11-02-15

PRET MET FILIP. NIEUWE WEBSITE FILIP DEWINTER

Pret met Filip.jpgDe website van Filip Dewinter is de voorbije dagen gehackt, maar intussen opnieuw online als vanouds. En het Antwerpse parket-generaal besloot na klachten dat het Minder, minder, minder-videospelletje dat Dewinter op zijn website zette tijdens de verkiezingscampagne vorig jaar “aanzet tot discriminatie, haat of geweld ten aanzien van leden van een bepaalde geloofsgemeenschap”. Omdat dit als drukpersmisdrijf gecatalogeerd wordt door het Antwerps parket-generaal, en bijgevolg voor het hof van assisen zou moeten beslecht worden, ziet het Antwerps parket-generaal evenwel af van vervolging.

 

Dat laatste gaat ongetwijfeld nog voor discussie zorgen, na de discussie die er al was over Dewinters videospelletje. “We hebben het spel wel van het internet gehaald”, beweerde gisteren woordvoerder van het Antwerps parket Paul Van Tigchelt (video op 0’55”). Maar gisterenavond stond het spel dat “aanzet tot discriminatie, haat of geweld” nog steeds online. Bijgevolg een perswoordvoerder waarop we niet kunnen vertrouwen. Intussen kopzorgen voor Filip Dewinter, maar natuurlijk geniet hij daar ook van.

 

De jongens van De Ideale Wereld zijn Filip Dewinter te hulp geschoten en hebben ineens zijn hele website opgefrist. Op http://filipdewinter.vlaanderen vind je de nieuwe website. De extensie .be die Filip Dewinter gebruikte voor zijn website, past trouwens niet voor een Vlaams-nationalist. Op de nieuwe website wuift Filip Dewinter jou toe én uit, vind je ‘leuke dingen’ zoals een opgeleukt 70-puntenplan, zijn er leuke spelletjes (maar natuurlijk niet minder racistisch), en de ‘links’ moet je ‘rechts’ zoeken. Goed gedaan De Ideale Wereld.

00:55 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, criminaliteit, media, humor |  Facebook | | |  Print

KANDIDATE VAN MARINE LE PEN HAALT HET NIET

Marine Le Pen - Sophie Montel.jpgFrédéric Barbier.jpgWas de uitslag andersom geweest, er zouden grote artikels over verschenen zijn. Nu vonden we alleen een klein artikeltje in De Standaard. Het heeft nochtans niet veel gescheeld. Bij tussentijdse verkiezingen in het Franse departement Doubs werd de FN-kandidate van Marine Le Pen, Sophie Montel (foto 1), verslagen door de socialistische kandidaat Frédéric Barbier (foto 2).

 

De verkiezingen in Doubs, in de Franse regio Franche-Comté, aan de grens met Zwitserland, waren nodig omdat de plaatselijke volksvertegenwoordiger, de socialist Pierre Moscovici, aangesteld is als eurocommissaris voor Economische Zaken. Bij de Europese Verkiezingen acht maanden geleden werd het Front national (FN) in deze regio de grootste partij. Sophie Montel werd er verkozen als europarlementslid. Nu nam ze deel aan de Franse parlementsverkiezingen, en mocht ze het halen zouden de Franse socialisten hun meerderheid in het Franse parlement kwijt zijn. De gevolgen van een FN-overwinning zouden dan ook het lokale belang overstijgen. Met, naast de goede resultaten bij de Europese Verkiezingen, de gunstige opiniepeilingen voor Marine Le Pen was de zaak al half gewonnen voor het FN.

 

Verlopen de Europese Verkiezingen in één stemronde, voor de Franse parlementsverkiezingen zijn er twee stembeurten. Op 1 februari kreeg het FN in Doubs 37,2 % van de stemmen, de Parti Socialiste (PS) 27,5 %, een front van rechtse partijen waaronder de UMP 22,3 %, de Groenen 5,8 % en het Front de Gauche 3,9 % - bij meer dan zestig percent van de kiezers die niet zijn gaan stemmen. Voor de tweede ronde kwamen enkel nog het FN en de PS in aanmerking. Gewezen president Nicolas Sarkozy riep op om voor het FN noch voor de PS te stemmen. De UMP’ers Alain Juppé, burgemeester van Bordeaux, en Nathalie Kosciusko-Morizet, die naast de burgemeesterssjerp in Parijs greep, riepen op voor een ‘Front Républicain’ tegen het FN.

 

Voorbije zondag was de deelname aan de verkiezingen iets hoger dan bij de eerste ronde, en haalde de socialist Frédéric Barbier het met 51,4 % van de stemmen op FN-kandidate Sophie Montel. Een verschil van 863 stemmen. Dat is niet veel, maar wat een gewonnen zaak voor het FN leek, is gekeerd en een bijzondere prestatie want het is de eerste keer sinds François Hollande Frans president werd in 2012 dat de Parti Socialiste nog eens een verkiezingsoverwinning boekt. Sophie Montel ging tussen de eerste en de tweede stemronde 6.341 stemmen vooruit, maar Frédéric Barbier haalde er van de eerste naar de tweede stemronde 8.088 meer op. Of dat succes zich gaat herhalen, blijft afwachten. Veel redenen tot optimisme zijn er niet.

 

Al is er nog een positieve indicatie: volgens een vorige week afgenomen opiniepeiling vindt 65 % van de Fransen dat het FN niet bekwaam is om te regeren. Maar we moeten niet ver zoeken om te zien dat de roep om verandering wel eens sterker is dan de bekwaamheid om ten goede te veranderen.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, le pen |  Facebook | | |  Print

10-02-15

PEGIDA VLAANDEREN RADICALISEERT

De Vlinderboom - Te Boelaerpark Borgerhout.jpgPegida Vlaanderen gaat niet alleen Pegida Dresden achterna waar na Lutz Bachmann ook Kathrin Oertel de brui gaf aan het woordvoerderschap. Bij Pegida Vlaanderen is na Hans Dubois nu ook Wim Van Rooy weg als woordvoerder. Het bericht waarmee het ontslag van Wim Van Rooy gemeld werd op de Facebookpagina van Pegida Vlaanderen verraadt nog meer.

 

“Onze woordvoerder Wim Van Rooy laat weten dat hij om persoonlijke redenen zijn woordvoerderschap beëindigt; wij nemen daar akte van en danken hem voor de inzet. PEGIDA gaat radicaal door; op naar 2 maart, 20 uur, Hendrik Conscienceplein, of politie en stadsbestuur dat nu leuk vinden of niet! Als terroristenvriend Abu Jahjah mocht betogen tijdens terreuralarm 3, dan mogen de Vlamingen in hun eigen land dat ook”, zo luidt het bij de nog steeds anonieme beheerders van de Pegida-Facebookpagina.

 

De kwalificatie ‘terroristenvriend’ is voor rekening van Pegida Vlaanderen, net zoals hun foute schrijfwijze van de naam van Dyab Abou Jahjah. De betoging waar ze naar verwijzen is een vreedzame betoging van Antwerp for Palestine waar Dyab Abou Jahjah niet is gezien. Pegida Vlaanderen “gaat radicaal door” en lijkt met bovenstaand proza op 2 maart te willen bijeenkomen in Antwerpen mét of zónder toestemming van het Antwerps stadsbestuur. Is het dit dat Wim Van Rooy bedoelt als hij zegt dat het hem “in de huidige omstandigheden onmogelijk” is zijn woordvoerderschap verder te zetten?

 

Intussen neemt de driestheid van de Pegida-aanhangers toe. De kinderen van de school De Vlinderboom in het Te Boelaerpark in Borgerhout werden vanmorgen geconfronteerd met de anti-islamslogans op de foto hiernaast. De Vlinderboom is een kleuter- en basisschool met een zeer diverse groep kinderen. De kinderen, leerkrachten en ouders reageerden geschokt. De slogans zijn van dezelfde ‘logica’ als waarmee een half jaar geleden in Zelzate anti-islamslogans werden aangebracht door Voorpost. Actie waar Voorpost-actieleider Nick Van Mieghem pas nog in niet mis te verstane woorden voor veroordeeld is.

 

Was het nieuws van de veroordeling nog niet tot Borgerhout doorgedrongen of trekt men zich er niets van aan? We vrezen het laatste het.

12:55 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pegida, van rooy, islam, borgerhout |  Facebook | | |  Print

RECHTS VAN EXTREEMRECHTS BIJEEN IN EUROPEES PARLEMENT

Alliance for Peace and Freedom - Fiore - Griffin - Pühse - Verreycken.jpgAlliance for Peace and Freedom - Van Laethem - Roman - Epitideios.jpgTerwijl extreemrechts (FN, FPÖ, VB…) er alsnog niet in slaagt een fractie te vormen in het Europees Parlement, probeert nog extremer rechts zich eveneens te groeperen. Vorige woensdag 4 februari kwam men daarvoor bijeen in het Europees Parlement in Brussel.

 

Sinds september 2014 probeert de Alliance for Peace and Freedom(sic) radicale extreemrechtse partijen en groepuscules bijeen te brengen. Twee ervan zijn vertegenwoordigd in het Europees Parlement: Chrysi Avgi (het Griekse ‘Gouden Dageraad’, met drie verkozenen) en de Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD, met één verkozene en woelwater Rob Verreycken als een van de medewerkers). Het neofascistische katholieke Italiaanse Forza Nuova is eveneens een van de stichtende leden.

 

Oprichter en leider van Forza Nuova Roberto Fiore is voorzitter van de Alliance for Peace and Freedom (APF). Als 21-jarige vluchtte Roberto Fiore naar Engeland toen de Italiaanse politie hem wilde ondervragen over de bomaanslag op het treinstation van Bologna in 1980 die 85 mensen het leven kostte. Voor die bomaanslag werd hij vrijgesproken maar voor andere subversieve activiteiten werd hij tot 5,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Tussen 2008 en 2009 zetelde hij even in het Europees Parlement als vervanger van Alessandra Mussolini.

 

Thema van de bijeenkomst vorige woensdag was de verkiezingen in Griekenland waarbij Gouden Dageraad 6,9 % van de stemmen kreeg (- 0,6 %) en 17 parlementszetels (- 1). Een APF-delegatie, met onder andere Roberto Fiore en Udo Voigt (NPD), was eerder al op bezoek bij de nog altijd op verdenking van criminele activiteiten gevangen gehouden Gouden Dageraad-partijleider Nikos Michaloliakos. Bij een steunbetuiging voor Gouden Dageraad vorige week in Athene, met een 1.500-tal betogers, was opnieuw een APF-delegatie aanwezig.

 

Maken ook deel uit van de APF-groep: Nick Griffin, die uit de Britse BNP is gegooid en nu Britisch Unity heeft opgericht, de Spanjaarden van Democracia Nacional, de Cyprioten van ELAM, de Zweden van Svenskarnas Parti… De Franstalige Belgen van Nation vergroten de groep, op de bijeenkomst vorige week vetegenwoordigd door partijleider Hervé Van Laethem, partijwoordvoerder Jean-Pierre Demol en verantwoordelijke voor buitenlandse contacten Kris Roman. Kris Roman (ook nog altijd actief met Euro-Rus) is tevreden dat de APF pro-Russisch is, iets waar de aanwezigheid in APF-kringen van de Russische advocaat Mikhail Kusnetsov niet vreemd aan is.

 

Wrange ironie bij die pro-Russische houding is dat de APF-groep vorige woensdag in het Europees Parlement in Brussel bijeenkwam in de Anna Politovskaya-zaal. Anna Politovskaya is een Russische journaliste, mensenrechtenactiviste en tegenstandster van Vladimir Poetin die op 7 oktober 2006 vermoord werd. De daders van de moord zijn vorig jaar veroordeeld, maar het is onduidelijk gebleven wie de opdrachtgevers waren.

 

Foto’s: Foto 1: Met het gezicht naar de fotograaf van links naar rechts: Roberto Fiore, Nick Griffin, Jens Pühse (NPD, vorige week op een steunbetuiging voor Gouden Dageraad in Athene) en Rob Verreycken. Foto 2: Van links naar rechts: Hervé Van Laethem, Kris Roman en Gouden Dageraad-europarlementslid Georgios Epitideios.

09-02-15

ACTIELEIDER VOORPOST VEROORDEELD VOOR RACISTISCHE SLOGANS

Zelzate - Stop islamisering.jpgNick Van Mieghem.jpg“Stop islamisering”, “Stop ritueel slachten”, “Stop kinderverkrachters”, “Stop islamterreur”: de slogans logen er niet om. In Zelzate schrikte men op van de slogans die her en der, de eerste zondagnacht van juni vorig jaar, op straat aangebracht waren. Soms nog ‘opgevrolijkt’ met een Keltisch kruis (foto 1) of het runenteken dat door Voorpost gebezigd wordt.

 

Aan twee moskeeën, een brug boven de E34 en op meerdere verlichtingspalen werden ook nog spandoeken en affiches opgehangen. Opnieuw met verwijzingen naar Voorpost. Toen Ahmed El Makhfi van de Marokkaanse moskee in Zelzate om 5.00 uur wakker werd, wist hij niet wat hij zag. "Wij zijn mensen van Zelzate en houden van deze gemeente en dit land. We hebben nog nooit met iemand problemen gehad. Ik begrijp deze actie niet. Dit is regelrecht racisme. We zijn bang om onze kinderen op straat te sturen." Ahmed El Makhfi stapte samen met Ishan Sever, woordvoerder van een Turkse vzw, naar de politie om een klacht in te dienen tegen Voorpost.

 

Nick Van Mieghem (32 j., foto 2), de opvolger van Luc Vermeulen als actieleider bij Voorpost, toonde zich op Facebook trots over de actie en kondigde nog meer acties aan. “Ze dwingen ons hun geloof op", zo verantwoordde hij het. Nog dezelfde week kreeg Nick Van Mieghem bij hem thuis in Oosteeklo (Assenede) bezoek van de politie. Hij gaf toe de spandoeken en affiches te hebben opgehangen. Van het aanbrengen van de slogans op de openbare weg wist hij, naar eigen zeggen, niets. Na het verhoor werd Van Mieghem vrijgelaten onder voorwaarde dat hij niet (meer) zou aanzetten tot haat en discriminatie. In een persmededeling hield Voorpost vol niets te maken te hebben met het op straat aanbrengen van slogans, het zou het werk zijn van “onverlaten” met de bedoeling “Voorpost in een slecht daglicht te stellen en een gerechtelijk optreden uit te lokken”. 

 

Vorige week maandag 2 februari deed de correctionele rechtbank van Gent uitspraak over deze zaak. "De beklaagde (= Nick Van Mieghem, nvdr.) is ongeloofwaardig wanneer hij zegt enkel de spandoeken en affiches te hebben gehangen", zegt de rechtbank in haar vonnis. "De beklaagde gaf blijk van een verregaande onverdraagzaamheid en heeft door zijn acties ook anderen daartoe aangespoord. Dergelijke acties vormen een bedreiging voor een vreedzame samenleving waar plaats is voor andere culturen en religies. Zij tasten fundamentele waarden en door de grondwet beschermde rechten van medeburgers aan. De actie van de beklaagde schept ook een vijandige sfeer in de samenleving en draagt bij tot escalatie van conflicten." Nick Van Mieghem werd hiervoor veroordeeld tot een werkstraf van 160 uren, 500 euro schadevergoeding en 300 euro rechtsplegingsvergoeding. 

 

Voorpost schaart zich intussen voluit achter Pegida Vlaanderen, zoals bleek toen Pegida Vlaanderen einde vorige maand opriep een gemeenteraadszitting op het Antwerps stadhuis bij te wonen.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zelzate, islam, racisme, voorpost, van mieghem, pegida |  Facebook | | |  Print

08-02-15

ISLAMOFOBIE VOOR DUMMIES IN TWINTIG LESSEN (1)

Anja Meulenbelt.jpgNaar een tekst van Anja Meulenbelt (foto).

 

1. Je telt al het terrorisme bij elkaar op dat gepleegd wordt door mensen die moslim zijn. Je maakt geen onderscheid tussen het werkelijk extreme moslimfundamentalisme en het verzet van, bijvoorbeeld, de Palestijnen tegen de bezetting, die heel weinig met religie te maken heeft. Je verdiept je vooral niet in mogelijke oorzaken. Je veronderstelt dat alles voortkomt uit een religie, en slaat politieke motieven over. Je negeert ook het feit dat aanslagen en zelfmoordaanslagen geen islamitische uitvinding zijn. De katholieke IRA doet niet mee, kamikaze is een Arabisch woord. Je negeert vooral ook dat de Amerikaanse buitenlandse politiek iets te maken zou kunnen hebben met het zogenaamde verzet tegen het Westen.

 

2. Je veronderstelt dat alleen het verlichte Westen een patent heeft op individuele vrijheid, en ziet er vooral geen tegenstelling in als Westerse waarden als verdraagzaamheid en vrijheid van godsdienst niet worden toegepast op moslims.

 

3. Je veronderstelt dat vrouwenonderdrukking een gevolg is van het islamitische geloof. En homohaat. Je negeert dus de vrouwenonderdrukking in andere culturen, waaronder de onze. Je veronderstelt dat de gelijkheid tussen de seksen in het Westen een gevolg is van de verlichting, hoewel het duidelijk is dat er een jarenlange en breed gedragen vrouwenbeweging voor nodig is geweest om die gelijkheid een beetje te verankeren. Je slaat over dat ook de katholieke kerk zijn steentje heeft bijgedragen aan vooroordelen tegenover homo’s, dat er geen vrouwen een functie mogen hebben in de katholieke kerk, en dat er lelijke dingen staan in alle heilige geschriften van de grote godsdiensten. Je ziet vooral over het hoofd dat er emancipatieprocessen plaats vinden ook in moslimlanden, en ook onder de moslimvrouwen in Vlaanderen. Je ziet vooral over het hoofd dat er naast moslimlanden met een sterke overheersing van fundamentalisme ook moslimlanden zijn zonder.

 

4. Je gaat er van uit dat werkelijke emancipatie alleen plaats kan vinden op de westerse manier, en dat elke vrouw die een hoofddoek draagt het slachtoffer is van de overheersing van moslimmannen. Als die vrouwen zelf zeggen dat ze heel goed weten wat ze doen, dan beschuldig je ze van een ‘vals bewustzijn’. Alleen vrouwen die geen moslim (meer) zijn kunnen voor zichzelf spreken. Je gaat er van uit dat emancipatie alleen geslaagd is als ze niet alleen geen moslim meer willen zijn maar zich daar ook luid en duidelijk tegen afzetten.

 

5. Je gaat er van uit dat moslims zich dagelijks moeten verantwoorden voor elke misstap of misdaad die waar dan ook ter wereld door andere moslims wordt gepleegd. Dat verwacht je uiteraard niet van christenen.

 

6. Je gaat er van uit dat elke ware moslim tegen een seculiere staat is, en je ziet de landen over het hoofd waar dat helemaal niet het geval is.

 

7. Wanneer een stelletje losgeslagen jongeren antisemitische leuzen schreeuwen dan vraag je je niet af wat er met die jongens aan de hand is, dan veronderstel je dat dat een uiting is van het ingebouwde antisemitisme van de islam. Vergeet dat er ook Vlaamse jongeren zijn die er wat van kunnen. In ieder geval sluit je uit dat moslimjongeren reageren vanuit een gevoel in Vlaanderen allang niet meer welkom te zijn. Verwijt het die jongens wel dat ze geen onderscheid maken tussen joden en Israëli’s, maar niet de pro-Israël betogers die elke kritiek op Israël opvatten als antisemitisme.

 

8. Je slaat dus alle historische periodes waar uitgerekend moslims en joden in vrede met elkaar hebben geleefd over. Je veronderstelt dat kritiek op Israël, en de woede dat de westerse wereld geen poot uitsteekt voor de Palestijnen geen enkele reden hebben, behalve dat alle Arabieren en moslims de joden de zee in willen drijven. Want alle moslims zijn antisemiet. Je slaat daarbij ook over dat het christendom het als agressieve veroveringsgodsdienst ruimschoots op punten wint van de islam. Je vergeet alle bloedige westerse godsdiensttwisten en de neiging om inheemse bevolkingen onder dwang te ‘bekeren’. Je ziet vooral ook over het hoofd dat Arabische/Turkse/moslim overheersingen zelden hebben geleid tot dwangbekeringen, zoals te zien is in de landen die christelijk zijn gebleven, zoals Servië, en joden die joods mochten blijven in moslimlanden. Zie over het hoofd dat joden die uit Europa werden verdreven vaak hun heil zochten in moslimlanden. Zie ook over het hoofd dat er in moslimlanden zoals het historische mandaatgebied Palestijnse christenen in vrede leefden met hun moslimburen.

 

9. Je kijkt niet naar de gevolgen van migratie, je negeert het feit dat een groot deel van de migranten die naar Vlaanderen gekomen zijn afkomstig zijn uit de laagste sociale lagen, en hun achterstand meer met klasse dan met religie heeft te maken. Je mag bovendien vooral niet constateren dat er grote verschillen zijn in ontwikkeling tussen eerste, tweede en derde generaties migranten in Vlaanderen. Je bent verder blind voor het feit dat er vóór de stroom migranten uit Turkije en Marokko ook andere migrantengolven waren die toen ook als bedreigend werden gezien, met name bijvoorbeeld de Italianen. Je vergeet dus dat ‘inburgering’ niet onder dwang van de ene op de andere dag gebeurt maar tijd nodig heeft. Je vergeet verder vooral ook dat integratie een wederzijds proces is. Stel vooral veel eisen aan de migranten en geen aan de autochtone Vlaamse bevolking.

 

10. Blijf tweede en derde generatie migranten die allang zijn genaturaliseerd, beter Nederlands (of Antwerps, Gents…) spreken dan bijvoorbeeld Arabisch, hier opleidingen hebben gevolgd en banen hebben stug benoemen als allochtonen, en behandel ze als buitenlanders. Vergeet dat het Vlamingen zijn. Vergeet dat heel veel Vlamingen voorouders hadden die migranten waren.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: islam, racisme |  Facebook | | |  Print

ISLAMOFOBIE VOOR DUMMIES IN TWINTIG LESSEN (2)

Islamofobie.jpg11. Veronderstel dat er zo iets is als een homogene Vlaamse cultuur. Zie de grote diversiteit binnen de Vlaamse cultuur over het hoofd. Ga er van uit dat die Vlaamse cultuur per definitie superieur is aan de moslimcultuur, die vooral ook gezien moet worden als homogeen. Ontken dat sommige Vlamingen misschien meer gemeenschappelijk hebben met sommige moslims dan met andere Vlamingen.

 

12. Eis van migranten dat ze zich aanpassen aan de Vlaamse ‘waarden en normen’, wat die ook mogen zijn. Eis dat ze zoveel mogelijk op jou gaan lijken, ongeacht of dat erg aantrekkelijk is. Eis dat ze hun kinderen op gemengde scholen doen, dat ze in gemengde wijken willen wonen. Zorg er ondertussen zelf voor dat jouw kinderen op witte scholen komen, en verhuis wanneer er te veel allochtonen in je buurt komen wonen. Ga er van uit dat er voor Vlamingen vrijheid is om je partner te kiezen. Trouw vooral niet met een Marokkaan, want daar komt maar ellende van. Vindt het wel vanzelfsprekend dat we de keuze van moslims voor een moslimpartner land van herkomst zo veel mogelijk moeten tegengaan. Laten zij maar proberen te integreren, wij doen niet mee.

 

13. Zet de veiligheidsdiensten op alles wat moslim is, want je weet maar nooit waar het fundamentalisme de kop op steekt. Hou ze vooral goed in de gaten. Het beste zou zijn om imans het land uit te sturen en alle moskeeën onder curatele te stellen. Als moslims daar een beetje paranoïde van worden is dat natuurlijk precies het bewijs dat ze wat te verbergen hebben en in wezen niet deugen.

 

14. Ga er van uit dat de publicisten en politici die poneren dat de gehele islam achterlijk is helden zijn die opkomen voor de vrije westerse waarden, de vrijheid van meningsuiting en niets anders doen dan de islam ‘ter discussie’ te stellen. Ga er van uit dat moslims die het beledigend vinden om voor achterlijk uitgemaakt te worden tegen de vrijheid van meningsuiting zijn, want moslims zijn tegen de vrijheid van meningsuiting want het zijn moslims. (Zie hierboven.) Ga er van uit dat er geen sprake kan zijn van racisme. ‘Religiekritiek’ is heel wat anders. En hebben de moslims het er niet naar gemaakt? (Zie hierboven.)

 

15. Maak de publicisten en politici die hun zorg uitspreken over de polarisatie en de verharding, met name ten aanzien van moslims uit voor achtergebleven aanhangers van het ‘multiculturalisme’ die niks bij hebben geleerd, of als ouwe mastodonten of aanhangers van de linkse kerk. Maak Bart Somers die vindt dat hij de burgemeester is van alle Mechelenaren, en dus ook in gesprek wil blijven met de moslimorganisaties, uit voor rotte vis en zeg dat het zijn schuld is als moslims daarom niet ‘integreren’.

 

16. Vraag je vooral niet af hoe het komt dat voormalige allochtonen die de islam integraal afwijzen het zoveel makkelijker hebben om in de media te komen dan gematigde moslims die vinden dat ze ook geëmancipeerd of geïntegreerd kunnen zijn zonder zich af te zetten tegen hun religie of culturele achtergrond. Negeer ze. Het zijn tenslotte moslims. En alle moslims zijn potentiële terroristen, homohaters en ze mishandelen vrouwen. (Zie hierboven.)

 

17. Om er voor te zorgen dat je niet beschuldigd kan worden van vooringenomenheid zeg je af en toe ook kritiek te hebben op andere godsdiensten. Maar heb het maar niet over keppeltjes.

 

18. Exploiteer de angst van mensen in oude wijken en ouderen die hun wereld niet meer herkennen. Bevestig elke angst voor terrorisme. Het kan tenslotte uit elke moskee komen. En weet je veel wat er gebeurt op die islamitische lessen. Negeer onderzoeken waaruit blijkt dat het reuze meevalt. Ga vooral niet zelf kijken.

 

19. Maak iedereen die het niet met je eens is uit voor blind. Tel appels, peren en citroenen bij elkaar op, zolang die appels, peren en citroenen maar moslim zijn: terrorisme, hoofddoekjes, mishandelde vrouwen, antisemitische jongeren, maakt niet uit. Roep bij alles wat een moslim ergens ter wereld fout doet zie je wel. Oordeel en probeer vooral niet te begrijpen. Begrijpen is voor multicultiwatjes.

 

20. Bedenk geen strategieën om de werkelijke problemen het hoofd te bieden, leer niet van wat er wel goed is gegaan, kijk alleen maar naar wat je fout vindt, en heb het veelvuldig over straffen en uitzetten. En verbaas je er vervolgens over dat moslims niet in de rij staan om kennis met je te komen maken. Dat ligt tenslotte aan hun. Zij isoleren zich, jij niet. Ze kunnen niet tegen kritiek, dat is het, het zijn tenslotte moslims.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: islam, racisme |  Facebook | | |  Print

07-02-15

GEMISTE KANSEN VOOR YASMINE KHERBACHE EN TOM VAN GRIEKEN

Yasmine Kherbache.jpgTom Van Grieken.jpgPolitici en media hebben de voorbije week minstens drie kansen gehad om de mening van Yasmine Kherbache onder ruimere aandacht te brengen: haar voornemen om niet langer SP.A-fractieleider te zijn in de Antwerpse gemeenteraad, haar pleidooi waarom terreur- en discriminatiebestrijding wél samen gaan, en haar repliek op Zuhal Demirs voorstel om de werkloosheidsuitkering te beperken. Was er evenveel aandacht geweest voor het tweede en derde als voor het eerste, de wereld zou er al een stukje beter uit zien. Maar helaas.

 

Tussendoor moest Yasmine Kherbache (foto 1) ook nog in een dubbelinterview voor P-magazine repliceren op Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken (foto 2). Voor zoiets vraagt men immers niet een van de andere Antwerpse vriendinnen of SP.A-gemeenteraadsfractieleden. Na Gazet van Antwerpen omschrijft ook P-magazine Tom Van Grieken als een “baby-Dewinter” met “diezelfde onschuldige babyface, diezelfde verrassende hoffelijkheid, maar ook een talent voor vlijmscherpe debatten”. Dat laatste verduidelijkt P-magazine met: “De geschoolde reclamejongen is glad als een aal en pakt Kherbache op elk woord. Met venijnige zinnetjes en listige vraagjes tracht hij haar uit evenwicht te brengen.”

 

Maar toch. De Vlaams Belang-voorzitter maakt zich er gemakkelijk van af: “Ik hoef me niet te verantwoorden voor zaken die mijn partij twintig jaar geleden heeft gedaan”. Hij vertelt zaken die niet in het Vlaams Belang-programma staan en daar altijd mee in tegenspraak zijn geweest: “Ik verdedig het principe dat homo’s kunnen trouwen”. En is niet consequent als hij de islam vergelijkt met de leer van de nazi’s: “De angst voor de islam is niet irrationeel. In het Duitsland van de jaren dertig was het merendeel van de Duitsers ook vredevol en gematigd. Een kleine gevaarlijke minderheid heeft de rest meegekregen en grote misdaden gepleegd”. Een veroordeling van de Vlaamse collaborateurs voor de “grote misdaden” waar ze aan meewerkten, hebben we van Van Grieken nog niet gehoord. Integendeel.

 

Van Grieken postte op Facebook enkele reacties van Vlaamse moslims die de aanslagen in Parijs liketen, waarna enkele Facebookvrienden opriepen om moslims op te knopen. Hierop gewezen zegt Tom Van Grieken in P-magazine: “Ik heb die zaken meteen laten opkuisen.” Fijn zo. Blijft dat een aantal mensen aanzetten tot haat en geweld tegenover moslims. Maar wat zegt het Vlaams Belang nadat Vlaams minister Liesbeth Homans deze week zei te overwegen moslims met een postercampagne de weg te tonen naar de meldpunten voor discriminatie? Het Vlaams Belang in een door Tom Van Grieken ondertekende persmededeling: “Hiermee zet Homans de wereld andermaal op zijn kop. Nergens in Vlaanderen is immers sprake van haatcampagnes tegen moslims.”

 

De oproepen moslims op te knopen op zijn eigen Facebookpagina al vergeten? De foute berichten van Pegida Vlaanderen niet gezien? Of dat goed genoeg weten, maar op de oude manier blijven voort doen?

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: van grieken, islam, racisme |  Facebook | | |  Print

06-02-15

DE WEEK IN ZEVEN CITATEN (EN EENTJE EXTRA)

SP.A-Antwerpen.jpg“Socialisten zijn per definitie moeilijke mensen." Het is SP.A-voorzitter Bruno Tobback (op de foto geflankeerd door een aantal Antwerpse vriendinnen) die het gezegd heeft. Op Radio 1, in De Wereld Vandaag van 4 februari 2015. Bruno Tobback zal het wel weten?! En wat hebben we nog onthouden op deze dag waarop Bob Marley zeventig jaar had kunnen worden?

 

“We hebben de invoering van de sharia niet nodig om stapsgewijs al onze vrijheden te zien verdwijnen. We zijn dan ook geen burgers meer, maar we zijn allen potentiële criminelen of terroristen. En we ondergaan gelaten het veiligheidstheater.” Advocaat Joris Van Cauter stelt vast dat om het even of er iets fout gaat dat de publieke opinie beroert (noem maar op, er zijn veel voorbeelden) of er iets goed gebeurt (de politieactie in Verviers), altijd weer komt de politiek af met holderdebolder-maatregelen. “Hoe ontstaat het idee om het leger in te zetten, net nadat zonder het leger succes werd bereikt in de strijd tegen terreur?” De maatregelen hebben gemeen dat ze onze vrijheden inperken. De maatregel die een uitbreiding van de afluistermogelijkheden beoogt bijvoorbeeld. “Er is vandaag geen enkel ernstig misdrijf waarvoor geen tapmaatregel kan worden bevolen. Of is het de bedoeling dat de ernst van het misdrijf er niet meer toe doet en het voortaan mogelijk moet zijn om voor ieder misdrijf telefoons af te luisteren of mails te lezen? Kan iemand mij dan uitleggen wat dat dan nog met de bestrijding van het terrorisme te maken heeft?” (De Morgen, 30 januari 2015)

 

“Zelf achter de toog gaan staan, dat gaat me net iets te ver. Maar ik zal doen wat ik kan om toch nog aan de andere kant van de toog te kunnen blijven hangen.” Filip Dewinter belooft zijn uiterste best te doen om het Antwerps café De Leeuw van Vlaanderen “op een of andere manier open te houden”.  Ons artikel over de voorgenomen definitieve sluiting was tot gisterenavond 591 keer gedeeld op Facebook. Het was daarmee op Facebook véél populairder dan het Het Laatste Nieuws online-artikel Vlaams Belang wil omstreden café redden. (Gazet van Antwerpen, 31 januari 2015)

 

“De leden van Podemos zijn zo links dat ze niet meer van deze tijd lijken. Echte communisten die veel roepen en geen compromissen kunnen sluiten. Het Griekse Syriza is in vergelijking met Podemos modern links.” CD&V-Europarlementslid Ivo Belet over het Spaanse Podemos. Topeconoom Paul De Grauwe ziet een directe link legt tussen de Europese bezuinigingspolitiek en het succes van communisten. Zou Ivo Belet dáárover eens nagedacht hebben? (De Standaard, 2 februari 2015 / De Morgen, 2 februari 2015)

 

“Despoten hadden destijds een hofnar, het huidige regime duldt nog geen luis in de pels.” Katrien Scheir over de teloorgang van De Zwarte Komedie. Nadat het Antwerps stadsbestuur de subsidiëring met ocharme 5.000 euro subsidie stopt, kunnen de kosten aan het theaterzaaltje van De Zwarte Komedie niet langer betaald worden. Het gebouw is eigendom van… de Stad Antwerpen. (Het Laatste Nieuws, 3 februari 2015)

 

“‘Ik durf dan ook de hypothese aan dat hoe beter jongeren geïntegreerd zijn, hoe groter de kans is dat zij radicaliseren’, stelt (Marion) Van San. Werkelijk? Dus bij elke stapje integratie, stijgt de kans op radicalisering? Dat zou betekenen dat het (te) kleine groepje onderzoekers met allochtone roots aan onze universiteit een tikkende tijdbom is. Ze zijn immers veelal zeer goed geïntegreerd en hebben het op het vlak van onderwijs erg ver geschopt. Zullen we ze alvast preventief onder toezicht plaatsen?” Peter Van Aelst trekt de hypothese van Marion Van San over radicaliserende moslims op flessen. Terecht. (De Standaard, 3 februari 2015)

 

“Ik ben zwaar onder de indruk van het verhaal van Rachid Benzine in Reyers Laat.” Rachid Benzine leert hoe je de Koran in zijn historische context moet lezen en interpreteren. (Facebook, 3 februari 2015 – Korter fragment uit Het Journaal)

 

“Ik ben blij dat de regering nu de radicalisering in de gevangenissen erkent, want ik zeg dat al jaren. Maar je hebt er niet alleen de godsdienstige radicalisering, je hebt ook de extreemrechtse radicalisering en je hebt de radicale ideologie van het banditisme.” Gevangenissen zijn niet alleen een broeihaard voor moslimradicalisme, weet ex-gevangenisleraar Luk Vervaet. (Knack, 4 februari 2015)

 

“Ze hebben ongelooflijk naar die onafhankelijkheid gesnakt, ze hebben er letterlijk voor gevochten en nu ze onafhankelijk zijn, is het een ramp. Want er is niks veranderd. Het is het zoveelste rattenvanger van Hamelen-verhaal. De desillusie is enorm. De leiders zijn vandaag even corrupt, machtsgeil, hebberig en onbetrouwbaar als daarvoor.” Auteur Frank Albers over Kroatië. Zijn jongste roman, Caravantis, vertelt het verhaal van de ‘Schildpadrevolutie’ in de imaginaire republiek Caravantis, waar de boze inwoners van een badstadje hun woede koelen op een reusachtige gouden schildpad die op de zeedijk is neergezet “als symbool van de geldverkwisting en de pretentie die zo typisch is voor vele zogenaamde kunstenaars’. Maar wat begint als een revolutionair experiment, eindigt in een nachtmerrie. De lezer zal in het Caravantis dat Frank Albers beschrijft het Vlaanderen van Bart De Wever herkennen zonder dat het een één-op-één verhaal is. Vast panellid van Uitgelezen Anna Luyten prijst Caravantis dezer dagen aan als hét te lezen boek. (Knack, 4 februari 2015)

05-02-15

DE TRIESTIGE PLANT VAN HET VLAAMS BELANG (1)

Mathieu Van der Poel.jpgChris Marrynissen.jpgVorige zondag werd Mathieu Van der Poel wereldkampioen veldrijden (foto 1). De man is weliswaar Nederlander, maar hij is geboren en getogen in Kapellen. En dan mag hij op het gemeentehuis van Kapellen wel eventjes in de bloemen gezet worden, dachten ze in Kapellen.

 

Vorige dinsdag werd Mathieu Van der Poel gehuldigd op het gemeentehuis van Kapellen, gemeente ten noorden van Antwerpen. Het was niet de eerste keer dat Van der Poel te gast was op het gemeentehuis. In 2012 en 2013 was hij er ook al omdat hij toen wereldkampioen veldrijden werd bij de junioren. Burgemeester Dirk Van Mechelen en schepen voor Sport Koen Helsen (beiden Open VLD) huldigden Van der Poel dinsdag voor zijn nieuwe wereldkampioenstrui. Van het gemeentebestuur kreeg Van der Poel een kunstwerkje van Erik Nagels vier wielrenners voorstellend cadeau.

 

Het was echter niet naar de zin van het Vlaams Belang in Kapellen dat in een persnota uitlegde: “In tijden van besparingen, waarin onder andere Kapellen Klinkt (= nieuwjaarsreceptie op het dorpsplein, nvdr.) werd geschrapt en de huwelijksjubilarissen het met een lunch in plaats van met een diner moeten doen, vinden wij het ongepast dat het gemeentebestuur Mathieu Van der Poel en zijn entourage in de bloemetjes zet. Wij erkennen zijn sportieve prestatie, maar voorkeursbehandelingen zijn onrechtvaardig”, stelde plaatselijk Vlaams Belang-voorzitter Chris Marynissen (foto 2).

 

In de rand van de officiële viering dinsdagavond overhandigde Chris Marynissen een verbaasde Mathieu Van der Poel een petieterig bloempotje en een klein flesje water. “Want we moeten besparen in Kapellen”, zo stelde Marynissen. Mathieu Van der Poel hield het op een beleefde “Dankuwel”. Het Vlaams Belang ging bij de gemeenteraadsverkiezingen in Kapellen achteruit van 19,7 % en zes verkozenen in 2006 naar 7,4 % en nog maar één verkozene in 2012. Het zal niet met acties zoals dinsdagavond zijn dat daar verbetering in komt.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kapellen, marynissen |  Facebook | | |  Print

DE TRIESTIGE PLANT VAN HET VLAAMS BELANG (2)

Daniël Termont.jpgPhilip Claeys.jpgDaniël Termont (foto 1) is net niet de beste burgemeester ter wereld geworden volgens de World Mayor-website. De Gentse burgemeester treurde er niet om en trakteerde iedereen die er dinsdagavond voor langs kwam op een frisse pint in de Vooruit.

 

Philip Claeys (foto 2), gewezen Europarlementslid voor het Vlaams Belang en bij de federale verkiezingen vorig jaar naast de prijzen gegrepen, vond de hele Beste burgemeester ter wereld-verkiezing maar niets. “Er kleeft een geurtje aan ‘(2e) beste burgemeester ter wereld’-affaire. In Europa werden alleen linkse burgemeesters genomineerd”, twitterde Philip Claeys dinsdag. Gevolgd door “’Beste burgemeester’-gedoe is typisch geval van linkse manipulatie, kritiekloos meegespeeld door de VRT en andere media”.

 

“Helaas pindakaas”, merkte De Standaard op. Op de longlist stonden ook (centrum)rechtse en conservatieve burgemeesters zoals Boris Johnson, de burgemeester van de Britse hoofdstad Londen, en Siegfried Nagl, de burgemeester van het Oostenrijkse Graz. Maar ook op de shortlist stonden (centrum)rechtse en conservatieve burgemeesters zoals Alain Juppé, de burgemeester van het Franse Bordeaux en voormalig UMP-premier van Frankrijk. Na de repliek van De Standaard bleef Philip Claeys nog wat sputteren op Twitter. Hij deelde Alain Juppé dan maar in bij de “links-liberalen”. Wat ook al niet goed is in het wereldbeeld van Philip Claeys.

 

We hechten weinig belang aan de World Mayor-verkiezing. Wat de Gentenaren denken over Daniël Termont is wat telt. Maar de eenvoudige bedenking dat sociaaldemocratische of andere niet-rechtse burgemeesters wel eens goede burgervaders zouden kunnen zijn, gaat er bij Philip Claeys niet in. Om hem helemaal te overtuigen dat aan de World Mayor-verkiezing “een geurtje” hangt: winnaar Naheed Nanshi, burgemeester van het 1.000.000 inwoners tellende Canadese Calgary, groeide weliswaar op in Calgary. Maar zijn ouders zijn vanuit Tanzania naar Canada geëmigreerd. Hijzelf is professor aan de plaatselijke universiteit, maar hij heeft een moslimachtergrond. Als daar geen geurtje aan is…

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gent, claeys |  Facebook | | |  Print

04-02-15

TOM VAN GRIEKEN BIJ DE ‘BEAU MONDE’ IN WENEN

Tom Van Grieken - HC Strache.jpgAkademikerball - Protest.jpgDeze keer had hij geen lederen vestje aan zoals waarmee hij  zich een weg baande als NSV’er of bekend werd als verdeler van Zwan-worsten. Neen, vorige vrijdag had Tom Van Grieken zich in een smoking gestoken om samen met FPÖ-voorzitter Heinz-Christian Strache (foto 1) deel te nemen aan het Wiener Akademikerball – de opvolger van het niet minder gecontesteerde Wiener Korporationsring-Ball.

 

Het Wiener Korporationsring-Ball is een door studentenkringen ingericht bal dat in 1952 voor het eerst plaatsvond in de hoofdstad van Oostenrijk. Heren zijn er enkel toegelaten in smoking of uniform, dames horen een lang avondkleed te dragen. De Weense wals is er de favoriete dans. Daar is niets mis mee, ware het niet dat het Wiener Korporationsring-Ball met de jaren meer en meer een verzamelplek werd voor hoge gasten uit het extreemrechtse milieu. Van de al genoemde Oostenrijkse  FPÖ-voorzitter Heinz-Christian Strache tot de Franse FN-voorzitster Marine Le Pen, van de Duitse Pro NRW-voorzitter Markus Beisicht tot ‘onze’ Filip Dewinter (foto: de Zweedse multimiljonair en financier van extreemrechts Patrik Brinkmann, Filip Dewinter en Markus Beisicht).

 

De voorbije jaren werd door antifascisten stevig geprotesteerd tegen deze bijeenkomsten. Omwille van dit protest werd besloten Hofburg, het voormalige keizerlijke paleis aan de Heldenplatz, niet langer beschikbaar te stellen voor het Wiener Korporationsring-Ball. Voortaan zouden niet langer studentenkringen of welke privé-organisaties ook het voormalig keizerlijk paleis kunnen afhuren. Alleen in het Oostenrijks parlement vertegenwoordigde partijen zouden er nog activiteiten mogen ontplooien. Dat is natuurlijk niets gekort want sinds 2013 organiseert nu de Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ), de partij van de in 2008 bij een auto-ongeluk omgekomen Jörg Haider, een gelijkaardig bal: het Wiener Akademikerball. Vermits FPÖ-voorzitter Heinz-Christian Strache beweert dat het bal helemaal geen verzamelplaats (meer) is van extreemrechts, heeft hij ook geen namen en/of foto’s verspreid in gezelschap van dergelijke sujetten.

 

Soms kunnen betrokkenen het echter niet nalaten hun aanwezigheid ginder te verklappen. Heinz-Christian Strache repte er zelf niet over, maar de nieuwe Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken stuurde via Twitter een foto van hemzelf samen met Heinz-Christian Strache op het Wiener Akademikerball de wereld in. Onder meer Bob De Brabandere, boezemvriend van Tom Van Grieken, vice-voorzitter van de Vlaams Belang Jongeren en Vlaams Belang-personeelslid voor Brussel, was ook mee. De Oostenrijkse overheid heeft meerdere protestacties tegen het Wiener Akademikerball verboden, maar uiteindelijk betoogden toch duizenden mensen tegen deze bijeenkomst. Vijfduizend volgens de politie, negenduizend volgens de organisatoren (foto 2).

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: van grieken, strache, oostenrijk, de brabandere, actie |  Facebook | | |  Print

PEGIDA WENEN: TWINTIG KEER MEER TEGENSTANDERS

No Pegida Wenen.jpgNa vorige vrijdag het gecontesteerde Wiener Akademikerball, met dit jaar Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken in groot ornaat, beleefde de Oostenrijkse hoofdstad Wenen maandag een tweede woelige avond. Geïnspireerd door het Duitse voorbeeld kwam Pegida Wenen voor het eerst op straat.

 

De Pegida’ers verzamelden op het Freyung-plein in Wenen waar een driehonderdtal mensen bijeenkwamen. De tegenbetogers (foto) waren met vijf à zesduizend en konden de Pegida-betogers tot op enkele meters in het oog houden. Werd langs de kant van de Pegida-betogers het uit Duitsland geïmporteerde “Wir sind das Volk!” geroepen, langs de overkant klonk "Nieder, nieder, nieder mit Pegida!" en “Alerta Alerta Antifascista”.

 

In het Pegida-kamp waren er meerdere mensen die de Hitlergroet uitbrachten. Volgens de Pegida-organisatoren waren het provocateurs. Maar vlak nadat Pegida-woordvoerder Georg Immanuel Nagel tegenover televisiemensen benadrukte dat de Pegida-bijeenkomst een vredige bijeenkomst is, anders dan “die Lügenpresse” wil doen uitschijnen, was er toch een hooligan die zich fysiek op de tegenbetogers stortte.

 

Het mocht echter niet baten. De tegenbetogers verhinderden dat de Pegida'ers het pleintje voor de samenkomst konden verlaten voor een betoging. Er werd dan maar opdracht gegeven aan de Pegida’ers om vreedzaam uiteen te gaan (video). Hierna stapten de tegenbetogers wél nog lustig door Wenen voor hún betoging.

00:07 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pegida, oostenrijk, actie |  Facebook | | |  Print

03-02-15

DE ZWARTE KOMEDIE: AFSCHEID IN BOOSHEID

De burgemeester van Vlaanderen.jpgHet is de ironie van de geschiedenis. Nadat vorige donderdag medegedeeld werd dat café De Leeuw van Vlaanderen in Antwerpen sluit, geraakte gisteren bekend dat ook De Zwarte Komedie, het gezellig theatertje aan de Leguit in Antwerpen, de deuren moet sluiten. Oprichter van De Zwarte Komedie Bert Verhoye veegde in zijn toneelstukken herhaaldelijk de vloer aan met het Vlaams-nationalisme en het rechtsextremisme van de tooghangers bij café De Leeuw van Vlaanderen.

 

Bert Verhoye deed dat heel expliciet in Uit zelfbevrediging. “De afwendbare opkomst van Karel D.” (zestig voorstellingen in drie maanden tijd, telkens voor een bomvolle zaal) en Pak ‘em Filip (met op de affiche een foto van Filip Dewinter die een kleinzoon van de socialistische zanger John Lundström tegen de grond slaat op de Antwerpse Meir). Beide toneelstukken dateren uit het begin van de jaren negentig, met de doorbraak van het Vlaams Blok op de Zwarte Zondag van 24 november 1991 en het beruchte 70-puntenplan van Filip Dewinter, gepresenteerd op 6 juni 2012, als inspiratiebron. Maar ook in andere stukken kwam de kritiek op het Vlaams-nationalisme en het rechtsextremisme aan bod.

 

Bert Verhoye en De Zwarte Komedie was echter nog veel meer. Bert Verhoye was op zijn eentje de Vlaamse Charlie Hebdo die God noch gebod ongemoeid liet. De Zwarte Komedie was de vruchtbare bodem voor nogal wat acteurs en anderen. Tom Lanoye zette er zijn eerste stappen als literair performer, Guido Belcanto zong er zijn eerste levensliederen, Noureddine Farihi stond er al lang op de planken vooraleer hij de eerste Marokkaans-Vlaamse acteur op televisie werd.

 

“En nu wordt De Zwarte Komedie vermoord. Niet door Syriëstrijders, al hadden we dat door onze aanhoudende spot over alles wat naar godsdienstwaan neigt, wel kunnen verwachten”, meldt De Zwarte Komedie. “Nee, het is de stad Antwerpen, die de laatste subsidiekraan voor dit theater dichtdraait. Dat is veel efficiënter dan de medewerkers neerschieten. En ’t maakt minder lawaai.”

 

Een paar jaren geleden verloor de in 1978 opgerichte De Zwarte Komedie haar Vlaamse subsidies, wat van de weeromstuit zorgde voor het satirisch toneelstuk Vlaanderen Vakantieland. Sinds de voorbije zomer is De Zwarte Komedie ook haar stedelijke subsidie kwijt, absoluut nodig om de herstellingskosten en dagelijkse kosten aan het theatergebouw aan de Leguit 15 te kunnen dekken. In dit zaaltje, aan de rand van de Antwerpse prostitutiebuurt, volgt nu een laatste uithaal met De Burgemeester van Vlaanderen met veel volk dat recent en in een verder verleden op de planken stond bij De Zwarte Komedie (foto).

 

Het wordt waarschijnlijk het laatste stuk van De Zwarte Komedie in theater Leguit. Op 20, 21, 27 en 28 februari. De eerste drie voorstellingen om 21.00 uur, de laatste om 15.00 uur. Misschien gaat De Zwarte Komedie nadien in een andere vorm verder, maar eerst zijn er de voorstellingen waarvoor je kaarten kan reserveren op de tel.nrs 03 233 56 78 en 0475 682 388. De Burgemeester van Vlaanderen... wees erbij als het licht uitgaat.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur, antwerpen, actie |  Facebook | | |  Print

HET VERHAAL ACHTER DE VERKEERDE TREIN VOOR NEONAZI’S

Isabel Zentarra.jpgHilariteit gisteren op alle mogelijke nieuwssites en sociale media over een betoging van neonazi’s die zaterdag niet kon doorgaan in Duitsland omdat een groepje van een twintigtal neonazi’s de verkeerde trein hadden genomen.

 

Leden van de Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD) wilden in Freiburg gaan betogen en geraakten in de war toen de politie hen verwittigde dat ‘hun’ trein volzat met ultralinkse voetbalsupporters van Eintracht Frankfurt op weg naar een voetbalwedstrijd in Freiburg. De NPD’ers namen in plaats van de eerstvolgende trein naar Freiburg de eerstvolgende trein op hetzelfde perron, en weg waren ze... richting Mannheim. Toen ze dat door hadden, belden ze naar Freiburg om te melden dat ze nu helemaal niet op het afgesproken uur, om 14u30, in Freiburg zouden geraken en de betoging dan maar afgelast werd.

 

Een geluk bij een ongeluk voor de politie van Freiburg die al nadarhekken had opgesteld aan de rechtbank waar de neonazi’s wilden betogen. Idem dito voor de gemobiliseerde antifascisten. Pech voor Isabel Zentarra voor wie de betoging was opgezet. Isabel Zentarra mocht niet deelnemen aan examens voor een diploma overheidsmanagement omwille van haar jarenlange betrokkenheid bij de neonazistische scene (Isabel Zentarra in het midden van de foto bij één van de acties waaraan ze deelnam). Een vorm van Berufsverbot dus. En daarvoor was er een betoging opgezet. Maar er waren dus maar weinigen die Zentarra wilden steunen, en het waren niet de slimsten.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

02-02-15

VLAAMS HUIS-UITBATER AANGEHOUDEN VOOR WAPENHANDEL

Claude Hermant.jpgClaude Hermant (foto) was tussen 2008 en 2012 uitbater van La Maison Flamande/Vlaams Huis in Lambersart, buurgemeente van Lille (Rijsel). Een plek in Frans Vlaanderen waar extreemrechtse militanten tot neonazi's uit Noord-Frankrijk en Vlaanderen zich verzamelden rond de Vlaamse identiteit, maar vooral de extreemrechtse ideologie waaraan idem dito activiteiten gekoppeld werden. Een dikke week geleden dook de naam van Claude Hermant terug op in de Franse media.

 

La Maison Flamande/Vlaams Huis werd in oktober 2008 geopend, met als eerste activiteit na de opening een maffia-avond. De man die La Maison Flamande/Vlaams Huis openhield was Claude Hermant, een man die eerder actief was als huurling (Congo, Kroatië, Angola) en oprichter is van een blog die opriep om “tweemaal per week te trainen om het uitschot uit de buurten te vegen, uitschot dat enkel geweld begrijpt”. De NSV ging al eens naar La Maison Flamande/Vlaams Huis om er een cantus te houden; BBET’er Tomas Boutens en zijn vrienden zoals Arnoud Kuipers gingen er wel eens deelnemen aan bokswedstrijden-alle-slagen-toegelaten. Een evenement waar ook Ruben Rosiers als actief baasje bij het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) reclame voor maakte. Ook Voorpost reisde wel eens naar daar, om deel te nemen aan een betoging van de rond La Maison Flamande/Vlaams Huis opgerichte identitaire beweging Opstaan.

 

La Maison Flamande/Vlaams Huis werd in 2012 gesloten en omgebouwd tot La Guet à Pintes. Claude Hermant bleef in de regio actief, zoals in Auchel waar hij jonge skinheads bijeenbracht rond een mix van haat tegen ‘het systeem’, xenofobie en Vlaams regionalisme. Toch zegt hij geen racist te zijn, verwijzend naar zijn levenspartner die een Afrikaanse moslima is. Wie met Hermant praat, hoort vlug dat hij gepassioneerd is door vuurwapens, en iedereen naar de mond praat. Intussen 51 jaar is Claude Hermant nachtwaker op een internaat, beheerder van een terrein voor paintballactiviteiten en houdt hij een frituur open. Een andere bezigheid zijn overlevingsstrategieën: een iglo bouwen, zelfverdedigingstechnieken… Hermant laat zich filmen op een trainingskamp in de Ardennen met heidense en neonazistische symbolen.

 

Dinsdag 20 januari is hij voor ondervraging opgepakt door de politiediensten in Lille, in het kader van een onderzoek naar wapenhandel. Op meerdere plaatsen zijn tezelfdertijd huiszoekingen verricht. Onder andere in het Belgische Komen, waar de inwoners in de onmiddellijke omgeving geëvacueerd werden en naast een indrukwekkend aantal politiemensen ook de ontmijningsdienst present was. Maar in Komen werden wapens noch explosieven gevonden. Over de huiszoekingen elders werd niets vernomen. De Franse politiediensten zijn ervan overtuigd dat er een verband is tussen neonazistische wapenhandelaars en islamitische jihadisten. Enerzijds hebben ze een identitair fundamentalisme gemeen, anderzijds telt in het milieu van de wapenhandel maar één zaak: hoeveel brengt het op?

 

Claude Hermant, zijn huidige vriendin en een derde verdachte blijven intussen aangehouden op beschuldiging betrokken te zijn bij wapenhandel en "voorbereiding van misdaden en feiten die strafbaar zijn met tien jaar gevangenisstraf". Franse media spreken van “tussenpersonen gelieerd aan de maffia in de (voormalige) Oostbloklanden die kalasjnikovs met containers importeren via de havens van Antwerpen en Rotterdam”. Over de invoer van dit populair wapentuig via de Antwerpse haven hebben we de Antwerpse burgemeester nog niets horen zeggen. Wat moeten we daarvan denken? Is dit "achterbaks" of schuldig verzuim, en wat is het ergste?

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, hermant, nsv, boutens, rosiers, voorpost |  Facebook | | |  Print

01-02-15

HOE POPULAIR IS BART DE WEVER IN ANTWERPEN ?

Bart De Wever bekijkt de resultaten.jpgBart De Wever - Enquêteresultaat.jpgTwee jaar na het aantreden van het nieuwe stadsbestuur werden duizend Antwerpenaren bevraagd over hun burgemeester, de bestuursploeg en beleidsdaden. Gazet van Antwerpen publiceerde gisteren de eerste resultaten. We vatten het samen in tien thema’s. De enquête werd afgenomen tussen 12 december en 15 januari, grotendeels dus nog vóór de aanslagen in Parijs en de emoties die die aanslagen opriepen.

 

1. Is Bart De Wever een goede burgemeester volgens de Antwerpenaren?

Net iets meer van de ondervraagden vindt Bart De Wever (foto 1) een goede burgemeester. Vier op tien vindt van niet, één op tien weet het niet (foto 2).

 

2. Is dat een goede score?

De vraag over het al dan niet goed zijn van de burgemeester werd ook nog op een andere manier gesteld. De ondervraagden mochten punten tussen 0 en 10 geven, en wat blijkt? Bijna de helft geeft Bart De Wever een score van 7 tot 10. Iets minder dan een derde een score van 0 tot 3. Het gemiddelde van alle meningen geeft 5,6 op 10. In 2013 kreeg Bart De Wever nog een score van 6 op 10. In eenzelfde burgemeestersondervraging behaalde Patrick Janssens in 2006 een score van 6,3. In 2009 was de score voor Patrick Janssens gezakt naar 5,9. Dus: (a) Antwerpen is een zeer verdeelde stad, (b) de populariteit van Bart De Wever zakt (wat ook al bleek bij de verkiezingen op 25 mei 2014 in de stad Antwerpen), (c) Bart De Wever is in Antwerpen minder populair dan Patrick Janssens na evenveel jaren op ’t Schoon Verdiep.

 

3. Wint het Vlaams Belang stemmen terug van Bart De Wever?

Bart De Wever scoort significant beter bij mannen, bij mensen die hoogstens een diploma middelbaar onderwijs hebben behaald en bij de iets ouderen (55+). Dat was ook typisch voor het profiel van de VB-kiezer in de grote dagen van die partij. Bart De Wever houdt met zijn uitspraken en daden de VB-kiezer dus vast. Wie had anders verwacht?

 

4. Bart De Wever of… ?

Iets meer dan vier op tien (42,2 %) vindt Bart De Wever een betere burgemeester dan Patrick Jansens. Maar bijna vier op tien (39 %) zou nu nog voor Patrick Janssens stemmen. Alleen… (a) Patrick Janssens houdt zich liever onledig met voetbal in Genk en omstreken, en wil zich niet meer engageren in de Antwerpse politiek; (b) bij de oppositie is er niemand die op dezelfde populariteit kan rekenen als Patrick Janssens. Het ziet er dus goed uit voor een verlenging van het mandaat als burgemeester voor Bart De Wever, bij gebrek aan een valabele tegenkandidaat.

 

5. De huidige of de vorige bestuursploeg?

Slechts iets meer dan een kwart van de ondervraagden (27,9 %) vindt het huidige stadsbestuur beter dan het vorige. Meer dan een op drie (35,6 %) vindt de ploeg van De Wever daarentegen slechter dan de ploeg van Janssens. Bijna één op vier van de ondervraagden ziet geen verschil, bij de N-VA-kiezers zelfs nog iets meer dan één op vier (28 %). Voorlopig vertaalt de onvrede van de N-VA-kiezers zich niet in een groot verloop van stemmen. Slechts 10 % van de N-VA-kiezers zegt vandaag op een andere partij te zullen stemmen.

 

6. De kwaliteiten van een goede burgemeester en van Bart De Wever

Gevraagd naar welke eigenschappen een politicus over het algemeen moet beschikken opdat men voor hem/haar zou stemmen, komt als top-3 uit: betrouwbaar zijn, deskundig zijn, en weten wat bij de mensen leeft. Bart De Wever scoort echter vooral op andere eigenschappen: daadkrachtig (60 %), rechtlijnig (60 %) en geschikt voor de job (55 %). Slechts één op drie (34 %) wil het etiket ‘betrouwbaar’ op Bart De Wever kleven. In zijn plaats zouden we dat toch een probleem vinden. Weinig verbazing scheppen Bart De Wevers scores voor enthousiast zijn (28 %) en toegankelijkheid (19 %).

 

7. De thema’s waarop Bart De Wever zich profileert

De thema’s waarop de Antwerpse burgemeester zich profileert liggen beter in de markt dan Bart De Wever. Meer camera’s op openbare plaatsen is een goede zaak vindt 78,1 %, kennis van het Nederlands als voorwaarde om in een sociale woning te wonen krijgt het akkoord van 76,9 %, steun voor het nultolerantiebeleid tegen drugs 73,5 %... “De hoge scores zijn volgens mij vooral te verklaren door het feit dat mensen vaak massaal instemmen met algemene principes”, zegt politicoloog Marc Swyngedouw. “Maar als het concreter wordt, dan zullen ze vaak inbinden. (…) Als je de mensen de stelling ‘Discrimineren mag niet’ voorlegt, dan zal 90 % daarmee instemmen. Maar als je dat vertaalt in ‘Een werkloze Marokkaan heeft evenveel rechten als een Vlaamse werkloze’, dan krijg je een heel ander resultaat.”

 

8. Quotes

Bart De Wever is “een ijzersterk merk”, vindt reclameman Fons Van Dyck. “In die mate zelfs dat er onder zo’n zon bijna uitsluitend schaduw is voor zijn schepenen.” Van Dyck ziet nog een tweede probleem: “Door de toename van zijn macht is zijn verbondenheid met de basis, zijn toegankelijkheid minder geworden. De gewone jongen van het frietkot is nu een afstandelijke machtspoliticus geworden.”

 

9. Slachtoffers

Gazet van Antwerpen schrijft dat de ondervraagden zorgvuldig geselecteerd werden naar geslacht, leeftijd, opleidingsniveau, district en stemgedrag. Maar het is een internetpeiling en daarbij zijn, merkt Marc Swyngedouw op, bepaalde groepen altijd ondervertegenwoordigd: “bejaarden, laaggeschoolden, vrouwen en allochtonen”. Het zou ons niet verbazen dat nog een vijfde groep ondervertegenwoordigd is. Hugo Van Camp wijst in Gazet van Antwerpen op: “De onderste laag van de bevolking is het grootste slachtoffer van de maatregelen van dit stadsbestuur.” Maar misschien is dat ook de groep die zich het minst houdt aan de stemplicht? Probleem opgelost?

 

10. Reactie

Bart De Wever: “Als 52 % van de Antwerpenaars mij een goede burgemeester vindt, dan is dat meer dan de 37 % Bij de verkiezingen van 2012. Ik heb dus nog groeipotentieel.” Meer commentaar van Bart De Wever volgt in de krant morgen.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: de wever, antwerpen |  Facebook | | |  Print

31-01-15

DE WEEK IN ZEVEN CITATEN (EN EENTJE EXTRA)

Alexis Tsiprzas gezien door....jpgEen dagje later dan gewoonlijk, maar het nieuws over de sluiting van café De Leeuw van Vlaanderen wilden wij jou graag zo snel als mogelijk mee geven. Er kan niet genoeg goed nieuws zijn op deze blog. Intussen zijn ze in Griekenland al bijna een week na de legendarische verkiezingsuitslag voor Syriza. Het minst dat men kan zeggen is dat het er vooruit gaat: de snelle regeringsvorming, de reactie van de beurzen na het stopzetten van de privatisering… Iedereen heeft zijn manier van kijken naar Syriza-leider en nu eerste-minister van Griekenland Alexis Tsipras (illustratie).

 

“Lol” Ruben Rosiers reageert op het Blokbuster-artikel Italiaanse fascisten slaan linkse activist in coma.Ruben Rosiers is een Mechelenaar, voorheen een actief baasje bij het Nieuw-Solidaristich Alternatief (N-SA) en Identiteit Door Muziek, Vlaams lid van CasaPound, de jongste jaren zich verloren lopend in solidariteitsacties met het Syrische regime en tegenwoordig propaganda voerend voor de homofobe ‘Mars voor het gezin’ in Antwerpen op dezelfde dag in mei als de traditionele Gay Pride door Brussel trekt. (Facebook, 23 januari 2015)

 

“Het is iets te gemakkelijk om te zeggen dat discriminatie en gebrek aan kansen geen excuus kunnen zijn voor radicalisering. Het klopt dat het individu de grootste verantwoordelijkheid heeft. Ik ben de eerste om over rechten en plichten te spreken. Maar bij jongeren die in negatieve omstandigheden opgroeien, kan racisme zeker tot radicalisering of criminaliteit leiden. Dat mogen we toch ook niet ontkennen.” Sihame El Kaouakibi (Let’s Go Urban) ergert zich blauw aan uitspraken van Liesbeth Homans over radicalisering. Socioloog Hugues Lagrange denkt er hetzelfde over in Frankrijk waar premier Valls een lespakket op scholen aankondigt om de Franse normen en waarden in te prenten bij immigranten en hun kinderen. “Je kunt het lespakket wel veranderen, maar jongeren die het slecht doen op school, die gediscrimineerd worden en die gefrustreerd zijn, die geloven die verhalen toch niet.’ (De Tijd, 24 januari 2015 / De Standaard, 29 januari 2015)

 

“De debatten die ik de afgelopen maand gehoord heb op televisie en radio, maar evengoed op café, hebben dezelfde vieze nasmaak als drie jaar geleden. De religieuze factor wordt overbelicht, ten nadele van een volledige gemeenschap.” Reportagemaakster Sofie Peeters ziet hetzelfde fenomeen opduiken als na haar documentaire over seksisme in Brussel Femme de la rue. Zij werd inderdaad vooral lastiggevallen door mannen van Noord-Afrikaanse afkomst, met een grote kans dat zij moslim zijn. Maar hetzelfde probleem is er ook “in landen als Cuba (hoofdzakelijk atheïstisch), Brazilië (hoofdzakelijk katholiek) en India (hoofdzakelijk hindoeïstisch).” (De Standaard, 24 januari 2015)

 

“Ik voel me heel goed. Zeker in vergelijking met de begindagen van de regering, toen ik persoonlijk werd aangevallen door de oppositie. Dat heeft mij getekend.” Jan Jambon zal zich de kritiek nog lang herinneren na zijn “de collaborateurs hadden hun redenen”, zijn verklaringen bij het KVHV-Antwerpen en zijn leugens over de lezing met Jean-Marie Le Pen. (Het Nieuwsblad, 24 januari 2014)

 

“Vreemd toch, de enorme aandacht voor de Eerste Wereldoorlog, terwijl in 2015 in België weinig in het verschiet ligt rond wat zich in 1945 afspeelde. Nochtans was de Tweede Wereldoorlog veel meer dan de Eerste een strijd om de democratie en om de basiswaarden van onze samenleving die gegrondvest is op de mensenrechten.” Een terechte opmerking van Herman Van Goethem, ook sterk in Reyers Laat dinsdag waarin hij onder meer een onderscheid maakte tussen de ideologie van de nazi’s en van de moslims. Twee ideologieën die Pegida Vlaanderen-woordvoerder Wim Van Rooy en het Vlaams Belang op één hoopje gooien. (De Morgen online, 26 februari 2014 / Reyers Laat, 27 februari 2014)

 

“Homans polariseert (…) graag. Daarbij vervalt ze dikwijls in de anekdotiek van extremen – OCMW-trekkers zitten op café of krijgen geld ondanks het bezit van vijf appartementen. Aan de hand van goed gekozen, maar statistisch onbelangrijke voorbeelden – de gewezen Syriëstrijder met recht op een sociale woning – gaat ze het systeem te lijf. Al dan niet bewust haalt ze begrippen door elkaar – bijstand of werkloosheidssteun maakt voor haar geen verschil – om verwarring te zaaien. Na het terrein te hebben platgebrand, kan ze ‘socialer dan de socialisten’ heropbouwen.” Zoals ze Liesbeth Homans in Antwerpen ken(d)en, zo is ze ook in Vlaanderen. Antwerpen als proeftuin voor het Vlaams beleid zoals  Dirk Van Duppen deze week er nog eens op wees. (De Standaard, 27 januari 2015 / De Wereld Morgen, 28 januari 2015)

 

“Toch een goed geschreven stukje.” Een positieve reactie op ons verslag van een N-VA-nieuwjaarsreceptie met Peter De Roover als spreker, AFF-artikel overgenomen op de blog en Facebookpagina van Peter De Roover. Andere reacties op de Facebookpagina van Peter De Roover waren natuurlijk venijniger. “Vergeet niet dat die mannen in de leer zijn geweest bij de Stasi” enzomeer. (Facebook, 28 januari 2014)

 

“De terreurgroep IS verspreidt een video waarin ze Frankrijk en België waarschuwt voor autobommen, explosieven en onthoofdingen. Wat te doen met zo'n dreigement? Au sérieux nemen, dat spreekt vanzelf. Europese inlichtingendiensten zullen de nieuwe informatie moeten analyseren en nagaan of er werkelijk sprake is van een verhoogde terreurdreiging. Maar we mogen ook niet vergeten wat de werkelijke bedoeling is van dit soort video's: angst zaaien. Door te dreigen met pure horror hopen de strijders van Islamitische Staat de samenlevingen in het Westen met vrees te verlammen. Het is dan ook niet verstandig om impulsief te reageren op deze angstbommen die vanuit Irak en Syrië via de sociale media op ons worden afgevuurd. Para's die enkele weken in onze straten patrouilleren en van België wereldnieuws maken: geen goed idee.” Betere ideeën zijn volgens Koen Vidal een efficiënte inlichtingendienst en een ander buitenlandbeleid. (De Morgen, 29 januari 2015)

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: citaten, griekenland, rosiers, homans, racisme, islam, jambon, de roover, is |  Facebook | | |  Print

30-01-15

CAFÉ DE LEEUW VAN VLAANDEREN SLUIT DEFINITIEF DE DEUREN

Café De Leeuw van Vlaanderen.jpgSlecht nieuws voor de Pegida-betogers die op 23 februari op het Hendrik Conscienceplein in Antwerpen zouden verzamelen. Daags tevoren sluit het vlakbij gelegen café De Leeuw van Vlaanderen definitief haar deuren. Waar moeten al die Vlaams Belang’ers van Pegida Vlaanderen dan naartoe?

 

Het nieuws van de sluiting werd gisterenavond medegedeeld door Sandy Neel. “De Beest zal definitief sluiten op zondag 22 februari 2015”, meldde ze op haar Facebookpagina. Sandy Neel is een van de drie nog levende oprichters van de vzw Vlaams Huis Herman Van den Reeck die het café tegenwoordig openhoudt. De andere beheerders zijn haar vader Theo Neel, die regelmatig de tapkraan bedient in het café en toen wij er eens waren vrolijk mee floot met de Duitse marsmuziek uit de jaren veertig die in het café klonk, en Stijn Calle, een man die als KVHV-praeses destijds de bijnaam Obelix had. Sandy Neel zelf is een van de op straat gezette Vlaams Belang-personeelsleden nadat de overheidsdotaties voor het Vlaams Belang alsmaar slonken na de opeenvolgende verkiezingsnederlagen. Bij de gemeente- en provincieraadsverkiezingen in 2012 poseerde Sandy Neel halfnaakt met de slogan 0 % halal, 100 % Vlaams. Bij de verkiezingen vorig jaar deed ze dat nog eens over.

 

De vierde oprichter van de vzw Vlaams Huis Herman Van den Reeck was Sandy Neels nonkel Staf Neel die op 4 juli 2012 is overleden. Samen namen ze het café De Leeuw van Vlaanderen in 2010 over. Café De Leeuw van Vlaanderen, in extreemrechtse en antifascistische kringen ook wel ‘De Beest’ genoemd, werd in 1957 geopend door gewezen Oostfronter Marcel De Leeuw. Het was vooral onder diens opvolger Ivo Collier, die het café in 1972 overnam, dat café De Leeuw van Vlaanderen hét trefpunt van extreemrechtse Vlaams-nationalisten werd. In 1997 liet Ivo Collier het café over aan een andere uitbater. Toen Ivo Collier in 2005 ook nog eens het pand van de hand deed, begon de mindere periode voor het café.

 

De nieuwe cafébaas vanaf 2005, een man die zijn naam niet meer publiek verbonden wil zien met het café, probeerde de zaak in 2008 op te leuken door de bijnaam van het café boven de ingangsdeur te schilderen, met de ‘s’ in ‘De Beest’ in hetzelfde gotisch lettertype als de ‘s’ van de welbekende SS (foto). Het hield geen volk weg uit het café, maar het bracht ook niet meer volk naar het café. Na protest verdween de walgelijke ‘s’ van de gevel en werd dan maar een Keltisch kruis op de voordeur aangebracht, wereldwijd gebruikt als symbool van extreemrechts. Toen het café voor de zoveelste keer ‘heringericht’ werd door een al te zatte tooghanger sloot de nieuwe cafébaas in januari 2010 de zaak.

 

Op 10 maart 2010 werd het café heropend onder beheer van de vzw Vlaams Huis Herman Van den Reeck. De vzw is genoemd naar een student die bij een schermutseling rond het dragen van Vlaamse Leeuwenvlaggen op 11 juli 1920 in Antwerpen werd neergeschoten door een politieagent en ’s anderendaags overleed aan zijn verwondingen. Hij was overigens lid van de toenmalige communistische partij. De bezoekers van café De Leeuw van Vlaanderen zijn dat allerminst. Filip Dewinter betaalde het eerste vat bij de heropening van het café in 2010. Het café wordt niet alleen door extreemrechtse Vlaams-nationalisten bezocht. Ook neonazi’s kan men er regelmatig treffen (foto: Een klant in Combat 18 T-shirt, met naast hem Sandy Neel).

 

Aanvankelijk werd met een beurtrol postgevat achter de tapkraan, maar de jongste jaren was het toch vooral de hoogbejaarde Theo Neel die de zaak moest openhouden. Het café was dan ook wel eens meer dicht dan op de sluitingsdag die men had ingevoerd. Vorige maandag was het nog eens een ‘topdag’ toen Vlaams Belang’ers er verzamelden om zich als ‘Pegida Vlaanderen’ naar de gemeenteraadszitting op het Antwerps stadhuis te begeven. Een deel vond het kennelijk zo plezant dat ze overigens niet tot op het stadhuis zijn geraakt. Maar het mocht niet baten. Welke heugelijke avonden sommigen er ook beleefd hebben, de zaak gaat dicht. “Nostalgie is schoon, de rekeningen kunnen betalen is noodzakelijk”, verantwoordt Sandy Neel de sluiting.

EN DE WINNAAR IS...

cd_rom_extreme_droite_fascisme.GIFOntaarde kunst volgens Hitler.jpgDe cd-roms die we cadeau deden naar aanleiding van zeventig jaar bevrijding van Auschwitz zijn de deur uit en kunnen vanaf vandaag in brievenbussen vallen in Diksmuide, Antwerpen, Heverlee, Mechelen en Alken.

 

Voor wie naast de prijzen greep, en voor wie niet om de cd-rom vroeg, kunnen we intussen van harte een bezoek aanbevelen aan de bij Les Territoires de la Memoire in Luik lopende tentoonstellingen Ontaarde kunst volgens Hitler en Notre combat (Onze strijd). Voorafgaand aan beide tentoonstellingen wordt de opgang van het fascisme in Duitsland verduidelijkt. In 't Frans maar ook in perfect Nederlands. En het voormalige zwembad waar Les Territoires de la Memoire gehuisvest is, is ook al de moeite waard om te zien.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, luik, cultuur |  Facebook | | |  Print

29-01-15

GEDICHTENDAG 2015

cultuurZeemzoete gedichtjes zijn tijdens en na de oorlog niet meer op hun plaats, zo vond de Nederlandse dichter Lucebert. Een atypisch gedicht over de Eerste Wereldoorlog, die vorig jaar zo vaak herdacht werd, komt van de Egyptische poëet Hafiz Ibrahim (1872-1932).

 

Hij werd bekend door zijn uitspraak: “Wanneer je een vrouw opleidt, creëer je een natie”. Zijn gedicht De Eerste Wereldoorlog (Caïro, 1915) toont ons niet alleen het intercontinentale karakter van de oorlog, maar ook de grenzen van het geloof in de wetenschap

 

                   Gezien in: deMens.nu, 2014 – extra editie over de Eerste Wereldoorlog

 

 

 

De Eerste Wereldoorlog

 

 

Het Westen is een brandende fakkel geworden

die de zwaarste donderslagen schrik aanjaagt

 

De wetenschap laat de vlam laaien

en een seniele beschaving jaagt hem ongenadig aan

 

Ik dacht dat wetenschap een zegen was

de zwakken troost en overvloeit van barmhartigheid

 

Maar de zegen is vol ellende

haar barmhartigheid vernietiging

 

Schutters zijn niet opgewassen tegen schutters en sturen

duisternis en verstikkende rook

 

Einders vluchten, de wind keert zich af

en het leger zoekt dekking

 

Ze bevechten elkaar met een vloed van chemie

en met een overvloed aan elektriciteit

 

Zij gaan de lucht in als ze zien

dat de aarde voor hen te klein is

 

Zij benijden de walvissen om hun weidse gebied

en gebruiken geweld en charme om het te veroveren

 

Zij beheersen hun zwemgebied en nadat zij

de lucht op de adelaars hebben veroverd vliegen zij rond

 

Als dit het werk is van de wetenschap

dan is de tijd van de onwetendheid behaaglijker

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur |  Facebook | | |  Print

28-01-15

NOTA N-VA OVER 'PEGIDA VLAANDEREN'. WIE WAS OP 'T STADHUIS ?

Stadhuis beveiligd.jpgN-VA-nota Pegida.jpg“Welkom op de meest beveiligde gemeenteraadszitting ooit.” Een stadhuismedewerker begroet maandagavond een ex-collega op het Antwerps stadhuis. De stadhuismedewerker overdrijft niet.

 

Buiten staan twee met een machinegeweer gewapende politieagenten. Ze kijken stoïcijns voor zich uit. We hebben niet de indruk dat ze ons bekijken. Binnen, nog voor we de trap naar ’t Schoon Verdiep kunnen nemen, wachten ons vier politieagenten op. Eén heeft een hond bij. Iedereen die een rugzak of aktentas bij zich heeft, moet zijn tas laten besnuffelen door de politiehond. Die riekt of er geen bom in verstopt is. Boven wemelt het van de politieagenten. In uniform en in burger. In burger: de doorgaans jongere agenten van de Antwerpse politie, en de meer gedistingeerd geklede agenten van de Staatsveiligheid. Aan de twee deuren die toegang bieden tot de gemeenteraadszaal staan telkens twee politieagenten in uniform (foto 1). De ruimte tussen de twee deuren is met riemen afgespannen. Het is een no go-zone geworden.

 

Peter Mertens is in discussie met een politieofficier. De PVDA-voorzitter weigert zich aan de politiecontrole te onderwerpen. Uiteindelijk mag hij beschikken zonder dat de politiehond aan zijn tas heeft gesnuffeld. We riskeren het toch maar om de debatten in gemeenteraad te volgen. De gemeenteraadszitting begint om 19u30 maar het is al 21u30 voorbij als er tijd is voor interpellaties van Filip Dewinter en Yasmine Kherbache. Voor de VB-fractieleider gaat het over “de aanpak van moslimradicalen in Antwerpen”, voor de SP.A-fractieleidster over “de aanpak van gewelddadig radicalisme”. We horen niets nieuws. Filip Dewinter herhaalt nog eens dat MOSLIM staat voor Met Ons Samen Leven Is Moeilijk. Yasmine Kherbache vindt de sociale cohesie in onze maatschappij van levensbelang. “Worden er ook maatregelen voorzien om racisme, antisemitisme en xenofobie aan te pakken?”, vraagt Kherbache. Een vraag waar burgemeester Bart De Wever niet op zal antwoorden.

 

Johan Klaps (N-VA) wijst erop dat heel wat kiezers zich van het ranzig discours van Dewinter hebben afgekeerd, en geeft nog een sneer naar de PVDA “die insinueert dat raadslid Chebaa de enige is die gecontroleerd werd voor de aanvang van de gemeenteraadszitting”. Klaps heeft de klok horen luiden maar weet niet waar de klepel hangt. Mohamed Chebaa werd vorige week woensdag, bij aanvang van de gemeenteraadscommissies, als enige gecontroleerd. Vanavond moesten alle gemeenteraadsleden dat lot ondergaan. Peter Mertens is het niet eens met de inzet van het leger in het straatbeeld. Hij vindt dat eerst de federale politie moet aangesproken worden om de lokale politie te versterken. “Soldaten in onze straten is geen duurzaam beleid, ze kunnen er geen jaren blijven staan”, zegt Caroline Bastiaensen (CD&V). Meyrem Almaci (Groen) vraagt een boodschap over de partijgrenzen heen om niet in zwart-wit te gaan denken. Annemie Turtelboom (Open VLD) vindt dat het onveiligheidsgevoel niet mag aangewakkerd worden door de massale aanwezigheid van militairen en pleit voor in te zetten op een sterkere recherche.

 

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) wijst in zijn antwoord onder andere op het nut van de GAS-boetes. “De lijst van relschoppers tijdens de Reuzenstoet in Borgerhout die een GAS-boete kregen, is bijna helemaal dezelfde als de lijst van de Syrië-express.” De verrassing van de avond is een N-VA-nota (foto 2) waarmee Filip Dewinter zwaait bij zijn interpellatie. Bij de N-VA is het de gewoonte dat alle mandatarissen en afdelingsvoorzitters instructies krijgen over wat ze wel of niet mogen zeggen. Zelfs over de prestaties van de Rode Duivels bij de voorbije Wereldbeker Voetbal. In de nota die Filip Dewinter toegestopt kreeg, worden richtlijnen gegeven over Pegida Vlaanderen.

 

Er is bij de N-VA een zekere sympathie voor Pegida, maar ook terughoudendheid. “Hoewel de Pegidabeweging in Duitsland een aantal zeer terechte bekommernissen aanhaalt, is het globale beeld van de organisatie troebel”, zo luidt het in de nota. “In sommige steden zijn het echte burgermanifestaties, met extreemrechtse tendensen in de marge. In andere steden halen extreemrechts en neonazi’s dan weer de bovenhand. Pegida Vlaanderen werd onlangs opgericht met een gelijkaardig eisenplatform. Ook hier zien wij dat het eisenpakket op zich niet onredelijk is, al is het een haast letterlijke vertaling uit het Duits, en is bijgevolg niet alles in Vlaanderen van toepassing. Het is echter op dit moment volstrekt onduidelijk wie er achter Pegida Vlaanderen zit. (…) Zolang wij niet weten wie de drijvende krachten achter Pegida Vlaanderen zijn, bewaren wij als partij een kritische afstand. Wij zouden aan u, als vertegenwoordiger van de N-VA, hetzelfde willen vragen. Mochten achter Pegida Vlaanderen figuren van bedenkelijk allooi schuilgaan, dan zullen de media en andere politieke partijen het niet nalaten om dat tegen ons te gebruiken.”

 

Concreet wordt gevraag de Facebookpagina van Pegida Vlaanderen niet te liken, geen publiek standpunt in te nemen over Pegida en niet aanwezig te zijn op de geplande manifestatie op 26 januari noch hiervoor op te roepen. Maandagavond was de ideale gelegenheid om te zien wie bij Pegida Vlaanderen actief is, want na het niet mogen doorgaan van de geplande manifestatie aan het Conscienceplein had Pegida Vlaanderen opgeroepen de debatten maandagavond in de gemeenteraad te volgen. “Pegida Vlaanderen zal er alvast zijn”, zo luidde het.

 

De man achter de schermen, Bert Deckers, hebben we niet gezien. Zijn partner in crime Rob Verreycken evenmin. Ook de nieuwe officiële woordvoerder, Wim Van Rooy, hebben we niet gezien. Zijn zoon, Vlaams Belang-personeelslid Sam Van Rooy, was er wel. Dat volstond blijkbaar voor de familie Van Rooy. Wél gezien: een aantal Vlaams Belang-kiezers en/of -leden en lokale partijmensen. Zonder uitzondering allemaal kennissen van de Vlaams Belang-gemeenteraadsleden en Bekendere Koppen bij het publiek. Bij die laatsten naast Sam Van Rooy nog andere  (ex-) Vlaams Belang-personeelsleden (Wim De Winter, Koen Spitaels…) en Voorpost’ers (Luc Vermeulen, John Wolf…). In totaal een twintigtal mensen. Overigens niet alleen Antwerpenaren. Er was zelfs man uit Zomergem of all places onder het publiek op het Antwerps stadhuis.

INTUSSEN BIJ PEGIDA VLAANDEREN

Pegida - GvA - Harelbeke.jpgPegida Vlaanderen heeft een nieuwe aanvraag ingediend om bijeen te komen: maandag 23 februari, opnieuw om 20.00 uur aan het Hendrik Conscienceplein in Antwerpen. Hart boven hard diende van de weeromstuit een aanvraag in om een wake voor vrede en verdraagzaamheid te mogen houden op diezelfde maandag 23 februari, aan het Mechelseplein. Intussen pookt Pegida Vlaanderen het angstklimaat verder aan.

 

Gisterenmorgen plaatste Pegida Vlaanderen op haar Facebookpagina een bericht uit Gazet van Antwerpen dat drie vermeende terroristen opgepakt zijn aan het politiecommissariaat van Harelbeke. “Weeral een (triest) bewijs dat PEGIDA nodig is”, schrijft Pegida Vlaanderen erbij als commentaar (foto). “De arrestaties tonen aan dat de terreurdreiging reëel is, maar we komen op straat (…)!”

 

Wie een paar uren later doorklikt op hetzelfde artikel krijgt een heel ander verhaal te lezen: het waren drie vrienden die op een vierde aan het wachten waren in een auto vlakbij het politiecommissariaat... omdat die vierde vriend op dat ogenblik verhoord werd bij de politie van Harelbeke. Na zestien uren ondervraging (!) en verder onderzoek blijkt dat er geen sprake is van terrorisme. Vanzelfsprekend werd dit intussen niet verduidelijkt op de Facebookpagina van Pegida Vlaanderen.

 

Fouten kunnen vlug begaan worden in deze hectische tijden. Toen wij een paar dagen geleden schreven over de moord op de Eritreëer Khaled Idris Bahray in Dresden, maakten wij daar wel het nodige voorbehoud bij: “Het is nog niet uitgemaakt of de dood van Khaled Idris Bahray verband houdt met het anti-islam, anti-asielzoekers en anti-vreemdelingenklimaat dat door Pegida aangewakkerd wordt, dan wel er een andere reden is voor zijn dood.”

 

Intussen is volgens de Duitse pers duidelijk dat Khaled Idris Bahray is neergestoken door een mede-asielzoeker, na een discussie over een geldkwestie. Blijft natuurlijk dat het onaanvaardbaar is dat de asielzoekers beschimpt en geïntimideerd werden, op hun deur hakenkruisen geschilderd werden en de politie aanvankelijk niet grondig onderzocht wat de doodsoorzaak was van Khaled Idris Bahray.

 

De nuance die wij in ons artikel legden, vind je niet terug bij Pegida Vlaanderen en haar supporters die alleen maar bevolkingsgroepen tegen elkaar wil opzetten.

00:02 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pegida, media |  Facebook | | |  Print

27-01-15

ZEVENTIG JAAR GELEDEN: DE BEVRIJDING VAN AUSCHWITZ

Auschwitz.jpgVandaag is het precies zeventig jaar geleden dat het concentratiekamp van Auschwitz (foto) bevrijd werd. Omstreeks 15.00 uur kwam het Russisch leger er aan en bevrijdde er 7.000 gevangenen. Tien dagen eerder had SS-opperbevelhebber Heinrich Himmler, met de Russen op komst, de ontruiming van het concentratiekamp bevolen. Van de 58.000 gevangenen die snel geëvacueerd werden, stierven duizenden in de vrieskou. Eén van de Auschwitz-gevangenen was Regine Beer. Uit haar boek Regine Beer. Mijn leven als KZ A 5148 daarom een paar fragmenten over Auschwitz. Omdat de geschiedenis zo vlug vergeten wordt. Ook al is het nog maar zeventig jaar geleden.

 

“In het Duitse Rijk waren er 37 officiële concentratiekampen – de veenkampen niet meegerekend – met 1.014 buiten- en ondercommando’s en vijf vernietigingskampen. De gevangenen werden tewerkgesteld in mijnen, landbouwbedrijven, wapenfabrieken of fabrieken in opbouw. Birkenau was, net als Treblinka, Chelmno, Majadanek en Sobibor, een vernietigingskamp. (…) Auschwitz I was het basiskamp. Hier konden zowat 15 tot 20.000 gevangenen verblijven. In Birkenau, Auschwitz II, waren dat er 80 tot 100.000, in Monowice of Auschwitz III slechts 10.000. Dit laatste werd opgericht vlakbij de fabrieken van IG-Farben.

 

“In het totaal telde Auschwitz veertig bijkampen, het was een concentrationair universum. Het geheel was zowel een concentratiekamp: massale opsluiting van mensen overgeleverd aan mishandeling, uitputting, honger en ziekte, als werkkamp: uitbuiting door dwangarbeid, en als laatste maar niet in het minste, een uitroeiingskamp: vergassing van Joden en zigeuners. De meeste kampen lagen ver van de bewoonde wereld, in onherbergzame streken met een guur en grillig klimaat. (…) In Auschwitz I droeg de poort het opschrift Arbeit macht frei. In deze kampen van het nationaal-socialistisch bewind werd arbeid gedegradeerd tot dwangarbeid en de arbeider tot slaaf.

 

“(…) Leven en dood lagen in het kamp zeer dicht bijeen. We zaten in een vernietigingskamp en dat wisten we. De SS’ers riepen ons dikwijls cynisch toe: ‘Jullie komen hier nooit meer uit, tenzij onder de vorm van een wolkje…’ Het naziregime had de mensen onderverdeeld in soorten: het Arische ras, mensen met blond haar en blauwe ogen, de Übermenschen. En de Untermenschen: het Slavisch ras, het Semitisch ras – de Joden – en de zigeuners. Zij moesten verdwijnen, verdelgd worden, want in het duizendjarig rijk dat Hitler zijn volk beloofd had, was er geen plaats voor deze minderwaardige rassen.

 

“De eerste experimenten met vernietigingssystemen gebeurden in een boerderij in de omgeving van Auschwitz I op Russische krijgsgevangenen. Op 3 september 1941 werden voor de eerste maal Zyklon B-kristallen gebruikt, in een ontruimde kelder van blok 11. Toen het aantal nieuwe aankomers bleef stijgen werd een tweede installatie in gebruik genomen. Door openingen in het dak werden de Zyklon B-kristallen in de ruimte geworpen. Zij veroorzaakten het dodelijk gas. (…) Van 1942 tot 1943 werd meer dan 19.500 kg van dit goedje geleverd aan Auschwitz. Commandant Höss schreef in zijn memoires dat er 5 tot 7 kilo Zyklon B nodig was om 1.500 personen te doden.

 

“In Auschwitz II of Birkenau waren er meerdere gaskamers: twee gaskamers in ‘bunker I’ en vier in ‘bunker II’. Daarnaast waren er nog vier crematoria. (…) De gaskamers konden respectievelijk 1.500, 800, 600 of 150 gevangenen verwerken. Na de massale aanvoer van Hongaarse Joden draaiden de crematieovens op volle toeren. De vergassing was geen probleem, maar de crematoria konden niet volgen. De SS’ers besloten dan maar de lijken in open lucht te verbranden en massagraven te delven. Hier werden clandestien foto’s van gemaakt.

 

“Wanneer een vernietigingstransport aankwam, sprak men van een ‘transport SB’: speciale behandeling, Sonderbehandlung. De SS’ers probeerden de mensen bij hun aankomst gerust te stellen. Er mocht geen paniek uitbreken, de orde mocht niet verstoord worden. De meeste mensen die naar de gaskamers gebracht werden, wisten niet wat hen te wachten stond. Ze moesten zich uitkleden voor een ‘douche’. Maar in plaats van water kwam de Zyklon B-kristalgassen langs de douchekoppen naar binnen en na een half uurtje was het afgelopen. Wie nog ademde, werd met de kogel afgemaakt.

 

“Dan begon de taak van het Sonderkommando. De leden van dit commando waren Joodse mensen. Zij werden gedwongen mee te werken aan deze genocide, leefden gescheiden van de overige kampbewoners, want zij wisten teveel. Zij genoten van een zeker materieel comfort en hun fysieke conditie was over het algemeen beter, maar hun leven was van korte duur. Na drie maanden werden ze vervangen door een nieuwe ploeg Arbeitsjuden. Ze moesten eerst de kleding en schoenen wegbrengen om die te laten ontsmetten, waarna bijna alles vervoerd werd naar Duitsland. De gouden tanden werden uitgetrokken. Per dag was er soms 12 kg goud, dat dan tot staven werd gesmolten.

 

“(…) Tijdens de oorlog waren de kampen volledig afgesloten van de buitenwereld. Hulp moesten we nergens gaan zoeken. We werden voortdurend streng bewaakt en het kamp was omheind met elektrisch geladen prikkeldraad. We wisten weinig van wat zich in de wereld afspeelde. Soms kon wel eens iemand een of ander bericht opvangen. Zoals wanneer een van de gevangenen, een elektricien bijvoorbeeld, in het huis van een SS’er had gewerkt en daar naar de radio had kunnen luisteren. Die berichten gingen dan van mond tot mond en waren op de duur helemaal vervormd. Zo’n berichten noemden wij ‘bobards’, realiteit vermengd met hoop. En we hoopten allemaal hetzelfde: bevrijd te worden uit deze hel.”

 

Hoe het Regine Beer persoonlijk verging: Aangehouden - Naar Auschwitz - Nog over Auschwitz.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: geschiedenis, regine beer |  Facebook | | |  Print

CADEAU: VIJF CD-ROMS OVER EXTREEMRECHTS

Cd-rom Les Territoires de la Mémoire.JPGNaar aanleiding van de zeventigste verjaardag van de bevrijding van Auschwitz geeft AFF/Verzet vijf cd-roms weg over extreemrechts (kenmerken, geschiedenis…), in 2000 uitgegeven door Les Territoires de la Mémoire.

 

Wat denkt extreemrechts in grote lijnen over een aantal thema’s, wat betekenen bepaalde woorden…; welke extreemrechtse organisaties waren in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw in een aantal Europese landen actief, welke nu (toen deze cd-rom verscheen, er is nog sprake van het Vlaams Blok maar veel verschil met het Vlaams Belang maakt dat niet uit)… In een derde deel belichten de auteurs waaruit het democratisch ideaal bestaat. De cd-rom is in een Nederlandstalige versie te bekijken.

 

AFF/Verzet geeft vijf cd-roms (foto)  weg voor wie zijn of haar adres mailt met de ‘Contacteer me’-knop rechts bovenaan deze blog.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: geschiedenis, actie |  Facebook | | |  Print

26-01-15

HART BOVEN HAAT. CYBEROFFENSIEF

Hart boven hard - Stop Pegida - Ingekort.jpgDe geplande bijeenkomst van Pegida Vlaanderen noch de wake voor vrede en verdraagzaamheid van Hart boven hard zijn vanavond toegelaten in Antwerpen.

 

Maar vandaag, maandag 26 januari 2015, klokslag 18u30, start een cyberoffensief om de boodschap van Hart boven hard uit te dragen. Doe mee.

 

Bekijk ook de hartenwens over diversiteit en de andere hartenwensen. Er is een alternatief voor de harteloze besparingspolitiek van de regeringen Bourgeois en Michel, en de haatcampagne van het Vlaams Belang en haar dubbelganger Pegida Vlaanderen.

14:45 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pegida, actie |  Facebook | | |  Print

SOCIALISTEN OP N-VA-NIEUWJAARSRECEPTIE

Peter De Roover - Nieuwjaarsreceptie K 2015.jpgWat wordt zoal verteld op een nieuwjaarsreceptie van de N-VA? Niet op de nationale nieuwjaarsreceptie waar je struikelt over de journalisten, maar op een lokale nieuwjaarsreceptie. AFF/Verzet nam de proef op de som en ging naar de nieuwjaarsreceptie in K., een gemeente in de Kempen met een 18.000 inwoners. We kozen voor deze gemeente omdat federaal volksvertegenwoordiger Peter De Roover er zou spreken (foto). Een man die er prat op gaat veel tijd te steken in het bezoeken van de N-VA-afdelingen, er vaak te gaan spreken en er lang te blijven hangen. Drie dagen later maar dat wisten we toen nog niet werd hij penningmeester van de N-VA. Sindsdien is hij ook lid van het Dagelijks Bestuur van de N-VA waar de politieke en organisatorische lijnen worden uitgezet. De 'cockpit' van de partij, zoals ze het daar noemen.

 

De nieuwjaarsreceptie begint om 20.00 uur, Peter De Roover is aangekondigd als gastspreker om 20u30. Als we om 20u15 de plaatselijke parochiezaal binnenstappen is de zaal al goed gevuld met dik honderd mensen. Er staan nog kerstbomen in de zaal, maar niet met kerstballen en -engeltjes. Met Vlaamse leeuwenvlaggetjes als versiering. Bij het binnenkomen wordt een drankje aangeboden. Op ananassen zijn blokjes kaas en stukjes saucisse geprikt. Als het wat uitloopt voordat de gastspreker er is, laat men soep aanrukken. Er is keuze tussen soep van knolselder en pastinaak, en paprikasoep. Zowel oer-Vlaamse groenten als iets exotischer.

 

De aanwezigen zijn van alle leeftijdsgroepen. Zowel mannen als vrouwen. Ze babbelen er lustig op los in kleine groepjes. De bestuursleden hebben elk een badge met hun naam erop, maar je moet al vlak voor hen staan en met je ogen naar de badge staren om hun naam te kunnen ontcijferen. Niemand doet moeite om met de nieuwkomer die wij zijn een praatje te slaan. Eén man schuimt alle hoge tafeltjes af waar nog niemand staat. Om de chocolaatjes die er liggen zo onopvallend mogelijk mee te nemen, naar zijn jas in de open vestiaire te brengen, en dan aan het volgend hoge tafeltje de volgende voorraad chocolaatjes mee te nemen.

 

Het sprekersgedeelte begint met ruim een half uur vertraging. De plaatselijke N-VA-voorzitter verwelkomt de aanwezigen met een citaat van Caroline Gennez. “Een vroegere conifeer van de SP.A”, legt de voorzitter uit. K. is een landelijke gemeente en de plaatselijke N-VA-voorzitter is waarschijnlijk beter vertrouwd met coniferen dan met coryfeeën. Het voorzitterschap viel Caroline Gennez naar verluidt zo zwaar dat ze het zelfs haar ergste vijanden niet toewenste. “Maar dat geldt natuurlijk niet bij de N-VA.”

 

In K. woont een Vlaams volksvertegenwoordiger en hij mag de gastspreker inleiden. Maar eerst wijst hij naar de unieke coalitie die aan de macht is in ons land. Beter kan niet. En als het hiermee niet lukt, weet onze volksvertegenwoordiger niet hoe het wél zou moeten. “Peter is de man van de zuivere lijn, van de harde lijn”, zo wordt Peter De Roover ingeleid.

 

Na wat gefilosofeer over de betekenis van nieuwjaar citeert Peter De Roover Tobback. “De jonge Tobback.” Die zei als regeringslid dat hij wel wist wat hij moest  doen. Maar als hij dat zou doen, hij niet opnieuw verkozen zou geraken. "Zo zijn we niet bij de N-VA." Wat Peter De Roover er niet bij vertelde, was dat het een uitspraak van Bruno Tobback is over maatregelen die nodig zijn voor een beter milieu, en het is maar de vraag of wat de N-VA inzake milieu voorstelt wel vergaand genoeg is. Het milieuhoofdstuk van de regering-Bourgeois is alleszins een van de zwakste onderdelen van het Vlaams regeerakkoord.

 

Het derde citaat van een socialist dat het publiek op de N-VA-nieuwjaarsreceptie geserveerd wordt, is van PS’er Michel Daerden. Die verzekerde dat de uitbetaling van de pensioenen tot 2015 gegarandeerd is. Tot 2015. Maar wat daarna? “Als er straks nog wat kaas en saucisse overblijft, stop het in een servet en neem het mee naar huis”, raadt Peter De Roover aan. Het ontlokt het eerste lachje in de zaal. Even tevoren zijn anders wel al alle chocolaatjes aan de hoge tafeltjes stiekem meegenomen door één van de genodigden. Als Vlaams minister voor Armoedebestrijding Liesbeth Homans geen soelaas brengt, moet een mens zich op een andere manier uit de slag trekken. Het drukt de pret niet bij de aanwezige N-VA'ers.

 

Eenmaal gaat de zaal helemaal uit de bol. Als Peter De Roover verder borduurt op dat de regeringsploeg een Zweedse coalitie wordt genoemd. “Inderdaad. Het is zoals in een IKEA-winkel. Terwijl wij de meubeltjes in elkaar aan het zetten zijn, ligt de oppositie in het ballenbad.” De zaal giert het uit. En dat zelfbestuur, hoe zit het daarmee? Peter De Roover stelt maar zelf de vraag vooraleer een ander het eventueel zou doen. Het zelfbestuur is er. Vlaanderen heeft de bestuursploeg die het wil. Alleen het decor is niet wat de N-VA wil. “We willen een andere theaterzaal.”

 

Applaus voor Peter De Roover, en dan komen de hapjes eraan. Iets met zalm zien we. Maar dat is niet aan ons besteed. Wijle zijn weg. Op zoek naar een andere theaterzaal, maar niet dezelfde als die de N-VA wil.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: n-va, de roover |  Facebook | | |  Print

25-01-15

‘ARAFATSJAALS’ NIET LANGER OOGLUIKEND TOEGELATEN BIJ PARA’S

Arafatsjaals para's.jpgDe para’s blijven nog minstens twee weken de wacht houden op een aantal plaatsen in ons land. In Antwerpen uitsluitend in de Joodse buurt. Volgens CD&V-voorzitter Wouter Beke wilde Bart De Wever “een veel verregaander ontplooiing” van para’s. Het is intussen te hopen dat de koudegolf niet aanhoudt, want de para’s mogen zich niet langer op de efficiëntst mogelijke manier beschutten tegen de koude.

 

Een aantal para’s die de Joodse instellingen bewaken in Antwerpen deden eerder bewakingsopdrachten in Afghanistan. Daar leerden ze de kwaliteit van de in Afghanistan gemaakte sjaals appreciëren. Ze bieden veel bescherming tegen de koude wind in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Met het vriesweer van de afgelopen dagen kwamen de sjaals dan ook bij ons goed van pas (foto). Een woordvoerster van Defensie legt in Gazet van Antwerpen de kwaliteiten van die sjaals uit: “Ze zijn langer en eigenlijk beter dan onze reglementaire camouflagesjaaltjes.”

 

De sjaal wordt in de Arabische landen vooral door mannen gedragen om zich te beschermen tegen koude, zon, stof en zand. PLO-leider Yasser Arafat maakte, door altijd zo’n sjaal te dragen, er ook een symbool van de Palestijnse strijd van. En zo zijn die sjaals bij ons vooral bekend. De ‘Arafatsjaals’ in een Joodse buurt. Enkele Joodse Antwerpenaren vonden dit beangstigend en maakten er hun beklag over.  De para’s hebben nu de opdracht gekregen om alleen nog de sjaals van Defensie te dragen, ook al zijn die minder warm.

 

We horen zo al para’s denken: “Die Antwerpenaren!”. Gelijk hebben ze. Antwerpen, de stad waar burgemeester Patrick Janssens (SP.A) niet langer hoofddoeken achter de stadsloketten wilde zien, en burgemeester Bart De Wever (N-VA) niet wil dat zijn ambtenaren in een T-shirt te kennen geven dat ze tot “de homoseksuele obediëntie” behoren. In zo’n stad iets anders dragen dan voorgeschreven, vroeg of laat komt daar heibel van. Nog geen week nadat de para's in Antwerpen verschenen was het al zover. Maar het zijn niet alleen de ‘Arafatsjaals’ die de para’s kwalijk wordt genomen. Ook hun aanwezigheid an sich is een probleem.

 

De voorbije week klaagden een aantal handelaars dat “door de vermeende terreurdreiging die er heerst in de stad” er minder klanten over de vloer komen dan anders. Schepen voor Middenstand Koen Kennis (N-VA) probeerde in een overleg met een handelaarsvereniging de gemoederen te bedaren. Wat hij verzweeg is dat Bart De Wever “een veel verregaandere ontplooiing” van de para’s wilde. Gelukkig werd dat de Antwerpenaren en haar handelaars bespaard door de coalitiepartners van de N-VA in de federale regering. De commerce zou anders nog meer achteruit geboerd zijn.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, de wever, kennis |  Facebook | | |  Print

MAATREGELEN IN ANTWERPEN NOG ONVOLDOENDE

Para's in Antwerpen.jpgDe militairen in het Antwerps straatbeeld. Het brengt mensen van slag, zo lazen we in een Facebook-getuigenis over iemand die er niet gerust in was toen ze van Borgerhout naar Berchem fietste, en bij de militairen langs de kant van de weg, het geweer in de aanslag, dacht: “Oei, zal ik misschien mijn kap afzetten? Mijn sjaal wat uit mijn gezicht halen? Ik heb een zwarte jas aan, zie ik er wel normaal genoeg uit?”

De vrouw vervolgt: “Je schudt die gedachte van je af en stopt voor het rode licht onder de spoorwegbrug. Wanneer je de straat oversteekt, stappen er twee andere soldaten recht op je af, opnieuw met een indrukwekkend geweer in de aanslag, en van pure verbouwereerdheid draai je niet linksaf maar rijd je rechtdoor. Tot je opeens het Stadspark in fietst en je je afvraagt what the fuck je daar komt doen. Want daar moest je helemaal niet zijn.” Op de terugweg schrok de vrouw zich nog een bult als plots een legertruck met soldaten, hun geweren in de aanslag, in een rotvaart voorbij reed.

En helpt die inzet van para’s? In De Morgen getuigt dit weekend een man die al meer dan twintig jaar conciërge is in een van de vele kantoren in de Hoveniersstraat. “Kijk”, zegt hij. “Zie je die fietser? En zie je die fietszakken? Niemand heeft die gecontroleerd, terwijl daar perfect een bom in kan zitten. Het spijt me om dit te moeten zeggen, maar wie een aanslag wil plegen, zal zich door niets of niemand laten tegenhouden. Ook niet door het leger.”

Op het Antwerps stadhuis hebben ze De Morgen ook gelezen en hoorden we iemand vloeken: “Deju. Die man heeft gelijk.” Onze man op het stadhuis belt tegelijk Jan (Jambon) en Serge (Muyters) op: “Ik wil onmiddellijk een permanente controle op fietsterroristen”. Langs de andere kant van de telefoonlijn is simultaan een zucht te horen. Maar de conciërge heeft wel gelijk. “Aan de fietsterroristen  hebben we nog niet gedacht. Allez, we hebben nooit een goed oog gehad in fietsers. Dat Zurenborgvolk. Kris Peeters kan de boom in als hij problemen heeft met een controle op fietsterroristen.”

Wie kan onze man op het stadhuis ongelijk geven?

 

 

Naschrift: Het eerste deel van dit artikeltje is waar gebeurd, zoals ook het artikel hierboven over de ‘Arafatsjaals’ authentiek is. Het tweede deel van dít artikeltje, over de reactie van onze man op het Antwerps stadhuis, is verzonnen. Allez, dat durven we toch hopen. Maar soms overtreft de verbeelding de werkelijkheid. Hou je maar vast voor wat je nog te wachten staat. Maar: "Oei, is het wel verstandig dit te publiceren? Gaat Bart De Wever dit niet aangrijpen om te klagen dat men van hem een karikatuur maakt?" Het leven is er voor humoristen, na het met een knip van de vingers verkrijgen van media-aandacht van Bart De Wever, niet eenvoudiger op geworden.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, criminaliteit, humor |  Facebook | | |  Print

24-01-15

#EMILIORESISTI. OOK SOLIDARITEITSACTIE IN BRUSSEL

Emilio - affiche betoging Cremona.jpgVandaag wordt in Italië betoogd als protest tegen een raid van CasaPound-militanten en andere neonazi’s op een buurthuis in Cremona waarbij een 49-jarige antifascist in coma werd geslagen. In Brussel is er vandaag een solidariteitsactie.

 

Cremona is een stadje in het noorden van Italië. Tussen Milaan en Parma, met een 70.000 inwoners. Na de voetbalwedstrijd tussen Cremona en Mantova vorige zondag trokken een zestigtal neonazi’s naar het buurthuis Centro Sociale Dordoni. Het waren neonazi’s van de CasaPound-afdeling in Cremona, die hulp kregen vanuit Brescia en Parma. Ze beweren aangevallen te zijn op de parkeerplaats bij het plaatselijk voetbalstadion, maar hadden dan toch in geen tijd ijzeren staven, riemen en stokken bij zich waarmee ze het buurthuis binnendrongen. Er waren een achttal medewerkers in het buurthuis.

 

De 49-jarige antifascist Emilio werd daarbij met ijzeren staven en stampen op het hoofd gemolesteerd. De man werd in coma geslagen. In het Italiaans parlement zijn intussen vragen gesteld over de overheidscontrole op CasaPound, een beweging die zegt dat ze de erfgenamen van het fascisme wil zijn en eerder al meer dan eens in opspraak kwam. Maandagavond werd in Cremona al een eerste keer betoogd tegen de jongste agressie, vandaag is er een nationale betoging (foto).

 

Ook in Brussel komt men vandaag bijeen voor een solidariteitsactie. Aan de Italiaanse ambassade, om 16u30, Emile Clausstraat 28. Een actie die georganiseerd wordt door Italiani Bxl.

 

Casapound werd al herhaaldelijk naar ons land uitgenodigd voor uiteenzettingen. Zoals door Voorpost die wilde leren van "de gebruikte propaganda en actiemethodes". Laatst nog door de NSV die CasaPound uitnodigde voor een colloquium aan de Leuvense universiteit, dan een partijlokaal van het Vlaams Belang in Antwerpen als locatie zou krijgen, maar uiteindelijk moest afdruipen naar twee café’s in de Antwerpse binnenstad.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: italie, casapound, actie |  Facebook | | |  Print