10-02-15

RECHTS VAN EXTREEMRECHTS BIJEEN IN EUROPEES PARLEMENT

Terwijl extreemrechts (FN, FPÖ, VB…) er alsnog niet in slaagt een fractie te vormen in het Europees Parlement, probeert nog extremer rechts zich eveneens te groeperen. Vorige woensdag 4 februari kwam men daarvoor bijeen in het Europees Parlement in Brussel.

 

Sinds september 2014 probeert de Alliance for Peace and Freedom(sic) radicale extreemrechtse partijen en groepuscules bijeen te brengen. Twee ervan zijn vertegenwoordigd in het Europees Parlement: Chrysi Avgi (het Griekse ‘Gouden Dageraad’, met drie verkozenen) en de Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD, met één verkozene en woelwater Rob Verreycken als een van de medewerkers). Het neofascistische katholieke Italiaanse Forza Nuova is eveneens een van de stichtende leden.

 

Oprichter en leider van Forza Nuova Roberto Fiore is voorzitter van de Alliance for Peace and Freedom (APF). Als 21-jarige vluchtte Roberto Fiore naar Engeland toen de Italiaanse politie hem wilde ondervragen over de bomaanslag op het treinstation van Bologna in 1980 die 85 mensen het leven kostte. Voor die bomaanslag werd hij vrijgesproken maar voor andere subversieve activiteiten werd hij tot 5,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Tussen 2008 en 2009 zetelde hij even in het Europees Parlement als vervanger van Alessandra Mussolini.

 

Thema van de bijeenkomst vorige woensdag was de verkiezingen in Griekenland waarbij Gouden Dageraad 6,9 % van de stemmen kreeg (- 0,6 %) en 17 parlementszetels (- 1). Een APF-delegatie, met onder andere Roberto Fiore en Udo Voigt (NPD), was eerder al op bezoek bij de nog altijd op verdenking van criminele activiteiten gevangen gehouden Gouden Dageraad-partijleider Nikos Michaloliakos. Bij een steunbetuiging voor Gouden Dageraad vorige week in Athene, met een 1.500-tal betogers, was opnieuw een APF-delegatie aanwezig.

 

Maken ook deel uit van de APF-groep: Nick Griffin, die uit de Britse BNP is gegooid en nu Britisch Unity heeft opgericht, de Spanjaarden van Democracia Nacional, de Cyprioten van ELAM, de Zweden van Svenskarnas Parti… De Franstalige Belgen van Nation vergroten de groep, op de bijeenkomst vorige week vetegenwoordigd door partijleider Hervé Van Laethem, partijwoordvoerder Jean-Pierre Demol en verantwoordelijke voor buitenlandse contacten Kris Roman. Kris Roman (ook nog altijd actief met Euro-Rus) is tevreden dat de APF pro-Russisch is, iets waar de aanwezigheid in APF-kringen van de Russische advocaat Mikhail Kusnetsov niet vreemd aan is.

 

Wrange ironie bij die pro-Russische houding is dat de APF-groep vorige woensdag in het Europees Parlement in Brussel bijeenkwam in de Anna Politovskaya-zaal. Anna Politovskaya is een Russische journaliste, mensenrechtenactiviste en tegenstandster van Vladimir Poetin die op 7 oktober 2006 vermoord werd. De daders van de moord zijn vorig jaar veroordeeld, maar het is onduidelijk gebleven wie de opdrachtgevers waren.

 

Foto’s: Foto 1: Met het gezicht naar de fotograaf van links naar rechts: Roberto Fiore, Nick Griffin, Jens Pühse (NPD, vorige week op een steunbetuiging voor Gouden Dageraad in Athene) en Rob Verreycken. Foto 2: Van links naar rechts: Hervé Van Laethem, Kris Roman en Gouden Dageraad-europarlementslid Georgios Epitideios.

09-02-15

ACTIELEIDER VOORPOST VEROORDEELD VOOR RACISTISCHE SLOGANS

“Stop islamisering”, “Stop ritueel slachten”, “Stop kinderverkrachters”, “Stop islamterreur”: de slogans logen er niet om. In Zelzate schrikte men op van de slogans die her en der, de eerste zondagnacht van juni vorig jaar, op straat aangebracht waren. Soms nog ‘opgevrolijkt’ met een Keltisch kruis (foto 1) of het runenteken dat door Voorpost gebezigd wordt.

 

Aan twee moskeeën, een brug boven de E34 en op meerdere verlichtingspalen werden ook nog spandoeken en affiches opgehangen. Opnieuw met verwijzingen naar Voorpost. Toen Ahmed El Makhfi van de Marokkaanse moskee in Zelzate om 5.00 uur wakker werd, wist hij niet wat hij zag. "Wij zijn mensen van Zelzate en houden van deze gemeente en dit land. We hebben nog nooit met iemand problemen gehad. Ik begrijp deze actie niet. Dit is regelrecht racisme. We zijn bang om onze kinderen op straat te sturen." Ahmed El Makhfi stapte samen met Ishan Sever, woordvoerder van een Turkse vzw, naar de politie om een klacht in te dienen tegen Voorpost.

 

Nick Van Mieghem (32 j., foto 2), de opvolger van Luc Vermeulen als actieleider bij Voorpost, toonde zich op Facebook trots over de actie en kondigde nog meer acties aan. “Ze dwingen ons hun geloof op", zo verantwoordde hij het. Nog dezelfde week kreeg Nick Van Mieghem bij hem thuis in Oosteeklo (Assenede) bezoek van de politie. Hij gaf toe de spandoeken en affiches te hebben opgehangen. Van het aanbrengen van de slogans op de openbare weg wist hij, naar eigen zeggen, niets. Na het verhoor werd Van Mieghem vrijgelaten onder voorwaarde dat hij niet (meer) zou aanzetten tot haat en discriminatie. In een persmededeling hield Voorpost vol niets te maken te hebben met het op straat aanbrengen van slogans, het zou het werk zijn van “onverlaten” met de bedoeling “Voorpost in een slecht daglicht te stellen en een gerechtelijk optreden uit te lokken”. 

 

Vorige week maandag 2 februari deed de correctionele rechtbank van Gent uitspraak over deze zaak. "De beklaagde (= Nick Van Mieghem, nvdr.) is ongeloofwaardig wanneer hij zegt enkel de spandoeken en affiches te hebben gehangen", zegt de rechtbank in haar vonnis. "De beklaagde gaf blijk van een verregaande onverdraagzaamheid en heeft door zijn acties ook anderen daartoe aangespoord. Dergelijke acties vormen een bedreiging voor een vreedzame samenleving waar plaats is voor andere culturen en religies. Zij tasten fundamentele waarden en door de grondwet beschermde rechten van medeburgers aan. De actie van de beklaagde schept ook een vijandige sfeer in de samenleving en draagt bij tot escalatie van conflicten." Nick Van Mieghem werd hiervoor veroordeeld tot een werkstraf van 160 uren, 500 euro schadevergoeding en 300 euro rechtsplegingsvergoeding. 

 

Voorpost schaart zich intussen voluit achter Pegida Vlaanderen, zoals bleek toen Pegida Vlaanderen einde vorige maand opriep een gemeenteraadszitting op het Antwerps stadhuis bij te wonen.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zelzate, islam, racisme, voorpost, van mieghem, pegida |  Facebook | | |  Print

08-02-15

ISLAMOFOBIE VOOR DUMMIES IN TWINTIG LESSEN (1)

Naar een tekst van Anja Meulenbelt (foto).

 

1. Je telt al het terrorisme bij elkaar op dat gepleegd wordt door mensen die moslim zijn. Je maakt geen onderscheid tussen het werkelijk extreme moslimfundamentalisme en het verzet van, bijvoorbeeld, de Palestijnen tegen de bezetting, die heel weinig met religie te maken heeft. Je verdiept je vooral niet in mogelijke oorzaken. Je veronderstelt dat alles voortkomt uit een religie, en slaat politieke motieven over. Je negeert ook het feit dat aanslagen en zelfmoordaanslagen geen islamitische uitvinding zijn. De katholieke IRA doet niet mee, kamikaze is een Arabisch woord. Je negeert vooral ook dat de Amerikaanse buitenlandse politiek iets te maken zou kunnen hebben met het zogenaamde verzet tegen het Westen.

 

2. Je veronderstelt dat alleen het verlichte Westen een patent heeft op individuele vrijheid, en ziet er vooral geen tegenstelling in als Westerse waarden als verdraagzaamheid en vrijheid van godsdienst niet worden toegepast op moslims.

 

3. Je veronderstelt dat vrouwenonderdrukking een gevolg is van het islamitische geloof. En homohaat. Je negeert dus de vrouwenonderdrukking in andere culturen, waaronder de onze. Je veronderstelt dat de gelijkheid tussen de seksen in het Westen een gevolg is van de verlichting, hoewel het duidelijk is dat er een jarenlange en breed gedragen vrouwenbeweging voor nodig is geweest om die gelijkheid een beetje te verankeren. Je slaat over dat ook de katholieke kerk zijn steentje heeft bijgedragen aan vooroordelen tegenover homo’s, dat er geen vrouwen een functie mogen hebben in de katholieke kerk, en dat er lelijke dingen staan in alle heilige geschriften van de grote godsdiensten. Je ziet vooral over het hoofd dat er emancipatieprocessen plaats vinden ook in moslimlanden, en ook onder de moslimvrouwen in Vlaanderen. Je ziet vooral over het hoofd dat er naast moslimlanden met een sterke overheersing van fundamentalisme ook moslimlanden zijn zonder.

 

4. Je gaat er van uit dat werkelijke emancipatie alleen plaats kan vinden op de westerse manier, en dat elke vrouw die een hoofddoek draagt het slachtoffer is van de overheersing van moslimmannen. Als die vrouwen zelf zeggen dat ze heel goed weten wat ze doen, dan beschuldig je ze van een ‘vals bewustzijn’. Alleen vrouwen die geen moslim (meer) zijn kunnen voor zichzelf spreken. Je gaat er van uit dat emancipatie alleen geslaagd is als ze niet alleen geen moslim meer willen zijn maar zich daar ook luid en duidelijk tegen afzetten.

 

5. Je gaat er van uit dat moslims zich dagelijks moeten verantwoorden voor elke misstap of misdaad die waar dan ook ter wereld door andere moslims wordt gepleegd. Dat verwacht je uiteraard niet van christenen.

 

6. Je gaat er van uit dat elke ware moslim tegen een seculiere staat is, en je ziet de landen over het hoofd waar dat helemaal niet het geval is.

 

7. Wanneer een stelletje losgeslagen jongeren antisemitische leuzen schreeuwen dan vraag je je niet af wat er met die jongens aan de hand is, dan veronderstel je dat dat een uiting is van het ingebouwde antisemitisme van de islam. Vergeet dat er ook Vlaamse jongeren zijn die er wat van kunnen. In ieder geval sluit je uit dat moslimjongeren reageren vanuit een gevoel in Vlaanderen allang niet meer welkom te zijn. Verwijt het die jongens wel dat ze geen onderscheid maken tussen joden en Israëli’s, maar niet de pro-Israël betogers die elke kritiek op Israël opvatten als antisemitisme.

 

8. Je slaat dus alle historische periodes waar uitgerekend moslims en joden in vrede met elkaar hebben geleefd over. Je veronderstelt dat kritiek op Israël, en de woede dat de westerse wereld geen poot uitsteekt voor de Palestijnen geen enkele reden hebben, behalve dat alle Arabieren en moslims de joden de zee in willen drijven. Want alle moslims zijn antisemiet. Je slaat daarbij ook over dat het christendom het als agressieve veroveringsgodsdienst ruimschoots op punten wint van de islam. Je vergeet alle bloedige westerse godsdiensttwisten en de neiging om inheemse bevolkingen onder dwang te ‘bekeren’. Je ziet vooral ook over het hoofd dat Arabische/Turkse/moslim overheersingen zelden hebben geleid tot dwangbekeringen, zoals te zien is in de landen die christelijk zijn gebleven, zoals Servië, en joden die joods mochten blijven in moslimlanden. Zie over het hoofd dat joden die uit Europa werden verdreven vaak hun heil zochten in moslimlanden. Zie ook over het hoofd dat er in moslimlanden zoals het historische mandaatgebied Palestijnse christenen in vrede leefden met hun moslimburen.

 

9. Je kijkt niet naar de gevolgen van migratie, je negeert het feit dat een groot deel van de migranten die naar Vlaanderen gekomen zijn afkomstig zijn uit de laagste sociale lagen, en hun achterstand meer met klasse dan met religie heeft te maken. Je mag bovendien vooral niet constateren dat er grote verschillen zijn in ontwikkeling tussen eerste, tweede en derde generaties migranten in Vlaanderen. Je bent verder blind voor het feit dat er vóór de stroom migranten uit Turkije en Marokko ook andere migrantengolven waren die toen ook als bedreigend werden gezien, met name bijvoorbeeld de Italianen. Je vergeet dus dat ‘inburgering’ niet onder dwang van de ene op de andere dag gebeurt maar tijd nodig heeft. Je vergeet verder vooral ook dat integratie een wederzijds proces is. Stel vooral veel eisen aan de migranten en geen aan de autochtone Vlaamse bevolking.

 

10. Blijf tweede en derde generatie migranten die allang zijn genaturaliseerd, beter Nederlands (of Antwerps, Gents…) spreken dan bijvoorbeeld Arabisch, hier opleidingen hebben gevolgd en banen hebben stug benoemen als allochtonen, en behandel ze als buitenlanders. Vergeet dat het Vlamingen zijn. Vergeet dat heel veel Vlamingen voorouders hadden die migranten waren.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: islam, racisme |  Facebook | | |  Print

ISLAMOFOBIE VOOR DUMMIES IN TWINTIG LESSEN (2)

11. Veronderstel dat er zo iets is als een homogene Vlaamse cultuur. Zie de grote diversiteit binnen de Vlaamse cultuur over het hoofd. Ga er van uit dat die Vlaamse cultuur per definitie superieur is aan de moslimcultuur, die vooral ook gezien moet worden als homogeen. Ontken dat sommige Vlamingen misschien meer gemeenschappelijk hebben met sommige moslims dan met andere Vlamingen.

 

12. Eis van migranten dat ze zich aanpassen aan de Vlaamse ‘waarden en normen’, wat die ook mogen zijn. Eis dat ze zoveel mogelijk op jou gaan lijken, ongeacht of dat erg aantrekkelijk is. Eis dat ze hun kinderen op gemengde scholen doen, dat ze in gemengde wijken willen wonen. Zorg er ondertussen zelf voor dat jouw kinderen op witte scholen komen, en verhuis wanneer er te veel allochtonen in je buurt komen wonen. Ga er van uit dat er voor Vlamingen vrijheid is om je partner te kiezen. Trouw vooral niet met een Marokkaan, want daar komt maar ellende van. Vindt het wel vanzelfsprekend dat we de keuze van moslims voor een moslimpartner land van herkomst zo veel mogelijk moeten tegengaan. Laten zij maar proberen te integreren, wij doen niet mee.

 

13. Zet de veiligheidsdiensten op alles wat moslim is, want je weet maar nooit waar het fundamentalisme de kop op steekt. Hou ze vooral goed in de gaten. Het beste zou zijn om imans het land uit te sturen en alle moskeeën onder curatele te stellen. Als moslims daar een beetje paranoïde van worden is dat natuurlijk precies het bewijs dat ze wat te verbergen hebben en in wezen niet deugen.

 

14. Ga er van uit dat de publicisten en politici die poneren dat de gehele islam achterlijk is helden zijn die opkomen voor de vrije westerse waarden, de vrijheid van meningsuiting en niets anders doen dan de islam ‘ter discussie’ te stellen. Ga er van uit dat moslims die het beledigend vinden om voor achterlijk uitgemaakt te worden tegen de vrijheid van meningsuiting zijn, want moslims zijn tegen de vrijheid van meningsuiting want het zijn moslims. (Zie hierboven.) Ga er van uit dat er geen sprake kan zijn van racisme. ‘Religiekritiek’ is heel wat anders. En hebben de moslims het er niet naar gemaakt? (Zie hierboven.)

 

15. Maak de publicisten en politici die hun zorg uitspreken over de polarisatie en de verharding, met name ten aanzien van moslims uit voor achtergebleven aanhangers van het ‘multiculturalisme’ die niks bij hebben geleerd, of als ouwe mastodonten of aanhangers van de linkse kerk. Maak Bart Somers die vindt dat hij de burgemeester is van alle Mechelenaren, en dus ook in gesprek wil blijven met de moslimorganisaties, uit voor rotte vis en zeg dat het zijn schuld is als moslims daarom niet ‘integreren’.

 

16. Vraag je vooral niet af hoe het komt dat voormalige allochtonen die de islam integraal afwijzen het zoveel makkelijker hebben om in de media te komen dan gematigde moslims die vinden dat ze ook geëmancipeerd of geïntegreerd kunnen zijn zonder zich af te zetten tegen hun religie of culturele achtergrond. Negeer ze. Het zijn tenslotte moslims. En alle moslims zijn potentiële terroristen, homohaters en ze mishandelen vrouwen. (Zie hierboven.)

 

17. Om er voor te zorgen dat je niet beschuldigd kan worden van vooringenomenheid zeg je af en toe ook kritiek te hebben op andere godsdiensten. Maar heb het maar niet over keppeltjes.

 

18. Exploiteer de angst van mensen in oude wijken en ouderen die hun wereld niet meer herkennen. Bevestig elke angst voor terrorisme. Het kan tenslotte uit elke moskee komen. En weet je veel wat er gebeurt op die islamitische lessen. Negeer onderzoeken waaruit blijkt dat het reuze meevalt. Ga vooral niet zelf kijken.

 

19. Maak iedereen die het niet met je eens is uit voor blind. Tel appels, peren en citroenen bij elkaar op, zolang die appels, peren en citroenen maar moslim zijn: terrorisme, hoofddoekjes, mishandelde vrouwen, antisemitische jongeren, maakt niet uit. Roep bij alles wat een moslim ergens ter wereld fout doet zie je wel. Oordeel en probeer vooral niet te begrijpen. Begrijpen is voor multicultiwatjes.

 

20. Bedenk geen strategieën om de werkelijke problemen het hoofd te bieden, leer niet van wat er wel goed is gegaan, kijk alleen maar naar wat je fout vindt, en heb het veelvuldig over straffen en uitzetten. En verbaas je er vervolgens over dat moslims niet in de rij staan om kennis met je te komen maken. Dat ligt tenslotte aan hun. Zij isoleren zich, jij niet. Ze kunnen niet tegen kritiek, dat is het, het zijn tenslotte moslims.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: islam, racisme |  Facebook | | |  Print

07-02-15

GEMISTE KANSEN VOOR YASMINE KHERBACHE EN TOM VAN GRIEKEN

Politici en media hebben de voorbije week minstens drie kansen gehad om de mening van Yasmine Kherbache onder ruimere aandacht te brengen: haar voornemen om niet langer SP.A-fractieleider te zijn in de Antwerpse gemeenteraad, haar pleidooi waarom terreur- en discriminatiebestrijding wél samen gaan, en haar repliek op Zuhal Demirs voorstel om de werkloosheidsuitkering te beperken. Was er evenveel aandacht geweest voor het tweede en derde als voor het eerste, de wereld zou er al een stukje beter uit zien. Maar helaas.

 

Tussendoor moest Yasmine Kherbache (foto 1) ook nog in een dubbelinterview voor P-magazine repliceren op Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken (foto 2). Voor zoiets vraagt men immers niet een van de andere Antwerpse vriendinnen of SP.A-gemeenteraadsfractieleden. Na Gazet van Antwerpen omschrijft ook P-magazine Tom Van Grieken als een “baby-Dewinter” met “diezelfde onschuldige babyface, diezelfde verrassende hoffelijkheid, maar ook een talent voor vlijmscherpe debatten”. Dat laatste verduidelijkt P-magazine met: “De geschoolde reclamejongen is glad als een aal en pakt Kherbache op elk woord. Met venijnige zinnetjes en listige vraagjes tracht hij haar uit evenwicht te brengen.”

 

Maar toch. De Vlaams Belang-voorzitter maakt zich er gemakkelijk van af: “Ik hoef me niet te verantwoorden voor zaken die mijn partij twintig jaar geleden heeft gedaan”. Hij vertelt zaken die niet in het Vlaams Belang-programma staan en daar altijd mee in tegenspraak zijn geweest: “Ik verdedig het principe dat homo’s kunnen trouwen”. En is niet consequent als hij de islam vergelijkt met de leer van de nazi’s: “De angst voor de islam is niet irrationeel. In het Duitsland van de jaren dertig was het merendeel van de Duitsers ook vredevol en gematigd. Een kleine gevaarlijke minderheid heeft de rest meegekregen en grote misdaden gepleegd”. Een veroordeling van de Vlaamse collaborateurs voor de “grote misdaden” waar ze aan meewerkten, hebben we van Van Grieken nog niet gehoord. Integendeel.

 

Van Grieken postte op Facebook enkele reacties van Vlaamse moslims die de aanslagen in Parijs liketen, waarna enkele Facebookvrienden opriepen om moslims op te knopen. Hierop gewezen zegt Tom Van Grieken in P-magazine: “Ik heb die zaken meteen laten opkuisen.” Fijn zo. Blijft dat een aantal mensen aanzetten tot haat en geweld tegenover moslims. Maar wat zegt het Vlaams Belang nadat Vlaams minister Liesbeth Homans deze week zei te overwegen moslims met een postercampagne de weg te tonen naar de meldpunten voor discriminatie? Het Vlaams Belang in een door Tom Van Grieken ondertekende persmededeling: “Hiermee zet Homans de wereld andermaal op zijn kop. Nergens in Vlaanderen is immers sprake van haatcampagnes tegen moslims.”

 

De oproepen moslims op te knopen op zijn eigen Facebookpagina al vergeten? De foute berichten van Pegida Vlaanderen niet gezien? Of dat goed genoeg weten, maar op de oude manier blijven voort doen?

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: van grieken, islam, racisme |  Facebook | | |  Print

06-02-15

DE WEEK IN ZEVEN CITATEN (EN EENTJE EXTRA)

“Socialisten zijn per definitie moeilijke mensen." Het is SP.A-voorzitter Bruno Tobback (op de foto geflankeerd door een aantal Antwerpse vriendinnen) die het gezegd heeft. Op Radio 1, in De Wereld Vandaag van 4 februari 2015. Bruno Tobback zal het wel weten?! En wat hebben we nog onthouden op deze dag waarop Bob Marley zeventig jaar had kunnen worden?

 

“We hebben de invoering van de sharia niet nodig om stapsgewijs al onze vrijheden te zien verdwijnen. We zijn dan ook geen burgers meer, maar we zijn allen potentiële criminelen of terroristen. En we ondergaan gelaten het veiligheidstheater.” Advocaat Joris Van Cauter stelt vast dat om het even of er iets fout gaat dat de publieke opinie beroert (noem maar op, er zijn veel voorbeelden) of er iets goed gebeurt (de politieactie in Verviers), altijd weer komt de politiek af met holderdebolder-maatregelen. “Hoe ontstaat het idee om het leger in te zetten, net nadat zonder het leger succes werd bereikt in de strijd tegen terreur?” De maatregelen hebben gemeen dat ze onze vrijheden inperken. De maatregel die een uitbreiding van de afluistermogelijkheden beoogt bijvoorbeeld. “Er is vandaag geen enkel ernstig misdrijf waarvoor geen tapmaatregel kan worden bevolen. Of is het de bedoeling dat de ernst van het misdrijf er niet meer toe doet en het voortaan mogelijk moet zijn om voor ieder misdrijf telefoons af te luisteren of mails te lezen? Kan iemand mij dan uitleggen wat dat dan nog met de bestrijding van het terrorisme te maken heeft?” (De Morgen, 30 januari 2015)

 

“Zelf achter de toog gaan staan, dat gaat me net iets te ver. Maar ik zal doen wat ik kan om toch nog aan de andere kant van de toog te kunnen blijven hangen.” Filip Dewinter belooft zijn uiterste best te doen om het Antwerps café De Leeuw van Vlaanderen “op een of andere manier open te houden”.  Ons artikel over de voorgenomen definitieve sluiting was tot gisterenavond 591 keer gedeeld op Facebook. Het was daarmee op Facebook véél populairder dan het Het Laatste Nieuws online-artikel Vlaams Belang wil omstreden café redden. (Gazet van Antwerpen, 31 januari 2015)

 

“De leden van Podemos zijn zo links dat ze niet meer van deze tijd lijken. Echte communisten die veel roepen en geen compromissen kunnen sluiten. Het Griekse Syriza is in vergelijking met Podemos modern links.” CD&V-Europarlementslid Ivo Belet over het Spaanse Podemos. Topeconoom Paul De Grauwe ziet een directe link legt tussen de Europese bezuinigingspolitiek en het succes van communisten. Zou Ivo Belet dáárover eens nagedacht hebben? (De Standaard, 2 februari 2015 / De Morgen, 2 februari 2015)

 

“Despoten hadden destijds een hofnar, het huidige regime duldt nog geen luis in de pels.” Katrien Scheir over de teloorgang van De Zwarte Komedie. Nadat het Antwerps stadsbestuur de subsidiëring met ocharme 5.000 euro subsidie stopt, kunnen de kosten aan het theaterzaaltje van De Zwarte Komedie niet langer betaald worden. Het gebouw is eigendom van… de Stad Antwerpen. (Het Laatste Nieuws, 3 februari 2015)

 

“‘Ik durf dan ook de hypothese aan dat hoe beter jongeren geïntegreerd zijn, hoe groter de kans is dat zij radicaliseren’, stelt (Marion) Van San. Werkelijk? Dus bij elke stapje integratie, stijgt de kans op radicalisering? Dat zou betekenen dat het (te) kleine groepje onderzoekers met allochtone roots aan onze universiteit een tikkende tijdbom is. Ze zijn immers veelal zeer goed geïntegreerd en hebben het op het vlak van onderwijs erg ver geschopt. Zullen we ze alvast preventief onder toezicht plaatsen?” Peter Van Aelst trekt de hypothese van Marion Van San over radicaliserende moslims op flessen. Terecht. (De Standaard, 3 februari 2015)

 

“Ik ben zwaar onder de indruk van het verhaal van Rachid Benzine in Reyers Laat.” Rachid Benzine leert hoe je de Koran in zijn historische context moet lezen en interpreteren. (Facebook, 3 februari 2015 – Korter fragment uit Het Journaal)

 

“Ik ben blij dat de regering nu de radicalisering in de gevangenissen erkent, want ik zeg dat al jaren. Maar je hebt er niet alleen de godsdienstige radicalisering, je hebt ook de extreemrechtse radicalisering en je hebt de radicale ideologie van het banditisme.” Gevangenissen zijn niet alleen een broeihaard voor moslimradicalisme, weet ex-gevangenisleraar Luk Vervaet. (Knack, 4 februari 2015)

 

“Ze hebben ongelooflijk naar die onafhankelijkheid gesnakt, ze hebben er letterlijk voor gevochten en nu ze onafhankelijk zijn, is het een ramp. Want er is niks veranderd. Het is het zoveelste rattenvanger van Hamelen-verhaal. De desillusie is enorm. De leiders zijn vandaag even corrupt, machtsgeil, hebberig en onbetrouwbaar als daarvoor.” Auteur Frank Albers over Kroatië. Zijn jongste roman, Caravantis, vertelt het verhaal van de ‘Schildpadrevolutie’ in de imaginaire republiek Caravantis, waar de boze inwoners van een badstadje hun woede koelen op een reusachtige gouden schildpad die op de zeedijk is neergezet “als symbool van de geldverkwisting en de pretentie die zo typisch is voor vele zogenaamde kunstenaars’. Maar wat begint als een revolutionair experiment, eindigt in een nachtmerrie. De lezer zal in het Caravantis dat Frank Albers beschrijft het Vlaanderen van Bart De Wever herkennen zonder dat het een één-op-één verhaal is. Vast panellid van Uitgelezen Anna Luyten prijst Caravantis dezer dagen aan als hét te lezen boek. (Knack, 4 februari 2015)

05-02-15

DE TRIESTIGE PLANT VAN HET VLAAMS BELANG (1)

Vorige zondag werd Mathieu Van der Poel wereldkampioen veldrijden (foto 1). De man is weliswaar Nederlander, maar hij is geboren en getogen in Kapellen. En dan mag hij op het gemeentehuis van Kapellen wel eventjes in de bloemen gezet worden, dachten ze in Kapellen.

 

Vorige dinsdag werd Mathieu Van der Poel gehuldigd op het gemeentehuis van Kapellen, gemeente ten noorden van Antwerpen. Het was niet de eerste keer dat Van der Poel te gast was op het gemeentehuis. In 2012 en 2013 was hij er ook al omdat hij toen wereldkampioen veldrijden werd bij de junioren. Burgemeester Dirk Van Mechelen en schepen voor Sport Koen Helsen (beiden Open VLD) huldigden Van der Poel dinsdag voor zijn nieuwe wereldkampioenstrui. Van het gemeentebestuur kreeg Van der Poel een kunstwerkje van Erik Nagels vier wielrenners voorstellend cadeau.

 

Het was echter niet naar de zin van het Vlaams Belang in Kapellen dat in een persnota uitlegde: “In tijden van besparingen, waarin onder andere Kapellen Klinkt (= nieuwjaarsreceptie op het dorpsplein, nvdr.) werd geschrapt en de huwelijksjubilarissen het met een lunch in plaats van met een diner moeten doen, vinden wij het ongepast dat het gemeentebestuur Mathieu Van der Poel en zijn entourage in de bloemetjes zet. Wij erkennen zijn sportieve prestatie, maar voorkeursbehandelingen zijn onrechtvaardig”, stelde plaatselijk Vlaams Belang-voorzitter Chris Marynissen (foto 2).

 

In de rand van de officiële viering dinsdagavond overhandigde Chris Marynissen een verbaasde Mathieu Van der Poel een petieterig bloempotje en een klein flesje water. “Want we moeten besparen in Kapellen”, zo stelde Marynissen. Mathieu Van der Poel hield het op een beleefde “Dankuwel”. Het Vlaams Belang ging bij de gemeenteraadsverkiezingen in Kapellen achteruit van 19,7 % en zes verkozenen in 2006 naar 7,4 % en nog maar één verkozene in 2012. Het zal niet met acties zoals dinsdagavond zijn dat daar verbetering in komt.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kapellen, marynissen |  Facebook | | |  Print

DE TRIESTIGE PLANT VAN HET VLAAMS BELANG (2)

Daniël Termont (foto 1) is net niet de beste burgemeester ter wereld geworden volgens de World Mayor-website. De Gentse burgemeester treurde er niet om en trakteerde iedereen die er dinsdagavond voor langs kwam op een frisse pint in de Vooruit.

 

Philip Claeys (foto 2), gewezen Europarlementslid voor het Vlaams Belang en bij de federale verkiezingen vorig jaar naast de prijzen gegrepen, vond de hele Beste burgemeester ter wereld-verkiezing maar niets. “Er kleeft een geurtje aan ‘(2e) beste burgemeester ter wereld’-affaire. In Europa werden alleen linkse burgemeesters genomineerd”, twitterde Philip Claeys dinsdag. Gevolgd door “’Beste burgemeester’-gedoe is typisch geval van linkse manipulatie, kritiekloos meegespeeld door de VRT en andere media”.

 

“Helaas pindakaas”, merkte De Standaard op. Op de longlist stonden ook (centrum)rechtse en conservatieve burgemeesters zoals Boris Johnson, de burgemeester van de Britse hoofdstad Londen, en Siegfried Nagl, de burgemeester van het Oostenrijkse Graz. Maar ook op de shortlist stonden (centrum)rechtse en conservatieve burgemeesters zoals Alain Juppé, de burgemeester van het Franse Bordeaux en voormalig UMP-premier van Frankrijk. Na de repliek van De Standaard bleef Philip Claeys nog wat sputteren op Twitter. Hij deelde Alain Juppé dan maar in bij de “links-liberalen”. Wat ook al niet goed is in het wereldbeeld van Philip Claeys.

 

We hechten weinig belang aan de World Mayor-verkiezing. Wat de Gentenaren denken over Daniël Termont is wat telt. Maar de eenvoudige bedenking dat sociaaldemocratische of andere niet-rechtse burgemeesters wel eens goede burgervaders zouden kunnen zijn, gaat er bij Philip Claeys niet in. Om hem helemaal te overtuigen dat aan de World Mayor-verkiezing “een geurtje” hangt: winnaar Naheed Nanshi, burgemeester van het 1.000.000 inwoners tellende Canadese Calgary, groeide weliswaar op in Calgary. Maar zijn ouders zijn vanuit Tanzania naar Canada geëmigreerd. Hijzelf is professor aan de plaatselijke universiteit, maar hij heeft een moslimachtergrond. Als daar geen geurtje aan is…

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gent, claeys |  Facebook | | |  Print

04-02-15

TOM VAN GRIEKEN BIJ DE ‘BEAU MONDE’ IN WENEN

Deze keer had hij geen lederen vestje aan zoals waarmee hij  zich een weg baande als NSV’er of bekend werd als verdeler van Zwan-worsten. Neen, vorige vrijdag had Tom Van Grieken zich in een smoking gestoken om samen met FPÖ-voorzitter Heinz-Christian Strache (foto 1) deel te nemen aan het Wiener Akademikerball – de opvolger van het niet minder gecontesteerde Wiener Korporationsring-Ball.

 

Het Wiener Korporationsring-Ball is een door studentenkringen ingericht bal dat in 1952 voor het eerst plaatsvond in de hoofdstad van Oostenrijk. Heren zijn er enkel toegelaten in smoking of uniform, dames horen een lang avondkleed te dragen. De Weense wals is er de favoriete dans. Daar is niets mis mee, ware het niet dat het Wiener Korporationsring-Ball met de jaren meer en meer een verzamelplek werd voor hoge gasten uit het extreemrechtse milieu. Van de al genoemde Oostenrijkse  FPÖ-voorzitter Heinz-Christian Strache tot de Franse FN-voorzitster Marine Le Pen, van de Duitse Pro NRW-voorzitter Markus Beisicht tot ‘onze’ Filip Dewinter (foto: de Zweedse multimiljonair en financier van extreemrechts Patrik Brinkmann, Filip Dewinter en Markus Beisicht).

 

De voorbije jaren werd door antifascisten stevig geprotesteerd tegen deze bijeenkomsten. Omwille van dit protest werd besloten Hofburg, het voormalige keizerlijke paleis aan de Heldenplatz, niet langer beschikbaar te stellen voor het Wiener Korporationsring-Ball. Voortaan zouden niet langer studentenkringen of welke privé-organisaties ook het voormalig keizerlijk paleis kunnen afhuren. Alleen in het Oostenrijks parlement vertegenwoordigde partijen zouden er nog activiteiten mogen ontplooien. Dat is natuurlijk niets gekort want sinds 2013 organiseert nu de Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ), de partij van de in 2008 bij een auto-ongeluk omgekomen Jörg Haider, een gelijkaardig bal: het Wiener Akademikerball. Vermits FPÖ-voorzitter Heinz-Christian Strache beweert dat het bal helemaal geen verzamelplaats (meer) is van extreemrechts, heeft hij ook geen namen en/of foto’s verspreid in gezelschap van dergelijke sujetten.

 

Soms kunnen betrokkenen het echter niet nalaten hun aanwezigheid ginder te verklappen. Heinz-Christian Strache repte er zelf niet over, maar de nieuwe Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken stuurde via Twitter een foto van hemzelf samen met Heinz-Christian Strache op het Wiener Akademikerball de wereld in. Onder meer Bob De Brabandere, boezemvriend van Tom Van Grieken, vice-voorzitter van de Vlaams Belang Jongeren en Vlaams Belang-personeelslid voor Brussel, was ook mee. De Oostenrijkse overheid heeft meerdere protestacties tegen het Wiener Akademikerball verboden, maar uiteindelijk betoogden toch duizenden mensen tegen deze bijeenkomst. Vijfduizend volgens de politie, negenduizend volgens de organisatoren (foto 2).

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: van grieken, strache, oostenrijk, de brabandere, actie |  Facebook | | |  Print

PEGIDA WENEN: TWINTIG KEER MEER TEGENSTANDERS

Na vorige vrijdag het gecontesteerde Wiener Akademikerball, met dit jaar Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken in groot ornaat, beleefde de Oostenrijkse hoofdstad Wenen maandag een tweede woelige avond. Geïnspireerd door het Duitse voorbeeld kwam Pegida Wenen voor het eerst op straat.

 

De Pegida’ers verzamelden op het Freyung-plein in Wenen waar een driehonderdtal mensen bijeenkwamen. De tegenbetogers (foto) waren met vijf à zesduizend en konden de Pegida-betogers tot op enkele meters in het oog houden. Werd langs de kant van de Pegida-betogers het uit Duitsland geïmporteerde “Wir sind das Volk!” geroepen, langs de overkant klonk "Nieder, nieder, nieder mit Pegida!" en “Alerta Alerta Antifascista”.

 

In het Pegida-kamp waren er meerdere mensen die de Hitlergroet uitbrachten. Volgens de Pegida-organisatoren waren het provocateurs. Maar vlak nadat Pegida-woordvoerder Georg Immanuel Nagel tegenover televisiemensen benadrukte dat de Pegida-bijeenkomst een vredige bijeenkomst is, anders dan “die Lügenpresse” wil doen uitschijnen, was er toch een hooligan die zich fysiek op de tegenbetogers stortte.

 

Het mocht echter niet baten. De tegenbetogers verhinderden dat de Pegida'ers het pleintje voor de samenkomst konden verlaten voor een betoging. Er werd dan maar opdracht gegeven aan de Pegida’ers om vreedzaam uiteen te gaan (video). Hierna stapten de tegenbetogers wél nog lustig door Wenen voor hún betoging.

00:07 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pegida, oostenrijk, actie |  Facebook | | |  Print

03-02-15

DE ZWARTE KOMEDIE: AFSCHEID IN BOOSHEID

De burgemeester van Vlaanderen.jpgHet is de ironie van de geschiedenis. Nadat vorige donderdag medegedeeld werd dat café De Leeuw van Vlaanderen in Antwerpen sluit, geraakte gisteren bekend dat ook De Zwarte Komedie, het gezellig theatertje aan de Leguit in Antwerpen, de deuren moet sluiten. Oprichter van De Zwarte Komedie Bert Verhoye veegde in zijn toneelstukken herhaaldelijk de vloer aan met het Vlaams-nationalisme en het rechtsextremisme van de tooghangers bij café De Leeuw van Vlaanderen.

 

Bert Verhoye deed dat heel expliciet in Uit zelfbevrediging. “De afwendbare opkomst van Karel D.” (zestig voorstellingen in drie maanden tijd, telkens voor een bomvolle zaal) en Pak ‘em Filip (met op de affiche een foto van Filip Dewinter die een kleinzoon van de socialistische zanger John Lundström tegen de grond slaat op de Antwerpse Meir). Beide toneelstukken dateren uit het begin van de jaren negentig, met de doorbraak van het Vlaams Blok op de Zwarte Zondag van 24 november 1991 en het beruchte 70-puntenplan van Filip Dewinter, gepresenteerd op 6 juni 2012, als inspiratiebron. Maar ook in andere stukken kwam de kritiek op het Vlaams-nationalisme en het rechtsextremisme aan bod.

 

Bert Verhoye en De Zwarte Komedie was echter nog veel meer. Bert Verhoye was op zijn eentje de Vlaamse Charlie Hebdo die God noch gebod ongemoeid liet. De Zwarte Komedie was de vruchtbare bodem voor nogal wat acteurs en anderen. Tom Lanoye zette er zijn eerste stappen als literair performer, Guido Belcanto zong er zijn eerste levensliederen, Noureddine Farihi stond er al lang op de planken vooraleer hij de eerste Marokkaans-Vlaamse acteur op televisie werd.

 

“En nu wordt De Zwarte Komedie vermoord. Niet door Syriëstrijders, al hadden we dat door onze aanhoudende spot over alles wat naar godsdienstwaan neigt, wel kunnen verwachten”, meldt De Zwarte Komedie. “Nee, het is de stad Antwerpen, die de laatste subsidiekraan voor dit theater dichtdraait. Dat is veel efficiënter dan de medewerkers neerschieten. En ’t maakt minder lawaai.”

 

Een paar jaren geleden verloor de in 1978 opgerichte De Zwarte Komedie haar Vlaamse subsidies, wat van de weeromstuit zorgde voor het satirisch toneelstuk Vlaanderen Vakantieland. Sinds de voorbije zomer is De Zwarte Komedie ook haar stedelijke subsidie kwijt, absoluut nodig om de herstellingskosten en dagelijkse kosten aan het theatergebouw aan de Leguit 15 te kunnen dekken. In dit zaaltje, aan de rand van de Antwerpse prostitutiebuurt, volgt nu een laatste uithaal met De Burgemeester van Vlaanderen met veel volk dat recent en in een verder verleden op de planken stond bij De Zwarte Komedie (foto).

 

Het wordt waarschijnlijk het laatste stuk van De Zwarte Komedie in theater Leguit. Op 20, 21, 27 en 28 februari. De eerste drie voorstellingen om 21.00 uur, de laatste om 15.00 uur. Misschien gaat De Zwarte Komedie nadien in een andere vorm verder, maar eerst zijn er de voorstellingen waarvoor je kaarten kan reserveren op de tel.nrs 03 233 56 78 en 0475 682 388. De Burgemeester van Vlaanderen... wees erbij als het licht uitgaat.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur, antwerpen, actie |  Facebook | | |  Print

HET VERHAAL ACHTER DE VERKEERDE TREIN VOOR NEONAZI’S

Hilariteit gisteren op alle mogelijke nieuwssites en sociale media over een betoging van neonazi’s die zaterdag niet kon doorgaan in Duitsland omdat een groepje van een twintigtal neonazi’s de verkeerde trein hadden genomen.

 

Leden van de Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD) wilden in Freiburg gaan betogen en geraakten in de war toen de politie hen verwittigde dat ‘hun’ trein volzat met ultralinkse voetbalsupporters van Eintracht Frankfurt op weg naar een voetbalwedstrijd in Freiburg. De NPD’ers namen in plaats van de eerstvolgende trein naar Freiburg de eerstvolgende trein op hetzelfde perron, en weg waren ze... richting Mannheim. Toen ze dat door hadden, belden ze naar Freiburg om te melden dat ze nu helemaal niet op het afgesproken uur, om 14u30, in Freiburg zouden geraken en de betoging dan maar afgelast werd.

 

Een geluk bij een ongeluk voor de politie van Freiburg die al nadarhekken had opgesteld aan de rechtbank waar de neonazi’s wilden betogen. Idem dito voor de gemobiliseerde antifascisten. Pech voor Isabel Zentarra voor wie de betoging was opgezet. Isabel Zentarra mocht niet deelnemen aan examens voor een diploma overheidsmanagement omwille van haar jarenlange betrokkenheid bij de neonazistische scene (Isabel Zentarra in het midden van de foto bij één van de acties waaraan ze deelnam). Een vorm van Berufsverbot dus. En daarvoor was er een betoging opgezet. Maar er waren dus maar weinigen die Zentarra wilden steunen, en het waren niet de slimsten.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

02-02-15

VLAAMS HUIS-UITBATER AANGEHOUDEN VOOR WAPENHANDEL

Claude Hermant (foto) was tussen 2008 en 2012 uitbater van La Maison Flamande/Vlaams Huis in Lambersart, buurgemeente van Lille (Rijsel). Een plek in Frans Vlaanderen waar extreemrechtse militanten tot neonazi's uit Noord-Frankrijk en Vlaanderen zich verzamelden rond de Vlaamse identiteit, maar vooral de extreemrechtse ideologie waaraan idem dito activiteiten gekoppeld werden. Een dikke week geleden dook de naam van Claude Hermant terug op in de Franse media.

 

La Maison Flamande/Vlaams Huis werd in oktober 2008 geopend, met als eerste activiteit na de opening een maffia-avond. De man die La Maison Flamande/Vlaams Huis openhield was Claude Hermant, een man die eerder actief was als huurling (Congo, Kroatië, Angola) en oprichter is van een blog die opriep om “tweemaal per week te trainen om het uitschot uit de buurten te vegen, uitschot dat enkel geweld begrijpt”. De NSV ging al eens naar La Maison Flamande/Vlaams Huis om er een cantus te houden; BBET’er Tomas Boutens en zijn vrienden zoals Arnoud Kuipers gingen er wel eens deelnemen aan bokswedstrijden-alle-slagen-toegelaten. Een evenement waar ook Ruben Rosiers als actief baasje bij het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) reclame voor maakte. Ook Voorpost reisde wel eens naar daar, om deel te nemen aan een betoging van de rond La Maison Flamande/Vlaams Huis opgerichte identitaire beweging Opstaan.

 

La Maison Flamande/Vlaams Huis werd in 2012 gesloten en omgebouwd tot La Guet à Pintes. Claude Hermant bleef in de regio actief, zoals in Auchel waar hij jonge skinheads bijeenbracht rond een mix van haat tegen ‘het systeem’, xenofobie en Vlaams regionalisme. Toch zegt hij geen racist te zijn, verwijzend naar zijn levenspartner die een Afrikaanse moslima is. Wie met Hermant praat, hoort vlug dat hij gepassioneerd is door vuurwapens, en iedereen naar de mond praat. Intussen 51 jaar is Claude Hermant nachtwaker op een internaat, beheerder van een terrein voor paintballactiviteiten en houdt hij een frituur open. Een andere bezigheid zijn overlevingsstrategieën: een iglo bouwen, zelfverdedigingstechnieken… Hermant laat zich filmen op een trainingskamp in de Ardennen met heidense en neonazistische symbolen.

 

Dinsdag 20 januari is hij voor ondervraging opgepakt door de politiediensten in Lille, in het kader van een onderzoek naar wapenhandel. Op meerdere plaatsen zijn tezelfdertijd huiszoekingen verricht. Onder andere in het Belgische Komen, waar de inwoners in de onmiddellijke omgeving geëvacueerd werden en naast een indrukwekkend aantal politiemensen ook de ontmijningsdienst present was. Maar in Komen werden wapens noch explosieven gevonden. Over de huiszoekingen elders werd niets vernomen. De Franse politiediensten zijn ervan overtuigd dat er een verband is tussen neonazistische wapenhandelaars en islamitische jihadisten. Enerzijds hebben ze een identitair fundamentalisme gemeen, anderzijds telt in het milieu van de wapenhandel maar één zaak: hoeveel brengt het op?

 

Claude Hermant, zijn huidige vriendin en een derde verdachte blijven intussen aangehouden op beschuldiging betrokken te zijn bij wapenhandel en "voorbereiding van misdaden en feiten die strafbaar zijn met tien jaar gevangenisstraf". Franse media spreken van “tussenpersonen gelieerd aan de maffia in de (voormalige) Oostbloklanden die kalasjnikovs met containers importeren via de havens van Antwerpen en Rotterdam”. Over de invoer van dit populair wapentuig via de Antwerpse haven hebben we de Antwerpse burgemeester nog niets horen zeggen. Wat moeten we daarvan denken? Is dit "achterbaks" of schuldig verzuim, en wat is het ergste?

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, hermant, nsv, boutens, rosiers, voorpost |  Facebook | | |  Print

01-02-15

HOE POPULAIR IS BART DE WEVER IN ANTWERPEN ?

Twee jaar na het aantreden van het nieuwe stadsbestuur werden duizend Antwerpenaren bevraagd over hun burgemeester, de bestuursploeg en beleidsdaden. Gazet van Antwerpen publiceerde gisteren de eerste resultaten. We vatten het samen in tien thema’s. De enquête werd afgenomen tussen 12 december en 15 januari, grotendeels dus nog vóór de aanslagen in Parijs en de emoties die die aanslagen opriepen.

 

1. Is Bart De Wever een goede burgemeester volgens de Antwerpenaren?

Net iets meer van de ondervraagden vindt Bart De Wever (foto 1) een goede burgemeester. Vier op tien vindt van niet, één op tien weet het niet (foto 2).

 

2. Is dat een goede score?

De vraag over het al dan niet goed zijn van de burgemeester werd ook nog op een andere manier gesteld. De ondervraagden mochten punten tussen 0 en 10 geven, en wat blijkt? Bijna de helft geeft Bart De Wever een score van 7 tot 10. Iets minder dan een derde een score van 0 tot 3. Het gemiddelde van alle meningen geeft 5,6 op 10. In 2013 kreeg Bart De Wever nog een score van 6 op 10. In eenzelfde burgemeestersondervraging behaalde Patrick Janssens in 2006 een score van 6,3. In 2009 was de score voor Patrick Janssens gezakt naar 5,9. Dus: (a) Antwerpen is een zeer verdeelde stad, (b) de populariteit van Bart De Wever zakt (wat ook al bleek bij de verkiezingen op 25 mei 2014 in de stad Antwerpen), (c) Bart De Wever is in Antwerpen minder populair dan Patrick Janssens na evenveel jaren op ’t Schoon Verdiep.

 

3. Wint het Vlaams Belang stemmen terug van Bart De Wever?

Bart De Wever scoort significant beter bij mannen, bij mensen die hoogstens een diploma middelbaar onderwijs hebben behaald en bij de iets ouderen (55+). Dat was ook typisch voor het profiel van de VB-kiezer in de grote dagen van die partij. Bart De Wever houdt met zijn uitspraken en daden de VB-kiezer dus vast. Wie had anders verwacht?

 

4. Bart De Wever of… ?

Iets meer dan vier op tien (42,2 %) vindt Bart De Wever een betere burgemeester dan Patrick Jansens. Maar bijna vier op tien (39 %) zou nu nog voor Patrick Janssens stemmen. Alleen… (a) Patrick Janssens houdt zich liever onledig met voetbal in Genk en omstreken, en wil zich niet meer engageren in de Antwerpse politiek; (b) bij de oppositie is er niemand die op dezelfde populariteit kan rekenen als Patrick Janssens. Het ziet er dus goed uit voor een verlenging van het mandaat als burgemeester voor Bart De Wever, bij gebrek aan een valabele tegenkandidaat.

 

5. De huidige of de vorige bestuursploeg?

Slechts iets meer dan een kwart van de ondervraagden (27,9 %) vindt het huidige stadsbestuur beter dan het vorige. Meer dan een op drie (35,6 %) vindt de ploeg van De Wever daarentegen slechter dan de ploeg van Janssens. Bijna één op vier van de ondervraagden ziet geen verschil, bij de N-VA-kiezers zelfs nog iets meer dan één op vier (28 %). Voorlopig vertaalt de onvrede van de N-VA-kiezers zich niet in een groot verloop van stemmen. Slechts 10 % van de N-VA-kiezers zegt vandaag op een andere partij te zullen stemmen.

 

6. De kwaliteiten van een goede burgemeester en van Bart De Wever

Gevraagd naar welke eigenschappen een politicus over het algemeen moet beschikken opdat men voor hem/haar zou stemmen, komt als top-3 uit: betrouwbaar zijn, deskundig zijn, en weten wat bij de mensen leeft. Bart De Wever scoort echter vooral op andere eigenschappen: daadkrachtig (60 %), rechtlijnig (60 %) en geschikt voor de job (55 %). Slechts één op drie (34 %) wil het etiket ‘betrouwbaar’ op Bart De Wever kleven. In zijn plaats zouden we dat toch een probleem vinden. Weinig verbazing scheppen Bart De Wevers scores voor enthousiast zijn (28 %) en toegankelijkheid (19 %).

 

7. De thema’s waarop Bart De Wever zich profileert

De thema’s waarop de Antwerpse burgemeester zich profileert liggen beter in de markt dan Bart De Wever. Meer camera’s op openbare plaatsen is een goede zaak vindt 78,1 %, kennis van het Nederlands als voorwaarde om in een sociale woning te wonen krijgt het akkoord van 76,9 %, steun voor het nultolerantiebeleid tegen drugs 73,5 %... “De hoge scores zijn volgens mij vooral te verklaren door het feit dat mensen vaak massaal instemmen met algemene principes”, zegt politicoloog Marc Swyngedouw. “Maar als het concreter wordt, dan zullen ze vaak inbinden. (…) Als je de mensen de stelling ‘Discrimineren mag niet’ voorlegt, dan zal 90 % daarmee instemmen. Maar als je dat vertaalt in ‘Een werkloze Marokkaan heeft evenveel rechten als een Vlaamse werkloze’, dan krijg je een heel ander resultaat.”

 

8. Quotes

Bart De Wever is “een ijzersterk merk”, vindt reclameman Fons Van Dyck. “In die mate zelfs dat er onder zo’n zon bijna uitsluitend schaduw is voor zijn schepenen.” Van Dyck ziet nog een tweede probleem: “Door de toename van zijn macht is zijn verbondenheid met de basis, zijn toegankelijkheid minder geworden. De gewone jongen van het frietkot is nu een afstandelijke machtspoliticus geworden.”

 

9. Slachtoffers

Gazet van Antwerpen schrijft dat de ondervraagden zorgvuldig geselecteerd werden naar geslacht, leeftijd, opleidingsniveau, district en stemgedrag. Maar het is een internetpeiling en daarbij zijn, merkt Marc Swyngedouw op, bepaalde groepen altijd ondervertegenwoordigd: “bejaarden, laaggeschoolden, vrouwen en allochtonen”. Het zou ons niet verbazen dat nog een vijfde groep ondervertegenwoordigd is. Hugo Van Camp wijst in Gazet van Antwerpen op: “De onderste laag van de bevolking is het grootste slachtoffer van de maatregelen van dit stadsbestuur.” Maar misschien is dat ook de groep die zich het minst houdt aan de stemplicht? Probleem opgelost?

 

10. Reactie

Bart De Wever: “Als 52 % van de Antwerpenaars mij een goede burgemeester vindt, dan is dat meer dan de 37 % Bij de verkiezingen van 2012. Ik heb dus nog groeipotentieel.” Meer commentaar van Bart De Wever volgt in de krant morgen.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: de wever, antwerpen |  Facebook | | |  Print