06-03-15

DE WEEK IN ZEVEN CITATEN (EN EENTJE EXTRA)

Zuhal Demir - P-magazine.jpgHet was op onze redactie Pegida-week, bij anderen bleven de foto’s van N-VA-politica Zuhal Demir in P-magazine op het netvlies kleven (hiernaast één van die foto’s).

 

“Buiten een omstandige decolleté blijven de essentiële delen deugdzaam bedekt. Mooi verpakt, dat wel, maar verder is het vooral de suggestie die telt. Maar dat heb je bij de N-VA wel vaker.” Wim Daeninck over Zuhal Demir in P-magazine. (Gazet van Antwerpen, 27 februari 2015)

 

“Ik heb een groot probleem met de stelligheid van de journalistiek. Ik vind niet dat ze waarmaakt wat ze aan de samenleving belooft, namelijk de vierde macht zijn, controleren, aan de kaak stellen. Dat ze bovendien beweert dat ze daar wél in slaagt, stoort mij zelfs nog het meeste.” Radiomaker-journalist Koen Fillet heeft het gezien en stort zich in het schilderen. Hij heeft er overigens talent voor. Ga maar eens zien. (De Morgen, 28 februari 2015)

 

“Heren en dames politici, ik kijk al uit naar de woorden die U deze week tot de vrijwilligers zal richten. Hoe U hen zal prijzen om hun inzet en de vele uren die ze gratis opofferen aan de goede zaak. Maar als u hen echt serieus neemt, vraag dan alstublieft ook eens naar hun motivatie. Welke verontwaardiging bracht hen ertoe dit vrijwilligerswerk op te nemen? Neem hun noodkreet ernstig. Dicht het lek. Voor ze het hozen beu worden.” Deze week is het De Week van de Vrijwilliger, maar er zijn grenzen aan wat men van vrijwilligers mag verwachten. (deredactie.be, 1 maart 2015)

 

“Niemand wil die mensen verplicht activeren als ze kansloos blijven op de arbeidsmarkt. Maar door bijvoorbeeld de anciënniteitsbarema’s te hervormen, die vandaag maken dat oudere werknemers uit de markt worden geprijsd, geven we hen meer kans.” ‘Bruggepensioneerden’ moeten nu plots solliciteren voor werk. Wouter Beke (CD&V) sust: “Daarvoor moeten er natuurlijk jobs zijn. Als die er niet zijn, is dat een probleem.” Maar zijn buurvrouw in het federaal parlement, die hem wel eens schuine moppen vertelt over “iets met zweepjes”, Zuhal Demir (N-VA), heeft de oplossing: geef die ouderen minder loon en ze worden weer aantrekkelijk om aan te werven. Kan het nog cynischer? (De Standaard, 2 maart 2015)

 

“Dit is een hoop ijdelheid.” De Nederlandse student Sywert van Lienden nadat hij de foto’s van Zuhal Demir in P-magazine zag en vaststelde Zuhal Demir de volgende gast in Reyers Laat Zuhal was omwille van die cover. Zuhal Demir herhaalde nog eens haar ‘oplossing’ om ouderen aan het werk te krijgen, maar Reyers Laat-presentator Lieven Van Gils verzuimde om daarbij te wijzen op wat dit dan concreet inhoudt. (Reyers Laat, 3 maart 2015)

 

“Sommigen zeggen dat er gewoon een mentaliteitswijziging nodig is, maar dat zeggen we al veel te lang. Aan louter sensibilisering zullen arbeiders, vrouwen of holebi’s door de geschiedenis heen ook niet veel hebben gehad. Vaak was een wettelijk optreden nodig om gelijke rechten te garanderen. De liberale katholiek Henri Lacordaire stelde het in negentiende eeuw al: ‘Tussen de sterken en de zwakken is het de vrijheid die onderdrukt en de wet die bevrijdt.’” Opmerkelijk maar terecht citaat aangehaald door de liberalen Bart Somers en Vincent Van Quickenborne naar aanleiding van de discriminatie in de dienstenchequesector. (De Standaard, 4 maart 2014)

 

"Radicalen zijn mensen die streven naar een andere politieke, economische of religieuze orde. Een beleid tegen radicalisme zou dus eigenlijk ook een beleid inhouden tegen de N-VA, tegen de PVDA, tegen heel wat radicaal denkende politici of economen. Ik denk niet dat dat de bedoeling is, dus gebruik de terminologie dan ook op een correcte manier." Politicoloog Bilal Benyaich, auteur van #radicalisme #extremisme #terrorisme, wil een aangepast beleid en dat begint bij correcte terminologie. (De Morgen, 5 maart 2015)

 

“Officiële reactie van de Pegida-woordvoerder hierop: ‘Et alors?’” Pegida-woordvoerder Rudy Van Nespen over de door Gazet van Antwerpen gesignaleerde aanwezigheid van Nederlandse neonazi’s bij de Pegida-actie vorige maandag. Bert Deckers meldde intussen dat de Pegida-advocaat “ook voor hen” het nodige zal doen. En Deckers' partijgenoot Tim Willekens dan maar beweren dat hij "die inzamelactie opgestart (heeft) met de beste bedoelingen, niet om boetes van neonazi's te betalen". (Facebook, 5 maart 2015)

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: citaten, demir, media, actie, racisme, criminaliteit, pegida, van nespen, deckers |  Facebook | | |  Print

05-03-15

NEDERLANDSE NEONAZI’S NIET WELKOM BIJ PEGIDA ?

GvA 5 maart 2014.jpgGazet van Antwerpen brengt vandaag paginagroot op haar nationale bladzijden het verhaal over Nederlandse neonazi’s op de Pegida-betoging vorige maandag in Antwerpen (foto). Het Nieuwsblad brengt op haar Antwerpse bladzijden een kortere versie van het artikel. Beide kranten vermelden correct de bron voor hun artikel: “Uit foto’s van het Anti Fascistisch Front (AFF) blijkt dat er onder de aanwezigen verscheidene Nederlandse neonazi’s waren.”

 

In Gazet van Antwerpen werden de foto’s van Willem Van Dijk en Tom Van Den Hoek wel verwisseld, de foto’s staan niet bij de juiste biografietjes. Anderzijds zijn die biografieën uitgebreider dan wij in ons artikel woensdag publiceerden. Wat Gazet van Antwerpen kan, en wij niet, is reacties vragen aan Vlaams Belang-kopstukken. Wij kunnen dat wel vragen, maar Filip Dewinter bijvoorbeeld heeft nog altijd niet geantwoord op onze vragen over de halvering van zijn partijbijdrage, zijn onkostennota’s, de campagne Saskia of Sharia? en zijn reizen.

 

We citeren dan maar uit Gazet van Antwerpen: “Vlaams Belang-kopman Filip Dewinter kent de mannen en stelt zich vragen bij hun aanwezigheid. ‘Types zoals die Van Der Kooi ken ik al jaren en zo’n mensen kunnen we missen als kiespijn. Ze ondermijnen de boodschap waar we voor staan en ze zijn dan ook niet welkom’, zegt hij. ‘Ik vraag me trouwens ook af wie er baat bij heeft dat zo’n mensen de organisatie in diskrediet brengen. Pegida zelf alvast niet, misschien zijn het eerder de tegenstanders of de staatsveiligheid. Ik sluit alvast niets uit. Ik heb al jaren ervaring met mensen die proberen om vreedzame betogingen in een slecht daglicht proberen te stellen’, vervolgt Dewinter.”

 

Dewinter gebruikt “proberen” één keer teveel in zijn uitleg, maar erger: wat suggereert hij? Dat Ben Van Der Kooi, Willem Van Dijk en Tom Van Den Hoek ingehuurd worden door antifascisten of de Staatsveiligheid om betogingen als die van Pegida in diskrediet te brengen? Een mens kan al eens gekke verklaringen afleggen, maar zó gek?

 

Tim Willekens, provincieraadslid voor het Vlaams Belang en nog veel meer voor die partij, man die geld inzamelt om eventuele GAS-boetes voor de deelnemers aan de Pegida-actie maandagavond terug te betalen, zegt in Gazet van Antwerpen: “Ik was zelf niet aanwezig op de betoging, ik ken die mensen niet en heb ook geen enkele sympathie voor hen. Ik heb die inzamelactie opgestart met de beste bedoelingen, niet om boetes van neonazi’s te gaan betalen.” Wat er dan wel met het ingezamelde geld zal gebeuren, is nog de vraag. “Waarschijnlijk zal dat geld overgemaakt worden aan Pegida, zij beslissen dan zelf wat ze ermee doen.”

 

Pegida-woordvoerder Rudy Van Nespen was niet bereikbaar voor commentaar aan Gazet van Antwerpen. Wel schrijft de krant nog over de rol van Luc Vermeulen (Voorpost, Vlaams Belang, ex-VMO) bij de Pegida-manifestatie maandagavond en de aanwezigheid van de Autonome Nationalisten, de Vlaamse Verdedigings Liga en het Franstalige Nation.

 

Zo, zo. De Nederlandse neonazi’s waren volgens de grote baas van het Vlaams Belang niet welkom op de Pegida-bijeenkomst maandagavond. Waarom werden alvast Tom Van Den Hoek en Willem Van Dijk dan hartelijk begroet door Luc Vermeulen toen ze daar ruim een half uur voor de start van de Pegida-manifestatie aan café De Pelikaan waren?

PEGIDA: GELACHEN, GELD GETELD, EN NU NAAR GENT

Pegida-betoging 2 maart 2015 - Luc Vermeulen - Rudy Van Nespen.jpgHoe is het bij Pegida, na de eerste bijeenkomst maandagavond op het Hendrik Conscienceplein in Antwerpen? Met weliswaar minder deelnemers dan verhoopt om van een succes te kunnen spreken. Ze hebben bij Pegida: gelachen, geld geteld en plannen gemaakt.

 

Pegida-woordvoerder Rudy Van Nespen kwam niet bij van het lachen toen hij dinsdag in De Wereld Vandaag (Radio 1) Dyab Abou Jahjah hoorde zeggen dat hij het recht verdedigt van Pegida om te mogen betogen. Er zijn serieuze bedenkingen te maken over de beknotting van de democratische vrijheden omwille van de vermeende terreurdreiging en Dyab Abou Jahjah deelt die. Bij Rudy Van Nespen lokte het echter enkel lachbuien. “Woehahahahaha!”, was zijn eerste reactie op Facebook. Toen sommigen niet wilden geloven dat Dyab Abou Jahjah inderdaad opkwam voor het recht om te betogen van Pegida, en een tegenbetoging op te zetten door anderen, schreef Rudy Van Nespen: “Ik meen het!!!”. Zes minuten later gevolgd door: “Ik meen het écht!!! Dacht dak het bestierf!!!” Rudy Van Nespen spreekt in uitroeptekens, maar dat hadden we maandagavond op het Hendrik Conscienceplein al gehoord (foto: rechts Rudy Van Nespen, links naast hem Luc Vermeulen).

 

Om de kosten te dekken voor de aangekondigde GAS-boetes, waarvan Pegida zegt dat ze die niet zal moeten betalen, werd een steunfonds opgericht. De flurk die daarmee afkwam, is Tim Willekens. Organisator van een fuif in 2009 met topless bediening voor Vlaams Belang-vrienden, man die in 2012 samen met Tom Van Grieken en Piet Bouciqué een school in Schoten binnendrong bij een halalbarbecue om er Zwan-varkensworsten aan te prijzen en campagneleider voor het Vlaams Belang in Antwerpen bij de voor het Vlaams Belang desastreus verlopen verkiezingen vorig jaar. Tim Willekens is nu Vlaams Belang-provincieraadslid en mede-zaakvoerder van een Gin & Tonic tasting-bedrijf. Filip Dewinter gaf 25 euro (vijf-en-twintig-euro) aan het steunfonds; Anke Van dermeersch deed dezelfde geste. Het zijn moeilijke tijden voor iedereen, en voor Filip Dewinter in het bijzonder.

 

De teller van het steunfonds stond gisterenavond op 1.075 euro bijeengebracht door 20 mensen. Abstractie makend van de ‘anonymous’ die 440 euro aanbracht, is dat gemiddeld 33 euro per donateur. Filip Dewinter en Anke Van dermeersch dragen dus minder bij dan de gemiddelde gever. De growfunding van Hart boven hard, in het vooruitzicht van De Grote Parade op 29 maart in Brussel, bracht tot gisterenavond 6.445 euro bijeen. Samengebracht door 213 mensen. Dat is gemiddeld 30 euro per schenker. Een gelijkaardig bedrag als voor het Pegida-steunfonds, al zijn ze bij Pegida iets kapitaalkrachtiger dan bij Hart boven hard. Alsnog hebben meer mensen Hart boven hard gesteund. Maar daarvoor zijn ze bij Hart boven hard al langer bezig dan Pegida. Dat is ook waar. Doel is 33.000 euro op te halen om de kosten voor De Grote Parade te dekken.

 

Bij Pegida gaan ze ook kosten maken. Al is het maar mentaal. Maandag 13 april komt het Pegida-circus om 20.00 uur, op een nog onbekende plaats, bijeen in Gent. Vermits de Gentse Voorpost-actieleider Nick Van Mieghem maandag in Antwerpen was, mag nu ook een trip van de Antwerpse en andere kameraden richting Gent verwacht worden. Nick Van Mieghem is pas nog veroordeeld voor anti-islamslogans op de openbare weg in Zelzate te kalken. Volgende week donderdag zullen de meeste van de potentiële Pegida'ers trouwens al in Gent zijn voor de jaarlijkse NSV-betoging. Het is dus niet helemaal onbekend terrein. Intussen is er ook een Europese Pegida-betoging in Brussel in voorbereiding.

04-03-15

NEDERLANDSE NEONAZI’S BIJ PEGIDA IN ANTWERPEN

Willem van Dijk en Tom van den Hoek op Pegida-betoging Antwerpen 2 maart 2015.jpgWillem van Dijk met SS-vlag en Tom van den Hoek met hakenkruisshirt op de militaire begraafplaats Ysselsteyn 2013.jpgWat is me dat toch met Nederlandse neonazi’s die voor acties naar ons land afzakken? Hebben ze in eigen land te weinig om handen?

 

Na de grote vakbondsbetoging op 6 november vorig jaar in Brussel brachten RésistanceS en AFF/Verzet uit dat bij de 120.000 betogers twee notoire Nederlandse neonazi’s opstapten, die met warme sympathie de rellen na afloop van de betoging volgden. Maandagavond werden bij de Pegida-actie in Antwerpen anderen uit het Nederlandse extreemrechtse milieu opgemerkt.

 

We menen Florens van der Kooi, actieleider van Voorpost Nederland, gezien te hebben naast nog andere Nederlanders. Zijn broer, Ben van der Kooi, was er alleszins. Hij heeft een opvallender uiterlijke, en in een bericht op Facebook schreef Ben van der Kooi bij terugkeer in Nederland dat hij maandagavond op een "pittige" manifestatie in Antwerpen was. Ben van der Kooi is zelf ook best "pittig”. Ben van der Kooi werd ervan verdacht in 2005 een moskee in Rotterdam in brand te hebben gestoken, maar uiteindelijk werd hij ervan vrijgesproken bij gebrek aan bewijs. Alleszins postte hij op 11 februari dit jaar op Facebook nog, nadat een Amerikaan drie moslimstudenten dood schoot: “Maar drie? Dat schiet niet op hé. Alles beter als nul natuurlijk.” Onder andere de Borgerhoutse Voorpost’er John Wolf vond dit ‘leuk’.

 

Wie we maandagavond ook zagen, meer zelfs, ze liepen voorop tussen de twee Pegida-spandoeken aan de kop van de betoging die van café De Pelikaan naar het Conscienceplein trok, waren Willem van Dijk en Tom van den Hoek (respectievelijk tweede en eerste van rechts op foto 1). “Grappig om ze voor een spandoek te zien lopen waar een hakenkruis in een afvalbak wordt gegooid”, merkte men in Nederland op. Toen Pegida in Duitsland startte gebruikte Pegida Duitsland als logo een vuilnisbak waarin achtereenvolgens een hakenkruis, een symbool dat communisten moet voorstellen, een logo van antifascisten en een beeld van Islamitische Staat (IS) wordt gekieperd. Als om aan te geven dat Pegida wars is van elke politieke vooringenomenheid. Zorgde Pegida voor de wonderbaarlijke bekering van Willem van Dijk en Tom van den Hoek?

 

Een hakenkruis in de vuilnisbak, dat is nieuw voor Willem van Dijk en Tom van den Hoek. Op 11 mei 2013 bezochten ze nog samen met de actiegroep ‘Autonoom Nationaal Socialistisch Nederland’ de militaire begraafplaats Ysselsteyn, in Nederlands Limburg, om er de daar begraven SS’ers te herdenken. Op foto 2 zie je Willem van Dijk als eerste, met een SS-vlag, en Tom van den Hoek als laatste, met een hakenkruis T-shirt (grotere versie). De foto is afkomstig van het eigen verslag van ‘Autonoom Nationaal Socialistisch Nederland’, vandaar dat de hoofden van de aanwezigen weggesneden zijn. Op basis van hun antecedenten en de kleren waarin Willem van Dijk en Tom van den Hoek in die dagen bij andere acties opgemerkt werden, kwamen onze collega’s van Kafka tot de conclusie dat het wel degelijk Willem van Dijk en Tom van den Hoek waren. Beiden zijn tegenwoordig actief bij de uit Voorpost Nederland ontstane groep Identitair Verzet.

 

Het duo Van Dijk - Van den Hoek liet zich op 25 september 2012 opmerken toen in Nederland een standbeeld van Nelson Mandela onthuld werd. Een feestelijke gebeurtenis, die onder andere bijgewoond werd door de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede Desmond Tutu. Willem van Dijk en Tom van den Hoek verstoorden de inhuldiging door vanaf een ernaast gelegen gebouw rookbommen te gooien en leuzen te roepen. Wedden dat de Pegida-betogers maandag in Antwerpen voor 100 % die anti-Mandela gevoelens delen?

PEGIDA IN ANTWERPEN: ONDER HET VERHOOPT AANTAL

Pegida-betoging 2 maart 2015 - Rudy Van Nespen.jpgDe derde woordvoerder op rij van Pegida Vlaanderen, Rudy Van Nespen (foto, bestuurslid van het Vlaams Belang in Deurne, ex het Belgicistische Nationale Unie, ex het partijtje van ex-VLD’er Ward Beysen Liberaal Appel, en ex het naar Jean-Marie Le Pens FN genoemde Fervent Nationaal) zegt tevreden te zijn over de opkomst bij de Pegida-actie maandagavond in Antwerpen. Maar is dat wel zo?  

 

“Een geweldig succes”, zegt Rudy Van Nespen in Het Laatste Nieuws. Maar wat was het criterium om eventueel succes aan af te meten? ’t Pallieterke, waarvan hoofdredacteur Karl Van Camp maandagavond aanwezig was op en om het Conscienceplein, schrijft in haar gisteren verschenen editie: “Dit nummer is allang gedrukt en onderweg naar de dagbladhandel of het postsorteercentrum als Pegida Vlaanderen voor de eerste maal bijeenkomt voor een anti-islamprotest. (…) De Facebookpagina van Pegida Vlaanderen telt op dit ogenblik al meer dan 8.000 ‘vind-ik-leuk’s, en dat op amper twee maanden tijd. Die zullen niet allemaal aanwezig zijn, maar als er 400 man komt opdagen, dan is volgens de organisatoren het opzet geslaagd.”

 

Aan de hand van het aantal identiteitscontroles om een GAS-boete te kunnen geven (227) en het aantal arrestaties (12, waarvan een aantal tegenbetogers) weten we perfect hoeveel volk er ongeveer bij de Pegida-manifestatie was. In een creatieve bui komt RechtsActueel uit op “350 mensen” door “zowat 100 mensen” in de zijstraten mee te tellen, die door de omsingeling van de politie het Conscienceplein niet meer konden bereiken. Dat is flauwekul. Frank Creyelman droop wel af toen hij de politie zag, maar dat was al vijftien minuten na het wijd en zijd verspreide uur waarop de Pegida-actie exact zou plaatsvinden. Men zou ook kunnen argumenteren dat sommigen afgeschrikt zijn door het verboden zijn van de Pegida-bijeenkomst, maar we kennen er ook die gekomen zijn ómdat de manifestatie verboden was.

 

Het al genoemde Het Laatste Nieuws ziet overigens weinig toekomst voor Pegida Vlaanderen. De krant besluit haar verslag over de Pegida-actie maandagavond met: “De kans dat Pegida Vlaanderen kan uitgroeien tot een massabeweging, zoals in Duitsland, lijkt klein. Daarvoor drukt het Vlaams Belang te zeer zijn stempel op deze nieuwe anti-islambeweging.” Maar een gouden raad van AFF/Verzet onderschat nooit je tegenstander.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pegida, antwerpen, 't pallieterke, rechtsactueel |  Facebook | | |  Print

03-03-15

PEGIDA ALS RATTEN IN DE VAL

Pegida-betoging 2 maart 2015b.jpgHart boven hard - Stop islamofobie 1.jpg“De betoging zal op geen enkele manier gedoogd worden”, zei de Antwerpse burgemeester Bart De Wever vrijdag in Gazet van Antwerpen. In het weekend herhaalde hij het nog tot tweemaal toe. Aanvankelijk leek het gisteren anders te verlopen met de Pegida-actie aan het Conscienceplein in Antwerpen, maar politiek en politiewerk is altijd een paar zetten op voorhand denken.

 

De eerste Pegida-betogers verzamelden ruim een uur op voorhand in café De Pelikaan aan de Melkmarkt. Schuin tegenover het intussen gesloten en ontruimd café De Leeuw van Vlaanderen. Na een tijdje was er in het kleine café geen plaats meer en verzamelde men zich aan het terras. Vooraan, gezeten op de rug van een stoel, gewezen Voorpost-actieleider Luc Vermeulen. Hij mocht Voorpost-volk tot zelfs uit West-Vlaanderen en Nederland begroeten. Vlak voor 20.00 uur daagde ook Christian Berteryan op, met een achttal Autonome Nationalisten en een verloren gelopen militant van het Franstalige Nation. Natuurlijk was er ook Vlaams Belang-volk, en niet alleen uit Antwerpen (foto v.l.n.r.: RechtsActueel-hoofdredacteur Bert Deckers, de al genoemde Luc Vermeulen met op zijn schouders Pegida-woordvoerder Rudy Van Nespen, en Antwerps organisatieverantwoordelijke van het Vlaams Belang Albrecht Cleymans).

 

In totaal was men met een tweehonderdtal die vanuit café De Pelikaan betogingsgewijs naar het Conscienceplein trok. Wij zijn het volk scanderend. Pegida had vooraf juridisch advies verspreid: doe alsof je de gebouwen aan het Conscienceplein bewonder, ontrol je spandoek of wat dan ook slechts bij verrassing op het Conscienceplein, leg geen verklaring af als je opgepakt wordt door de politie zodat men jou niet kan verwijten te hebben deelgenomen aan een verboden manifestatie. Raadgevingen die, overmoedig als men was, allemaal in de wind werden geslagen. Op een politiewagen en twee politieagenten na was op het Conscienceplein immers niemand te zien van ordehandhavers.

 

Nadat men dik vijf minuten, de DDR-betogers achterna, Wij zijn het volk had gescandeerd en nieuwste Pegida-woordvoerder Rudy Van Nespen een toespraak had kunnen houden, dook de politie op. Eerst tientallen politieagenten in burger, dan politie in Robocop-uitrusting. Het Conscienceplein heeft slechts drie toegangen, smalle straatjes dan nog. Eens de politie verscheen waren de Pegida-betogers dan ook vlug omsingeld (foto 1). Intussen werden zowel aan de Melkmarkt als in de Wolstraat arrestatiewagens aangevoerd. Uiteindelijk werden 12 mensen aangehouden. Al de anderen 227 moesten bij het verlaten van het Conscienceplein hun identiteitskaart tonen en zullen een GAS-boete krijgen.

 

Dat ze op het Conscienceplein enkel waren om de gebouwen daar te bewonderen, zal weinig geloofwaardig klinken. Burgemeester Bart De Wever zei laatst nog dat de lijst mensen die een GAS-boete kreeg bij een Sharia4Belgium-samenscholing in Borgerhout in september 2012 (= nog onder burgemeester Patrick Janssens, nvdr.) leest als een passagierslijst voor Syrië. Sinds gisteren heeft hij nu ook een lijst van islamhaters uit alle hoeken van het land en Nederland. Al is de lijst daarom nog niet volledig. Toen de Pegida-bijeenkomst al even bezig was, kwam het Mechelse voormalig Vlaams Belang-parlementslid Frank Creyelman eraan gewaggeld. Komend van de Grote Markt. Toen hij de politie in burger opmerkte, stopte hij zijn tocht naar het Conscienceplein. Toen hij zag hoe de politie in uniform de Pegida’ers omsingelde, draaide Frank Creyelman zich om en ging hij terug richting Grote Markt.

 

Filip Dewinter verliet de maandelijkse zitting van de gemeenteraad op het Antwerps stadhuis om zijn verontwaardiging over het politieoptreden te ventileren voor de aanwezige persmensen. Hart boven hard vergaderde op hetzelfde ogenblik op een steenworp van het Conscienceplein om De Grote Parade op 29 maart voor te bereiden. Tevoren had Hart boven hard onder andere op de Carolus Borromeuskerk op het Conscienceplein haar slogans geprojecteerd (foto 2, grotere versie).

02-03-15

REISLUSTIGE FILIP DEWINTER HALVEERT ZIJN PARTIJBIJDRAGE

dewinter, vatlet, annemans, van grieken, drieghe, van dermeerschVoor wie zich afvraagt hoe Filip Dewinter (foto) het stelt na de desastreuze verkiezingsuitslagen voor zijn partij en het noodgedwongen een stap opzij moeten zetten – Filip Dewinter zetelt bijvoorbeeld niet meer in het partijbureau van het Vlaams Belang: Filip Dewinter probeert er het beste van te maken. Hij geniet van de multiculturele wereld in verre landen en probeert op zijn manier zijn financiën op peil te houden.

 

Parlementsleden moeten bij het Vlaams Belang volgens de partijstatuten 15 % van hun parlementaire wedde en bijkomende vergoedingen afstaan aan de partij. Voor een gewoon parlementslid komt dit neer op netto ongeveer 1.400 euro. De afdrachten worden in opdracht van het parlementslid door de diensten van het parlement rechtstreeks gestort op het rekeningnummer van een vzw, in het geval van het Vlaams Belang: de vzw Vrijheidsfonds. Filip Dewinter heeft, volgens een goed geplaatste bron, de diensten van het parlement opdracht gegeven om nog maar de helft van zijn normale partijafdracht door te storten naar de partij. Dus nog maar 700 euro per maand. In de vorige bestuursperiode was Filip Dewinter ondervoorzitter van het Vlaams Parlement, wat hem een extra vergoeding van netto ongeveer 1.100 euro opleverde. Die is Dewinter kwijt, en dat probeert hij nu wat te compenseren. Maar daarmee overtreedt hij wel de partijstatuten en is hij weinig collegiaal tegenover de andere Vlaams Belang-parlementsleden.

 

De controle op de partijafdrachten gebeurt door de nationale penningmeester Patsy Vatlet, tevens lid van het Vlaams Belang-partijbestuur. “Het partijbestuur laat de halvering van de partijbijdrage door Dewinter maar gebeuren”, zo klaagt men. Het is niet het enige dat in de rangen van het Vlaams Belang wrevel verwekt. Dewinter heeft blijkbaar een grote honger. De bonnetjes voor ontelbare etentjes die Dewinter al jaren binnenbrengt om door de partijkas te laten terugbetalen, deden menig partijmedewerker de wenkbrauwen fronsen. Toenmalig partijvoorzitter Gerolf Annemans werd ervan ingelicht, maar hij deed niets. Huidig partijvoorzitter Tom Van Grieken is ervan op de hoogte, maar hij grijpt niet in. Het enige wat gebeurd is, is dat een nieuwe penningmeester in Antwerpen is aangesteld: Caroline Drieghe, medewerkster van de gemeenteraadsfractie in Antwerpen, die meer begrip heeft voor de honger van Dewinter.

 

In december vorig jaar deed Filip Dewinter een oproep aan de Antwerpse Vlaams Belang-leden om maandelijks (minstens) 10 euro te storten voor de Antwerpse partijkas.  Volgens een ingewijde zou de Antwerpse partijkas nog een 20.000 euro bevatten, komend van een 70.000 euro een jaar geleden. Maar ja, welke kosten werden niet gemaakt tijdens de verkiezingscampagne vorig jaar en met welk resultaat? Filip Dewinter en Anke Van dermeersch die als verkiezingsstunt in duosprong met een instructeur uit een vliegtuigje springen in Stabroek, Filip Dewinter die met een helikopter landt bij een voetbalwedstrijd tussen partijleden in Merksem, de protserige pick-ups waarmee Dewinter en Van dermeersch rondreden… Volgens ’t Scheldt werd tijdens de verkiezingscampagne vorig jaar ook nog voor meer dan 10.000 euro gegeten en gedronken. Voor een select clubje was dat volgens ’t Scheldt onder andere een kreeftenmenu overgoten met champagne in Brasschaat, terwijl ‘het plebs’ zich intussen in Boom uit de naad werkte voor de verkiezingscampagne.

 

Eén van de jongste uitgaven ten laste van de Antwerpse partijkas is voor de Saskia of Sharia? Eigen cultuur, geen islamcensuur!-campagne. Omdat op de dienst voor grafische opmaak bij het Vlaams Belang nog maar één man werkt, Hans Verreyt, besliste Dewinter om de opmaak van het campagnemateriaal uit te besteden aan de bevriende drukkerij Verspecht. Dewinter hoopte een deel van de kosten door het Vlaams Belang in Brussel te laten betalen, maar dat werd noppes. Zoals ook het etentje met de aanwezige partijkopstukken en de Antwerpse pers in Den Rooden Hoed door de Antwerpse partijkas diende betaald te worden. De oproep om elke maand 10 euro of meer te storten aan de Antwerpse partijkas heeft maar een matig succes. Er wordt vooral gehoor aan gegeven door mensen met een klein inkomen, terwijl mensen die merkelijk meer verdienen dat geld breed uitgeven.

 

Filip Dewinter geniet intussen van de multiculturele wereld ver van hier. In februari was hij nog – zonder dat hij daarover twitterde of zo, maar wel volgens onze bron – in Senegal. Deze maand staat Singapore op het programma, samen met Anke Van dermeersch. Maar ook China en Rusland zijn plaatsen waar hij opduikt, zegt men ons. Over een plezierreis in Rusland hebben we al eerder bericht, maar het is blijkbaar niet de enige uitstap. Wat Dewinter precies in China zoekt, is niet duidelijk. Er wordt gefluisterd dat hij er een zakendeal wil sluiten. Anderzijds zouden twee Vlaams Belang-personeelsleden ingeschakeld zijn om de administratie voor de Chinese contacten te regelen. “De bonnetjes voor de ‘zakendiners’ met de Chinezen zijn voor de nationale en de Antwerpse partijkas”, zegt men ons bij het Vlaams Belang in Antwerpen. Met alle Chinezen, maar niet den deze, denkt men daar.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, vatlet, annemans, van grieken, drieghe, van dermeersch |  Facebook | | |  Print

TIEN VRAGEN AAN FILIP DEWINTER

Tien vragen aan.jpgdewinterDe beschuldigingen die we over Filip Dewinter horen zijn niet de minste. Vandaar dat we Filip Dewinter zaterdagmiddag per e-mail volgende vragen hebben voorgelegd.

 

1.   Is het juist dat u van uw parlementaire wedde en vergoeding nog maar de helft afdraagt van de 15 % die als partijbijdrage verwacht wordt van parlementsleden?

2.   Wat is uw reactie op de wrevel die wij opvangen over de veelvuldige kosten die u bij het Vlaams Belang nationaal en/of Antwerpen inbrengt over etentjes?

3.   Is de Saskia of Sharia?-campagne een nationale of Antwerpse campagne van het Vlaams Belang?

4.   Is het juist dat u de voorbije maanden vaak op reis was, en met name onder andere naar Senegal, China en Rusland? En binnenkort naar Singapore vertrekt, samen met Anke Van dermeersch?

5.   Hebt u nog andere landen bezocht?

6.   Wat was het doel?

7.   Wat zijn de resultaten?

8.   Werden voor deze reizen kosten ingebracht bij het Vlaams Belang?

9.   Wie financierde eventueel voorts nog deze reizen?

10. Wenst u hier nog iets aan toe te voegen?

 

Maar anderhalve dag na het versturen van onze e-mail hebben we nog steeds geen antwoord gekregen. Als de klassieke media de vragen overnemen, wil Dewinter misschien wel antwoorden?

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter |  Facebook | | |  Print

01-03-15

ZUHAL DEMIR VOORBIJ. 'NIETS TE VERBERGEN' BIJ PODEMOS

Teresa Rodriguez A.jpgTeresa Rodriguez B.jpgTeresa Rodriguez C.jpgZuhal Demir – Zuhalleke Niemendalleke – mag dan wel over de tongen gaan voor de wijze waarop ze voor P-magazine poseerde in de Kamer van Volksvertegenwoordigers, sommige politici gaan nog een stuk verder in zich bloot geven. Al is het in het geval van Teresa Rodriguez niet om, zoals Zuhal Demir, een mannenblad te halen.

 

Het uit de Indignados ontstane Podemos is een doorn in het oog van de traditionele partijen en conservatieve krachten in Spanje. Bij de Europese Verkiezingen in 2014 meteen 8 % van de stemmen, met potentieel voor meer bij de parlementsverkiezingen later dit jaar – en dat met een programma linkser dan dat van Syriza. Geen verhaal is te gek om te proberen de verkozenen van Podemos in diskrediet te brengen. Europarlementslid Teresa Rodriguez (foto 1, met een pro Palestina T-shirt in het Europees Parlement) is het jongste slachtoffer. Niet in het minst omdat ze boegbeeld van Podemos is bij de regionale verkiezingen in Andalousië op 22 maart eerstkomend.

 

Zowel de christendemocratische-conservatieve Partido Popular (PP) als de sociaal-democratische Partido Socialista Obrero Español (PSOE) en de conservatieve krant  ABC zijn er op uit om Teresa Rodriguez in diskrediet te brengen. Had ze niet campagne gevoerd tegen de Europese Grondwet, en zetelt ze nu niet zelf in het Europees Parlement? Vond ze het niet overdreven hoeveel europarlementsleden als wedde en aan vergoedingen opstrijken, en passeert ze nu niet zelf langs de kassa in het Europees Parlement? Nochtans is bekend dat Teresa Rodriguez meer van haar inkomsten weggeeft om sociale acties te steunen dan ze zelf overhoudt. En hoe gedraagt Teresa Rodriguez zich niet op het strand?

 

Via Minuto Digital, een website die graag rechtse praat, islamhaat en blote vrouwen aan de man brengt, werd bekend dat Teresa Rodriguez een naturiste is. Een foto moest dit illustreren. Foto die ook via andere media verspreid werd, weliswaar met twee oranje balken op voor de kijkers gevoelige plaatsen (foto 2). Teresa Rodriguez antwoordde erop door een klacht in te dienen tegen het misbruik maken van die foto én zelf dan maar onder motto ‘Niets te verbergen’ een ongecensureerde foto van haarzelf te verspreiden (foto 3).

 

Gelukkig zijn bij ons nooit foto’s verspreid van naturiste en (ex-) VB’ster Alexandra Colen.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: demir, spanje, media, actie |  Facebook | | |  Print

28-02-15

FABIOLA EN FRANCO, DE MARIONET EN DE DICTATOR

Anne Morelli - Fabiola en Franco.jpgAFF-avond Spaanse Burgeroorlog.JPGIn reactie op een tweet over de zaak-Jambon, Jan Jambon die flagrant loog over zijn betrokkenheid bij het uitnodigen van Jean-Marie Le Pen voor een lezing bij de Vlaams-nationale Debatclub, kregen wij vorig jaar de vraag wat onze stelling is “over de Franco-banden van Fabiola. Daar is Jambon klein bier tegen. Of toch hypocriet links?”

 

Die laatste opmerking verbaasde ons. Waarom zouden wij het Belgisch koningshuis verdedigen, erger nog: zwijgen over banden met de Spaanse dictator generaal Franco? Die banden waren bekend, maar niet alles erover was bekend en vooral: er was er geen onmiddellijke aanleiding om er over te schrijven. Dat is nu anders. Vorige week verscheen het boek Fabiola, un pion sur l'échiquier de Franco van de Brusselse historica Anne Morelli; vanaf vandaag ligt de Nederlandstalige versie Fabiola en Franco. de marionet en de dictator (foto 1) in de betere boekhandel. Na de aandacht in de Franstalige pers bracht Het Nieuwsblad vorige week vrijdag anderhalve bladzijde over het boek; Het Laatste Nieuws en De Morgen vorige zaterdag een kort artikel – evenwel zonder te verwijzen naar het boek waaruit de informatie kwam. De Standaard publiceerde gisteren een lovende recensie.

 

Fabiola Mora y Aragón huwde op 15 december 1960 met koning Boudewijn. Beiden waren diepgelovige katholieken; hun eerste ontmoeting vond plaats in het bedevaartsoord Lourdes. Fabiola is een telg uit een adellijk gezin in Madrid dat warme banden onderhield met de fascistische dictator generaal Franco die van 1939 tot aan zijn dood in 1975 met harde hand over Spanje regeerde. Aan de macht gekomen na de Spaanse Burgeroorlog waar het Anti-Fascistisch Front (AFF) nog herdenkingsavonden over ingericht heeft met onder andere Wannes Van de Velde en de nog altijd goed bij stem zijnde Remko Devroede (foto 2), Spaanse Burgeroorlog die ontketend werd nadat het Volksfront van linkse partijen de verkiezingen in 1936 in Spanje won.  

 

Uit correspondentie die Anne Morelli in Spanje kon inkijken – in België zijn die archieven niet toegankelijk of uitgezuiverd – blijkt dat koning Boudewijn al een goede verstandhouding met de Spaanse dictator had nog vóór Fabiola in beeld kwam. Ging dat aanvankelijk veelal nog om het protocol tussen twee staatshoofden, na zijn kennismaking met Fabiola werden de brieven van Boudewijn aan Franco persoonlijker en frequenter. Kort na zijn huwelijk schreef Boudewijn een uitgebreide brief aan Franco waarin hij onder andere verwees naar een ereteken dat Franco hem had toegekend, “het enige dat ik droeg op mijn huwelijk”. Boudewijn bedankte voorts uitvoerig voor de “goede zorgen” waarmee hij en Fabiola waren omringd tijdens hun huwelijksreis in een Spaans klooster.

 

Boudewijn en Fabiola gingen geregeld op vakantie naar Spanje en werden daarbij in de watten gelegd. Anne Morelli (in Het Nieuwsblad): “Franco regelde alles: transport, accommodatie, veiligheid en discretie. Hij stelde zijn landhuizen ter beschikking en zelfs gebouwen waarvan hij niet eens eigenaar was. Franco inviteerde zijn gasten uit Laken voor etentjes en bezoeken aan zijn jacht.” Voor Franco was het huwelijk van een Spaanse met de Belgische koning een middel om Spanje, ondanks de gruwelijke repressie, naar voren te schuiven als een land dat haar plaats had tussen andere Europese landen. Fabiola was “een modelmeisje van het regime”. Ook met het voetbal, de successen van Real Madrid, en het Eurovisiesongfestival probeerde Franco te scoren voor zijn land.

 

Boudewijn en Fabiola gingen wel erg ver, te ver, wanneer ze Franco feliciteerden met de verjaardag van de staatsgreep die Franco aan de macht bracht. Boudewijn en Fabiola bleven tot aan zijn dood corresponderen met Franco. Anne Morelli: “Ze konden hem nooit openlijk steunen, omdat ze beseften dat hun politieke voorkeur de monarchie in België in gevaar kon brengen. Maar in hun briefwisseling beschreven ze – ik citeer letterlijk – hun grote affectie voor Franco. Ze zagen een zielsverwant in hem.” Hebben wij zo’n koningen nodig, hebben wij überhaupt koningen nodig? En regeringen die dergelijke koningen indekken? Regeringen die de naar ons land geëmigreerde tegenstanders van het Franco-regime kort houden.

 

Het boek Fabiola en Franco, de marionet en de dictator is verschenen bij uitgeverij EPO en ligt vanaf vandaag in de betere boekhandel (178 p., 20 euro). De Gentse historica Lore Colaert kon het boek van Anne Morelli reeds lezen en vertelde er vorige zaterdag nog meer over bij het Radio 1-programma Interne Keuken.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: boeken, spanje |  Facebook | | |  Print

27-02-15

DE WEEK IN ZEVEN CITATEN (EN EENTJE EXTRA)

Café De Leeuw van Vlaanderen - Theo en Sandy Neel en Stijn Calle.jpgIn café De Leeuw van Vlaanderen in Antwerpen zijn ze volop bezig “den boel” leeg te maken en op te kuisen. De sluitingsdag, vorige zondag, bracht naar schatting niet meer dan een honderdtal mensen op de been. Opvallende aanwezigen waren Filip Dewinter, Tom Van Grieken en Wouter Jambon, zoon van (foto: de drie nog levende beheerders van de vzw Vlaams Huis Herman Van den Reeck die het café laatst uitbaatte, met van links naar rechts: Theo Neel, Sandy Neel en Stijn Calle).

 

(Op de melodie van Barend Servet, Waar moet dat heen?) "Waar moet dat heen? / Hoe zal dat gaan? / Waar komt die rotzooi toch vandaan? / Laten u de N-VA begaan? / Of trekt u zich daar niets van aan?" Refrein uit één van de liederen, naast scherpe maar tegelijk ook grappige teksten, in De burgemeester van Vlaanderen. Avondvullende satire van De Zwarte Komedie over de N-VA, Bart De Wever en Liesbeth Homans. Nog in het theaterzaaltje aan de Leguit in Antwerpen vanavond en morgen. (De Zwarte Komedie, première 20 februari 2015)

 

“Iedereen moet beseffen dat Facebook geen vzw is, maar winst wil maken.” Nu hij staatssecretaris voor Privacy is, waarschuwt Open VLD’er Bart Tommelein voor de kwalijke gevolgen van het kapitalisme. (dS Weekblad, 21 februari 2015)

 

“Reden genoeg om het debat ook in De Zevende Dag te voeren, dachten we, maar toch zal u het zondag niet zien. Dat komt precies omdat dit debat zo snel emotioneel wordt en vooral omdat de regering er verdeeld over is. CD&V wil de huurprijs bevriezen via dezelfde teksten die ook de lonen bevriezen, maar de reacties bij de andere regeringspartijen gaan van lauw tot volstrekt tegen. Ze komen dus niet.” In De Zevende Dag wordt alleen maar gedebatteerd over waar de politieke partijen over willen debatteren. Dus niet over de indexsprong voor de lonen maar het blijvend indexeren van huurprijzen. (deredactie.be, 21 februari 2015)

 

“De grote meerderheid keert zich radicaal tegen de gruwel van IS, en vreest dat gewone moslims nu nog langer met de bijwerkingen zullen blijven kampen dan na 9/11. Tegelijk leeft bij de oudere generatie een zeker schuldbewust zijn. Hadden ze het beter moeten doen? Ze arriveerden hier om hard te werken, kregen de vuile jobkes, zonder steun van de overheid, en haalden dan maar imams uit Marokko. Alleen snappen jongeren hun Arabisch niet meer. Er is nood aan jonge en charismatische imams en straathoekwerkers die goed Nederlands spreken, maar intussen schaft men het straathoekwerk juist af, terwijl extra repressie weinig zal helpen.” Fikry El Azzouzi over de Syriëstrijders. Zie ook zijn Reizen Jihad in Monty en ’t Arsenaal, en Michael Bijnens’ Valley of Saints in Bronks en ook nog eens in ‘t Arsenaal. (De Standaard, 21 februari 2015)

 

“Als het Nederlands weer de voertaal wordt, hoor ik twee gepensioneerde Beest-gangers plots over de Joden zingen, uit volle borst. Ik begrijp waarom neonazi’s hier ook wel eens graag verzamelen bliezen. Plots galmt de afsluiter in mijn oor: ‘Weldra zal de oven branden’. Volgens Dewinter moet dat soort dingen vooral ‘niet verkeerd geïnterpreteerd worden’. ‘Het is folklore’, bezweert hij mij. ‘Ik zing zulke dingen zelf niet mee, dat hebt u wel gezien. Maar het heeft geen extreemrechtse connotatie. Die foute liedjes maken nu eenmaal deel uit van het repertoire. Je moet dit café bekijken als een museum van de rechts-conservatieve Vlaamse Beweging. Ik word er zelf nostalgisch van.” Bij de sluiting van café De Leeuw van Vlaanderen klinken nog eenmaal Vlaamse liederen (over ‘de blauwvoet’, maar ook over de vakbond en de Franskiljons), waarna overgeschakeld wordt naar Duits repertoire. Wat daarna volgt, is zo mogelijk nog fouter. (De Standaard, 23 februari 2015)

 

“Het probleem met discriminatie is dat wie wordt gediscrimineerd, het meestal niet weet en het nog minder vaak kan bewijzen. Het was dankzij een klokkenluider dat uitzendkantoor Adecco deze week voor discriminatie werd veroordeeld, veertien jaar nadat een medewerker naar buiten bracht dat het interimkantoor de code Blanc Bleu Belge gebruikte voor 'autochtone' medewerkers. Ook hier klonk toen het verweer: de klant vraagt het. Net daarom zijn praktijktesten nodig, zegt onder meer pedagoog Orhan Agirdag (Universiteit Amsterdam). ‘De antidiscriminatiewet is een goede wet. Maar het ontbreekt aan handhaving. Als er nooit een straf volgt, blijven mensen het doodnormaal vinden om te discrimineren. Het wordt zelfs gesubsidieerd.’” Minister Philippe Muyters vindt – na het bekend worden van discriminatie bij poetshulp via dienstencheques – het niet opportuun praktijktesten in te voeren tegen discriminatie; zijn N-VA-collega Liesbeth Homans roept op om klacht in te dienen. Maar als de betrokkenen niet weten dat ze gediscrimineerd worden of het niet kunnen bewijzen… Dan kan weer betwist en/of gerelativeerd worden dat er racisme is. (De Morgen, 25 februari 2015)

 

“Wat gebeurt met de gedeelde informatie? Amerikaanse en Britse antiterreurwetten worden nu al misbruikt om journalisten of bezoekers van de WikiLeaks-website te bespieden, om geheime processen te voeren of om een klokkenluider aan te pakken die wanpraktijken van banken uitbrengt.” Internationale data-uitwisseling in het kader van de terreurbestrijding: het is niet omdat iets technologisch kan, dat het zonder meer een goed idee is. (De Standaard, 25 januari 2015)

 

“Maandag las ik in De Standaard dat uw zoon aanwezig was bij de sluiting van café De Leeuw van Vlaanderen – een gelegenheid waarbij ten aanzien van de Joodse medemens onder meer werd gezongen dat ‘de ovens’ weldra zullen ‘branden’. Voor een man die verantwoordelijk is voor de deradicalisering van Vlaamse jongeren doet zich hier een opportuniteit voor: u kunt thuis al een beetje oefenen.” Brief aan minister voor Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon. (Knack, 25 februari 2015)

26-02-15

MÊME PAS PEUR: NIEUW SATIRISCH BLAD

Charlie Hebdo - Nieuw nummer.jpgMême pas peur.jpgNiet alleen is Charlie Hebdo terug van weggeweest (foto 1). In Franstalig België hebben ze er sinds gisteren een nieuw satirisch blad bij. Was er bij hen tot nu toe enkel het rechtse Ubu Pan, sinds gisteren is er ook Même pas peur (foto 2).

 

“Wij zijn eerder links, zelfs anarchistisch”, zegt een van de betrokkenen in Le Soir. “Maar ik denk dat wat ons het meest karakteriseert, is dat we weerstanders zijn.” Eén van de medewerkers van Même pas peur is onze collega Manuel Abramowicz, hoofdredacteur van Résistances.

 

Voorlopig wordt Même pas peur vooral in Brussel, Luik en Henegouwen verspreid. Wie kennis wil maken met het eerste nummer kan dit door vier euro te storten op rekeningnummer BE12 0015 6820 8292 ter attentie van ‘Cactus inébranlable’. Vergeet niet het leveringsadres te vermelden. 

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: charlie, media |  Facebook | | |  Print

GRIEKSE MINISTER VAN FINANCIËN WAARSCHUWT IN ‘CHARLIE HEBDO’

Charlie Hebdo - Nieuw nummer op staander.jpgYanis Varoufakis op stap.jpgGeüpdatet artikel. In het nieuwe nummer van Charlie Hebdo (foto 1) staat onder andere een interview met Yanis Varoufakis, de nieuwe Griekse minister van Financiën (foto 2). Samengevat klinkt het zo.

Volgens Yanis Varoufakis is de tijd van de Trojka, het verbond van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het International Monetair Fonds, voorbij. Tenminste als instelling die als een technocraat onhoudbare maatregelen komt opleggen aan de bevolking. Wel moet de geest van de Trojka nog verdwijnen. En niet alleen in Griekenland. Maar moeten de Grieken de schuld dan niet terugbetalen? Dat is doen alsof er een collectieve schuld is en er een collectieve straf bij hoort. Het is slechts een minderheid van de Grieken die profijt haalde uit de stijging van de schulden.

 

We kunnen de problemen overwinnen als we ons gedragen als burgers van een verenigd Europa, waarvan de humanitaire betrachtingen en politieke rechten gelijk zijn. Niet zoals vroeger toen alleen de rijken stemrecht hadden  en de anderen gegijzeld werden zonder politieke rechten. Maar wat antwoordt Varoufakis aan de Franse of Duitse belastingbetaler? Het is niet door Griekenland nog meer te laten bloeden, dat Griekenland gezonder wordt. Dat zijn manieren uit de Middeleeuwen. Slechts als er opnieuw welvaart is, kan Griekenland de schulden terugbetalen die ze moet terugbetalen (Meer over de Griekse schuld lees je in dit artikel van Jérémie Cravatte, nvdr.).

 

Moeten de militaire uitgaven niet verminderen, en moet men de rijke Griekse orthodoxe kerk en scheepsreders niet belastingen laten betalen? De militaire uitgaven zijn reeds substantieel verminderd, al zou het nog meer kunnen mits andere Europese verwachtingen voor ons leger. De orthodoxe kerk zou belast kunnen worden. Het probleem is dat ze immens rijk is, maar geen hoge jaarlijkse opbrengst heeft die belast zou kunnen worden. De scheepsreders moeten hun aandeel bijdragen, maar hen een belasting opleggen is moeilijk. De scheepsreders zijn zeer mobiel, en de kans is groot dat hun inkomsten het land verlaten als ze belast worden.

 

Syriza is aan de macht gekomen omdat centrumrechts en centrumlinks niet in staat waren een duurzame economische en monetaire constructie op te zetten, en niet in staat waren op een adequate manier te reageren op de instorting van het systeem. Syriza heeft de trieste eer de schade te moeten herstellen die de partijen en instituten van het establishment hebben achtergelaten. Als de pro-Europese en democratische regeringen ons willen verstikken, zijn de enigen die daar profijt uit halen de fanatici, de racisten, de nationalisten en al wie leeft van angst en haat. Als de Europese regeringsleiders denken er belang bij te hebben progressieve regeringen, zoals de onze, kort na de verkiezingen neer te schieten, verwacht je dan maar aan erger.

 

Charlie Hebdo is helemaal gewonnen voor Syriza. In het nieuwe nummer kopt het: Syriza is de toekomst van Europa. Zo is dat. 

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: griekenland, charlie |  Facebook | | |  Print

25-02-15

ALS BART DE WEVER & Co KEUZES MAKEN

Bart De Wever - Sinksenfoor 1.jpgMie Branders - Hart boven hard 24 november 2014.jpgHet leven is keuzes maken, en de politiek is dat al zeker. In Antwerpen betekent dat dan: scherpe keuzes maken. Twee verhalen van dezelfde dag illustreren dit.

 

Verhaal 1. De Antwerpse burgemeester Bart De Wever, die geen opening van de Sinksenfoor voorbij laat gaan om de attracties er uitgebreid te testen (foto 1), belegde maandag samen met schepen Rob Van de Velde en een delegatie van foorkramers een persconferentie om te bevestigen dat de Sinksenfoor dit jaar in Borgerhout, de site van Spoor Oost, zal staan. Zoals bekend moet de Sinksenfoor weg uit Antwerpen-Zuid na klachten van zes (inderdaad, zes) buurtbewoners. De foorkramers waren daar niet mee opgezet. Ze organiseerden een protestactie, waartegen Bart De Wever het leger wilde inzetten. Maar intussen zijn de plooien glad gestreken. “We deden hen een voorstel dat ze niet konden weigeren”, zegt Bart De Wever.

 

Dat is zo. In Spoor Oost – waar de buurtbewoners al lang actie voeren om van het verlaten spoorwegemplacement een park te maken – mogen de foorkramers hun attracties opstellen van zaterdag 23 mei tot en met 12 juli. Dat is twee weken langer dan vorig jaar. In juli mogen de foorkramers hun attracties op vrijdag en zaterdag open houden tot 02.00 uur ’s nachts. Dat is nog nooit gebeurd. Voor deze editie krijgen de foorkramers daarenboven een korting van vijftig procent op het standgeld. “Als stad lopen we 350.000 euro inkomsten mis, maar we beschouwen dit als een investering op lange termijn”, zegt Rob Van de Velde (N-VA), schepen van Stadsontwikkeling. En dat is nog niet alles. “De promotie van de Sinksenfoor nemen we ook voor onze rekening. Dat komt neer op 160.000 euro bruto”, vervolgt Rob Van de Velde. Samen is dit dus 510.000 euro.

 

Verhaal 2 dat maandag bekend geraakte. De ‘zomerschool’ richt zich tot kinderen die een taalachterstand hebben. Via extra lessen in de zomervakantie leren ze beter Nederlands, wat hun onderwijskansen verhoogt. Vaak gaat het om anderstalige nieuwkomers. Het project, opgezet door vrijwilligers, kadert volledig in het Antwerps bestuursakkoord: “De stad zet verder in op projecten die met vrijwilligers Nederlandse taallessen voor ouders en kinderen aanbieden." Maar het stadsbestuur wil nu het inschrijvingsgeld voor de zomerschool optrekken van 1 naar 3,5 euro per lesdag. “Het resultaat laat zich raden”, zegt Mie Branders (PVDA, foto 2). Er zullen mensen afhaken. Armoedeorganisaties waarschuwen daar onophoudelijk voor. Bovendien schuift dit stadsbestuur de factuur nog maar eens door naar de burger.”

 

Schepen voor Onderwijs Claude Marinower (Open VLD) argumenteert dat de inrichters van de zomerschool zélf vragen om het inschrijvingsgeld te verhogen, maar niet aan iedereen 3,5 euro per lesdag zal gevraagd worden. Mie Branders: “Het stadsbestuur zou er beter aan doen om de subsidies voor onderwijsondersteunende projecten te verhogen.” Een ander argument van het stadsbestuur is dat met de verhoging tot 3,5 euro de ongelijkheid tussen de taallessen en het vrijetijdsaanbod weggewerkt wordt. Een perverse redenering vindt Mie Branders. “De kostprijs voor het vrijetijdsaanbod (de Grabbelpas enzomeer, al heet dat in Antwerpen nog wel anders – nvdr.) werd vorig jaar verhoogd van gratis naar 3,5 euro. Het stadsbestuur creëert eerst zelf een verschil en laat dan uitgerekend de gebruikers van de zomerschool daarvoor opdraaien.”

 

Zowel de halvering van het staangeld voor de Sinksenfoor als de verhoging van het inschrijvingsgeld voor de zomerschool staan op de agenda van de gemeenteraadszitting aanstaande maandag (respectievelijk de agendapunten 28 en 24). Bart De Wever & Co stellen voor om 350.000 euro minderinkomsten en 160.000 euro meeruitgaven te doen ter wille van de foorkramers (naast andere cadeaus die ze krijgen zoals twee weken langer openblijven en vier keer tot een gat in de nacht open mogen blijven). De vaak armere ouders die de kennis van het Nederlands van hun kinderen willen laten bijspijkeren – een doelstelling van het bestuursakkoord, en de N-VA in het bijzonder – zouden hiervoor meer moeten betalen. Is dat niet de wereld op zijn kop?

 

Sociaal is dat alleszins niet. Voor de meerderheidspartijen in Antwerpen stellen zich een aantal gewetensvragen, gesteld dat ze een geweten zouden hebben. Wil de CD&V niet alleen op Vlaams en federaal vlak een sociale partij zijn, maar ook in Antwerpen? Liggen de foorkramers de Open VLD meer aan het hart dan de zomerschool – een initiatief van het gewaardeerde maar intussen overleden voormalig Open VLD-gemeenteraadslid en ministerieel kabinetsmedewerkster Marleen Van Ouytsel? Zijn voor de N-VA de tegemoetkomingen aan de foorkramers belangrijker dan het beter aanleren van het Nederlands?

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, de wever, van de velde, marinower, onderwijs |  Facebook | | |  Print

24-02-15

TWEE KANDIDAAT-VOORZITTERS JONG N-VA

Michel Cardon 1.jpgTomas Roggeman 2.jpgVolgende zaterdag 28 februari wordt op een ledencongres in Brussel een nieuw bestuur van Jong N-VA verkozen. Met meer dan 4.000 leden en afdelingen in meer dan 150 gemeenten is Jong N-VA de grootste politieke jongerenbeweging. Er zijn twee kandidaat-voorzitters: Antwerpenaar Michel Cardon (29 j., foto 1), stafmedewerker bij Jong N-VA, en Tomas Roggeman (28 j., foto 2), fractiemedewerker van de N-VA in de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

 

Michel Cardon was de eerste die zich kandidaat stelde, en hij doet dit onder de vlag Conservatief & Vlaams. Komend uit Antwerpen, historicus van opleiding, met een KVHV-verleden en zich profilerend als conservatief lijkt hij in de voetsporen te willen treden van zijn burgemeester en partijvoorzitter Bart De Wever. Tomas Roggeman woont in Dendermonde, waar hij het jongste gemeenteraadslid is. Naast geschiedkundige is hij ook econoom. Hij was eerder aan de slag als wetenschappelijk medewerker bij de KULeuven en de Vlerick Business School. In een filmpje krijgt hij alvast de steun van de huidige ondervoorzitter van Jong N-VA en een aantal Kamerleden.

 

“Als Vlaams-nationale jongerenpartij ligt het huis Vlaanderen ons na aan het hart”, zegt Michel Cardon. “Wat we echter niet mogen vergeten, is hoe we dit huis uiteindelijk willen inrichten. We voelen bij de jongeren dat het momentum daar is om over deze invulling wat meer duidelijkheid te scheppen. Het huis moet wat ons betreft lean and mean zijn. Een kleine maar slagvaardige overheid die burgers en ondernemers ondersteunt en niet betuttelt. Enkel door de overheid af te bouwen en mensen en ondernemers veel meer vrij te laten, zullen we in de toekomst economisch terug groeien. Gecombineerd met ons geloof in gemeenschapsvorming, kleven we zo eindelijk een etiket op wat we in de feiten al lang zijn: conservatief.”

 

Michel Roggeman wil geen expliciete ideologische profilering van de jongerenpartij en een evenwicht bewaren tussen linksere en rechtsere stemmen binnen de  Jong N-VA. Hij wijst vooral naar wat iedereen in de N-VA bindt: het Vlaams-nationalisme. “Het imago van het Vlaams-nationalisme is er de voorbije jaren ongetwijfeld op vooruit gegaan”, zegt Tomas Roggeman. “(…) Maar tegelijk zie je dat de clichés over verzuring en antipolitiek nog steeds leven. Daarom is het heel belangrijk om na te denken hoe je als Vlaamsgezinde organisatie naar buiten treedt. Welke boodschap breng je en op welke manier? Je breekt de clichés enkel af door je eigen positieve verhaal te brengen.”

 

Op een debat vorige zaterdag in Dendermonde verdedigde Michel Cardon nogmaals het conservatisme. “Het is een kijk op het leven gebaseerd op drie pijlers: een slanke overheid, een sterke gemeenschap en de vrije markt. Het Vlaams-nationalisme gaat over het huis waarin we leven, het conservatisme over de invulling van ons dagelijks leven.” Tomas Roggeman vindt de term conservatisme veel te controversieel en niet wervend genoeg voor jongeren. En trouwens: “Geen enkel kopstuk van onze partij noemt zichzelf conservatief. Bart De Wever deed het zelf slechts tweemaal, een keer aan het begin van zijn voorzitterschap en een tweede keer in Reyers Laat in de aanloop naar de verkiezingen. Het is een vervuild  containerbegrip dat niet appelleert.”

 

Opvallend op datzelfde debat was dat beide kandidaat-voorzitters een autonome Vlaamse staat liefst willen bereiken zonder dat er een referendum aan vooraf gaat. Michel Cardon verwees naar Quebec om aan te tonen dat referenda dooddoeners kunnen zijn voor onafhankelijkheidsbewegingen. Michel Roggeman zag veel debat bij het referendum vorig jaar in Schotland, maar finaal werd dat referendum verloren door de Schotse nationalisten en in Vlaanderen zou zo’n verlies volgens Roggeman zelfs een keerpunt in de steeds toenemende autonomie van Vlaanderen kunnen betekenen. Als men niet de moed heft een referendum te trotseren over de Vlaamse onafhankelijkheid, hoe noem je dan het toch willen bereiken van de Vlaamse onafhankelijkheid?

 

Ook over de integratie van allochtonen hebben beide kandidaat-voorzitters dezelfde mening. Vlaanderen biedt volgens hen genoeg kansen aan wie zich wil integreren in onze samenleving. Bart De Wever en Liesbeth Homans zeggen het niet anders, ook al spreken de feiten hen tegen zoals nog eens blijkt als twee op drie poetsbedrijven willen ingaan op de vraag om geen allochtone kuisvrouwen te sturen.

 

Politiek liggen de twee kandidaat-voorzitters dichter bij elkaar dan men misschien de indruk zou kunnen hebben na de eerste paragrafen hierboven. Er is niet alleen de Vlaamse onafhankelijkheid zonder referendum en de kansen voor allochtonen dat hen bindt. Michel Roggeman zei in de loop van het debat zaterdag dat Jong N-VA “zich niet moet ophouden met centrumlinkse separatisten”, wat toch in tegenspraak is met zijn verhaal over het evenwicht bewaren tussen linksere en rechtsere stemmen. Na een vraag terzake gaf Roggeman toe dat hijzelf “centrumrechts” is. Het verschil tussen Cardon en Roggeman is dus vooral dat de eerste voluit met het etiket ‘conservatief’ te koop wil lopen, en de tweede het om strategische redenen niet wil doen.

 

Van de huidige voorzitter van Jong N-VA, Ralph Packet, wordt gezegd dat hij “intern door weinig mensen voor vol wordt aangezien”. Of het met de volgende voorzitter van Jong N-VA anders wordt, is natuurlijk nog afwachten.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: jong n-va, cardon, roggeman |  Facebook | | |  Print

23-02-15

NIEUWE-VLAAMSE AMBRAS IN LOKEREN

Marc Beuseling - Lokeren.jpgVanavond komt de gemeenteraad van Lokeren bijeen voor haar maandelijkse vergadering. Het zal zonder een echte N-VA-fractie zijn. De zes gemeenteraadsleden die er zogezegd voor de N-VA zetelen, zijn allen door het N-VA-hoofdkwartier in Brussel uit de partij gezet of zijn zelf opgestapt bij de N-VA.

 

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 boekte de N-VA in Lokeren een fraai resultaat met 18,3 % van de stemmen en zes gemeenteraadsleden. Deelnemen aan de bestuurscoalitie zat er wel niet in. De bestuursmeerderheid wordt in Lokeren gevormd door de Open VLD van burgemeester Filip Antheunis en de CD&V, die laatste partij overigens ook maar zes gemeenteraadsleden sterk. De N-VA is de grootste oppositiepartij.

 

Al na twee maanden nam lijsttrekker en lokaal boegbeeld van de N-VA An De Moor ontslag uit de gemeenteraad omwille van interne twisten. De interne ruzie ging hierna gewoon verder. In oktober vorig jaar besloot de N-VA vanuit Brussel in te grijpen na een tussenkomst van Oost-Vlaams N-VA-boegbeeld Siegfried Bracke. De gemeenteraadsleden Jasmien Van Bockstal en Philippe Van Strydonck, en de OCMW-raadsleden Eddy Van Bockstal en Chiel Elen, werden tijdelijk geschorst. In december zette de nationale partijraad de vier definitief aan de deur. Het viertal maakte meteen bekend voortaan als onafhankelijke te zetelen.

 

Naast de vier kreeg ook gemeenteraadslid Christophe Philiipart te horen dat hij niet meer welkom is bij de N-VA. Die laatste beslissing schoot in het verkeerde keelgat bij de overgebleven gemeenteraadsleden en het lokale N-VA-partijbestuur. De N-VA-fractie bleef in december ostentatief weg uit de gemeenteraadszitting in Lokeren en noemde het uit de partij zetten van Phillipart “een democratische partij onwaardig”. Een laatste verzoeningspoging met de arrondisementeel voorzitter en twee Wase N-VA-parlementsleden draaide op niets uit. Einde vorige maand maakten de resterende gemeenteraadsleden Annelies Biard, Debora Schelfhout en fractieleider Marc Beuseling (foto) bekend dat ze ook opstappen bij de N-VA.

 

Enkele lokale bestuursleden stapten eveneens op. “De uitgesproken sancties zijn er gekomen zonder voorafgaande tenlastelegging, zonder enige kans tot verdediging en zonder ook maar de minste motivering of uitleg”, luidt het. “Daarom zullen we niet langer de belangen van de N-VA behartigen, maar onze fractie zal wel haar rol vanuit de oppositie blijven opnemen”, zo vervolgde men. Om praktische redenen blijft de fractie zich N-VA noemen, maar dat is dan ook alles. Het lokale partijbestuur is intussen gedecimeerd tot enkele oudgedienden “waardoor N-VA in Lokeren op sterven na dood lijkt”, aldus Het Laatste Nieuws.  

 

Het is nu alleen nog wachten op een nieuwe naam die aan het letterwoord N-VA kan gekleefd worden. Of een heel andere naam voor de groep ex-N-VA’ers. Navraag in Lokeren heeft nog geen resultaat opgeleverd. Wordt het: Nieuwe Vlaams-nationalisten Anders?

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nieuwe-vlaamse ambras, lokeren |  Facebook | | |  Print

22-02-15

VANDAAG GRATIS VAT BIER IN CAFÉ DE LEEUW VAN VLAANDEREN

Café De Leeuw van Vlaanderen - Wachtend op klanten.jpgCafé De Leeuw van Vlaanderen - Klanten.jpgVandaag sluit café De Leeuw van Vlaanderen in Antwerpen haar deuren (foto 1, met barman Theo Neel in de deuropening). De sluiting beroert de gemoederen. Ons artikel waarmee we drie weken geleden de sluiting bekend maakten, is intussen 599 keren gedeeld op Facebook.

 

In een reactie zei Filip Dewinter zijn uiterste best te zullen doen om café De Leeuw van Vlaanderen open te houden, al ging zelf achter de toog staan hem “net iets te ver”. Dewinter zei de huiseigenaar te kennen, en dat zou iemand zijn die “dicht bij onze partij staat”. Dat kan wel zijn, maar huidige uitbaatster Sandy Neel geeft in een interview met De Antwerpse Koerier als uitleg voor de sluiting dat ze “al tweeënhalf jaar in proces zijn met de huisbaas”. Met het akkoord van een vrederechter mag ze nu “den boel sluiten en het contract eenzijdig verbreken”. In het allereerste bericht over de definitieve sluiting legde Sandy Neel de reden voor de sluiting nog bij te weinig klanten voor het café. En dat zou wel eens kunnen, een minstens zo belangrijke reden voor de sluiting zijn. Vrijdagavond waren we nog eens in café De Leeuw van Vlaanderen, en telden we er doorgaans maar een tiental mensen in het café.

 

Tot einde deze maand hebben Sandy en vader Theo Neel de tijd om het café te ontruimen en de memorabilia (foto’s van Verdinaso-leider Joris Van Severen, de tot tweemaal toe ter dood veroordeelde collaborateur August Borms… en aandenken van verenigingen die er langskwamen zoals het Vlaams Belang, de VNJ en de Autonome Nationalisten) in te pakken. Volgens la Neel is het niet de bedoeling dat ze die spullen bij haar thuis ophangt, ze moeten een plaats krijgen als ergens nog een Vlaams café geopend wordt. Het worden harde tijden voor de klanten (foto 2, foto 11 juli-viering in 2008 met helemaal links op de foto de legendarische Gust Moors). Nadat Hot Marijke wegtrok uit Antwerpen, nu ook nog dit. Je moet het toch allemaal maar meemaken.

 

In de Shitty Guide van Antwerpen is er na vandaag een adres minder om aan te raden. Om de pijn te verzachten wordt om 17.00 uur een gratis vat bier aangestoken. Een uur eerder, om 16.00 uur, trakteert Filip Dewinter. Allen daarheen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: café de leeuw van vlaanderen, antwerpen, neel, dewinter |  Facebook | | |  Print

WIE WINT MET HET COMPROMIS OVER GRIEKENLAND ?

Dijsselbloem vs Varoufakis.jpgWat moeten we denken over het compromis dat de Europese regeringsleiders vrijdag hebben afgesloten met Griekenland? Grieken buigen voor Europa titelde gisteren De Standaard. In Griekenland zelf klonk het anders.Veldslag gewonnen, maar de oorlog nog niet”, zei de Griekse premier Alexis Tsipras. Terwijl De Wereld Morgen een genuanceerde balans maakt: De winnaars en de verliezers van het akkoord met Griekenland.

 

Maar misschien moeten we de hoofdrolspelers het zelf laten uitleggen starring een rappende Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Eurogroep van Europese ministers van Financiën, de al even rappende Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis, de rappende Duitse bondskanselier Angela Merkel en de rappende Russische president Vladimir Poetin die Europa wel eens uit elkaar zou kunnen spelen als hij dat wil. Bekijk hier de video (foto).

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: griekenland |  Facebook | | |  Print

21-02-15

GASTON STEURS OVERLEDEN

Gaston Steurs.JPGVorige week vrijdag 13 februari is Gaston Steurs (foto, 86 j.) overleden. Als 16-jarige was hij al actief in het verzet tegen het fascisme, toen nog onder de nazi-bezetting van ons land. De strijd tegen het fascisme en de verrechtsing bleef een rode draad in zijn leven. Gaston Steurs was onder andere oprichter van de Stichting Anti-Fascisme (SAF). Naar aanleiding van een nieuwe activiteit van het SAF publiceerden wij vorig jaar een portret van Gaston Steurs aan de hand van een telefonisch interview met hem. Artikel dat we hieronder als eerbetoon hernemen.  

 

Gaston is twaalf jaar als nazi-Duitsland komt opzetten. In zijn school, het Atheneum van Antwerpen, ziet Gaston joodse schoolkameraden verdwijnen, leerkrachten worden opgevorderd. De ouders van Gaston leggen contact met de weerstand.  Zo ook de ouders van Charles Van der Vinck, Charles Van der Vinck die later secretaris van het SAF werd. Als Gaston zestien jaar is wordt hij klaar geacht om mee in het verzet te gaan. Samen met anderen stopt hij pamfletten in brievenbussen met het jongste nieuws over de bezetting en weerstand, en oproepen om te bouwen aan een betere wereld. Een onderneming die niet zonder gevaar is om opgepakt te worden.

 

Na eerst de VNV-krant Volk en Staat in de door die krant bezette lokalen van de Volksgazet in de Somersstraat in Antwerpen buiten gegooid te hebben, gaat Gaston bij de Volksgazet werken. Op de redactie leert hij mensen kennen als de latere hoofdredacteur en voorzitter van de BSP Jos Van Eynde en auteurs als Lode Zielens (kort, want na een paar maanden sterft Lode Zielens onder een V-bom). Niet iedereen in de socialistische beweging is onder het nazi-regime even actief geweest in de weerstand, mensen moeten opzij gezet worden en een nieuw kader moet ingevuld worden. Bij de Volksgazet ziet men het potentieel van Gaston en hij krijgt daarom de kans om verder te studeren aan de arbeidershogeschool in Ukkel.

 

In 1950 gaat Gaston aan de slag als persoonlijke medewerker van Louis Major, vanaf 1946 BSP-volksvertegenwoordiger en vanaf 1952 algemeen secretaris van het ABVV. Na negen jaar gewerkt te hebben voor Louis Major, “met zijn talenten en moeilijkheden”, is Gaston toe aan een andere job. In zijn vrije tijd heeft hij intussen ook zijn schouders gezet onder de Rode Valken-beweging, waarin jongeren gemotiveerd worden om verantwoordelijkheden op te nemen en zich politiek te scholen. Begin jaren zeventig vinden we Gaston terug in een comité, rond de latere Antwerpse provinciegouverneur Camille Paulus, voor de oprichting van de Universiteit Antwerpen. Pionierswerk want er moet vanuit het niets een Antwerpse universiteit uit de grond gestampt worden. Zelf werkt Gaston nadien mee aan het departement Romaanse filologie.

 

De oprichting van het SAF in 1983 was volgens Gaston “echt nodig” met de stoottroepen van de VMO in het straatbeeld (begin jaren tachtig wel veroordeeld en ontbonden als privé-militie, nvdr.) en het Vlaams Blok (opgericht in 1978, nvdr.) dat de kop op steekt. Met de steun die het SAF uitspreekt voor initiatieven tegen “het opkomend fascisme” is niet iedereen gelukkig. Enerzijds omdat sommigen denken dat met het doodzwijgen van ‘het fenomeen’ het allemaal wel zou overwaaien. Anderzijds omdat zo de SP aangepord wordt een linksere koers te varen om de voedingsbodem voor het ongenoegen in de arbeiderswijken weg te nemen. 

 

Het succes van de N-VA is volgens Gaston het rechtstreeks gevolg van “het naar de roze kant op gaan, in plaats van als socialistische partij aan de basis te werken waar jonge mensen stonden te trappelen om verantwoordelijkheid op te nemen als ze er de kans toe zouden gekregen hebben.” Waarna Gaston besloot met: “Je mag jonge mensen niet negeren en moet ze kansen geven. Zoals wij die hebben gekregen.” Een uitspraak die we als titel boven ons artikel vorig jaar hernomen hebben.

 

Gaston Steurs was al lange tijd ziek, maar hij is vorige week vrijdag rustig heengegaan. De afscheidsplechtigheid vond intussen in intieme familiekring plaats. In overleg met de familie wordt dit in memoriam pas vandaag gepubliceerd.

 

Tot slot van ons driekwart uur durend telefoongesprek zei Gaston ons nog hoe trots hij is op zijn eigen kinderen Sonja, Wim en Els, die elk op hun manier het militantisme met het rode vuur verder zetten. Wij wensen Sonja, Wim, Els en hun moeder Lily dan ook sterkte toe in de dagen, weken, maanden en jaren die volgen. Wij, en met ons nog vele anderen, proberen de strijd van Gaston Steurs verder te zetten.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gaston steurs |  Facebook | | |  Print

20-02-15

PUNTENWINST VOOR ‘HART BOVEN HARD’, MAAR TERUG PEGIDA-ACTIE

Sint-Niklaas 1.jpgsint-niklaas,pegida,pieters,n-sa,autonome nationalisten,actieIn Sint-Niklaas werd voorbije maandag de eerste Pegida-actie in ons land gehouden, en ook de eerste tegenactie van Hart boven hard. Volgende maandag doet Pegida verder. 

 

Zowel Gazet van Antwerpen als Het Laatste Nieuws telde bij de ‘Dit is ons land’-aanhangers voorbije maandag veertig deelnemers, bij de actie van Hart boven hard Waasland vijftig. Ook voor sfeer en gezelligheid gingen de punten vooral naar Hart boven hard Waasland.

 

Bij de door plaatselijk Vlaams Belang-voorzitter Hugo Pieters opgezette ‘Dit is ons land’-actie verzamelde zich deels de aangekondigde fine fleur van extreemrechts in Vlaanderen. Aangevuld met enkele militanten van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA). Tot enkele jaren geleden bekritiseerde het N-SA nog het Vlaams Belang voor haar islam bashen. Volgens het N-SA was niet de islam het probleem, maar de import van vreemde arbeidskrachten – welke geloof ook deze aanhangen. Sinds enige tijd heeft het N-SA inmiddels het koor van de islamhaters vervoegd. In Sint-Niklaas bracht het N-SA de boodschap Opkrassen !! mee, een slogan met de subtiliteit die we van het N-SA gewoon zijn (foto 1).

 

Voor een grotere groep mensen en het betere zangwerk moest je bij Hart boven hard Waasland zijn (foto 2). Luc van Buynder (Masereelfonds, op Facebook): “Veel volk, leuke kaarsverlichting, mooie toespraak, enthousiast hartenwensenlied. Een warme bijeenkomst voor diversiteit, solidariteit en verdraagzaamheid in onze stad.” Filip Devriendt (Hart boven hard, in Het Laatste Nieuws): “Wij zijn ook tegen radicalisering (zoals de groep van Hugo Pieters, nvdr.) maar we willen geen stigmatisering. Wij pleiten voor een dialoog tussen mensen. Om dat duidelijk te maken, spraken we vandaag af op dit plein. Onze bedoeling was om er een warme en sfeervolle actie van te maken. Dat is ook gelukt. Je mening zeggen hoeft voor ons niet in een begrafenisstemming te gebeuren.”

 

Bij RechtsActueel, waarvan medewerker Rob Verreycken in Sint-Niklaas was met een bord 100 % anti-ISIS, waren ze zo in de wolken van de ‘Dit is ons land’-actie dat men prompt opriep om aanstaande maandag overal in Vlaanderen dergelijke initiatieven te nemen. Een oproep die vanzelfsprekend ook verscheen in de Facebookgroep van Pegida Vlaanderen. In de Antwerpse editie van Het Laatste Nieuws geeft Rob Verreycken vandaag trouwens toe dat hij betrokken is bij Pegida Vlaanderen. Rob Verreycken: "Ik sta mee in voor de opmaak van de website." In Sint-Niklaas komt men alvast maandag 23 februari terug samen. De Autonome Nationalisten zullen er deze keer ook zijn. Daarmee komt de ‘Dit is ons land’-actie in nog extremer vaarwater. Eén van de kopstukken van de Autonome Nationalisten verspreidde begin dit jaar nog een oproep om moskeeën in brand te steken.

 

Het is alsnog niet bekend of er terug een tegenactie van Hart boven hard Waasland komt. Alleszins wordt in Sint-Niklaas, zoals elders in het land, De Grote Parade voorbereid. Een kleurrijke betoging van Hart boven hard op zondag 29 maart in Brussel. Be there.

DE WEEK IN ZEVEN CITATEN (EN EENTJE EXTRA)

Vuurwerk.gifBedankt voor de gelukwensen en aanmoedigingen die we de voorbije dagen kregen naar aanleiding van het tienjarig bestaan van deze blog. Gisterenavond hebben we voor deze verjaardag enig vuurwerk afgestoken, maar vandaag is het weer een gewone dag. We kunnen iedereen geruststellen, onze tegenstanders die hier een dagelijkse portie adrenaline ophalen zowel als onze medestanders die hier informatie vinden om in gesprekken en acties te gebruiken: we blijven gewoon voortdoen. 

 

“Ik zag iemand van de inspectie van het gemeentelijk onderwijs grote ogen trekken. Ik kan me voorstellen dat ze dacht dat ik die jongeren juist aan het radicaliseren was. En ze heeft gelijk. Ik was die jongeren bewust aan het maken van onrechtvaardigheid, van hoe dynamieken van onderdrukking en machtsmisbruik werken. Van de nood aan mobilisatie en engagement, en van waarden zoals verzet en solidariteit. Ik was inderdaad niet het status-quo aan het promoten, wel een alternatieve radicalisering.” Als je Dyab Abou Jahjah op een school uitnodigt, krijg je een pleidooi voor een positieve radicalisering. (De Standaard, 13 februari 2015)

 

“Varoufakis is een sociaal-democraat, zoals de Griekse PASOK of andere sociaal-democratische partijen – als die hun retoriek tenminste ernstig zouden nemen. Het verschil is dat de Griekse minister van Financiën meent wat hij zegt en daar naar handelt. Tegenwoordig heet een politicus die doet wat hij beloofd heeft blijkbaar 'extreem'.” Lode Vanoost over de Griekse minister van Financiën. (De Wereld Morgen, 13 februari 2015)

 

“Ook de ideeën over het afnemen van de nationaliteit passen daarin. De redenering lijkt te zijn: ‘Da’s genen van ons, met hem of haar hebben we niets te maken’. Gaan we ook de nationaliteit afnemen van belastingfraudeurs? Of vinden we dat net typisch Belgisch?” Jozef Dewitte ziet de kloof tussen autochtonen en allochtonen groter worden, het wij-zij-denken tiert meer dan tevoren. (dS Avond, 13 februari 2015)

 

“Ik was sympathisant van het Anti-Fascistisch Front en Blokbusters (sic) en al die linkse bewegingen die tevergeefs probeerden het Vlaams Blok te bestrijden. Maar tegelijk heb ik altijd gezegd dat de enige die het Blok echt de wind uit de zeilen kon nemen, een uitgesproken conservatieve en Vlaams-nationalistische, maar democratische partij zou zijn. Bovendien pakt de N-VA terecht enkele reële misbruiken van de welvaartsstaat aan. Voor de N-VA is dat makkelijker dan voor linkse partijen, die onder grote druk van de vakbonden staan. Ten slotte bewijst de doorbraak van de N-VA dat er in Vlaanderen wel degelijk een breed draagvlak bestaat voor meer autonomie, onder welke vorm dan ook.” Ludo Abicht is om drie redenen blij met het succes van de N-VA. Hij slaat om drie redenen de bal mis. 1. De enige echt goede stem is een stem die van het Vlaams Blok/Belang verhuist naar een linkse partij en niet naar een Vlaams Belang light. 2. De N-VA blaast eventuele misbruiken op alsof het een algemeen gebruik is, om zo de hele welvaartstaat af te breken. We zijn beter af met Marc Leemans en Rudy De Leeuw dan met Liesbeth Homans en Zuhal Demir. 3. De nieuwe kiezers van de N-VA zijn vooral geïnteresseerd in een sociaal-economische verandering, en helemaal niet in de Vlaamse autonomie. (De Standaard, 14 februari 2015)

 

“Ik zie maar vier standpunten die zijn gerealiseerd. De écht radicale punten zoals een apart onderwijsnet voor niet-Europese vreemdelingen en de sociale zekerheid splitsen voor vreemdelingen en niet-vreemdelingen zijn niet in de praktijk gebracht.” Politicoloog Bart Maddens is het niet eens met de stelling van de Franstalige Liga voor Mensenrechten dat het beruchte 70-puntenplan van het Vlaams Blok op veel punten gerealiseerd is of bespreekbaar werd. Ook politicoloog Dave Sinardet en De Standaard-journalist Bart Brinckman delen de mening dat de essentie van het 70-puntenplan niet is overgenomen door andere politieke partijen. (Het Laatste Nieuws, 14 februari 2015)

 

“We moeten banger zijn voor een nieuwe bankencrisis dan voor het jihadisme.” Joris Luyendijk na zijn boek over het Midden-Oosten Het zijn net mensen en het nieuwe Dit kan toch niet waar zijn over de bankenwereld. (De Morgen, 16 februari 2015)

 

“Zoals Sharia4Belgium banden had met Sharia4UK, zo onderhield BBET relaties met Blood and Honour. Maar daar houdt de gelijkenis op. Sharia4Belgium had geen wapens, en ook geen draaiboek voor aanslagen op Belgische bodem. Toch werd Fouad Belkacem (met twaalf jaar cel) veel strenger gestraft dan Tomas Boutens, de BBET-leider die vijf jaar kreeg waarvan één met uitstel. Die zware straf is bedenkelijk, zeker als je weet dat Belkacem als enige van alle beklaagden nooit een voet in Syrië heeft gezet. Het lijkt er sterk op dat de rechtbank de tijdgeest heeft laten meespelen, de algemene angst voor jihadistische terreur. Ik vrees voor een averechts effect.” Advocaat Abderrahim Lahll pleitte zowel op het proces tegen BBET als tegen Sharia4Belgium, en vergelijkt. (Knack, 18 februari 2015)

 

“Proficiat AFF met deze tiende verjaardag en doe er nog vele jaren bij!” Felicitaties van Blokbuster voor de eerste tien jaren AFF/Verzet-blog. (Blokbuster, 18 februari 2015)

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: citaten, actie, griekenland, n-va, vb, criminaliteit |  Facebook | | |  Print

19-02-15

10 JAAR AFF/VERZET-BLOG (9)

Politie Antwerpen 1.jpgMorgen is het zover: dan bestaat deze blog tien jaar. In dit overzicht naar aanleiding van tien jaar AFF/Verzet hebben we een aantal artikels moeten overslaan om het nog enigszins overzichtelijk te houden. Voor een vollediger overzicht zijn er de jaaroverzichten die vanaf 2008 werden bijgehouden (2008, 2009, 2010, 20112012, 2013 en 2014).

 

2013. Hier en daar zijn er deals met het Vlaams Belang die de partij aan een extra zitje in de OCMW- en politieraad helpen. “Cordon sanitaire doorbroken? Allemaal niet aantrekken”, zegt Bart De Wever. In Denderleeuw is het moeilijk een bestuursmeerderheid te vinden zonder het Vlaams Belang. N-VA-burgemeesterJan Jambon veroorzaakt een rel met de vlaggen aan het gemeentehuis van Brasschaat. De N-VA verwijt de progressieve bestuursmeerderheid in Borgerhout… hetzelfde als wat Bart De Wever op het Antwerps stadhuis doet. Het Vlaams Belang wil een spandoek pro mensenrechten weg uit het Borgerhoutse districtshuis. Marten Fortuyn, broer van, vindt de uitlatingen van Bart De Wever over het behoren tot de homoseksuele obediëntie belachelijk. Besparingen? De N-VA is royaler voor zichzelf dan de PS. De Autonome Nationalisten komen in Brugge op straat. (pdw) overlijdt.

 

Liesbeth Homans heeft in de OCMW-raad in Antwerpen last van de ‘Dirken in het kwadraat’ (PVDA’er Dirk Van Duppen en Groen-lid Dirk Avonts). Yelloman overlijdt. De Antwerpse N-VA-schepen Rob Van de Velde gaat in de clinch met actiegroepen. Bart De Wever wil een betoging van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) op 1 mei in Borgerhout toelaten. Het lokt veel protest uit. Gelach als Vlaams Belang’er Wim Wienen zich ontpopt als zogenaamde kunstkenner. De Autonome Nationalisten willen op de geboortedag van Adolf Hitler betogen, maar krijgen daarvoor zowel in Waregem als in Turnhout geen toelating. De Brusselse Vlaams Belang’er Fédéric Erens krijgt met een filmpje over Brussel de prijs voor misplaatste humor. In Kreta wordt een Gouden Dageraad-militant de zee in gezwierd. In Duitsland start de rechtszaak tegen de Nationalsocialistischen Untergrund (NSU).

 

Het loopt verkeerd af tussen Bart Debie en zijn Afrikaanse geliefde Liz Ellenz. Vlaams Belang-klachten over het dragen van een hoofddoek en eedafleggingen met een gebalde vuist in de districtsraad van Deurne worden door de provinciegouverneur afgewezen. Kris Roman (Euro-Rus, ex-N-SA) vindt onderdak bij Nation. Eddy Hermy en twee N-SA-vrienden moeten met de staart tussen de benen afdruipen op 1 mei; in Borgerhout is er als antwoord op de N-SA-provocatie een spetterend 1-meifeest. Femen ageert in Parijs tegen neonazi’s. In Griekenland gaat het van kwaad naar erger. Na een jaar onderbreking herbegint de rechtszaak tegen BBET. Protest tegen de onnozele GAS-boetes. Twee scholieren willen in Brugge een extreemrechtse scholierenbeweging uit de grond stampen. In Kortrijk is er ludiek protest tegen de N-VA-aandrang om Franse namen van handelszaken te vervlaamsen.

 

In Parijs sterft de jonge antifascist Clément Méric bij een confrontatie met extreemrechtse skinheads. Kris Roman post op Facebook: “Indien antifa’s blijven mensen lastig vallen, zullen er meer die ‘linkse’ mummie opvolgen.” Luc Vermeulen wordt als actieleider van Voorpost opgevolgd door Nick Van Mieghem. “Harde aanpak AEL is de oorzaak van radicalisering”, geeft voormalig Antwerps politiecommissaris Luc Lamine toe. AFF/Verzet volgt nog altijd de strapatsen van Bartje op het stadhuis. Na “efficiëntiewinsten” wordt “crowdfunding” het nieuwe toverwoord. Meningsverschillen bij de N-VA in Turnhout. De Franse regering ontbindt drie extreemrechtse verenigingen na de dood van Clément Méric. Nieuwe-Vlaamse Ambras in Borgloon. Het Centrum voor Gelijke Kansen en voor Racismebestrijding bestaat 20 jaar. Rare vogels bij de jongste Vlaams Belang-vrienden: UKIP. Swastikatatoeage op de arm van parlementslid-woordvoerder van Gouden Dageraad Ilias Kasidiaris. Liesbeth Homans: “Racisme? Jullie doen alsof het een gruwel is”.

 

SS-huldiging bij de Oostfrontersherdenking in Stekene. N-VA kopieert steeds meer het Vlaams Blok. N-VA’er Karim Van Overmeire op de IJzerwake. Café Moloko in Brugge, voorheen De Kastelein, staat te koop. Het stadsbestuur van Sint-Niklaas zet haar stadsreinigingsdienst en bevolking voor gek na een volksreferendum. In Heusden-Zolder wordt een N-VA-schepen de laan uit gestuurd. In Herentals wordt een extréém rechts concert verboden. Légitime Violence verhuist dan maar naar een buurgemeente. Drie maanden na de huldiging op het 1-meifeest van het Vlaams Belang is het Zonhovense gemeenteraadslid Patrick Wissels weg bij het Vlaams Belang. In Griekenland sterft de antifascistische rapper Pavlos Fyssas nadat milities van Gouden Dageraad hem opzochten. Anke Van denmeersch misbruikt een artistiek-cultureel project voor een anti-islamaffiche. De locaties voor bos- en zeeklassen worden gesloten door het N-VA-bestuur in Antwerpen. De partijtop van Gouden Dageraad wordt aangehouden na de raid op Pavlos Fyssas.

 

Bart De Wever met een Venetiaanse Leeuwen-das bij de ontvangst van het nieuw koninklijk paar Filip en Mathilde. Het gratis muziekfestival Mano Mundo wordt gedwongen te stoppen. N-VA-partijraadslid Nick Mouton weg bij de N-VA. Vlaams Belang verliest de rechtszaak over haar jongste anti-islamaffiche. In beroep won het Vlaams Belang onlangs deze zaak, maar alleen omdat de aanklaagster volgens de Canadese wetgeving in 2013 nog minderjarig was en bijgevolg niet gerechtigd was een klacht in te dienen. Nieuwe-Vlaamse Ambras in Beringen. Twee Gouden Dageraad-militanten vermoord in Griekenland. Vlaams Belang voert met vliegenmeppers campagne tegen de regering-Di Rupo. NSV wil CasaPound verwelkomen aan de Leuvense universiteit. Na protest wijken ze uit naar twee Antwerpse café’s. De Antwerpse politie (foto) meermaals in opspraak. Neonazistische tags op een moskee in Beringen. Nelson Mandela overlijdt. Bij de N-VA worden drie ‘blauwe konijnen’ ingelijfd waaronder Johan Van Overtveldt en Annick De Ridder. De Vlaamse VerdedigingsLiga  ziet het licht met Gunther Vleminx en Jurgen De Cleen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 10 jaar |  Facebook | | |  Print

10 JAAR AFF/VERZET-BLOG (10)

Ben Weyts - Karl Vanlouwe - Theo Francken - Bob Maes.JPG2014. Verjonging en vernieuwing bij het Vlaams Belang? Filip Dewinter op reis. Neonazi’s in Oekraïne. Alle politieagenten moeten het nieuwe Holocaustmusuem aan de Dossinkazerne in Mechelen bezoeken. Het praalgraf van oud-VNV-leider Staf De Clercq staat te koop. Wie is de huismoeder in een N-VA-propagandafilmpje? De BBET-kopstukken veroordeeld in Dendermonde. Actieweek tegen racisme en fascisme aan de universiteit in Gent. Het Vlaams Belang verslikt zich in haar eigen campagnes. Extreemrechts is verdeeld over de situatie in Oekraïne. Radio Centraal interviewt Ed Steffens en de chef-blog van AFF/Verzet over het Anti-Fascistisch Front (AFF). Een Voorpost’er dreigt ermee rot fruit te gooien naar een allochtone carnavalsgroep in Aalst. Koen Hostyn publiceert Het Vlaanderen van De Wever.

 

Drie Vlaams Belang-parlementsleden reizen tegen de zin van Vlaams Belang-voorzitter Gerolf Annemans af naar de Krim. Geert Wilders aangekondigd als spreker op een Vlaams Belang-meeting in Antwerpen… maar komt uiteindelijk niet wegens heibel in Nederland. De aanpak van racisme en discriminatie breidt uit. Regine Beer overlijdt. BBET-leider Tomas Boutens ook in Nederland veroordeeld.  Gerolf Annemans liegt over het 70-puntenplan. Het Vlaams Belang eert collaborateur August Borms. Dewinter op plaktocht met jasje van een Kroatische militie. Nieuwe aanhangers van Vladimir Poetin. Jan Vranken publiceert Thatcher aan de Schelde. Filip Dewinter lanceert een racistisch videospelletje. De Antwerpse politie verbiedt rode vakbondsjassen op caféterrassen.

 

“N-VA is een asociale partij, maar ze is niet de enige.” Jan Jambon vindt dat werklozen eerst hun huis moeten verkopen vooraleer een leefloon te kunnen krijgen. Waarom stemmen mensen tegen hun eigenbelang? De N-VA schrapt een multicultureel feest in Denderleeuw. De Maria-aanbidders bij het Vlaams Belang. Goede redenen en één probleem voor een plan tegen racisme. De N-VA is de grote winnaar bij de verkiezingen op 25 mei; het Vlaams Belang verliest meer dan verwacht. De N-VA gaat wel achteruit in de stad Antwerpen. “Eigen campagne van Dewinter was schadelijk.” Een artikelenreeks in De Standaard over racisme bij de Antwerpse politie verplicht het Antwerps stadsbestuur tot actie. Jan Jambon op Vlaams Blokse wijze over ontwikkelingssamenwerking.

 

Christian Berteryan out zich als een negationist. Het Vlaams Belang verliest haar enig OCMW-raadslid in Antwerpen. Rapport over het oorlogsverleden van Suske & Wiske-tekenaar Willy Vandersteen wordt openbaar. De plezierreisjes blijven doorgaan bij het Vlaams Belang. KVHV-Gent laat zich in Hongarije rondleiden door Jobbik. Extreemrechts heeft de wind in de zeilen in Israël. De KVHV is blij met de elitevorming door het hoger inschrijvingsgeld aan de universiteiten. Wegens te weinig nieuws over (extreem)rechts wordt in juli en augustus het publicatieritme op deze blog teruggeschroefd naar tweemaal per week. De Vlaamse regering pakt uit met een asociaal regeerakkoord. De Autonome Nationalisten halen de symbolen van de ‘linkse’ nazi’s Gregor en Otto Strasser boven.

 

In Houthalen slaat een Vlaams Belang-gemeenteraadslid drie agenten werkonbekwaam. Het Vlaams Belang zet de man pas uit de partij nadat AFF/Verzet er twee weken een artikel over publiceert. Barbara Pas noch Chris Janssens zijn kandidaat-partijvoorzitter bij het Vlaams Belang. Kortrijk doet het voortaan zonder een Vlaams Belang-fractie in de gemeenteraad. In Tremelo zet de N-VA drie gemeenteraadsleden uit de partij. Johan Sanctorum, tekstschrijver voor Bruno Valkeniers en Gerolf Annemans, klapt uit de biecht. Hart boven hard bundelt alle krachten die in verzet gaan tegen het regeringsbeleid en een andere samenleving willen. De concentratie van krantentitels in nog maar twee persgroepen zorgt voor een verarming van de berichtgeving. Steunactie van Nation voor Gouden Dageraad. Ambras bij de N-VA in Boortmeerbeek.

 

In Rijkevorsel neemt een N-VA-gemeenteraadslid ontslag om priester te kunnen worden. AFF/Verzet onthult dat een geheime meeting met Gouden Dageraad-sprekers in Antwerpen werd gehouden. Nick Griffin wordt uit de BNP gezet. De N-VA werkt het pensioenstandpunt van de partij op haar website bij nu de federale regering de pensioenleeftijd wil verhogen tot 67 jaar. Volgens Filip Dewinter onderhandelde Bart De Wever begin 2004 over een overstap naar het Vlaams Blok. AFF/Verzet signaleert: Vlaams minister Ben Weyts en federaal staatssecretaris Theo Francken op een feestje voor oud-VMO-leider Bob Maes (foto). Het nieuws veroorzaakt groot tumult in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Ex-VB’er Luc Sevenhans grijpt naast de burgemeesterssjerp in Brasschaat.

 

Bij zijn eerste toespraak als Vlaams Belang-partijvoorzitter citeert Tom Van Grieken heimelijk Joris Van Severen. N-VA-burgemeester en Kamerlid Koen Degroote houdt een toespraak op een colloquium rond Joris Van Severen. Matthias Storme wordt N-VA-afgevaardigde in de Raad van Bestuur van het Interfederaal Gelijkekansencentrum. Uitspraak in hoger beroep over BBET. AFF/Verzet en RésistanceS spotten twee Nederlandse neonazi’s op een grootse vakbondsbetoging in Brussel. De geheime gastspreker op een meeting van de Autonome Nationalisten is een spreker van Gouden Dageraad… zoals AFF/Verzet vooraf al schreef.

 

Antifascistische betoging in Brussel. In Duitsland gaan voetbalhooligans en neonazi’s samen in Hooligans Gegen Salafisten (HoGeSa). De N-VA tilt niet zwaar aan een racistische grap van een ex-Kamerlid. Selectieve steun van het Vlaams Belang en desinformatie van Bart De Wever bij de stakingsacties tegen regeringsmaatregelen. De N-VA verwijst een diversiteitscampagne in Heist-op-den-Berg naar de prullenmand. Tom Van Grieken, Gerolf Annemans en Filip Dewinter verschillen van mening over wie nu de lakens uitdeelt bij het Vlaams Belang. Jan Jambon in nauwe schoentjes als via Apache uitlekt wat hij bij het KVHV vertelde over het regeringswerk. AFF/Verzet en RésistanceS bewijzen dat Jan Jambon loog over zijn betrokkenheid bij een lezing met Jean-Marie Le Pen bij de Vlaams-nationale Debatclub. Het leidt alweer tot heibel in de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 10 jaar |  Facebook | | |  Print

18-02-15

10 JAAR AFF/VERZET-BLOG (7)

10 jaarOvermorgen is het tien jaar geleden dat deze blog online ging. Vandaar deze terugblik die vorige zondag startte.

 

2011. De Nederlandse Voorpost-activist, Brigade M-zanger en Radio Rapaille-man Tim Mudde geeft door deel te nemen aan een nieuwjaarsduik in Katwijk-aan-Zee zijn vol getatoeëerd lichaam prijs aan de fotografen. Marie-Rose Morel en Frank Vanhecke huwen in alle stilte. Filip Dewinter bevestigt dat de voor negationisme veroordeelde Roeland Raes Vlaams Belang-lid mag blijven. Het ABVV ontleedt het economisch programma van de N-VA als het verlanglijstje van Voka. Marine Le Pen volgt haar vader op aan het hoofd van het Front national. Tweespalt bij het Vlaams Belang in Gent. Het Vlaams-nationalistisch verenigingsleven vergrijst. Jan Decleir is voor Vlaams Belang-militant Staf Wouters “ne vuile linkse klootzak”.

 

Marie-Rose Morel overlijdt (foto: Frank Vanhecke met een portret van Marie-Rose Morel bij haar begrafenis). De begrafenis van Marie-Rose Morel wordt druk bijgewoond. Bruno Valkeniers, Filip Dewinter en Gerolf Annemans zijn er niet welkom. Sam Van Rooy wordt de tweede Vlaamse medewerker van Geert Wilders. In Ingelmunster vraagt het Vlaams Belang het portret van oorlogsburgemeester Remi Craeymeersch (VNV) in de gemeenteraadszaal op te hangen. Gaat het N-VA dezelfde weg op als het VB? De NSV haalt de mosterd bij het Vlaams Blok en de VMO. Jos Geysels blijft erbij: er zijn goede redenen voor het cordon sanitaire. Het Vlaams Belang wordt veroordeeld voor een Suske & Wiske-persiflage om de Gentse burgemeester Daniël Termont te scandaliseren. Tanguy Veys lokt binnen en buiten zijn partij controverse op als hij op het podium van een pro-Israëlavond verschijnt.

 

De rechtbank geeft een vakbond gelijk voor het uitsluiten van Vlaams Belang’ster Lieve Van den Berghe. Drie organistoren van Blood and Honour Vlaanderen worden in Veurne veroordeeld voor het inrichten van twee concerten. Het VNJ viert haar vijftigjarig bestaan. Frank Vanhecke zal bij de volgende verkiezingen voor de N-VA stemmen. “Het fascisme biedt alle antwoorden”, zegt Gabriele Adinolfi bij het KVHV-Gent. De Belfortgroep rond het Gentse Vlaams Belang-boegbeeld Francis Van den Eynde gaat in de clinch met de rest van het Vlaams Belang in Gent en bij uitbreiding de nationale partijleiding. De voorzitter van het Vlaams Belang Tienen belandt in de Verenigde Staten in de cel wegens slagen en verwondingen aan een politieman. In Borgerhout start een Vlaams Belang- en Voorpostmilitant een Buurt Observatie Patrouille (BOP) op. Het N-SA last haar gepland concert met groepen deels uit het Blood and Honour-circuit af nadat AFF-kritiek gehoor vond bij de pers en de burgemeester van Zwijndrecht.

 

AFF/Verzet opent de open Facebookgroep 'Anti Fascistisch Front' die intussen een tweeduizendtal leden telt. De Facebookgroep geeft niet alleen de standpunten van het Anti-Fascistisch Front (AFF) weer, het is een open forum voor eenieder betrokken bij de antifascistische strijd. Ex-Vlaams Belang’er Bruno Stevenheydens stapt over naar de N-VA. The Selecter brengt op Mano Mundo in Boom het aanstekelijke Big In The Body, Small In The Mind. Een gebedsgroep houdt op initiatief van Alexandra Colen bijeenkomsten in de lokalen van de Kamer van Volksvertegenwoordigers. De Belfortploeg wordt door de Vlaams Belang-partijraad gevraagd op te stappen bij het Vlaams Belang, zoniet zal de groep uit het Vlaams Belang gezet worden. Miserie bij meerdere Vlaams Belang-afdelingen. Ook Koen Dillen weg bij het Vlaams Belang. Frank Vanhecke dreigt op te stappen bij het Vlaams Belang… wat velen daar niet liever zou hebben. Jurgen Ceder is ook weg. De N-VA en het VB spreken in een gezamenlijke persmededeling schande over Kristien Hemmerechts die uitgenodigd is om het 11-juliprogramma in Turnhout op te luisteren. Er wordt gezaagd aan de stoel van Vlaams Belang-voorzitter Bruno Valkeniers. Anders Behring Breivik schiet 77 mensen neer in Oslo. Er wordt gezocht naar een vermeende Vlaamse contactpersoon van Breivik.

 

Naast Tanguy Veys blijkt ook Vlaams Belang-parlementslid Chris Janssens op de adressenlijst van Breivik te staan. De ene Vlaams Belang’er die de andere verwijt aan te leunen bij het nazisme, en omgekeerd: dat gebeurt als Rob Verreycken de ‘Vlaamse Solidaire Vakbond’ opricht. Er wordt ook een nieuwe Vlaams-nationale Debatclub opgericht. Karim Van Overmeire stapt over naar de N-VA. De Blood and Honour-groep BBET (Bloed - Bodem - Eer - Trouw) verschijnt eindelijk voor de rechtbank in Dendermonde. Weer eens ruzie bij het Vlaams Belang in Sint-Niklaas tussen plaatselijk boegbeeld Frans Wymeersch en woelwater Rob Verreycken. De burgemeester van Kuurne stuurt Blood and Honour weg, die dan maar in een dorpje in de buurt een concert inricht. Tomas Boutens, afwezig op de eerste procesdag van BBET, laat zich interviewen voor het VRT-programma De vloek van Osama.

 

Wordt de N-VA een VB in het groot? Pieter Huybrechts blijkt het minst actieve Vlaams Belang-parlementslid in het Vlaams Parlement te zijn. Ook John Wolf, die de Borgerhoutse Buurt Observatie Patrouille leidt, kreeg het manifest van Breivik toegestuurd. Een bomaanslag vernielt de redactiekantoren van Charlie HebdoIn Duitsland worden moorden op buitenlanders opgehelderd als werk van de Nationalsozialistischer Untergrund (NSU) waarvan twee van de drie leden in het nauw gedreven zichzelf doden en het derde lid, Beate Zschäpe, op de vlucht slaat na eerst hun huis in Zwickau op te blazen. Een vriend van Frank Vanhecke is een van de nieuwe ministers in Griekenland. N-SA-kopman Eddy Hermy wordt veroordeeld voor racisme bij zijn toespraak op een ‘jeugdcongres’ in Oostkamp in 2009. Frank Vanhecke en Koen Dillen schrijven een lijvig boek over Marie-Rose Morel. Rob Verreycken mag niet meer op een Vlaams Belang-lijst staan. Racistische schietpartij in Italië door CasaPound-volk. Steeds meer Vlaams Belang-gemeenteraadsleden zijn weg bij het Vlaams Belang. Het jaar eindigt met een overlastboete voor Filip Dewinter voor een niet-toegelaten actie in de buurt van de Wetstraat.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 10 jaar |  Facebook | | |  Print

10 JAAR AFF/VERZET-BLOG (8)

Bart De Wever - Mars op stadhuis.jpg2012. ’t Pallieterke neemt het AFF-overlijdensbericht over Vlaams Belang’er Miel Verrijken letterlijk over. Sam Van Rooy, ontslagen bij de PVV van Geert Wilders, mag aan de slag bij het Vlaams Belang. AFF/Verzet bespreekt een dichtbundel van BBET’er Tomas Boutens. Marine Le Pen verbiedt Belgische (versta: Franstalige) politieke partijen om het FN-logo te gebruiken. ‘Waarnemend VNV-leider Francken’ mailt. Het Vlaams Belang start een nieuwe campagne tegen de ‘islamisering’ met An-Sofie Dewinter in een bikini én nikab. Hugo Coveliers stopt met zijn partijtje Vlott. Vlaams Belang’er Philippe Van der Sande roept op de katholieken op de Vlaams Belang-lijst te steunen. Sharia4Belgium-kopstuk Fouad Belkacem wordt een eerste keer veroordeeld. Een boekvoorstelling (1, 2) van Anke Van dermeersch kan niet doorgaan in het Felixpakhuis in Antwerpen.

 

Philippe Van der Sande richt de ‘Christenunie Vlaanderen’ op. Karim Van Overmeire legt het verschil uit tussen het VB en de N-VA. AFF/Verzet begint te twitteren. Een Antwerps Vlaams Belang-gemeenteraadslid verdedigt als advocate beroepshalve asielzoekers en mensen die illegaal in het land verblijven. Filip Dewinter doet alsof hij in de Verenigde Staten Sarah Palin de hand drukt. In werkelijkheid is het slechts een stand-in. In Frankrijk is Filip Dewinter spreker op een colloquium van groepen die rechts van het FN en Marine Le Pen staan. Een NSV-meeting met Udo Voigt mag niet doorgaan in de lokalen van de Antwerpse universiteit. Een AFF-artikel over nu als dertig Vlaams Belang’ers bij de N-VA haalt meermaals de pers. De dagen en weken hierna groeit onze inventaris tot uiteindelijk meer dan zestig Vlaams Belang’ers bij de N-VA.

 

Tom Van Grieken is de nieuwe voorzitter van de Vlaams Belang Jongeren. Het Vlaams Belang verliest trouwe kiezers en wint geen nieuwe kiezers bij. Het Vlaams Belang opent een meldpunt voor mensen zonder geldige verblijfspapieren. Willy Minnebo overlijdt. RechtsActueel blijkt met een satirisch artikel over het AFF beter te zijn in fictie dan in non-fictie. De Belfortploeg van Gentenaar Francis Van Den Eynde heft zichzelf op. Het Vlaams Belang op 1 mei: seks, drugs en Vlaamse schlagers. ‘Operatie Brevier’ wordt herdacht. Coming-out als homo en homohuwelijk dankzij Filip Dewinter. Alsmaar minder militanten bij Voorpost. Swastikavlag te koop in Antwerpen. Vlaams Belang valt barbecue voor schoolkinderen binnen met varkensvlees: een AFF-artikel dat zelfs de Amerikaanse media haalt. Vlaams Belang’er Wim Wienen interpelleert in het Vlaams Parlement over… een Franstalig bordje op de wc-deur in de televisiesoap Thuis.

 

In de commissie Binnenlandse Zaken van de Kamer van Volksvertegenwoordigers zijn er naar aanleiding van de zaak-Sharia4Belgium hoorzittingen over het verbieden van bepaalde organisaties. Een Gouden Dageraad-parlementslid was als Black Metalgitarist in België. Vlaams Belang-gemeenteraadslid Hans-Peter Luyckx uit Evere staat op een lijst met pedofielen die Anonymous online zet. Parlementslid Gerda Van Steenberge ook weg bij het Vlaams Belang. Ruben Rosiers nationaal NSV-voorzitter. Een carrière van korte duur die twee maanden later al gedaan is. De N-VA vertoont grote machtshonger. De AFF-lijst van Vlaams Belang’ers intussen bij de N-VA wordt overgenomen door Het Laatste Nieuws die de betrokkenen elk om de reden van hun overstap vraagt.

 

Het oprakelen van een gewelddadige confrontatie in de jaren tachtig veroorzaakt zoveel commotie dat Jurgen Ceder zich terugtrekt als N-VA-kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen. AFF/Verzet start de vrijdagse rubriek De week in zeven citaten (en eentje extra). Bart Debie vindt de liefde van zijn leven bij een Afrikaanse vrouw. Het Vlaams Belang voert een ‘Zonder pardon’-campagne over criminaliteit. In Zoersel laat de plaatselijke Vlaams Belang-voorzitter weten dat hij eventuele inbrekers neerknalt. Antwerpen herdenkt de razzia’s waarmee in augustus 1942 joden werden opgepakt en afgevoerd. Sam Van Rooy klaagt: “Niets kan nog in dit gefeminiseerd land”. Bart De Wever vermagert op spectaculaire manier en Carl Huybrechts schrijft er een boek over.

 

Zowel Filip Dewinter als Theo Francken brengen een boek uit over de immigratie in ons land. N-VA-lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in Turnhout Erwin Brentjens verzwijgt zijn TAK-verleden. Luk Lemmens, lijsttrekker van de N-VA voor de provincieraadsverkiezingen in Antwerpen, trekt ook liever niet de aandacht op zijn bruine activiteiten. Aline Sax stelt de ware motivatie van de Oostfrontstrijders te boek. Bart De Wever scheldt en verdeelt. Minder en minder volledige lijsten van het Vlaams Belang bij de gemeenteraadsverkiezingen. Zes jaar geleden was Dewinter één week voor de gemeenteraadsverkiezingen virtueel burgemeester. De gemiddelde leeftijd van de Vlaams Belang-kandidaten in Borgerhout is 62 jaar. “Blijkbaar bepaalt het AFF de agenda van de N-VA”, meent Vlaams Belang’er Robin Vandenberghe. Het Vlaams Belang telt na de gemeenteraadsverkiezingen zeshonderd gemeenteraadsleden minder. In Antwerpen verovert Bart De Wever het stadhuis (foto).

 

Karim Van Overmeire (N-VA, ex-VB) heeft moeite om afstand te nemen van het 70-puntenplan van het Vlaams Blok. De Standaard vraagt zich af wie een varkenskop achterliet op de oprit van Bart De Wevers woning. “De Holocaust was erg, maar wel nodig”, vindt Sam Freson. Het met het Vlaams Belang sympathiserend Café Jozef aan het Astridplein in Antwerpen wordt overgenomen door Georgiërs. Er zijn vier kandidaten om Bruno Valkeniers op te volgen als Vlaams Belang-voorzitter. Gerolf Annemans haalt het. Bruno Valkeniers is blij Vlaams Belang-voorzitter af te zijn. In Mechelen opent een nieuw Holocaustmuseum aan de Dossinkazerne. Norbert Van Overloop overlijdt. De verkiezingsuitslag in Ninove wordt betwist omdat Vlaams Belang’er Guy D’haeseleer bij de gemeenteraadsverkiezingen een pint bier beloofde voor iedereen die een selfie met een stem voor D’haeseleer maakte. AFF/Verzet start met de artikelenreeks Bartje op het stadhuis.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 10 jaar |  Facebook | | |  Print

17-02-15

10 JAAR AFF/VERZET-BLOG (5)

10 jaarAanstaande vrijdag zal het tien jaar geleden zijn dat deze blog online ging. Vandaar een terugblik op de voorbije tien jaren.

 

2009. Marie-Rose Morel krijgt slechts de lijstduwersplaats op de Europese lijst van het Vlaams Belang. Na de verkiezingen op 7 juni verdwijnt Morel alleszins uit het Vlaams Parlement. Filip Dewinter (foto, samen met Jan Penris in 2009 in Kameroen) zegt dat de speeltijd voor Marie-Rose Morel over is. Een politieke uitspraak die op hetzelfde ogenblik valt als bekend wordt dat Marie-Rose Morel aan baarmoederkanker lijdt. Vlaams Belang-personeelslid en enfant terrible Björn Roose stopt met bloggen. Al kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Begin deze maand is hij opnieuw begonnen, nu onder de naam De vuile profiteur. Bruno Valkeniers wordt veroordeeld wegens misbruik van een fotomontage van de Duitse kunstenaar Till Nowak in de VL-verkiezingskrant. Vlaams Belang-personeelslid Tim Willekens organiseert een Vlaams Belang-party met topless bediening. De bij Marie-Rose Morel vastgestelde kanker verhoogt nog de media-aandacht voor la Morel. Er zijn anderen bij het Vlaams Belang die ook aan kanker leden, maar dat nooit uitgespeeld hebben.

 

Tom Van Grieken maakt als student communicatie bij de Plantijn Hogeschool in Antwerpen een antiracistische website. Jonge moslima zijn niet op hun mond gevallen in hun confrontatie met Filip Dewinter. De jaarlijkse NSV-betoging, dit jaar in Leuven, brengt niet meer dan 300 mensen op de been. De tegenbetoging van Blokbuster trekt dubbel zoveel volk. Extreemrechtse betogers trekken na de NSV-betoging naar een kraakpand en zijn betrokken bij gewelddaden tegen linkse studenten. In Rijkevorsel gaan rivaliserende groepen van Blood and Honour Vlaanderen / Combat 18  met elkaar op de vuist. Parlementslid Luc Sevenhans stapt op bij het Vlaams Belang. Heisa rond een biografie over de Franse socialistische president François Mitterand geschreven door ene Vincent Gounod, een schuilnaam van Vlaams Belang’er Koen Dillen. Vlaams Belang-kiezers zijn het minst bereid om door eigen activiteiten bij te dragen aan een betere leefomgeving.

 

Zonder het racisme bij het Vlaams Belang, is het Lijst Dedecker-programma asocialer dan het Vlaams Belang-programma. Bart Debie poseert in Dag Allemaal met de enkelband die hij om kreeg ter vervanging van de opgelegde gevangenisstraf. Bij de verkiezingen op 7 juni behaalt het Vlaams Belang in Vlaanderen nog maar 15,3 % van de stemmen, een verlies van 8,9 % vergeleken met vijf jaar eerder. De N-VA boekt daarentegen fikse winst. Twee van de betere pennen bij De Morgen, Ruud Goossens en Tom Cochez, verlaten de krant. Na aandacht in de pers wijken de organisatoren van een neonaziconcert van Franstalig België uit naar het noordoosten van Frankrijk. Ex-politiecommissaris en Vlaams Belang-boegbeeld in Brussel Johan Demol stapt op bij het Vlaams Belang. Voor het tweede jaar op rij houden de ‘Gulden Sinjoren’ een alternatieve 11-juliviering aan het Conscienceplein in Antwerpen. Filip Dewinter opent de jacht op boerka dragende vrouwen.

 

Vlaams Belang-provincieraadslid Bert Deckers reageert na een AFF-artikel: “Amnestie-eis is achterhaald”. Marie-Rose Morel noemt namen voor een partijvernieuwing bij het Vlaams Belang: Bruno Stevenheydens (intussen N-VA, nvdr.) en Barbara Pas (intussen VB-ondervoorzitter, nvdr.). Frank Vanhecke vindt dat al genoeg herinnerd wordt aan de Holocaust. De invoering van een Nelson Mandela-dag wordt ‘voorlopig’ afgevoerd. Zeg niet dat het Vlaams Belang nooit iets bereikt. Het Borgerhoutse Vlaams Belang-districtsraadslid Janice Laureyssens pleit voor “een organisatie als het IRA in Vlaanderen, misschien minder gewelddadig”. AFF/Verzet publiceert de Top-50 van populairste Vlaams Belang-kandidaten bij de verkiezingen op 7 juni. Rob Verreycken is nog niet verlost van zijn waanideeën over het AFF en Knack. Het Fort van Breendonk: waar neonazi’s zich graag laten fotograferen.

 

Een nieuwe generatie staat op bij Blood and Honour Vlaanderen en richt een concert tegen kanker in. Humo publiceert foto’s van een verjaardagsfeestje in café De Leeuw van Vlaanderen waar Vlaams Belang’ers en Blood and Honour’ers broederlijk samen feesten. Bart Debie stopt met bloggen. Opnieuw een Duits Blood and Honour-concert in ons land, nu in een socialistisch partijlokaal in Arendonk. Het N-SA richt in Oostkamp haar tweede ‘jeugdcongres’ in: een afwisseling van optredens en toespraken. Voor de toespraken zorgen onder andere Eddy Hermy en de ‘Hitler van Keulen’ Axel Reitz. Koppen brengt een televisiereportage over het N-SA-‘jeugdcongres’. Een Nederlandse televisieploeg filmde ook undercover en registreerde zo Hitlergroeten. Vlaams Belang’er Bert Deckers komt op voor de gewelddadige gemaskerde ‘Autonome Kameraden’. In Antwerpen stemt 59 % van de deelnemers aan een volksreferendum tegen de Lange Wapper-brug en het BAM-tracé.

 

Du jamais vu bij het Vlaams Belang: een meerderheid van Vlaams Belang-partijraadleden stemt tegen het voorstel van het Vlaams Belang-partijbureau om naast voorzitter Bruno Valkeniers twee ondervoorzitters te benoemen: Marijke Dillen en Marie-Rose Morel. De uitbater van camping IJzerhoeve wil geen Blood and Honour- of Keltische feesten meer. Ook de Kameraadschapsavond van Voorpost aan de vooravond van de IJzerwake is niet meer welkom. In Antwerpen wordt een concert georganiseerd met Kategorie C, die tegenwoordig een belangrijke rol speelt bij de Hooligans Gegen Salafisme (HoGeSa) in Duitsland. Filip Dewinters uitspraak “Waar is de poen voor uw pensioen? In de pocket van Mohammed” is een vooraf met partijvoorzitter Bruno Valkeniers besproken quote. NSV’ers vallen studenten aan in Leuven en stelen een camera. Vraagt het Vlaams Belang nu ook de beelden ervan op het internet te zetten?

 

Barbara Pas voorzitster van de Vlaams Belang Jongeren. Tuur Van Wallendael overlijdt. “Spelende kinderen? Dat ze eerst eens op hun plichten gewezen worden!”, vindt men bij het Vlaams Belang in Kapellen. Bruno Valkeniers presenteert een visietekst voor het Vlaams Belang. Een school in Wommelgem schrapt een les over Marokko na een klacht van het Vlaams Belang. Ex-VB’er Luc Sevenhans stapt over naar de N-VA. Bart Debie rijdt het land af voor veiligheidspreventienamiddagen maar zondigt in een promotiefilmpje tegen de wetgeving op verboden wapengebruik.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 10 jaar |  Facebook | | |  Print

10 JAAR AFF/VERZET-BLOG (6)

2Bart Debie.jpg010. De rechtbank in Brugge spreekt gevangenisstraffen, werkstraffen en geldboetes uit voor het molesteren van een Vlaming met een rastakapsel en zijn Afrikaanse vriend op 6 mei 2006 in de buurt van de beruchte Brugse kroeg De Kastelein. Eén van de veroordeelden, Dieter Samoy, zanger van Kill Baby Kill!, maakt een einde aan zijn leven. Alweer een Blood and Honour-concert in ons land, nu in een koeienstal in Poperinge. Filip Dewinter feliciteert de Vlaams Belang Jongeren voor hun Zalig Kerstfeest-affiches. Slechts half werk als de Staatsveiligheid rapporteert over extreemrechts in ons land. Vlaams Belang-personeelslid Bart Debie moet van partijvoorzitter Bruno Valkeniers voortaan zwijgen over het veiligheidsstandpunt van zijn partij. Filip Dewinter zoekt rijke geestesgenoten in Duitsland en Oostenrijk op. Marie-Rose Morel stelt haar Kankerdagboek voor.

 

NSV-Gent organiseert een Europees colloquium met als sprekers Frank Vanhecke (VB), Nick Griffin (BNP), Andreas Mölzer (FPÖ) en Bruno Gollnisch (FN). Intussen allemaal has beens. De NSV-betoging in Antwerpen eindigt voor sommigen in de politiecel. Jos Geudens overlijdt. Sharia4Belgium-militanten verstoren een lezing van Benno Barnard over de islam met als titel Leve God, weg met Allah. Een provocatie die niet toevallig door een Vlaams Belang’er is gefilmd. Vlaanderen Vlagt stopt ermee. Als de Vlaams Belang Jongeren zich voorstellen op een filmpje is het onder andere door met een baseballstok als knuppel op straat te verschijnen. Het N-SA krijgt geen toestemming voor een 1-meimanifestatie in Mechelen en trekt dan maar naar Berlijn om daar met Duitse neonazi’s mee op te stappen.

 

Vlaams Belang-parlementslid Bruno Stevenheydens is niet langer lid van het Vlaams Belang. De Zweedse multimiljonair Patrick Brinkmann is te gast bij het Vlaams Belang in Antwerpen. Frank Vanhecke en Marie-Rose Morel weigeren op de Vlaams Belang-lijst voor de verkiezingen op 13 juni te staan. De website RechtsActueel gaat online om nieuws vanuit een (extreem-)rechtse invalshoek te presenteren. Eerste hoofdredacteur is Yves Pernet. De ene zijn dood, is de andere zijn brood: Vlaams Belang’er Francis Van den Eynde verdwijnt uit het parlement; Tanguy Veys komt hierdoor in poleposition om Vlaams Belang-parlementslid te worden. Lang niets meer gehoord over Alexandra Colen, maar nu ze lijstduwer is op de Kamerlijst van het Vlaams Belang duikt ze om de haverklap op in de media. Vuurwapens en een telescopische matrak gevonden bij Voorpost-leden. Tom Cochez maakt in het boek Eigen Belang Eerst een reconstructie van de vuile oorlog binnen het Vlaams Belang. Een N-SA-actie voor Palestina lokt meer pers en politie dan N-SA’ers. Ene Hilde De Breuckere wil uit de kleren gaan als haar Facebookvrienden Vlaams Belang willen stemmen. ‘Hilde De Breuckere’ is een verzinsel van Vlaams Belang-tekstschrijver en ‘filosoof’ Johan Sanctorum.

 

AFF/Verzet moet de mogelijkheid om rechtstreeks commentaar te geven op de hier gepubliceerde artikels sluiten na herhaalde doodsbedreigingen die in de commentaarmodule gepost werden. Paul Stulens, voorzitter van het Vlaams Belang in Zandhoven, overplakt alle Filip Dewinter-verkiezingsaffiches omwille van hoe Dewinter Marie-Rose Morel aan de kant zette. Bij de verkiezingen op 13 juni gaat het Vlaams Belang verder achteruit: van 24,2 % in 2004 naar 19,1 % in 2007, dan 15,3 % in 2009 en nu 12,3 %. Behalve in West-Vlaanderen is de Lijst Dedecker overal weggeveegd. Bij het N-VA is ‘schoon volk’ verkozen zoals Kim Geybels en Minneke De Ridder. Filip Dewinter twitterde in mei “Di Rupo premier! No way! Dan verhuis ik naar Namibië…”, maar als Elio Di Rupo inderdaad premier wordt, houdt Filip Dewinter zich niet aan zijn woord. Ittai De Vree en Gerald Henderickx maken als afstudeerproject een film over het N-SA. Marie-Rose Morel mag opiniebijdragen leveren voor de VRT-website deredactie.be.

 

We zijn samen met Filip Dewinter en Bart Debie in Berlijn (1, 2, 3). Philip Claeys en Koen Dillen trekken naar een betwiste bijeenkomst in Japan, al wil men dat bij het Vlaams Belang niet onmiddellijk toegeven. Femke Pieters driemaal in een andere gedaante op de IJzerwake: als VNJ-leidster, als lid van een volksdansgroep en als lid van een muziekgroep met Rob Verreycken. Meningsverschillen binnen het Vlaams Belang over de scheiding tussen de (katholieke) kerk en staat. Bart Debie zoekt een bijverdienste naast zijn job bij het Vlaams Belang. Marie-Rose Morel krijgt nu ook een column in Het Laatste Nieuws. Ook in hoger beroep wordt Roeland Raes veroordeeld voor negationisme. Spijts stoere verklaringen vooraf wordt hij hiervoor niet uit het Vlaams Belang gezet. De rechtbank in Antwerpen veroordeelt twee Blood and Honour’ers voor gewelddaden en racistisch gedrag… maar kan één van de twee niet vinden om effectief voor de rechtbank te verschijnen. De man is nochtans actief op Facebook.

 

In Wommelgem is er een Blood and Honour-concert; in het vlakbij gelegen Edegem houdt het N-SA haar derde congres. Het N-SA houdt de mogelijkheid open om als partij deel te nemen aan de volgende gemeenteraadsverkiezingen. De Vlaams Belang’ers An Michiels (Vlaams parlementslid) en Janice Laureyssens (niet onbesproken Borgerhouts districtsraadslid) verhuizen naar het buitenland. Vlaams Belang-gemeenteraadslid Wim Verheyden krijgt de eerste GAS-boete in Bornem… nadat hij jarenlang in de gemeenteraad aandrong op het instellen van GAS-boetes. Bart Debiewordt ontslagen als Vlaams Belang-personeelslid na een ‘Zet de champagne maar koud’-Facebookbericht net op het ogenblik als bekend wordt dat de gezondheidstoestand van Marie-Rose Morel opnieuw verslechterd is (foto: Bart Debie samen met zijn advocate bij een persconferentie achteraf).

 

Vermits vrouwen doorgaans langer leven, wil Vlaams Belang’er Freddy Van Gaever ze tot hun 68 jaar aan het werk houden. Karl Van Camp wordt de nieuwe hoofdredacteur van ’t Pallieterke. Geert Wilders in Nederland verkozen als politicus van het jaar. VNJ-Antwerpen steunt Music for life. “Onbegrijpelijk”, vindt Vlaams Belang’er Bert Deckers. Het Rubenshof, café aan de Antwerpse Groenplaats met een militant Vlaams verleden, wordt nu uitgebaat door een Marokkaan.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 10 jaar |  Facebook | | |  Print

16-02-15

VANAVOND: WAKE VOOR VREDE EN RESPECT IN SINT-NIKLAAS

Hart boven hard wake Sint-Niklaas.jpgVandaag wordt in Sint-Niklaas, Pegida Dresden achterna, actie gevoerd onder het motto ‘Dit is ons land’. Organisator is Hugo Pieters, voorzitter van de plaatselijke afdeling van het Vlaams Belang. Hart boven hard Waasland plant een tegenactie vanavond om 19u30 aan het Regentieplein in Sint-Niklaas.

 

"Het idee is ontstaan op café”, zegt Hugo Pieters in Het Laatste Nieuws. Het klinkt als Gerolf Annemans die twee jaar geleden zei dat het Vlaams Blok/Belang gestart is als “een uit de hand gelopen grap”. Maar terug naar Hugo Pieters. “Onze tradities worden steeds meer ter discussie gesteld. Denk maar aan het hele heisa rond Zwarte Piet en halalvlees in scholen. We moeten een signaal geven tegen die radicalisering. En daar beginnen we maandag mee”, zegt Hugo Pieters. “Dit is geen betoging, gewoon een 'vrije bijeenkomst'. We zullen zien of het aanslaat. Mogelijk herhalen we dit dan élke maandagavond."

 

Er moet voor de Vlaams Belang-actie wel eerst nog toestemming verleend worden door het stadsbestuur van Sint-Niklaas. Dat zou in de loop van de dag gebeuren. Volgens burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA) zal die toestemming er allicht komen gelet op de kleinschaligheid van de actie. Er zouden twintig tot vijfentwintig mensen verwacht worden. Hart boven hard Waasland houdt desalniettemin vanavond een wake voor vrede en respect in Sint-Niklaas. “Diversiteit is een realiteit”, zo benadrukt men bij Hart boven hard Waasland. Vandaar een oproep om de wake voor vrede en respect met zoveel mogelijk mensen en organisaties te steunen.

 

Op Facebook hadden gisterenavond negentwintig mensen gemeld dat ze naar de ‘Dit is ons land’-actie zouden gaan. Daarbij naast Hugo Pieters onder andere Rob Verreycken, bezig met het oprichten van internationale samenwerking rechts van het Vlaams Belang; Bart Vanpachtenbeke, de nieuwe voorzitter van Voorpost die een aantal militanten meebrengt; Björn Roose, gewezen Vlaams Belang-personeelslid voor de regio Sint-Niklaas en intussen niet langer Vlaams Belang-lid; Hector van Oevelen, medewerker van ’t Pallieterke en de IJzerwake; Chantal Meerkens, contactpersoon voor Vlaanderen van de Blood and Honour-afsplitsing Racial Volunteer Force (RVF); voormalig lid van de Autonome Nationalisten Koen Sweeck… Fraai gezelschap.

 

Voor de Hard boven hart-actie in Sint-Niklaas hadden zich gisterenavond vijftig mensen gemeld op Facebook. Fraai gezelschap. Maar deze keer bedoelen we het niet ironisch.

10 JAAR AFF/VERZET-BLOG (3)

10 jaarVrijdag blazen we op de redactie van AFF/Verzet tien kaarsjes uit voor het evenveel jaren bestaan van deze blog. Eerst blikken we even terug naar de voorbije jaren.

 

2007. Zowel nieuwbakken Vlaams Belang-gemeenteraadslid Bart Debie als BBET sneren met hun nieuwjaarswensen naar het AFF. Amper nieuwjaar voorbij en al geënerveerd. Twee artikels over erotiek en extreemrechts/neonazi’s behoren vlug tot de tot dan meest gelezen AFF-blogartikels. Jean-Marie Dedecker richt een eigen partij op. “Dit gaat ons stemmen kosten”, weet Filip Dewinter. In het Europees Parlement vormt extreemrechts de fractie ‘Identiteit, Traditie en Soevereiniteit’. Havenbaas Bruno Valkeniers wordt bij het Vlaams Belang binnengehaald als coming man. Bruno Valkeniers werd eerder door zakenman Freddy Van Gaever aangetrokken om een Vlaams Belang-krant op te richten. Het Protest-partijtje van Olivier Bronselaer en Wolf Kussé valt uiteen.

 

Het Vlaams Belang stelt in de gemeenteraden waar de partij in zetelt voor de portretten van Albert II en Paola uit het gemeentehuis te verwijderen. Koen T’Sijen (Spirit) dient een wetsvoorstel in om neonazistische organisaties te verbieden en verwijst in zijn argumentatie naar de AFF-berichtgeving. Na afloop van een niet zo succesvolle NSV-betoging in Antwerpen reageren NSV’ers hun frustratie af op de inboedel van een café. Een Blood and Honour-bijeenkomst op het militair kerkhof van Lommel kan andermaal ongestoord plaatsvinden (foto). Het AFF wijst erop dat men twintig jaar eerder wél de moed had dergelijke huldigingen te beletten. Het Vlaams Belang nodigt de Duitse collega’s van Pro Köln uit voor een bezoek aan Antwerpen. Medeoprichter van het Vlaams Blok en later Vlaams Blok/Belang-senator Wim Verreycken verlaat de actieve politiek.

 

Bart Debie wordt tot drie jaar cel met uitstel en een geldboete veroordeeld voor zijn gedrag als Antwerps politiecommissaris. AFF/Verzet publiceert een herwerking van de antifascistische wandeling die stadsgids George Van Cauwenbergh eerder voor het AFF uitstippelde. Jurgen Verstrepen ruilt het Vlaams Belang voor Lijst Dedecker. Karel Dillen overlijdt. AFF/Verzet onthult: voor overmatig politiegeweld veroordeelde politieagent was lid van Vlaams Belang-ordedienst. Bart De Wever vindt de verontschuldigingen van Patrick Janssens voor de medewerking van het Antwerpse stadsbestuur en de politie aan de deportatie van Joden ongepast. Na de ‘overwinningsnederlaag’ in Antwerpen (het Vlaams Belang ging bij de gemeenteraadsverkiezingen er nog op vooruit, maar de burgemeesterssjerp ontglipte haar) woedt in het Vlaams Belang een machtsstrijd tussen enerzijds Frank Van Hecke en Marie-Rose Morel, en anderzijds Filip Dewinter en Gerolf Annemans.

 

Foutje bij de organisatie van het 11-julifeest van Voorpost: de deelnemers moeten Waals bier drinken. De rol van Marie-Rose Morel binnen het Vlaams Belang wordt steeds meer omstreden. Jurgen Verstrepen klapt uit de biecht en vertelt dat neonazi’s plaatjes aanvroegen op een fuif van de Vlaams Belang Jongeren. Het ledenbestand van het VNJ is op een paar jaren tijd gehalveerd. Vergane glorie Micha Marah treedt op op de IJzerwake. Alweer wordt een Blood and Honour-concert aangekondigd. De Duitser Udo Ulfkotte wil in Brussel een betoging ‘tegen de islamisering van Europa’ inrichten, maar trekt zich uiteindelijk van terug; het Vlaams Belang gaat ermee door. Frank Vanhecke, Filip Dewinter en andere Vlaams Belang’ers worden bij de verboden betoging opgepakt door de Brusselse politie.

 

Blokwatch stopt ermee. Cartoonist Paulo tekent voortaan voor AFF/Verzet. De extreemrechtse fractie in het Europees Parlement valt uiteen na ruzie tussen het Italiaanse lid Alessandra Mussolini en de Roemeense leden van ‘Identiteit, Traditie en Souvereniteit’. Het Vlaams Belang leurt in Antwerpen met een cd waarop een Oh nee! Alweer een moskee-lied. Marie-Rose Morel ontpopt zich als zogenaamde vakbondsvrouw. Het Vlaams Belang verstoort de kerstsfeer in Borgerhout met haar Nieuwsbrief. In Geel roept het Vlaams Belang op een knokploeg tegen allochtone jongeren op te richten, maar verwijdert de oproep na protest.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 10 jaar |  Facebook | | |  Print

10 JAAR AFF/VERZET-BLOG (4)

Regine Beer tekent AFF-oproep.jpg2008. Filip Dewinter richt ‘Steden tegen islamisering’ op. Marie-Rose Morel vraagt zich af: “Ben ik nu zo’n bitch?” Het gemeentebestuur van Lommel stemt een reglement dat neonazibijeenkomsten op het militair kerkhof van Lommel verbiedt. In Schoten is er een benefietoptreden voor Blood and Honour Vlaanderen. Bart De Wever geeft op 14 februari een lezing bij de NSV. Had hij Valentijnsdag niet beter op een andere manier gevierd? Vlaams Belang’er Bert Deckers heeft meer kritiek op het AFF dan op de Blood and Honour’ers bijeen te Schoten. Het hof van beroep verzwaart de straf voor Bart Debie. Het Vlaams Belang wil in Lier een hoofddoekenverbod voor alle gemeentepersoneelsleden, de Open VLD komt het Vlaams Belang tegemoet door een hoofddoekenverbod voor te stellen voor het loketpersoneel. De veroordeelde Bart Debie wordt het gezicht van een criminaliteitswebsite van het VB. Burgemeester Patrick Janssens vertaalt het arrest-Debie in mensentaal.

 

Blood and Honour Vlaanderen zegt haar activiteiten tijdelijk op te schorten. En roept op om deel te nemen aan de jaarlijkse NSV-betoging. Minister Pieter De Crem wil het leger niet meer inzetten voor gratis vervoer van jongeren die het voormalig concentratiekamp van Auschwitz willen bezoeken. Voor een tatoeage kan je bij VB-gemeenteraadslid Silvy De Beers terecht, ook voor neonazistische tatoeages. Bruno Valkeniers is nieuwe Vlaams Belang-voorzitter. Filip Dewinter door Yves Leterme voorbijgestoken als ‘lul van het jaar’ in Humo’s Poppoll. In zijn eerste televisie-interview vertelt Bruno Valkeniers met heimwee terug te denken aan Zuid-Afrika (onder het Apartheidsregime). Hugo Claus overlijdt. Anke Van dermeersch hult zich in een boerka. Helaas enkel voor een Vlaams Belang-propagandafoto. Op de geboortedag van Adolf Hitler plannen zowel het traditionele Blood and Honour Vlaanderen als de Combat 18-versie een concert. AFF/Verzet geeft een weekend in de Vlaamse Ardennen cadeau naar aanleiding van haar miljoenste bezoeker.

 

De Kamerleden Sofie Staelraeve (Open VLD) en Meyrem Almaci (Groen) interpelleren de ministers van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael en van Justitie Jo Vandeurzen aan de hand van een AFF-brief over de aangekondigde Blood and Honour-concerten. Peter Van Velthoven (SP.A) dient een tweede wetsvoorstel in om bijeenkomsten van neonazi’s te verbieden. Het VRT-televisieprogramma Koppen brengt een undercoverreportage van het Blood and Honour-concert in Bellegem (Kortrijk) eerder dit jaar. De Antwerpse Vlaams Belang Jongeren organiseren een ‘Dag van de Rechts Europese Jeugd’. Er zijn ook Amerikaanse neonazi’s aanwezig. “Men kan toch niet je arm afhakken omdat er een swastika op staat.” Het Hof van Cassatie bevestigt de veroordeling van Bart Debie. Debie verlaat Antwerpen en verhuist naar Brussel. In Lebbeke wordt een National Socialist Black Metal-festival georganiseerd. Kris Roman organiseert een Euro-Rus-congres met onder andere voormalig Ku Klx Klan-leider en Stormfront-oprichter David Duke als spreker.

 

Filip Dewinter keert zich tegen halal-voedingswaren. In zaal Valhalla in Rijkevorsel, waar wel eens een afterparty van Blood and Honour Vlaanderen wordt georganiseerd, is een concert met Blood and Honour-groep Kill Baby Kill! geprogrammeerd. AFF/Verzet wordt genomineerd voor de Prijs voor de Democratie. Op de gevel van café De Leeuw van Vlaanderen in Antwerpen wordt de bijnaam van het café geschilderd met de ‘s’ van De Beest in dezelfde typografie als de nazi’s hun ‘s’ schreven. De na een huiszoeking gesloten webshop van Blood and Honour Vlaanderen / Combat 18-versie is weer online. De Duitse politie breekt een zomerkamp van de Heimattrue Deutsche Jugend (HDJ) op omdat tieners er systematisch onderwezen worden in rechtsextremisme. Twee jaar eerder was de HDJ nog te gast bij de VNJ. Jean-Marie Le Pen stelt het FN-hoofdkwartier in Parijs te koop om uit de financiële problemen te geraken. Vlaams Belang’er Swa Cauwenberg wordt ontmaskerd als man die onder allerlei schuilnamen veelvuldig de lezersrubrieken van kranten en weekbladen bestookte.

 

Er wordt nog maar eens een Blood and Honour-concert in ons land aangekondigd. Deze keer ingericht door Duitse neonazi’s. De bevoegde ministers krijgen nog maar eens een Open brief van het AFF. Minister van Justitie Jo Vandeurzen antwoordt op de AFF-brief. Het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) wordt uit een Oostends hotel gezet waar het N-SA haar eerste congres wilde houden. Het aangekondigde Blood and Honour-concert kan ongestoord plaatsvinden in Zandvliet (Antwerpen). Eén week later worden enkele daar optredende Blood and Honour-muzikanten wél opgepakt in Zwitserland. Jurgen Verstrepen doet in zijn boekje Zwart op wit relaas van zijn wedervaren bij het Vlaams Belang. Filip Dewinter krijgt een nat pak bij protest tegen een NSV-bijeenkomst aan de Gentse universiteit. Jörg Haider komt om bij een auto-ongeluk.

 

Oud- en nieuw-extreemrechts bijeen in Brasschaat voor een herdenking van oud-VMO-leider Wim Maes. Andermaal wordt een concert van Blood and Honour Vlaanderen aangekondigd. Op initiatief van het Anti-Fascistisch Front (AFF) tekenen tientallen (Bekende) Vlamingen een oproep die in Le Soir en De Morgen verschijnt: Stop met de zelfverklaarde onmacht tegenover Blood and Honour. Regine Beer tekent als eerste de oproep (foto). CD&V’er Raf Terwingen dient op zijn beurt een wetsvoorstel in om bijeenkomsten van neonazi’s de pas af te snijden.

 

Het gewraakte concert vindt plaats in Diksmuide. Drie dagen later worden drie concertorganisatoren van hun bed gelicht door de politie. Op Facebook blijken nogal wat Vlaams Belang’ers bevriend te zijn met een bekend lid van Blood and Honour. Bij het N-SA zijn ze kwaad over de ‘kloothommels’ van het AFF en Yelloman omdat die achter Blood and Honour aan zitten. De toespraak van Debuutprijs-winnares Rachida Lamrabet laat diepe indruk na bij de opening van de Boekenbeurs. Wannes Van de Velde overlijdt. De ruzie tussen Marie-Rose Morel en Filip Dewinter escaleert. AFF/Verzet publiceert een handleiding voor burgemeesters, politie en parket voor optreden bij volgende Blood and Honour-concerten. Bij De Morgen worden zesentwintig banen geschrapt, waarbij die van nogal wat kritische journalisten.Vlaams Belang’er Roeland Raes wordt veroordeeld voor negationisme.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 10 jaar |  Facebook | | |  Print