11-01-15

LACHEN NA CHARLIE HEBDO

Nooit werden zoveel cartoons gemaakt als nadat men de tekenaars van Charlie Hebdo het zwijgen wilde opleggen.

 

De cartoon van Stephane Roux (illustratie 1) vonden we in deze verzameling; de Bart De Wever-cartoon (illustratie 2) op de Facebook-pagina Integreren met Geert.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: charlie, frankrijk, media, de wever |  Facebook | | |  Print

INTERNATIONALE ERKENNING VOOR BART DE WEVER

Vlaamse politici scheren internationaal zelden hoge toppen. Herman Van Rompuy werd wel voorzitter van de Europese Raad, wat hem de officieuze titel van ‘president van Europa’ opleverde, maar hij kreeg die functie ook maar omdat hij iemand is die zijn eigen mening goed voor zich kan houden en naar een middel zocht om iedereen te laten instemmen met wat Angela Merkel en andere leiders van grote landen wilden.  

 

Bart De Wever (foto 1: tijdens de Je suis Charlie-wake in Antwerpen vorige donderdag) is natuurlijk een ander verhaal. Hij is absoluut niet kleurloos en haalde daarmee donderdag de website van L’Express, de Franse Knack zij het rechtser dan het Vlaamse broertje. Onmiddellijke aanleiding is Bart De Wevers optreden in Reyers Laat woensdagavond waar wij eerder ook al over schreven.

 

Jacques Goethals, een gepensioneerd neuroloog, niet bekend als een linkse tafelspringer, beschreef het in een lezersbrief zo: “J’ai peur, zo werd Paul Henri Spaak geciteerd door Bart De Wever in Reyers laat, nadat Meyrem Almaci haar afschuw had uitgesproken voor de aanslag op Charlie Hebdo en haar gehechtheid aan de democratie had benadrukt. Met dat J’ai peur waarschuwde Spaak niet voor een groepje kwalijke mensen, maar voor het communisme in zijn geheel. De Wever waarschuwt op zijn beurt niet voor een groep terroristen, maar voor een hele bevolkingsgroep met een ‘zekere’ ideologie die iets later uiteraard als de islam benoemd werd."

 

“Mia Doornaert vond het, op deze pijnlijke avond, opportuun de hele linkerzijde aan te vallen wegens een zekere permissiviteit ten aanzien van de islam in ons land en maakte er een rechts-linksdebat van. Mooie kans voor De Wever om een emotioneel wat aangeslagen Almaci voor de voeten te gooien dat sommige linkse partijen uit opportunisme moslims op hun lijsten zetten. Hoeveel cynischer kon een debat verlopen? Op een avond van rouw had het moeten gaan over sereniteit en samenhorigheid, met vervolgens een eerlijke analyse waarbij links en rechts elk aspecten van hun waarheid toevoegen aan het geheel.”

 

Niet echt productief dus om tot oplossingen te komen, maar Bart De Wever haalde daarmee wel het lijstje van “de ergste pogingen tot politieke recuperatie” van het bloedbad volgens L’Express. De drie anderen in het lijstje van L’Express zijn de Griekse premier Antonis Samaras die links verwijt het bloedbad mogelijk te hebben gemaakt; de Amerikaanse miljardair Donald Trump die erop wijst dat als de Fransen zich mochten bewapenen, de vermoorden tenminste de kans hadden gehad zich te verdedigen; en het Frans-Israëlisch parlementslid Habib Meyer (parlementslid met een dubbele nationaliteit) die een link ziet tussen de moordende aanval op Charlie Hebdo en de stemming in het Frans parlement pro de erkenning van de Palestijnse staat.

 

Bart De Wever in gezelschap van de Griekse eerste-minister, een Amerikaanse multimiljardair en een Frans-Israëlisch parlementslid: we hebben het hem niet kunnen vragen, maar het zou ons niet verbazen dat Bart De Wever zich daarmee gevleid voelt. Natuurlijk zijn er nog anderen die in het lijstje zouden kunnen opgenomen worden: Marine Le Pen, Geert Wilders

 

De kans is klein dat Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken L’Express zou halen, maar de jongen doet anders wel zijn best. Te ziek om dinsdag uit zijn bed te komen voor een Vlaams Belang-actie over de transfers van Vlaanderen naar Wallonië, kroop hij donderdag wel uit zijn ziekbed om deel te nemen aan de Je suis Charlie-wake in AntwerpenTom Van Grieken, wiens aanhankelijkheid voor de vrijheid van meningsuiting niet verder reikt dan dat hij vindt dat hij alles moet kunnen twitteren maar AFF/Verzet het niet mag lezen, stuurde vanop de Je suis Charlie-wake in Antwerpen drie tweets de wereld in. Eerst een sfeerfoto, vervolgens de boodschap dat de wake “eigenlijk een blankere bijeenkomst dan een @vlbelang manifestatie” was (foto 2). Vlaams Belang-manifestaties waar meer allochtonen zijn dan een Vlaams Belang’er met Indonesische roots, in ons land als geadopteerde baby, en een Vlaams Belang’ster van Chinese afkomst. Dat het de pers nog niet eerder is opgevallen?! Even later corrigeerde Tom Van Grieken zijn tweet. “Ook veel moslims gezien op ‘Wij zijn Charlie’.” De volgende keer eerst eens goed rondkijken vooraleer te tweeten?

 

Tom Van Grieken was overigens helemaal niet op zijn plaats op de wake: solidair met een radicaal links blad maar anders spuwen op dergelijke kringen. Hetzelfde verhaal voor Bart De Wever en de N-VA-horde die op het einde van de wake in Antwerpen de vijfhonderd aanwezigen vervoegde en er evenmin door iedereen met evenveel vreugde onthaald werd. Zoals de Charlie Hebdo-tekenaars Willem en Luz verbaasd en vooral sceptisch zijn over de steunbetuigingen die ze tegenwoordig vanuit bepaalde hoeken krijgen.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: charlie, frankrijk, media, criminaliteit, de wever, van grieken |  Facebook | | |  Print

10-01-15

DE WEEK IN ZEVEN CITATEN (EN EENTJE EXTRA)

Wegens de terroristische aanslag in Parijs en de hemeltergende reacties van sommige politici een dag later dan gewoonlijk: de citaten van de week, met natuurlijk nog een cover van Charlie Hebdo als illustratie. Charlie Hebdo van 15 oktober 2014 met een cartoon van de woensdag vermoorde Cabu op de voorpagina, die Jean-Marie en Marine Le Pen én de Franse journalist-polemist Eric Zemmour wegzet in de bewakingspost van een concentratiekamp. Eric Zemmour die de voorbije week met veel égards door de zakenclubs Cercle de Lorraine in Brussel en B19 Country Club in Ukkel onthaald werd. Militanten van Nation speelden de rol van ‘nuttige idioten’ om Zemmour ook op straat te verwelkomen.

 

“In Cuba, bijvoorbeeld, is er een verbod op reclame. Je vindt er geen enkele billboard of advertentie. Een van de resultaten hiervan is dat de inwoners een enorm positief lichaamsbeeld hebben. Dik, dun, klein, groot, maakt allemaal niet uit.” Jozefien Dalemans, oprichtster van Charlie, wil niet zo ver gaan maar wel één week per maand reclamepanelen vrijmaken voor kunstenaars en ontwerpers om hun werk te delen met het grote publiek. Tekeningen die je ontroeren, foto(s die je van je stuk brengen, woorden die je doen nadenken… (De Standaard, 3 januari 2015)

 

“Twijfel hoeft niet te verlammen. Het zorgt bij politici vooral voor een open geest om andere oplossingen te zien en waar nodig bij te sturen. Verkondigen dat er geen alternatieven zijn, is eigenlijk zeggen dat je niet de creativiteit hebt om ze te bedenken.” Liesbeth Van Impe, hoofdredacteur van Het Nieuwsblad, pleit ervoor om twijfel niet te zien als een teken van zwakte. (Het Nieuwsblad, 3 januari 2015)

 

“Een schepen moet weten wat er lééft in de klas én de leraarskamer. In 2015 drijf ik mijn ritme op. In januari trek ik al drie dagen uit om te praten met leerlingen, leerkrachten en directies.” Antwerps schepen voor Onderwijs Claude Marinower (Open VLD) drijft zijn tempo op en gaat nu al drie dagen – drie! dagen! – van de eenendertig dagen in januari praten met mensen uit het werkveld. (Het Laatste Nieuws, 3 januari 2015)

 

“Ik doe het gewoon in mijn eentje: hier en daar in Wetteren zaai ik ongevraagd pompoenen en courgettes – planten die niet veel zorg vergen. Maar je kunt het ook samen doen. In Brussel is er een groepje dat 1 mei heeft uitgeroepen tot Guerilla Gardening Day. Het deelt dan zonnebloemzaadjes uit met de vraag om die over de stad te verspreiden. Als resultaat krijg je ’s zomers zonnebloemen op de meest onverwachte plekken.” Filosoof en professor wijsbegeerte Johan Breckman promoot Guerilla Gardening. “Ironische term die betekent dat je stukken grond bezaait waarop je als burger niet echt rechten op hebt. Een stuk gemeentegrond bijvoorbeeld, een berm of een braakliggend privéterrein. (…) Een zacht protest tegen teveel beton en te weinig groen of schoonheid in de stad.” (De Standaard, 3 januari 2015)

 

“In mijn tijd, toegegeven, meer dan twintig jaar geleden, moesten wij, journalisten van de openbare omroep, de objectiviteit, of noem het de onpartijdigheid nastreven. Die loffelijke gedragsregel is blijkbaar wat in de verdrukking geraakt. Het bewijs? Laten we eens kijken wat zo extreem of radicaal is in het programma dat ingenieur Tsipras verdedigt.” Geert Van Istendael vindt het programma van Syriza en haar leider Alexis Tsipras, ingenieur van opleiding, helemaal niet extreem. “Meneer Juncker (voorzitter van de Europese Commissie, nvdr.) is extreem. En meneer Draghi (voorzitter van de Europese Centrale Bank, nvdr.) is extreem. Maar dan wel ter rechterzijde.” (Mo*, 5 januari 2015)

 

“Die man is natuurlijk niet achterlijk: hij wist heel goed dat zijn uitspraak stof zou doen opwaaien en voor polarisering zou zorgen.” Historicus Bruno De Wever over de uitspraak van Jan Jambon in La Libre Belgique dat collaborateurs “hun redenen” hadden. (Knack, 7 januari 2015)

 

“Zo komt veel van de berichtgeving over N-VA-kopstukken die tot controverse heeft geleid in eerste instantie van het Antwerpse Anti-Fascistisch Front. Dat wordt dan overgenomen door Le Soir en komt via die weg in de Vlaamse media terecht, zogenaamd als Franstalige reacties.” Historicus Antoon Vrints (UGent) wijst erop dat er niet alleen een communautaire kant aan het debat over de collaboratie zit. “Maar door dat telkens weer te herhalen, wordt het nog versterkt.” (Knack, 7 januari 2015)

 

"Men zou hen de ballen moeten afsnijden. Het is gewoon nutteloos om met hen te discussiëren." Cartoonist en Charlie Hebdo-hoofdredacteur Charb pleit voor volledige vrijheid van meningsuiting, behalve voor negationisten. (De Morgen, 8 januari 2015)

09-01-15

ILS NE SONT PAS CHARLIE

De bordjes Je suis Charlie gingen woensdag in geen tijd de wereld rond: eerst viraal, daarna op redacties waar journalisten zich met de bordjes lieten fotograferen, later op de dag bij de stille wakes die her en der plaatsvonden. Het is hartverwarmend, maar soms is er wel een flinke portie hypocrisie bij.


Ook premier Charles Michel kwam op straat. Woensdagavond aan het Luxemburgplein in Brussel. Fijn zo. En alle verklaringen van zijn regeringsleden over de persvrijheid als pijler van de democratie: ook goed. Maar… Premier Charles Michel is er natuurlijk niet persoonlijk voor verantwoordelijk – in die tijd was hij nog maar 18 jaar, zijn eerste politiek mandaat moest hij toen nog krijgen – in 1993 werd wel de verspreiding in ons land van een Charlie Hebdo-nummer over de dood van koning Boudewijn verboden. De persvrijheid moest toen wijken voor de piëteit rond koning Boudewijn.

 

De monarchie is nochtans geen pijler van de democratie. Integendeel, het is een aanfluiting van de democratie. De grap die Wolinski op de cover van dat Charlie Hebdo-nummer maakte – “De koning van de idioten is dood”, en de Franse premier Chirac die poseert met de van Boudewijn geërfde kroon – was daarenboven toch niet echt aanstootgevend. De Belgische overheid was toen allesbehalve Charlie. Is er enige garantie dat men dat in het vervolg wel zal zijn?

 

Charlie Hebdo behoort tot de radicale linkerzijde in Frankrijk. Meerdere Charlie Hebdo-cartoonisten werk(t)en ook voor de communistische krant L'Humanité. Hoofdredacteur Charb sympathiseerde openlijk met de Franse communistische partij. Luz, een van de gelukkig overlevende medewerkers, heeft sympathie voor de trotskistische variant. Maar bovenal zijn de medewerkers van Charlie Hebdo rebels, zonder enige doctrinaire aanhankelijkheid. Alle extremisten worden bekritiseerd, om het even of ze een katholieke of een islam-achtergrond hebben. Alle politici krijgen ervan langs, Sarkozy maar evengoed Hollande. En nog meer de Le Pens (illustratie 2, illustratie 1 werd anders ook niet gesmaakt door de sympathisanten van Le Pen).

 

Het zijn dan ook krokodillentranen die er vloeien als extreemrechts verontwaardigd is over de aanslag op Charlie Hebdo. Extreemrechts is het enkel te doen om de terroristen te vereenzelvigen met de islam. “Verontwaardigd maar niet verbaasd” was de teneur op Facebook en Twitter in extreemrechtse kringen. Het is volledig tegen de geest van Charlie Hebdo als men nu geen onderscheid maakt tussen de terroristen en de islam, en enkel en alleen de islam in het vizier neemt. Charlie Hebdo had evenveel problemen met het idee van een islamstaat als van een door rechts bestuurde staat.

 

“Samen met alle islamkritische partijen in Europa pleit het Vlaams Belang voor een keiharde aanpak van jihadisten en verwerpen wij elke poging om jihadstrijders te ontraden het land te verlaten”, liet het Vlaams Belang weten. Filip Dewinter zou er gisteren over tussenkomen in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Het komt erop neer dat het Vlaams Belang de oprichting en gebiedsuitbreiding van Islamitische Staat steunt. Zolang het maar niet binnen de Europese grenzen is. Een niet echt vredelievend standpunt. Je zal maar Syriër, Irakees of wie dan ook zijn die ginds onder de voeten gelopen wordt door IS-strijders. De onthoofdingen mogen dus doorgaan van het Vlaams Belang. Ook niet echt Charlie.

 

En dan was er nog de tenenkrullende verschijning van N-VA-voorzitter Bart De Wever en barones-journaliste Mia Doornaert in Reyers Laat woensdagavond. Terwijl Meyrem Almaci (Groen) opriep te verzamelen rond de menselijke waarden die we allen delen in een democratische staat, grepen De Wever en Doornaert elke kans om erop te wijzen dat de kern van het probleem zit bij de islam en links die eraan toegeeft. Met hun lippen steunen De Wever en Doornaert het voorstel van Almaci, met hun woorden willen ze eerst inhakken op al wat niet past in hun rechts-conservatief denkbeeld.

 

Wanneer Alex Agnew erop wijst dat als we ons veiliger willen voelen, we ook niet al onze vrijheden daarvoor moeten/mogen opgeven (vanaf 58’35”), levert dat alleen maar boze mimiek en verontwaardigd commentaar op bij Bart De Wever. Dat is evenmin Charlie.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: charlie, frankrijk, media, michel, islam, dewinter, de wever |  Facebook | | |  Print

08-01-15

HET AFF/VERZET-JAAROVERZICHT: NOVEMBER 2014

Nederlandse neonazi's in vakbondsbetoging 6 november 2014.jpgOp deze blog verschenen weerlegging van leugens van Jan Jambon leidt in december andermaal tot tumult in het parlement. Maar eerst: ons overzicht van november 2014.

 

Het boek Migratie en de metropool 1964-2013 brengt veertig jaar burgerinitiatief en overheidsbeleid in Antwerpen in beeld. VB’er Frank Creyelman is andermaal waarnemer in betwist gebied in Oekraïne. Met een uitspraak van het hof van beroep in Gent valt het doek over de BBET-rechtszaak. Respect zoek voor één van de vermoorde Gouden Dageraad-militanten. 40 jaar geleden werd de beginselverklaring van het Anti-Fascistisch Front (AFF) goedgekeurd. Nederlandse neonazi’s worden opgemerkt bij de nationale vakbondsbetoging in Brussel (foto). Van de rellen na afloop van de betoging brengen zij dit verslag op hun website. Rob Verreycken is te gast bij de Autonome Nationalisten, waar – zoals aangekondigd door AFF/Verzet – naast Constant Kusters ook een Gouden Dageraad-spreker is. In Brussel is er een jonge en militante antifascistische betoging. Ook in Antwerpen is er actie. Protest tegen de bijdragen van Gerolf Annemans en Barbara Pas in het gedenkboek Adolf Daens. In Duitsland klitten voetbalhooligans en neonazi’s samen tegen salafisme. Eric Antonis overlijdt. Racistisch grap van gebuisd N-VA-Kamerlid Minneke De Ridder. De Zwarte Piet-discussie waait van Nederland over naar Vlaanderen (1, 2). N-VA tilt niet zwaar aan racistische grap ex-Kamerlid. De aanhang van HoGeSa vermindert in Duitsland. Selectieve steun van het Vlaams Belang en desinformatie Bart De Wever over de aangekondigde stakingen. De N-VA wijst in Heist-op-den-Berg een knappe diversiteitscampagne naar de prullenmand. De KVHV-interpretatie van Zwarte Piet. Vooruitblik op het integratie- en inburgeringsbeleid. Wie deelt nu de lakens uit bij het Vlaams Belang? Tom Van Grieken, Gerolf Annemans en Filip Dewinter hebben er elk een andere visie op. Oprichter van de KOSMOS-inlichtingendienst Luc Dieudonné overleden. Jan Jambon gooit er zijn pet naar bij het KVHV-Antwerpen, maar ook als hij serieus is, is hij niet te harden.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 2014 |  Facebook | | |  Print

DECEMBER 2014

Extreemrechts steunt Poetin en vice versa. Zwitserland spreekt zich in een referendum uit tegen verdere beperking van de migratie. De zaak-Le Pen: Jan Jambon alweer betrapt op leugens. De onthullingen van AFF/Verzet en ResistanceS lokken sterke reacties uit in de Franstalige pers (foto) en in de Kamer van Volksvertegenwoordigers waar premier Charles Michel weigert te antwoorden op de vraag in welke mate hij nog vertrouwen heeft in zijn vicepremier Jan Jambon. De oppositie – behalve het Vlaams Belang – stapt dan maar op. Jan Jambon: waar rechts en extreemrechts elkaar vinden. Het Vlaams Belang probeert zich sociaal voor te doen, maar is dat allerminst. In Sint-Niklaas wordt actie gevoerd tegen zingende Rudolf Hess-aanhanger Frank Rennicke. Satire: “Gezellig staat niet in het regeerakkoord.” Ook bij de MR is er kritiek op Pinokkio Jambon. Hoe lang houdt Charles Michel het vol? En hoe lang houdt de Vlaamse pers het vol N-VA-vriendelijk te schrijven? Het N-SA houdt op haar beurt een meeting met Gouden Dageraad-sprekers in Antwerpen. Nieuwe documenten over de Vlaams-nationale Debatclub onthullen dat deze club niet alleen Jean-Marie Le Pen maar ook negationist David Irving uitnodigde voor een lezing. Oprichter-erevoorzitter Jan Brans heeft een zéér aangebrand verleden. N-VA’ster Annick De Ridder (ex-Open VLD) laat zich nog eens langs haar betweterigste kant zien. Koen Dille is overleden. Op één week tijd: weer twee door buitenlandse neonazi’s in ons land georganiseerde concerten: White X-mas fest en Kategorie C. Jan Jambon nu in de ‘war room’ voor het White X mas fest? KVHV-Antwerpen koopt meer koffiekoeken dan het werkwilligen vindt op de stakingsdag van 15 december. ‘Dagobert Duck-taks’ is het woord van het jaar in Nederland, hun versie van een vermogensbelasting. Kamervoorzitter Siegfried Bracke in actie tegen de stakingsdag van 15 december. “Ik ken Jan Jambon” wordt een populair excuus. RechtsActueel opent de jacht op Dalilla Hermans omdat ze vertelt over het racisme dat ze als jongere van Afrikaanse afkomst heeft ondervonden. De ‘homolobby’ rond Marine Le Pen lokt reacties uit. Theo Francken (N-VA) en Tom Van Grieken (VB) blokkeren op Twitter beiden wie hen kritische vragen stelt. Italië verijdelt plannen voor neonazistische terreur in de kerstperiode. Tien jaar geleden is Hugo Gijsels overleden. De jaaroverzichten in uiteenlopende kranten brengen een eenzijdig beeld. N-VA plant een groot communicatieoffensief om de perceptie over de N-VA en de regering-Michel te verbeteren. Theo Francken wil de lijst ‘veilige landen’ voor asielzoekers uitbreiden. De abdij van Zevenbergen in Sint-Andries (Brugge) wil haar lokalen niet langer ter beschikking stellen voor de Joris Van Severen-cultus.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 2014 |  Facebook | | |  Print

07-01-15

JE SUIS CHARLIE. STILLE WAKE IN ANTWERPEN

Antwerpen, Vlaanderen… Toon jouw pen, het was hun wapen.

 

De Antwerpse stripwinkel Mekanik Strip roept op om je medeleven met de slachtoffers en nabestaanden van de terreurdaden op het satirisch blad Charlie Hebdo te tonen. “Verenig je tegen de haat en intolerantie, en verdedig het recht van mening, woord, beeld en satire.”

 

Samenkomst voor een stille wake met pen en kaars aan de Oever, voor de stripmuur van Brecht Evens. Vlakbij de voetgangerstunnel in Antwerpen. Naargelang wanneer je dit leest: morgen/vandaag donderdag 8 januari, om 19.00 uur. 

21:16 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: charlie, frankrijk, media, criminaliteit actie |  Facebook | | |  Print

CHARLIE HEBDO: HET VERSCHIL TUSSEN TERRORISTEN EN MOSLIMS

Sommigen hebben het weer moeilijk om terroristen van moslims te onderscheiden. Helpen foto’s?

 

Het is toch niet omdat in Europa de meeste aanslagen gepleegd worden door nationalisten en separatisten dat alle nationalisten en separatisten terroristen zijn.

 

Charlie Hebdo lachte niet met de moslims of de islam, maar met de extremistische interpretatie van de islam. Laten we het zo houden.

16:38 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: charlie, frankrijk, media, criminaliteit, islam |  Facebook | | |  Print

ERESALUUT VOOR CHARLIE HEBDO

Verbijstering, verontwaardiging, tranen… bij de terroristische aanslag op de medewerkers van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo.

 

Als eerbetoon aan de vranke medewerkers van Charlie Hebdo, die álle godsdiensten op de korrel namen, en een bijzondere voorliefde hadden om Jean-Marie en Marine Le Pen te bekritiseren, hernemen we de artikels die we hier eerder in verband met Charlie Hebdo publiceerden.

     - De bomaanslag in 2011

     - Charlie Hebdo terug in de krantenwinkel

     - Charlie Hebdo aan verminderd tarief in de FN-steden

 

Illustratie: Het jongste nummer van Charlie Hebdo met op de cover de Franse schrijver-‘waarzegger’ Michel Houllebecq die ‘in 2015 zijn tanden zou verliezen om dan in 2022 mee te doen aan de ramadan’.

14:07 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: charlie, frankrijk, media, criminaliteit |  Facebook | | |  Print

HET AFF/VERZET-JAAROVERZICHT: OKTOBER 2014 (1)

Een artikel op deze blog leidde tot een woelige zitting in de Kamer van Volksvertegenwoordigers, het tumult vertraagde zelfs de voorlezing van de regeringsverklaring van de kersverse regering-Michel. 

 

De maand begint met onweerswolken bij de N-VA in Boortmeerbeek en een N-VA-gemeenteraadslid in Rijkevorsel die het licht ziet: hij geeft zijn mandaat als gemeenteraadslid op om priester te worden. ‘Zo vader, zo zoon’, nu ook bij de N-VA in Brasschaat. De laatste gemeenten in de provincie Antwerpen die niet mee doen aan de fair trade-campagne zijn bijna allemaal door de N-VA bestuurde gemeenten. AFF/Verzet onthult dat de eerst in de buurt van Mons, daarna in Brussel, geplande meeting met twee Gouden Dageraad-sprekers uiteindelijk plaatsvond in Antwerpen. BNP-kopstuk Nick Griffin wordt uit zijn partij gezet. De uitbater van café ’t Waagstuk in Antwerpen werd misleid voor de verhuur van zijn zaal voor een Gouden Dageraad-meeting. De N-VA-website wordt bijgewerkt nu de regering-Michel met de N-VA verregaander pensioenmaatregelen neemt dan belooft in het N-VA-verkiezingsprogramma. Max De Vries overleden. Zoon van N-VA-schepen en -parlementslid Karim Van Overmeire veroordeeld voor drugshandel. Filip Dewinter zegt dat Bart De Wever begin 2004 onderhandelde over een overstap naar het VB. RechtsActueel censureert, AFF/Verzet haalt het met Google Cache terug boven. Loukanikos, de hond die bij alle rellen in Athene opdook, is er niet meer. Ben Weyts en Theo Francken op feestje oud-VMO-leider Bob Maes, het AFF/Verzet-artikel over een feestje in Zaventem drie dagen eerder leidt tot groot tumult in de Kamer van Volksvertegenwoordigers waar de voorlezing van de regeringsverklaring door nieuwbakken premier Charles Michel de mist in gaat (foto: Theo Francken, vlak na zijn eedaflegging als staatssecretaris, applaudisseert voor Bob Maes die de collaboratie nog altijd vergoelijkt). Bob Maes werd op dat feestje erevoorzitter van de N-VA Zaventem. Portret van SAF-oprichter Gaston Steurs. Als gevolg van het tumult in de Kamer van Volksvertegenwoordigers, waar ook de collaboratie-uitspraken van Jan Jambon bekritiseerd werden, grijpt Luc Sevenhans (N-VA, ex-VB) naast de burgermeestersjerp in Brasschaat. De incidenten met Jan Jambon en Theo Francken in de Kamer van Volksvertegenwoordigers krijgen ruime weerklank in de pers. Theo Francken excuseert zich noodgedwongen voor een aantal aangebrande uitspraken.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 2014 |  Facebook | | |  Print

OKTOBER 2014 (2)

Gerolf Annemans laat geen propere lei achter bij het Vlaams Belang. Tom Van Grieken citeert in zijn eerste toespraak als Vlaams Belang-voorzitter heimelijk Joris Van Severen. Tijdens het tumult met Jan Jambon en Theo Francken was Bart De Wever in Shanghai. Hoe zou het gelopen zijn als Bart De Wever was thuisgebleven? De leider van de ‘Zweden Democraten’ gaat in ziekteverlof. N-VA-burgemeester en -parlementslid Koen Degrootte geeft een toespraak en receptie op een Joris Van Severen-colloquium (foto). Koen Degroote vindt Joris Van Severen veroordelen “overdreven”. Gouden Dageraad heeft sterk overtuigde jonge aanhangers. Verslag van de eerste nationale bijeenkomst van Hart boven Hard. Koen Degroote zonder complexen op het Joris Van Severen-colloquium. Verjaardagswensen voor Staf de Clercq. Matthias Storme bestuurslid van het Interfederaal Gelijkekansencentrum, en machtsgreep van nieuwe meerderheidspartijen op het Centrum. “Voorlopig het laatste” Joris Van Severen-colloquium. Over één week: nationale vakbondsbetoging in Brussel.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 2014 |  Facebook | | |  Print

06-01-15

HET AFF/VERZET-JAAROVERZICHT: JULI - AUGUSTUS 2014

Bij gebrek aan voldoende min of meer interessant nieuws over (extreem)rechts moesten wij ons aantal artikels in de zomer terugschroeven. Maar dit hebben we nog onthouden.

 

Geen extreemrechtse fractie in het Europees Parlement. De kracht van verandering is zichtbaar. Vlaams Belang Magazine: “Wij zetten (niet) door”. Rapport over het oorlogsverleden van Suske & Wiske-tekenaar Willy Vandersteen openbaar. BBET’er Tomas Boutens opgepakt door de politie. De plezierreisjes blijven doorgaan bij het Vlaams Belang. 25 jaar Gentse Feesten-debatten. Doodsbedreiging en vernieling kunstwerken in Berchem. KVHV-Gent in Hongarije rondgeleid door Jobbik. ‘Prijs voor de Democratie’ en ‘Jaap Kruithof-prijs’ 2014. Extreemrechts heeft de wind in de zeilen in Israël. Het KVHV (foto) is blij met elitevorming door hoger inschrijvingsgeld voor universitaire studies. Het drankprobleem bij de KVHV’ers. Dewinter blijft zijn eigen zelf. Het asociaal Vlaams regeerakkoord. AFF/Verzet brengt een top-10 van antifascistische muziek. De factuur van de regering-Bourgeois. Burn-out bij Bruno Stevenheydens. Leugens en fans van Nieuwe-Vlaamse Afbraakwerken (N-VA). Vijf jaar cel voor Russische neonazi en homohater. Intussen heeft een rechtbank zijn celstraf teruggebracht tot twee jaar en tien maanden. De Autonome Nationalisten halen hun symbolen boven. Freddy Van Gaever is kandidaat ad interim voorzitter Vlaams Belang.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 2014 |  Facebook | | |  Print

SEPTEMBER 2014

CD&V met Allessandra Mussolini in dezelfde Europese fractie. VB-gemeenteraadslid slaat drie agenten werkonbekwaam. NPD verliest niet alleen haar parlementsleden in het Duitse Saksen. Barbara Pas geen kandidaat VB-partijvoorzitter. Chris Janssens evenmin. “Onthoofding is een teken van beschaving.” Uit het Vlaams Belang gezet na AFF-publicatie. Neonazi’s tegen andere neonazi’s in Oekraïne. Tom Van Grieken kandidaat-voorzitter Vlaams Belang. De harde taal van Tom Van Grieken. Kortrijkse gemeenteraad zonder Vlaams Belang. N-VA-parlementslid beboet voor ‘VL’ over autonummerplaat. Maar het kan nog gekker: met SS-autonummerplaat door Vlaanderen. N-VA zet drie gemeenteraadsleden buiten in Tremelo. Middeleeuws spektakel: Vlaamse Leeuwenvlaggen leggen. De vriendendienst van Filip Dewinter. Griekenland, een jaar na de moord op Pavlos Fyssas. Zoon N-VA-parlementslid Karim Van Overmeire riskeert cel voor drugshandel. De Lijn: Alleen gratis voor Vlaamse (ex-)parlementsleden. Intussen is het gratis busvervoer voor (ex-)parlementsleden afgeschaft, maar ze blijven beschikken over gratis NMBS-vervoer én een kilometervergoeding voor autovervoer. De Stichting AntiFascisme (SAF) organiseert een publieksevenement. Verslag van de Hart boven Hard-avond in Antwerpen. Krantenfusies: de verarming van de politieke berichtgeving. Fons Duchateau volgt Liesbeth Homans op op het Antwerps stadhuis. Gouden Dageraad-kopstuk leert kind de Hitlergroet. Op reis met de Autonome Nationalisten. Steunactie voor Gouden Dageraad in Brussel. Filip Dewinter geboeid. Op komst: Gouden Dageraad-meeting in België.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 2014 |  Facebook | | |  Print

05-01-15

HET AFF/VERZET-JAAROVERZICHT: MEI 2014

Vandaag de afleveringen 5 en 6 van ons jaaroverzicht 2014, met in mei natuurlijk ‘de moeder aller verkiezingen’ gewonnen door Bart De Wever (foto).

 

1 mei 2014. Het verschil tussen het N-VA-partijprogramma en de realisaties van de N-VA in de Vlaamse regering. Analyse van de verschillende partijprogramma’s (1, 2). Antwerpse politie verbiedt rode vakbondsjassen op terras. Recensie Thatcher aan de Schelde. Racisme bestrijden met racisme? Zielige lastercampagne tegen de PVDA. “De N-VA is een asociale partij, maar ze is niet de enige.“ Wat met extreemrechts in Franstalig België (1, 2)? Actie tegen Gouden Dageraad. Jan Jambon vindt dat een werkloze eerst zijn huis moet verkopen vooraleer aanspraak te kunnen maken op leefloon. Liesbeth Homans is Jan Jambon waard. Tijd voor een ander recept bij het Vlaams Belang. Liesbeth Homans valt door de mand. Verkiezingsdebat in Antwerpen: Rob Van De Velde is Liesbeth Homans waard. Waarom stemmen kiezers wel eens tegen hun eigenbelang in? N-VA schrapt multicultureel feest in Denderleeuw. De Maria-aanbidders bij het Vlaams Belang. Bart De Wever overdrijft weer eens. Vlaams Belang misbruikt Wannes Van de Velde. Goede redenen en één probleem voor een plan tegen racisme. Vlaams Belang pour les Wallons: FpN. De laatste centen (of toch bijna voor het Vlaams Belang). De laatste leugens (of toch bijna voor de N-VA). 25 mei: N-VA wint in bijna heel Vlaanderen, maar verliest pluimen in de stad Antwerpen. VB verliest meer dan verwacht. Het verdriet van het Vlaams Belang. VB’er Bart Laeremans: “Eigen campagne Dewinter was schadelijk”. Franstalig extreemrechts: over en uit (1, 2). De zwarte golf in Europa. De gele golf in Vlaanderen. AFF/Verzet mocht haar 3.000.000ste bezoeker ontvangen. De verkiezingsuitslag in Brussel.

00:08 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 2014 |  Facebook | | |  Print

JUNI 2014

Filip Dewinter: “Die zwartepiet doet mij pijn”. Waar is Annemans? Racisme: de verantwoordelijkheid van het VB en de N-VA. Vlaams Belang-vriend Pro Köln verliest helft kiezers. De hypocrisie van RechtsActueel. Het betere (?) denkwek van de KVHV’ers. Racisme bij Antwerpse politie: artikelenreeks dwingt tot actie. Tegeltjeswijsheid. Voetbal: Borussia Dortmund tegen neonazi’s. Intussen in de Oudaan, de Antwerpse politietoren. Ambras tussen vader en dochter Le Pen. N-VA-raadslid rijdt scheve schaats. Jan Jambon op Vlaams Blokse wijze. De gaten in het geheugen van ’t Pallieterke. Zo vindt men altijd wel een stok om moslims te slaan. Ontslag voor 73 van de 93 VB-personeelsleden. Chris Janssens Vlaams Belang-fractieleider in het Vlaams Parlement. En in de Kamer… De Vlaamse identiteit: (g)een basis voor beleid. Marijke Dillen stopt ermee. Kopstuk Autonome Nationalisten Christian Berteryan is een negationist. Negationisme en antisemitisme op Facebook. Antwerpse burgemeester steunt politieagenten in homo-optocht. En in… ? Vlaams Belang verliest enig OCMW-raadslid in Antwerpen. Voetbalcommentator Filip Dewinter wordt er stil van. Grote drama’s en kleine ongemakken bij het Vlaams Belang. N-VA-burgemeesters bederven de feestvreugde bij de Wereldbeker Voetbal-successen van de Rode Duivels (foto). De nazi-groet bij Gouden Dageraad-leiders. Het ‘Senegalees bunkertje’ wordt opgeknapt. Discriminatie bij huren woonst: klacht neerleggen helpt.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 2014 |  Facebook | | |  Print

04-01-15

HET AFF/VERZET-JAAROVERZICHT: MAART 2014

Deel 3 en 4 van ons jaaroverzicht van 2014, met in maart het verschijnen van een boek over Het Vlaanderen van Bart De Wever dat helaas onderbelicht blijft in de Vlaamse media, en het overlijden van Regine Beer (foto). 

 

Een Voorpost’er dreigt met rot fruit te gooien naar een allochtone carnavalsgroep in Aalst. Zowel de Vlaams Belang Jongeren als een splintergroep van Blood and Honour komen bijeen. Koen Hostyn publiceert Het Vlaanderen van De Wever. Europese neonazi’s steunen Oekraïense geestesgenoten. Extreemrechts zetelt in de nieuwe Oekraïense regering. OCMW-raadslid en vader van… Chris Morel haalt scheldproza boven. Zuhal Demir slaat wild in het rond. Scherp criticus van het Vlaams Belang en de N-VA Gerard Mortier overlijdt. Verkozenen op 25 mei al voor tweederde bekend. Waar maken de Antwerpse kiezers zich zorgen om? De motorclub van Tomas Boutens bouwt een clubhuis in Lommel. Etienne Vermeersch als nieuw orakel uit het Westen. Onmacht en hypocrisie van Gerolf Annemans over een Vlaams Belang-delegatie in Oekraïne. Brief over Frank Creyelman, Jan Penris en Christian Verougstraete in de Oekraïne: “Zijn jullie Vlaams-nationalisten of een bende clowns?” Geert Wilders wordt verwacht op een Vlaams Belang-meeting. Gemeenteraadsverkiezingen in Nederland. De aanpak van racisme en discriminatie door het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding breidt uit. Blokbuster - NSV: een verschil van dag en nacht. Een Lifetime Achievement Award voor Regine Beer. Maar Regine overlijdt nog voor haar de prijs kan overhandigd worden (herinneringen). Ambras in de partij van Geert Wilders. Filip Dewinter doet het met een babe. Succes en minder succes voor het FN in Frankrijk. Zwaarste straf geëist voor Belg in Ulfhednar-wapenzaak in Nederland. Toegang tot rouwregister Regine Beer door politie versperd. Herman Van Goethem: “Wat Regine Beer heeft betekend.” Parlementslid stapt op bij Gouden Dageraad. De afscheidsplechtigheid voor Regine Beer. Wat niet in het VB-verkiezingsprogramma staat, maar wel… Het Vlaams Belang-verkiezingsprogramma: wie wint en wie verliest ermee?

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 2014 |  Facebook | | |  Print

APRIL 2014

De gemeenteraadsverkiezingen in Frankrijk bezorgen het Front National twaalf burgemeesters. Satire:  In Antwerpen wordt een nieuw schilderij van Edvard Munch ontdekt. Première van een film over het verzet tegen de privatisering van de reinigingsdienst in Sint-Niklaas. Marine Le Pen komt niet naar een VB-meeting in Brussel. RechtsActueel vergaloppeert zich weer eens. dS Weekblad gaat de sfeer snuiven in FN-gemeente Hénin-Beaumont. Nieuw boek: De neoliberale strafstaat. BBET-leider Tomas Boutens nu ook in Nederland veroordeeld. Taalfout op campagnewagen van Dewinter is geen toeval. Gerolf Annemans liegt over het 70-puntenplan. Vooraleer ze helemaal naar de vergetelheid verdwijnen: het rapport van de Vlaams Belang-parlementsleden (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7). Dewinter: gebroken neus, Lonsdale T-shirt. Flauwe Vlaams Belang-stunt, geslaagde Lega Nord-actie. N-VA: Niet-Voor Alleman. FN-gemeenteraadslid blijkt moordenaar te zijn. Vlaams Belang eert collaborateur August Borms. Dewinter: “Zit mijn jasje goed?” N-VA plant een digitaal bombardement. 20 april: Pasen én 125ste verjaardag geboorte Adolf Hitler. Stedelijk onderwijs: behouden of niet? Voor het Vlaams Belang is het naargelang wat de andere partijen erover denken. Nieuwe aanhangers van Vladimir Poetin. Persconferentie Marine Le Pen loopt leeg voor Femen. De ‘vrolijke Frans’ in Liesbeth Homans. Dovemansgesprek met Liesbeth Homans (foto) naar aanleiding van het boek Thatcher aan de Schelde. De reactie van auteur Jan Vranken. 200 neonazi’s vieren geboortedag Adolf Hitler. Opnieuw 1-meifeest in Borgerhout. Antwerpen krijgt een ‘Regine Beerplein’. Altijd ‘goed gedaan’ met het videospelletje van Filip Dewinter. Bart De Wever stemt het meest van alle partijvoorzitters anders dan de kiezers verwachten.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 2014 |  Facebook | | |  Print

03-01-15

HET AFF/VERZET-JAAROVERZICHT: JANUARI 2014

Politie Antwerpen.JPGZoals wij dat deden in 2008, 2009, 2010, 2011, 2012 en 2013, blikken wij de eerste dagen van het nieuwe jaar terug op het voorbije jaar. Wat bracht 2014? Naast een dip in de AFF/Verzet-artikels in de zomer wegens te weinig nieuws over (extreem)rechts en een boost met de AFF/Verzet-artikels in het najaar die bijzonder veel gedeeld werden op Facebook en Twitter, en tweemaal zelfs de Kamer van Volksvertegenwoordigers op stelten hebben gezet.

 

De reacties na een nachtelijke schietpartij in Sint-Jans-Molenbeek plezieren het Vlaams Belang. Nieuwe-Vlaamse Ambras in Heusden-Zolder en Peer. Liesbeth Homans antwoordt op een Open brief over racisme, maar overtuigt niet. Het betert niet met de Antwerpse politie in het nieuwe jaar (foto). Het eerste slachtoffer valt bij het Vlaams Belang in de race naar de schaarse verkiesbare plaatsen voor  25 mei. Nog drie Gouden Dageraad-parlementsleden in de cel. Mamadou Bah, slachtoffer van Gouden Dageraad-geweld, zoekt asiel in België. Een petitie ondersteunt zijn vraag. Vijf maanden later, in mei, wordt hij door België erkend als politiek vluchteling. Een primeur want in principe kan je maar in één land binnen de Europese Unie het statuut van vluchteling aanvragen. Maar als dat land, in casu Griekenland, haar politieke vluchtelingen mensonwaardig behandelt… De verkiesbare plaatsen worden schaars bij het Vlaams Belang. Jonge bloggers weerleggen neoliberale prietpraat. Verjonging en vernieuwing bij het Vlaams Belang? Lachen met Vlaams Belang en allochtonen. Bart De Wever doet (niet) beter dan Patrick Janssens. Russische neonazi en homohater aangehouden in Cuba. Filip Dewinter op foto met legendarische fascistenleider. Neonazi’s animeren in Oekraïne. Filip Dewinter ontvangt een delegatie van Oekraïense nationalisten. Quo Vadis N-VA? Politie naar Dossinkazerne: goed idee, maar… Gedichtendag brengt Remco Campert in herinnering: “Verzet begint niet met grote woorden, maar met kleine daden.”

00:08 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 2014 |  Facebook | | |  Print

FEBRUARI 2014

Opiniepeilingen voorspellen een goede score voor Marine Le Pen bij de Europese verkiezingen in mei, bij een recordaantal niet-stemmers. Het praalgraf van oud-VNV-leider Staf De Clercq op de Kesterheide in Gooik staat te koop. De N-VA lanceert hilarische filmpjes als precampagne voor de verkiezingen op 25 mei. AFF/Verzet verduidelijkt wie de huismoeder is in het filmpje Kris wil zich veilig voelen. En jij? Geen straf voor ex-Voorpost’ers na het vandaliseren van borden in Wezembeek-Oppem. Een andere kijk op de criminaliteitscijfers. Anke Van dermeersch lanceert een bloedige affiche tegen de islam. In Dendermonde wordt het vonnis uitgesproken in de rechtszaak tegen de Blood and Honour-groep BBET (Bloed - Bodem - Eer - Trouw). Foto: Enkelen van de zeventien verdachten, met als eerste van links BBET-kopstuk Tomas Boutens. Wij volgden als enige alle rechtbankzittingen en brengen de voornaamste feiten in herinnering (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9). De avonturen van Bartje op het stadhuis interesseren ons natuurlijk ook. In Gent geeft de tentoonstelling De laarzen van de leeuw een overzicht van de antifascistische strijd in ons land sinds de jaren zeventig. Tom Van Grieken nodigt de Vlaams Belang Jongeren voor een congres uit in het prestigieuze MAS. Liesbeth Homans haalt vlot de boekskes. Hot Marijke wordt op de nieuwjaarsreceptie van het Vlaams Belang gesignaleerd in intensief gesprek met Tom Van Grieken. Bruggen tussen extreemrechts en neonazi’s. Een documentaire brengt de pioniers van het migrantenwerk in beeld. Het Vlaams Belang verslikt zich in haar eigen campagnes. Het Hof van Cassatie bevestigt dat vakbonden Vlaams Belang-leden mogen uitsluiten. Procesdag 85 in de rechtszaak tegen de Nationalsozialistischer Untergrund (NSU) in Duitsland. Extreemrechts is verdeeld over Oekraïne. Naar aanleiding van een interview bij Radio Centraal publiceren we voor het eerst een Top-50 van meest op Facebook gedeelde AFF-artikels. Maandag 12 januari publiceren we de Top-50 van meest in 2014 op Facebook gedeelde AFF-artikels. De andere Koen Dillen op de N-VA-lijst. In Tessenderlo worden nazi-spullen verkocht op de tweedehandsbeurs (what’s in a name) De Zwarte Markt. Niet voor het laatst: negationisme bij de Autonome Nationalisten.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 2014 |  Facebook | | |  Print

02-01-15

DE WEEK IN ZEVEN CITATEN (EN EENTJE EXTRA)

Vandaag blikken we terug op de voorbije week. Een week waarin we helaas ook afscheid hebben moeten nemen van Koen Calliauw (72 j., foto), rebel uit de generatie van Ferre Grignard en Wannes Van de Velde, dagelijkse bezoeker van deze blog. Vanaf morgen krijg je hier, zoals de voorgaande jaren, zes dagen lang het unieke AFF/Verzet-jaaroverzicht.

 

“Dat de mensen opnieuw op straat komen voor een rechtvaardiger wereld. Leve de vakbonden.” Acteur, ook schrijver van het later succesvol verfilmde toneelstuk The Broken Circle Breakdown, Johan Heldenbergh over de heugelijkste maatschappelijke trend van 2014. (Het Laatste Nieuws, 26 december 2014)

 

“De Bertelsmann-stichting weerlegde in november nog het cliché dat immigranten geld kosten aan de Duitse economie. De 6,6 miljoen mensen die in Duitsland leven zonder Duits paspoort zijn goed voor een ‘overschot’ van 22 miljard euro, of omgerekend 3.300 euro per jaar per persoon.” Toch wint de Pegida-beweging aanhang die onder andere wil dat economische vluchtelingen niet langer Duitsland binnen geraken. (De Tijd, 27 december 2014)

 

“De meesten wens ik dat ze het komende jaar ergens tegenaan lopen, even geconfronteerd worden met eigen onhebbelijkheden, daar eens goed over nadenken en vervolgens een nieuwe start maken. Hoe kan je anders verwachten dat het komend jaar beter wordt?” Standup-comedian Bert Gabriels heeft wensen opdat het nieuwe jaar écht beter wordt. (Gazet van Antwerpen, 27 december 2014)

 

“Alle veiligheidsmaatregelen ter wereld schieten te kort om iemand tegen te houden die wil doen wat deze man (= Mehdi Nemmouche die ervan verdacht wordt vier mensen gedood te hebben in het Joods Museum in Brussel) gedaan heeft. Het enige wat helpt, is onderwijs en opvoeding. Dat wordt de uitdaging, de komende jaren: onderwijs brengen aan mensen die het niet willen.” Philippe Boudin, directeur van het Joods Museum, zeven maanden na de moordende raid in zijn museum. (De Standaard, 27 december 2014)

 

“Twee kopstukken van regeringspartijen – Bart De Wever (N-VA) en Karel De Gucht (Open VLD) – lieten dit weekend verstaan dat zij de communicatiezwakte van de regering-Michel zelf en vanop de zijlijn gaan corrigeren. Het kan zijn dat dit hun partij ten goede komt. Of dit het land en zijn ondernemers zekerheid gaat geven, en de sociale rust gaat herstellen, is echter onwaarschijnlijk.” Guy Tegenbos is er niet gerust in als de N-VA en Open VLD gaan ‘communiceren’. (De Standaard, 29 december 2014)

 

“Griekenland vertegenwoordigt slechts enkele procenten van het Europese bnp, dus hopelijk haalt de rede het op de emotie. Maar toch: als Europa wil vermijden dat het in steeds meer landen een legitimiteitsprobleem krijgt, en dat het euroscepticisme overal boven een kritische drempel komt, zal het moeten bewijzen dat het haar project iets verder gaat dan snoeihard saneren bij de gewone man, het redden van onverantwoordelijk geleide banken en het in stand houden van een fiscaal paradijs voor superrijken.” Meteen na het bekend worden dat er in Griekenland verkiezingen moeten gehouden worden, en daarbij het linkse Syriza wel eens de grootste partij zou kunnen worden, brak paniek uit op de beurzen, in de politieke wereld en bij de media. Een zeldzame tegenstem niet te na gesproken. (De Morgen, 30 december 2014)

 

“Het vergt tamelijk wat inspanning om daaraan uit te kunnen. De conference van 2014 is nog ni voorbij of ze beginnen al met nieuw voer te smijten.” Michael Van Peel over de persmededeling van het KVHV-Antwerpen Monseigneur, wat u voorstelt is niet katholiek! waarin het KVHV zich afzet tegen de Antwerpse bisschop Johan Bonny die pleit voor erkenning van holebirelaties door de katholieke kerk. ”Laat ons hopen dat de huidige conservatieve generatie van KVHV-Antwerpen geen politieke ambities heeft”, twitterde Jelle Engelbosch (N-VA-parlementslid uit Sint-Truiden). “Ik vraag mij af of de ereleden van het KVHV hun lidmaatschap voor 2015 zullen vernieuwen”, voegde collega Vlaams parlementslid Bart Van Malderen (SP.A, Dendermonde) er aan toe. Een verwijzing naar Jan Jambon die zonder ooit lid te zijn geweest van het KVHV zich erelid maakte van het KVHV-Antwerpen toen zoon Wouter Jambon er praeses werd. Om een reactie gevraagd door Gazet van Antwerpen geeft Jan Jambon echter verstek. Jan Jambon: “Ik zie geen verband tussen mij en de mening van een studentenclub.” En dat erelidmaatschap dan? Intussen reageerde ook de satirische website Vremde: het KVHV wil nog verder teruggaan in de tijd! (Facebook, 30 december 2014 / Het Nieuwsblad, 31 december 2013 / Gazet van Antwerpen, 31 december 2014 / Vremde, 30 december 2014)

 

“De stakingen. Oké, we nemen moeilijke maatregelen, maar de reactie was disproportioneel.” Bart De Wever over wat zijn grootste ontgoocheling van 2014 is. (Het Laatste Nieuws, 31 december 2014)

01-01-15

NIEUWJAAR

Nieuwjaar.JPGHet Anti-Fascistisch Front (AFF) en de redactie van AFF/Verzet wensen jou een goede gezondheid toe, een zorgzame samenleving en een strijdbaar jaar.

 

       Foto: Brussel, 9 november 2014.

 

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print