14-03-14

DE WEEK IN ZEVEN CITATEN (EN EENTJE EXTRA)

citaten,de bode,de roover,n-va,cultuur,huybrechts,starckx,weyts,vlaams-nationalisme,actieDeze week een korte ‘De week in zeven citaten (en eentje extra)’, maar daarom niet minder to the point.

 

“De Dikke van Dale geeft zes verklaringen voor het begrip ‘censuur’, maar geen een komt overeen met de betekenis die Herman De Bode en Peter De Roover eraan geven (‘De Belgische progressieve censuur’, 5/3). Als ik het mistige en ronkend opiniestukje van beide N-VA-kandidaten goed begrijp… (…).” De N-VA’ers Peter De Roover en Herman De Bode schrijven sneller een opiniebijdrage dan dat ze een woordenboek raadplegen. (De Morgen, 7 maart 2014)

 

“Vanuit een openheid naar het nieuwe thuisland gingen de eerste immigrantes hier vaak westers gekleed: zonder hoofddoek en met een rok op knielengte of lange broek. Later werd vaak weer teruggegrepen naar de traditionele kledij. Daar voelden ze zich veiliger in.” Rachida Lamrabet (foto) schreef met De handen van Fatima een toneelstuk over de eerste generatie Marokkaanse vrouwen die hun man vergezelde naar zijn nieuwe thuisland. Na opvoeringen de voorbije dagen in Mechelen morgen en overmorgen nog te zien in het Cultureel Centrum Berchem. (Gazet van Antwerpen, 7 maart 2014)

 

“Nog niet weg en zijn collega’s zijn hem alweer vergeten. Zonder foto hadden ze hem niet herkend.” Vlaams Belang’er Pieter Huybrechts uit Herentals krijgt na 19 jaar zetelen in het Vlaams Parlement als minst actieve VB’er 342.000 euro mee als vertrekpremie. Over VB-collega Felix Starckx uit Tremelo (ook al aan de haal met 342.000 euro, weliswaar bruto) luidt het: “Zei wel eens iets, maar dan enkel over successierechten. Zijn collega’s zagen hem vooral beaat applaudisseren wanneer Filip Dewinter het woord voerde.” (Het Nieuwsblad, 7 maart 2014)

 

“Politiek moet plezant en wervend zijn. Dat heb ik altijd gevonden. Daarom organiseerden we een Baskische avond met iemand van ginder die kwam spreken, een Baskische omelet op tafel en veel wijn. Dat liep volledig uit de hand, maar zo kwamen er wel mensen die we anders niet hadden bereikt.” N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts over zijn tijd als leider en bezieler van de Vlaams-nationalistische studentenvereniging VNSU. (De Tijd, 8 maart 2014)

 

“Het Belgisch overheidsbeslag bedraagt bijna 54 procent. Dat wil zeggen dat er makkelijke winsten te boeken zijn. Hoe dan? Ons arbeidsmarktbeleid is bijna dubbel zo duur als dat in onze buurlanden, door de systemen van werkloosheidsvergoeding, brugpensioen, loopbaanonderbreking en tijdskrediet. Die kan je inperken, net als de inschakelingsuitkering (voor werkzoekenden zonder werkervaring, nvdr.). Ook in de gezondheidszorg is er veel vet op de soep.” Ben Weyts nog altijd plezant en wervend? (De Tijd, 8 maart 2014)

 

“Ik heb nooit de drang gehad om de wereld te veranderen.” Het is maar om te lachen dat Dirk Sterckx Europarlementslid voor de Open VLD werd. (De Standaard, 11 maart 2014)

 

“De achilleshiel van de N-VA is (…) de ideologische ongeschooldheid van haar talloze nieuwverkozenen. Wie gedacht had dat scherpe geesten als voorzitter Bart De Wever, professor Matthias Storme of de recente aanwinst Peter De Roover daar verandering in zou brengen, bleef teleurgesteld achter. Wellicht is de partij te zegedronken om tot die redelijke inspanning te besluiten. Meer dan ooit biedt zij de aanblik van een groepje zwalpende leerling-zeilers die aan de luimen van de ideologische wind overgeleverd zijn.” “Vandaar in het debat tussen onafhankelijkheid en confederalisme haar keuze voor een ‘draagvlak’, d.w.z. het meedraaien met de vermoede opiniewind. Een partij die in haar eigen bestaansreden gelooft, probeert de massa te beînvloeden in plaats van haar achterna te lopen.” Bij ’t Pallieterke gaan ze nog altijd voor de onafhankelijkheid van Vlaanderen, terwijl N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts vorige zaterdag nog in De Tijd zei: “Vlaamse onafhankelijkheid is een middel, geen doel op zich. Het hoeft niet per se onafhankelijkheid te zijn. Het kan dat het confederalisme de laatste stap is die nodig is voor de welvaart en het welzijn van zes miljoen Vlamingen.” (’t Pallieterke, 12 maart 2014, De Tijd, 8 maart 2014)

 

“Een nieuw strijdlied zoekt zijn weg… en zal die gemakkelijk vinden in onze contreien.” ABVV-vakbondsvrouw Marina Van den Bulck over Nog Ni Te Laat van Slongs & Halve Neuro. (Facebook, 12 maart 2014)

13-03-14

MOTORCLUB EN FUIF VAN TOMAS BOUTENS IN LOMMEL

Mjölnir-vest.jpgClubhuis Mjölnir - Mosstraat Lommel.JPGIn Lommel groeit de ongerustheid omdat de motorclub Mjölnir (foto 1) er is neergestreken en er een clubhuis (foto 2) heeft geopend. Toen Tomas Boutens, de leider van het neonazistische BBET (Bloed - Bodem - Eer - Trouw), vorige maand veroordeeld werd, tot  zes jaar cel (waarvan twee jaar met uitstel), werd hij bij de uitspraak in Dendermonde opgewacht door acht leden van de Mjölnir-motorclub die een erehaag vormden voor hun clublid. Tegen het BBET-vonnis is beroep aangetekend, maar niet door Boutens.

 

Het stadsbestuur van Lommel wil de motorclub liever vandaag dan morgen weg. “Hier dulden wij geen neonazi’s”, zegt SP.A-burgemeester Peter Vanvelthoven. “We hebben moeite gedaan om ze weg te krijgen bij de vieringen aan het Duits militair kerkhof, en dat willen we zo houden.” Maar het is niet eenvoudig de motorclub weg te krijgen. “We hebben al meermaals identiteitscontroles uitgevoerd om te weten wie daar allemaal samentroept. Meer kunnen we voorlopig niet doen”, aldus nog de burgemeester.

 

Buurtbewoners werden ongerust omdat ze in hun anders altijd zo rustige straat meermaals motorrijders zagen met het embleem van Mjölnir op hun jas. Aan de achterkant van een huis in de Mosstraat in Lommel werd de voorbije weken duchtig getimmerd voor het inrichten van een clublokaal. Het Belang van Limburg ging ter plaatse kijken, maar de vrouw die er woont weigert te spreken met de pers.

 

De leden van Mjölnir MC zijn volgens hun website aanhangers van Asatru, een oud-Noors paganistisch geloof. ‘Mjölnir’ is de hamer van de Noorse dondergod Thor. Volgens de overlevering is het een wapen dat zijn doel nooit mist en altijd bij de werper terugkeert. Het symbool wordt gebruikt door neonazi’s, rechts-extremisten zoals Vlaams Belang’ster Hilde De Lobel, die het aan een halsketting droeg in het Vlaams Parlement, en anderen die het blanke ras verheerlijken, maar het wordt ook gebezigd door niet-racistische paganisten. De Noorse terrorist Anders Behring Breivik noemde één van zijn vuurwapens Mjölnir. Behalve een Vlaamse is er ook een Duitse Mjölnir-motorclub. Vanzelfsprekend gebruikt die op haar website vooral het gotisch lettertype.

 

“Wij zijn geen neonazi’s”, reageert de voorzitter van Mjölnir MC in Het Nieuwsblad. “Wij houden van motoren en van ons voorchristelijk erfgoed. We bestaan al vijftien jaar en zorgden nog nooit voor problemen. Dat we banden zouden hebben met de Nederlandse motorclub Satudarah MC is fel overdreven.” Satudarah Maluku MC is een Nederlandse motorclub waarvan tientallen leden verdacht worden van moordpoging, geweldpleging, wapenbezit, afpersing en handel in verdovende middelen, en een aantal leden hiervoor reeds in de gevangenis zat. “In vergelijking met Saturdarah zijn de Hells Angels rustige jongens”, zegt een bron bij de federale politie. Contacten tussen Mjölnir en Saturdarah worden door de Mjölnir-voorzitter “fel overdreven” genoemd, maar dus niet ontkend.

 

“Tomas Boutens heeft zijn leven gebeterd”, vervolgt de Mjölnir-voorzitter in Het Nieuwsblad. “Sinds hij lid is, kwam hij niet meer in contact met de politie.” Ongeveer hetzelfde zei Boutens’ advocaat Michiel Van Assche tijdens het BBET-proces dat op 12 september 2011 in Dendermonde startte. “Mijn cliënt is nog alleen maar geïnteresseerd in moto’s”, zei Boutens’ advocaat. Op 18 oktober 2011 werd Boutens anders nog in Nederland met drie kompanen onderschept met meerdere wapens op weg naar een onbekende bestemming.

 

Toch is het niet helemaal onwaar dat Boutens "niet meer in contact met de politie" was. Bij de uitspraak van de rechtbank in Dendermonde op 7 februari wees het Openbaar Ministerie er nog op dat Boutens zonder officieel adres in België is. Waarom stelt hij zich niet in regel zoals het overgrote deel van de bevolking, met een adres aangegeven bij de bevolkingsdienst dat bevestigd wordt door de wijkagent?

 

Zaterdag 22 maart organiseert Tomas Boutens in zaal Den Horst in Lommel een ‘Rock & Metalfuif’. De zaal biedt plaats voor 600 mensen. Verzoeknummers kunnen aangevraagd worden op de Facebook-pagina die hiervoor is geopend. Als eerste werd muziek aangevraagd van Oidoixie, dé muziekgroep van de gewelddadige versie van Blood and Honour, Combat 18. Had iemand iets anders verwacht?

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: lommel, boutens, bbet, blood and honour |  Facebook | | |  Print

12-03-14

DE ZORGEN VAN DE ANTWERPSE KIEZERS

Vlaams Belang - ontbijt.jpgHet besluit van de Vlaamse regering om de Antwerpenaren toch het BAM-tracé op te dringen bracht Gazet van Antwerpen ertoe te laten peilen naar wat de Antwerpenaar daarvan denkt. En in een moeite door ook te vragen naar de voornaamste bekommernissen van de Antwerpse kiezers.

 

Uit die laatste peiling blijkt dat de “problemen die het stemgedrag bepalen” in eerste instantie “de aanpak van criminaliteit in Antwerpen” en “het aantal vreemdelingen in Antwerpen” zijn. Respectievelijk voor 41 en 31,4 % van de door het onderzoeksbureau iVOX bevraagde 1.000 Antwerpen. “De files in en rond Antwerpen” staat slechts op de derde plaats, met 21,6 %. Andere bekommernissen zoals de werkloosheid bij jongeren, de armoede in Antwerpen, de belastingen en het optreden tegen drugs(dealers) volgen op de voet met scores van 17 tot 18 %. Alhoewel de N-VA met schepen Koen Kennis volop inzet op de autobezitters is de verkeersdrukte in Antwerpen zelf geen hot item, en ook het aantal parkeerplaatsen in Antwerpen zal weinig of geen invloed hebben op het stemgedrag van de stadsbewoners.

 

Onmiddellijke aanleiding voor de peiling was dus het BAM-tracé. 46,1 % van de Antwerpenaren vindt dat de beslissing van de Vlaamse regering in strijd is met de uitslag van het referendum in 2009, slechts 17,4 % vindt dat niet. Als er ooit sprake is van een democratisch deficit, dan is het ‘Valentijnsbesluit’ van de Vlaamse regering wel hét voorbeeld van negeren wat de bevolking wil. Kris Peeters (CD&V) kreeg voor zijn besluit de steun van de SP.A en N-VA, maar de kiezers nemen het hen kwalijk. 52 % van de SP.A-kiezers vindt het BAM-tracé geen goede beslissing (slechts 21 % wél), 47 % van de SP.A-kiezers vindt dat de actiegroepen desnoods bij de Raad van State de beslissing moeten aanvechten. De N-VA-kiezers kunnen zich meer verzoenen met de uiteindelijke beslissing, maar toch vindt 41 % dat de stem van de Antwerpenaar niet voldoende is gehoord.

 

De iVOX-enquêtes worden afgenomen bij een geïnteresseerd staal van internetgebruikers. We betwijfelen of als ook geënquêteerd wordt bij niet-internetgebruikers de topposities van problemen (criminaliteit, vreemdelingen) en het gevoel van niet gerespecteerd zijn met de BAM-tracébeslissing anders zouden zijn. Wel zou een probleem als de armoede in Antwerpen allicht hoger scoren, nu op 6 in de top-10 van problemen die het stemgedrag bepalen. Met “de aanpak van criminaliteit in Antwerpen” en “het aantal vreemdelingen in Antwerpen” als topproblemen is het nu feest bij het Vlaams Belang in Antwerpen.

00:12 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 25 mei, antwerpen, mobiliteit |  Facebook | | |  Print

11-03-14

VEROORDELING VOOR BEDREIGING VRIJHEID VAN MENINGSUITING

Kamil Ryba - Tommy Robinson.JPGHet V-teken van de N-VA is zo te zien niet echt origineel. Op de foto hiernaast : Kamil Ryba (links, leider van de Swedish Defence League) en Stephen Lennon (als ‘Tommy Robinson’ voormalig leider van de English Defence League) die het V-teken maken bij een actie tegen de islam twee jaar geleden in Stockholm (Zweden). Kamil Ryba is vorige donderdag veroordeeld tot zes maanden gevangenis voor het bedreigen van het personeel van de Zweedse krant Expressen.

 

Nadat de krant de namen gepubliceerd had van mensen die anoniem hadden aangezet tot rassenhaat, bekogelde Kamil Ryba (29 j.) op 13 december vorig jaar de redactielokalen van Expressen met eieren. Ryba vond dat de krant moet stoppen met dergelijke publicaties, en zei de volgende keer terug te komen met een mes. Op 23 januari dit jaar moesten de medewerkers van de krant, samen met de collega’s van een lokaal televisiestation, hun werkplek verlaten omdat gevreesd werd dat men bij Expressen een bompakket had ontvangen. Uiteindelijk bleek het pakket een Koran en een mes te bevatten. Kamil Ryba zei dat hij het pakket verstuurd had.

 

Toen het duidelijk werd dat Ryba hiervoor vervolgd zou worden, ontkende hij het personeel van de krant bedreigd te hebben terug te komen met een mes, en was de opgestuurde combinatie van een Koran en een mes enkel om duidelijk te maken dat de islam een gewelddadige ideologie is, geen religie. De rechtbank in Götenborg hechtte geen geloof aan die verklaringen en veroordeelde Ryba tot zes maanden cel voor bedreigingen die de vrijheid van meningsuiting in gevaar brengen. Het is sinds 1958 geleden dat de Zweedse wetgeving voor ‘misdaden tegen de burgerlijke vrijheid’ nog gebruikt werd.

 

De advocaat van Kamil Ryba zegt in beroep te gaan tegen het vonnis. De Swedish Defence League werd in 2011 opgericht als zusterorganisatie van de Engelse extreemrechtse anti-islamitische English Defense League (EDL). Oprichter en EDL-leider ‘Tommy Robinson’ stapte in oktober vorig jaar op bij de EDL omdat de organisatie volgens hem “te radicaal” is geworden en straatprotest volgens hem niet langer iets opbrengt. Of ‘Tommy Robinson’ zijn vroegere ideeën en actiemethodes echt afgezworen heeft, zal de tijd leren. De Swedish Defense League lijkt vooral een Facebook-initiatief te zijn, net zoals de Vlaamse Verdedigings Liga.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zweden, islam, racisme, media, edl |  Facebook | | |  Print

10-03-14

VERKOZENEN OP 25 MEI VOOR TWEEDERDE AL BEKEND

25 meiDoor de onmiskenbare sterkte van de verschillende politieke partijen en de plaats die men van zijn/haar partij op de lijst kreeg, is tweederde van de verkozenen op 25 mei nu al zeker van zijn/haar zitje. De kiesstrijd gaat dus om het laatste derde, al is de onzekerheid bij sommige partijen groter dan bij andere. Bij het Vlaams Belang zijn er in verhouding meer plaatsen onzeker dan bij de N-VA. In de Kamer van Volksvertegenwoordigers verliest het Vlaams Belang in het beste (?) geval een derde van haar aantal verkozenen; in het Vlaams Parlement de helft van haar mandatarissen. De N-VA verdubbelt daarentegen haar aantal verkozenen in het Vlaams Parlement.

 

De zetelverdeling gebeurt de facto in drie rondes. De eerste is de lijstvorming. De plaats op de lijst maakt of kraakt een politieke carrière. Elke partij heeft een aantal zetels waarvan ze zo goed als zeker is. De meerderheid van zetels is al uitgedeeld nog voor de kiezers hun stem uitbrengen. De tweede ronde zijn de verkiezingen zelf. De inzet van de stembusslag zijn de strijdplaatsen. Het exacte zetelaantal bepaalt of een partij de verkiezingen wint of verliest, en wat de krachtsverhoudingen zijn. De derde ronde is de coalitievorming. Politici die in een regering stappen, verzaken aan hun zitje in het parlement. Hun opvolger neemt hun plaats in.

 

Op basis van de eerste ronde kan het grootste deel van de verkozenen al voorspeld worden. De Tijd maakte de oefening. De krant extrapoleerde de resultaten van de provincieraadsverkiezingen in oktober 2012 naar de Kamer van Volksvertegenwoordigers en het Vlaams parlement, en verdeelde de zetels op basis van het systeem-D’Hondt. Daarbij werd rekening gehouden met het vermoedelijk effect van populaire kopstukken als bijvoorbeeld Maggie De Block. Bij de lijstduwers werd rekening gehouden met zij die zo goed als zeker een zetel halen vanop hun plaats onderaan de lijst. Herman De Croo bijvoorbeeld. De laatste (of enige) zetel per partij in elke provincie wordt als een strijdplaats beschouwd.  

 

Wat levert dit op voor onze twee ‘favoriete’ partijen? Het Vlaams Belang had in 2010 voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers 12 verkozenen, 5 minder dan in 2007. Verwacht wordt dat het Vlaams Belang in het beste geval nog maar 8 verkozenen heeft. Zijn zeker van hun zitje: Filip Dewinter (foto, lijsttrekker in Antwerpen), Marijke Dillen (tweede op de lijst in Antwerpen) en Barbara Pas (lijsttrekker in Oost-Vlaanderen). Zijn onzeker: Reccino Van Lommel (derde op de lijst in Antwerpen), Johan Deckmyn (tweede op de lijst in Oost-Vlaanderen), Peter Logghe, Philip Claeys en Bert Schoofs (respectievelijk lijsttrekker in West-Vlaanderen, Vlaams Brabant en Limburg). De N-VA had in 2010 in de Kamer van Volksvertegenwoordigers 27 verkozenen, dat zouden er 24 tot 29 worden.

 

En voor het Vlaams Parlement? Het Vlaams Belang had in 2009 in het Vlaams Parlement 21 verkozenen, 11 minder dan in 2004. Verwacht wordt dat het Vlaams Belang in het beste geval nog maar 10 verkozenen heeft. De nummers 1, 2 en 3 van de lijst in Antwerpen zijn zeker van hun zitje: Anke Van dermeersch, de in het Vlaams Parlement geparachuteerde Vlaams Belang Jongeren-voorzitter Tom Van Grieken en Wim Wienen. Mag ook op zijn twee oren slapen: Guy D’Haeseleer, lijssttrekker in Oost-Vlaanderen. Al de anderen zijn onzeker: Hans Verreyt (vierde op de lijst in Antwerpen), Barbara Bonte (tweede op de lijst in Oost-Vlaanderen, wij dachten eerder nog dat haar verkiezing zeker is – niet dus), Stefaan Sintobin, Joris Van Hauthem, Chris Janssens en Frédéric Erens (respectievelijk lijsttrekker in West-Vlaanderen, Vlaams Brabant, Limburg en Brussel).

 

De N-VA had in 2009 in het Vlaams Parlement 16 verkozenen, dat zouden er 29 tot 35 worden. Voor alle partijen geldt deze prognose natuurlijk in de mate hun stemmen niet nog harder verschuiven dan bij de provincieraadsverkiezingen in oktober 2012. Zonder grotere verschuivingen blijft de N-VA dus ongeveer even groot in de Kamer van Volksvertegenwoordigers en verdubbeld ze haar aantal verkozenen in het Vlaams Parlement. Het Vlaams Belang verliest daarentegen naar alle waarschijnlijkheid een derde van haar aantal verkozenen in de Kamer van Volksvertegenwoordigers en de helft van haar verkozenen in het Vlaams Parlement.

 

Een en ander heeft ook haar gevolg op het aantal personeelsleden dat de partijen te werk kunnen stellen met het geld van de parlementen waarin ze verkozenen hebben. Volgens Apache telt het Vlaams Belang 96 personeelsleden. Na de achteruitgang bij de verkiezingen in 2009 en 2010 heeft het Vlaams Belang een tiental personeelsleden, die tot dan betaald werden door het Vlaams Parlement en de Kamer van Volksvertegenwoordigers, in dienst gehouden met middelen uit het eigen vermogen van de partij. Maar lang kan men dat natuurlijk niet blijven doen. Met de kaalslag bij de verkozenen die zich aankondigt voor 25 mei wordt het behoud van een job als Vlaams Belang-personeelslid nog moeilijker. En het is niet met lid te worden van de Vlaamse Solidaire Vakbond (VSV) dat het erop betert.

09-03-14

GERARD MORTIER. SCHERP CRITICUS VLAAMS BELANG EN N-VA

Gerard Mortier.jpgOpnieuw moet ons land afscheid nemen van een kunsticoon. Gerard Mortier is vannacht overleden. Naast operadirecteur was hij ook een sterke criticus van het Vlaams Belang. Over de N-VA dacht hij genuanceerd maar toch ook scherp.

 

Gerard Mortier over het Vlaams Belang (in 2005): “Het Vlaams Belang is een racistische, dictatoriale partij. Steeds meer mensen vinden hen aanvaardbaar. Maar zijn zij tegen de doodstraf? (Ja maar Filip Dewinter bijvoorbeeld is er persoonlijk wel voor, nvdr.) Dragen zij allochtonen een groot hart toe? De homo’s dan? In Vlaanderen lijkt de begripsverwarring algemeen. Dat zie je ook aan de koers van De Standaard. Ik koop die krant niet meer sinds ze reclame maakt voor een veroordeelde partij die bovendien intellectueel terroristisch te werk gaat. Zij bestookt de mensen met doemscenario’s, maar als er dan écht een ramp plaatsgrijpt, zoals in Zuidoost-Azië, dan hoor je ze niet. Solidariteit buiten de eigen kring is er niet. Het Vlaams Belang betekent de Vlaamse ondergang. De openheid die Vlaanderen altijd heeft gekenmerkt, zal dan in haar tegendeel omslaan.” 

 

Gerard Mortier over Bart De Wever en Siegfried Bracke (in 2012): “Ik ben zeer ontgoocheld in Bart De Wever. Ik was één van de weinige intellectuelen in Vlaanderen die hem aanvankelijk gesteund hebben. Hij (…) heeft de macht van het Vlaams Belang gebroken en hij nam duidelijk stelling in verband met Vlaanderen. Hoewel ik zijn conservatieve houding ten aanzien van de kunst natuurlijk sterk afkeur. Maar dan als ik zag hoe hij tijdens de onderhandelingen steeds negatief reageerde (…). Hij heeft de sterke man willen spelen en hij heeft zichzelf buiten spel gezet… De staatsman die alleen zijn eigen programma wil gerealiseerd zien, is een dictator. Een groot staatsman moet compromissen kunnen sluiten, zonder zijn eigen identiteit te verliezen. Mensen die volgens mij een geweldig slechte invloed hebben, zijn types als Siegfried Bracke, bij wie ijdelheid een ideologie wordt."

 

Vorig jaar werd een agressieve vorm van kanker vastgesteld bij Gerard Mortier en daar is hij afgelopen nacht thuis in alle intimiteit aan bezweken. Hij is 70 jaar oud geworden. Rust zacht, lieve man.

11:25 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur, actie, de wever, bracke |  Facebook | | |  Print

HET VLAANDEREN VAN HET AFF EN DAT VAN BART DE WEVER

Boeken 'Het Vlaanderen van De Wever'.JPGAls wij iets weggeven op deze blog is dat stiekem ook een middel om na te gaan in welke delen van het land bezoekers van deze blog wonen.

 

Voor het boek Het Vlaanderen van Bart De Wever (foto) kregen wij zowel aanvragen vanuit de steden Antwerpen, Brugge als bijvoorbeeld vanuit Brussel. Maar evengoed vanuit gemeenten als Bekkevoort, Brasschaat, Grimbergen, Heist-op-den-Berg, Jabbeke, Kontich, Rumst, Schoten, Staden.. De winnaars van een boek wonen in Borgerhout, Essen en Gent, en zijn donderdag met een persoonlijke mail verwittigd van de post die ze in hun brievenbus mogen verwachten of intussen reeds hebben gekregen.

 

Morgen is er de officiële boekvoorstelling van Het Vlaanderen van De Wever in

De Roma in Borgerhout. Er is comedy met Kamal Kharmach voorzien. Er zijn interviews met de auteurs Ico Maly en Tuur Viaene, en met de vakbondssecretarissen Bruno Verlaeckt en Ferre Wyckmans. Manu Claeys spreekt over mobiliteit en democratie. En er is ‘De Sociale Jukebox’ met Jokke Schreurs en Hans Mortelmans. Alleen al die twee laatsten zijn natuurlijk een goede reden om morgenavond naar Borgerhout af te zakken. Allen daarheen!

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: boeken, actie |  Facebook | | |  Print

08-03-14

WAT DOET ZUHAL DEMIR (N-VA) ?

demir,racismeAls tweede activiteit na de première van de film Vlaamse pioniers van het migrantenwerk organiseerde ‘Communicatie in beeld’ donderdagavond in Berchem een debat onder de titel 50 jaar migratie: wat met de toekomst?

 

De zaal was gevuld met enkele honderden mensen die kwamen luisteren. Overwegend allochtonen, al waren ook anderen aanwezig. Naast ons zaten een lerares zedenleer en een vrouwelijke islamleerkracht zusterlijk naast elkaar. Op dat vlak, alvast proficiat voor de organisatoren. Aanvankelijk was als een van de deelnemers aan het debat Liesbeth Homans aangekondigd, maar als er een belangrijke activiteit is in de sociale sector hebben de top-N-VA’ers altijd wat anders aan de hand. Het enige debat waar Bart De Wever forfait voor gaf bij de gemeenteraadsverkiezingen was een debat georganiseerd door het Antwerpse sociale middenveld, met 1.100 mensen in De Roma in Borgerhout. Toen moest Luk Lemmens opdraven in plaats van de N-VA-partijvoorzitter die even met zijn kinderen wilde bekomen van de slopende verkiezingscampagne. Nu was het Zuhal Demir (foto) die la Homans moest vervangen.

 

Moderator Meryem Kanmaz had het moeilijk om de sprekers binnen het tijdsschema te houden. Met politici is dat altijd moeilijk, en als je er ook nog Etienne Vermeersch bij zet die meent altijd iets héél belangrijk te moeten mededelen ten koste van de tijd voor de andere sprekers en de zaal, dan wordt het helemaal hopeloos. Het opzet was blijkbaar iemand van de bestuursmeerderheid (ad interim Liesbeth Homans Zuhal Demir) te plaatsen tegenover iemand van de oppositie (Yasmine Kherbache, SP.A), met daarbij de stemmen van drie opiniemakers (Etienne Vermeersch, Fatima Bali, Selahattin Koçak), maar een vurig debat werd het niet. Eerder een ieder spreekt voor zich, en vulde elkaar aan. Slechts eenmaal gierde de emotie door de zaal: als vanuit de zaal de kwestie van de hoofddoek bij tewerkstelling ter sprake werd gebracht. Demir en Vermeersch zijn tegen het dragen van een hoofddoek aan een loket, Kherbach vindt dat de hoofddoek geen conflictstof mag zijn en elke ambtenaar enkel op zijn/haar handelen moet beoordeeld worden. Om religieuze redenen weigeren een hand te geven, kan dus ook niet.

 

Zuhal Demir had zich tevoren verzet tegen quota voor tewerkstelling. “Ik wil beoordeeld worden als Zuhal Demir, niet als vrouw of Turkse”. Maar een ambtenaar beoordelen op hoe hij/zij handelt, en niet omwille van de hoofddoek of het keppeltje dat de ambtenaar aan het loket zou dragen – dat was dan weer wat anders voor Demir. Als het federaal Kamerlid, tevens N-VA-‘districtsburgemeester’ in Antwerpen, gepeild werd naar de problemen bij de tewerkstelling van allochtonen, somde Zuhal Demir een aantal zaken op (allochtonen hebben een eigen verantwoordelijkheid, er moet een betere afstemming komen tussen…). Racisme of discriminatie kwam niet spontaan over de lippen. Wel knikte ze bevestigend als Yasmine Kherbache het aanhaalde. “Onderzoek wijst uit dat discriminatie groter is bij hoogopgeleide dan bij laagopgeleide allochtonen.” Als later op de avond gevraagd werd wat de stad Antwerpen hieraan wil doen, sprak Zuhal Demir eerst nog over twee andere zaken. Om vervolgens voor de tweede keer die avond uit te halen naar het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding (CGKR). “Wat doet het Centrum…?”

 

Wij zijn niet de woordvoerder van het CGKR, maar bij de jaarcijfers die je kan lezen op de website van het Centrum lees je dat het Centrum vorig jaar 3.713 meldingen kreeg over mogelijke discriminatie (513 meldingen minder dan in 2012), wat aanleiding was voor het openen van 1.406 discriminatiedossiers (10 procent meer dan in 2012). Net als in 2012 gaat de top-3 van discriminatiemeldingen over racisme, geloof of levensbeschouwing, en handicap. Ook de top-3 van sectoren voor meldingen bleef onveranderd: media, arbeid en werkgelegenheid, en de toegang tot goederen en diensten (huisvesting, horeca, verzekeringen…). In de eerste plaats streeft het Centrum naar een constructieve, buitengerechtelijke afhandeling van discriminatiedossiers. Op de website van het Centrum staat een overzicht met voorbeelden van onderhandelde oplossingen die in 2013 bereikt werden. Voor 14 dossiers werd naar de rechtbank gestapt omdat een buitengerechtelijke oplossing niet mogelijk bleek en de zaak een belangrijke maatschappelijke relevantie heeft, bijvoorbeeld om de wetgeving te verduidelijken, of de feiten bijzonder ernstig zijn, haatmisdrijven bijvoorbeeld.

 

Het is niet niks, en een federaal parlementslid gespecialiseerd in sociale materies dan nog zou dat moeten weten. Daarenboven is het al te gemakkelijk om de schuld voor racisme af te schuiven op de ontoereikende werking van het Centrum. Zuhal Demir die zo graag spreekt over de eigen verantwoordelijkheid van Ali, Fatima en wie nog niet, moet toch maar eens in de spiegel kijken anders om te zien of haar haar goed ligt. Wat doet de N-VA tegen racisme, anders dan verdachtmakingen spuien tegen het Centrum en het probleem van racisme niet eens zelf ter sprake brengen donderdagavond en andere keren? En wat doet het door de N-VA gedomineerde Antwerps stadsbestuur? Toegegeven, het woordje “racisme” staat maar eenmaal in het lijvige bestuursakkoord (punt 351, 5°). Maar wat zijn inzake racismebestrijding de nieuwe initiatieven van het bestuur dat voor verandering zou zorgen?

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: demir, racisme |  Facebook | | |  Print

07-03-14

DE WEEK IN ZEVEN CITATEN (EN EENTJE EXTRA)

Bad Bartje.jpgHoe zou Bart De Wever geweest zijn als jongetje? Een nijdige, maar sluwe plannenmaker, die een hekel heeft aan België en altijd bij anderen de fout legt? Dat is alleszins het uitgangspunt van een strip die vanaf volgende week  in enkele Waalse regionale kranten verschijnt. De gagstrip Bad Bartje, die gebundeld wordt in het album Fabula acta est (foto). “Het is allemaal humoristisch bedoeld, niet politiek”, zegt tekenaar Falzar (pseudoniem voor François Dhondt). Was de N-VA ook maar humoristisch bedoeld, en niet politiek.

 

“N-VA’ers zijn veel meer dan wij met het verleden bezig en wantrouwen de toekomst en al wat nieuw is.” Walter Grootaers,oud-Kreuner en nu schepen voor Ruimtelijke Ordening, Wonen en Stadsvernieuwing in Lier, over zijn ervaring met de N-VA’ers met wie de Open VLD de bestuursmeerderheid vormt in Lier. (Het Laatste Nieuws, 1 maart 2014)

 

“Wat moet Veerle Baetens dragen op de Oscars?” Titel op de voorpagina van DM magazine. Is dat ook de reden waarom jij – als je een oudere bezoeker van deze blog bent – in de jaren tachtig mee de reddingsacties voor De Morgen gesteund hebt? (DM magazine, 1 maart 2014)

 

“Werknemers met hetzelfde loon en hetzelfde aantal loopbaanjaren hebben een lager pensioen in België dan bijvoorbeeld Frankrijk of Nederland.” Niet het aantal jaren werken maar de formule waarmee de pensioenen worden berekend zijn het probleem. (Knack online, 2 maart 2014)

 

“CD&V heeft voorstel om loonlasten te verlagen. Meer btw op pakje friet.” Het Nieuwsblad zocht uit wat Kris Peeters niet vertelde op zijn 3D-persconferentie, maar wel in het CD&V-plan staat voor het betalen van de kiesbeloftes. (Het Nieuwsblad, 3 maart 2014)

 

“Wat nu in Oekraïne gebeurt is net hetzelfde als wat wij in de 16de eeuw hebben gedaan: het is niet de bevolking die in opstand komt tegen het wettelijk gezag. Het is de vorst, of in dit geval de president, die zijn macht op grove wijze misbruikt en daardoor elk moreel gezag verliest. Verkiezingen zijn dus niet alleen zaligmakend.” Marc D’Hooghe verdedigt het recht om op straat in opstand te komen, maar straatprotest leert ons nog meer. “In 1961 en 1962 slaagde de Vlaamse Beweging erin tienduizenden mensen op straat te brengen voor een Mars op Brussel. De Vlamingen waren het toen duidelijk beu om nog langer als tweederangsburgers behandeld te worden. Die grote mobilisatie heeft succes gehad, en het gevolg was een lange rij van taalwetten en staatshervormingen. Maar het voorbeeld kan ook omgedraaid worden: de Vlaamse Beweging is nu totaal niet meer in staat om dergelijke aantallen te mobiliseren. Hieruit kunnen we afleiden dat er blijkbaar niet veel mensen meer wakker liggen van het idee van een meer onafhankelijk Vlaanderen.” (De Standaard, 4 maart 2014)

 

“Zolang we met z’n allen blijven meedraaien in een samenleving die eigenbelang als het hoogste goed ziet, zal zelfs de meest efficiënte organisatie van die maatschappij niets aan het onderliggende onbehagen kunnen veranderen. Dus misschien moeten we allemaal, in plaats van jaloers naar die welvarende Zwitsers te blijven staren, eens proberen om die dakloze Kosovaar op de stoep een kop soep of, godbetert, een job aan te bieden. U zal het zich niet beklagen. Misschien speelt zijn zoon op een dag wel de pannen van het dak voor uw nationale voetbaltrots.” Zwitserland is een welvarend land, maar de vrees voor de ‘Ander’ maakt hen ongelukkig. Bram Trachet stelt voor om het anders aan te pakken. (De Standaard, 4 maart 2014)

 

“Nationalisten gaan ervan uit dat mensen die op dezelfde plaats wonen ook hetzelfde moeten denken. Tegen Nigel Williams kunnen ze zeggen: ‘Jij bent een Engelsman, jij moet zwijgen.’ Maar ik ben een Vlaming. ‘Iemand die niet weet waar het volk mee bezig is’, zeggen ze dan. ‘Een linkse subsidievretende artiest.’ Het tegendeel is waar. Ik ben net datgene wat ze aanbidden: een hardwerkende middenstander die nog nooit een euro subsidie gekregen heeft. Wanneer alle argumenten opgebruikt zijn, worden ze pisnijdig en beginnen ze te schelden op blogs en fora.” Bert Kruismans kent zijn pappenheimers. (Knack, 5 maart 2014)

 

“De Stemtest start slechts op 22 april, er is nog tijd om deze vergissing te herzien, en zich aan te sluiten bij een open, transparante en democratische cultuur. Zet de ramen eens open, en laat een frisse wind toe. Dat ademt beter.” Waarom is er in De Stemtest van de VRT en De Standaard geen plaats voor partijen die de zaken op een andere manier bekijken? Waarom krijgt de enige partij die zowel in Vlaanderen als in Franstalig België opkomt geen nationaal lijstnummer? Waarom krijgt niet elke partij evenveel zendtijd op televisie, naar voorbeelden in Frankrijk en Nederland...? Pertinente vragen en opmerkingen van Peter Mertens. (Knack online, 6 maart 2014)

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: citaten, n-va, media, sociaal, vlaams-nationalisme, cultuur |  Facebook | | |  Print

06-03-14

SCHELDPROZA

Chris Morel.jpgJohan Peeters.jpgWe kennen hem niet persoonlijk, maar we dachten dat Chris Morel (links op foto 1), de vader van Marie-Rose Morel (in het midden op foto), een heer van stand is. Niet dus.

 

Chris Morel werd door Bart De Wever gevraagd of hij de N-VA-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen wilde duwen. Politiek is Chris Morel niet vreemd. Hij was jarenlang OCMW-voorzitter in Merksem, maar de laatste jaren was hij vooral actief in het zakenleven als topman bij Alcatel. Wat hem overigens het ereburgerschap in Peking en Shangai opleverde. Bij het overlijden van Marie-Rose Morel was duidelijk dat de voormalige Vlaams Belang-politica zich terug oriënteerde naar de partij waar ze haar eerste stappen in de politiek had gezet, en dat kapitaal wilde Bart De Wever wel verzilveren bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012. Op de lijstduwersplaats behaalde Chris Morel 3.166 voorkeurstemmen, het zesde beste resultaat op de Antwerpse N-VA-lijst.

 

Chris Morel nam zijn plaats in de gemeenteraadszaal niet in, hij verhuisde meteen naar de OCMW-raad waar men hem kon belonen met een betaald mandaat als ondervoorzitter. Onder het vorige bestuur had de OCMW-voorzitster in Antwerpen naast haar twee vicevoorzitters, maar dat waren eerder protocollaire functies. Ze werden hiervoor niet vergoed, en kregen slechts zitpenningen in de mate ze zoals de andere OCMW-raadsleden effectief aanwezig waren bij vergaderingen. Liesbeth Homans voerde de functie in van ondervoorzitter, die een vaste maandelijkse vergoeding krijgt. Volgens Liesbeth Homans zou dat goedkoper zijn dan de ondervoorzitter te vergoeden met zitpenningen. Naast Chris Morel werd ook voormalig Antwerps politiekorpschef Eddy Baelemans (Open VLD) OCMW-ondervoorzitter met een vaste vergoeding.

 

OCMW-raadslid Johan Peeters (SP.A, foto 2) maakte de rekening en kwam tot de vaststelling dat in 2012 de verloning van de vicevoorzitters onder OCMW-voorzitster Leen Verbist (SP.A) 49.371 euro kostte, en in 2013 de ondervoorzitters onder OCMW-voorzitster Liesbeth Homans (N-VA) 97.424 euro. Een meeruitgave van 47.753 euro. Ook de verloning van de gewone OCMW-raadsleden is gestegen tussen 2012 en 2013, met 53.473 euro. Volgens Johan Peeters wordt nochtans minder vergaderd bij het OCMW, en zijn de kosten gestegen door het aantal keren dat OCMW-voorzitster Liesbeth Homans afwezig is en zich laat vervangen voor een gewoon OCMW-raadslid dat hiervoor telkens een zitpenning van 150 euro krijgt. Het brengt de meeruitgave onder het N-VA-bestuur op in totaal iets meer dan 100.000 euro.

 

La Homans is op vakantie in het buitenland, maar volgens haar kabinet maakt Johan Peeters “een aantal denk- en telfouten” en zou de nieuwe regeling geen 100.000 euro duurder zijn maar daarentegen 4,46 % goedkoper.  In Gazet van Antwerpen van 31 december 2013 had Liesbeth Homans nog gezegd: “Door met ondervoorzitters te werken die een bezoldiging krijgen, is het huidige systeem goedkoper dan in de vorige legislatuur. Bovendien deed ondervoorzitter Morel afstand van deze bezoldiging.” "Klopt niet", zegt Johan Peeters. “Uit de documenten blijkt dat Chris Morel elke maand werd uitbetaald en ook nog een dertiende maand kreeg. Mevrouw Homans neemt dus een loopje met de waarheid.” Dan even bellen met Chris Morel, dachten ze bij Gazet van Antwerpen. Die reageerde boos.

 

“Ik heb in het Vast Bureau van het OCMW inderdaad gezegd dat ik zouafzien van mijn verloning. Als Johan Peeters daar bij jullie nu mee afkomt, moet je ook het hele verhaal schrijven.” U ontvangt dus wel een verloning als ondervoorzitter? “Kijk, ik laat mijn zitpenning in de districtsraad van Merksem al vallen en ook die bij ZNA (de Antwerpse ziekenhuizen, nvdr.). Daarnaast ontvang ik slechts 25 procent van mijn bezoldiging als OCMW-ondervoorzitter.” Zou het niet eerlijker zijn geweest om te spreken van een kwart, in plaats van helemaal niets? “Ik herhaal: ik laat alle andere zitpenningen vallen en het gaat maar om 25 procent. Dat is niet eens een derde van wat Eddy Baelemans krijgt. Johan Peeters kletst uit zijn nek. Als de stad door dat soort mensen bestuurd moet worden, dan is dat erg voor Antwerpen.”

 

Gazet van Antwerpen vraagt door: U mag als gepensioneerde maar een beperkt bedrag bijverdienen. Is dat de reden dat u maar een kwart van uw verloning ontvangt? “Ik had ook mijn pensioen dat ik vanuit Brussel krijg kunnen laten vallen, hé, en 100 procent van mijn verloning bij het OCMW kunnen houden. Maar dat heb ik dus niet gedaan. Ik heb het omgedraaid, om Antwerpen te sparen.” Hoe verklaart u het feit dat de kosten voor raadsleden in 2013 een stuk hoger liggen dan het jaar voordien? “Dat zal dan wel zijn omdat Johan Peeters en zijn kompanen altijd tegen de sterren op willen vergaderen. Dat doen ze overal. Dan kunnen ze allemaal cashen, nietwaar. De socialisten zijn nu eenmaal kampioen in het cashen.”

 

Eenvoudig toegeven dat Liesbeth Homans fout was, en hij wél een vergoeding als OCMW-ondervoorzitter krijgt, is er niet bij voor Chris Morel. Eenvoudig toegeven dat hij slechts gedeeltelijk vergoed wordt omdat hij anders boven het maximumbedrag als gepensioneerde zou uitkomen, is er ook niet bij voor Chris Morel. In het nauw gedreven, dan maar schelden op de socialisten. Dat wel. Typisch N-VA.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, homans, morel |  Facebook | | |  Print

05-03-14

EXTREEMRECHTS IN DE NIEUWE OEKRAÏENSE REGERING

Andriy Parubiy.jpgGisteren kon je hier lezen hoe de oppositie op het Maidanplein in Kiev steun kreeg van Zweedse neonazi’s, en bezoek van Poolse geestesgenoten. Intussen bezetten leden van het extreemrechtse Svoboda en het neonazistische Pravy Sector een aantal posten in de nieuwe Oekraïense regering.

 

De conservatieve Vaderlandpartij van eerste minister Arseni Jatsjenjoek bezet de voornaamste posten in de nieuwe regering: eerste minister, binnenlandse zaken, justitie, sociaal beleid… Het extreemrechtse Svoboda waakt onder andere over defensie, landbouw en voeding… Verder zijn er ‘onafhankelijken’. Zij claimen posten als buitenlandse zaken, financiën, economie… Hoe ‘onafhankelijk’ ze zijn wordt geïllustreerd door minister van Financiën Oleksander Shlapak die... een vertegenwoordiger is van oligarch Ihor Kolomoyskiy, de tweede rijkste man van Oekraïne. Er zijn ook nog een paar ‘Maidanactivisten’ opgenomen in de nieuwe Oekraïense regering, zoals de minister van Jeugd en sport Dmytro Bulatov die een paar dagen vermist werd en terug opdook met zware hoofdverwondingen.

 

Naast zes ministersposten bezet het extreemrechtse Svoboda nog een aantal sleutelposten. Zo werd Andriy Parubiy secretaris van de Raad van de Nationale Veiligheid en Defensie van Oekraïne die toezicht houdt op de nationale inlichtingen- en veiligheidsdiensten en het leger. Parubiy is medeoprichter van de fascistische Nationaal-Socialistische Partij van Oekraïne die in 2004 haar naam veranderde in Svoboda (‘Vrijheid’). Svoboda wordt een gematigder partij dan haar voorganger genoemd, maar de aard gaat niet uit het beestje. Bij de protesten op het Maidanplein in Kiev was het Andriy Parubiy die de paramilitaire operaties als commandant van de ‘vrijwillige veiligheidsdiensten’ leidde (foto).

 

Parubiy deed dit samen met het neonazistische Pravy Sektor (‘Rechtse Sector’), en die samenwerking wordt verder gezet in de Raad van de Nationale Veiligheid en Defensie van Oekraïne. Parubiys plaatsvervanger in die Raad is namelijk Dmitryo Jarosh, de leider van Pravy Sektor die zich laatst nog in de kijker werkte door op het Maydanplein ex-beroepsbokser en leider van de Oedar-oppositiepartij Vitali Klitsjko de micro uit de hand te rukken. Volgens De Wereld Morgen roept Jarosh nu op om de Communistische Partij en de Partij van de Regio’s te verbieden. Beide partijen hebben anders wel verkozenen in het Oekraïense parlement.

 

Svoboda-parlementslid Oleksandr Sych werd benoemd tot vice-premier voor Economische Zaken. Of hij van economie kaas heeft gegeten, weten wij niet. Wel is hij bekend van zijn pogingen om alle abortussen in Oekraïne te verbieden, ook abortussen na ongewenste zwangerschappen door verkrachting. Vice-premier voor Regionale aangelegenheden is Volodymyr Groysman... een naaste medewerker van oligarch Petro Poroshenko. Voorzitter van de anticorruptie commissie is Tetyana Chernovol, in de Westerse pers genoemd als een onderzoeksjournaliste maar ook betrokken (geweest) bij de antisemitische Oekraïense Nationale Vergadering - Oekraïense Nationale Zelf Defensie (UNA-UNSO). 

 

Fraai volk dus, in en om de nieuwe Oekraïense regering. Maar bij het Vlaams Belang kunnen ze met Svoboda in de Oekraïense regering zich nu weer wat belangrijker voelen. Zonder er zelf ruchtbaarheid aan te geven ontving Filip Dewinter woensdag 22 januari nog een delegatie van Svoboda in het Vlaams Parlement. Toen nog maar een 'gewone' oppositiepartij in Oekraïne. Het kan soms rap gaan in de politiek.

00:14 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: oekraine, svoboda, pravy sektor |  Facebook | | |  Print

04-03-14

EUROPESE NEONAZI'S STEUNEN OEKRAÏENSE GEESTESGENOTEN

Fredrik Hagberg op Maidan in Kiev.jpgRechtse Sektor - Oekraïne - 25 januari 2014.jpg“Europa durft niet toegeven dat harde kern op Maidanplein neonazi’s waren, die lak aan democratie hebben. Dat gaat ons nog zuur opbreken”, twitterde zaterdag Europa-journalist Paul Goossens. Europa wéét het nochtans. Vanuit EU-land Zweden vertrokken meerdere neonazi’s om steun te verlenen aan de opposanten op het Maidanplein.

 

In Europa maakt men zich terecht ongerust over onderdanen die naar Syrië trekken om er de ‘heilige oorlog’ te voeren. Maar wat dan met Europese neonazi’s die naar Oekraïne reizen om de opposanten daar te steunen? Vorige maand was Fredrik Hagberg in Oekraïne (foto 1, Fredrik Hagberg op het Maidanplein in Kiev) om “broederlijke en kameraadschappelijke groeten” te brengen vanwege Nordisk Ungdoms. ‘Nordic Jeugd’, een neonazistische organisatie opgericht in 2010 die een homogene blanke natie nastreeft.

 

Nordisk Ungdoms gebruikt daarbij klassieke acties zoals het verzet tegen de bouw van een moskee in Göteborg en het vernietigen van een kunstwerk dat het multiculturalisme prees. Maar ook in neonazistische kringen onorthodoxe methodes worden gebruikt, zoals het uitpakken met een reggaelied. De filosofie achter dit laatste is dat men pleit voor een etnisch pluralisme, iedereen in zijn eigen land. De ‘terugkeer naar Afrika’-gedachte in menig reggaelied, lofzangen aan de natuur en het kerngezin, zijn in overeenstemming met het moderne Zweedse rechts-extremisme.

 

Van de Amerikaanse Republikeinse senator John McCain tot ‘onze’ Guy Verhofstadt gaven hun morele steun aan de oppositie in Kiev. Fredrik Hagberg had een andere boodschap. “Ik sta hier als een Zweed, maar waar ik vandaan kom is niet langer Zweden.” Hij waarschuwde de Oekraïense opposanten voor “het kwaad van abortus, etnische verbastering en de normalisering van homoseksualiteit”. Hagberg riep op niet te kiezen voor ofwel het Westen ofwel Rusland, maar een eigen (fascistisch, nvdr.) regime te stichten.

 

Bij nogal wat neonazistische groeperingen, in ons land bijvoorbeeld de Autonome Nationalisten, heerst het idee dat de opstand tegen de intussen afgezette president Janoekovitsj is opgezet door zionistische krachten. Anderen, Paul Goossens bijvoorbeeld (zie onze inleiding), waarschuwen voor de rol in de oppositie van het rechts-nationalistische Svoboda en de neonazistische Pravy Sektor (foto 2, met vooraan een militant met op zijn helm een versie van het Zonnewiel, afkomstig uit de mystieke beweging die Hitlers NSDAP en de SS voorzag van esoterische theorieën over de suprematie van het Arisch ras).

 

Paul Goossens heeft gelijk. Er is niet alleen Fredrik Hagberg van Nordisk Ungdoms. Magnus Söderman (foto), van de Zweedse neonazistische Svenskarnas parti (‘Partij van de Zweden’), heeft de Svenska Ukrainafrivilliga opgericht (‘Zweedse Oekraïne Vrijwilligers’). “Wij zullen helpen met alles wat nodig is”, zegt Magnus Söderman. “Het opruimen van de straten, de veiligheid verzekeren, voedsel maken… Wij zijn geen paramilitaire kracht, maar als er geweld zou uitbreken zullen we ons recht op zelfverdediging gebruiken.”

 

Ook Mikael Skillt, een veteraan van meerdere inmiddels ter ziele gegaan Zweedse neonazistische organisaties, is in Oekraïne. Hij is aan het uitzoeken hoe hij de oppositie in Oekraïne kan steunen. Het aantal Zweden in Oekraïne is alsnog beperkt. Mochten het er vijftig worden zou Magnus Söderman al “heel trots” zijn. Nog volgens Magnus Söderman zijn “kameraden uit andere Europese landen voorbereidingen aan het treffen om te helpen als het nodig is”.

 

De British National Party (BNP) van Nick Griffin, een vriend van Filip Dewinter, meldt op haar website alvast met enthousiasme het bezoek van het Poolse Falanga aan de kameraden van Pravy Sektor. Falanga noemt zichzelf nationalistisch, maar neonazistisch is een beter etiket te oordelen aan hun kledij en acties tegen Joden. Falanga en Pravy Sektor bleken meer met elkaar overeen te komen dan ze vooraf dachten. Dat belooft.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: oekraine, zweden, bnp, polen, neonazi's |  Facebook | | |  Print

03-03-14

KOEN HOSTYN: HET VLAANDEREN VAN DE WEVER

Het Vlaanderen van De Wever.jpgVolgende week maandag wordt in De Roma in Borgerhout het boek Het Vlaanderen van De Wever van econoom, filosoof en medewerker van de PVDA-studiedienst Koen Hostyn voorgesteld.

 

Bart De Wever was als twaalfjarig ventje in de ban van hoe Margaret Tatcher haar zeemacht uitstuurde om de Falklandeilanden Brits te houden (“Hoe ze dat Argentijns vliegdekschip kelderde! Hoe haar troepen langs onherbergzame wegen oprukten!”), maar de voornaamste vijand voor de Iron Lady was “de vijand van binnenin” – versta: de vakbondsmacht. Zo denkt men er ook over bij de N-VA (Bart De Wever, Zuhal Demir, Peter Dedecker…). “Het sociaal overleg is hier gewoon één blokkeringsmechanisme geworden, je krijgt niets hervormd”, klaagt Bart De Wever. En de N-VA wil hervormen: arbeid flexibeler maken (terwijl het aantal mensen dat enkel via interimjobs aan de slag kan de voorbije tien jaar al gestegen is van 300.000 naar 550.000), de automatische loonindexering en het wettelijk minimumloon moeten sneuvelen…

 

Anderzijds moeten de belastingen voor ondernemingen omlaag terwijl de 1.000 bedrijven met de meeste winst in 2012 slechts 6,17 procent belastingen betaalden, en in ruil niet eens de tewerkstelling in hun bedrijven garandeerden – datzelfde jaar werd hun personeelsbestand met zeven procent afgebouwd. N-VA-begrotingsminister Philippe Muyters heeft last van tellen (“35 en 72 is nog altijd 117”), ook voor de Vlaamse ondernemers. De lastenverlagingen die hij voor hen doorvoerde is om duizelig van te worden. En intussen wil de N-VA onze sociale zekerheid uitkleden. Volgens Bart De Wevers goeroe Theodore Dalrymple haalt de sociale zekerheid mensen niet uit de armoede. Maar terwijl nu 15 procent van de mensen in ons land in armoede leeft, zou het zonder de sociale zekerheid 42 procent van onze landgenoten zijn.

 

Na duidelijk gemaakt te hebben dat de N-VA voor anderen rijdt dan “de hardwerkende Vlaming”, onderzoekt Hostyn hoe het leven is op de door de N-VA bestuurde stadhuizen. Met uiteraard veel aandacht voor Antwerpen, waarbij wel eens geciteerd wordt uit Bartje op het stadhuis, verklaringen van la Homans en verhalen over de Antwerpse politie. Maar ook buiten Antwerpen zijn de exploten van de N-VA pijnlijk. Zoals in Aalst waar de N-VA eraan twijfelt buurtsport verder te zetten omdat er gevechtsport wordt gegeven aan maatschappelijk kwetsbare jongeren, vaak van allochtone afkomst. Terwijl die sporten een meerwaarde hebben voor kwetsbare jongeren, zoals te lezen is in een brochure met een voorwoord geschreven door… Vlaams minister voor Sport Philippe Muyters (N-VA). Of zoals in Sint-Niklaas waar de nr. 2 op de N-VA-lijst vóór de gemeenteraadsverkiezingen zich profileerde rond het thema van meer inspraak geven aan burgers, verenigingen en buurten; schepen van participatie werd; en vervolgens mee dwars lag voor het volksreferendum voor het behoud van de huisvuilophaling als stadsdienst.

 

De gemeentelijke democratie ligt de N-VA nauw aan het hart. Toch als we een N-VA-visietekst van 2004 mogen geloven. “De gemeenten (…) moeten pareltjes van democratie worden. De rol van de gemeenteraad én de betrokkenheid van de gemeentenaar moet verhogen. Een versterking van de representatieve democratie, maar ook een pleidooi voor de participatieve democratie.” Nu de N-VA in 121 van de 308 Vlaamse gemeenten in de bestuursmeerderheid zit, 55 burgemeesters en districtsvoorzitters levert, 271 schepenen en 41 OCMW-voorzitters, is er van meer democratie en meer macht voor de gemeenteraad, op een uitzondering na, niets te merken. Integendeel.

 

In een boek dat bewust niet te lijvig is gehouden kan niet alles verteld worden, hier en daar ontbreekt nog wat ten goede of ten kwade van de N-VA. Hostyn is wel fout wanneer hij stelt dat Patrick Janssens’ baseline ’t Stad is van iedereen overal moest verdwijnen van de nieuwe Antwerpse burgemeester. Alleen op de persmappen en in de digitale communicatie moest ’t Stad is van iedereen onmiddellijk weg. Op briefpapier bijvoorbeeld mocht de vermaledijde slogan blijven tot het briefpapier opgebruikt was. Maar er waren hier en daar mensen die op infoborden bijvoorbeeld spontaan ’t Stad is van iedereen begonnen te overplakken. Bij machtswisselingen zijn er altijd die meer menen te moeten doen dan gevraagd.

 

Het Vlaanderen van De Wever brengt in de eerste plaats in beeld wat ons te wachten staat als de N-VA het helemaal voor het zeggen heeft, maar toont ook de perverse strategie van de N-VA. Hoe Bart De Wever bijvoorbeeld de Amerikaanse econoom Paul Krugman citeert die schreef dat de lange periode van meer dan 540 dagen regeringsvorming waarin België geen regering had, de beste periode ooit was. Voor Bart De Wever is dit een gezagsargument om aan te geven dat best niet bestuurd wordt op Belgisch niveau. Krugman bedoelde echter dat in die periode in ons land niet zo drastisch bespaard werd als elders. Zelf zou Bart De Wever ook zo drastisch besparen. De Wever citeert Krugman zoals het in zijn kraam past, niet hoe de Nobelprijswinnaar economie het bedoelde.

 

Sterk is ook hoe Koen Hostyn in een aantal paragrafen elementaire zaken verduidelijkt. Hoe de sociale zekerheid bijvoorbeeld is opgebouwd door de kracht van de arbeidersbeweging, en wat daarbij de verdienste was van de Vlaamse Beweging. Niets dus. Of waarom staken een democratisch recht is. Verduidelijkingen die geen overbodige luxe zijn met de journalistiek en media van vandaag. Het Vlaanderen van De Wever leest daarenboven vlot, met veelzeggende citaten als inleiding bij de verschillende hoofdstukken en de nodige aandacht die besteed is aan “het op muziek zetten” van de teksten. Bravo.

 

Koen Hostyn, Het Vlaanderen van De Wever, Uitg. EPO - Berchem, 265 bladzijden (en nog 21 bladzijden bronvermelding), 19,90 euro.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: boeken, n-va |  Facebook | | |  Print

‘HET VLAANDEREN VAN DE WEVER’ GRATIS

Het Vlaanderen van De Wever.jpgAls we iets goed vinden, dan willen we dat graag delen. Het Anti-Fascistisch Front (AFF) geeft drie exemplaren weg van het boek Het Vlaanderen van De Wever (foto).

 

Mail ons met de ‘Contacteer me’-knop rechtsboven deze blog. Mail ons jouw naam,  jouw gewoon adres en jouw e-mailadres. Als je één van de drie gelukkigen bent die in de prijzen valt, krijg je uiterlijk aanstaande donderdag 6 maart hiervan bericht.

 

Zoniet kan je volgend weekend naar de boekhandel in jouw buurt om een exemplaar te kopen. Dit is immers een must read. Wil je erbij zijn bij de boekvoorstelling maandag 10 maart in De Roma? Verwittig je komst met een telefoontje naar 03 292 97 40.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: boeken, actie |  Facebook | | |  Print

02-03-14

VLAAMS BELANG JONGEREN EN BLOOD AND HONOUR OP ZONDAG

VBJ-congres 2014 - Tom Van Grieken.jpgRVF - Sint-Katelijne-Waver.jpgAan de extreemrechtse rand van het politieke spectrum kwamen voorbije zondag 23 februari twee groepen bijeen, telkens op een opvallende plaats van samenkomst.

 

Op de negende verdieping van het MAS, het prestigieuze Museum aan de Stroom in Antwerpen, verzamelden om 14.00 uur de Vlaams Belang Jongeren (VBJ). Het motto van de bijeenkomst was Eigen jeugd eerst!, en die slogan moet erg letterlijk genomen worden want het voornaamste feit dat gerapporteerd werd is de vernieuwde samenstelling van het VBJ-bestuur. Tom Van Grieken (foto 1) werd herbevestigd als VBJ-voorzitter. Naast deze kleine Dewinter zetelen nog in het VBJ-bestuur: Luk Raekelboom, Bob De Brabandere, Reccino Van Lommel, Rien Vandenberghe, Glenn Gené, Nils Van Roy, Chloë De Schutter en Annelore Mertens.

 

Daarmee verdwijnen vier leden uit het vorige VBJ-bestuur, met als opvallendste naam Thierry Vanroy die twee jaar geleden opgenomen werd in het VBJ-bestuur met ook nog een lidkaart van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) op zak. Eén van de voorwaarden waaronder het VBJ de beschikking kreeg over de zaal op de negende verdieping van het MAS was dat er niets op de ramen geafficheerd zou worden dat zou wijzen op een politieke bijeenkomst, maar dat verbod lapten de VBJ'ers vierkant aan hun laarzen (foto).

 

Vlakbij Mechelen gaf Racial Volunteer Force (RVF), een afsplitsing van Blood and Honour / Combat 18, om 15.00 uur rendez-vous. Golden vroeger doorgaans tankstations langs grote wegen als plaats van afspraak om vandaar door te reizen naar de eigenlijke plaats van bijeenkomst, in deze tijden met gps’en kan men het verfijnder aanpakken. Plaats van afspraak was deze keer achter een kerkhof in Sint-Katelijne-Waver. Terwijl bij de VBJ Gerolf Annemans en Filip Dewinter de voornaamste gasten waren, was bij de RVF de voornaamste gast Vincent Reynouard, een militante Franse negationist, tegelijk ook katholieke integrist en natuurlijk aanhanger van het nationaalsocialisme (rechts op foto 2).

 

Op de bijeenkomst was er onder andere een boekenstand van Blood and Honour Vlaanderen, terug van niet helemaal weg geweest. Thema van de bijeenkomst was “Eenheid”, zoals ook de affiche aangaf. In de praktijk liep het anders. Een Vlaamse RVF’ster, tevens lid van de Autonome Nationalisten (foto), werd ervan beschuldigd een verraadster te zijn, met iedereen te praten, een informante van de politie te zijn, en meer van dat dat niet geapprecieerd wordt in kringen van neonazi’s. Het is stil waar het nooit waait.

01-03-14

ROT FRUIT EN ROOKBOM VOOR ALLOCHTONE CARNAVALSGROEP

Oilst Nixt.JPGCarnaval Aalst 2013.jpgMet de N-VA die Chistoph D’Haese als burgemeester, Sarah Smeyers als schepen en OCMW-voorzitster en ex-VB’er Karim Van Overmeire als een van de andere schepenen in Aalst levert, is het carnaval daar meer dan ooit gepolitiseerd.

 

Naar aanleiding van de nieuwe machtshebbers op het Aalsters stadhuis pakte de carnavalsgroep Eftepië vorig jaar uit met SS-uniformen (foto 2). In de carnavalstoet morgen voert Eftepië een zwarte Sint-Maarten op, die op een zak OCMW-geld zit terwijl zijn koets getrokken wordt door tien blanke slaven. “We willen aanklagen dat de hardwerkende Vlaming amper iets overhoudt. Terwijl al zijn belastingsgeld naar het profitariaat gaat, zoals de pensioenen van de ambtenaren of het OCMW”, zegt een woordvoerder in Het Nieuwsblad. En misschien wil men ook op een goed blaadje komen bij zij die niet konden lachen met hoe de N-VA vorig jaar neergezet werd?

 

Jozef De Witte, directeur van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding, werd om zijn mening gevraagd. Jozef De Witte: “Er zullen zich hier zeker mensen aan storen. Maar strafrechtelijk is er niets aan de hand. Ze zetten niet aan tot haat en discriminatie. Het is carnaval, ze willen alleen maar choqueren. Een heel ander verhaal zou het zijn mocht die groep nu opnieuw met de Joden lachen en volgend jaar nog maar eens. Dan is er meer gaande, zoals bij de komiek Dieudonné. Zoiets kunnen we niet pikken, maar hier zie ik heus geen graten in. De enige discussie die we kunnen voeren, is er een over smaak. Is dit goede of slechte smaak? De meningen zullen ongetwijfeld verdeeld zijn.”

 

Maar morgen is in de carnavalstoet in Aalst ook een losse groep carnavalisten met een migratieachtergrond te zien: ‘Oilsjt Nixt' (foto 1). “De leden van onze groep zijn allen actief binnen ‘Aalst Mixt’, het samenwerkingsverband van een dertigtal verenigingen en vakbonden dat het samenleven tussen gemeenschappen in Aalst centraal stelt”, zegt José Gavilán. Het thema van de carnavalgroep is gekleurde tewerkstelling. De nieuwe Aalstenaars willen het vooroordeel dat ze 'niet willen werken' wegwerken. Aalst bengelt achteraan inzake de gekleurde tewerkstelling bij stadsdiensten. “Antwerpen telt 12,2 procent personeelsleden met een migratieachtergrond, Leuven 6, Mechelen, 5,5, Gent 5,4 en Aalst maar 1,4 procent.”

 

“Met de naam van de groep ‘Oiljst Nixt’ (vertaald: De stad Aalst doet niks), de kostuums van werkmannen, de bordjes ‘ik wil werken voor de stad Aalst’ en het carnavalslied willen we de draak steken met het personeelsbeleid van de stad Aalst en zeggen wij dat de stad nog een serieus tandje moet bijsteken om van Aalst een stad te maken waar iedereen zich thuis voelt.” So far, so good zou een mens denken: migranten die wíllen werken, die deelnemen aan een oeroude Vlaamse traditie… Die zijn ‘Vlamingen onder de Vlamingen’, zoals het Vlaams Belang voorhoudt dat migranten moeten worden willen ze verder in ons land verblijven. Maar als ze uiteindelijk 'Vlaming onder de Vlamingen' zijn, is het weer niet goed voor de extreme rechterzijde van het Vlaams-nationalisme.

 

In een persbericht zegt de actiegroep Voorpost dat ze “absoluut niet te vinden (is) voor het nieuwe alternatief van de allochtone carnavallisten in Aalst die de naam ‘Oilsjt Nixt’ draagt. Dit is nogmaals het bewijs dat allochtonen steeds weer hun politieke eisen opdringen aan onze bevolking.” Voorpost betwist dat het een vooroordeel is dat allochtonen niet willen werken. Dat is zo. “De feiten zijn er, de cijfers kunnen de realiteit absoluut niet maskeren.” Dat de allochtonen deelnemen aan “Vlaams volksgebruik” als carnaval vindt Voorpost “een brug te ver”. “Stukje per stukje eisen de allochtonen hun politieke plaats op in het maatschappelijk debat zodat onze identitaire en unieke volkscultuur gestaag verdwijnt.”

 

Of ze het echt gaan doen, is misschien iets anders. Facebook is wel eens meer een forum voor grootspraak. Maar in reactie op de Voorpost-persmededeling circuleerden op Facebook enkele opvallende suggesties. De Borgerhoutse Voorpost’er en ex-districtsraadslid voor het Vlaams Belang John Wolf stelt voor naar iedereen van Oiljst Nixt “rotte eieren en rot fruit (te) gooien, een regen van rotzooi dat hun karakter symboliseerd (sic)”. Zijn collega Voorpost’er en Vlaams Belang-gemeenteraadslid in Stabroek Victor Dieltjens stelt op Facebook voor om “rookbommen” te gooien en “een muziekkapel er voor (te) laten lopen met marsmuziek”. De VNJ-muziekkapel in de stoet, dan zou het pas carnaval zijn in Aalst.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: aalst, voorpost, wolf, dieltjens |  Facebook | | |  Print

28-02-14

DE WEEK IN ZEVEN CITATEN (EN EENTJE EXTRA)

N-VA houdt u voor de gek - Café Zeezicht.jpg‘Minister van Agitatie’ Peter Terryn heeft affiches tegen de N-VA laten drukken. In Antwerpen kan je ze ophalen bij café Zeezicht (foto), aan de Dageraadplaats. Voor grote hoeveelheden en/of voor niet-Antwerpenaren: contacteer Peter Terryn via Facebook.

 

Beste heren, heeft u als vaandeldragers van de sociale strijd in Oekraïne al met Oekraïense jongeren uit het arbeidersmilieu (want dat is de overgrote meerderheid van de bevolking) gesproken? Dan hebben zij u ongetwijfeld verteld over de arbeidsomstandigheden in de westerse bedrijven die ginds een vestiging hebben. Over het feit dat voor hen geen sociale zekerheid of pensioenrechten opgebouwd worden, over het feit dat ze vaak zonder of met tijdelijke contracten moeten werken en dat ze bij ziekte gewoon op straat belanden. Ze hebben u ongetwijfeld toevertrouwd dat ze twaalf uur per dag moeten werken en maar acht uur betaald worden, dat ze met dat werk niet voldoende verdienen om rond te komen, en dat het erbarmelijk is gesteld met de rechten voor de vrouwen onder hen.” Anna Oksijoetovitsj en Bart Holvoet (KAJ) vragen of Guy Verhofstadt & Co nu echt denken dat het er de modale Oekraïner om te doen is om bij Europa te horen. Met de werkloosheid in Griekenland en Spanje, Belgische jongeren die jarenlang in interim-werk vastzitten... (De Standaard, 22 februari 2014)

 

“Vlaams Belang was ooit een zweeppartij, maar de zweep is nu versleten.” Politicoloog Carl Devos en professor marketing Luk Walrop vinden dat er niets is aan te merken op de Uw stok achter de deur-campagne van het Vlaams Belang. “De partij heeft zich teruggeplooid op het klassieke doelpubliek, dat met de bokshandschoen van Filip Dewinter is opgegroeid”, maar die boodschap brengt het Vlaams Belang professioneel. Alleen is de zweepfunctie van het Vlaams Belang versleten. (Het Nieuwsblad, 22 februari 2014)

 

“‘Het wordt tijd dat we gaan beseffen dat integratie een ‘en-enverhaal’ is. Het zijn niet uitsluitend de ‘anderen’ die zich moeten integreren. De maatschappij verandert voortdurend. Onze economie hebben we geglobaliseerd, ook daaraan hebben we ons moeten aanpassen. Hetzelfde geldt voor die superdiverse maatschappij van vandaag. Elke mens moét zich aanpassen’, zegt Johannes Faes. ‘Ik mag maar hopen dat we vandaag niet langer de Belgen van vijftig jaar geleden zijn.’” En nog ‘Tourist Lemc’: “Er zijn heus meer precaire situaties dan de dingen die we ons in het hoofd halen over elkaar. Denk maar aan de opwarming van de aarde. Zulke problemen kan je pas aanpakken wanneer je één bent als volk. Pas dan kan een duidelijke boodschap worden gegeven aan de politiek. Zolang die eenheid er niet is, kan de politieke wereld met ons aanvangen wat ze willen. En reken maar dat de kleine man steeds de dupe zal zijn.” (Gazet van Antwerpen, 22 februari 2014)

 

“Staatssecretaris Hendrik Bogaert (CD&V) (gaat) er prat op dat hij ondertussen al dik 11.000 federale jobs heeft geschrapt, terwijl – zo zegt hij – die duts van een Vlaamse minister Geert Bourgeois (N-VA) qua schrappen wel veel praats heeft, maar ocharme niet eens 1.000 Vlaamse ambtenaren de laan heeft uitgestuurd. Samen is dat wel al 12.000 jobs minder. Dat komt qua banenverlies neer op bijna drie keer de sluiting van Ford Genk. Een sociaal bloedbad? Nee, dat heet dan goed bestuur en efficiëntiewinst.” Marc Reynebeau als vaak erg scherpzinning.(dS Weekblad, 22 februari 2014)

 

“Politiek is nu al te vaak louter strategisch denken, te weinig durven en dromen. Een keertje niet alleen een programma opstellen met risicoloze, algemeen aanvaarde punten, het kan geestesverruimend zijn.” Het Nieuwsblad-commentator Peter Mijlemans over de SP.A die tegen de wens van de partijtop in de legalisering van cannabis in het verkiezingsprogramma heeft opgenomen. (Het Nieuwsblad, 24 februari 2014)

 

“Als ik die voorstellen lees, dan voel ik me bijna terug op ons N-VA-congres." N-VA-minister Philippe Muyters was te gast bij het Verbond van Belgische Ondernemingen waar hij een reeks eisen voorgeschoteld kreeg die hem vertrouwd in de oren klonken. (Meerdere online kranten, 24 februari 2014)

 

“Ik ben niet van plan om de leden en de kiezers van Vlaams Belang voor eeuwig uit te sluiten. Voor mij blijft het denkbaar dat die partij ooit evolueert naar een volledig fatsoenlijke partij, zonder bruin randje. Ik hóóp zelfs dat dat gebeurt, liever vroeger dan later.” Is N-VA-parlementslid en schepen en OCMW-voorzitster in Aalst Sarah Smeyers naïef, dom of is het erger? (De Standaard, 26 februari 2014)

 

“We hebben meer uurwerken en tijdmeters dan ooit maar we hebben geen tijd meer.” Koen Hostyn is econoom én filosoof. Een bespreking van zijn boek Het Vlaanderen van De Wever kan je maandag op deze blog lezen. (Het Vlaanderen van De Wever, blz. 34)

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

27-02-14

“DE MENSEN WIJSGEMAAKT DAT ER 6.000.000 JODEN VERDWENEN”

Syrisch jongetje.jpgTim Vanackere.JPGDe foto van een Syrische kleuter die moederziel alleen door woestijn stapt, bezorgde veel mensen vorige week een krop in de keel. Maar de werkelijkheid was anders dan het leek (foto 1).

 

Door de massale en snelle verspreiding van beelden ontbreekt vaak de context. Zo blijkt de Syrische jongen niet alleen door de woestijn te lopen. De eerste foto, die de wereld rondging, zoomt in op de jongen. Maar als je het volledige plaatje bekijkt, zie je dat hij deel uitmaakt van een groep vluchtelingen die op weg is naar Jordanië. Blijft dat Marwan, zo heet het jongetje, een van de naar schatting een miljoen kinderen is die de hel van zijn land is ontvlucht. In zijn geval betekende dat een lange tocht door de barre woestijn, samen met zijn familie.

 

“Daarom is het werk van vorsende journalisten, van wie het metier steeds meer op de helling staat door de vloedstroom van gratis nieuws en de druk van adverteerders, zo belangrijk”, argumenteerde vorige week Chams Eddine Zaougui in De Standaard. De journalisten kunnen de beelden in hun context plaatsen en mediagebruikers uitnodigen om meer te weten te komen over de realiteit achter die beelden. Maar niet iedereen denkt er zo over. Neem nu de Autonome Nationalisten. Het commentaar op hun Facebook-pagina was: “Zo hebben ze toen de mensen wijsgemaakt dat er 6 000 000 joden verdwenen waren, dat was een verkeerde interpretatie!?!”

 

In een later commentaar luidt het: “(…) de zoveelste manipulatie door de media (in dit geval CNN) die gecontroleerd worden door de zionistische maffia!”. We zijn de anti-Joodse commentaren in het BBET-tijdschrift en de BBET-website kwijt, maar nu krijgen we ze op de Facebook-pagina van de Autonome Nationalisten. Minder onderbouwd dan bij de BBET-collega’s – het intelligentieniveau is duidelijk minder dan bij de vorige generatie neonazi’s – maar even verwerpelijk. Foto 2: Een Autonome Nationalist bij een betoging op 16 februari vorig jaar. Onder de sjaal gaat een grote witte snor en een Dendermondse cafébaas schuil.

26-02-14

VERKOPER NAZISPUL TESSENDERLO: LICHT VEROORDEELDE RACIST

Nazi-attributenverzamelaar.jpgSS-dolk.jpgEen ongeluk komt nooit alleen, en verkoop van nazi-spullen ook niet. De man die voorbije zondag op de tweedehandsbeurs De Zwarte Markt (what’s in the name?) in Tessenderlo nazi-attributen verkocht, blijkt een Antwerpenaar te zijn die in 2009 veroordeeld werd voor racisme. Hij vergeleek zijn Turkse buurman met “hondenstront” en kreeg hiervoor slechts een lichte straf.

 

Gealarmeerd door Joods Actueel, blad dat gecontacteerd was door een verontruste bezoeker van De Zwarte Markt, nam de politie zondag de inboedel in beslag van Leopold B. (74 j.). “Vlaggen, T-shirts, attributen met hakenkruisen en afbeeldingen van Adolf Hitler werden meegenomen”, weet politiecommissaris Eric Raymaekers. Volgens Gazet van Antwerpen liep de handelaar in 2005 voor dezelfde feiten al eens tegen de lamp. De krant laat ook de handelaar aan het woord. “Ik sta al 30 jaar op De Zwarte Markt en het is altijd mijn bedoeling geweest om te provoceren, om het debat aan te zwengelen”, zegt Leopold B. aan Gazet van Antwerpen. “Het heeft lang geduurd voor er iemand over gestruikeld is. Ja, ik verkoop vlaggen met een Keltisch kruis, attributen met afbeeldingen van Hitler en T-shirts van White Power. Maar er hingen ook T-shirts met de opdruk Black is beautiful, maar daar wordt niets over gezegd.”

 

Volgens dezelfde krant heeft de handelaar “connecties met de extreemrechtse organisatie Blood and Honour en werd (hij) in 2009 door de Antwerpse strafrechter veroordeeld tot tien jaar cel voor ‘een burenruzie met racistische inslag’. L.B. had zijn Turkse buurman vergeleken met ‘hondenstront’.” Dat laatste klopt. Wij hebben er in 2009 trouwens over bericht. Bij de rechtbankzitting zei Leopold B. nog meer. “Meneer de rechter”, begon hij. “Die mensen daar (hij bedoelde de Turkse buren, nvdr.) zijn voor mij hondenstront. Ik wandel er met een boog omheen. Kennissen uit het extreemrechtse milieu wilden de Turk in de Schelde gooien, maar ik heb dat afgeraden. We moeten de rivier niet nog meer vervuilen!” Na zijn woordje uitleg tegen de rechter, richtte hij zich nog tot de procureur: “Jullie zijn veel te links en vormen de voedingsbodem van extreemrechts.”

 

Maar Gazet van Antwerpen vergist zich over de strafmaat. Volgens ons archief kreeg Leopld B. geen “tien jaar cel”, maar slechts tien maanden cel mét uitstel. De Turkse buurvrouw van Leopold B. vond dit maar niets. “Dit schrikt niet af. Dit is geen strenge voorbeeldstraf”, zei ze na de uitspraak van de rechtbank. Het is niet duidelijk of er nadien effectief in beroep is gegaan tegen het vonnis, maar dat Leopold B. dan tien jaar cel in plaats van tien maanden met uitstel zou gekregen hebben is onwaarschijnlijk. Of verkoop van nazi-spullen strafbaar is, is niet duidelijk. “Wapens en munitie, geneesmiddelen en edelmetalen” mogen niet verkocht worden zegt de federale overheidsdienst Economie. De verkoop van nazi-spullen zou een inbreuk kunnen zijn op de antiracismewetgeving die stelt dat het verboden is om aan te zetten tot racisme, maar dan moet bewezen worden dat dát de bedoeling was van de verkoop.

 

In Nederland is al meermaals uitspraak gedaan over het bezit van extreemrechtse symbolen. De regel is daar dat bezit van extreemrechtse symbolen niet strafbaar is, tenzij ze gebruikt worden in een extreemrechtse context. Bij betogingen bijvoorbeeld. Een gelijkaardige redenering volgt men in ons land in verband met racisme. In 2011 werd Eddy Hermy, boegbeeld van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA), veroordeeld voor racistische uitspraken op een ‘jeugdcongres’ in 2009. Volgens Hermy was zijn toespraak niet meer dan een samenraapsel van wat Rik Van Cauwelaert in Knack had geschreven, maar de rechtbank oordeelde dat de context waarin de uitspraken gedaan waren helemaal anders was. De rechtbank verwees daarbij naar de bij het ‘congres’ optredende groepen (waarvan twee uit het Blood and Honour-circuit, nvdr.), de Hitlergroeten die er met een verborgen camera gefilmd werden, de stickers die er verkocht werden, de andere toespraken zoals die van de Duitser Axel Reitz…

 

Overigens is het niet alleen op De Zwarte Markt in Tessenderlo dat nazi-spullen verkocht worden. Op een paar honderden meters van het Antwerps stadhuis kan je nu nog nazi-vlaggen, nazi-eretekens, nazi-emblemen om op kledij te naaien, enzomeer kopen zoals wij proefondervindelijk deden en hier gemeld hebben in 2012. Op neonazistische discussiefora was te lezen dat er ook dolken met de slogan van de SS Meine Ehre heisst Treue te koop waren (foto 2). De uitbater van de winkel in Antwerpen bevestigde ons dat hij die inderdaad verkocht heeft. Alleen bleken het namaakdolken te zijn, en om die reden werden ze nadien niet meer ingekocht door de handelaar. Het waren wel neonazi’s, en niet zomaar liefhebbers van militaire spullen, die de dolken kwamen kopen. Niet wetend dat het namaakspul was.

 

In elk geval, de lichte straf die Leopold B. kreeg voor zwaar racistische uitspraken heeft hem niet tot betere inzichten gebracht. Zo ook bij de BBET-veroordeelden. De lichte straffen hebben veroordeelden niet aangezet het hierbij te laten. Vijf veroordeelden gaan in beroep in de hoop om over een jaar of zo volledige vrijspraak te krijgen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: racisme, tessenderlo, antwerpen, blood and honour, bbet |  Facebook | | |  Print

25-02-14

DE ANDERE KOEN DILLEN OP DE N-VA-LIJST

Koen Dillen.jpgDe andere Koen Dillen.JPGVoorbije zaterdag heeft de N-VA de kandidatenlijsten voor de Vlaamse en federale parlementsverkiezingen op 25 mei vastgelegd – aan de Europese lijst wordt blijkbaar nog gesleuteld. Een verrassende naam op die lijsten is de naam van de tweede lijstduwer voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers in Antwerpen. Die lijst wordt getrokken door Bart De Wever, lijstduwer is huidig N-VA-fractieleider in de Kamer van Volksvertegenwoordigers Jan Jambon. Tweede lijstduwer – en dus opvallend in beeld als je de kandidatenlijst bekijkt – is Koen Dillen.

 

Koen Dillen (49 j., foto 1) kent iedereen die ook maar enigszins geïnteresseerd is in het Vlaams-nationalisme als zoon van Vlaams Blok-stichter Karel Dillen. Zoals zowat iedereen ten huize Karel Dillen (dochter Marijke Dillen, schoonzoon Pieter Huybrechts die huwde met dochter Greet Dillen) lag een job in de politiek weg voor Koen Dillen. Van 2003 tot en met 2009 was hij Europarlementslid voor het Vlaams Blok/Belang. Hij was ook gemeenteraadslid in Antwerpen en Schoten, en nu is hij personeelslid van het Europees Parlement als medewerker van Frank Vanhecke. Koen Dillen volgde het politiek parcours van Frank Vanhecke door in de zomer van 2011 op te stappen bij het Vlaams Belang. Toen omwille van de liquidatie van Francis Van den Eynde en zijn Belfortploeg, maar eerder dreigde Koen Dillen al met opstappen als de voor negationisme veroordeelde Roeland Raes zou buitengegooid worden bij het Vlaams Belang. Roeland Raes mocht bij het Vlaams Belang blijven, Koen Dillen bleef toen ook.

 

Na het overlijden van Marie-Rose Morel had Koen Dillen goede contacten met Bart De Wever voor het schrijven van een hagiografie over Marie-Rose Morel. Schrijven doet Koen Dillen wel meer. Jarenlang als ‘Guitry’ voor de Frankrijk-rubriek in ’t Pallieterke, als ‘Vincent Gounod’ voor een biografie over François Mitterand, als ‘Maarten Van der Roest’ voor een biografie over Nicolas Sarkozy, en onder eigen naam als nog een boek over een Franse collaborateur moest geprezen worden in ’t Pallieterke. Alhoewel er een goede verstandhouding is tussen Bart De Wever en Frank Vanhecke/Koen Dillen is het te link om één van beiden op de kieslijsten van de N-VA te zetten. Herinner je de heisa die ontstond toen bleek dat ex-VB’er Jurgen Ceder op de N-VA-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Dilbeek stond. Jurgen Ceder zag uiteindelijk af van zijn plaats op de lijst. Maar de N-VA zou niet de partij van de kracht van verandering zijn als ze geen alternatief had, en ze plaatst nu een andere Koen Dillen op de goed zichtbare tweede lijstduwersplaats in Antwerpen.

 

Dé Koen Dillen van de N-VA (foto 2) is een 51-jarige huisarts uit Mol. Hij is N-VA-gemeenteraadslid in Mol, provincieraadslid en in de Molse afdeling van de N-VA verantwoordelijke voor de communicatie. Voor de parlementsverkiezingen in 2010 werd hij door de N-VA opgevist uit het Volksunie-verleden en op de Senaatslijst was hij meteen goed voor 26.509 voorkeurstemmen. In zijn vrije tijd is deze Koen Dillen behalve sporter (afstandloper, alpinisme) ook actief als ontwikkelingssamenwerker in de Braziliaanse sloppenwijken. Naast zijn twee dochters heeft hij ook nog twee Braziliaanse adoptiezonen. Een heel ander profiel dus dan de beruchte zoon van. In Mol heeft hij het allicht niet nodig om zich te onderscheiden van de in Schoten wonende zoon van, maar nu hij in de hele provincie Antwerpen opkomt is het best dat er geen verwarring mogelijk is. Misschien zich profileren als 'De andere Koen Dillen'? Zoals de Herentalse mobiliteitsexpert Kris Peeters zich profileert als ‘De andere Kris Peeters’.

 

Overigens, over Jurgen Ceder (50 j.) hierboven gesproken. Deze ex-VB’er, nu N-VA’er is dit weekend in een nieuwe relatie vader geworden van een zoontje. Reinaart, 50 cm lang en precies 3 kg wegend bij de geboorte. Peter van Reinaart Ceder is Frank Vanhecke. Jawel, dé Frank Vanhecke. Geen N-VA-naamgenoot. De ene is nog wel aanvaard als N-VA’er, de andere is te besmet om N-VA’er te kunnen worden, maar vriendschapsbanden blijven bestaan.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 25 mei, dillen, ceder, vanhecke |  Facebook | | |  Print

24-02-14

ANTIFASCISTISCHE AGENDA

AFF-actie 1989.jpgIn het buitenland (Frankrijk, Nederland, Griekenland…) is het anders, maar in eigen land verliest extreemrechts aan belang. Dat blijkt uit de resultaten van het Vlaams Belang (24,2 % van de stemmen bij de verkiezingen in 2004, 12,6 % bij de verkiezingen in 2010, 7 à 8 % bij de jongste kiespeilingen). Dat blijkt uit het uitblijven van Blood and Honour-concerten (het laatste concert in ons land dateert van 1 oktober 2011). Dat blijkt uit de meest op Facebook gedeelde AFF-artikels (zie hieronder).

 

Maar onderschat nooit je tegenstander. Het Vlaams Belang scoort bij verkiezingen altijd beter dan bij peilingen, en als de N-VA pluimen gaat verliezen is het niet zeker dat de stemmen dan naar democratische politieke partijen zullen gaan. Voorbije zaterdag was er nog een Blood and Honour-concert in Engeland, en gisteren was er nog een internationale bijeenkomst van Racial Volunteer Force (een afsplitsing van Blood and Honour / Combat 18) in Vlaanderen.

 

Het is dus goed dat er nog actie gevoerd wordt tegen racisme, rechtsextremisme en fascisme. Hier de agenda voor de volgende dagen:

-       Van vandaag, 24 februari, tot en met aanstaande zaterdag: Week tegen racisme en fascisme, Gent.

-       Woensdag 26 en donderdag 27 februari: Tentoonstelling De Laarzen van de Leeuw, Gent.

-       Woensdag 26 februari: Lezing De actualiteit van het fascisme, Antwerpen.

-       Donderdag 20 maart: Anti-NSV betoging, Antwerpen.

 

Foto: Aankondiging van een AFF-actie tegen de intrede van tien Vlaams Blok-gemeenteraadsleden in de Antwerpse gemeenteraad op 3 januari 1989. Het aantal Vlaams Blok-gemeenteraadsleden steeg toen in Antwerpen van twee naar tien, later werden het er zelfs nog twintig. Intussen zijn het er in Antwerpen nog maar vijf. De AFF-actie op 3 januari 1989 bracht een drieduizend betogers op de been.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, rvf |  Facebook | | |  Print

TOP-50 VAN MEEST OP FACEBOOK GEDEELDE AFF-ARTIKELS

2013,actieAFF-woordvoerder Ed Steffens en zijn chef-blog waren gisteren, zondag 23 februari, te gast in het programma Voorwaarts!? bij Radio Centraal. Om een uur lang te praten over verleden en heden van het Anti-Fascistisch Front (AFF).

 

Daarbij kwam, helemaal op het einde, ter sprake welke artikels het meest in de smaak vallen bij de bezoekers van deze blog. We kunnen het aantal bezoekers per artikel niet achterhalen, maar weten wel hoe dikwijls een artikel op Facebook is gedeeld en vandaar een veelvoud aan nieuwe lezers vindt. Bij Radio Centraal werd natuurlijk niet de hele Top-50 geciteerd. Die krijg je hier. De Top-50 van 2013. Na de titel/link vind je telkens de datum waarop het artikel gepubliceerd is en het aantal keren dat het gedeeld is op Facebook.  

 

1.     Het leven zoals het is: de Antwerpse politie (23.11.2013, 720 x)

2.     GAS-boetes: De dubbele tong van Bart De Wever (19.12.2013, 498 x)

3.     “Harde aanpak AEL oorzaak radicalisering” (19.6.2013, 326 x)

4.     De diepere betekenis van de Venetiaanse leeuwen-das (1.10.2013, 313 x)

5.     Opnieuw pionierswerk in Brugge (30.5.2013, 264 x)

6.     N-VA’er Karim Van Overmeire op VB-feestje (28.8.2013, 179 x)

7.     N-VA kopieert steeds meer Vlaams Blok (22.8.2013, 174 x)

8.     Rappers en communisten (bijna) ten huize van Bart De Wever (21.1.2013, 163 x)

9.     Bart schreef een brief (3.10.2013, 150 x)

10.  Besparingen? N-VA is royaler voor zichzelf dan de PS (11.2.2013, 149 x)

11.  Vannacht 75 jaar geleden: de ‘Kristallnacht’ (9.11.2013, 139 x)

12.  Stop ook het politiek misbruik van de GAS-boetes (29.5.2013, 130 x)

13.  Swastika tatoeage onder pak Grieks parlementslid (13.8.2013, 110 x)

14.  Extreem-rechts doodt in Parijs (6.6.2013, 106 x)

15.  Bartje op het stadhuis (15) (26.6.2013, 103 x)

16.  Zwijgt me van de Vlaamse kwestie (10.11.2013, 98 x)

17.  En op het Antwerps stadhuis (27.3.2013, 96 x)

18.  UKIP, de nieuwste Vlaams Belang-vrienden (12.8.2013, 82 x)

19.  De blauwe konijnen van de N-VA (15.12.2013, 79 x)

20.  De week in zeven citaten (en eentje extra) (27.9.2013, 78 x)

Waar het gedrocht zich verschuilt (8.5.2013, 78 x)

22.  “Grotesk en belachelijk dat Bart De Wever zoiets zegt” (10.2.2013, 73 x)

23.  De Vlaamse vrienden van de Apartheid (2) (8.12.2013, 66 x)

24.  Vlaams Belang: Naar de volgende verkiezingsnederlaag (23.10.2013, 65 x)

25.  Hoe reageren op Liesbeth Homans & Co ? (21.8.2013, 58 x)

26.  Deur opnieuw dicht voor Bart Debie (17.4.2013, 57 x)

27.  Na Franse dode: “Er zullen meer die linkse mummie volgen” (7.6.2013, 51 x)

Autonome Nationalisten: wie is Joachim ? (18.2.2013, 51 x)

29.  Nieuwe-Vlaamse Ambras: de serie (14.9.2013, 50 x)

30.  N-VA: Nieuwe-Vlaamse Ambras (8.7.2013, 49 x)

31.  “Racisme? Jullie doen alsof het een gruwel is.” (18.8.2013, 48 x)

32.  NSV-colloquium verplaatst naar Antwerps VB-lokaal (29.11.2013, 47 x)

33.  Politie adviseert nu negatief over N-SA-betoging (24.3.2013, 46 x)

34.  Franse regering ontbindt extreemrechtse verenigingen (14.7.2013, 45 x)

35.  White Power-pieten (27.10.2013, 44 x)

           De ratten zaten in de val (2.5.2013, 44 x)

37.  Morgen: Betoging tegen het GAS-systeem (25.10.2013, 39 x)

De Wever en Dewinter, elk op hun manier (30.9.2013, 39 x)

De week in zeven citaten (en eentje extra) (29.3.2013, 39 x)

Druk in Leuven (4.3.2013, 39 x)

41.  Autonome Nationalisten betogen op geboortedag Adolf Hitler (1.4.2013, 38 x)

42.  Meer dan een voortand kwijt met de N-VA (30.10.2013, 37 x)

           Heusden-Zolder: N-VA-schepen de laan uitgestuurd (5.9.2013, 37 x)

           Intussen bij het Vlaams Belang in de Westhoek (5.8.2013, 37 x)

45.  De Vlaamse vrienden van de Apartheid (1) (7.12.2013, 35 x)

Gouden Dageraad-militant in zee gezwierd (6.4.2013, 35 x)

47.  Goed zo. Geen extreem-rechts concert in Herentals (12.9.2013, 34 x)

48.  Bartje op het stadhuis (20) (16.12.2013, 32 x)

           Eddy Hermy en zijn ‘N-SA’-vrienden (17.3.2013, 32 x)

50.  NSV verwelkomt de erfgenamen van het fascisme (18.11.2013, 29 x)

Mano Mundo gedwongen te stoppen (13.10.2013, 29 x)

Nieuwe Waalse neonazistische groep NS Wallonie (26.3.2013, 29 x)

 

De Top-50 weerspiegelt de interesses van de bezoekers van deze blog. Op 1., 2. en 3. artikels over het arrogante optreden van de Antwerpse politie en haar chef, burgemeester Bart De Wever. De N-VA is goed voor vijf artikels in de Top-10. Het eerste artikel louter over het Vlaams Belang staat pas op 24. Het meest gedeelde artikel over de Autonome Nationalisten vinden we op 27. Het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) van Eddy Hermy duikt pas op 33. voor het eerst op. Hun groot voorbeeld, Gouden Dageraad, staat op 13. als eerste buitenlandartikel. De avonturen van Tanguy Veys “Tot bloedens toe” vallen net buiten de Top-50. Wat beter is dan de avonturen van Tomas Boutens en andere BBET’ers die niet eens de Top-100 halen.

 

Het neemt niet weg dat de kwaliteit van onze verslaggeving over het voor racisme, negationisme en terrorisme veroordeelde BBET geloofd werd door bevoorrechte waarnemers. Over BBET en andere neonazi's zullen we trouwens blijven berichten. Hoe (on)populair ze ook mogen zijn. We doen wat moet.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 2013, actie |  Facebook | | |  Print

23-02-14

VERDEELD OVER EXTREEMRECHTS IN OEKRAÏNE

Dmitryo Jarosh - Pravy Sektor.jpgEddy Hermy.jpgDe drie ‘oppositieleiders’ in Oekraïne – Arseni Jatsenjoek van de Vaderlandpartij, Vitali Klitsjko van Oedar (= ‘Stoot’) en Oleh Tahnbok van het extreemrechtse Svoboda – zijn vrijdag op het Maidanplein in Kiev op gefluit en boegeroep ontvangen toen zij de duizenden demonstranten op de hoogte brachten van het akkoord met president Viktor Janoekovitsj.

 

De in Duitsland wonende ex-bokskampioen Klitsjko werd bij zijn toespraak zelfs onderbroken door een extreemrechtse activist. De extreemrechtse demonstranten op het Onafhankelijkheidsplein eisten luidkeels het ontslag van Janoekovitsj voor zaterdag (= gisteren, nvdr.) 10 uur. Zoniet, luidde het, zal het presidentieel paleis ‘gewapenderhand worden bestormd’. Oproerkraaier van dienst was Dmitryo Jarosh (aan de micro op foto 1), leider van het fascistische Pravy Sektor (Rechtse Sector) een anti-Russische, antisemitische en hypernationalistische beweging die, net als Svoboda, oorlogsmisdadiger Stepan Bandera als een held ziet en het Oekraïense fascisme uit de jaren veertig wil doen herleven via etnische zuiveringen.

 

Voor een deel van extreemrechts in België (Nation, Autonome Nationalisten…) deugen Svoboda noch Pravy Sektor. Toen Kris Roman (Nation, maar vooral bekend van zijn hobbyclub Euro-Rus) vrijdag op Facebook een filmpje online zette van Svoboda-militanten die een katholieke kerk bestormden, gaf Kris Roman als commentaar: “Ultra-nationalisten vallen kerk aan, net zoals Lenin en Trotski dat 100 jaar geleden deden.” En wat is er erger dan vergeleken worden met communistische leiders? Niets toch. Christian Berteryan (Autonome Nationalisten) beaamde: “Van een kerk blijf je af, dat doe je gewoon niet!” De Nederlander Ben van der Kooi, beschuldigd van brandstichting bij een moskee maar uiteindelijk hiervan vrijgesproken, mengde zich nog in de discussie maar moskees aanvallen is een andere kwestie.

 

Ook voor de neonazi’s van Pravy Sektor heeft Kris Roman geen goed woord. Vorige maand schreef Roman al op zijn website:  De oppositie bestaat uit een vreemd allegaartje van rariteiten. Men vindt er liberalen samen met ultra-nationalisten en zelfs neonazi's. De meeste van de neonazi's zouden ten tijde van het Derde Rijk zelf in een kamp verzeild geraken wegens slecht gedrag. Deze neonazi's zouden in het systeem waar ze voor staan absoluut niet kunnen handelen zoals ze nu in Oekraïne doen.” Kris Roman die oproept tot respect voor het gezag, het is altijd ontroerend. Voor de actievoersters van Femen en voor antifascisten (1, 2, 3) heeft Kris Roman minder respect. De deur voor de oppositie op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev ging natuurlijk helemaal dicht toen Nation-chef Hervé Van Laethem een foto van een gehoofddoekte opposante ontdekte.

 

Meer dan door afkeer van ultranationalisten en neonazi’s is de positie van een deel van extreemrechts in ons land bepaald door de aanhankelijkheid voor Rusland, waar de intussen afgezette president Janoekovitsj blijk van gaf. Democratisch verkozen in 2010 ontpopte Janoekovitsj zich tot een dictator van het ergste soort, die alle protest criminaliseerde en spijts een bestand met scherp liet schieten op zijn eigen volk. Bij Nation komt men echter niet verder dan: “Bien sûr, le président ukrainien est loin d’être un exemple, Vanzelfsprekend, de Oekraïense president is verre van een voorbeeld.” Er zijn er die al sterker veroordeeld zijn door Nation.

 

Extreemrechts zou echter extreemrechts niet zijn als er niet een franje van extreemrechts is die er anders over denkt. Zowel het Nieuw-Solidaristisch Alternatief van Eddy Hermy, als de Autonome Nationalisten van Christian Berteryan en Nation van Hervé Van Laethem  kanten zich tegen de oppositie tegen de Syrische president Bashar al-Assad. Over de oppositie in Oekraïne lopen de menigen uiteen.

 

Het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) van Eddy Hermy (foto 2) steunt het fascistische Pravy Sektor wél. Eddy Hermy gisteren in een Brief aan de kameraden op Maidan: “De opstand in Oekraïne is voor een deel gerechtvaardigde en legitiem al zeker als men zoals de kameraden van de Right Sector de juiste accenten legt. De strijd tegen de politieke elites van het geld en de corruptie – dat is ook onze strijd – net zoals de strijd tegen de verloedering van morele waarden dat is. Strijd om zelfbeschikkingsrecht van volkeren en het recht de door de elites georganiseerde invasie van vreemdelingen tegen te gaan, dat is eveneens een doel dat we met de mensen van de Right Sector delen. We hebben dus veel gemeenschappelijke doelen en idealen met de Oekraïense kameraden, doelen waarvoor het de moeite waard is om te vechten… en te sterven.”

 

Aan allen die er zo over denken, kunnen we alleen maar zeggen: follow your leader.

22-02-14

NSU: PROCESDAG 85. HET AANGEPAST MONOPOLYSPEL

Pogromlg.jpgBeate Zschape.jpgMet de Duitse gründlichkeit die ontbrak om de neonazi’s van Nationalsozialistischer Untergrund (NSU) op te sporen, wordt nu blijkbaar de NSU-rechtszaak gevoerd. Op procesdag 85 werd deze week het Monopolyspel getoond (foto 1) dat bij een huiszoeking in 1998 ten huize twee NSU’ers gevonden werd.

 

Tussen 9 september 2000 en 6 april 2006 werden in Duitsland negen, voornamelijk Turkse, migranten vermoord met telkens hetzelfde wapen. De Duitse politie ging er vanuit dat de moorden gepleegd werden door de Turkse maffia die geld vroeg voor de bescherming van de winkeliers, of dat de moordenaars behoren tot nationalistische splintergroepen uit Turkije of elders. Aan rechts-extremistische groeperingen werd niet gedacht. Toch waren het leden van een van die groeperingen die de moorden pleegden, en ook nog eens veertien bankovervallen om in hun levensonderhoud te voorzien. In 2007 werd daarbij een politieagente neergeschoten, met een gericht schot in het hoofd. Een collega politieagente overleefde een schot in het hoofd, maar is nu levenslang gehandicapt. De NSU is ook verantwoordelijk voor twee, mogelijk drie, bomaanslagen.

 

Na een misgelopen bankoverval op 4 november 2011 schieten de NSU’ers Uwe Bönhardt (34 j.) en Uwe Mundlos (38 j.) elkaar een kogel door het hoofd na eerst de caravan waarin ze verblijven in brand te steken. Hierover gealarmeerd geeft het derde NSU-lid, Beate Zschäpe (foto 2, 36 j.), zich een paar dagen later aan bij de Duitse politie. Niet echter zonder eerst het huis waar de drie NSU’ers laatst leefden in Zwickau met een bom te vernielen. Tussen het puin van de woning vindt de politie dvd’s waarin te zien is hoe de NSU’ers de buitenlanders vermoord hebben, een spijkerbom maakten die in 2004 in een vooral door Turken bewoonde straat in Keulen tweeëntwintig gewonden maakte, enzomeer. En dat allemaal op Pink Panther-muziek, met het roze stripfiguurtje ook nog eens gemonteerd tussen de walgelijke beelden door.

 

De politie wist dat ze met Bönhardt, Mundlos en Zschäpe niet met gewone burgers te doen had. In 1996 werd Bönhardt betrapt bij een anti-Joodse actie, en werden bij hem wapens gevonden. In 1998 werden bij een huiszoeking bij Mundlos en Zschäpe onder andere wapens gevonden, een verboden Duitse oorlogsvlag en het Monopolyspel dat deze week in de rechtszaal ter sprake kwam. In een garage in de buurt, die door Zschäpe gehuurd werd, vond de politie ook nog eens rechts-extremistisch propaganda en materiaal om bommen te maken. Hierna verdwijnen Bönhardt, Mundlos en Zschäpe van de politieradar. Alhoewel ze in de jaren nadien financieel en materieel geholpen werden door het rechts-extremistisch en neonazistisch milieu, en in dit milieu in Duitsland véél infiltranten van politiediensten rondlopen.

 

Op 6 mei  2013 startte in München de rechtszaak tegen Beate Zschäpe en vier van haar handlangers. Het Monopolyspel dat deze week getoond werd, werd Pogromly genoemd. Naar de pogroms, gewelddadige klopjachten op Joden in Rusland en Oost-Europa. SS-tekens en hakenkruizen vrolijken het spelbord op. De vier treinstations die je op elk Monopolyspel vindt, zijn vervangen door de namen van vier concentratie- en vernietigingskampen: Auschwitz, Dachau, Ravensbrück en Buchenwald. Ook de Kans- en Algemene Fonds-kaarten zijn aangepast. Met een van de kaarten bijvoorbeeld word je beloond met 2.000 Reichsmark omdat je met een machinepistool vocht tegen “een horde rode luizen”. Winnaar wordt wie zoveel mogelijk steden Jodenvrij krijgt. Het spel werd verkocht voor 100 Duitse Mark (51,13 euro).

 

Volgens de openbare aanklager hielp Beate Zschäpe bij het bedenken van het spel waarmee mensen "op een verraderlijke wijze zich identificeren met de genocide op de Joden in het Derde Rijk”. Het spel is in 1997 ontworpen. De opbrengst van de verkoop ging, volgens de openbare aanklager, naar de NSU'ers. Beate Zschäpe woont de rechtbankzittingen wel bij, maar weigert één woord te zeggen.

00:02 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: duitsland, nsu |  Facebook | | |  Print

21-02-14

DE WEEK IN ZEVEN CITATEN (EN EENTJE EXTRA)

Liesbeth Homans - Reyers Laat.JPGDeze week is ons meer bijgebleven wat níet gezegd werd, dan wat wél gezegd werd. In Reyers Laat bijvoorbeeld testte Lieven Van Gils uit in welke mate Liesbeth Homans (foto) een ‘Margaret Thatcher met Antwerpse tongval’ is. Zijn scherpste vraag was een verwijzing naar de werkloosheidsuitkeringen die de N-VA na twee jaar wil stoppen. La Homans mocht uitleggen dat ze die uitkeringen wel wil verhogen “zodat ze nauwer aansluiten met het vorig loon”, na twee jaar volgen een “activeringsjaar” en een leefloon dat de N-VA wel nog wil verhogen tot aan de armoedegrens. And that was it. Dat je om dat leefloon te krijgen eerst financieel uitgekleed wordt… dat vertelde la Homans er niet bij en er werd ook niet op gewezen door de Reyers Laat-presentator. Wat werd deze week wél nog gezegd?

 

“Natuurlijk krijgen ze niet alle wapens terug, want oorlogstuig kan je uiteraard niet regulariseren. Het gaat voornamelijk om jacht- en sportwapens.” Alhoewel veroordeeld voor terrorisme krijgen de BBET’ers de meeste in beslag genomen wapens terug. Niet de UZI-machinepistolen en kalasnikov’s AK-47, maar of dat volstaat om ons gerust te stellen? (Het Laatste Nieuws, 14 februari 2014).

 

“Op de foto staat een blik met knikkers erin. Ze hebben toebehoord aan Anne Frank. Voor ze onderdook, zomer 1942, gaf ze die nog snel ‘in bewaring’ aan een buurmeisje. (…) Onmiddellijk wilde ik ze zien, de marbels van Anne Frank. Maar toen doken weer de eeuwige zeikerds op. De twitteraars. De opinisten. De columnisten. In koor waren sommigen het erover eens: die historische knikkers waren ‘triviaal, sentimenteel en overdreven’. ‘Straks’, zo spuugde er zelfs één, ‘krijgen we nog de onderbroek van Anne Frank.’ Wie het verschil niet ziet tussen de herinnering aan een onderbroek en aan knikkers, heeft de memorie van een kikkervis.” Bernard Dewulf heeft goede herinneringen aan knikkers én respect voor Anne Frank. (dS Weekblad, 15 februari 2014)

 

“Wie Valentijn viert met beton en fijn stof kan nooit een duurzame relatie met gezondheid en mobiliteit uitbouwen.” De PVDA reageert op poëtische wijze op het zogenaamd Valentijnsakkoord dat de Antwerpenaren opzadelt met het BAM-tracé. Vroeger waren reacties minder omslachtig. Zoals in: “Geen gezeik, iedereen rijk”. (Het Nieuwsblad, 15 februari 2014)

 

“Meister denkt dat zelfs Christoph Blocher, de steenrijke industrieel en beroemdste SVP-politicus, niet had verwacht dat het voorstel het zou halen. ‘Het was partijpolitieke strategie, populariteit zoeken. Nu ze onverwacht echt gewonnen hebben, moet dat lastig zijn voor Blocher, want zijn eigen bedrijf kan niet zonder buitenlandse knowhow.’” Volgens de Zwitsers bedrijfsleider Marcel Meister heeft SVP-boegbeeld Christoph Blocher in zijn eigen oog gestoken met het volksreferendum dat nipt (50,3 % van de stemmen) alle immigratie in Zwitserland verwerpt. Tot hij in 2003 verkozen werd voor de Zwitserse Bondsraad leidde Christoph Blocher EMS-Chemie dat vestigingen heeft in tweeëntwintig landen en vier continenten. In 2003 verkocht Blocher zijn meerderheidsbelang in EMS-Chemie aan zijn vier kinderen. (dS Weekblad, 15 februari 2014)

 

“Toen (Edward) Snowden nog voor de CIA werkte, lag op zijn bureau geen Bijbel, maar de Amerikaanse Grondwet. Die garandeert recht op de vrije meningsuiting en vrije pers (1st Amendment), het recht op privacy (4th Amendment), het verbod op foltering (8th Amendment). Sinds ‘9/11’ (en president Bush) negeert Amerika deze principes. Obama’s beleid bracht, ondanks zijn belofte voor Change, weinig beterschap. (…) De grootste democratie verbant en bedreigt iemand die haar op haar principes wijst.” Tinneke Beeckman hoopt dat West-Europa klokkenluider Edward Snowden asiel verleent als zijn asiel in Rusland op 1 augustus eindigt. (De Standaard, 17 februari 2014)

 

“Het leger van de DDR heette niet toevallig Nationale Volksarmee, jawel NVA.” De N-VA’ers Peter De Roover en Zuhal Demir geven toe dat het letterwoord NVA niet altijd een goede reputatie heeft. (De Standaard, 17 februari 2014)

 

“Echt verwerpelijke dingen heb ik niet gezien. Dat had ik wel toen ik zo’n tien jaar geleden ‘Vlaamse Choc’ maakte, een docu over het Vlaams Blok. Toen was ik blij dat ik ’s avonds naar huis kon gaan: back to normality.” Peter Boeckx brengt de Vlaamse rijken in The Sky is the Limit in beeld, zijn draaidagen bij het Vlaams Blok waren een ergere beproeving. (Humo, 18 februari 2014)

 

“Uit gegevens van de website votewatch.eu blijkt dat de populairste politici op Twitter in het Europees Parlement uitblinken in afwezigheid. Bij zogenaamde ‘roll call’-stemmingen behoort de top vier Twitter ((Marine) Le Pen, (Jean-Luc) Mélenchon, (Eva) Joly en (Nigel) Farage) tot de vijftig meest afwezige Europarlementsleden.” Marine Le Pen is het Europarlementslid met de meeste volgers (199.102), maar actief zijn in het parlement waarin ze verkozen is… Dat is wat anders. (Knack, 19 februari 2014)

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

20-02-14

NAMEN VAN RECHTERS NOG ALTIJD IN GEHEUGEN GEGRIFT

sociaal,vsv,morel,de winter,verreycken,van walleghemVSV-Nieuwjaarsreceptie 2014.jpgHet Hof van Cassatie bevestigde op 13 januari 2014 dat vakbonden leden mogen uitsluiten wanneer die opvattingen aanhangen en uitdragen die regelrecht indruisen tegen de standpunten van die vakbond. Het is de logica zelve, maar het Vlaams Belang dacht er anders over. En men is er de namen van rechters niet vergeten.

 

De zaak over het mogen uitsluiten van Vlaams Belang'ers als vakbondslid ging aan het rollen toen Lieve Van den Berghe, lid van de ACV-bediendenvakbond LBC-NVK, in 2006 op een Vlaams Belang-kandidatenlijst voor de Vlaamse parlementsverkiezingen bleek te staan. Als voorzitster van de Gulden Sinjoren, die jaarlijks een enkel door politici van het Vlaams Belang bezochte 11 juli-viering inricht in Antwerpen, viel Lieve Van den Berghe niet op. Met haar kandidatuurstelling voor het Vlaams Parlement was dat natuurlijk anders. Met respect voor alle daarbij horende procedures en beroepsmogelijkheden werd Lieve Van den Berghe geschrapt als vakbondslid omdat de standpunten van het Vlaams Belang onverzoenbaar zijn met de standpunten van het ACV/LBC-NVK.

 

Op aanstoken van de zogenaamde vakbondscel van Marie-Rose Morel stapte Lieve Van den Berghe naar de rechter. Er volgde een jarenlange procedureslag. In een slotarrest van 28 februari 2011 verklaarde het Hof van Beroep dat het het recht is van ACV/LBC-NVK om te stellen dat een vakbondslid anti-vakbondsstandpunten inneemt door kandidaat te zijn voor het Vlaams Belang, en om die reden leden uit te sluiten. De zogenaamde vakbondscel, nu onder aanvoeren van Rob Verreycken, raadde Lieve Van den Berghe vervolgens aan om naar het Hof van Cassatie te stappen. Maar ook daar kreeg ze het deksel op de neus. Uitsluiten is in zo’n geval geen beslissing ‘buiten proportie’, meent het Hof van Cassatie. 

 

De Vlaamse Solidaire Vakbond (VSV) roept nu alle Vlaams-nationalisten op om “de ouderwetse traditionele vakbonden de rug toe te keren en te kiezen voor ons, het enige Vlaams-nationalistische alternatief. Wij strijden mee tegen de monopoliepositie van de traditionele vakbonden en voor eerlijke en open sociale verkiezingen, want wat is de meerwaarde van sociale verkiezingen als men enkel kan kiezen tussen drie belgicistische kleurvakbonden?” In één adem roept men ook op om “de belgicistische deelorganisaties van het ACW en co te verlaten en te kiezen voor Vlaams-nationalistische alternatieven zoals het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds. Een overtuigde Vlaams-nationalist hoort niet thuis bij deelorganisaties zoals de CM (...).”

 

“Om misverstanden te vermijden”, besluit de VSV, “willen we er nog op wijzen dat de Vlaamse Solidaire Vakbond een niet-partijgebonden, onafhankelijke vakbond is die alle Vlaams-nationalisten wil verenigen over de partijgrenzen heen”. Er mag al eens gelachen worden. De VSV is gevestigd in de lokalen van het Vlaams Belang aan het Madouplein in Brussel. De nieuwbakken voorzitter, Wim De Winter, is een Vlaams Belang-personeelslid. De vorige VSV-voorzitter, Rob Verreycken, natuurlijk ook. En dan durft men beweren dat de VSV “een niet-partijgebonden, onafhankelijke vakbond” is?! De reactie op het arrest van het Hof van Cassatie was al evenzeer op zijn Vlaams Belangs.

 

Men zal zich herinneren dat Gerolf Annemans bij de veroordeling van het Vlaams Blok als een racistische partij (foto 1) in 2004 dreigend zei: “De namen van de rechters staan in het geheugen van deze jurist gegrift.” Toen hij acht jaar later Vlaams Belang-partijvoorzitter werd, bagatelliseerde Gerolf Annemans die uitspraak als gedaan in “een emotioneel moment”. Gedaan en vergeten? Toen vorige week het arrest van het Hof van Cassatie bekend geraakte, citeerde voormalig Vlaams-Blokparlementslid Roeland Van Walleghem op Facebook de zeven namen van de Nederlandstalige kamer van het Hof van Cassatie. “Let op de 4de naam: SMETRYNS! Dat was de voorzitter van het Hof van Beroep in Gent die het Vlaams Blok veroordeelde! Hij kreeg daarvoor een promotie bij het Hof van Cassatie. Een ander arrest zou verwonderlijk geweest zijn!”

 

Aansluiten bij de VSV kan voor slechts 12 euro. Men kan er nog wel wat volk gebruiken (foto 2: de VSV-nieuwjaarsreceptie dit jaar). Je komt er echter evenzeer in een 'kleurvakbond' terecht. Op een ander bekijkt men de zaken door een groene, rode of blauwe bril, hier door een geelzwarte bril.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sociaal, vsv, van den berghe, morel, verreycken, van walleghem |  Facebook | | |  Print

19-02-14

VLAAMS BELANG VERSLIKT ZICH IN EIGEN CAMPAGNES

Anke Van dermeersch - VB bijt terug.JPGMet al het nieuws over de gezondheidstoestand van Bart De Wever en de blote rug van Elio Di Rupo zou het nog uit de aandacht verdwijnen, maar het voorbije weekend geraakten enkele interessante peilingen en onderzoeken bekend.

 

Natuurlijk zijn peilingen slechts peilingen, en is de enige peiling die echt telt die van de verkiezingen op 25 mei als we zowel Vlaams, federaal als Europees gaan stemmen. Peilingen geven wel trends aan. Bij de jongste peiling van VTM, De Morgen, RTL-TVI en Le Soir haalt de N-VA 32,3 procent van de stemmen. Bij de laatste verkiezingen voor het Vlaams Parlement, in 2009, behaalde de N-VA nog maar 13,3 %. Bij de federale verkiezingen in 2010 kreeg de N-VA reeds 28,4 procent van de stemmen. De vooruitgang in de Kamer van Volksvertegenwoordigers is dus niet zo groot, in het Vlaams Parlement zullen velen plaats moeten maken voor de Nationale Volksarmee van Bart De Wever.

 

Het Vlaams Blok krijgt 7,6 % in de peiling. Bij de verkiezingen voor het Vlaams Parlement in 2009 behaalde het Vlaams Belang nog 15,3 % van de stemmen, en bij de federale verkiezingen in 2010 nog 12,6 % van de stemmen. In sommige provincies, met voorop West-Vlaanderen, komt de kiesdrempel in zicht. In die provincie(s) zou het Vlaams Belang geen enkele verkozene meer hebben. Geen erg natuurlijk, want het Vlaams Belang stemde in met de invoering van kiesdrempels. Als de peiling de uitslag van de verkiezingen wordt, zou een Europese zetel voor lijsttrekker Gerolf Annemans er ook niet in zitten (in 2009 nog twee zetels), en in de Kamer van Volksvertegenwoordigers zou het Vlaams Belang van 12 naar 6 volksvertegenwoordigers terugvallen.

 

Dat de N-VA graag de lakens wil uitdelen in alle regeringen is bekend. Als het echter aan de kiezers van de mogelijke coalitiegenoten afhangt, dan blijft de N-VA na 25 mei in de oppositie. Uit de peiling blijkt dat 58 % van de kiezers van de CD&V en Open VLD een Vlaamse regering zonder de N-VA wil. Federaal is er ook een voorkeur om het zonder de N-VA te doen. Uit IPSO-onderzoek naar de stemmotivatie in 2010 blijkt dat de staatshervorming slechts op de 9de plaats staat bij de bekommernis van mensen (op 1. stond werk, op 2. pensioenen, op 3. gezondheidszorg, op 4. justitie en politie, op 5. sociale zekerheid, op 6. migratie en integratie, op 7. belastingen en begroting, op 8. economie). Voor een staatshervorming moet men de N-VA dus ook niet aan de macht brengen.

 

Peilingen zijn slechts peilingen, maar bij ’t Pallieterke maakt men zich toch ongerust over de resultaten van het Vlaams Belang. “Als u het ons vraagt, schort er iets aan de strategie en de communicatie van de partij. De ene week lanceert ze een nationale pre-electorale campagne (een stok achter de deur), om twee weken later al te starten met een nieuwe campagne om illegalen naar huis te krijgen. Ergens tussenin trekt Anke Van dermeersch nog wat aandacht naar zich met provocerende affiches rond vrouwenbesnijdenis. Over het nogal bloederige beeldmateriaal hoorden we in onze onmiddellijke omgeving geen enkel positief woord. Nochtans, al die mensen zijn ook tegen islamitische vrouwenverminking.” ’t Pallieterke vergeet dan nog de Vlaams Belang bijt terug-campagne die begin januari gelanceerd werd (foto).

 

In paniek doet men wel eens aan overacting.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 25 mei |  Facebook | | |  Print

18-02-14

ACTIE: WEEK TEGEN RACISME EN FASCISME

Week tegen racisme en fascisme.JPGVolgende week maandag start aan de universiteit van Gent een week tegen racisme en fascisme. Zoals al gemeld is er woensdag en donderdag de tentoonstelling De Laarzen van de Leeuw te zien. Intussen is ook de rest van het programma bekend. Op twee na vinden alle activiteiten plaats in de Blandijn, Blandijnberg 2 in Gent.

 

Maandag 24 februari:

Antropoloog Rik Pinxten en literatuurwetenschapper Bart Keunen over neonationalisme (20.00 uur, auditorium D)

 

Dinsdag 25 februari:

Historicus Lieven Soete en AFF-militant Luc Van De Weyer over de geschiedenis en de opkomst van het historisch en hedendaags fascisme (20.00 uur, auditorium B)

 

Woensdag 26 februari:

Tentoonstelling De Laarzen van de Leeuw (10.00 - 20.00 uur, lokaal 0.28)

Getuigenissen van Getting the Voice Out en van uitgeprocedeerde Afghaanse vluchtelingen over de strijd van de ‘sans papiers’ (12.00 - 14.00 uur, lokaal 6.09)

Volkskeuken + Afterparty (18.00 uur, Café Molotov)

Film: La marche (20.00 uur, auditorium D)

 

Donderdag 27 februari:

Tentoonstelling De Laarzen van de Leeuw (10.00 - 20.00 uur, lokaal 0.28)

Open discussie over vrije meningsuiting en antifascisme (13.00 - 15.00 uur, lokaal 6.09)

Activist Bleri Lleshi en advocaat-auteur Raf Jespers over verrechtsing en de controlestaat (20.00 uur, auditorium A)

 

Vrijdag 28 februari

Open discussie over de toekomst van het antifascisme (13.00 - 15.00 uur, lokaal 6.09)

 

Zaterdag 29 februari

Bezoek aan het Verzetsmuseum in Anderlecht

 

Inrichters: Comac en Anarchistisch Kollektief Gent. Op de website van deze laatste vind je een plannetje en andere aanduidingen over bovengenoemde lokalen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, gent |  Facebook | | |  Print

17-02-14

FILM: VLAAMSE PIONIERS VAN HET MIGRANTENWERK

Vlaamse pioniers van het migrantenwerk.jpgVandaag, 17 februari, is het dag op dag vijftig jaar geleden dat ons land een akkoord tekende met Marokko en Turkije voor de tewerkstelling van nieuwe arbeidskrachten. In de brochure Vivre et Travailler en Belgique luidde het: “Arbeiders, wees welkom in België. Wij Belgen, zijn gelukkig dat u ons Uw krachten en verstand komt aanbieden. Maar wij wensen ook dat dit nieuwe leven zou bijdragen tot Uw geluk.” Aan dat laatste werd weinig gedaan door de Belgische overheid – daarover zo dadelijk meer. Vorige week ging in De Roma in Borgerhout een film in première die verhaalt hoe de eerste Marokkaanse mensen onthaald werden in Borgerhout. Een hartverwarmende, en regelmatig grappige, film.

 

Piet Janssen, boegbeeld van het eerste integratiecentrum, het Centrum voor Buitenlandse Werknemers (CBW), en later actief op kabinetten van CVP-ministers en bij het Vlaams Minderhedencentrum, is één van de mensen die in de documentaire Vlaamse pioniers van het migrantenwerk aan het woord komt. Piet Janssen: “We waren allemaal betrokken bij de Derde Wereld (Piet Janssen en andere pioniers van het migrantenwerk waren aanvankelijk actief in een project rond Haïti, nvdr.), maar toen stond de Derde Wereld plots bij ons op de stoep. We zagen deze mannen verloren lopen. Ze kwamen hier op uitnodiging van de overheid, maar niemand die hen begeleidde. Het ging om heel praktische zaken, zoals waar moesten ze gaan wonen? Ik herinner me dat we in het begin vooral bezig waren met het zoeken van een fatsoenlijke slaapplaats voor deze mensen.”

 

“We”, dat zijn dan Piet Janssen en zijn broer Geert; Miel Vervliet die ook al in de Derde Wereldbeweging actief was, pater Frans Martens die in de zomer één maand in de haven ging werken en daar kennismaakte met een eerste Marokkaanse arbeider; ‘Milouda’ die een platenzaak uitbaatte en zoveel vertrouwen uitstraalde dat ze regelmatig briefomslagen met geld in bewaring kreeg als arbeidsmigranten even over en weer naar Marokko gingen; Mark Van Mol die na een schoolactiviteit niet bij de pakken bleef zitten en zich onder andere het Arabisch eigen maakte; zuster Andrea, Simone Verstraeten en Hedwig Van der Velde – de twee laatsten gewone huisvrouwen die zich met veel praktische zin bekommerden om de in Borgerhout gedropte Marokkanen. Langs Marokkaanse kant waren Sadik Akhandaf, Mohamed Bouchikhi, Naima Annouri en het gezin waarin Fatima Bali opgroeide sleutelfiguren om de integratie te bevorderen.

 

Waren de eerste Marokkaanse en Turkse ‘gastarbeiders’ bestemd om in de Limburgse koolmijnen te gaan werken, een paar jaren later waren ze ook welkom bij bedrijven als de Metallurgie in Hoboken en General Motors in Antwerpen. Begin jaren zeventig was echter ook de tijd dat aan de deur van café’s bordjes hingen als ‘Verboden voor honden en Noord-Afrikanen’. Tegelijkertijd was er een grote bekommernis en solidariteit. Piet Janssen: “De arbeidsmigranten wilden een gebedsruimte. In onze zoektocht naar een oplossing hebben we toen zelfs even overwogen om de crypte van de kerk op ’t Laar in te richten als moskee. Dat bleek om praktische redenen onhaalbaar, maar we zijn wel een tapijt uit de kathedraal gaan ophalen om in een tijdelijke gebedsruimte te leggen. De ramadan viel toen half november - half december. De bisschop vond het prima als we het tapijt maar tegen Kerstmis terugbrachten.”

 

In Vlaamse pioniers van het migrantenwerk halen de sleutelfiguren herinneringen op over die beginjaren, wat bij de première vorige week regelmatig op gelach onthaald werd. Iemand vertelt in de film hoe ze leerde dat bij Vlamingen een ‘ja’ een ‘ja’ is, maar bij Marokkanen is het ‘Insjallah’ (= ‘Als God het wil’). Een ander was door zijn ouders verwittigd zich niet met Marokkanen in te laten, want die waren berucht voor het “doodsteken van mensen”. Wie Marokkanen de vervoegingen van werkwoorden wilde bijbrengen in Algemeen Beschaafd Nederlands werd door de Marokkanen gecorrigeerd, want op het werk hadden ze die vervoegingen in het plat Antwerps gehoord. Een ambtenaar vond de geboorteplaatsen te langdradig om over te schrijven in zijn register en hield het bij slechts het eerste woord, dat echter niet meer was dan het Arabisch voor ‘gehucht’…

 

Bij de receptie achteraf doken nog meer verhalen op. Zoals hoe men in Nederland een methode ontdekte om Nederlands aan te leren. Piet Janssen: "Nu zou men die methode afgrijselijk vinden, maar toen was het het enige dat we konden vinden." Stadsambtenaar Roger Delqueue kopieerde het boekje massaal om het te verdelen bij het stedelijk onderwijs en tegen de papierprijs te verkopen aan het katholiek onderwijs. Want ja, in die tijd waren er nog geen verplichte inburgeringcursussen. Piet Janssen: “Pas in het begin van de jaren negentig is er werk gemaakt van een integratiebeleid. Dat is bijna dertig jaar nadat de eerste arbeidsmigranten hier aankwamen. Wie spreekt over het failliet van de multiculturele samenleving wijs ik op de kostbare tijd die verloren is gegaan. De toenmalige minister van Onderwijs (Daniël Coens, nvdr.) is zelfs door Europa veroordeeld omdat ons land te weinig werk maakte van integratie van anderstaligen in het onderwijs.”

 

Sindsdien zijn stappen vooruit gezet. Maar dertig jaar non-beleid, dat blijft men voelen. De film die Chis Schillemans en Mohammed Ihkan over de pioniers van het migrantenwerk maakten is een hommage aan die pioniers en een eyeopener over wat solidariteit vermag. Gemonteerd als een vlotte aaneenschakeling van menselijke getuigenissen, is het in feite ook een aanklacht. Waren er niet Piet, Geert en anderen geweest, de integratie van de arbeidsmigranten zou er nu nog slechter voorstaan. De film Vlaamse pioniers van het migrantenwerk duurt 1u20', is zeer geschikt voor een nabespreking en kan voor school- en andere voorstellingen geboekt worden bij Communicatie in Beeld.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: borgerhout, cultuur, sociaal |  Facebook | | |  Print

16-02-14

BRUGGEN TUSSEN EXTREEMRECHTS EN NEONAZI’S

Illegaal-campagne - Annemans.jpgRacial Force Volunteer - Unity Day 23 februari 2014.jpgOnder de kop Bloed, Bodem en Oogkleppen publiceert dS Weekblad, de zaterdagse bijlage van De Standaard, dit weekend een artikel over extreemrechts en de blinde vlek in terreurbestrijding.

 

In het editoriaal Diep diep zwart schrijft journalist Filip Rogiers: “’Open je ogen voor extreemrechts ze sluit’. U kent hem wellicht nog wel, die slogan uit de vroege jaren 90. Hij raakte ter linkerzijde in zwang tijdens de opkomst van het Vlaams Blok. Die partij, vandaag Vlaams Belang, was in die jaren nog ruiger bruinzwart dan vandaag. Al waagt ze zich met haar deze week gelanceerde campagne tegen illegalen opnieuw op dat hellend vlak tussen de gespierde vrije meningsuiting en het aanzetten tot haat. ‘Illegaal?’, vraagt de partij vanop 20 m²-affiches. ‘Ga naar huis of naar de gevangenis!’ (foto 1, met op de campagnewagen partijvoorzitter Gerolf Annemans die van het Vlaams Belang een properder partij zou maken).

 

“LOL? Niet echt. Vlaams Belang is niet de enige politieke partij die het populistisch-identitaire denken tot op en over de grens van het humane rekt. (…) Natuurlijk, er liggen nog vele Rubicons tussen een erg fors wij/zij-discors enerzijds en haatmisdrijven anderzijds. Maar zeker is wel dat ook een lone wolf altijd wel ergens op een steppe graast. Duitsland is zich daar recent pijnlijk van bewust geworden, nadat was gebleken dat de politie 13 jaar lang over het bestaan van een moordende, fascistische terreurgroep, de Nationalsocialistischer Untergrund (NSU), heen had gekeken. De alertheid voor terreur van uiterst rechts was onder meer in Beieren afgestompt door de dominantie aldaar van het salonfähige rechts-conservatieve denken over homo’s en migranten.

 

“Geert Wilders wist ook van niets toen Anders Breivik toesloeg. En ook Vlaams Belang speelde Manuel – I know nothing – toen Hans Van Themsche op pad trok. Is het kort door de bocht om het een met het ander te verbinden, het is net zo goed flauw om de ultieme consequenties van sommige ideologieën te verdonkermanen.” In Bloed, Bodem en Oogkleppen zegt Jozef De Witte, directeur van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding: “Er is vanuit extreemrechtse hoek een sfeer gecreëerd waarin zo’n Hans Van Themsche kon gaan denken dat hij op applaus zou kunnen rekenen als hij vreemdelingen vermoordde. Vlaams Belang zegt dan dat het om een ‘zot’ gaat. En Anders Breivik was er ook zo één. Maar het is wel toevallig dat die zotten niet de eerste de beste neerschieten. Ze zijn blijkbaar toch niet zo gek dat ze niet op voorhand hun doelwitten weten te selecteren.”

 

Bloed, Bodem en Oogkleppen is geschreven naar aanleiding van de veroordeling van de neonazigroep Bloed - Bodem - Eer - Trouw op 7 februari, maar sluit ook aan bij de actualiteit. In de slotparagraaf luidt het: “neonazigroep Racial Volunteer Force blaast op 23 februari verzamelen voor een 'European Unity Day: Day for linkings between white peoples and commonworks' (foto 2). Waar? Ergens in Vlaanderen. Code diep diep zwart.” Wie zijn die Racial Volunteer Force? Het is een afsplitsing van een afsplitsing van het internationale neonazistisch netwerk Blood and Honour. Van het in 1987 opgerichte Blood and Honour splitste in 1992 het gewelddadige Combat 18 af, en van Combat 18 splitste in 2002 vervolgens Racial Volunteer Force (RVF) af, met de Brit Mark Atkinson als voornaamste figuur. RVF heeft onder andere afdelingen in Engeland, Frankrijk, Nederland en Vlaanderen – al opereert die laatste niet altijd onder de naam RVF.

 

In Vlaanderen valt RVF deels samen met enkele figuren van de Autonome Nationalisten. Een ‘nieuwe’ groepering die vorig jaar het licht zag nadat hun kopstuk Christian Berteryan eerder het Odal-Aktiekomitee animeerde, maar daarna uit beeld verdween wegens een celstraf voor bankovervallen. Op 16 februari 2013 hielden de Autonome Nationalisten in Brugge een eerste betoging. Ze probeerden ook nog op 20 april – de geboortedatum van Adolf Hitler – te betogen, maar zowel in Waregem als in Turnhout werd hen dat niet toegelaten. Donker donker zwart gezelschap dus, maar ‘Autonome Nationalisten’ klinkt positiever dan ‘Racial Volunteer Force, Raciale vrijwilliger kracht’ waartoe een aantal leden van de Autonome Nationalisten behoren en/of ermee sympathiseren.

 

Augustus vorig jaar publiceerden wij een foto van de jaarlijkse Oostfrontersherdenking in Stekene, georganiseerd door de Vlaams-nationalistische jeugdbeweging VNJ en de Heelnederlandse actiegroep Voorpost. Op de foto is een SS-helm te zien, getuigenis van een herdenking van de ‘SS-helden’ en spelende VNJ-kinderen op de achtergrond. Dát eerbetoon kwam van een groep RVF’ers, RVF dat trouwens internationaal had opgeroepen om naar de Oostfrontersherdenking in het onooglijke Stekene te gaan. Niet voor het eerst trouwens. Het strafste is dat op geen enkele foto die Voorpost jaarlijks vrijgeeft van de Oostfrontersherdenking een RVF’er te zien is. Ze zijn er wel, maar de buitenwereld mag het niet weten.

 

Bezieler van de Oostfrontersherdenking-waar-neonazi's-welkom-zijn-als het-maar-niet publiek-bekend-geraakt is Hugo Pieters, oud-VNJ-verbondsleider en voorzitter van de Vlaams Belang-afdeling Sint-Niklaas. Als het gaat over bruggen tussen het Vlaams Belang en neonazi's valt natuurlijk ook de naam van Bert Deckers, Vlaams Belang-personeelslid en hoofdredacteur van RechtsActueel. De inkt van het BBET-vonnis was nog niet droog of hij vergoelijkte de BBET-acties en nam naar aanleiding van het BBET-proces het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding in het vizier. Het verbaast natuurlijk niet. Bert Deckers liet eerder al weten meer problemen te hebben met het Anti-Fascistisch Front (AFF) dan met Blood and Honour, en Bert Deckers en BBET-kopstuk Tomas Boutens werden al eerder gesignaleerd als actieve Facebook-vrienden.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour, bbet, rvf, voorpost, deckers |  Facebook | | |  Print