12-11-13

"TOT BLOEDENS TOE"

Tanguy Veys + Tony Frats bij Tirolerstube Edelweiss.jpgTot bloedens toe.jpgVlaams Belang-parlementslid Tanguy Veys is omwille van echtscheidingsperikelen van Gent naar Blankenberge verhuisd, en dat weten ze inmiddels in de meest Antwerpse kuststad.

 

Het Vlaams Belang is in de gemeenteraad teruggevallen van drie naar nog slechts één verkozene, maar met Tanguy Veys als die enige verkozene eindigden de eerste gemeenteraadszittingen dit jaar in Blankenberge pas in het holst van de nacht. Het huishoudelijk reglement moest aangepast worden opdat de verkozenen nog op een menselijk uur naar huis kunnen. De plaatselijke horeca heeft de komst van Tanguy Veys ook gevoeld, met Veys onder andere als bezoeker van de Tirolerstubbe Edelweiss (foto 1, Tanguy Veys in Tirolerpak). De door toeristen drukbezochte kuststad haalde met Tanguy Veys ook de cartoons van Canary Pete, maar of ze daar in Blankenberge blij om moeten zijn is wat anders.

 

Terwijl overal in het land de wapenstilstandherdenking op 11 november sereen verlopen is, was het gisteren in Blankenberge even anders. Het Vlaams Belang zou met een Vlaamse Leeuwvlag aanwezig zijn. Het zint de Vlaams Belang’ers niet dat het stadsbestuur van Blankenberge bij de herdenking geen aandacht heeft voor het Vlaamse aspect bij Wereldoorlog I. Noch tijdens de toespraken, noch tijdens de optocht en plechtigheden. Enkel Belgische vlaggen worden meegedragen; enkel de Brabançonne wordt gespeeld. “Vlaams Belang wenst sereniteit te bewaren en te respecteren, maar hoopt signaal te geven aan de in een duister verleden ooit nog Vlaamsgezinde leden van het college van burgemeester en schepenen”, luidde het in een persmededeling.

 

Die laatste sneer droeg er niet toe bij dat Tanguy Veys en zijn kornuiten met hun Vlaamse Leeuwvlag welkom waren op de wapenstilstandplechtigheid, en ze werden dan ook door de politie verzocht de plechtigheid te verlaten. Dat Tanguy Veys zich daartegen verzette en daarbij enige theatraliteit niet schuwde, zal niemand verbazen. Maar Tanguy Veys had geluk: in de schermutseling schramde hij zijn rechterhand (foto 2) zodat Veys een foto ervan onmiddellijk via Twitter en Facebook de wereld kon insturen met de mededeling dat hij “tot bloedens toe” het slachtoffer is van politiegeweld op bevel van de burgemeester van Blankenberge. Gelukkig was Veys’ rechterhand toch niet te erg verwond, want de gewonde stuurde nog meer dan tien tweets over het incident de wereld in.

 

Iemand die “tot bloedens toe” gewond is, daar stellen wij ons doorgaans toch wel ergere zaken bij voor. Maar Tanguy Veys kon met zijn geschramde hand de nodige (nouja) sympathie opwekken. Ene Willy Moens wist op Facebook: “De politie is een belgicistische politie en die moet volledig van het toneel verdwijnen en er moet een Vlaamsgezinde politie worden opgericht.” Autonome Nationalisten-kopstuk en Gouden Dageraad-aanhanger Christian Berteryan bood meteen “versterking” aan tegen dat Tanguy Veys het nog eens wil wagen zich ergens ongevraagd te mengen met de Vlaamse Leeuwvlag. Arm Vlaanderen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: veys, blankenberge, berteryan |  Facebook | | |  Print

11-11-13

VLAAMS BELANG GEEFT EEN LAP(T)OP

Geef er een lap op - Affiche.jpgPersconferentie Vlaams Belang.JPGHet Vlaams Belang weet geen blijf met haar geld. Nog maar pas zijn de affiches met de blote benen van Anke Van dermeersch verdwenen of het Vlaams Belang pakt uit met een cartoon van Fré (Frederik Pas, broer van VB-fractieleidster in de Kamer van Volksvertegenwoordigers Barbara Pas). Elio Di Rupo voorgesteld als een bromvlieg waar je met het Vlaams Belang een mep op kan geven (foto 1).

 

De sperperiode voor de volgende verkiezingen begint op 25 februari 2014. Tot dan hebben politieke partijen de kans om met grote affiches kiezers te overtuigen. Na de anti-islamcampagne bekostigt het Vlaams Belang nu een campagne tegen Elio Di Rupo. In februari komt er nog een derde precampagne. Bij het VB, lange tijd de rijkste partij en nu de na de N-VA de rijkste partij, hoeft niet te kijken op kosten. Filip Dewinter mocht het begin vorige week al uitleggen in dS Avond: “Wij komen minder aan bod in de media dan andere partijen. Dus moeten we wel op deze manier met onze kiezers communiceren.”

 

Wat Dewinter zegt is natuurlijk niet helemaal waar. Vorige week haalde maar één partij de krant omwille van een rijverbod en een geldboete voor te snel rijden van een van haar mandatarissen. Het Vlaams Belang met Tanguy Veys. De ironie wil dat een voornaam- én familienaamgenoot óók een rijverbod en een geldboete voor te snel rijden kreeg. In dezelfde regio dan nog. Waardoor er even verwarring was in een krant, maar de twee Tanguy Veys’en hebben hetzelfde op hun kerfstok. Dewinter voorts over de reden voor zijn campagne tegen Di Rupo: “Ik stel vast dat de N-VA de strijd tegen Di Rupo op een lager pitje zet. De partij gaat niet voluit.” Het is natuurlijk maar de perceptie van Filip Dewinter.

 

De organisatieverantwoordelijke van het Vlaams Belang vervolgt: “Di Rupo is de public enemy number one van het Vlaams Belang.” Maar oproepen om iemand plat te meppen, is dat er niet over? Filip Dewinter: “We hebben bewust niet voor een hard beeld gekozen. Het is geen foto van een vlieg met een foto van Di Rupo’s hoofd. Het is een tekening, een cartoon. Het is wat ludiek, je kunt er om glimlachen. Toch is de boodschap ook weer zeer duidelijk.” Het is waar: je kunt er om glimlachen.

 

Donderdag volgde de persconferentie waar de jongste precampagne officieel werd voorgesteld. Gerolf Annemans mocht mee aanschuiven, naast Filip Dewinter. We leerden dat er 483 20 m²-borden afgehuurd zijn voor de campagne; advertenties volgen in De Zondag (gisteren, nvdr.), P-magazine, Knack en Trends; 10.000 raamaffiches verspreid worden; 2.400.000 brochures in brievenbussen gestopt worden én 220.000 ‘Geef er een lap op-vliegenmeppers’ verdeeld worden. Filip Dewinter (foto 2) en Gerolf Annemans toonden de vliegenmeppers op de persconferentie. Vliegenmeppers nu het al herfst is en we naar de winter toe gaan, en we niet meer lastig gevallen worden door vliegen: de timing is even uit het oog verloren bij het kiezen van het nieuwste VB-gadget.

 

Partijvoorzitter Gerolf Annemans trapte met zijn voeten vierkant in de val die de makers van het VIER-programma De ideale wereld hadden gespannen door iemand op de persconferentie een vraag te laten stellen over de laptops die het Vlaams Belang weggeeft. Het is te zien in een hilarisch filmpje dat De ideale wereld maakte (2’30”, Filip Dewinter is verbaasd over de vraag, Gerolf Annemans verduidelijkt). Hun naam getrouw deden de mensen van De ideale wereld het nodige om de affiches Geef er een lap op te veranderen in het positievere Geeft ieder één laptop. Een Facebook-pagina geeft ruimte aan de misnoegde VB-leden die geen laptop krijgen (Anke Van dermeersch, Marijke Dillen…), want de laptops zijn er enkel voor nieuwe leden.

 

Je kan zelf aan de slag om de Vlaams Belang-affiches bij te werken tot een positievere affiche. De mensen van De ideale wereld hadden een hoogtewerker nodig om een Vlaams Belang-affiche bij te werken, maar voor de affiche op foto 1 bijvoorbeeld kan je de klus klaren met een eenvoudige ladder. De lichtreclames bijwerken is natuurlijk moeilijker.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, annemans, veys, media |  Facebook | | |  Print

10-11-13

ZWIJGT ME VAN DE VLAAMSE KWESTIE

Wannes Van de Velde.jpgVandaag precies vijf jaar geleden, op 10 november 2008, is Wannes Van de Velde overleden.

 

Als eerbetoon aan Wannes Van de Velde publiceren we vandaag een van zijn liederen, uiteraard ook opgenomen in het vorige maand verschenen lijvig Het Groot Liedboek. Het lied Zwijgt me van de Vlaamse kwestie. Uit 1972, maar brandend actueel. Nu meer dan ooit nu de N-VA in een aantal steden en gemeenten aan de macht is en de partij zich voorbereidt op de volgende machtsgreep. (Foto: Wannes Van de Velde bij het 0110-concert in Antwerpen, in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in 2006.)

 

Wanneer ik door de rijke Vlaamse gouwen ga

en zie hoe dat de Vlamingen zonder pardon

voor dollars en voor ponden hun eigen land

            verpesten,

spreekt dan maar Frans en zwijgt me van de

            Vlaamse kwestie.

 

Wanneer ik overal de bossen zie vergaan

en puinen zie waar straten zouden moeten staan

en fiere steden treuren op d’armzalige resten,

spreekt dan maar Frans en zwijgt me van de

            Vlaamse kwestie

 

Wanneer ik d’industrie de lucht zie kleuren,

dat iedereen dat zomaar laat gebeuren,

als er eens wordt gelachen met angstige protesten,

spreekt dan maar Frans en zwijgt me van de

            Vlaamse kwestie.

 

Wanneer alleen nog ’t gouden kalf wordt verhoord

en ’t evenwicht van geest en leden wordt verstoord

en d’omgekochte leiders ons helpen in de

            nesten,

spreekt dan maar Frans en zwijgt me van de

            Vlaamse kwestie.

 

Wanneer er in ’t gelid de straat wordt opgegaan,

in Uilenspiegels naam ’t fascisme blijft bestaan,

als ik ze zie marcheren met Hitlerjugendgesten,

spreekt dan maar Frans en zwijgt me van de

            Vlaamse kwestie.

 

Maar of er wordt geroepen of gecontesteerd,

’t is van de kleintjes dat er wordt geprofiteerd,

da’s overal gelijk, in ’t oosten en in ’t westen

en daarom spreek ik liever van geen

            Vlaamse kwestie.

 

Na zo’n liedtekst begrijpen we wel waarom het VB noch de N-VA hoog oplopen met Antwerpens grootste zanger. Vorige maand anders nog door de lezers van Gazet van Antwerpen uitgeroepen tot de maker van de beste Antwerpse song met Ik wil deze nacht in de straten verdwalen. Maar laat ons ook niet Ze kwamen van het Zuiden uit Mistero Buffo vergeten, en Wannes' vertolking, samen met Roland Van Campenhout, van Bob Dylans Oorlogsgeleerden.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur |  Facebook | | |  Print

09-11-13

VANNACHT 75 JAAR GELEDEN: DE 'KRISTALLNACHT'

Kristallnacht.jpgVannacht is het 75 jaar geleden dat de Kristallnacht plaatsvond.

 

In de nacht van 9 op 10 november 1938 werden in Duitsland 1.400 synagogen in brand gestoken, en 7.500 winkels en bedrijven van Joden vernield. Ook andere aan Joden verbonden plaatsen moesten het ontgelden. Omtrent 2.000 Joden werden die nacht vermoord of tot zelfmoord gedreven. De naam Kristallnacht verwijst naar het vele glaswerk dat tijdens deze aanvallen werd vernield. Hier een video over deze tragische gebeurtenis, hier meer lees.

 

Denk niet dat dit slechts geschiedenis is. De manier waarop Gouden Dageraad optreedt tegen niet-Griekse marktkramers en andere vreemdelingen is van dezelfde orde. Gouden Dageraad heeft  sympathisanten in ons land (Nieuw-Solidaristisch Alternatief, Autonome Nationalisten…) en het antisemitisme is nog steeds verspreid.

 

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: duitsland, griekenland, neonazi's, racisme |  Facebook | | |  Print

08-11-13

DE WEEK IN ZEVEN CITATEN (EN EENTJE EXTRA)

Peter Vandermeersch.jpg“Ik zie geen verschraling als er op één voetbalwedstrijd niet langer een journalist van Het Belang van Limburg naast een collega van Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen zit. Hetzelfde geldt voor parlementaire debatten en tentoonstellingen. Het wordt pas een verschraling als je overal dezelfde analyses en politieke commentaren zou lezen. Tot nu toe zie ik die grote verschraling niet”, zei voormalig hoofdredacteur van De Standaard, nu hoofdredacteur van NRC Handelsblad, maar vooral voormalig ‘marketeer van het jaar’, Peter Vandermeersch (foto) gisteren in dS Avond. Mijn oor. De redactie van AFF/Verzet leest dagelijks vier tot vijf kranten. Er staat vaak ongeveer hetzelfde in, maar het is juist die “ongeveer” die het boeiend maakt. Het ene thema dat een krant behandelt en een andere krant niet brengt, het ene zinnetje dat een krant noteert terwijl een andere krant uit hetzelfde debat wat anders belicht. Zo wordt een burger beter geïnformeerd. Een samenleving is gebaat met diversiteit, en als het gaat over diversiteit in de media zal zelfs het Vlaams Belang ons hierin gelijk geven.

 

“Dat soort incidenten vloog een jaar geleden nog geruisloos onder de radar. Meer dan eens heb ik gedacht: ‘Oef, hier komen we goed mee weg.’ Nu zijn we in het andere uiterste beland en komen we plots nergens meer mee weg. Dat heeft te maken met die eerste mindere peiling, vermoed ik. Die 27,9 procent is het startschot geweest van het jachtseizoen.” Bart De Wever over de blunders, incidenten en controverse waarmee de N-VA de voorbije weken de pers haalde. (Het Laatste Nieuws, 2 november 2013)

 

“Dat is een kwestie van management. Of denkt u dat we weten waar de 1.400 Antwerpse ambtenaren die weg moeten allemaal zitten?” Bart De Wever weet niet welke ambtenaren weg moeten als de budgetten van de federale overheid bevroren worden of inkrimpen, zoals hij ook nog niet weet wat de gevolgen zullen zijn als zoals aangekondigd in Antwerpen 1.420 ambtenaren de komende vijf jaren niet vervangen worden. (Het Nieuwsblad, 2 november 2013)

 

“Ik begreep die berekening eerlijk gezegd niet goed. Hij kwam ook tot de conclusie dat de laagste uitkeringen er volgens ons plan licht op vooruitgaan. Wel dat klopt niet. Die gaan in ons plan geen 1 euro op vooruit, zoals Decoster zegt, maar 0 euro.” Ben Weyts zet de puntjes op de i. Een andere tactiek om de studie van professor Decoster onderuit te halen, is te beweren dat de door de N-VA voorgestelde belastingverlaging er “niet alleen voor de rijken” is. André Decoster beweert evenwel niet dat het belastingsvoordeel er alleen voor de rijken is. De rijkere gezinnen hebben er wel meer voordeel bij, merkelijk meer. Als de N-VA al een karikatuur moet maken van de kritiek op de N-VA-congresteksten, wijst het erop dat er inderdaad wat scheelt met die congresteksten. (De Standaard, 2 november 2013)

 

“Zijn er bevoegdheden die vandaag door de deelstaten niet goed uitgeoefend worden? Ik zie ze niet.” Voor Jan Jambon is er geen enkel probleem met de wijze waarop de Vlaamse overheid handelt. We noemen maar wat: wachtlijsten. Jan Jambon heeft er blijkbaar nog niet van gehoord. (De Morgen, 2 november 2013)

 

“Pas bij mijn allereerste verkiezingscampagne werd ik met mijn neus op mijn vreemde origine gedrukt, omdat iemand een paar hakenkruisen op een verkiezingsposter had getekend.” Spijts de hakenkruisen werd Elio Di Rupo uiteindelijk eerste-minister van België. (dS Weekblad, 2 november 2013)

 

“Ik ken twee interessante grafieken. Eentje waaruit blijkt dat België bij de hoogste belastingen op arbeid heft. En eentje waaruit blijkt dat België bij de laagste belastingen op inkomen uit vermogen heft. Dat eerste grafiekje staat bijna elke dag in de krant. Dat tweede is blijkbaar ergens verloren gegaan op de redacties.” John Crombez vindt dat er meer kan gehaald worden bij de inkomens uit vermogen maar de media (en de politieke partijen) maken daar geen punt van. (Knack, 6 november 2013)

 

"In plaats van het krullenbollen-aaien moeten we ze nu en dan ook eens een stamp onder hun kont durven te geven." Filip Dewinter vindt dat er geen probleem is van racisme jegens allochtonen, maar er een attitudeprobleem is bij allochtonen. Hij drukt het op zijn manier uit. (Handelingen plenaire vergadering Vlaams Parlement en Villa Politica, 6 november 2013)

  

“Elke Antwerpenaar zal zich nog wel herinneren hoe de N-VA als een Romeins leger de stad Antwerpen binnentrok na de verkiezingen van 2012. 't Stad is van ons, schreeuwde Bart De Wever. En hij zou burgemeester blijven, was toen zijn definitief besluit. Allemaal strategie, die we gewoon zijn van de N-VA. Bart De Wever en zijn partij beschouwen Antwerpen als de draagmoeder voor de verkiezingen van volgend jaar. De partij hoopt op de geboorte van een nieuwe N-VA-premier die de rijken nog rijker zal maken en de armen armer. Ik hoop in ieder geval dat de geboorte een miskraam zal worden.” Lezersbrief van Dylan Keurs uit Herentals (Gazet van Antwerpen, 7 november 2013)

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: citaten, de wever, weyts, jambon, racisme, dewinter |  Facebook | | |  Print

07-11-13

NIET ALLEEN PASCAL SMET (SP.A) OPENT EEN BED & BREAKFAST

La Ferme du Roc.jpgVorig weekend geraakte bekend dat Vlaams minister voor onderwijs Pascal Smet (SP.A) nog slechts vijf jaar politiek actief wil blijven in ons land, om dan daarna met zijn partner naar Brazilië te verhuizen en er een Bed & Breakfast te openen. Hij is niet de enige met zo’n droom. Naar schatting houden meer dan 2.000 Belgen een Bed & Breakfast open in het buitenland.

 

Rik Van Cauwelaert (ex-Knack, nu De Tijd) vroeg zich op Twitter af waarom Pascal Smet niet meteen naar Brazilië verhuist. Een aantal mensen in Brussel en Vlaanderen zouden blij zijn met een minder voortvarende politicus, maar laat ons om te beginnen maar de uitslag van de verkiezingen op 25 mei 2014 afwachten. Wie zolang niet wacht op een rechtse republiek in Vlaanderen en reeds naar het zuiden, in casu Frankrijk, is getrokken om er een Bed & Breakfast te openen (foto) is Luc Pauwels. Oprichter van de Nieuw Rechtse Deltapers, later Delta-Stichting, en eerste hoofdredacteur van het driemaandelijks blad Teksten Kommentaren en Studies (TeKoS).  

 

TeKoS, dat in 1979 voor het eerst werd uitgegeven, wil een cultureel-ideologisch klimaat scheppen dat conservatieve rechtse partijen de mogelijkheid biedt de macht te grijpen. Naar het voorbeeld van de Nouvelle Droite-beweging in Frankrijk met de filosoof Alain de Benoist en de groep GRECE. TeKoS verwijst naar Edmund Burke, maar het is toch vooral Bart De Wever die deze Ierse grondlegger van het moderne conservatisme naambekendheid bezorgde. TeKoS is teveel intellectualistisch bezig om anderen te kunnen beïnvloeden, en met aandacht voor het heidendom enzomeer komen ze ook niet ver. Tot 2002 was Luc Pauwels hoofdredacteur van TeKoS, waarna hij als hoofdredacteur opgevolgd werd door Peter Logghe die sinds 2007 VB-parlementslid is.

 

Zopas is nummer 151 van TeKoS verschenen, dat vooral een register biedt van wat in de nummers 100 tot en met 150 is verschenen. Om een idee te geven: Hoe groen waren de nazi’s? (Guy De Maertelaere), Staatsnationalisme haaks op beschaving? Aanklacht tegen de dictatuur van het politiek correct-denken (Hubert De Sy), Baby’s voor het Westen, condooms voor het Zuiden (Diets Devriendt), Enkele opmerkingen over het Trotskisme (Luk Dieudonné), Julius Evola en de Duitse conservatieve evolutie (H.T. Hansen), De ondraaglijke lichtheid van het zgn. antifascistisch discours (Peter Logghe), De fundamenteelste vrijheid: de vrijheid om te discrimineren (Matthias E. Storme), Het Vlaams Belang heeft toch wel enigszins gelijk (Peter Van Windekens, huidig hoofdredacteur)…

 

Luc Pauwels schrijft nog voor TeKoS (in het nummer 150/2013: Conservatief non-conformisme), maar doet dat vanuit zijn Bed & Breakfast in Zuid-Frankrijk. Frank Vanhecke bracht ons op het spoor toen hij in 2011 aankondigde samen met Koen Dillen naar La Ferme du Roc te trekken om er te werken aan een biografie over Marie-Rose Morel. Frank Vanhecke schreef wel dat die Bed & Breakfast uitgebaat wordt door Vlamingen, maar zweeg over hun identiteit. Maar als door de wol geverfde politici als Frank Vanhecke en Koen Dillen naar Vlamingen in Zuid-Frankrijk trekken, is dat zelden onschuldig. Naar aanleiding van een televisieprogramma een jaar later schreef Frank Vanhecke over “Luc en Martine” als de Vlaamse uitbaters van La Ferme du Roc. “Héél bijzondere mensen”, en dat is dus niet gelogen.

 

Frank Vanhecke verklapte niet dat ‘Luc’ Luc Pauwels van het rechts-conservatieve TeKoS is, maar de rechts-conservatieve revolutie in Vlaanderen, waar sommigen van dromen, wordt inderdaad aangestuurd vanuit een Bed & Breakfast in de buurt van Villefranche-de-Rouergue.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, vanhecke |  Facebook | | |  Print

06-11-13

TOCH GEEN KLACHT VAN N-VA-SCHEPEN TEGEN PASTOOR

Koen D'Haenens.jpgSerge De Cauwer.jpgKoen D‘Haenens, OCMW-voorzitter en schepen voor Sociale Zaken en Fraudebestrijding in Denderleeuw (N-VA, foto 1), zal dan toch geen klacht indienen tegen pastoor Serge De Cauwer (foto 2). Vorige week dreigde D’Haenens er nog mee om een klacht wegens laster en eerroof in te dienen tegen de pastoor.

 

“Er zal geen klacht komen. Ik ben van mening dat het op dit moment niet opportuun is dit te doen. Het gerecht en de politie hebben ongetwijfeld belangrijker dingen om handen dan een klacht te behandelen over een pastoor die zijn boekje te buiten ging”, zegt Koen D’Haenens nu. Hij kan het weten. Toch over belangrijker zaken om handen hebben voor politie en gerecht. Naast OCMW-voorzitter en schepen voor de N-VA in Denderleeuw is Koen D’Haenens directeur van de gevangenis van Dendermonde. Of de pastoor zijn boekje te buiten ging, is een andere kwestie. Hij protesteerde de voorbije dagen tegen het met vier vijfde verminderen van de toelage voor het loon van zijn Rwandese koster Célestin Nizeyimana.

 

Het met veel moeite tot stand gekomen schepencollege van Denderleeuw meent dat de koster te vaak en te veel het werk van pastoor Serge De Cauwer moet overnemen omdat de pastoor met andere zaken bezig is. Zoals een religieus winkeltje en crèches die opvang bieden aan alle kinderen. Maar is het de taak en bevoegdheid van het schepencollege om te bepalen wat een pastoor al dan niet mag doen? Op voorstel van het schepencollege besliste de gemeenteraad van Denderleeuw om het loon van de Rwandese koster grotendeels uit de begroting van de kerkfabriek te schrappen. Uit protest liet de pastoor de kerkklokken een uur lang luiden tijdens de bewuste gemeenteraadszitting.

 

Tijdens een misviering riep Serge De Cauwer op om zijn koster te steunen. “Onze beschermde kerk kan ik niet helemaal alleen onderhouden. Ik heb inderdaad nog andere bezigheden, maar ook die zijn ten voordele van de kerk en de gemeenschap. Célestin is trouwens een geïntegreerd en geliefd man in de parochie.” Schepen D‘Haenens voelde zich beledigd door de preek en dacht eraan klacht in te dienen. Hij ziet daar nu van af, maar op de vermindering van het budget van de kerkfabriek komt hij niet terug. “ Die beslissing werd al genomen op de gemeenteraad. Daar komen we dus niet meer op terug.”

 

De ruzie tussen de N-VA-schepen en de Denderleeuwse pastoor haalde maandag nog de nationale bladzijden van Het Nieuwsblad, een halve pagina groot. In sociale media werd de vergelijking gemaakt met Don Camillo. Die Italiaanse pastoor, in de verfilming van de Don Camillo-verhalen gespeeld door de legendarische Franse acteur Fernandel, trok ten strijde tegen de communistische burgemeester van zijn dorp. Pastoor Serge De Cauwer moet het niet tegen een communist, maar tegen een N-VA-mandataris opnemen. De Denderleeuwse pastoor wil voorlopig niet meer reageren.

 

De bezuiniging op het budget van de kerkfabriek blijft, de klacht tegen de pastoor komt er niet. Heeft de nationale N-VA-top schepen Koen D’Haenens voor een mogelijke klacht teruggefloten gezien de media-aandacht die de zaak kreeg? De voorbije weken haalde de N-VA al meermaals de media in negatieve zin, een klacht van een N-VA'er tegen een pastoor moest er echt niet bij komen. Of is het dat Koen D’Haenens uiteindelijk geen Liesbeth Homans is? Bij de aankondiging van protest van de sociale sector tegen bezuinigingen in Antwerpen, in juni dit jaar, zei la grande dame van de N-VA dat protesteren tegen bezuinigingen solliciteren is om meer bezuinigingen.

 

Koen D’Haenens haalde begin dit jaar al eens de nationale media. Hij beloofde de nationale N-VA-top om voor het vinden van een bestuursmeerderheid in Denderleeuw niet in zee te gaan met het VB. Een minderheidscoalitie met gedoogsteun van het VB is volgens D’Haenens echter géén doorbreking van het cordon sanitaire. “Ik kan niet verhinderen dat ze ons stemmen leveren.” Enige schijnheiligheid is de van de Open VLD naar de N-VA overgestapte Koen D’Haenens niet vreemd.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: denderleeuw, d'haenens |  Facebook | | |  Print

05-11-13

NOG EEN PARLEMENTSLID WEG BIJ GEERT WILDERS

nederland,wildersGeert Wilders’ Partij Voor de Vrijheid (PVV) is de jongste maanden de best scorende partij bij kiespeilingen in Nederland, maar daarom is het nog niet al koek en ei bij de PVV. Vorige week werd Kamerlid Louis Bontes uit de PVV-fractie gezet (foto: Louis Bontes en Geert Wilders).

 

Louis Bontes, penningmeester van de PVV-parlementsfractie, uitte felle kritiek over dubieuze uitgaven van de PVV. De PVV zou geld uit het potje voor ondersteuning van haar parlementsleden hebben gehaald om daarmee onder meer een PVV-manifestatie in Den Haag te financieren. Bontes is ook bekend om zijn pleidooien voor meer democratie binnen de partij. Hij werd hiervoor vorige week uit de PVV gezet. Inhoudelijk zit Bontes anders wél nog op dezelfde lijn. Hij verwacht nog altijd op dezelfde wijze te stemmen dan de PVV-fractie. Formeel is met het uit de PVV-fractie zetten van Bontes nu de socialistische SP de grootste oppositiepartij in de Tweede Kamer, vergelijkbaar met onze Kamer van Volksvertegenwoordigers. Louis Bontes is niet de eerste PVV'er die stevige kritiek uit op de gang van zaken binnen de PVV en om die reden moet vertrekken of zelf vertrekt. Soms worden Kamerleden ook uit de PVV gezet omdat ze niet echt koosjer zijn. Een overzicht.

 

Maart 2012Hero Brinkman. Hero Brinkman is van 2006 tot 2012 lid van de PVV-fractie en verlaat die in maart 2012. Brinkman vindt dat alles teveel draait rond Geert Wilders, hij is ook van mening dat bevolkingsgroepen ten onrechte worden weggezet en klaagt dat "ondoordachte" acties als het Polen-meldpunt intern niet kunnen besproken worden. Tijdens zijn lidmaatschap pleit Brinkman herhaaldelijk om meer democratie binnen de partij, bijvoorbeeld door het toestaan van leden (Geert Wilders is officieel het enige lid van de PVV, nvdr.) of door het oprichten van een jongerengroep, maar Brinkman wordt daarin nooit gehoord. 

 

Juli 2012:  Marcial Hernandez en Wim Kortenoeven. Terwijl Geert Wilders zijn partijprogramma voor de verkiezingen later dat jaar presenteert, laten de Kamerleden Hernandez en Kortenoeven via Twitter weten dat zij uit de PVV-fractie stappen. Het duo is het niet eens met de manier waarop Wilders in zijn eentje de koers van de partij bepaalt. Wilders houdt geen rekening met anderen en heeft geen idee wie de door de PVV zelf geschetste Henk en Ingrid zijn. Samen gaan de twee kortstondig verder als de Groep Kortenoeven-Hernandez en verdwijnen ze na de verkiezingen in september uit de Tweede Kamer. Hernandez schrijft over zijn ervaringen het boek Geert Wilders ontmaskerd, van messias tot politieke klaploper.

 

Juli 2012: Jhim van Bemmel. "Twee jaar hard werken in de Tweede Kamer niet voldoende gewaardeerd door PVV." Met deze woorden stapt Van Bemmel in juli 2012 uit de PVV-fractie als blijkt dat hij door Geert Wilders niet is geselecteerd voor de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer-verkiezingen in september. Van Bemmel kwam in 2010 in opspraak nadat bleek dat hij een boete wegens valsheid in geschrifte uit 2006 voor de PVV-fractie had verzwegen. Hij werd zes weken geschorst als Kamerlid van de PVV en verloor het woordvoerderschap op het gebied van de overheidsuitgaven. Ook Van Bemmel schrijft een boek over zijn ervaringen: Wilders ring van discipelen, angst en wantrouwen als bouwstenen van een politieke partij.


Juli 2012: Richard de Mos. Richard de Mos komt op 17 november 2010 in opspraak nadat hij onjuiste informatie op zijn curriculum vitae heeft gezet. Hij zou schooldirecteur zijn geweest maar heeft nooit voor een klas gestaan. Het voorval zorgt voor veel negatieve media-aandacht voor de PVV. Als de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer in juli 2012 wordt gepresenteerd, blijkt Richard de Mos niet te zijn geselecteerd. Als reden geeft Wilders dat hij de partij wil 'verjongen'. Richard de Mos (36 j.) zou te oud zijn. De Mos probeert Wilders nog te overtuigen hem als lijstduwer op de lijst te zetten, maar tevergeefs. De Mos verlaat de PVV-fractie. Hij zetelde van 2009 tot 2012 in de Tweede Kamer. 

 

Oktober 2013: Paul ter Linden. “De PVV is geen politieke partij, maar een sekte.” Begin oktober neemt Paul ter Linden, die gold als een van de grootste talenten binnen de partij, afstand van de PVV. Hij is dan gemeenteraadslid en twee jaar lang fractiemedewerker in Den Haag geweest. In een brief aan Wilders schrijft hij onder meer: “De PVV koopt kiezers met valse beloftes en doet werkelijk niets om die beloftes waar te maken. Ik wil niet langer deel uitmaken van deze politieke hypocrisie.” Paul ter Linden had ook kritiek op Geert Wilders omdat die met het oog op de Europese Verkiezingen volgend jaar wil samenwerken met het Vlaams Belang.

 

En vorige week dus: Kamerlid Louis Bontes uit de PVV gezet. Uit een opiniepeiling in opdracht van het Nederlandse actualiteitenmagazine EenVandaag blijkt dat 48 % van de PVV-kiezers het uit de PVV-Kamerfractie zetten van Bontes een te zware maatregel. Anderzijds vindt slechts 32 % van de 1.500 bevraagde PVV-kiezers dat de PVV democratischer moet worden. Ook als de partij de komende jaren geen stappen onderneemt om transparanter en democratischer te worden zegt 90 % gewoon PVV te blijven stemmen. De hang naar een dictatoriale leider is blijkbaar erg groot bij de PVV-kiezers.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nederland, wilders |  Facebook | | |  Print

04-11-13

DEN INTERNATIONALE (GEACTUALISEERDE ANTWERPSE VERSIE)

3e Dag van het socialisme.jpgHet was zaterdagmorgen in Antwerpen extra druk op de tram richting Boekenbeurs. Met naast het Boekenbeurs-publiek ook nog de een halte eerder afstappende deelnemers aan de 3e Dag van het socialisme (foto). Al vlug weer enkele honderden mensen die zich kwamen laven aan woord, kunst en cultuur, het weerzien van kameraden en workshops.

 

Woord in verschillende vormen: interview met SP.A-coming women Yasmine Kerbache, toespraak van SP-voorzitter Emile Roemer, vertelling van Warre Borgmans, analyse door Paul Verhaeghe… Kunst en cultuur: van pakkende films en geestige muziek, tot geëngageerd beeldhouwwerk. Het weerzien van kameraden: van jong tot oud, bekenden uit politieke partijen (Meyrem Almaci, Dirk Van der Maelen, Tine Van Rompuy…) en minder bekende maar even hard werkende buurtwerkers, vakbondsmensen en anderen. En in de namiddag workshops rond uiteenlopende thema’s, van de gemeentelijke democratie tot de strijd in Latijns-Amerika. Verslag van wat er gezegd werd, vind je bij bevriende websites (1, 2, 3...).

 

Politiek linguïst Jan Blommaert zorgde voor de uitgeleide. Radicaal zijn is minder gek dan het lijkt. Kijk maar naar wat Ralph Miliband verweten werd. En laat je niet vangen door het traditioneel woordgebruik (bijvoorbeeld: “Werk wordt niet gegeven, het wordt gekocht. Een ‘werkgever’ is eigenlijk een werknemer, een ‘werknemer’ een werkgever.”). De dag werd afgesloten in ’t Antwerps, met muziek van Katastroof. Jos Smos, Zjuul Krapuul en Stef Bef hadden op verzoek hun geëngageerde liedjes opgediept. Met onder andere De Eurocraten, op muziek van De Moorsoldaten, en een eigentijdse versie van De Internationale.

 

De Internationale in een geactualiseerde versie én in ’t Antwerps. Vermits ’t Antwerps – toch volgens de Antwerpenaren – een wereldtaal is, voor iedereen te begrijpen. Met de muziek erbij ook voor mensen van Griekenland tot Venezuela te begrijpen. Hier de tekst.

 

Komaan, komt uit die luie zetel

gij ingeslapen burgervent

den druk die mag nie van de ketel

ook al zedde gij rotverwend.

Denkt eens aan de mensen die nog strijden

voor hun vrijheid en hun recht

aan zij die honger moeten lijden

al hedde ’t zelf nie slecht.

 

Alle mensen ter wereld trekt eens aan ‘tzelfde zeel

den internationale eist van elk zijn deel

doet het nie voor uw eigen, doeget dan uit menselijkhed

uit internationale solidariteit.

 

Staat op en doet uw ogen open

want nie ver van olle bed

komt het gif erin geslopen

zonder da gij u verzet

onze strijd voor de emancipatie

en tegen het tsjevenras

dat was begot een heel prestatie

maar voor ander begint die pas.

 

Alle mensen ter wereld trekt eens aan ‘tzelfde zeel

den internationale eist van elk zijn deel

doet het nie voor uw eigen, doeget dan uit menselijkhed

uit internationale solidariteit.

 

Ontwaakt en staat er nie te gapen

als hier ’t fabriek de deuren sluit

omdat er meer winst valt te rapen

waar het volk nog wordt uitgebuit.

Waarom moeten wij ’t gelag betalen

voor een  crisis op de beurs?

Laat ’t ze ’t geld dan maar gaan halen

bij die bonusprofiteurs.

 

Alle mensen ter wereld trekt eens aan ‘tzelfde zeel

den internationale eist van elk zijn deel

doet het nie voor uw eigen, doeget dan uit menselijkhed

uit internationale solidariteit.

00:12 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print

03-11-13

GRIEKENLAND WAS (EEN BEETJE) OP DE GOEDE WEG

Neo Iraklion.jpgGraffiti Griekenland.jpgDe schietpartij vrijdagavond op leden van Gouden Dageraad, met twee doden en een levensgevaarlijk gewonde derde,  wordt door de Griekse politieke wereld unaniem veroordeeld. Het radicaal linkse Syriza noemt het wegnemen van menselijk leven de ergste vorm van criminaliteit, en wijst erop dat de moorden een klimaat van instabiliteit en aanvallen op de democratie creëren.

 

De Griekse politie is een onderzoek gestart (foto 1). Stadsguerrilla met namen als ‘Samenzwering van de Cellen van het Vuur’ en ‘Sekte van Revolutionnairen’ zouden verantwoordelijk kunnen zijn voor de moordaanslag, maar voorlopig is daar nog geen duidelijkheid over. Feit is wel dat met de moorden Gouden Dageraad opnieuw aan populariteit kan winnen, en de focus verlegd zou kunnen worden naar de overigens ook noodzakelijke aanpak van terroristische activiteiten in plaats van naar de criminele feiten die al lang tot vervolging van een organisatie als Gouden Dageraad  had moeten leiden. Zoals de auteur van een tag in Athene het schreef: Pavlos Fyssas zou nog leven als men eerder had gereageerd op de moordenaars van migranten (foto 2). Pas vorige vrijdag presenteerde de Griekse minister van Justitie Haralambos Athanassiou een wetsontwerp dat straffen voorziet voor racistisch gemotiveerde misdrijven.

 

Het wetsontwerp combineert meerdere voorstellen die de voorbije maanden in het Grieks parlement zijn ingediend. Voor het aanzetten tot racistische aanvallen worden in het wetsontwerp gevangenisstraffen tot drie jaar en geldboetes tot 20.000 euro voorzien. Soortgelijke straffen worden voorzien voor diegenen die het nazisme, de Holocaust en andere internationaal erkende volkerenmoorden aanprijzen. Het wetsontwerp voorziet in de opschorting tot zes maanden van de overheidsfinanciering van politieke partijen, vakbonden en andere gesubsidieerde organisaties waarvan de leden racistisch gedrag vertonen. Een andere bepaling in het wetsontwerp verbiedt voedselbedelingen en andere acties voor ‘het goede doel’ die mensen discrimineren op grond van hun etnische afkomst of huidskleur. Het wetsontwerp moet eerst nog aan de Griekse Raad van State voorgelegd worden, vooraleer het in het parlement kan besproken worden.

 

Het inzicht om racisme en nazisme te bestraffen komt laat, maar dreigt met de gebeurtenissen vrijdagavond meteen weer naar de achtergrond te verdwijnen. Het inzicht om te weerstaan aan de Griekenland opgedrongen verarmingsdrift is er helaas nog niet. Nochtans de belangrijkste reden voor het succes van organisaties als Chrysi Avgi, Gouden Dageraad.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: griekenland, chrysi avgi, criminaliteit, racisme |  Facebook | | |  Print

02-11-13

WAAR IS BART? WAT DOET LUK? WIE REDT...

boeken,de wever,lemmens,nederlandboeken,de wever,lemmens,nederlandWoensdagavond is in Antwerpen de 77ste Boekenbeurs geopend. Naar gewoonte ging dat gepaard met een aantal toespraken. Wie erbij was, las ’s anderendaags soms rare zaken in de krant.

 

De Standaard: “De 'kookboekenbeurs' blijft in Antwerpen, zei burgemeester Bart De Wever gisteren op de opening van de 77ste editie”, en verder: “De winnaar van de debuutprijs, Christophe Van Gerrewey, zette de boekenvakkers een spiegel voor. 'Heeft de boekenwereld zich niet overbodig gemaakt met initiatieven die niets met lezen te maken hebben?' Dat zag de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) even anders. Hij pleitte voor realiteitszin. 'Een boek blijft een product dat verkocht moet worden.' Waarop hij aankondigde dat…” Maar Bart De Wever was helemaal niet op de opening van de boekenbeurs. Hij was wel aangekondigd als spreker maar zat woensdagavond vast in de file rond Brussel. Bart De Wevers kabinetchef Joeri Dillen moest dan maar de toespraak van zijn baas voorlezen. En daar stond inderdaad in dat de “kookboekenbeurs” in Antwerpen blijft, en dat het boek een product blijft dat verkocht moet worden… Het mercantiele is Bart De Wever niet vreemd. Maar de partijvoorzitter was dus te lang blijven hangen in Brussel voor de voorstelling van  congresteksten om nog als Antwerps burgemeester op tijd in Antwerpen te kunnen zijn.

Partijgenoot en provinciaal gedeputeerde Luk Lemmens was er wel. Hij loofde de inspanningen van de provincie Antwerpen voor de boekpromotie, en met name de door de provincie uitgereikte Debuutprijs. Prijs die dit jaar naar Christophe Van Gerrewey met Op de hoogte gaat. Van Gerrewey zorgde meteen voor de enige spitante toespraak van de avond. Luk Lemmens zweeg natuurlijk over hoe hij gesnoeid heeft in de provinciale budgetten, onder andere ook het budget voor boekpromotie. Jarenlang was er op de Antwerpse regionale televisiezender ATV een boekenprogramma gepresenteerd door Michael De Cock. Wekelijks werden twee auteurs en/of boeken op een prettige informatieve wijze voorgesteld, en nog een paar andere boeken onder de aandacht gebracht. Maar dat programma is er nu niet meer, bij gebrek aan verdere financiële steun vanuit de provincie. Politiek is keuzes maken, maar aan sommige keuzes wil de N-VA liever niet herinneren.

Keuzes maken ze ook in Nederland. De regering-Rutte heeft naam gemaakt met een hard bezuinigingsbeleid. Tot wat dit leidt blijkt uit een deze week verschenen bericht. De wereldvermaarde Egyptische Bibliotheca Alexandrina (foto 2) wil 400.000 boeken en 20.000 tijdschriften overnemen van het Nederlandse Tropenmuseum en het Koninklijk Instituut voor de Tropen. “De Egyptische bibliotheek betaalt de kosten voor het inpakken en de verscheping. Zelfs daar hebben de Nederlandse organisaties geen geld meer voor sinds de stopzetting van de rijkssubsidie.” Zover is het al gekomen. Egypte, dat nochtans in een dramatisch slechte sociaal-economische toestand zit, redt (een deel van) de boekencollectie die de Nederlandse overheid niet meer wil bewaren. Wie is nu de cultuurbarbaar?

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: boeken, de wever, lemmens, nederland |  Facebook | | |  Print

01-11-13

DE WEEK IN ZEVEN CITATEN (EN EENTJE EXTRA)

Jan Jambon.jpgVandaag, 1 november, is het voor de katholieken Allerheiligen. Morgen: Allerzielen. Maar de hele week was het weer: AllerN-VA. Niet weg te branden uit het nieuws, en dus ook in ons vrijdags overzicht.

 

“N-SA in de rol van het AFF?? Er is niets fout aan als jonge nationalist te spreken voor mensen die indertijd de oproep van vlaamse (sic) leiders van toen volgden. Het is zielig dat jullie hopen om hem daar vandaag mee in discrediet (re-sic) te brengen…” Kritiek op het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) omdat het foto’s van Jan Jambon (foto) bij een bijeenkomst van het Sint-Maartensfonds in 2001 online plaatste. Foto’s uit het archief van Jan De Beule (VB/N-SA). Het N-SA is intussen kwaad op Peter De Roover die in TerZake het N-SA omschreef als “een groepje niemendallen”. Dat Het Laatste Nieuws het N-SA omschreef als “neonazi’s” deert het N-SA blijkbaar niet. (Facebook, 24 februari 2013; Het Laatste Nieuws, 25 februari 2013)

 

“Toen Liesbeth Homans afgelopen zomer zei dat racisme relatief is, sprak ze voor het gros van haar kiezers. Je valt ook in een weldenkend gezelschap niet meer uit de toon wanneer je oppert dat je dat allochtonengejammer moe bent. Openlijk racisme is iets uit de tijd van het Vlaams Blok. Wie vandaag vooruit wil, moet zelf de handen uit de mouwen steken. Wie houdt die mensen eigenlijk tegen?” De Standaard vroeg het “die mensen” en publiceert een week lang getuigenissen van racisme: in het onderwijs, op het werk, bij het wonen… (De Standaard, 26 februari 2013)

 

“Liever een bestuurbare stad zonder de N-VA dan een onervaren en onbetrouwbaar bestuur waarmee Turnhout niet is gediend.” Liesbeth Homans deelt complimenten uit. Ze let tegenwoordig op haar woorden: “Siegfried (Bracke, nvdr.) is goed ingebed binnen de partij. Hij heeft een eigen mening en goede contacten met de media, wat maakt dat de verleiding soms groot is om die mening ook te ventileren. Maar voor je dat doet, moet je wel eerst een fles Dreft leegdrinken. Dat heb ik voor dit interview ook gedaan.” (Gazet van Antwerpen, 26 oktober 2013)

 

“Talloze Europese toppolitici roepen op om militair in te grijpen, maar problematiseren tegelijkertijd de moslimjongeren die de daad bij het woord voegen. Het mediadebat schijnt echter niet te gaan over wat jongeren in de armen van religieuze activisten en verzetsstrijders drijft, noch over de positie van onze overheid in deze oorlog. De focus lag eenzijdig op wat we moeten doen als ‘de geradicaliseerde elementen’ terug zouden komen naar ons dorp. Het actief opsporen van vreemde nummerplaten, verdachte buren, lange baarden, het ontnemen van de nationaliteit van hier geboren burgers, werden als oplossingen naar voor geschoven. Dit alles terwijl de grootste partij van ons land de Vlaams nationalistische radicalisering expliciet als programmapunt aanprijst en de extreem-nationalistische en neonazistische bewegingen nog nooit zo sterk hebben gestaan in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. Blijkbaar is de ene radicalisering niet even verontrustend als de andere. Wanneer is iets radicaal, vanaf wanneer wordt het een probleem en wie bepaalt dit?” Oproep voor een debat in De Pianofabriek (Sint-Gillis) voorbije dinsdag. (KifKif Nieuwsbrief, 28 oktober 2013)

“De vraag of ik vandaag nog zou gaan spreken voor het Sint-Maartensfonds is niet relevant, want die organisatie bestaat niet meer.” Jan Jambon zegt de collaboratie nooit vergoelijkt te hebben, en het integendeel te beschouwen als een historische vergissing. Maar op de vraag of hij nog zou gaan spreken bij het Sint-Maartensfonds antwoordt Jambon ontwijkend. (Gazet van Antwerpen, 29 oktober 2013)

 

“Mij maak je niet wijs dat bij de Vlaamse verkiezingen van juni 2004 één op vier Vlamingen vóór de onafhankelijkheid van Vlaanderen, tégen de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, xenofoob en islamofoob was. Nochtans haalde Vlaams Blok toen 24,2% van de stemmen en werd het de tweede partij in Vlaanderen. Was in oktober 2006 één op de drie Antwerpenaren er werkelijk van overtuigd dat Vlaanderen zich moet afscheuren van België en ging ie meteen ook maar akkoord met het veelbesproken 70-puntenplan? Je kan veel zeggen over de gemiddelde Antwerpenaar, maar zoveel onverdraagzaamheid schrijf ik hem niet toe. Hoe kan het dat een partij die in 2003 flirtte met de kiesdrempel nauwelijks zeven jaar later bijna 28 procent van de stemmen behaalde? Op het gevaar af dat de mailbox weer zal uitpuilen van de verontwaardigde reacties durf ik poneren dat een flink aantal foertstemmen de jongste jaren verhuisd zijn van Vlaams Belang naar N-VA, misschien wel meer dan dat er oprecht overtuigde Vlaams-nationalisten opnieuw voor die partij stemmen omwille van wat er in artikel 1.1, zin 3, van de partijstatuten staat over de 'onafhankelijke republiek Vlaanderen, lidstaat van een democratische Europese Unie'.” Journalist-publicist Frank Van Laeken over stemmen voor het VB en voor de N-VA. (Knack online, 29 oktober 2013)

 

“De collaboratie was níét fout.” Naar aanleiding van de affaire-Jambon verdedigt ’t Pallieterke deze week in meerdere artikels dat de collaboratie met nazi-Duitsland niet fout was. (’t Pallieterke, 30 oktober 2013)

 

“Hoe moeilijk en onhaalbaar het ook lijkt om het confederalisme in de praktijk om te zetten, volgens De Wever is het geen luchtkasteel. Met de nodige wil en politieke moed kan het werken, klinkt het. Iedereen weet hoe het afgelopen is met de vorige politicus die opriep tot ‘5 minuten politieke moed’.” Steven Samyn nadat Bart De Wever zijn confederalismeplannen onthuld heeft. Volgens een peiling bij 1.000 Vlamingen in opdracht van VTM Nieuws, gisterenavond bekendgemaakt, zegt 46 % van de Vlamingen dat hun vertrouwen in Bart De Wever deze week gedaald is. (De Morgen, 31 oktober 2013)

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: citaten, n-sa, jambon, racisme, homans, turnhout, vb, n-va |  Facebook | | |  Print

31-10-13

SLALOMMEN OP HET STADHUIS, BOTSEN MET DE WERKVLOER

antwerpen,homans,actieantwerpen,homans,actieDinsdagavond beslisten de vakbondsleden bij de Antwerpse diensten voor bevolking en burgerlijke stand om op 12 november een werkonderbreking te houden. Op hetzelfde ogenblik is overleg gepland tussen schepen Liesbeth Homans en de vakbonden. "Hoe lang de werkonderbreking zal duren, is afhankelijk van de resultaten van dat overleg", zegt Skender Baleci (ACV-OD). "Het ongenoegen is groot. De beslissing om over te gaan tot actie is unaniem genomen", weet Gerard Van der Elst (ACOD). Een week eerder, vorige week dinsdag, tijdens de gemeenteraadszitting op het Antwerps stadhuis, slalomde Liesbeth Homans (foto 1) om de pijnpunten heen.

 

Liesbeth Homans wil de openingsuren van de bevolkingsdiensten en burgerlijke stand in Antwerpen uitbreiden naar de avonduren en ’s zaterdags, én sluit vier van de vijf stadskantoren. Omdat Antwerpen met haar 512.000 inwoners te groot is om iedereen in één kantoor voor de bevolkingsdienst en burgerlijke stand te ontvangen, zijn er verspreid over het grondgebied negen districtshuizen met diensten voor bevolking en burgerlijke stand. Omdat ook het kerndistrict Antwerpen met 194.000 inwoners te groot is, zijn in de verschillende uithoeken van dit district stadskantoren gevestigd waar de bevolking terecht kan voor dezelfde dienstverlening. Vier stadskantoren worden gesloten, één blijft open. Vorig jaar maakten 123.000 inwoners gebruik van de stadskantoren die nu gesloten worden.

 

Peter Mertens (PVDA) begrijpt niet dat de dienstverlening met de sluiting van de stadskantoren – dixit Liesbeth Homans – niet verminderd wordt. De dichtstbijzijnde bevolkingsdienst voor de inwoners van Antwerpen-Luchtbal is na de sluiting van hun stadskantoor het districtshuis van Merksem, maar buslijn 123 tussen Antwerpen-Luchtbal en Merksem is afgeschaft. De inwoners zouden taxicheques kunnen gebruiken voor hun verplaatsing naar het districtshuis van Merksem, maar hoe in Merksem geraken als de taxicheques slechts in Merksem te verkrijgen zijn? Liesbeth Homans wijst op de mogelijkheden van het e-loket, maar vier op tien 65+’ers hebben geen internetaansluiting.

 

Daarenboven heb je bij een aantal documenten ook nood aan een menselijk contact om bijkomende vragen te kunnen stellen. Het vlug even binnenspringen wordt daarenboven bemoeilijkt omdat men ernaar streeft voortaan mensen enkel nog op afspraak te laten komen. Eerst dus onnoemelijk lang aan een telefoon hangen voor een afspraak, en dan pas naar de bevolkingsdienst… Uit een enquête afgenomen door de dienstleiding blijkt dat 65 % van het personeel tegen de verruimde openingsuren te zijn. Hoe daarmee omgaan?

 

Joris Giebens (Groen) vroeg wanneer de stadskantoren precies dicht gaan, bij welke collegebeslissing dit beslist is, wat met de bijkomende dienstverlening (postpunten, verdeling huisafvalzakken…)… Ook Filip Dewinter (VB) en Leen Verbist (SP.A) keerden zich tegen de sluiting van de stadskantoren. Filip Dewinter met het argument dat vooral de autochtone bewoners het slachtoffer worden van de sluiting van de stadskantoren. Omdat Peter Mertens gewezen had op de soms moeilijke gezinssituaties met als voorbeeld: man werkt als dokwerker en kent pas de dag tevoren zijn werkschema, vrouw verkoos daarom een job bij de bevolkingsdienst met vaste werktijden maar moet nu ook flexibel beginnen te werken, verweet André Gantman (N-VA) de PVDA-voorzitter een “kleinburgerlijke reactionair” te zijn en raadde hij PVDA-gemeenteraadslid Mie Branders aan over te stappen naar een andere partij.

 

In haar antwoord bleef Liesbeth Homans haar geloofspunten herhalen: er komt een ruimere dienstverlening met meer openingsuren en meer e-loketservice, mensen kunnen ook in andere districtshuizen terecht, het personeel geniet voortaan van een flexibel uurrooster… Op de onomstootbare vaststelling dat mensen voortaan langer onderweg zijn naar een bevolkingsdienst dan naar het stadskantoor in hun wijk: geen antwoord. Over de ondersteuning van de bejaarde bevolkingsgroep: enkel een antwoord voor zover die bejaarden gebruik maken van een OCMW-dienst. Over het verzet van het personeel: geen antwoord. Op de vraag waar wat beslist is: geen antwoord. Op de vraag over de bijkomende dienstverlening: geen antwoord. Enzovoort.

 

De hele dienstverlening moet daarenboven draaien op minder personeel (de 1.420 ambtenaren die bij stad en aanverwante diensten wegvallen) en voor sommige diensten (onder andere vreemdelingenzaken) is er nu al een tekort aan loketbedienden en andere medewerkers, maar voor Liesbeth Homans is er geen vuiltje aan de lucht. Peter Mertens voorspelde een dienstverlening op drie snelheden: 1. voor wie erin slaagt een afspraak te maken, 2. voor wie weg is met de digitale dienstverlening, 3. in de toekomst een ‘snelloket’ voor wie kan betalen voor extra dienstverlening. Joris Giebens wees op zijn niet beantwoorde vragen, maar burgemeester en voorzitter van de gemeenteraad Bart De Wever ging alras over naar het volgend onderwerp.

 

Spijts goed gedocumenteerde vragen en een omstandig antwoord van Liesbeth Homans, werd niet geantwoord op de cruciale vragen. Na zijn interpellatie kreeg Peter Mertens wel het behoeftenonderzoek dat wijst op de noodzaak om meer openingsuren, maar bij snelle lezing bleek dat er niet zo’n uitgesproken behoefte is én de enquête weinig wetenschappelijk is afgenomen. Maar toen was het onderwerp al afgehandeld in de gemeenteraad. Op de werkvloer is het echter allerminst afgehandeld.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, homans, actie |  Facebook | | |  Print

30-10-13

MEER DAN EEN VOORTAND KWIJT MET DE N-VA

n-va,sociaalVanaf vandaag zijn de congresteksten van de N-VA hier te vinden. De persconferentie maandag was vooral veel show: wat lekkers voorschotelen aan de journalisten, wie gaat nadien nog zeuren over de precieze teksten? En duidelijk maken dat het V-teken, internationaal bekend als het vredesteken, voortaan staat voor de drie V’s waarmee de N-VA geassocieerd wil worden: Verandering Voor Vooruitgang. Dat het jongetje op de N-VA-affiche een voortand mist, is allicht symbolisch voor wat de N-VA voorts wil. Wie voor het N-VA-programma kiest, verliest de automatische koppeling van de lonen aan de index, verliest een degelijke openbare dienstverlening, verliest na enige tijd werkloosheidsuitkering…

 

De N-VA wil de “belasting op loon verlagen tot 40 procent”. Het was de eerste titel die we in de media zagen opduiken na de N-VA-persconferentie. Nu bedraagt die belastingsvoet volgens de N-VA 50 procent. In een eerste reactie merkt Koen Hostyn op dat volgens een studie van professor André De Coster, gepubliceerd in april dit jaar, slechts 12,5 procent van alle belastingplichtigen de maximumheffing van 50 procent op hun netto belastbaar inkomen betaalde. Het is niet de enige dubieuze voorstelling van zaken door de N-VA. Op zijn Facebook-pagina merkt Koen Hostyn op dat de N-VA Vlaanderen voorstelt als een regio met 4,5 procent werklozen, terwijl het volgens de jongste VDAB-cijfers 7,96 procent oftewel bijna dubbel zoveel is. Wie gelooft deze mensen nog?

 

Tweede reden om sceptisch te zijn over de Goed nieuws-show van de N-VA is dat de N-VA veel beloftes doet (verlaging van de vennootschapsbelasting van 33,99 naar 27,13 procent, verlaging van de werkgeversbijdrage bij de lonen van 34 naar 29 procent…) maar dit ergens gecompenseerd moet worden. “De voorgestelde (…) maatregelen kosten in elk geval miljarden en gisteren werd alvast niet duidelijk waar dat geld vandaan moet komen”, merkt Het Nieuwsblad op. “Zwaar snijden in het overheidsapparaat klinkt goed, maar als puntje bij paaltje komt, moet je wel duidelijk maken waar je wil snijden. En welke gevolgen dat heeft voor de gezondheidszorg, sociale uitgaven, dienstverlening… De idee dat er ergens een overheidsapparaat bestaat dat je kan schrappen zonder dat iemand het voelt, zou snel een illusie kunnen blijken te zijn.”

 

Derde reden om kritisch te zijn bij de fata morgana van de N-VA is dat de partij wel allerlei veranderingen noodzakelijk acht (zowat de enige bevoegdheden voor de federale staat zouden defensie en de asielzoekers zijn), maar in haar sociaal-economisch programma zwijgt over de bevoegdheden die Vlaanderen nu al heeft. Wat met het onderwijs en met cultuur? Wat met de zorg voor ouderen, jongeren of gehandicapten? Zaken die nu al Vlaamse bevoegdheden zijn en niet op een bevredigende manier bestuurd worden. Over mobiliteit klinkt het dat de verkeerscode volledig moet geregionaliseerd worden en de NMBS deels moet geprivatiseerd worden. Maar wordt Vlaanderen daar beter van? Buitenlandse voorbeelden tonen aan dat privatisering van spoorwegen leidt tot meer ongelukken.

 

De persconferentie maandag bevestigde wel dat de N-VA de liberalen langs rechts voorbijsteekt. “De fiere Vlaamse leeuw klauwt blauw”, noteerde Het Laatste Nieuws. “Niet alleen sociaal-economisch, ook maatschappelijk. Migratie, asiel, justitie, politie: N-VA is copy paste Open VLD en vice versa.” Maar dan wel, schrijft De Standaard, “de VLD van Guy Verhofstadt van de jaren negentig”.  Dat is de periode van de Burgermanifesten die nu zelfs Guy Verhofstadt te extreem vindt. Als de Vlaming goedgelovig is, gaan we terug naar deze tijden. Het ontwaken zal hard zijn.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: n-va, sociaal |  Facebook | | |  Print

N-VA-VOORSTEL: “DE WINST IS WEL ERG ONGELIJK VERDEELD”

André Decoster.jpgHet N-VA-voorstel om de personenbelasting te verlagen kost Vlaanderen in een eerste fase 812 miljoen euro. Nadien loopt dat op tot 1,15 miljard. Dat berekende de in het artikel hierboven al genoemde professor economie André Decoster (foto, KU Leuven). Opvallend is vooral het verschil in impact voor arm en rijk. “De winst is wel erg ongelijk verdeeld”, schrijft André Decoster.

 

In aanloop naar de verkiezingen stelt N-VA voor om de personenbelasting te verlagen. In twee fases wordt de 40 procent-schijf daarbij verbreed, zodat enkel grootverdieners nog tegen vijftig procent worden belast. Aan de hand van een uitgebreid simulatiemodel ging Decoster na wat de impact zou zijn voor arm en rijk. Zoals verwacht zorgt het voorstel voor een belastingverlaging in alle decielen dus bij alle groepen ingedeeld per 10 procent van arm naar rijk. Een gemiddeld gezin wint in eerste instantie 40 euro per maand, nadien 58 euro.

 

De winst is echter erg ongelijk verdeeld. “Het zijn voornamelijk de rijkere gezinnen in Vlaanderen (de hogere decielen) die winnen bij dit voorstel”, aldus Decoster. De rijkste tien procent bespaart in eerste instantie immers 106 euro per maand, terwijl de armste tien procent slechts 1 euro extra overhoudt. In de tweede fase van het N-VA voorstel loopt de bonus voor de rijksten op tot 200 euro per maand, terwijl dat voor de armste tien procent 1 euro blijft. In de praktijk wordt het voor de minst rijken een achteruitgang, want om de belastingverlaging te compenseren zal de openbare dienstverlening verminderd worden of meer gaan kosten voor de burger.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: n-va, sociaal |  Facebook | | |  Print

29-10-13

VAN ‘PRO PIET’ NAAR PRO ‘GOUDEN DAGERAAD’

nederland,griekenland,cultuur,chrysi avginederland,griekenland,cultuur,chrysi avginederland,griekenland,cultuur,chrysi avgiZondag signaleerden wij hier dat tussen de goedmenende ouders die Sinterklaas willen behouden en geen racistische connotatie leggen met Zwarte Piet, zich rechts-extremisten mengen die wél vinden dat zwarten minderwaardig zijn.

 

AFA Nederland zag op de Pro Piet-manifestatie zaterdag in Den Haag alvast een dertigtal rechts-extremisten tot neonazi’s. Onder hen de ex-Voorpost’ers Tom Schellevis en Paul Peters. Voorpost is in 1976 in Vlaanderen opgericht en kreeg twee jaar later een Nederlands broertje. Zoals bij ons mensen als Yves Pernet en Björn Roose Voorpost verlaten hebben, zijn er ook in Nederland de jongste tijd bekende figuren weg bij Voorpost. Paul Peters is intussen actief bij het extreemrechtse Identitair Verzet. Ook in Den Haag: onder andere Barry Kluft die actief is bij het neonazistische Autonome Nationale Socialisten (ANS) en Owen Koenekoop (Nederlandse Volks-Unie, NVU) die voor de AFA-fotograaf complexloos een Hitler-snor en -groet suggereert (foto 1).

 

Ben van der Kooi was er ook, broer van Voorpost-actieleider Florens Van der Kooi en man met een lange staat van dienst in extreemrechtse tot neonazistische kringen. In Vlaanderen kennen we hem van de IJzerwake en de Vlaams Blok Jongeren, in Nederland zat hij in voorarrest maar werd hij uiteindelijk bij gebrek aan bewijs vrijgesproken voor brandstichting bij een moskee, in Denemarken en elders liet hij zich kennen als een bewonderaar van de Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik. Bij de Pro Piet-manifestatie zaterdag in Den Haag werd hij geïnterviewd door het op sensatie beluste PowNed (foto 2). Maar daarmee was de dag nog niet om. Na afloop van de Pro Piet-manifestatie trok Ben van der Kooi met een paar vrienden naar de Griekse ambassade in Den Haag.

 

Daar ontrolde Ben van der Kooi een vlag van Chrysi Avgi, de neonazi’s van Gouden Dageraad (foto 3). Op Facebook schreef Ben van der Kooi: “Ook nog eventjes kort voor de Griekse ambassade in Den Haag geposeerd, met de vlag van de Griekse patriotten van Golden Dawn. Volgens de Nederlandse media een sterk op het hakenkruis gelijkend symbool. 1. Het is geen hakenkruis, 2. dan nog (…) is daarmee niet bewezen dat die partij een criminele organisatie is.” Mocht blijken dat parlementsleden van Gouden Dageraad betrokken zijn bij georganiseerde criminaliteit, dan zou dit “een kwalijke zaak” zijn, maar “een politieke visie/mening van een grote politieke partij als Golden Dawn” hoort volgens Ben van der Kooi niet thuis in de gevangenis maar in het Griekse parlement.

 

De voorzitter, ondervoorzitter en een derde Gouden Dageraad-parlementslid zitten anders niet in voorarrest omwille van hun opinies, maar omwille van hun vermeende betrokkenheid bij de dood van de Griekse rapper Pavlos Fyssas en meer dan dertig andere criminele feiten.

 

De Pro Piet-manifestatie in Den Haag was niet alleen beladen omwille van de aanwezigheid van extreem-rechts tot neonazi Nederland. Er was het incident met een zwarte vrouw die omwille van haar huidskleur geïntimideerd, geduwd en racistisch bejegend werd, en de “Goed zo, PVV (= de partij van Geert Wilders, nvdr.) en “Klote buitenlanders” vanuit het publiek toen PVV-Kamerlid Joram van Klaveren het podium in Den Haag betrad. Nederland zou zich daarover mogen bezinnen, maar legde pas nog een rapport van de Raad van Europa over racisme en intolerantie in Nederland hautain naast zich neer. Vandaar naar sommigen die politieke steun geven aan de neonazi’s van Gouden Dageraad, is al bij al maar een kleine stap.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nederland, griekenland, cultuur, voorpost, chrysi avgi |  Facebook | | |  Print

28-10-13

NIEUWE-VLAAMSE AMBRAS IN BERINGEN

Hilaire Poels.jpgDe N-VA heeft na de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2012 55 burgemeesters en (in Antwerpen) districtsvoorzitters, 271 schepenen, 1.744 gemeente- en districtsraadsleden en 657 OCMW-raadsleden in huis gehaald. In Turnhout is de N-VA een van de volgende dagen de burgemeesterssjerp van Erwin Brentjens kwijt, vier schepenen is de N-VA al kwijt in Turnhout, en verder telt de N-VA reeds 28 gemeenteraadsleden minder. In Limburg verloor de N-VA gemeenteraadsleden in Beringen, Borgloon, Houthalen-Helchteren, Lummen, Nieuwerkerken, Peer en (twee) in Wellen.

 

Het is overigens niet altijd dat gemeenteraadsleden zelf opstappen bij de N-VA. In Beringen werd Hilaire Poels uit de N-VA gezet, einde januari al. De man had een opmerkelijke campagne gevoerd – hij zou al zijn inkomsten als verkozene schenken aan sociale doelen (foto) – en haalde met 1.578 voorkeurstemmen de op een na beste persoonlijke score op de N-VA-lijst. Alleen de N-VA-lijsttrekker had een betere persoonlijke score.

 

De persmededeling van de N-VA bij het buitenzetten van Hilaire Poels was kort: “Na intern overleg binnen de fractie en het bestuur van N-VA Beringen werd eenparig besloten om de samenwerking met Hilaire Poels stop te zetten. Bijgevolg zal hij vanaf heden niet meer spreken namens N-VA Beringen. Over de beweegredenen hieromtrent wensen we geen verklaring af te leggen.” Volgens de plaatselijke pers is de reden dat Hilaire Poels, zaakvoerder van de Amerikaanse Stock in deelgemeente Paal, het niet eens was met het voorstel van N-VA-fractieleider om de blauwe zone in de deelgemeenten Beverlo, Koersel en Paal af te schaffen.

 

Hilaire Poels voelde meer voor het voorstel van burgemeester Maurice Webers (SP.A) om in elke deelgemeente een werkgroep te installeren die zich zou beraden over de blauwe zones en de plaatselijke parkeerproblemen. “Dan moet je als N-VA geen voorstel indienen om de blauwe zone maar onmiddellijk af te schaffen”, vond Hilaire Poels. Hilaire Poels stemde tegen het voorstel van zijn N-VA-fractieleider, en dat was meteen goed voor zijn afscheid. Hij nam het eerst niet zwaar op. “Ik ga voortaan als onafhankelijke zetelen. Of ik nu alleen in de oppositie zit of met tien man (de N-VA-fractie, nvdr.), dat maakt me niets uit.” Nu hij geen partijafdrachten meer moest doen, zou hij ook meer kunnen schenken aan sociale doelen in Beringen.

 

Maar dat gunde de N-VA Beringen Hilaire Poels en de sociale doelen in Beringen niet. Hilaire Poels zou in twee gemeenteraadscommissies zetelen, maar werd ook daar uit gebonjourd door de N-VA. Met verlies van de bijhorende zitpenningen. De SP.A-CD&V-meerderheid in Beringen ging niet meteen in op de vraag van de N-VA om Poels in de gemeenteraadscommissies te vervangen door een partijgetrouwe N-VA’er, maar na klachten bij de gouverneur en Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois (N-VA) werd Poels toch uit de twee gemeenteraadscommissies gezet. Hilaire Poels stapt nu naar de Raad van State omwille van procedurefouten.

 

Er zijn mandatarissen die de N-VA al meer schade hebben toegebracht (Siegfried Bracke, Jan Jambon, Erwin Brentjens…) maar die houdt men de hand boven het hoofd. Hilaire Poels wordt daarentegen al na één gemeenteraadszitting uit de N-VA gezet. Het lijkt ons geen evenwichtig beleid, maar dat verwachten we ook niet van de N-VA.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nieuwe-vlaamse ambras, beringen |  Facebook | | |  Print

27-10-13

WHITE POWER-PIETEN

White Power-pieten.JPGIn Den Haag is gisteren door enkele honderden actie gevoerd voor het behoud van Zwarte Piet. Niet dus de meer dan twee miljoen mensen die de Pietie steunden. In Den Haag werden petities voor het behoud van Zwarte Piet afgegeven aan een PVV-Kamerlid, de partij van Geert Wilders, die de ‘likes’ zou meenemen naar een discussie in het parlement. Is dit toeval of steekt er meer achter? Naast vele goedmenende ouders die Sinterklaas willen behouden en geen racistische connotatie leggen met Zwarte Piet, is er een groep aanhangers die de Zwarte Piet-commotie aangrijpt omdat ze vindt dat Zwarte Piet minderwaardig moet blijven. Vandaar gisteren in Den Haag een incident met een zwarte vrouwVandaar bij ons ook de vele VB'ers die op sociale media ijveren voor het behoud van de Sinterklaas-traditie en even later weer kappen op vreemdelingen.

 

Mag de discussie over Zwarte Piet verder gaan dan over het behoud van onze tradities, zoals er ook respect hoort te zijn voor tradities in andere continenten? Mag het ook gaan over hoe zwarten in de media komen, welke rol ze toebedeeld krijgen, en hoe ze gediscrimineerd worden in het dagelijkse leven? Dat komt amper of niet aan bod bij de Sinterklaas-heisa.

 

We zijn het overigens eens met Bart Peeters (in Reyers Laat woensdag) dat een Blauwe, Groene of Roze Piet geen goed idee is, al is het nog kwalijker dat wie daarmee wil uitpakken met de dood bedreigd wordt. Of de White Power-aanhangers op de foto hierboven gefotoshopt zijn dan wel écht Piet-mutsen dragen, is niet duidelijk. Maar als we dát zien, is de conclusie vlug gemaakt. Laat ons gewoon de Zwarte Pieten behouden, White Power-Pieten lijken ons het allerslechtste idee.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur, racisme, nederland |  Facebook | | |  Print

26-10-13

GROOT IN LICHAAMSLENGTE, KLEIN IN REACTIE

van dermeersch,islam,rosea lake,actieAnke Van dermeersch (foto) is nu al voor de tweede keer door een rechtbank in Antwerpen teruggefloten. Ze mag het materiaal voor haar jongste campagne van Vrouwen tegen Islamisering niet meer gebruiken omdat het gebaseerd is op het werk Judgments van de Canadese studente Rosea Lake. Doet Anke Van dermeersch het toch, dan moet ze een dwangsom van 1.000 euro betalen per inbreuk, met een maximum van 20.000 euro. Ze moet het vonnis van de rechtbank ook laten publiceren in drie kranten (Het Laatste Nieuws, Gazet van Antwerpen en De Standaard) en op de websites van Vrouwen tegen Islamisering.

 

De rechter vindt dat de affiche van de campagne duidelijke gelijkenissen vertoont met het werk van Rosea Lake. In beide gevallen is er sprake van een vrouw die haar kort rokje naar boven tilt, zodat haar linkerbeen haast volledig zichtbaar wordt. Op het been staan markeringen met boodschappen ernaast. Op beide foto's komen de woorden provocatie, slet en hoer voor. De studente wilde de boodschap meegeven dat vrouwen niet beoordeeld mogen worden op hun kledij en keuzes, en ze stoorde zich eraan dat Van dermeersch haar werk gebruikt heeft voor een anti-islamcampagne die volledig indruist tegen haar principes.

Anke Van dermeersch gaf toe dat ze zich door het werk van de studente had laten inspireren, maar betwistte dat dit een inbreuk op het auteursrecht uitmaakte. De rechter denkt daar duidelijk anders over: alleen Rosea Lake heeft het recht om haar werk te produceren of te laten reproduceren, en Van dermeersch had haar om toestemming moeten vragen. De anti-islamboodschap die de politica ermee wil verkondigen, is bovendien ook een flagrante schending van het moreel recht van de studente. Zij wil immers niet dat haar werk daaraan gelinkt wordt.

Van dermeersch heeft haar campagnemateriaal al eens veranderd nadat de Franse schoenenontwerper Christian Louboutin naar de rechtbank was gestapt, rechtszaak tegen Van dermeersch die Louboutin won, maar ook de herwerkte versie is volgens de rechtbank gebaseerd op Judgments. "Ik ben heel blij met dit vonnis. Dit is een overwinning voor mij en ook voor alle kunstenaars in de hele wereld. Mijn vrienden in België namen een risico door mij te helpen dit proces te voeren. Dit is het beste verjaardagscadeau ooit", reageerde Rosea Lake vanuit Canada. Ze werd woensdag 19 jaar.

Anke Van dermeersch liet al weten dat ze beroep zal aantekenen. De Vlaams Belang-politica heeft het net als in de zaak-Louboutin over een "politiek gemotiveerd vonnis". Ze betwist ook dat Rosea Lake een kortgeding mocht inspannen. Volgens de Canadese wetgeving ben je pas ‘procesbekwaam’ vanaf 19 jaar, en zo oud was Rosea Lake (net) niet tot ze het kortgeding tegen Anke Van dermeersch, Vrouwen tegen Islamisering en het Vlaams Belang aanspande.

 

Anke Van dermeersch mag dan wel in lichaamslengte groot zijn, in moreel opzicht is ze erg klein. Als ze een rechtszaak verliest, is het telkens weer een “politiek gemotiveerd vonnis”. En betwisten dat men een rechtszaak mag inspannen, is ook heel klein. Vlaams Belang-advocaat Bart Siffert heeft in zijn eerste pleidooi trouwens al gewezen op het zogenaamd niet ‘procesbekwaam’ zijn van Rosea Lake. De rechtbank verwierp die redenering. Het argument dat Anke Van dermeersch wel eens meer haar blote benen inzet, werd merkwaardig genoeg niet gebruikt.

 

In 2009 verbood de rechtbank in Brussel reeds een ander geval van misbruik van een kunstwerk door het Vlaams Belang. De fotocollage Dishes, met een appartementsgebouw waarop honderden schotelantennes staan, verzinnebeeldde voor de Duitse kunstenaar Till Nowak de vele mediaprikkels die op een mens afkomen. Het Vlaams Belang maakte ervan dat het appartementsgebouw typerend is voor het Europese immigratiebeleid.

00:06 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: van dermeersch, islam, rosea lake, actie |  Facebook | | |  Print

25-10-13

DE WEEK IN ZEVEN CITATEN (EN EENTJE EXTRA)

citaten,holebi,actie,n-va,antwerpen,chrysi avgi,rechtsactueel,deckers“Waarom heb je tegenstanders nodig als je eigen partijleden hebt”, moet Bart De Wever gedacht hebben toen hij vernam dat Siegfried Bracke in een interview in Veto de Vlaamse Leeuw-vlag omschreef als een vod, en men in het N-VA-partijhoofdkwartier niet beter wist dan te antwoorden dat men bij de N-VA Veto niet leest. En dan was er nog Jan Jambon die… (lees verder hieronder). De cartoon hiernaast is van Kim in De Morgen, 22 oktober 2013.

 

“Als het probleem van homofobie zich alleen zou beperken tot bijvoorbeeld de moslims, dan zou ik een gat in de lucht springen. (…) Ik maakte de berekening. Een homo heeft 84 procent kans te worden aangevallen door een autochtoon en 16 procent door een allochtoon. In 2012 waren er twee moorden op homo’s. De daders waren telkens Belgische Belgen.” Anders dan sommigen suggereren is homofobie niet enkel een probleem bij moslims. Jozef De Witte roept op om elk incident van homofobie te melden. (Gazet van Antwerpen, 19 oktober 2013)

 

“In het kleinste café werd toen gediscussieerd over Reagan en Brezjnev. Noem het de G400.000, een georganiseerde kreet om gehoord te worden. (…) Die organisatiekracht sijpelde door in de rest van het nieuwe sociale middenveld.” Aldus Jos Geysels dertig jaar na de antirakettenbetoging op 23 oktober 1983, met 400.000 deelnemers de grootste betoging ooit in ons land. Het organiserende VAKA (Vlaams Aktiekomitee tegen Atoomwapens) vervelde tot het anti-racistische Hand-in Hand; Jos Geysels, op 23 oktober 1983 hoofd van de ordedienst van de betoging, werd een boegbeeld van Agalev en is nu voorzitter van 11.11.11 en van de Decenniumdoelen tegen armoede; Dirk Barrez, in 1980-1983 lid van de stuurgroep van VAKA, is nu drijvende kracht achter De Wereld Morgen en de coöperatieve bank NewB… (De Morgen, 19 oktober 2013)

 

“Noem het crowdfunding en het is weer hip.” Bestrijdt armoede niet met liefdadigheid, zoek voor kunst geen mecenassen… maar doe aan “crowdfunding”. Het is hetzelfde, maar het klinkt anders. (dS Weekblad, 19 oktober 2013)

 

“Zelfs al zouden er meer sociale klemtonen zijn, wie gaat die dan uitdragen. Bart De Wever? Jan Jambon? Philippe Muyters? Ik zie hen dat echt niet doen.” Nick Mouton gelooft niet dat de N-VA alsnog een sociale partij kan worden. (De Standaard, 21 oktober 2013)

 

“Het kan me niet schelen welke aap burgemeester van Turnhout wordt. Zolang de partij maar buiten schot blijft tot na de verkiezingen van 2014.” Goed bestuur is niet de voornaamste zorg van Jan Jambon, en de Turnhoutenaren weten nu hoe het N-VA-kopstuk hun burgemeester inschat. Wie het ook moge zijn. (E-mail van Jan Jambon geciteerd in Humo, 22 oktober 2013)

 

“Hoor net dat men de kinderboerderij in Wilrijk ook gaat privatiseren. Zullen de sociale projecten die er lopen door de privé worden overgenomen? Wie dat gelooft is waarschijnlijk een afstammeling van Grimm. De kindjes zullen mogen betalen om een koe te zien, maar hoera: 'minder weggegooid belastinggeld '.” De kracht van verandering wordt in Antwerpen zichtbaar. Ook boer Karl, die al 36 jaar de kinderboerderij runt en eind dit jaar op pensioen gaat, is er het hart van in. “Vreselijk dat het na al die jaren hard werken op deze manier moet eindigen. De harde economische benadering van het nieuwe bestuur is niet mijn wereld. Ergens ben ik opgelucht dat ik er geen deel van moet uitmaken.” (Facebook, 23 oktober 2013; Het Nieuwsblad, 24 oktober 2013)

 

“We gaan zeker niet alle geweld goedkeuren van de Gouden Dageraad, maar we willen u er wel op wijzen dat er meer dan genoeg aanleidingen zijn voor het geweld dat de Gouden Dageraad ten toon spreidt.” Vlaams Belang-personeelslid en hoofdredacteur van RechtsActueel Bert Deckers heeft begrip voor het geweld van Gouden Dageraad. Hij keurt niet alle geweld goed, een deel dus wél. (RechtsActueel, 23 oktober 2013)

 

“De partij zegt dat als ze geen geld meer krijgt, belangrijke maatschappelijke initiatieven zoals de voedselbedeling ‘alleen voor Grieken’ in het gedrang komen. ‘Maar haar overleven hangt helemaal niet af van die subsidies. De partij is betrokken bij heel wat illegale praktijken zoals drugshandel en prostitutie.’” Politicoloog Michalis Spourdalakis over het stopzetten van de overheidssubsidiëring van Gouden Dageraad. Dit jaar kreeg Gouden Dageraad in het armlastige Griekenland al meer dan 800.000 euro. Maar Gouden Dageraad heeft nog andere inkomstenbronnen. (De Standaard, 24 oktober 2013)

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: citaten, holebi, actie, n-va, antwerpen, chrysi avgi, rechtsactueel, deckers |  Facebook | | |  Print

MORGEN: BETOGING TEGEN HET GAS-SYSTEEM

Tegen GAS.JPGMeer dan negentig organisaties, van diverse achtergrond en over de taalgrens heen, roepen op om morgen, zaterdag 26 oktober, in Brussel op straat te komen tegen de Gemeentelijke Administratieve Sancties, de GAS-boetes (foto). Samen willen ze duidelijk maken dat het protest tegen de GAS-boetes niet zomaar voorbij zal gaan en komen ze op voor sociale alternatieven op het repressief beleid.

 

Er wordt betoogd voor vijf centrale bekommernissen. Eén, het probleem van de scheiding der machten met de gemeente als rechter en partij. Twee, de enorme willekeur en rechtsonzekerheid ingebakken in het GAS-systeem. Drie, het criminaliseren van jongeren en het recht om jong te zijn. Vier, het recht op sociale actie. Vijf, de nood aan echte sociale oplossingen op sociale problemen als overlast.

 

Het GAS-systeem is enkel maar symptoombestrijding en lost niet de echte sociale oorzaken van overlast op, integendeel. Toenemende werkloosheid, onzekerheid en zich niet goed voelen in de samenleving leiden tot uitzichtloze situaties, wanhoop, asociaal gedrag en agressie. Sociaal zwakkere lagen worden door de GAS-boetes dan ook het hardst getroffen. Repressie kan vermeden worden door preventie: investeer in werk voor iedereen, degelijk en kwaliteitsvol onderwijs, goedkope en ecologische afvalverwerking, meer en betere jongerenvoorzieningen, degelijke publiek sanitair…


De acties tegen de GAS-boetes hebben hun eerste vruchten afgeworpen. Onder druk van de publieke opinie beloofden verschillende gemeenten hun GAS-reglementen grondig te herevalueren of zelfs de recente leeftijdsverlaging niet door te voeren. De nationale betoging op 26 oktober heeft als bedoeling de druk verder op te voeren op alle partijen in het parlement om een einde te stellen aan het ganse GAS-systeem.

 

Het is tevens een start voor verder verzet. Het actiecomité TegenGAS wil alle deelnemende organisaties en betogers oproepen ook zelf TegenGAS te geven op lokaal vlak. Dit kan door samen actie te voeren voor een GASvrije stad of gemeente (zoals het initiatief GASvrij Gent), je eigen TegenGAS-comité op te zetten, met je vrienden of collega’s zelf tegenGAS geven. Een goed voorbeeld vormt alvast de clip van Lichtschrijvers en Victoria Deluxe.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print

24-10-13

NOG ALTIJD N-VA-MAILADRES VOOR EX-WAPENHANDELAAR

Koen Hostyn.jpgGéza Mezösy.JPGKoen Hostyn (foto 1, 28 j.) is filosoof én econoom, en schrijft dezer dagen een boek over het sociaal-economisch programma van de N-VA, Het Vlaanderen van De Wever, dat in januari zou verschijnen. Hostyn werkt parttime bij de studiedienst van de PVDA, naast een andere parttime job.

 

Sinds september duikt hij in allerlei sociale media op. Met artikels bij De Wereld Morgen over Siegfried Bracke die de sociaal-economisch agenda belangrijker vindt dan een confederaal akkoord, over wat de N-VA met de ‘woonbonus’ wil zodra die een Vlaamse bevoegdheid wordt, over het beleid van N-VA-burgemeester van Aalst Christophe D’Haese; vorige zaterdag op de website van de PVDA over het ontslag van N-VA-partijraadlid Nick Mouton; maandag bij Knack online over het sociaal geweten van de N-VA…  Gisteren was het weer raak: BrusselNieuws.be, de online versie van Brussel Deze Week, maakte bekend dat  uit research voor het boek van Koen Hostyn blijkt dat de waarnemend voorzitter van de N-VA voor de Brusselse gemeenten Vorst, Sint-Gillis en Ukkel, Géza Mezösy (foto 2), veroordeeld is voor wapenhandel met landen uit het voormalige Joegoslavië terwijl er een VN-embargo was voor wapenleveringen aan die landen.

 

Later op de dag updatete BrusselNieuws.be haar bericht: aan tvbrussel vertelde Géza Mezösy intussen dat hij opstapt bij de N-VA. BrusselNieuws.be: “(…) Mezösy heeft in de jaren 1990 certificaten vervalst. Daarmee konden wapenhandelaars het VN-embargo omzeilen in ex-Joegoslavië. Mezösy ging hiervoor in zee met een Russisch-Oekraïense maffiose organisatie. Die leverde 13.000 ton wapens aan Bosnië en Kroatië. In 1998 werd de organisatie opgerold. Mezösy werd in België bij verstek veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. Hij zou later opgepakt worden in Zuid-Afrika en hier zijn straf uitzitten. Auteur Koen Hostyn stootte op de naam van Belgisch-Hongaarse wapensmokkelaar tijdens de research van Het Vlaanderen van De Wever, een boek dat hij schrijft over het socio-economisch programma van de N-VA. Hostyn is econoom en filosoof en actief bij de studiedienst van de PVDA.

 

Géza Mezösy is vandaag lokaal vertegenwoordiger van de N-VA in Vorst, Sint-Gillis en Ukkel. Hij bevestigt aan Brussel Deze Week dat hij in de jaren 1980 oprichter was van Eastronicom in Grimbergen, dat legaal en illegaal wapens verhandelde in de hele wereld. Hij ontkent niet dat hij veroordeeld is, maar zegt dat die activiteit tot het verleden behoort. ‘Ik heb een blanco strafregister,’ zegt Mezösy die duidelijk verveeld zit met de onthulling van de PVDA. ‘Schrijf dit niet, of ik schakel mijn vrienden bij het parket in,’ dreigt hij. Auteur Hostyn vindt het niet zo vreemd dat mensen met een crimineel verleden bij de N-VA terecht komen. ‘De N-VA is in volle groei. Om de vele mandaten in te vullen zet Bart De Wever de deuren wagenwijd open. Daarbij komen heel wat postjes in handen van opportunisten en louche figuren.’

 

Mezösy verlaat nu de partij. ‘Ik vind het jammer dat men via mijn verleden de partij probeert te raken’, zegt hij aan tvbrussel. ‘Ik heb meteen mijn lidkaart teruggestuurd.’ N-VA Brussel was volgens voorzitter Lieven De Rouck niet op de hoogte van het verleden van Mezösy. ‘We kunnen niet iedereen googelen’, klinkt het. ‘Dit kan natuurlijk niet. Als hij zelf niet was opgestapt, hadden we hem uit de partij gezet.’" Dat niet elke organisatie al zijn leden kan natrekken, kunnen we best begrijpen. Maar de N-VA, vorig jaar over het VB gesprongen als rijkste partij van het land en bijgevolg over behoorlijk wat personeel beschikkend, wetend dat nogal wat mensen maar al te graag willen meegolven met het electoraal succes van partijvoorzitter Bart De Wever, die niet weet wat een auteur in spe tijdens een parttime job ontdekt… Je houdt het niet voor mogelijk, maar toch is het zo.

 

Overigens konden wij gisteren nog een e-mail versturen naar het N-VA-mailadres van Géza Mezösy. We wilden wel eens weten wat hem bewoog N-VA-lid te worden, hoe zijn aanvaarding bij de partij verliep, hoe hij zo vlug kon opklimmen tot plaatselijk voorzitter, welke indruk hij overhoudt van de N-VA, en wat hem spijt nu niet meer te kunnen realiseren. We kregen geen antwoord, maar de e-mail werd ook niet teruggestuurd wegens adresseringsproblemen. Géza Mezösy: weg bij de N-VA, maar met nog altijd een e-mailadres van de partij. De N-VA is een genereuze partij. Of…

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: boeken, n-va, brussel, mezosy |  Facebook | | |  Print

23-10-13

VLAAMS BELANG: NAAR DE VOLGENDE VERKIEZINGSNEDERLAAG

Filip Dewinter in Antwerpse gemeenteraad.JPGIn een artikelenreeks in Gazet van Antwerpen over de verschillende politieke partijen een jaar na de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar kwam ook het Vlaams Belang aan de beurt. De partij bereidt zich voor op… de volgende verkiezingsnederlaang.

 

De klap op 14 oktober 2012 was groot: het Vlaams Belang ging van twintig naar vijf zetels in de Antwerpse gemeenteraad. Alleen de absolute toppers bleven over, parlementsleden als Jan Penris en Wim Wienen verloren hun zetel. Bleven over: Filip Dewinter, Gerolf Annemans, Anke Van dermeersch Bruno Valkeniers en een vijfde verkozene die door een fout met de beeldschermen van de stemcomputers verkozen geraakte en naar het OCMW werd weggestuurd, om plaats te maken voor partijmedewerker Wim Van Osselaer. In districtsraden zoals die van Berchem, Borgerhout en Wilrijk hield het Vlaams Belang nog slechts twee zetels over.

 

"Het goede nieuws was dat in Antwerpen niet één mandataris is overgelopen naar de N-VA", zegt Filip Dewinter (foto). De kans dat de Antwerpse N-VA een Antwerpse VB’er zou willen, was evenwel ook bijzonder klein. "We hebben wel wat leden verloren, maar onze structuren zijn intact gebleven en al onze secretariaten zijn nog steeds open”, vervolgt Filip Dewinter. “Antwerpen blijft de hoofdstad van het Vlaams Belang." "Ons ledenaantal is sinds enige tijd weer aan het stijgen", beweert Vlaams Belang-koepelvoorzitter en luitenant van Filip Dewinter Jan Penris. Cijfers geeft hij evenwel niet.

 

Jan Penris is realistisch: "We houden er rekening mee dat we bij de verkiezingen van 25 mei 2014 nog eens een dreun zullen krijgen op het gebied van de partijfinanciering, maar we hebben een oorlogskas aangelegd.” Dat klopt. Het Vlaams Belang is jarenlang de rijkste Vlaamse partij geweest, en de grootste belegger. Vorig jaar boerde het Vlaams Belang minder goed, en werd de partij voorbijgestoken door de N-VA als rijkste partij. Maar met een vermogen van 10,2 miljoen euro zit het Vlaams Belang er nog altijd warmpjes in.

 

Jan Penris maakt van de nood dan maar een deugd: “Na de nederlaag van vorig jaar is er nu de gelegenheid om een tijd in de luwte te werken. Eigenlijk vind ik dit geen slechte periode." Voormalig partijvoorzitter Bruno Valkeniers trad af na het slechte resultaat bij de gemeenteraadsverkiezingen. Hij maakt geen deel meer uit van het partijbestuur, maar zit nog wel in de Kamer van Volksvertegenwoordigers en in de Antwerpse gemeenteraad (foto: achter Filip Dewinter, met naast zich Monica De Coninck). "Het grote verschil met vroeger zit in de werkverdeling", zegt Bruno Valkeniers. "We kunnen niet meer alle dossiers volgen.” De nieuwe partijvoorzitter, Gerolf Annemans, beaamt: “In elke gemeenteraadscommissie kunnen we nu nog maar één of twee mensen inzetten in plaats van zes.”

 

De achteruitgang bij de gemeenteraadsverkiezingen kwam hard aan. Gerolf Annemans: "Ik ga niet ontkennen dat ik onder de indruk was van het slechte resultaat van vorig jaar.” Volgens Peter De Roover, de alom tegenwoordige chef-politiek van doorbraak.be, heeft de N-VA “dermate overspannen verwachtingen gecreëerd dat er straks weer kiezers vrijkomen die het nieuwe beleid ofwel te streng ofwel niet streng genoeg vinden. Dat creëert nieuwe kansen voor het Vlaams Belang.” De jongste kiespeiling van VRT/De Standaard geeft nochtans aan dat het Vlaams Belang nog kiezers verliest aan de N-VA, en de kiezers die de N-VA verliest naar de CD&V en Open VLD trekken.

 

"Misschien komt 2014 nog iets te vroeg voor ons", geeft Filip Dewinter toe. "Volgend jaar mikken we op minstens 10 procent, wat nog steeds een verlies van 6 procent inhoudt.” Dewinter vindt dat het Vlaams Belang zich moet concentreren op zijn kernthema's: "immigratie en islamisering, criminaliteit, de Vlaamse onafhankelijkheid en het verzet tegen de bemoeizucht van Europa. Wij kunnen daarin een veel grotere zuiverheid tentoonspreiden dan Bart De Wever die in Antwerpen een buitengewoon gladde rol speelt om toch vooral maar te bewijzen dat hij wel degelijk kan besturen." Blijft natuurlijk de vraag of de kiezer de hardste roepers, de beste roepers vindt.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, vb, dewinter, annemans, valkeniers, penris |  Facebook | | |  Print

22-10-13

GRIEKENLAND: NEONAZI-TATOEAGES UIT DE MODE

griekenland,chrysi avgiOnmiddellijk na de arrestatie van een aantal parlementsleden van Chrysi Avgi, gezien hun betrokkenheid bij de dood van Pavlos Fyssas en andere wandaden, daalde het aantal mensen dat voor ‘Gouden Dageraad’ wil stemmen met de helft. Maar intussen gaat ‘Gouden Dageraad’ alweer vooruit in de kiespeilingen. Wel positief is dat blijkbaar meer en meer Grieken af willen van nazistische tatoeages of andere tatoeages die verwijzen naar Gouden Dageraad.  

 

Volgens een reportage van The Guardian (video) is er na het optreden van de Griekse overheid tegen ‘Gouden Dageraad’ een stijgend vraag om nazistische tatoeages te verwijderen of te camoufleren. Volgens dermatoloog Christoforos Tzermias zijn het meestal jongeren van 20 tot 25 jaar die de laatste twee, drie jaar dergelijke tatoeages hebben laten zetten. Politieagenten en militairen die nationalistische tatoeages hebben laten zetten, behoren ook tot de klandizie die haar tatoeages weg willen. Uit vrees geïdentificeerd te worden als aanhanger van ‘Gouden Dageraad’.

 

We wezen eerder al op de swastika die ‘Gouden Dageraad’-woordvoerder Ilias Kasidiaris op zijn linkerbovenarm heeft laten zetten. De tatoeage geraakte bekend toen Kasidiaris op vakantie gefotografeerd werd, maar hij is het enige ‘Gouden Dageraad’-parlementslid met een nazistische tatoeage. Op de foto hierboven: ‘Gouden Dageraad’-parlementslid Panayiotis Iliopoulos die een Sieg Heil op zijn linkerarm liet tatoeëren. Hierover ondervraagd zei Iliopoulos dat hem enkel verteld is dat dit een overwinningsslogan is. Hitler kent hij niet. Dat hij de Sieg Heil in het Duits heeft laten tatoeëren, is enkel omdat hij het lettertype mooi vindt.

 

In het kader van het onderzoek naar de activiteiten van ‘Gouden Dageraad’ werd bij ondervoorzitter Christos Pappas een heuse Adolf Hitler-strasse ontdekt, vol met nazistische memorabilia. Hij is overigens niet de enige met een aparte verzamelwoede. Ook bij Anastasios Pallis werden dergelijke memorabilia gevonden. Hij is een reder die ervan verdacht wordt een van de financiers te zijn van ‘Gouden Dageraad’ én leverancier van wapens voor ‘Gouden Dageraad’. Anastasios Pallis is nu op de vlucht voor de politie. Pallis heeft natuurlijk de financiële middelen om het hazenpad te kiezen.

 

De bezitters van nazi-tatoeages vergaat het minder goed. Zij vragen om hun tatoeages onmiddellijk te laten verwijderen, maar dat kan niet. Volgens dermatoloog Christoforos Tzermias vergt het zes à twaalf maanden vooraleer zo’n tatoeage weg is. Hoogleraar politieke wetenschappen Michalis Spourdalakis waarschuwt in de reportage van The Guardian dat het verdwijnen van het neonazisme moeilijker is dan het wegwerken van een paar tatoeages. “De angst en onzekerheid, het autoritaire en extremisme van het politieke centrum, en de ondermijning van de democratie door de bezuinigingsmaatregelen moeten daarvoor verdwijnen.”

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: griekenland, chrysi avgi |  Facebook | | |  Print

21-10-13

BARTJE OP HET STADHUIS (18)

Bart De Wever.JPGDe voorbije week was de kwaadste sinds jaren voor de parttime burgemeester van Antwerpen. Uitgerekend één jaar na zijn glorieuze verovering van het Antwerps stadhuis bij de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2012. Een mens kan fel opgehemeld worden maar ook diep vallen, en politici zeker.

 

De miserie begon met Bartjes andere parttime job: voorzitter van de partij die voor een communautaire splitsing van het land zou zorgen én voor een ‘sociaal-economische herstelregering’ die vanaf dag 1 na de verkiezingen van 25 mei 2014 aan de slag zou gaan. Voor minder doet de parttime voorzitter van de N-VA het niet, maar de voorheen goedlachse partijvoorzitter moest van op ’t Schoon Verdiep in Antwerpen erkennen dat de jongste kiespeiling van de VRT-De Standaard voor zijn partij minder gunstig is dan verhoopt. Binnen en buiten zijn partij rees de vraag of Bartje niet meer nationaal op het voorplan moet staan, zijn gedoodverfde opvolger Ben ‘Laden’ Weyts bengelt helemaal onderaan de top-30 van populairste politici. Uit De slimste mens ter wereld verdween hij al na zijn eerste deelname.

 

Privé waren het ook zware dagen, met echtgenote Veerle Hegge die met een scheur in de halsslagader vlak onder de hersenen in het ziekenhuis moest opgenomen worden. Terug thuis zal zijn echtgenote niet meteen weer voor 200 % kunnen meedraaien, en er zijn vier kinderen die de nodige zorg behoeven.

 

Een ongeluk komt nooit alleen en donderdag lekten dan ook in De Morgen de resultaten uit van een studie die Bartje op tweede nieuwjaarsdag besteld had over de organisatie van de Antwerpse stadsdiensten en -bedrijven. Volgens consultancybureau Möbius zouden door het samenvoegen van een aantal diensten en bedrijven (“inkantelen” is het nieuwe toverwoord, tien jaar lang was het toverwoord “verzelfstandigen”) 412 jobs uitgespaard kunnen worden. Nog afgezien van of dit werkelijk zou kunnen en opportuun is – het zou niet de eerste keer zijn dat een duur betaald bureau verkeerd rekent en haar wensen voor werkelijkheid neemt – rijst daarmee een torenhoog probleem. Op 17 september hebben Bartje en het voltallig schepencollege aangekondigd dat er de volgende vijf jaren 1.420 jobs zullen wegvallen bij de stadsdiensten en aanverwante bedrijven. Dat zou allemaal kunnen zonder te raken aan de dienstverlening, maar Möbius vond maar 412 jobs die zouden kunnen uitgespaard worden.

 

De zaak wordt nog meer penibel omdat een aantal diensten (de politie bijvoorbeeld) buiten schot blijven bij de besparingen, je bijvoorbeeld geen zwembad mag openhouden zonder X-aantal redders bij Y-aantal zwemmers, en je bijvoorbeeld de groenvoorziening niet kan digitaliseren. Je kan het groenonderhoud wel bijvoorbeeld uitbesteden aan sociale economiebedrijven, maar ook bij die bedrijven wordt bespaard. Uit ongenoegen over de besparingsplannen is de directeur van Werkhaven pas nog opgestapt. Blijven over de ‘vrijwilligers’, de werklozen die Open VLD’er Rik Daems een dag in de week wil activeren. Daar zijn we gelukkig nog niet aan toe, maar dat betekent dan dat de druk zal verhogen op de loketbedienden van de bevolkingsdiensten, de bibliotheekmedewerkers en anderen die nu al kreunen onder de werkdruk spijts digitale loketten, robots om teruggebrachte boeken aan te nemen, enzomeer.

 

Duidelijk communiceren en sociaal overleg zijn in zulke situaties reddingsboeien voor het stadsbestuur, maar dat zijn nu net ook de zwakste punten van het nieuwe Antwerpse stadsbestuur. In een crisiscommunicatie naar alle stadsambtenaren werd gezegd dat de 412 jobs die volgens Möbius kunnen verdwijnen niet bovenop de aangekondigde 1.420 komen. Het zou er nog aan mankeren. En verder werd gezegd dat in dit dossier, het rapport-Möbius, nog geen beleidsbeslissingen werden genomen. Alsof dit een geruststelling is. Vrijdag zou het college officieel kennis nemen van het Möbius-rapport, maar de gebruikelijke persconferentie na het schepencollege werd afgelast en vervangen door digitale communicatie… waarin met geen letter gerept wordt over het Möbius-rapport. In de weekendkranten las je er dan ook niets meer over.

 

De vakbonden, donderdag bijeen met schepen voor personeelszaken Ludo Van Campenhout (N-VA) over onder andere de uitbreiding van de openingsuren voor de bevolkingsdiensten, kregen het rapport-Möbius niet mee om het te bestuderen. Het zou pas vrijdag gebeuren, nadat het rapport officieel geagendeerd was voor bespreking in het schepencollege. Maar het rapport lag dan al een week op de verschillende schepenkabinetten en donderdag kregen een honderdtal leidinggevende medewerkers van stad en aanverwante bedrijven het rapport. Sociaal overleg? Daar is het N-VA-bestuur niet op uit. Alleen Liesbeth Homans denkt dat er sociaal overleg is.

 

Vanavond mag Bartje alweer de maandelijkse gemeenteraadszitting leiden. Voorlopig zijn er 11 interpellaties gepland. Bartje klaagt over de linkse oppositie die elkaar zou opjutten met vragen stellen. Maar dat is ten eerste niet zo. Wie de inhoud van de interpellaties bekijkt ziet dat de SP.A, Groen en PVDA hun eigenheid behouden. Het respectievelijk sociaaldemocratische, ecologische en dieprode blijft hen in belangrijke mate onderscheiden. Ten tweede, het aantal interpellaties in de gemeenteraad is geen unicum. Ook vanavond vergadert de districtsraad van Borgerhout. Met nog geen 1/10de van de bevolking en het grondgebied van Antwerpen, krijgt de progressieve bestuursmeerderheid van Borgerhout vanavond alvast 15 interpellaties op haar bord.

 

Niet alle maar de meeste interpellaties komen van de oppositie. Maar 11 interpellaties op het Antwerps stadhuis en 15 in het Borgerhoutse districtshuis, dat spreekt tegen dat het N-VA/CD&V/Open VLD-stadsbestuur in Antwerpen onredelijk belaagd wordt door de linkse oppositie en/of toont aan dat de N-VA/CD&V/Open VLD/VB-oppositie in Borgerhout al minstens even tegendraads is.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bartje op het stadhuis, de wever, antwerpen, borgerhout |  Facebook | | |  Print

N-VA-PARTIJRAADLID: WEG OM SOCIAAL-ECONOMISCH PROGRAMMA

nieuwe-vlaamse ambras,sociaal,lovendegem,moutonNick Mouton, lid van de N-VA-partijraad en van de commissie die het N-VA-congres over het confederalisme begin volgend jaar voorbereidt, voormalig N-VA-schepen en parlementair medewerker, en N-VA-gemeenteraadsfractieleider in Lovendegem, is niet langer N-VA-lid uit onvrede over de sociaal-economische koers van de partij. Hij is/was lid van de N-VA van bij het ontstaan van de N-VA in 2001.

 

Lees hier het artikel dat Koen Hostyn er over schreef. Koen Hostyn bereidt een boek voor over het sociaal-economisch programma van de N-VA. Lees hier de motivering van Nick Mouton voor zijn ontslag. (Foto: Bart De Wever samen met Nick Mouton in 2006)

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nieuwe-vlaamse ambras, sociaal, lovendegem, mouton |  Facebook | | |  Print

20-10-13

SAMEN IN DE WACHTRIJ... VOOR DE VERANDERING

antwerpen,actieOnder Patrick Janssens als burgemeester was het al de gewoonte dat bij het begin van de maandelijkse gemeenteraadszitting in Antwerpen actie gevoerd wordt. Onder Bart De Wever is het niet anders.

 

Morgen is het weer zover. Dan wordt actie gevoerd omdat men wacht op… de verandering. Sociale verandering. Op repressief vlak hebben we in Antwerpen al verandering gezien: van een samenscholingsverbod in Borgerhout voor een sms die niemand gezien heeft, tot de ‘war on drugs’ die volgens Belgische en internationale experts hopeloos is als vooral de nadruk ligt op de repressieve aanpak. Maar sociale verandering, buiten de afbouw van subsidies voor een aantal sociale organisaties?

 

Voorbije woensdag nog zei de Antwerpse schepen voor woonbeleid Liesbeth Homans dat er 13.000 mensen zijn die op een wachtlijst voor een sociale woning staan (versta: 13.000 aanvragen zijn, het werkelijk aantal mensen achter dit cijfer is een veelvoud ervan, nvdr.) en dat  die wachtlijst..."alleen nog maar zal toenemen". Hebben we daar een schepen voor woonbeleid voor nodig? Met een wachttijd van drie tot negen jaar blijven duizenden families afhankelijk van de private woonmarkt waar de huurprijzen de voorbije vijf jaar met een kwart zijn gestegen. Vele gezinnen moeten een aanzienlijk deel van hun inkomen spenderen aan een veel te hoge huur en hebben het daarom moeilijk om de maand rond te komen.

 

Ook het plaatstekort inzake kinderopvang is toegenomen. De wachtlijsten voor kinderen in grote nood zijn in Antwerpen het hoogst van heel Vlaanderen. Het plaatstekort in het onderwijs is niet minder schrijnend. Overvolle klassen, containerklassen en andere noodoplossingen zijn schering en inslag. De stedelijke infrastructuur voor bos- en zeeklassen, van groot belang voor de sociaal zwakste scholieren, wordt gesloten met het excuus dat de schepen dan nieuwe schoolcontainers kan aankopen. Wat wordt het gezellig. Ben je ouder en hulpbehoevend, dan is het jaren wachten op een plaats in een aangepast rusthuis...

 

De rijken worden in Antwerpen daarentegen goed bediend. Diamantfraudeurs komen er belachelijk goedkoop vanaf met een minnelijke schikking; havenbedrijven werd een boete van drieënvijftig miljoen euro kwijtgescholden. Het staat in schril contrast met het lot van enkele werknemers van de stadsreinigingsdienst waarvan het ontslag op staande voet werd aangekondigd omdat ze een paar blikjes drank en wat fruit van een winkelier hadden aangenomen. Na protest van de vakbonden werd het ontslag ingetrokken, maar Bart De Wever maakte bij deze wel duidelijk waar je de sjoemelaars moet gaan zoeken.

 

Actievoerders willen een signaal geven. Zij zijn de wachtlijsten beu. Sociale problemen verdienen een onmiddellijke aanpak in plaats van uitstel tot ‘betere tijden’. Morgen is het verzamelen, om 19.00 uur aan het Antwerps stadhuis, voor het vormen van de eerste wachtrij… voor verandering.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, sociaal, actie |  Facebook | | |  Print

19-10-13

NU OOK EEN GAS-BOETE VOOR FILIP DEWINTER ?

VB-actie parkeergarage Grote Markt.JPGVB-actie Osystraat.jpgActie Vlaams Belang eindigt in mineur kopte Gazet van Antwerpen gisteren. Er was nog een tweede titel, maar daarover zo dadelijk meer. Actie Vlaams Belang eindigt in mineur. De krant steunde nochtans de actie van Dewinter.

 

“Het Vlaams Belang voert vandaag actie tegen eentalig Turkse reclameaffiches van DenizBank voor financiële transacties die momenteel onder meer te zien zijn in de parkeergarage onder de Grote Markt. Ik ben het heel vaak niet eens met het VB, maar nu heeft de partij wat mij betreft zeker een punt”, schreef senior writer Lex Moolenaar in een standpunt dat donderdagmorgen bovenaan blz. 2 van Gazet van Antwerpen verscheen. “Reclameboodschappen in het Arabisch, Turks, Russisch of Chinees? Ik zie er geen graten in, op voorwaarde dat ze vergezeld gaan van een vertaling in het Nederlands. (…) In de stad waar ik al bijna mijn hele leven verblijf, wil ik blijven begrijpen wat er gebeurt.”

 

So far, so good en Dewinter trok in gezelschap van een paar VB-verkozenen en VB-personeelsleden donderdag omstreeks 11.00 uur naar de parkeergarage aan het stadhuis om de eentalige Turkse affiches te overplakken. Alleen: de affiches waren verdwenen. Dewinter haalde toch maar zijn lijmborstel boven om Vlaams Belang-affiches te kleven op de lege affichebakken (foto 1). Dat was niet naar de zin van de uitbater van de garage die het Vlaams Belang-gezelschap en de plakactie niet kon appreciëren. “Mocht hij niet zo rap zijn weggelopen, had ik de politie gebeld”, zei de man. Toen de discussie met de Vlaams Belang-militanten zijn hoogtepunt bereikte, was Filip Dewinter eronderdoor gemuisd.

 

Vlaams Belang-militanten gingen elders in Antwerpen de bewuste Turkse affiches overplakken en zelfs overspuiten met tags. Een via Twitter door Filip Dewinter rondgestuurde foto (foto 2) leidde tot boze reacties op sociale media. Zelfs van de Antwerpse politie. “Graffiti zonder toestemming is #vandalisme. Eigenaar kan aangeven via ow.ly/pUv82, politiekantoor of #blauwe lijn”, twitterde de politie. Maar of Filip Dewinter een GAS-boete gaat krijgen? Vandaar de tweede kop bij het al geciteerde Gazet van Antwerpen-artikel: GAS-boete?.

 

Het kladwerk op de foto is gebeurd in de Osystraat, op 250 meter van het Vlaams Belang-secretariaat in de Van Maerlantstraat. Nadat twee van de drie Vlaams Belang-affiches verdwenen zijn, is het reclamebord nog meer beklad met zwarte verf en de slogan Vlaams. Laatst is nog een pleger van een misdrijf aangehouden op basis van camerabeelden gemaakt in de Osystraat. Het kan dan ook maar weinig moeite kosten voor de politie om de dader van dit beschadigen van privé-eigendom te identificeren. Vermits studenten die al eens een affiche verkeerdelijk plakken beboet worden, en graffitispuiters volgens het Vlaams Belang tot criminelen van de ergste soort behoren, mag actie van de Antwerpse politie nu niet achterblijven.

 

Opdat de zaak niet uit de aandacht verdwijnt, gaat Filip Dewinter in de gemeenteraadszitting maandag met een spoedinterpellatie het Antwerps stadsbestuur vragen om een schepen aan te stellen die specifiek bevoegd is voor Vlaamse Zaken en die waakt over het Nederlandstalig karakter van Antwerpen. Daarnaast vraagt hij steun voor een Vlaams Belang-voorstel ingediend in de Senaat om de prioritaire aanwezigheid van het Nederlands in het openbare leven te verzekeren, en een voorbeeld te nemen “aan de Chartre de la langue Française van de Canadese provincie Québec die in artikel 58 bepaalt dat ‘publieke affichage en commerciële reclame verplicht in het Frans moet gebeuren’.” We veronderstellen dat Filip Dewinter bedoelt dat affichage en reclame in Antwerpen verplicht in het Nederlands moet gebeuren.

 

In de persuitnodiging om de actie donderdag bij te wonen is enkel sprake van een actie “tegen Turkse reclameaffiches”. Bij de actie zelve hekelde Dewinter ook reclame in het Hebreeuws. “Iedereen gelijk voor de wet”, noteerde Het Nieuwsblad uit de mond van Filip Dewinter. “Het getuigt van weinig respect van de Joodse gemeenschap om onze taal niet te gebruiken.” Maar kennelijk trokken Dewinter en de zijnen, onder wie Sam Van Rooy, niet met lijmborstel en graffitispuit naar de Joodse wijk in Antwerpen (Pelikaanstraat, Hovenierstraat, Lange Kievitstraat – alle foto’s van gisteren). Niet dat wij voorstanders zijn van vandalisme, maar het verschil in woorden en daden bij Dewinter is weer eens groot naargelang om welke bevolkingsgroep het gaat. Dat is: racisme.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gas-boetes, dewinter, van rooy, antwerpen, racisme |  Facebook | | |  Print

18-10-13

DE WEEK IN ZEVEN CITATEN (EN EENTJE EXTRA)

Chris De Stoop.jpgMet de Boekenbeurs op komst worden meer auteurs geïnterviewd, en dat levert quotes op zoals deze van journalist-auteur Chris De Stoop (foto) in Knack Extra. Over het schrijverschap en de keuze van onderwerpen: “Onzekerheid heb je altijd, dat lijkt me de basisvoorwaarde. Te veel zelfvertrouwen kan je kritisch bewustzijn afvlakken. Ontvangst kun je trouwens nooit voorspellen, je hebt er totaal geen controle over, dus ga ik me er niet druk in maken. Mijn voornaamste zorg is een integer, degelijk boek afleveren – het is onze grootste opdracht in het leven om te onderzoeken wat diep in ons leeft en dat zo consequent mogelijk naar buiten te brengen via ons werk.”

 

Met deze blog is het niet anders. We weten dat artikels over de N-VA populairder zijn dan andere artikels – het verhaal over de Venetiaanse leeuwen-das werd meer dan 300 keer overgenomen op Facebook – maar betekent dat dan dat we artikels over het VB of over neonazi’s niet moeten publiceren? We doen wat we menen te moeten doen. Maar soms kunnen we de reacties ook niet op voorhand inschatten. Waarom werd een artikeltje over twee rechtse scholieren in Brugge meer dan 250 keer gedeeld op Facebook, en artikels die we zelf belangrijker vinden minder tot amper of niet? Het is een rare wereld, maar het blijft een genoegen dagelijks voor een vast schare en een wisselend aantal nieuwe bezoekers te mogen berichten. Zoals over deze citaten.

 

“Voor sommige mensen is Jef Geeraerts een populaire schrijver. Maar voor veel Congolezen is het ook een man die in zijn koloniale periode dingen heeft gedaan die niet konden. In een van zijn boeken schrijft Jef Geeraerts hoe hij de liefde bedrijft met een dertienjarig meisje. Stel je eens voor dat een Congolees dat met een blank meisje zou doen. Dan staat het land op zijn kop.” In de Haarstraat in Antwerpen werd een gedenkplaat aan het geboortehuis van Jef Geeraerts opgehangen. Dat lokt reracties uit, onder andere van de Congolees Billy Kalonji. (Gazet van Antwerpen, 12 oktober 2013)

 

“Steeds meer mensen vinden dat de multiculturele maatschappij mislukt is. Eigenlijk bedoelen ze daarmee dat al de mensen van een andere origine niet altijd hetzelfde referentiekader en dezelfde logica hanteren zoals Belgen en Europeanen dat doen. Alsof de Europeanen in Afrika  in het verleden plots als Afrikanen gingen denken en voelen.” Billy Kalonji kaatst de bal terug. (Gazet van Antwerpen, 12 oktober 2013)

 

“De N-VA verliest in een jaar tijd zowat tien procent in de peilingen. Een cijferanalyse maakt bovendien duidelijk dat de Vlaams-nationalisten in de eerste plaats aan CD&V en Open VLD verliezen. (…) Het bochtenwerk van de laatste weken, waarbij de N-VA plots een sociaal-economische herstelregering boven een confederale hervorming verkoos, deed dan weer geen enkele N-VA-sympathisant naar Vlaams Belang overlopen. Integendeel, de N-VA snoept nog steeds Belangers af.” Slecht nieuws voor de N-VA én het VB. (De Standaard, 12 oktober 2013)

 

“De meest bizarre trend is deze: afgezaagde of afgehakte ledematen. De dag dat we Andy zijn arm afzaagden van Marnix Peeters spreekt voor zich. In Leve het been beschrijft Max van Rooy hoe zijn leven veranderde na een amputatie. In Het been in de IJssel gaat Joris van Casteren op zoek naar de ‘eigenaar’ van een afgehakt been. (…) In De dode arm van Allard Schröder kunnen veel personages hun arm niet meer gebruiken. Om bommen te maken of… de nazigroet te brengen.” Karl van den Broeck, jurylid van de AKO Literatuurprijs sinds 2012, signaleert trends in de boekenoogst. Er worden drastische oplossingen gesuggereerd om te vermijden dat nog de nazigroet wordt uitgebracht. (Standaard Boekhandel Magazine, oktober 2013)

 

“De sterke opkomst van de extremistische stroming binnen de islam kan (…) niet los gezien worden van de gebeurtenissen begin jaren 2000, zeggen veel jongerenwerkers en deskundigen. Eind jaren negentig was er een politiek bewustzijn ontstaan bij de moslimgemeenschap. Maar dat bewustzijn is door de criminalisering van Dyab Abou Jahjah als voorman van de Arabisch-Europese Liga (AEL) en het broodroven van de Antwerpse imam Taouil agressief de kop ingedrukt. Het gevolg is dat een groot deel van de moslims apolitiek zijn geworden en niet meer deelnemen aan de maatschappij. Ze hebben de seculiere samenleving de rug toegekeerd en zijn gevlucht in hun religie.” De Standaard schetst het verhaal van de jongeren die naar Syrië trokken en van andere jonge moslims. (De Standaard, 14 oktober 2013)

 

“Niet de overwinning van de Belgen in Kroatië drukt op de waardering voor de Vlaams-radicale partij, wel de gecrispeerde manier waarop de N-VA ermee omgaat. In vele oren klinkt de onmogelijkheid voor Bart De Wever om te zeggen dat hij ‘voor België’ zal supporteren ongewoon zuurtjes, evenals Geert Bourgeois die zegt voor de Duivels te supporteren ‘omdat dat de ploeg met de meeste Vlamingen is’. Meer ten gronde staat de emotionele zucht naar optimisme op gespannen voet met het pessimistisch gestemde conservatisme van De Wever. En dat is de reële hinderpaal die de N-VA nu plots op haar virtuele zegetocht aantreft.” Bart Eeckhout analyseert. (De Morgen, 15 oktober 2013)

 

“Uw partij heeft in haar onstuimige groei een stel tafelspringers, opportunisten en postjesjagers in huis gehaald die zonder scrupules en zonder partijtucht hun grauwe spel hebben gespeeld, tot ze er zelf aan ten onder gingen. Zelfs uw partijtop had er geen vat meer op. De lemmingen hebben zich massaal het ravijn gestort.” ’t Pallieterke trekt partij voor  N-VA- (binnenkort ex-) burgemeester Erwin Brentjens in Turnhout, voor wat het waard is. (’t Pallieterke, 16 oktober 2013)

 

“Wanneer in Pakistan een meisje opkomt voor het recht om naar school te gaan, komt ze in aanmerking voor de Nobelprijs. Van dermeersch komt op voor de onderdrukking van vrouwen in de islam en krijgt géén Nobelprijs, maar een dagvaarding.” Volgens Vlaams Bemang-advocaat Bart Siffert, de voorbije week tweemaal in Antwerpen, eerst om zijn cliënt te verdedigen tegenover het Franse schoenenmerk Louboutin en daarna tegen de Canadese studente Rosea Lake, verdient Anke Van dermeersch niet vervolgd te worden maar minstens ook genomineerd te worden voor de Nobelprijs voor de Vrede. (Het Nieuwsblad, 16 oktober 2013)

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: citaten, boeken, actie, n-va, vb, islam, de wever, turnhout, van dermeersch |  Facebook | | |  Print

17-10-13

FILIP IN GENT, VOORPOST OOK

Voorpost-Gent.JPGNick Van Mieghem - Luk Vermeulen.JPGTradities zijn er om in ere gehouden te worden. Zo ook gisteren in Gent met de ‘blijde intrede’ van het kakelverse vorstenpaar. Het kon niet anders of daar kwam een Vlaams-nationalistische tegenbetoging van, van de radicaal rechtse soort nog wel.

 

De jongens en meisjes van Voorpost en tutti quanti ontbraken niet op het royale appel (foto 1). Indrukwekkend groot was de groep niet. Vijftig, misschien zestig militanten. We hebben de koppen niet geteld. En nauwelijks bekende Vlaams Belang-gezichten gespot. De tijd dat het Vlaams Belang van Gent één van de toonaangevende afdelingen van de partij was, is duidelijk verleden tijd. De anti-Belgische slogans van de Voorpostdelegatie werden aanvankelijk koeltjes onthaald door het publiek, maar naarmate het moment suprême – de passage van Filip himself – naderde, werden de nationalistische slogans met boe-geroep overstemd.

 

De vorst was weinig onder de indruk van de luidruchtige omstandigheden en trachtte zelfs een moment in discussie te gaan met een tegenbetoger. Qua dovemansgesprek kon dat waarschijnlijk tellen. Voorpost-actieleider Nick Van Mieghem (foto 2, nog altijd in opleiding bij oud-actieleider Luc Vermeulen) bedankte na afloop de militanten voor de “fantastische actie”. Sommige mensen zijn vlug tevreden. Nick Van Mieghem riep in één moeite op om “niets dom te doen”. Die waarschuwing kwam te laat voor één militant die door de ordediensten werd afgevoerd wegens net iets te heetgebakerd.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gent, voorpost |  Facebook | | |  Print