03-09-13

SINT-NIKLAAS: IEDEREEN VOOR GEK GEZET. OOK ROB VERREYCKEN

Met de organisatie van een referendum over het al dan niet privatiseren van de huisvuilophaling (foto 1), en vooral het niet respecteren van de uitslag van het referendum, heeft het stadsbestuur van Sint-Niklaas zichzelf in het oog gestoken. De zaak bracht echter ook een meningsverschil bij het Vlaams Belang aan het licht.

 

De ophaling van het restafval gebeurt tot nu toe door de stedelijke reinigingsdienst; de andere soorten afval worden opgehaald door de intercommunale MIWA. Het stadsbestuur van Sint-Niklaas, met onder andere N-VA-burgemeester Lieven Dehandschutter, SP.A-schepen voor stadsreiniging en voormalig burgemeester Christel Geerts, en Groen mee in de bestuursmeerderheid, wil de ophaling van het restafval doorgeven aan de intercommunale MIWA die de ophaling vervolgens door een privé-bedrijf zou laten doen. Op korte termijn is dit een besparing voor het stadsbestuur; op middellange termijn dreigt dit uit te draaien op minder dienstverlening, slechtere arbeidsvoorwaarden voor het betrokken personeel en hogere kosten voor de bevolking.

 

Alhoewel het huidig personeel van de stadsreinigingsdienst overal elders bij de stadsdiensten zou tewerkgesteld worden, besloten ‘de mannen van de vuilkar’ zich te verzetten tegen de privatisering van een toch wel essentiële overheidsopdracht. Overleg en acties hielpen niet het stadsbestuur op betere ideeën te brengen, en daarop kwam het voorstel een volksreferendum over de afvalophaling af te dwingen. Basisdemocratie, het zou de N-VA, SP.A en Groen als muziek in de oren moeten klinken. Maar eens aan de macht denken ze daar anders over.

 

Een groot deel van de bijna 10.000 handtekeningen om een volksreferendum te bekomen werd verworpen door het stadsbestuur, onterecht want het stadsbestuur werd hiervoor teruggefloten door de Vlaamse Commissie voor Volksraadplegingen. Vervolgens werd de praktische organisatie van de volksraadpleging geamputeerd. Er waren maar vijf stemlokalen, bij de gemeenteraadverkiezingen vorig jaar was dat nog het dubbel aantal. Inwoners van de ene deelgemeente moesten in een andere deelgemeente gaan stemmen, vijf kilometer verderop. Niet alle bewoners van rusthuizen kregen de gelegenheid om te gaan stemmen, “de stemming was toch niet verplicht”. Groen-gemeenteraadslid Bart De Bruyne riep op om niet te gaan stemmen, in weerwil van het nationale partijstandpunt over referenda en burgerinitiatieven…

 

Uiteindelijk daagden toch nog 17,5 % van de stemgerechtigden op, en daarvan stemde 84 % JA. Voor het behoud van de stedelijke reinigingsdienst. De drempel om te kunnen spreken van een geldig referendum is 10 % van de stemgerechtigden. Schepen Christel Geerts zei ’s morgens bij De Zevende Dag nog (op 12’10” van deze video) dat ze de uitslag van het referendum zou respecteren, maar ’s namiddags bleek dat het schepencollege “unaniem” beslist heeft de uitslag van het referendum naast zich neer te leggen. Burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA) vond 8.868 stemmers voor het behoud van de stedelijke reinigingsdienst maar minnetjes. Zelf heeft hij bij de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar maar 4.329 voorkeurstemmen gekregen. Dat is dan helemaal minnetjes.

 

In Sint-Niklaas is iedereen voor gek gezet. De bevolking door de boycot van de organisatie van het volksreferendum, door na het referendum de grens om er rekening mee te houden op te schuiven, en door het omgekeerde te besluiten dan de verpletterende meerderheid van de deelnemers aan het referendum wil. Het stadsbestuur van Sint-Niklaas zet zichzelf voor gek. De N-VA door haar beleid te verantwoorden met: “85 % van de bevolking stemde ofwel niet ofwel ‘neen’”. Met zo’n rekenkunde is de uitslag van elk referendum – bijvoorbeeld over de Vlaamse onafhankelijkheid – bij voorbaat bekend als men het eens is over hoe de stemmen interpreteren van zij die niet gaan stemmen. De SP.A en Groen blinken al evenzeer uit in politique politicienne, wat niet op enthousiasme onthaald wordt.

 

En ook Rob Verreycken (foto 2) is voor gek gezet. In een artikel voor RechtsActueel verduidelijkte de naar Sint-Niklaas verhuisde Rob Verreycken het referendum als volgt: “Op initiatief van de monopolievakbonden, die van deur tot deur gingen om de nodige duizenden handtekeningen te verzamelen, mogen de bewoners zeggen of ze voor een volledig en star behoud zijn van elke ambtenaar in zijn job tot in lengte van dagen, dan wel of ambtenaren na verloop van tijd gevraagd mag worden eens een andere nuttige taak uit te voeren. (…) Verkrampt links – met vakbonden en PVDA – roept op om JA te stemmen voor verstarring, N-VA en zowaar zelfs SP.a-Groen roepen verstandig op om NEEN te stemmen.” Op zijn Facebook-pagina was Rob Verreycken zo mogelijk nog duidelijker door de Facebook-groep ‘Ik stem NEE op 1 september’ te steunen.

 

Rob Verreycken kreeg meteen lik op stuk bij RechtsActueel vanwege collega VB-personeelslid Wim De Winter, zij het slechts bij de lezersreacties. Wim De Winter nam de sfeerschepping van Rob Verreycken op de korrel, verdedigde de arbeidsvoorwaarden voor het personeel en hekelde de privatisering. Ook de afdeling Sint-Niklaas van het Vlaams Belang was voor het behoud van de stedelijke reinigingsdienst. De voorbije week werd in Sint-Niklaas een Vlaams Belang-pamflet in de brievenbussen gestopt waarin uitgelegd werd waarom JA moest gestemd worden. De mening van Rob Verreycken dan wel van het Vlaams Belang in Sint-Niklaas is van relatief belang, maar de deelnemers aan het referendum maakten wel duidelijk achter welk standpunt ze zich het meest schaarden.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sint-niklaas, n-va, actie, verreycken |  Facebook | | |  Print

02-09-13

NAAR SCHOOL MET ‘GOUDEN DAGERAAD’

Het gebeurde allemaal snel. Luisterend naar de muziek op zijn iPod had de 17-jarige Phivos zijn aanvallers niet zien aankomen. De eerste nam hem met de armen op de rug vast, een tweede bewerkte met een mes zijn neus, wang, en dan zijn keel. Drie messneden terwijl Phivos vlakbij zijn school was in Palio Faliro, een aangenaam badstadje ten zuiden van Athene.

 

Het is 8u30 ’s morgens, en de agressieve uithaal naar de 17-jarige veroorzaakt een paniekreactie. De schooldirecteur brengt Phivos, helemaal onder het bloed, met zijn eigen auto naar een ziekenhuis. De school minimaliseert het incident. “In Kallithea en Glyfada is het risico op dergelijke incidenten veel groter. Er zijn daar zelfs leerlingen die de nazi-groet uitbrengen als ze hun klas binnenstappen. In die scholen zijn ze reeds binnen aanwezig.” “Ze”, dat zijn leden van Chrysi Avgi (‘Gouden Dageraad’). In Palio Faliro hingen ze wat rond in het parkje tegenover de school. Soms waren ze echter ook op de speelplaats van de school. Een meisje was verliefd geraakt op een van de Gouden Dageraad-leden. Phivos had het haar afgeraden. Niet alleen Phivos moest hiervoor een prijs betalen. Zijn ouders vonden de parlofoon aan hun huis terug bekrast met het logo van Gouden Dageraad.

 

Gouden Dageraad is bekend om haar fysieke aanvallen op vreemdelingen. Maar Phivos is zo Grieks als maar kan zijn. “Een rustige jongen, een beetje een dromer en gepassioneerd door muziek. Politiek interesseert hem niet”, vertelt zijn vader. Phivos’ ouders krijgen nu herhaaldelijk telefoonoproepen waarin gedreigd wordt dat ze hun zoon “in stukken gesneden” zullen terugvinden. Alvast op zaterdag trekken ouders nu naar het parkje tegenover de school van hun kinderen, om het parkje terug te winnen van de neonazi’s. Volgens een correspondent van Libération gebeurt het meer en meer dat groepen burgers zich mobiliseren, buiten de politieke partijen. “Want het is door de nietszeggende en corrupte politieke klasse dat mensen voor Gouden Dageraad zijn beginnen te stemmen”, vertelt een Griek.

 

Hij vertelt over een school in Loukas “waar alle leerlingen, zonder enige uitzondering, minstens een ouder hebben die werkloos is. Vooral kinderen van bedienden en van kleine handelaars hebben hun inkomen drastisch zien achteruitgaan door de crisis. Gouden Dageraad interesseert zich sinds enige tijd openlijk voor deze scholieren.” De universiteit blijft voor hen moeilijk te winnen terrein, en dan richt Gouden Dageraad zich maar op kinderen van 6 tot 10 jaar oud. Op een video in februari gepost op de partijwebsite zijn een twintigtal kinderen te zien die in een partijlokaal een geschiedenisles volgen die de Griekse helden in de kijker zet (foto's). Tezelfdertijd noemt een Gouden Dageraad-parlementslid een dag die in de Griekese scholen herinnert aan de Holocaust “onaanvaardbaar”. Een maand later, in maart, opende Gouden Dageraad een eigen privé-school.

 

“Veel kinderen voelen zich vernederd door de moeilijkheden die hun ouders ervaren. Ze zijn gevoelig voor een discours die hun gekrenkte fierheid opmontert”, vertelt een schooldirecteur in Perama. Perama is een arbeidersbuurt, met scheepswerven die de buurt welvaart bezorgden. Tot de scheepswerven geprivatiseerd werden, en vervolgens gesloten werden omdat de Griekse reders hun schepen goedkoper in China kunnen laten herstellen. “Er is ook de esthetiek”, vertelt de schooldirecteur nog, “de lichaamscultuur van de Gouden Dageraad-militanten die regelmatig fitnesszalen opzoeken. Dat maakt indruk." De schooldirecteur besluit: "De scholieren hebben de indruk dat Gouden Dageraad een nieuwe partij is. Het is aan ons, onderwijzers, volwassenen, om duidelijk te maken dat dat niet zo is.”

 

Drie scholieren die een nazistisch discours hielden, trokken grote ogen open toen ze voor de computer van hun leraar geplaatst werden en die leraar de verschrikking van de concentratie- en vernietigingskampen toonde. Het maakt echter niet op iedereen evenveel indruk als op kinderen en jongeren.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: griekenland, chrysi avgi, onderwijs, actie |  Facebook | | |  Print

01-09-13

EVIVA ESPAÑA

Voorbije donderdag publiceerde De Morgen een artikel over de verkoop van Italiaanse wijn met daarop etiketten met Adolf Hitler (foto 1), wijn die goed verkocht wordt want bij een bedrijf maakte het 80 % uit van de verkochte gepersonaliseerde wijnflessen, in een ander bedrijf 95 % van de verkoop. Wijnflessen met de beeltenis van paus Johannes Paulus II of  Dracula’s Bloed op het etiket hebben minder succes.

 

Het is een verhaal dat niet nieuw is, maar deze keer had het Simon Wiesenthal Centrum geprotesteerd tegen de verkoop. Een woordvoerder van het Simon Wiesentahal Centrum verwees daarbij ook naar “recente incidenten in Frankrijk, Griekenland, Hongarije en Spanje”. In dat laatste land, nog altijd een van de favoriete vakantielanden van de Vlamingen, werd de voorbije weken meerder keren Hitler vereerd.

 

De 2.500 toeschouwers bij een stierengevecht in Pinto, voorstad van Madrid, keken aan tegen de slogan Adolf Hitler had gelijk, waarbij ook nog een swastika, en Hitlers jaar van geboorte en van overlijden, was geschilderd (foto 2). Spijts die onzin ging het stierengevecht gewoon door. Pas achteraf werd de slogan overschilderd. Een grote groep inwoners verzamelde aan het stadhuis van Pinto om te protesteren en de vervolging voor de rechtbank van de daders te eisen. De politie zegt echter geen idee te hebben van wie de slogan heeft geschilderd.

 

De namen van andere Hitler-aanhangers zijn wél bekend. De voorzitter van de jongerenafdeling van de Partido Popular in Xativa (Valencia), Xesco Saéz, en een ander Partido Popular-lid, Daniel Terrades, zijn gefotografeerd terwijl ze de nazi-groet uitbrengen. Xesco Saéz in een café (foto, Saéz in het midden vooraan); Daniel Terrades bij een monument voor de Spaanse dictator Francisco Franco (foto). Een paar weken eerder werd nog een ander Partido Popular-lid, Jorge Roca, gespot terwijl hij de nazi-groet uitbracht samen met voetbalhooligans van FC Valencia (foto).

 

De Partido Popular is Spanjes conservatieve regeringspartij, momenteel verwikkeld in een schandaal rond partijfinanciering en illegale vergoedingen voor haar mandatarissen. De café-foto van Xesco Saéz verscheen op zijn Facebook-pagina en Twitter-account. Volgens de Partido Popular waren de Facebook-pagina en Twitter-account gehackt door tegenstanders. Over de houding van de jongerenvoorzitter op de foto was de uitleg iets moeilijker. Bij een debat in de gemeenteraad van Xativa werden de linkse gemeenteraadsleden bedreigd door Partido Popular-aanhangers.

 

De Partido Popular heeft nooit de fascistische dictatuur van generaal Franco veroordeeld.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: italië, spanje, neonazi's |  Facebook | | |  Print