06-06-13

EXTREEMRECHTS DOODT IN PARIJS

Clément Méric (foto), een 18-jarige universiteitsstudent bekend om zijn antifascistisch engagement, is gisteren in Parijs, bij het verlaten van een kledingwinkel aan het station Saint-Lazare, voor dood geslagen door een groep extreemrechtse skinheads die behoren tot de Jeunesses nationalistes révolutionnaire (JNR).

 

Clément Méric overleed vannacht in een Parijs’ ziekenhuis als gevolg van zijn verwondingen. De Parti de Gauche roept op om vanavond in Parijs, om 18u30 aan de Place Saint-Michel (metro Saint-Michel), te protesteren tegen deze gruwelijke misdaad en de ontbinding te vragen van de extreemrechtse groepen die verantwoordelijk zijn voor de dood van Clément Méric.

09:16 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, actie, clement meric |  Facebook | | |  Print

HIER IS: PAUL’S WINKELTJE

Het hamburgerrestaurant Paul’s Boutique in Kortrijk heet voor één week Paul’s Winkeltje. Gisteren kreeg de zaak haar nieuw uithangbord (foto 1). Zaakvoerder Paul Drèze (foto 2) wil daarmee de spot drijven met de door de N-VA gevraagde vervlaamsing van de namen van handelszaken.

 

Vorige week geraakte bekend dat de Kortrijkse schepen Rudolf Scherpereel (N-VA) de uitbater van een nieuw frietkot gevraagd heeft zijn zaak niet te openen onder de naam Grand Place, zoals aangekondigd, maar zijn zaak te openen als Frituur Grote Markt. Uitbater Tony Verhaagen fronste de wenkbrauwen toen hij de vraag kreeg, maar wou niet dwars gaan liggen. Als hij maar frieten kan verkopen, en dan ga je maar beter niet in de clinch met de eerste schepen,  bevoegd voor economie en middenstand, van je stad. Of schepen Rudolf Scherpereel eraan denkt om zijn voornaam te vervlaamsen naar Rudi, of te vernederlandsen naar Ruud, is niet bekend.

 

Toen op Twitter en elders grappen de ronde deden over het vervlaamsen van bekende begrippen haastte de N-VA zich om te zeggen dat het geen nationale richtlijn is om te vragen namen van handelszaken te vervlaamsen. Maar ook in Aalst is er die intentie en in Halle maakte (intussen ex-) schepen Mark Demesmaeker (N-VA) er zijn levenswerk van de voorbije bestuursperiode.

 

Paul Drèze van Paul’s Boutique liet zijn vaste ontwerper een nieuw uithangbord maken, een “nogal Arisch aandoend” bord met een gotisch lettertype. “Een vette knipoog richting schepen Rudolf Scherpereel”, vertelde Paul Drèze aan Het Nieuwsblad. De ware naam van zijn zaak is overigens niet gekozen om chique te doen, maar verwijst naar het tweede album van de Beastie Boys.

 

Mocht je in Kortrijk of omgeving zijn, je vindt Paul’s Boutique/Winkeltje in de Kleine Sint-Jansstraat in Kortrijk. Volgens TripAdvisor is het een aangename zaak, met vriendelijke mensen en een gezellige sfeer. Je vindt er een ruime keuze aan hamburgers met rockende namen als Sticky Finger en – onze favoriet – Hot Marley. Er is overigens ook een uitgebreide keuze aan vegetarische burgers. Allen daarheen, en laat het je smaken.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kortrijk, n-va, vlaams-nationalisme, actie |  Facebook | | |  Print

05-06-13

DONDERWOLKEN BOVEN KLEINFONTEIN (ZUID-AFRIKA)

In Zuid-Afrika zijn er nog twee enclaves slegs vir blanke, waar enkel blanken wonen. Orania en Kleinfontein. Op de kaart van Zuid-Afrika slechts te vinden als een speld in een hooiberg, maar beide mogen op steun rekenen van de Vlaamse extreme rechterzijde. Het NSV-Antwerpen richtte eind april nog een informatieavond in over Orania, en bij de IJzerwake vorig jaar verzamelde Ruben Rosiers (N-SA) spullen in voor Kleinfontein. Ook het Vlaams Belang (Rob Verreycken, Philip Claeys) zingt de lof over Orania en Kleinfontein. Maar volgens ’t Pallieterke pakken zich nu donderwolken samen boven Kleinfontein.

 

Een jaar na Orania, twee jaar na de afschaffing van het Apartheids-regime, werd op een 30 kilometer ten zuidoosten van Pretaoria een exclusief Afrikanerdorp opgericht. Kleinfontein. Waar de gedachte aan Hendrik Verwoerd, bedenker van het Apartheidsregime en later premier van Zuid-Afrika middels een buste in ere wordt gehouden, en er alles aan gedaan wordt opdat er enkel blanken zouden kunnen wonen. Ze zijn nu met een duizendtal. Met een eigen school voor lager onderwijs, een bejaardentehuis, blanke werklui die huizen optrekken en wegen aanleggen… Er is een meer gegoede buurt, er zijn woningen met beperkte uitrusting, en er is een terrein met enkele caravans en veel tenten en krotten. Maar dus enkel voor blanken.

 

Alhoewel de bevolking exclusief blank is, verwerpen de bestuurders elke beschuldiging van uitsluiting wegens ras. Ze beroepen zich op artikel 235 van de grondwet waarin het recht op zelfbestuur wordt erkend. Volgens de bestuurders is het succes van Kleinfontein in de eerste plaats te danken aan de veiligheid die de nederzetting biedt, een element dat veel ouderen aanspreekt. Maar daarin ligt ook de achilleshiel van het project: de gemiddelde leeftijd van de bevolking is niet minder dan 60 jaar. Een ander probleem is ook wel, en daar wees de burgemeester van Tshwane (Groot-Pretoria) bij een recent bezoek op, dat artikel 21 van de grondwet elke Zuid-Afrikaan het recht garandeert om het even waar in het land te wonen.

 

Waar ’t Pallieterke zich ook zorgen om maakt, is een betoging laatst van zo’n vijftig jongeren van de Democratische Alliantie, aan de rand van de enclave, waarbij kritiek werd geuit op het exclusief blanke karakter van de woonbuurt en slogans gescandeerd werden als “een nasie, een toekoms” (foto). De Democratische Alliantie (DA) is overigens geen partij die exclusief opkomt voor zwarten, maar een liberale partij. De sterkste oppositiepartij voor het ANC dat het land en de meeste steden bestuurt. Een zwarte magnaat uit de streek, Andrew Shabala, heeft intussen zijn oog laten vallen op een huis in Kleinfontein. “Of het dorp hem, op basis van het feit dat hij geen Afrikaner is, kan weren, valt af te wachten”, schrijft ’t Pallieterke.

 

Gelukkig voor het weekblad voor mensen met een goed hart en een slecht karakter is het jongste nieuws uit Zuid-Afrika dat een hoger tegenbod is uitgebracht op het huis dat Andrew Shabala op het oog heeft. Shabala heeft er nog geen bewijs van gezien, maar het ziet er naar uit dat de Kleinfontein Spaar en Krediet Koöperatie het plan voor aankoop gedwarsboomd heeft. Kleinfontein kan Shabala niet weigeren om zijn zwarte huidskleur, maar met geld kan hij volstrekt legaal buiten het dorp gehouden worden. Shabala wil alleszins laten nakijken of het tegenbod correct is uitgebracht; zich persoonlijk ter plaatse van een en ander vergewissen durft hij niet om veiligheidsredenen. Zo veilig is Kleinfontein dan weer niet.

 

De eerstvolgende maanden moet ook nog uitsluitsel komen over het administratief statuut van Kleinfontein. “Voor Kleinfontein tikt de klok. Reden te meer om zich de vraag te stellen of ook Orania in de gevarenzone kan terechtkomen”, besluit ’t Pallieterke dat de sympathie voor het Apartheidsregime duidelijk niet verloren heeft. Het gekke is dat de voorstanders van het Apartheidsregime anderzijds de eersten zijn om steen en been te klagen dat migranten in Antwerpen en elders in “gettowijken” wonen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zuid-afrika, racisme |  Facebook | | |  Print

04-06-13

HOE DURVEN ZE?: DE FILM

Tot spijt van wie het benijdt is Peter Mertens’ Hoe durven ze? het best verkocht politiek boek van de voorbije jaren. De actualiteit van de economische crisis en de foute remedies van de Europese instanties vergroten natuurlijk de drang om inzicht te verkrijgen en alternatieven te zoeken. Deze week wordt de filmversie van het boek online gezet.

 

De documentaire is opgebouwd met vijf korte thematische filmpjes. De Antwerpse 'nachtburgemeester' Vitalski legt de link tussen verschillende fragmenten. Verder komen er allerlei experts en opiniemakers aan het woord, en zijn er verhalen en getuigenissen van gewone burgers. De filmmaker bleef niet in eigen land maar trok voor opnames ook naar Duitsland, Griekenland en Spanje.

 

Gisteren werd het eerste deel online gezet, Elke week bankencrisis. Vandaag volgt Besparen tot in de kist. Morgen: Het fiscale pretpark. Donderdag: Bratwurst, Lederhosen und Mini-jobs. En vrijdag: Welk Europa willen we? Je vindt het allemaal op de website www.hoedurvenze.be, met de mogelijkheid om elk filmpje te delen op Facebook, Twitter en andere sociale media. Op de website vind je bij elke aflevering ook nog puntig achtergrondcommentaar.

 

Het is niet de eerste keer dat met een film een marxistische analyse van een sociaal-economische crisis in beeld wordt gebracht. In 1981 bracht Robbe De Hert Le filet americain uit, met in de hoofdrollen Ernest Mandel en Paul Van den Boeynants, en verder het strijdtheater uit de jaren zeventig (de Internationale Nieuwe Scène, Vuile Mong en zijn Vieze Gasten, Het Trojaanse Paard…) en een grappig tekenfilmpje als opener van de film.

 

In de jaren tachtig moest een ‘filmavond’ ingericht worden om de film te kunnen zien. Dat is nu wel anders. Het kapitalisme geeft de wapens om haar eigen systeem sneller te ondergraven. Fijn zo.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: boeken, media, actie |  Facebook | | |  Print

“VOOR VROLIJKHEID MOET JE VOORTAAN BETALEN”

Met de stemming in het parlement van de verruimde wetgeving voor GAS-boetes is de discussie nog niet gedaan. Zondag werd erover voort gepraat in het ATV-programma Wakker op Zondag (vanaf 35’42”, foto) en de GAS-boetes waren ook gespreksonderwerp in De Zevende Dag. Zelfs in Vanthilt on Tour gisterenavond kwamen de GAS-boetes aan bod.

 

Het programma met Marcel Vanthilt is deze week te gast in Deinze en daar is het verboden confetti te werpen (artikel 2.3.4 van het plaatselijk politiereglement). Burgemeester Jan Vermeulen (CD&V) zei dat het een oude bepaling is, er geen probleem is met confetti in Deinze… en hoe vaak het ook in de discussie in Brussel is genoemd blijft het in het reglement in Deinze behouden. Daar sta je dan als CD&V-voorzitter Wouter Beke die zei zijn mandatarissen op te roepen absurde reglementen te verwijderen. Maar de link tussen de CD&V-burgemeester en de CD&V-partijvoorzitter werd niet gelegd door Marcel Vanthilt. Vanthilt on Tour is een showprogramma, geen politiek programma.

 

Intussen bekijkt de Vlaamse jeugdraad of juridische stappen tegen de GAS-boeteswetgeving ondernomen kunnen worden, en zingt een moeder (foto) over de bezorgdheid om haar dochter die ze verkeerd heeft opgevoed als we moeten voortgaan op al wat een GAS-boete kan kosten.

 

          Lieve schat, ik moet eens met je praten
          in je opvoeding zitten wat gaten
          'k heb je veel leugens verteld bovendien

          van alles wat ik je heb geleerd
          was blijkbaar toch wel wat verkeerd
          het spijt me dat ik dat nooit heb gezien

          Want je mag je niet verkleden schat
          luid zingend lopen door de stad
          geen broodjes eten op de trappen van de kathedraal
          als je lachen wil, zonder geluid
          ben je vrolijk, 'k wil niet dat je fluit
          dat kost te veel centjes allemaal.

          Vergeef me maar dat ik je stimuleerde
          om gek te doen, je zelfs leerde
          op je bezemsteel verder te vliegen dan ons huis
          en jij dan naar de bakker vloog
          in je beleving ging je echt wel hoog
          stralend lachend met een brood kwam je weer thuis.

          Maar je mag nu niet meer vliegen schat
          die bezemsteel hebben we gehad
          brood zullen wij wel met de wagen halen
          fantasie is niet meer toegestaan
          met hekserij is het voorgoed gedaan
          voor vrolijkheid moet je voortaan betalen.

 

Bekijk hier het filmpje.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gas-boetes, jeugd, deinze, media, actie |  Facebook | | |  Print

03-06-13

WEINIG VERNIEUWING MET ANNEMANS EN SOCIAAL CONGRES

Met een congres over het Vlaams Belang als ‘Sociale Volkspartij’ werd gisteren een voorlopig eindpunt gezet achter de vernieuwing van het Vlaams Belang met Gerolf Annemans (foto 1) als nieuwe partijvoorzitter.

 

Wat leverde die vernieuwing op? 1. Het Vlaams Belang kreeg een nieuwe slagzin. 2. Barbara Pas volgde Gerolf Annemans op als fractieleidster in de Kamer van Volksvertegenwoordigers en bewees uit hetzelfde hout te zijn gesneden. Versta: even vuil gebekt uit de hoek te komen. 3. Filip Dewinter mocht van Gerolf Annemans zijn racistische zelve blijven. 4. Momenteel loopt een Genoeg gemolken-campagne die echt niet de prijs van opvallendste politieke campagne gaat wegkapen. 5. Het nieuwe huis-aan-huisblad is minder schreeuwerig, maar de grote thema’s blijven dezelfde. Bij het Vlaams Belang Magazine zijn er wel inhoudelijk veranderingen: de rubriek Uit de parlementen, met een verslag over de inbreng van de Vlaams Belang-parlementsleden in de verschillende parlementaire halfronden, is verdwenen; nieuw is een cursiefje waarin schuin tegen de wereld aangekeken wordt. Met Gerolf Annemans minder ernst en meer leute?

 

Er was applaus toen Vlaams Belang-ondervoorzitster Barbara Pas gisteren zei: “Het Vlaams Belang staat graag aan de kant, aan de kant van het volk”. Maar de goedgekeurde voorstellen – onder andere door diezelfde Barbara Pas als één van de werkgroepvoorzitters voorbereidt – mikken vooral op het buiten schut zetten van de patroons, de uitholling van de sociale zekerheid, het desolidariseren met niet-Vlamingen… Het eerste staaltje ervan dat congresvoorzitter Bart Laeremans in zijn toespraak gaf, is exemplarisch. Bart Laeremans: “Wie profiteert er het meest wanneer er ontslagen vallen? Wie heeft er het meest belang bij sociale drama’s zoals dat van Ford Genk? Wie gaat er aan de haal met het leeuwendeel van de ontslagvergoedingen? Dat zijn niet de arbeiders en bedienden. Wel de schatkist, die tweemaal langs de kassa passeert, eerst bij de sociale lasten en nadien nog eens bij de belastingen.” Hallo? Wrijft de Belgische staat in haar handen telkens er ontslagen vallen? We hebben het geen minister van Financiën zien doen; het Vlaams Belang-congrespubliek had daarentegen geen moeite om het te geloven.

 

Volgens Bart Laeremans ligt de oplossing “in ons voorstel (terug te vinden in resolutie 6 van de 26  goedgekeurde resoluties, nvdr.) dat Guy D’Haeseleer en Koen Bultinck al 10 jaar geleden uitwerkten. (Daarin) wordt die ontslagvergoeding beschouwd als een morele schadevergoeding, zonder dat er nog lasten verschuldigd zijn. Op die manier kunnen de zeer hoge ontslagvergoedingen voor bedienden zakken zonder dat de bedienden daardoor zelf verlies lijden en kunnen de vergoedingen voor arbeiders stijgen zonder dat dit tot onoverkomelijke kosten leidt bij de werkgevers. Met wat gezond verstand is er dus wel degelijk een oplossing te vinden.” Helaas is het gezond verstand bij het Vlaams Belang beperkt. Wat de partij hier voorstelt is dat bij ontslag geen sociale bijdragen meer betaald moet worden… terwijl er voor de ontslagenen in de meeste gevallen nog maanden, soms zelfs nog jaren, werkloosheids-uitkeringen moeten uitbetaald worden. Te betalen door de sociale zekerheid waar de patroons bij ontslag niet meer aan zouden moeten bijdragen.

 

Overigens worden die patroons nog meer gespaard, en de sociale zekerheidskassen nog minder gevuld, met de gisteren goedgekeurde resolutie 4: “De torenhoge lasten op arbeid vormen momenteel de grootste bedreiging voor onze werkgelegenheid en economie. Wij pleiten voor een snelle en lineaire reductie van de patronale lasten met 25 procent, zodat de globale loonkost met 6,5 procent kan dalen. Daarnaast willen we ook de loonlasten van de werknemers met 25 procent laten dalen.” Niemand zal ontkennen dat de lasten op arbeid in ons land hoog zijn – al staat daar wel een betere sociale voorziening dan in andere landen tegenover. Maar elke zweem van de patronale lastenvermindering compenseren met een belasting op de vermogens of de vermogenswinsten ontbreekt in de gisteren goedgekeurde resoluties.

 

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er ook goede ideeën in de Vlaams Belang-resoluties zitten. “De sociale zekerheid is en blijft een kerntaak van de overheid en mag niet geprivatiseerd worden” (resolutie 1) is iets waar we vierkant achter staan. Maar voor dat idee hebben we het Vlaams Belang natuurlijk niet nodig; de vakbonden verdedigen dat idee al veel langer. Verder tapt het Vlaams Belang nog altijd uit dezelfde vaten. Bart Laeremans gaf het al aan: het voorstel voor een ontslagvergoeding “als een morele schadevergoeding” is al 10 jaar oud. Andere voorstellen zijn nog ouder zoals dat een sociaal beleid “enkel via de oprichting van een onafhankelijke Vlaamse staat” kan (resolutie 2) of dat “met de invoering van een opvoedersloon (…) de vrije keuze om thuis of buitenhuis te werken” gegarandeerd wordt (resolutie 19).

 

Dat het Vlaams Belang niet opgezet is met “de massieve en aanhoudende immigratie van arbeids- en volgmigranten” is bekend en werd ten overvloede nog eens geïllustreerd op het congres gisteren (foto 2). Het Vlaams Belang pleit er nu ook voor dat de lidstaten van de Europese Unie “de inwijking vanuit andere Europese landen autonoom kunnen afremmen, contingenteren of stopzetten naargelang de maatschappelijke draagkracht en behoeften" (resolutie 23). Het Vlaams Belang wil ook af van de euro als betaalmiddel. “Het Vlaams Belang pleit (…) voor de ontmanteling van de eurozone en voor een onafhankelijke en soevereine Vlaamse republiek die deel uitmaakt van een vrije Europese confederatie. Deze Vlaamse staat kan eventueel ook deel uitmaken van een beperkte, maar sterke muntzone, rekening houdend met de economische realiteit en een noodzakelijk gewaarborgde nationale soevereiniteit” (resolutie 26). In Vlaanderen geen euro’s meer, maar een Vlaamse munt. Eventueel iets met een paar andere landen, maar dan nog met reserves. We gaan er ver mee komen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: annemans, pas, laeremans, sociaal |  Facebook | | |  Print

02-06-13

TOON UW BURGERZIN EN HELP DE ANTWERPSE STADSKAS VULLEN

Het is des mensen om vooral te onthouden wat men graag hoort, en bij Bart De Wever is dat niet anders. En in zijn stad is de ene illegale betoging niet de andere. Maar we helpen graag om het geheugen op te frissen.

 

Zoals al bleek uit de gemeenteraadszitting vorige dinsdag is Bart De Wever voorstander van de verruiming van de GAS-boeteswetgeving. “Ik kan u aantonen dat GAS werkt”, zei Bart De Wever vrijdag aan Het Laatste Nieuws. “Het Bisthovenplein in Antwerpen (sic): elke dag werd daar wel een auto in brand gestoken of gevochten. Dat is nu voorbij. Gerecht en politie hebben de zware jongens eruit gehaald, de meelopers hebben we met de GAS-wetgeving tot bedaren gebracht. Heel wat van die jongens zijn zelfs aan een vaste job geholpen, bij Volvo Gent." Gisteren herhaalde Bart De Wever dit verhaaltje nog eens, deze keer zonder het plein waar hij naar verwijst met naam te noemen. Het repressief optreden is echter maar een deel van het verhaal. Meer nog is de sfeer aan het Bisthovenplein in Deurne gekeerd omdat er nu een jeugdwerking op poten is gezet.

 

Ariane Van Dooren (CD&V, in de vorige legislatuur districtsschepen voor jeugd) zei over hetzelfde pleintje in Gazet van Antwerpen van 7 februari 2013: “Het Bisthovenplein in Deurne, waar jongeren voor zware problemen zorgden. Je had twee groepen mensen. De ene vroeg een keihard optreden. De andere zei dat de jongeren er zelf niets aan konden doen. Maar het is geen zwart-witverhaal. Het stadslabo JES ging aan de slag met deze jongeren door hen verantwoordelijkheden te geven en ze naar een job toe te leiden. De jongeren leerden in zichzelf te geloven.” Volgens Ariane Van Dooren is er zowel een politionele als een jeugdwerkgerichte aanpak nodig. Ook reportages van de Antwerpse regionale televisiezender ATV wijzen op het groot belang van de jeugdwerking aan het Bisthovenplein (1, 2). Maar over dat tweede luik rept Bart De Wever dus niet als hij spreekt over wat heilzaam is.

 

Apache maakte vrijdag bekend dat in Antwerpen bij begrotingswijziging in juni de inkomsten uit GAS-boetes niet langer op 1.050.000 euro maar op 1.250.000 euro geraamd zullen worden. Met Bart De Wever stijgen de geraamde inkomsten door GAS-boetes op een jaar tijd met 19 %, maar zeg niet dat het Antwerpse stadsbestuur een ‘belastingsregering’ is. Dat scheldwoord is exclusief voorbehouden voor de door de PS gedomineerde regering-Di Rupo. Overigens is het niet door de donderdag in het parlement goedgekeurde verhoging van de GAS-boetes tot 350 euro dat men in Antwerpen rekent op meer inkomsten. Het is door het verhoogde aantal uitgereikte boetes de voorbije maanden dat men tot een ‘optimistische’ prognose komt.

 

Maar alles kan beter. Via de sociale media vernemen we dat de Antwerpse politie een oproep heeft gelanceerd om getuigen voor een illegale betoging op zondag 14 oktober 2012 (foto). We steunen dit volledig. Na de niet-aangevraagde betoging van vorige week zaterdag, waarbij de Antwerpse politie de identiteit van tachtig betogers noteerde met het oog op een GAS-boete, is dit niet meer dan billijk. We weten wel dat we zelf, jonger zijnde, straffeloos van alles hebben uitgestoken dat tegenwoordig beboet wordt. Maar het zijn andere tijden. En wie zijn voeten veegt aan de wetgeving, benadeelt anderen. Bonis nocet quisquis pepercit malis. Help dus mee de illegale betogers op de foto hierboven te identificeren. Het Antwerpse stadsbestuur kan enkel maar blij zijn met uw burgerzin.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, de wever, gas-boetes, jeugd |  Facebook | | |  Print

01-06-13

HET BLIJFT EEN MOEILIJK HUISHOUDEN

Vorige zaterdag en zondag waren Gerolf Annemans en Philip Claeys in Parijs voor een bijeenkomst van de Europese Alliantie voor de Vrijheid (EAV). Vlaams Belang-europarlementslid Philip Claeys is, samen met Marine Le Pen (Front national, FN), bevestigd als  ondervoorzitter van de EAV. Voorzitter is Franz Obermayr van de Oostenrijkse FPÖ (foto: v.l.n.r. Marine Le Pen, Franz Overmayr en Philip Claeys).

 

“Er werd een platformtekst goedgekeurd die de richting aanwijst die de aangesloten nationale partijen zullen nemen met het oog op de Europese verkiezingen van volgend jaar”, laat Philip Claeys weten. “Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling dat de EAV als dusdanig een gemeenschappelijke campagne zal voeren of voorschrijven. Elke aangesloten partij zal een eigen campagne voeren, met eigen klemtonen en eigen oplossingen voor eigen problemen.” Echt veel samenwerking zit er niet in, tenzij als het is om meer centen te rapen in het Europees Parlement als die partijen erin zouden slagen met voldoende leden te zijn om een eigen fractie te vormen na de Europese Verkiezingen volgend jaar.

 

Nu is extreemrechts in het Europees Parlement verdeeld over enerzijds de niet-ingeschrevenen die er niet in slaagden een fractie te vormen met alle financiële en andere voordelen vandien, met partijen als het FN, de FPÖ en het VB, en anderzijds de fractie ‘Europa voor Vrijheid en Democratie’ met partijen als het Italiaanse Lega Nord. Traditioneel zijn partijen als het VB bevriend met de British National Party (BNP) van Nick Griffin. Maar nu de BNP in eigen land electoraal van de kaart is geveegd, kijkt men uit naar de UKIP van Nigel Farrage als nieuwe partner. UKIP kreeg bij lokale verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk op 2 mei 23 % van de stemmen. Volgens Le Monde heeft de EAV goede contacten met één europarlementslid van UKIP, maar intussen behoort het parlementslid niet meer tot de leiding van UKIP. Op twee na hebben alle UKIP-europarlementsleden zich aangesloten bij 'Europa voor Vrijheid en Democratie'. De fractie dus die geen plaats bood voor het FN, de FPÖ en het VB. Wel voor Frank Vanhecke na zijn opstappen bij het VB.

 

Spijts Geert Wilders laatst op bezoek was bij Marine Le Pen en zei meer Europese contacten te willen leggen met anti-islampartijen, was Wilders’ Partij voor de Vrijheid niet aanwezig op de EAV-bijeenkomst vorig weekend. De intentie om te praten en samen te werken is er wel, maar het blijft een moeilijk huishouden bij rechtsextremistische en/of nationalistische partijen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: europa, claeys |  Facebook | | |  Print