartig communiceert – hieronder de gemeenten met VB-lijsten onder een andere naam. Aanvullingen en correcties ontvangen we graag via de ‘Contacteer me’-knop rechts bovenaan deze blog.

 

Antwerpen: Balen (Beter Balen), Beerse (Gemeentebelangen) en Malle (Vlaams Belang/Volksbelangen Malle).

 

Limburg: Beringen (Veilig Beringen, Leefbare Dorpen), Dilsen (Leefbaar Dilsen-Stokkem), Halen (HVB), Lummen (Correct!) en Overpelt (Lijst Vissers, genoemd naar Linda Vissers).

 

Oost-Vlaanderen. Geraardsbergen (VB-VLOTT), Kruibeke (Kruibeeks Belang), Merelbeke (Vlaams Belang Plus), Ninove (Forza Ninove), Zele (Vlaams Beleid Zele) en Zottegem (VB-VLOTT).

 

Vlaams-Brabant: Dilbeek (Vernieuwing) en Grimbergen (Vernieuwing).

 

In West-Vlaanderen hebben we geen verkapte VB-lijsten gevonden.

 

Samen zijn dit dus een 15-tal lijsten onder een andere naam met een groot of kleiner aantal VB’ers.

DE VB-LIJSTEN VOOR DE GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN (5)

Toen wij in de aanloop naar de huidige verkiezingscampagne schreven dat in de negentien Brusselse gemeenten waarschijnlijk maar zes VB-lijsten zouden ingediend worden, kregen we daarvoor kritiek vanuit VB-hoek. Het zouden er misschien acht worden. Nog altijd minder dan de twaalf lijsten zes jaar geleden, maar uiteindelijk is het toch bij die zes gebleven.

 

Het VB behoudt haar enige volledige lijst in het Brusselse, in Jette. Met het enige overblijvend Brussels VB-parlementslid Dominiek Lootens-Stael als lijsttrekker.

 

Bij de onvolledige VB-lijsten is het niet anders dan in Vlaanderen: de onvolledige VB-lijsten tellen minder kandidaten dan zes jaar geleden. Per gemeente geven we eerst het aantal kandidaten, dan het aantal plaatsen op lijsten in die gemeenten, en vervolgens het verschil in kandidaten met zes jaar geleden. Anderlecht (19/47, - 16), Brussel (18/49, - 18, met in VB-kringen lesgever ‘Spreken in het openbaar’ Frédéric Erens (foto) als lijsttrekker), Schaarbeek (10/47, - 27, met Patrick Sessler als derde op de lijst), Sint-Agatha-Berchem (7/27, - 2) en Sint-Jans-Molenbeek (6/45, - 11).

 

Er zijn geen VB-lijsten meer, en zes jaar geleden nog wel, in Etterbeek, Evere, Ganshoren, Koekelberg, Sint-Gillis en Sint-Joost-ten-Node. In het Brusselse verloor het VB mensen als de parlementsleden Johan Demol (Schaarbeek), Greet Van Linter (Ganshoren) en Erik Arckens (Brussel) die allen opstapten bij het VB. Valérie Seyns (Sint-Jans-Molenbeek) werd, samen met haar toenmalige partner Bart Debie, uit het VB gegooid. Erland Pison (Koekelberg) is verhuisd. En in Evere kwam een VB-gemeenteraadslid de voorbije zomer nog in opspraak.

DE VB-LIJSTEN VOOR DE GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN (6)

Met het lager aantal volledige lijsten, de ingekorte onvolledige lijsten en de plaatsen waar het Vlaams Belang geen lijst meer indient, gaat het aantal Vlaams Belang-kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen er op achteruit. Het Vlaams Belang kan in vergelijking met zes jaar geleden nog maar 3 op 4 kandidaten in stelling brengen. De ravage bij het aantal verkozen gemeenteraadsleden wordt ongetwijfeld nog groter. Het Vlaams Belang start al met het verlies van enkele tientallen gemeenteraadsleden nog vóór de eerste stem is uitgebracht.

 

Omdat er geen VB-lijst meer ingediend wordt, en ook geen lijst onder een andere naam met VB’ers op de lijst, verliest het VB alvast gemeenteraadsleden in de volgende gemeenten.

 

Antwerpen: Boechout (4), Bonheiden (3) en Vosselaar (2). Samen 9 gemeenteraadsleden.

 

Limburg: As (2), Borgloon (1), Diepenbeek (2), Gingelom (1), Hamont-Achel (1), Herk-de-Stad (1), Kinrooi (1), Kortsessem (1) en Peer (3). Samen 13 gemeenteraadsleden.

 

Oost-Vlaanderen. De Pinte (1), Haaltert (3), Moerbeke (1), Sint-Lievens-Houtem (1) en Wachtebeke (1). Samen 7 gemeenteraadsleden.

 

Vlaams-Brabant. Begijnendijk (1), Dilbeek (4), Haacht (2), Herent (2), Merchtem (1), Rotselaar (2, onder hen Stijn Hiers), Scherpenheuvel-Zichem (3) en Zoutleeuw (2). Samen 17 gemeenteraadsleden.

 

West-Vlaanderen. Damme (1), Houthulst (1), Ichtegem (1), Ingelmunster (2), Nieuwpoort (1), Oostrozebeke (2), Veurne (1), Wielsbeke (1) en Zonnebeke (1). Samen 11 gemeenteraadsleden.

 

Brussel. Evere (1), Ganshoren (1) en Koekelberg (1). Samen 3 gemeenteraadsleden.

 

Nog vóór de eerste stem op 14 oktober is uitgebracht verliest het Vlaams Belang zo al 60 van haar 808 zes jaar geleden verkozen gemeenteraadsleden.

DE VB-LIJSTEN VOOR DE GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN (7)

Om te besluiten enkele cijfers die een samenvatting geven van de achteruitgang van het Vlaams Belang bij deze verkiezingen, vergeleken met de vorige gemeenteraadsverkiezingen.

 

In 50 van de 308 Vlaamse gemeenten legt het Vlaams Belang een volledige lijst voor (16 %). In 2006 kon het Vlaams Belang nog volledige lijsten indienen in 86 Vlaamse gemeenten (28 %). Voor elke 10 volledige Vlaams Belang-lijsten in 2006 kan het Vlaams Belang nu nog slechts 6 indienen.

 

In 134 Vlaamse gemeenten dient het Vlaams Belang een onvolledige lijst in (44 %). Bij 66 % van die onvolledige lijsten telt die lijst minder kandidaten dan in 2006.

 

In 109 Vlaamse gemeenten is er geen Vlaams Belang-lijst op de kiesbrief te vinden, en ook niet een lijst onder een andere naam met Vlaams Belang’ers (35 %). In 2006 waren er maar 82 Vlaams Belang-loze gemeenten in Vlaanderen (27 %). Het aantal Vlaams Belang-loze gemeenten is dus met 1/3 gestegen.

 

In 15 Vlaamse gemeenten zijn er lijsten met Vlaams Belang’ers die onder een andere lijstnaam opkomen (5 %). Soms kan je dat als verkapte Vlaams Belang-lijsten beschouwen, soms niet. In elk geval was de nationale partijnaam teveel besmet om er plaatselijk mee uit te pakken en nog voldoende mensen op de lijst te kunnen krijgen.

 

In Brussel kon het Vlaams Belang in 2006 in 12 gemeenten lijsten indienen. Nu nog maar in 6 gemeenten, en bij 5 van de 6 zijn er dan nog eens minder kandidaten dan in 2006.

 

Omwille van de gemeenten waar nu geen Vlaams Belang-lijst noch een lijst onder een andere naam ingediend wordt, maar in 2006 nog wel gemeenteraadsleden verkozen werden voor het Vlaams Belang, verliest het Vlaams Belang al 60 gemeenteraadsleden nog vóór de eerste stem op 14 oktober is uitgebracht.

 

Het Anti-Fascistisch Front (AFF) is zeer tevreden over deze evolutie.