07-10-13

BBET: HET EINDE (NOG NIET) IN ZICHT

Blood and Honour dubbelnummer 3-4.jpgBBET nr 4.jpgVan aanstaande woensdag 9 tot en met vrijdag 11 oktober wordt in Dendermonde gepleit in de rechtszaak tegen de Blood and Honour-groep Bloed Bodem Eer Trouw (BBET). Of we daarmee echt aan de eindpleidooien toe zijn, is af te wachten. Deze zaak heeft al zoveel procedurekwesties en onverwachte wendingen gekregen. 

 

Vanaf het begin van de jaren 2000 zijn in Vlaanderen twee groepen actief onder de naam Blood and Honour Vlaanderen. De eerste en actiefste in het organiseren van neonaziconcerten is de traditionele versie van Blood and Honour Vlaanderen. Door andere neonazi’s ook wel “biernazi’s” genoemd. Drie organisatoren ervan werden op 9 maart 2011 in Veurne veroordeeld voor de organisatie van twee van de meer dan twintig concerten die ze in Vlaanderen ingericht hebben. De tweede groep Blood and Honour Vlaanderen is actief in de lijn van de gewelddadige groep Blood and Honour-groep Combat 18 die is ontstaan vijf jaar nadat de zanger van Skrewdriver, Ian Donaldson Stuart, in 1987 Blood and Honour oprichtte.

 

Opgericht door Joeri V.d.P, met Tomas B. als leider en Mark H. als ideoloog, organiseert die tweede groep van Blood and Honour Vlaanderen op 20 april (de geboortedag van Adolf Hitler, nvdr.) 2001 als eerste activiteit een Adolf Hitler-viering in een klein zaaltje in Limburg. Er zijn een dertigtal aanwezigen die pas de avond tevoren verwittigd werden van de activiteit. Drie jaar later is het aantal aanwezigen aangegroeid tot een 180-tal. De organisatie geeft intussen haar tijdschrift uit onder de naam Bloed Bodem Eer Trouw. Tot aan het dubbelnummer 3-4 (foto 1) was de naam Blood and Honour, de eerste twee nummers met toevoeging van Vlaanderen, daarna werd het Bloed Bodem Eer Trouw (foto 2). Het contactadres bleef hetzelfde: een postbus in Grembergen.

 

Naast Adolf Hitler- en Rudolf Hess-herdenkingen richt BBET concerten en infoavonden in – niet zelden met negationisten als spreker, of om geld in te zamelen voor gevangen gezette negationisten. Vanaf 2004 worden de activiteiten van BBET gevolgd door een aantal veiligheidsdiensten; op 7 september 2006 worden in vijf legerkazernes en achttien privé-adressen huiszoekingen verricht die een enorme wapenvoorraad en ander belastend materiaal opleveren. Er worden zeventien mensen aangehouden, waaronder tien militairen. Uiteindelijk wordt voor eenentwintig verdachten de verwijzing naar de rechtbank gevraagd. Vier ervan krijgen ‘de gunst van opschorting’ en moeten niet voor de rechtbank van Dendermonde verschijnen.

 

Pas op 12 september 2011 worden zeventien verdachten verwacht bij de correctionele rechtbank van Dendermonde. Advocaten van de verdediging hebben jarenlang de zaak vertraagd door te betwisten of de inzet van twee undercoveragenten rechtmatig is gebeurd, en te stellen dat de in 2006 gevonden wapens weliswaar illegaal bezit waren, maar met de nieuwe wapenwet geregulariseerd hadden kunnen worden en nu dus niet meer ter sprake mogen komen. De zaak komt tot bij het Hof van Cassatie dat alle argumenten van de verdediging afwijst. (Meer over deze periode: hier.)

 

De verdediging van de BBET-verdachten betwist niet of nauwelijks de inbreuken op de wetgeving tegen racisme, discriminatie en negationisme. Dat kan ook moeilijk als je leest wat er allemaal in het BBET-tijdschrift is verschenen (lees hier) en op de BBET-website is gepubliceerd (lees hier). De zaak draait meer over de vraag of de verdachten al dan niet behoren tot een terroristische organisatie. Het heeft er alle schijn van, niet in het minst met het White Freedom Fighter-document en een video die in de kamer van Tomas B. in de legerkazerne van Leopoldsburg zijn gevonden.

 

Het White Freedom Fighter-document, waar later nog een tweede, bijgewerkte versie van gevonden wordt, is een handboek voor terroristische activiteiten met alles erop en eraan. Uitleg over het gebruik van vuurwapens en explosieven, over het observeren van doelwitten, over EHBO mocht er toch iets mis lopen… Een verantwoording, een voorbeeld van een opeisingsbrief, een document over hoe en waar leden rekruteren enzomeer, vervolledigen het White Freedom Fighter-document. In de gevonden – en bij de eerste rechtbankzitting getoonde – video is onder andere te zien hoe iets met een gsm tot ontploffing zou gebracht zijn, en hoe vijf met bivakmutsen gemaskerde mannen schietoefeningen houden in volle natuur waarbij op de schietschijf het hoofd van een Afrikaanse man is getekend.

 

In de video zegt Tomas B., met naast hem een vlag met een swastika: “Wij zullen tot het einde gaan en het volk beschermen tegen de vijanden die het vandaag kent.” Die vijanden, zo wordt in het White Freedom Fighter-document verduidelijkt, zijn de leiders van de “zionistische en multiculturele lobby”. Het White Freedom Fighter-document legt vooral het hoe en waarom uit, wat men precies wil doen vernemen de veiligheids- en politiediensten uit getuigenverklaringen. Men wil bevolkingsgroepen tegen elkaar opzetten met als bedoeling België te destabiliseren en uiteindelijk een nationaalsocialistisch regime te vestigen. Men zou eerst Dyab Abou Jahjah met een Westers geweer willen vermoorden, en daarna Filip Dewinter met een niet-Westers geweer, om zo bevolkingsgroepen tegenover elkaar op te zetten (meer daarover hier). Morgen: Hoe verliepen de voorgaande rechtbankzittingen en is het einde in zicht?

 

  • Update. Dyab Abou Jahjah meldt vandaag op Facebook: "Ik heb me burgerlijkpartij gesteld in de zaak tegen de extreem rechtse terreur groep BBET. Deze organisatie met onder andere Belgische militairen wou mij vermoorden in 2006. Ik vind het belangerijk dat men beseft dat de rechts-radicalisering en racisme in de maatschappij niet alleen politiek is maar ook terrorisme als vorm neemt. Woensdag komt de zaak in Dendermonde voor." Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding, waarvoor André Gantman (N-VA) vandaag opnieuw het opdoeken vraagt, heeft zich bij de aanvang van de rechtszaak tegen BBET al burgerlijke partij gesteld.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bbet, blood and honour |  Facebook | | |  Print

06-10-13

GEMEENTERAADSLID WEG BIJ WILDERS. IDOLATRIE

Gemeenteraadslid Paul ter Linden (foto 1), gewezen beleidsmedewerker van Geert Wilders’ Partij voor  de Vrijheid (PVV), is opgestapt bij de PVV. In de gemeenteraad van Den Haag zetelt hij voortaan als onafhankelijke. Het is al de achtste wissel  in de Den Haagse PVV-gemeenteraadsfractie. Paul ter Linden is het gekonkel binnen de PVV beu, en ziet de samenwerking van Geert Wilders met het Vlaams Belang niet zitten.

 

Met Geert Wilders als lijsttrekker kreeg Den Haag bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 acht PVV-gemeenteraadsleden (op in totaal vijfenveertig gemeenteraadsleden). Geert Wilders is intussen weg uit de gemeenteraad van Den Haag wegens belangrijker werk. Willy Dille, Karen Gerbrands en Sietse Fritsma volgden het voorbeeld van Wilders. Arnoud van Doorn werd uit de PVV-gemeenteraadsfractie gezet en begon een eigen partij. Marjolein van de Waal vervoegde Arnoud van Doorn. Richard de Mos begon ook met een eigen partij, en nu begint Paul ter Linden voor eigen rekening te werken. Het kan dus nog erger dan bij de N-VA-gemeenteraadsfractie in Turnhout.

 

Paul ter Linden, bij de PVV binnengehaald om homo’s te verleiden PVV te stemmen, kreeg het warm toen hij zag dat Geert Wilders met het oog op de Europese Verkiezingen toenadering zocht met het Vlaams Belang. “Een fantastische ontmoeting”, twitterde Geert Wilders nadat hij op 21 juni dit jaar in Antwerpen met Gerolf Annemans en Filip Dewinter sprak. “Kijk uit naar intensievere samenwerking!”, vervolgde Wilders op Twitter. Wat onmiddellijk geretweet werd door Annemans en Dewinter. Paul ter Linden maakte meteen zijn ongenoegen publiek: hij bleef overtuigd PVV-lid (hier Paul ter Linden de intrekking van de bouwvergunning voor een moskee vragend), maar de samenwerking met het Vlaams Belang moest ter discussie gesteld worden.

 

In de PVV is er echter geen plaats voor discussie. Het enige lid bepaalt de politieke lijn en de aanhangers volgen hem uit blinde adoratie en om hun inkomsten uit het politiek bedrijf veilig te stellen. Naast ruzies, intriges en achterdocht in de Den Haagse PVV-gemeenteraadsfractie is de samenwerking met het Vlaams Belang nog steeds een struikelsteen voor Paul ter Linden. In zijn ontslagbrief verwoordt hij het met: “Daarnaast is de PVV een samenwerking aangegaan met een notoire homohater, racist en antisemiet. Filip Dewinter staat ver af van mijn idealen en ik weiger om aan de voordeur principes te verkondigen, als die bij de achterdeur weer worden verhandeld.”

 

De laatste maanden is Paul ter Linden bijna niet meer verschenen in de gemeenteraad van Den Haag. Hij was enige tijd ziek, maar heeft ook een degout gekregen van de ‘werking’ van de PVV. In een reportage van EenVandaag wees Paul ter Linden op de “ziekelijke verering” van partijmedewerkers voor Geert Wilders. “Mensen die zijn foto op hun bureau naast de foto van hun familie hebben staan, dat vind ik bizar.” Voormalig PVV-, nu VB-medewerker Sam Van Rooy (foto 2, het lachebekje achter Filip Dewinter) heeft overigens ook last van idolatrie. Naar eigen zeggen heeft hij een tijd lang de hand niet gewassen waarmee hij zijn eerste handdruk van Geert Wilders kreeg.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nederland, wilders, dewinter, holebi, van rooy |  Facebook | | |  Print

05-10-13

BART DE WEVER GÉÉN SYMPATHISANT VAN HET AFF

de wever,actiede wever,actie“C’est quoi ce badge qu’il porte sur le col de sa veste?”; vroeg Lucien Durniseau zich op de website van Le Vif af na het zien van het opinieartikel Il faut mettre De Wever en prison ! met de daarbij gepubliceerde foto van Bart De Wever (foto 1).

 

Spijts de rode ster is er weinig verwarring mogelijk, maar voor de duidelijkheid toch. Het is geen badge van het Anti-Fascistisch Front (AFF, foto 2). Die badges  zijn meer bescheiden van omvang. Circa 3 cm groot, tegenover ongeveer 6 cm voor de badge waarmee Bartje pronkt. Het is een badge van 'gast van' het Red Star Line-museum in Antwerpen die Bart De Wever droeg bij een van de vooropeningen van dat nieuwe museum. Wij vinden die rode ster van het Red Star Line-museum overigens wel mooi. Het straalt iets communistisch uit, al is niet alles wat communistisch is mooi. Dat is ook waar.

 

Bart De Wever is, zoals wij, tegen het Vlaams Belang. Maar onze methodes verschillen. Soms gaat Bartje frontaal in tegen het Vlaams Belang, zoals die keer in de Antwerpse gemeenteraad toen hij de komst van een Marokkaanse supermarkt aan de Bredabaan in Merksem verdedigde tegen Filip Dewinter in. Soms neemt Bartje, bewust of onbewust, voorstellen over van het Vlaams Belang. Zoals met zijn idee om een gevangenis in Marokko te bouwen. “Blokkisering van N-VA”, noemde Dewinter het. Het Vlaams Blok ligt Filip Dewinter nauwer aan het hart dan het Vlaams Belang. Maar het is dus niet op die manier dat je het Vlaams Blok/Belang bestrijdt.

 

Nog een reden waarom Bart De Wever op de foto hierboven niet rondloopt met een AFF-badge: die badges zijn in onbruik geraakt. Wat je wel nog ziet, zijn de rode driehoekjes (foto 3). Symbool voor de vervolging van de politiek andersdenkenden door de nazi’s. Geen exclusieve AFF-pin, maar wel een pin die in Vlaanderen vooral door het AFF verspreid is. De voorbije week stonden we aan een tramhalte nog naast een man met zo’n rode driehoek op zijn jas. In de jaren negentig dag en nacht in de weer voor de SP, intussen niet meer politiek actief. “Ah, jij draagt dat nog!”, zeiden wij wijzend naar de rode driehoek. “Ja, en ik vrees dat het meer en meer nodig zal zijn”, antwoordde de man.

 

Het gesprek vond plaats in Antwerpen, maar dat kon je wel vermoeden.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: de wever, actie |  Facebook | | |  Print

04-10-13

DE WEEK IN ZEVEN CITATEN (EN EENTJE EXTRA)

Held en risée van de week is Danny Pieters (foto). Risée omdat hij het aandurfde als vice-rector van de Leuvense universiteit alsnog zijn vertrekpremie als N-VA-senator op te vragen; held omdat dit er zó over is dat ineens het systeem van opzegvergoedingen voor vrijwillig ontslagnemende parlementsleden is afgeschaft. Nu nog een pensioenregeling vergelijkbaar met wat andere werknemers te beurt valt. “Iets anders is simpelweg niet verdedigbaar”, schreef Bart Sturtewagen gisteren in De Standaard. "Geloofwaardigheid komt te voet en vertrekt te paard." 

 

“Wat bezielt iemand om te juichen omdat er een kunstwerk wordt vernietigd? Wat voor mensen moeten dat zijn? Hoe kun je je vrolijk maken bij het nieuws dat een uiting van creativiteit en persoonlijke expressie straks onder de sloophamer wordt geduwd? (…) Als je het belang – de schoonheid ook – van kunst niet kan waarderen, is je wereldbeeld gedoemd om te verschralen tot er alleen nog een grauw grijs overblijft.” Vlaams Belang-parlementsleden applaudisseerden toen bekend werd dat een kunstwerk van Arne Quinze, in de straat die toegang geeft tot het Vlaams Parlement, afgebroken wordt. (De Morgen, 28 september 2013)

 

“Deze week heeft Bart De Wever nog eens duidelijk gemaakt dat hij de socialisten het liefst wil buitengooien. We mogen dan geen verhaal hebben, ze willen toch maar graag van dat verhaal af.” Johan Vande Lanotte beseft echter ook dat dát verhaal met veel overtuiging gebracht zal moeten worden wil de SP.A nog een behoorlijk resultaat halen bij de volgende verkiezingen. (De Standaard, 28 september 2013)

 

“Het nummer Pieter Breughel in Brussel bijvoorbeeld schreef hij nadat hij in een café grof behandeld werd door een ober omdat hij Nederlands sprak. Maar toen het werd gerecupereerd door de flaminganten heeft hij een andere laatste strofe geschreven. En daarop stond geschilderd / ne Vlaming in ’t gevang / ’t gevang van zijn complexen, / de sleutel ligt er bij aan zijn zij, / doet open, maakt ‘m vrij. Latere versie laatste strofe: En daarop stond geschilderd / ne Vlaming in de val, / de val van zijn complexen; / fanatisme staat erbij, aan zijn zij, / zo geraakt ‘m nooit vrij.Aanstaande maandag wordt in De Roma in Antwerpen Het Groot Liedboek voorgesteld met alle liedteksten van Wannes Van de Velde (CittA, 28 september 2013)

 

“Het contrast met Duitsland is opmerkelijk. ‘Duitsland heeft nooit een rechtse populist gekend die even talentvol en begaafd was als Jörg Haider’, geeft de Oostenrijkse politoloog Thioms Hofer als eerste verklaring. Maar de belangrijkste reden ligt volgens Hofer in het verleden. ‘In Duitsland kampe men na de Tweede Wereldoorlog met een gevoel van schuld. In Oostenrijk leefde dat veel minder: hier beschouwde men zich eerder als het eerste slachtoffer van Hitler.’” Waarom de FPÖ van Heinz-Christiaan Strache 21,4 % van de stemmen behaalde (en afsplitsing BZO nog eens 3,6 %) terwijl in Duitsland de vrienden van het Vlaams Belang niet zo’n hoge scores behalen. (De Standaard, 1 oktober 2013)

 

“Ik was vrijdag naar Antwerpen gekomen om het koningspaar te verwelkomen. Vlak bij mij kwam Voorpost staan met hun spandoeken en hun Vlaamse leeuw. Ik heb geen bezwaar tegen de Vlaamse leeuw, maar waarom was het nodig andersgezinden uit te schelden? Wat mij het meest schokte, was dat de oudstrijders werden uitgejoeld en dat er tegen een oud vrouwtje werd geroepen dat ze dement was en naar het rusthuis moest omdat ze de driekleur in haar handen had. (…)Lezersbrief van Jeannine De Belie uit Beveren-Waas. Voormalig VB-senator Wim Verreycken kreeg een mep van een politieagent. Enkele N-SA’ers werden opgepakt. Maar verder liet de politie iedereen begaan. (Gazet van Antwerpen, 1 oktober 2013)

 

“Onlangs keurde de Spaanse ministerraad het nieuwe voorstel voor hervorming van de Spaanse strafwet goed, die alle vormen van burgerprotest binnenkort veel strenger zou bestraffen. Vreedzaam protest, zoals de massale sit-ins tegen de uithuiszettingen, zouden bestraft kunnen worden met effectieve gevangenisstraffen. Solidariteitsoproepen via de sociale media, bijvoorbeeld om uithuiszettingen te verhinderen, zouden eveneens kunnen vervolgd worden indien de sociale acties later op geweld zouden uitlopen. (…) De Europese Unie doet er alles aan om het groeiende autoritaire systeem in het Hongarije van Viktor Orbán onder de aandacht te brengen, maar knijpt meer dan een oogje dicht als het om de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van organisatie gaat in Spanje, Portugal of Griekenland, landen die gebukt gaan onder een stortvloed van contraproductieve bezuinigingsmaatregelen.” Peter Mertens over de gevolgen van de economische crisis en oplossingen ervoor (Knack online, 2 oktober 2013)

 

“Manifestatie tegen het ‘shalom’festival werd… verboden! Ik ga nog heimwee krijgen naar Janssens aan dit tempo…” Ruben Rosiers (N-SA) klaagt dat een protestactie tegen Israël niet toegelaten wordt in Antwerpen. De argumentatie is dat de actie te laat werd aangevraagd. Op een debat over de GAS-boetes eerder deze week in Antwerpen zei Godfried Geudens, veiligheidsadviseur van burgemeester Bart De Wever, anders dat acties bijna altijd worden toegelaten mits tijdig aanvragen (drie weken, tenzij het om een spoedactie gaat). Vermits nog maar pas publiek werd gemaakt dat dit Shalom-festival aanstaande zondag ingericht wordt, valt de aanvraag om een actie onder de spoedkwesties en kan de aanvraag dan ook niet te laat ingediend zijn. (Facebook, 2 oktober 2013)

 

“Wat een deprimerende rotzooi zijn we ervan aan het maken, als westerse wereld. Zeker als je bedenkt dat we nu eigenlijk met zijn allen kei- en keihard bezig zouden moeten zijn om onze economie op een ecologische duurzame leest te schoeien.” Joris Luyendijk vreest een nieuwe en nog heviger financiële crisis. De financiële sector doet weer vrolijk verder, niet gehinderd door maatregelen die men na de vorige crash had moeten nemen. Terwijl er nog een andere prioriteit is. (De Standaard, 2 oktober 2013)

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: citaten, pieters, cultuur, oostenrijk, fpö, antwerpen, spanje |  Facebook | | |  Print

03-10-13

BART SCHREEF EEN BRIEF

Bart De Wever schreef een brief. Neen, niet naar de Antwerpse stadskinderen die niet meer op bos- of zeeklas kunnen in Brecht, Kalmthout en Sint-Idesbald. Niet naar de koningsgezinde Sinjoren die hij schofferde door de afstandelijke houding waarmee hij Filip en Mathilde in Antwerpen ontving. Bart De Wever schreef een brief naar de ondernemers (foto).

 

Dertigduizend ondernemers kregen gisteren een brief van Bart De Wever in hun brievenbus. Waar hij de adressen vandaan haalde, is een interessante vraag. Wie verleende die hand- en spandienst? De brief leest als een verkiezingspamflet. “Rechtsonzekerheid, torenhoge fiscale lasten, een toenemende loonkostenhandicap, een steeds machtigere fiscus… Er waren makkelijkere tijden om te ondernemen”, zo opent de brief vol empathie. Er zijn Antwerpenaren die op minder empathie van hun burgemeester kunnen rekenen.

 

In de tweede paragraaf komt De Wever al aanzetten met “de belastingregering-Di Rupo”: “De overheid zou u dankbaar moeten zijn. Maar dankbaarheid toont de belastingregering-Di Rupo zelden. In plaats van alle middelen in te zetten om het ondernemersklimaat te verbeteren, bestraft de federale regering ondernemerschap.” Onder de kop De regering-Di Rupo zit in uw spaarpot wil De Wever “stilstaan bij de verhoging van de liquidatiebonus, een maatregel uit de vorige begrotingscontrole”.

 

Had Bart De Wever het te druk, of was zijn influisteraar wat te haastig? De liquidatiebonus is de winst die overblijft bij het stopzetten van een bedrijvigheid. Die liquidatiebonus wordt niet verhoogd. Dat zou al te mooi zijn. De belasting op die liquidatiebonus wordt van 10 % naar 25 % verhoogd. Een belasting van 10 % die ocharme op 25 % wordt gebracht. Als weddetrekkende betalen wij meer belastingen. Wouter Torfs van de gelijknamige schoenhandel zegt in dS Avond overigens wel begrip te hebben voor “de logica (…) om de roerende voorheffing te harmoniseren op 25 procent, ook voor de liquidatiebonus”.

 

Waar Wouter Torfs op wacht is “een deftige verlaging van de loonlasten die ging gekoppeld worden aan de verhoging van de lasten op kapitaal”, maar daar gaat het niet over in deze N-VA-brief aan de ondernemers. Die loonlastverlaging vermeldt De Wever maar terloops in de slotparagraaf van zijn brief. Waar Bart De Wever nog naar uithaalt, is de “fairness tax”. En passant en zonder uitleg, de minimale belasting (5,15 %) die nu opgelegd wordt aan vennootschappen die dividenden uitkeren en daar amper of geen belastingen op betalen als gevolg van de notionele intrestaftrek en overgedragen verliezen. 5,15 % belastingen: dat is teveel voor De Wever. Toch voor ondernemingen.

 

Er zijn uitzonderingen voorzien op de liquidatiebonus, maar omdat die een groter voordeel voor de betrokken ondernemingen combineren met een onmiddellijk financieel voordeel voor de regering, kleiner dan de normale belasting op de liquidatiebonus, is De Wever ook daar tegen. Want dat groter voordeel is er maar om “vandaag al de begroting (te) kunnen opsmukken”. Bart De Wever besluit zijn brief met: “De N-VA zal er alles aan doen om deze maatregel op alle mogelijke manieren aan te vechten.” Wat wordt dat “op alle mogelijke manieren”? Bart De Wever die in hongerstaking gaat tot de verhoogde belasting op de liquidatiebonus afgeschaft wordt?

 

Bart De Wever prijst ook nog dat er “een slankere overheid” moet komen. Zoals in Antwerpen waar 1.420 ambtenaren de volgende vijf jaren niet vervangen worden, wat onvermijdelijk gevolgen zal hebben op de dienstverlening. “In 2014 willen wij een federale regering die weer zin heeft én geeft om te ondernemen. Met alle respect en dank voor uw inzet”, besluit Bart De Wever. Voor de Antwerpse stadsambtenaren heeft Bart De Wever minder respect. Het niet vervangen van 1.420 Antwerpse ambtenaren klinkt alsof zij overbodig zijn voor eenzelfde of zelfs betere dienstverlening. Het snijden in de subsidies voor de Antwerpse jeugd-, sociale en culturele verenigingen: van hetzelfde.

 

Ongetwijfeld zal de brief van Bart De Wever goed scoren bij de ondernemers. Open VLD en CD&V, eat your heart out. Een Brief Van Bart De Wever. Het doet ons denken aan een meisje met een niet-Antwerpse tongval die ons laatst de weg vroeg op het Antwerps stadhuis. “Waar is het bureau van Bart De Wever? Ik heb met hem een afspraak om samen op de foto te staan.” Een meisje, komend van God-weet-waar, dat ’s avonds in Antwerpen is om samen met Hem op de foto te staan. Hij die daar tijd voor heeft. Zo ook zouden de ondernemers tevreden kunnen zijn met de brief die ze van Bart De Wever ontvingen. En geef toe, de N-VA die zich verzet tegen nog maar een minimale belastingverhoging. Dat is toch mooi meegenomen.

 

Maar net toen Bart De Wever zich gisteren zelfvoldaan neervlijde in zijn Antwerpse burgemeestersstoel, klopte Evy, zijn secretaresse, op de deur. Of het misschien niet raadzaam was om even te bellen met Danny Pieters?

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bart de wever, n-va, sociaal |  Facebook | | |  Print

02-10-13

"DEMOCRATIE OOK VOOR NATIONALISTEN !"

In Griekenland zijn al zes Chrysi Avgi-parlementsleden aangehouden voor het deel uitmaken van een criminele organisatie. Vier van hen werden gisteren gehoord door een rechtbank. De vier beroepen zich op… hun parlementaire onschendbaar-heid die nog niet is opgeheven.

 

De Gouden Dageraad-parlementsleden wanen zich boven alles verheven. Terwijl de bewijzen zich opstapelen dat de dood van de Griekse rapper en antifascist Pavlos Fyssas het gevolg is van een gecoördineerde actie van Gouden Dageraad-militanten, met een akkoord vanuit de hoogste partijregionen, beweren de Gouden Dageraad’ers dat de actie tegen hun partij louter politiek geïnspireerd is. Uit schrik voor het resultaat bij de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen.

 

De nr. 2 van Gouden Dageraad, Christos Pappas, heeft zich zondag vrijwillig gemeld bij de Griekse politie. “Ik heb niets te verbergen, ik vrees niets”, zei hij aan de verzamelde pers. De politie heeft Christos Pappas toch maar aangehouden (foto 2) en ging eens kijken in zijn huis. Daar stootte de politie op meerdere niet-geregistreerde vuurwapens en een hele collectie Adolf Hitler-memorabilia. In de Adolf Hitler-straat (foto 2) vond men nazistische vlaggen, boeken, helmen, posters, straatborden, wijnflessen met etiketten van… Het is eens wat anders dan het verzamelen van strips van Jommeke of van Quick & Flupke.

 

In nood leert men zijn vrienden kennen. Zo ook voor Gouden Dageraad. De Vlaamse ‘Autonome Nationalisten’, een groepje rond Brusselaar Christian Berteryan (in het midden op deze foto), heeft inmiddels haar solidariteit met de “Griekse kameraden” betuigd. “Democratie ook voor nationalisten!”, luidt het op hun Facebook-pagina. We betwijfelen of dit indruk zal maken in Griekenland. Het gedachtegoed van de ‘Autonome Nationalisten’ wordt er wel duidelijk mee.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: griekenland, chrysi avgi, autonome nationalisten |  Facebook | | |  Print

01-10-13

DE DIEPERE BETEKENIS VAN DE VENETIAANSE LEEUWEN-DAS

Niemand heeft mij ooit overdreven zin voor praktische aangelegenheden verweten, maar toch flitste het door mijn hoofd: Waar koop je dat, zo'n das?” schreef Saskia De Coster gisteren in haar column in De Morgen.  “Heeft Bart De Wever de moeite genomen om die speciaal te laten maken bij zo'n zaak waar je ook schorten voor kaaswinkels en T-shirts voor wet T-shirtcontests laat bedrukken? Voor carnaval halen sommigen ook alles uit de kast.”

 

Uiteraard viel de das op die Bart De Wever droeg bij de ‘Blijde Intrede’ van Filip en Mathilde in Antwerpen vrijdagnamiddag. Uitgerekend dan een das met gele leeuwen dragen, ook al zijn het ‘Venetiaanse leeuwen’: dat is vragen om aandacht. Al beweert Bart De Wever dat het louter toeval is. “U moet daar vooral niets achter zoeken”, zei Bart De Wever desgevraagd. “U bent veel te achterdochtig. Het is simpelweg een das die past bij mijn grijs pak en zwarte jas.” (foto: artikeltje uit Het Nieuwsblad)

 

Was die ‘Venetiaanse leeuw’ toeval? Een lezer van deze blog gelooft het niet. Hij mailde ons: “Was die ‘Venetiaanse’ leeuw toeval? Venetië: de autoritaire republiek. Waar enkel de begoede burgerij kon stemmen. Venetië, de stadstaat waar het verklikken van je medeburgers als een plicht werd beschouwd. Venetië, met een nietsontziende politie en justitiemacht die willekeurig mensen kon oppakken en veroordelen. Venetië, handelsstad waar vreemdelingen getolereerd werden zolang ze geld genoeg hadden en zich niet vermengden met de echte Venetianen. Ja, ik zie de parallellen wel met Antwerpen. Voer voor een historicus dus. Ik denk dat Bart De Wever het wil als toen in Venetië.”

 

Het lijkt er sterk op dat als de ‘Venetiaanse leeuw’ op de das van Bart De Wever geen verwijzing is naar de Vlaamse leeuw, het toch minstens een verwijzing is naar een periode in de geschiedenis waarin de republiek Venetië op autoritaire wijze bestuurd werd, waar verklikken als een burgerplicht beschouwd werd, waar de politie almachtig was, waar enkel kapitaalkrachtige vreemdelingen getolereerd werden… De parallel met Antwerpen is te opvallend om te negeren.

 

Bart De Wever die geen koningshuis maar een republiek wil. De N-VA die de toon zet op het Antwerps stadhuis, de CD&V en Open VLD komen er niet aan te pas. Borgerhout dat begin dit jaar een samenscholingsverbod opgelegd kreeg voor een sms die niemand gezien heeft. De oproep om ‘patsers’ en auto’s met vreemde nummerplaten te signaleren. De politie die voor de ‘war on drugs’ een hele wijk afsluit, liefst op de voor de allochtone handelaars in Antwerpen-Noord drukke zondagnamiddag.  ’t Stad is niet van iedereen…

 

Alle historische vergelijkingen lopen ergens fout. Maar de parallellen zijn te opvallend om ze te negeren. We weten ook dat er bij Bart De Wever weinig toeval is. De ‘spontane’ mars naar het Antwerps stadhuis  op de verkiezingsavond van 14 oktober was weliswaar niet aangevraagd, maar wel al maanden tevoren gepland. Diezelfde avond verschalkte Bart De Wever zelfs zijn tekstschrijver Joachim Pohlmann met een ogenschijnlijk onschuldige formulering in zijn overwinningsspeech die heimelijk uit een historische context bleek te komen.

 

Bij de ‘Blijde Intrede’ vrijdagnamiddag maakte Bart De Wever met zijn Venetiaanse leeuwen-das opnieuw een statement waarvan in eerste instantie alleen hijzelf de diepere betekenis van kon zien. Maar die betekenis was er wel.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: de wever, antwerpen |  Facebook | | |  Print