15-12-15

FRANKRIJK: NIETS IS GEWONNEN

Het Front national (FN) mag dan wel geen enkel bestuur van de Franse regio’s veroverd hebben (zeven regio’s gingen naar de rechtse Les Républicains, vijf naar de Parti Socialiste en Corsica naar de regionalisten – foto 1), toch boerde het FN niet slecht bij de tweede stemronde voorbije zondag.

Het FN kreeg bij de tweede ronde voor de regionale verkiezingen de stem van 6.820.147 Fransen. Dat is een historisch record. Het vorige record werd gevestigd bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in 2012 toen Marine Le Pen circa 6.420.000 voorkeurstemmen kreeg. Tegenover een week eerder, de eerste stemronde op 6 december, behaalde het FN voorbije zondag 13 december circa 800.000 stemmen meer.

Het FN haalde voorbije zondag 356 zitjes binnen bij de regionale besturen in Frankrijk, driemaal meer dan de 118 verkozenen bij de regionale verkiezingen in 2010. Dat verhoogt de zichtbaarheid van de FN-verkozenen op regionaal vlak, de verkozenen winnen politieke ervaring, het zich kandidaat stellen van Marine Le Pen voor de presidentsverkiezingen in 2017 wordt eenvoudiger, en de inkomsten van het FN vergroten vermits FN-verkozenen 15 % van hun vergoedingen aan hun partij moeten afstaan.

Het FN blijft daarmee wel achter op klassiek rechts (818 verkozenen in de regionale besturen) en klassiek links (618 verkozenen). In acht departementen, onderdelen van de regio’s, is het FN de grootste partij (het donkerblauw op dit kaartje), met als strafste de Vaucluse waar het FN afgerond 51,3 % behaalt. Op regionaal niveau is de beste score voor Marion Maréchal-Le Pen met 45,2 % in Provence-Alpes-Côte d’Azur.

We publiceerden hier eerder al de voorspellingen voor de regionale verkiezingen en de resultaten van de eerste stemronde. Om volledig te zijn publiceren we nu ook de resultaten van de tweede stemronde. We overlopen het kaartje van boven naar beneden, van links naar rechts en herinneren eerst aan de resultaten van de eerste stemronde. UD staat voor Union de la Droite, de klassiek rechtse partijen; UG voor de Union de la Gauche, de klassiek linkse partijen. De partijen staan in de volgorde van hun resultaten bij de eerste stemronde; de winnaar bij de tweede stemronde is in italic gezet.

Nord Pas-de-Calais Picardie: FN met Marine Le Pen: 40,6 / 42,2 %; UD: 24,9 / 57,1 %; UG: 18,1 / - %. Normandie: UD: 27,9 / 36,4 %; FN: 27,7 % / 27,5 %; UG: 23,5 / 36,1 %. Alsace Champagne Ardenne Lorraine: FN met Florian Philippot: 36,0 / 36,0 %; UD: 25,8 / 48,4 %; UG: 16,1 / 15,8 %. Île-de-France: UD: 30,5 / 43,8 %; UG: 25,1 / 42,1 %; FN: 18,4 / 14 %. Bretagne: UG: 34,9 / 51,4 %; UD: 23,4 / 29,7 %; FN: 18,1 / 18,8 %. Pays de la Loire: UD: 33,4 / 42,7 %; UG: 25,7 / 37,5 %; FN: 21,3 / 19,7 %.

Centre Val-de-Loire: FN: 30,4 / 30,0 %; UD: 26,2 / 34,5 %; UG: 24,3 / 35,4 %. Bourgogne Franche-Comté: FN: 31,4 / 32,4 %; UD: 24,0 / 32,8 %; UG: 22,9 /34,6 %. Aquitaine Limousin Poitou Charentes: UG: 30,3 / 44,2 %; UD: 27,1 / 34,0 %; FN: 23,2 / 21,6 %. Auvergne Rhône-Alpes: UD: 31,7 / 40,6 %; FN: 25,5 / 22,5 %; UG: 23,9 / 36,8 %. Languedoc-Roussillon Midi-Pyrénées: FN met Louis Alliot: 31,8 % / 33,8 %; UG: 24,4 / 44,8 %; UD: 18,8 / 21,3 %. Provence Alpes Côte d’Azur: FN met Marion Maréchal-Le Pen: 40,5 / 45,2 %; UD: 26,4 / 54,7 %; UG: 16,5 / - %.

Het FN gaat dus niet overal vooruit, soms gaat de partij ook achteruit. De verschillen tussen de eerste en de tweede stemronde zijn soms spectaculair voor klassiek rechts of klassiek links. Maar het is niet vooral omdat klassiek links zich terugtrok bij de tweede stemronde, dat gebeurde slechts in twee regio’s. Wel blijkt de algemene afkeer van het FN groter te zijn dan de algemene voorkeur voor het FN. Maar alvast bij Les Républicains van Nicolas Sarkozy gaat het niet de goede kant op na de verkiezingen van vorige zondag.

Les Républicains-leider en ex-president Nicolas Sarkozy (foto 2) zei zondag dat hij het signaal van de kiezer begrepen heeft, en blijkbaar is dat volgens hem om het FN niets in de weg te leggen. Zijn eerste voornemen is immers Nathalie Kosciusko-Morizet, de huidige nr. 2 van Les Républicains, uit de leiding van Les Républicains te zetten. Oud-minister Nathalie Kosciusko-Morizet is binnen Les Républicains de grootste tegenstander van het FN en de felste bepleiter om samen met klassiek links een gemeenschappelijk front te vormen tegen het FN.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, le pen, sarkozy, kosciusko-morizet |  Facebook | | |  Print

14-12-15

OPKOMST BIJ VERKIEZINGEN BEHOEDT FRANSEN VAN HET FN

Het Front national (FN) pakt naast de prijzen. Bij de tweede stemronde voor de regionale verkiezingen in Frankrijk verovert de partij van Marine Le Pen geen enkel van de dertien regionale besturen. Nochtans stond het FN bij eerste stemronde aan de leiding in zes van de dertien regio’s. Het verschil lijkt gemaakt te zijn door de kiezers die gisteren wél gingen stemmen, een week eerder nog niet stemden.

Een week geleden hadden de Fransen niet veel goesting om te gaan stemmen. Na tien jaar Nicolas Sarkozy (eerst als minister, later als Franse president voor de UMP, intussen Les Républicains) volgden drie al even ontgoochelende jaren met François Hollande (PS). Dan proberen we maar eens het FN, dachten zes miljoen Fransen een week geleden. Maar slechts 43 % van de ingeschrevenen voor de verkiezingen ging vorige week zondag stemmen. Volgens peilingen gingen gisteren, een week later, tussen de 57,5 en 59 % van de ingeschreven kiezers stemmen. Dat zou dan circa 15 % meer kiezers zijn.

Het is de afkeer van Le Pen die de Fransen met meer ertoe brengt naar de stembus te gaan. Enkel bij de presidentsverkiezingen in 2002, toen Jean-Marie Le Pen doordrong tot de tweede stemronde waarin hij het moest opnemen tegen zittend en bij deze verkiezingen herbevestigde president Jacques Chirac, was er zo’n groot verschil tussen het aantal kiezers in de eerste en in de tweede stemronde. Als de cijfers van de peilingen bevestigd worden, is de opkomst van het aantal kiezers ook groter dan bij de voorgaande regionale verkiezingen. Veertien à vijftien procent meer dan bij de regionale verkiezingen in 2010 toen 43,5 % ging stemmen; circa zeven procent meer toen 51,3 % ging stemmen.

Dat een grote opkomst in het nadeel van Marine Le Pen speelt was al eerder duidelijk. Bij de voorspellingen voor de eerste stemronde bleek dat de linkse kiezers het minst geneigd waren te gaan stemmen, de rechtse kiezers meer dan de linkse, en de potentiële stemmers voor extreemrechts het meest zouden gaan stemmen. Maar als het serieus wordt, komt het gezond verstand terug boven. Maar klassiek rechts noch klassiek links hebben reden tot tevredenheid.

Klassiek rechts niet omdat het klassiek links maar in vijf van de tien regio’s kon verslaan waar zowel klassiek rechts als klassiek links deelnam aan de tweede stemronde. En in de twee regio’s waar respectievelijk Marine Le Pen en Marion Maréchal-Le Pen de lijsttrekkers waren voor het FN, klassiek rechts enkel wint omdat de klassiek linkse lijst werd teruggetrokken voor de tweede stemronde.

Klassiek links kan niet tevreden zijn omdat het haar kiezers in twee regio’s moest aansporen om voor klassiek rechts te gaan stemmen (cartoon: linkse kiezer wordt wakker gemaakt met de boodschap dat hij moet opstaan om rechts te gaan stemmen). En klassiek links kan niet tevreden zijn omdat het vijf jaar geleden nog in heel Frankrijk, op de Alsace na, de grootste partij was bij de regionale verkiezingen. Tot aan de presidentsverkiezingen in 2017 is het nog maar een dik jaar. “Het gevaar van extreemrechts is niet verdwenen, verre van”, zei de Franse premier Manuel Valls (PS).

“Ik zal de resultaten van de eerste ronde en de vorige verkiezingen niet vergeten”, vervolgde Valls. Maar zou hij aan de mogelijke score van extreemrechts niet eerder gedacht hebben? Als hij er niet eerder aan gedacht heeft, is hij het niet waard socialistisch politicus te zijn. Als hij er wél al eerder aan gedacht heeft, heeft hij gefaald als premier. Het is immers maar in laatste instantie dat het FN niet de grootste partij van Frankrijk is geworden en het bestuur van een aantal regio’s niet in handen kreeg. Volgens de eerste prognoses zou het stemmenaantal voor het FN overigens van 6.020.000 in de eerste ronde naar 6.600.000 stemmen in de tweede stemronde gestegen zijn.

Als er niets verandert aan de politiek van klassiek links en klassiek rechts komt er een moment dat de Franse kiezers niet meer te bewegen zijn om ‘de republikeinse waarden’ te redden door alsnog te gaan stemmen op een andere partij dan die van Marine Le Pen.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: franrijk, le pen |  Facebook | | |  Print

13-12-15

POLITICI AAN DE GLÜHWEIN

“Politiek, politiek / Ik ben er niet, ik ken ze niet / Politiek, politiek / Ik kijk niet en ik zeg niets / Ik kijk niet en ik zeg niets” zong Bram Vermeulen in 1980. Vijfendertig jaar later is het begrip voor de politiek er niet op verbeterd. Wie kan nog volgen na wat we de voorbije week allemaal hoorden?

In het Antwerpse district Deurne wil Groen besturen met de N-VA die er haar meerderheid kwijt is. Een paar uren en kwade reacties later laat Groen-boegbeeld Wouter Van Besien weten dat hij op stadsniveau níet met de N-VA wil besturen. Verwarrend? Het is niet het enige. De SP.A vindt dat de banden met Saoedi-Arabië moeten verbroken worden omdat het land de mensenrechten niet respecteert, wereldwijd instaat voor de verspreiding van de conservatiefste versie van de islam en belangrijke onderdanen terreurbewegingen steunen. Antwerps SP.A-gemeenteraadslid Karim Bachar liet op zijn beurt weten interesse te hebben om het Saoedi’s zaalvoetbalteam te gaan coachen. “Laten we sport en politiek alstublieft scheiden”, reageert Karim Bachar vanuit Riyad.

Open VLD wil het kindergeld van allochtone ouders afpakken als die hun kinderen niet vanaf drie jaar naar de kleuterschool willen sturen, maar dezelfde partij wil allochtonen zonder het vereiste diploma en de nodige taalkennis al deeltijds aan de slag laten gaan als politieagent. Bij de N-VA stond men erop om het Uplace-dossier goed te keuren omdat politici “hun woord moeten houden”. Maar diezelfde N-VA was eerder wel de eerste om de pensioenleeftijd te verhogen tot 67 jaar spijts in het N-VA-verkiezingsprogramma stond: "De pensioenleeftijd blijft op 65 jaar". En de N-VA zegt een republikeinse partij te zijn, maar een SP.A-voorstel om de dotatie voor prins Laurent te verminderen werd de voorbije week weggestemd door de N-VA.

Bij het Vlaams Belang is men verontwaardigd over het onderzoek van de Duitse politie naar de “volksopruiing” bij de toespraken van Filip Dewinter en Anke Van dermeersch bij de Pegida-bijeenkomst vorige maandag in Dresden, en het verbod of de strengere voorwaarden die er na de toespraken van Dewinter en Van dermeersch zou kunnen komen voor Pegida in Dresden. Maar stelde het Vlaams Belang in punt 11 van haar 70-puntenprogramma niet dat er een verbod moet komen op buitenlandse politieke propaganda? En dan is er nog de CD&V waarbij boegbeeld Kris Peeters pleit voor sociaal overleg, maar diezelfde Kris Peeters naar Europa loopt met een voorstel voor regeling van de havenarbeid waar alvast de havenvakbonden niet mee opgezet zijn.

In Gazet van Antwerpen schreef een redacteur het gevoel te hebben dat de politici de voorbije dagen stevig in de glühwein zijn gevlogen. Maar de kerstmarkten zijn nog maar pas geopend. Wat staat ons nog allemaal te wachten?

Neen. Als we een betere wereld willen, zullen we er zelf aan moeten bouwen. Met de politici als het kan, zonder de politici als het moet. ‘Hartslag 3’ van Hart boven Hard bracht gisteren in Antwerpen opnieuw meer dan driehonderd mensen samen om na te denken over alternatieven voor goed en betaalbaar wonen, werkbaar werk voor iedereen, de aanpak van zorg en welzijn, onze mobiliteit, samenleven in (super)diversiteit, ons economisch model, kunst en cultuur in de samenleving, het klimaat, oorlog en internationale handel… en wat we zelf kunnen doen.

Zondag 20 maart komen die alternatieven in beeld bij de Grote Parade 2. Helpende handen en hoofden zijn steeds welkom.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print

12-12-15

DE WEEK IN ZEVEN CITATEN (EN EENTJE EXTRA)

Sinds het uitmoorden van twaalf tekenaars, medewerkers en politieagenten bij Charlie Hebdo, de verdeeldheid die rees tussen de eigenaars en de medewerkers nadat het abonnementenbestand van het blad na de aanslag op 7 januari van 10.000 naar meer dan 200.000 steeg, en het vertrek van tekenaar Luz is Charlie Hebdo niet meer wat het vroeger was. Maar natuurlijk kon men het niet laten om te lachen met het verkiezingssucces van Marine Le Pen (foto). Groen lachen? Het succes van het Front national (FN) heeft veel te maken met de ontgoocheling in traditioneel links én rechts, met angst voor de veranderende wereld en andere emoties. Of rationele argumenten nog helpen, is zeer de vraag. Mediapart (het Franse voorbeeld van Apache) schreef hiervoor alleszins twintig technische fiches.

“Bij een gevoel van onveiligheid zijn mensen bereid om heel veel rechten en vrijheden op te geven. Maar de geschiedenis leert dat je die nadien niet terugkrijgt.” Jos Vander Velpen, advocaat en voorzitter van de Liga voor de Mensenrechten, over de aanpak van terrorisme die de vrijheid van iedereen dreigt te beknotten. (Het Laatste Nieuws, 5 december 2015)

“Toestanden zoals dat vreemdelingenloket in Antwerpen, waar extreemrechts niet eens aan de macht is, daar heeft zelfs het FN zich niet aan gewaagd.” In de Franse steden onder FN-bestuur wordt zwaar bespaard. “Op de algemene uitgaven, maar zeker ook op het Franse equivalent van wat in België het OCMW is. De enige post waarop niet bezuinigd wordt, is de gemeentepolitie.” Maar, aldus kenner van extreemrechts in Frankrijk Jean-Yves Camus, een loket voor inschrijving in de bevolkingsregisters waar vreemdelingen meer moeten betalen dan Belgen, een onwettelijk idee van Liesbeth Homans (N-VA) als Antwerpse schepen, intussen mogelijk gemaakt door Theo Francken (N-VA) als staatssecretaris voor Asiel en Migratie, dat heeft het FN van niet ingevoerd. (De Morgen, 5 december 2015)

“Weet u wat mij de afgelopen dagen echt gepakt heeft? De aanpak van Matteo Renzi, de Italiaanse premier. Die maakt 1 miljard vrij. De helft voor de strijd tegen terrorisme en de helft voor cultuur. Hij wil in de moeilijke wijken mensen opnieuw het belang van cultuur doen inzien, gezamenlijke waarden, weg van de barbarij. Prachtig vind ik dat.” Wat Sam Touzani vorige week in deze rubriek bepleitte, wordt in Italië gedaan. Laurette Onkelinx vindt het prachtig, en niet alleen zij. (De Standaard, 5 december 2015)

“Het administratief opleggen van een enkelband, dat vind ik een gruwel. Daarmee kan ik als burgemeester een enkelband opleggen aan iemand die oppositie tegen mij voert. Ik maak er nu een karikatuur van, maar op de duur belanden we in een DDR-staat. We mogen geen minderheden onterecht gaan beschuldigen onder het mom van de radicalisering.” Een wijze opmerking van Hans Bonte, nochtans als geen ander bezorgd om de Syriëstrijders. Principieel verwerpelijk vragen we ons ook af hoe men dit praktisch zou realiseren. Nu al loopt de toekenning van en de controle op de enkelband mank, wil België opnieuw het etiket failed state krijgen? (Gazet van Antwerpen, 5 december 2015)

“Vriend en vijand zijn het erover eens dat de aanpak van Sarkozy niet gewerkt heeft. Het overnemen van de ideeën van het Front National heeft het Front National juist een serieus aanzien gegeven en Les Républicains alleen maar het imago van ‘na-aper’ opgeleverd.” Bart De Wever lijkt die les niet begrepen te hebben. (De Standaard, 8 december 2015 – Lees ook: Marc Hooghe)

“In plaats van mensen te vragen meer te doen, zou u de vraag beter omdraaien. Want hoe gaat u op uw Vlaamse klimaattop uitleggen dat het prima is om auto’s delen terwijl u weigert het systeem van bedrijfswagens af te schaffen? En hoe legt u uit aan al die mensen die samen in duurzame energie willen investeren dat u mikt op 600 windmolens in 2020, maar dat er ondertussen 686 windmolens niet gebouwd worden omdat ze wachten op een milieuvergunning? Hoe gaat u op uw klimaattop uitleggen dat uw federale spiegelcoalitie het monopolie van een mogelijke energietransitie niet alleen op de lange baan schuift maar ook in handen legt van Engie, nota bene een Franse energiegigant, terwijl alle Vlaamse energiecoöperaties achterblijven in rechtsonzekerheid? Hoe zal u verklaren dat u een taks laat invoeren die grootverbruik van elektriciteit minder belast dan kleinverbruik? En waarom snoeide u in de budgetten van de energiesnoeiers terwijl ze inzetten op energiebesparing bij iedereen en kansen boden op jobs voor laaggeschoolden? Hoe gaat u op uw klimaattop uitleggen dat u Repair Cafés geweldig vindt, dat u wil inzetten op een circulaire economie maar dat u tegelijkertijd de luttele 25.000 euro subsidies voor het project alweer schrapte? Al die anomalieën maken een oproep voor een Vlaamse klimaattop weinig geloofwaardig.” Tine Hens vindt de oproep van Geert Bourgeois voor een beter klimaat nogal ongelukkig. (De Standaard, 8 december 2015)

“Het is vooral vreemd dat de Vlaams-nationalisten zo kritisch zijn over de miljardentransfer naar Wallonië, maar deze nieuwe transfer naar het buitenland lijken aan te moedigen.” Jonathan Holslag, nochtans geen linkse tafelspringer, maakt het economisch beleid van de N-VA met de grond gelijk. (De Morgen online, 9 december 2015)

“Vanaf volgende week kunnen de Antwerpenaars vanaf 19.30u rechtstreeks de gemeenteraad volgen vanachter hun computer. (…) Niet dat het zo’n spetterende televisie gaat geven. De kijker krijgt telkens de spreker te zien, maar mist wel wat er voor de rest gebeurt. Geen beelden van een geërgerde burgemeester De Wever die vindt dat gemeenteraadslid X of Y hem weer ‘onterecht’ zwart wil maken.” De beelden zijn te zien op https://www.antwerpen.be/nl/overzicht/openbaarheid-van-be.... Er kunnen tot 20.000 mensen tegelijk kijken. Vanaf volgend jaar zouden ook de gemeenteraadscommissies via livestream te volgen zijn. (Gazet van Antwerpen, 11 december 2015)

11-12-15

POLITIE ROLT DEMOCRATISCHE RECHTEN OP

Actie Justitiepaleis Brussel 10 december 2015.JPGPolitie rolt democratische rechten op.JPGHet voorbije weekend besloten Nederlandstalige en Franstalige mensenrechtenorganisaties en advocatenverenigingen om aan het Brusselse Justitiepaleis actie te voeren tegen het inperken van de democratische rechten in het kader van de strijd tegen het terrorisme.

De eerste ondertekenaars van de oproep tot actie werden onder andere vervoegd door de Nederlandstalige Liga voor Mensenrechten en ABVV- en ACV-afdelingen. Maar gisteren, donderdag 10 december, al actie voeren… dat was te snel naar de zin van de Brusselse autoriteiten. De initiatiefnemers kregen te horen dat een aanvraag tot actie minstens tien dagen op voorhand moet gebeuren, en alleszins niet aan de trappen van het Brusselse Justitiepaleis actie kan gevoerd worden.

Na enig gepalaver met de organisatoren werden een spandoek en rode loper van de actievoerders (foto 1) opgerold door de politie (foto 2). Op de rode loper: een opsomming van de democratische rechten (vrijheid van meningsuiting, vermoeden van onschuld, niet gediscrimineerd worden, scheiding van machten… foto) die met de voeten dreigen getreden worden. Met haar reactie voerde de politie uit wat de inrichters van de protestactie wilden illustreren, het oprollen van democratische rechten, al was het geen afgesproken spel. De actie werd na de interventie van de politie dan maar voortgezet op een pleintje vlakbij het Brusselse Justitiepaleis (foto).

Vakbondsvertegenwoordigers wezen erop dat de regering van de toestand gebruik maakt om op slinkse wijze verworven rechten af te nemen. Mensenrechtenorganisaties merkten op dat naast het legitiem gebruik van repressie, het nodig is om structurele maatregelen te nemen inzake onderwijs, cultuur en tewerkstelling. Niet aangeraakt maar toch wel een teer punt is dat in Frankrijk omwille van de terreurdreiging een aantal democratische rechten tijdelijk, voor een periode van drie maanden, opgeschort zijn. In België wil men die democratische rechten definitief opbergen.

Nog dit. We zagen gisteren enkel Franstalige televisieploegen en journalisten. Nochtans verliep de actie aan het Brusselse Justitiepaleis volledig tweetalig, en zal de aantasting van de democratische rechten evenzeer de Vlamingen als de Franstaligen treffen. Vanwaar dan de desinteresse van de Vlaamse media?

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: brussel, actie, media |  Facebook | | |  Print

10-12-15

DUITSE POLITIE ONDERZOEKT ‘VOLKSOPRUIING’ DEWINTER

Geüpdatet artikel. In Dresden, in het oosten van Duitsland, wordt nog elke maandag betoogd door Pegida. Voorbije maandag met 6.000 mensen. In ons land zou dat veel zijn, maar in Dresden zijn ze al met meer op straat geweest. Er was maandag nochtans hoog bezoek: Filip Dewinter en Anke Van dermeersch flankeerden er Hitler-imitator Lutz Bachmann (foto 1).

Volgens Filip Dewinter was men maandag met 15.000 mensen op straat in Dresden, maar we weten dat Filip Dewinter wel eens overdrijft. Bij de laatste Pegida-manifestatie in Antwerpen telde hij 1.000 mensen terwijl pers en politie het hield op 250 à 300 mensen, ’t Pallieterke op 400 mensen. De Duitse pers hield het voor maandag op 6.000 betogers in Dresden.

“De massa-immigratie is het paard van Troje van het islamitisch terrorisme”, zei Filip Dewinter in Dresden. “Zoals aids de fysieke veerkracht van een volk beïnvloedt, zo ondermijnt het multiculturalisme de identiteit en de demografische weerbaarheid van een volk en een beschaving”, vervolgde Filip Dewinter even later. Zwaaiend met een exemplaar van de Koran noemde Dewinter de Koran “een ‘License to Kill’, een licentie om de niet-moslims te doden”. Dewinter verduidelijkte: “De Koran leest als een militair handboek om de niet-moslims te vernietigen. Het gaat niet alleen over jihadisten en salafisten, de Koran zelf is het probleem. Wie de Koran zaait, zal de jihad oogsten.”

Filip Dewinter mocht zijn zwaaien met een exemplaar van de Koran en hoe hij over dat boek praat al eens opvoeren in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Aan de Bijbel is Filip Dewinter nog niet aan toe. Maar in Duitsland schrokken ze wel van de taal van Dewinter. Volgens de Sächsische Zeitung onderzoekt de Duitse politie of Filip Dewinter en Anke Van dermeersch met hun “Volksverhetzung” (“= volksopruiing”) geen strafbare feiten hebben gepleegd.

De toespraken van Filip Dewinter en Anke Van dermeersch – Van dermeersch die het dragen van een hoofddoek gelijkstelde met het dragen van een Jodenster – lijken de druppel te zijn die de emmer doen overlopen bij de gemeentelijke autoriteiten in Dresden. De gemeente overweegt nu een verbod voor de Pegida-manifestaties dan wel striktere voorwaarden voor volgende Pegida-bijeenkomsten.

Burgemeester van Dresden Dirk Hilbert (FDP, de Duitse liberalen) is anders niet de haantje-de-voorste in het protest tegen de Pegida-bijeenkomsten in zijn stad. Hij nam eerder als reactie op de Pegida-bijeenkomsten enkel deel aan een bijeenkomst in de plaatselijke synagoge, niet aan de diverse vormen van volksprotest tegen de Pegida-bijeenkomsten. De taal die Dewinter en Van dermeersch uitkraamden hebben blijkbaar zijn mening doen herzien.

Intussen heeft Pegida Vlaanderen opnieuw een bijeenkomst op het Antwerpse Hendrik Conscienceplein gepland. Zaterdag 9 januari wil Pegida Vlaanderen er om 14.00 uur nogmaals bijeenkomen, met als slogan Terrorisme, islamisering, asielmisbruik. We zijn het moe! Grenzen toe!. Het toeval wil dat ook Blokbuster en anderen diezelfde zaterdag 9 januari om 14.00 uur willen bijeenkomen op het De Coninckplein in Antwerpen (foto 2), op 1,5 km van het Hendrik Conscienceplein. Aan burgemeester Bart De Wever te beslissen wat kan. Moge de vredige kerstsfeer hem inspireren.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pegida, duitsland, dewinter, van dermeersch, dresden, antwerpen, actie |  Facebook | | |  Print

09-12-15

BART VERHAEGHE: “GEEN KLACHTEN MEER VAN GESUBSIDIEERDE”

“Wat heb je aan een belastingaftrek als je geen belastingen betaalt?” Het is waar, het leven van de rijken is geen lachertje. Kijk mee met Michael Van Peel hoe zwaar het leven van de rijken is. Een andere sukkel is Bart Verhaeghe (foto), de man achter het Uplace-project en voorzitter van voetbalclub Club Brugge, wiens vermogen op 350 miljoen euro wordt geschat.

“Bart Verhaeghe is een ondernemer pur sang”, lazen we het voorbije weekend in Het Nieuwsblad. “Een man die het vrije initiatief, de vernieuwing en de vooruitgang belichaamt. Steenrijk geworden in de vastgoedsector, ondernemend in de sportwereld. Maar het wordt hem en zijn collega-ondernemers moeilijk gemaakt, vindt hij. Té moeilijk soms. ‘Uplace is daar maar één voorbeeld van’, zegt hij.”

Al bijna tien jaar probeert Verhaeghe om naast het viaduct van Vilvoorde met Uplace een “belevingscentrum” te bouwen. Een groot shoppingcentrum met aanhorigheden zoals terrassen, een filmzaal en hotels. Dat laatste is natuurlijk handig: keimoe van een ganse dag winkel in en winkel uit te lopen, en geen goesting om uren in de file te zitten om van Uplace weg te geraken: dan zoek je gewoon een bed op in een bij Uplace gelegen hotel.

Bij de CD&V en Open VLD is er nog maar weinig animo om het megalomane en funeste idee van Uplace te steunen, gelukkig wil Geert Bourgeois (N-VA) nog voor rechtszekerheid zorgen voor ondernemers (gewone Vlamingen krijgen veel minder rechtszekerheid gelet op de facturenregering-Bourgeois, maar dit terzijde).

Over de mobiliteitsproblemen rond Uplace wordt niet gerept in het bijna drie bladzijden lange interview met Bart Verhaeghe in Het Nieuwsblad. De vrees voor leegstaande winkelpanden in de buurt, in Vilvoorde, Mechelen en Leuven, wordt wel aangeraakt. Maar dat is flauwekul, vindt Verhaeghe. “Die burgemeesters doen alsof ze bezig zijn met het maatschappelijk belang, maar eigenlijk zoeken ze alleen een zondebok voor hun eigen problemen.”

Bart Verhaeghe verduidelijkt: “Neem nu Leuven. Ik heb vijf jaar als student in Leuven rondgelopen. Zoveel jaar later kom ik weer veel in Leuven omdat mijn dochters daar op kot zitten. Wel, Leuven is er gigantisch op achteruitgegaan.” Dat er nog meer leegstand zou komen, denk maar aan de jarenlange leegstand in het winkelcentrum van Sint-Niklaas door de concurrentie met het Waasland Shopping Center, ach. Er zijn nu eenmaal verschillende types van winkelstraten.

Van de omwonenden van Uplace krijgt Verhaeghe geen klachten. “Het zijn gemeenten en verenigingen die een klacht hebben ingediend. Dat toont aan hoe moeilijk het is om in dit land iets op te bouwen. Wij moeten enerzijds vechten tegen gemeenten die de beslissing van een andere overheid, de Vlaamse regering, in twijfel trekken. Anderzijds komen de klachten van verenigingen die door de overheid worden gesubsidieerd.” Maar voor alles is er een oplossing.

Bart Verhaeghe: “Ik heb een jaar in Zwitserland gewoond. Daar is het verboden dat iemand die middelen krijgt van een overheid, dat geld gebruikt om in klacht in te dienen tegen diezelfde overheid. Dat lijkt me een logisch uitgangspunt.” Voilà. Gemeenten die menen geschaad te worden door een beslissing van de Vlaamse overheid: dat kan dan niet meer. En milieuverenigingen die van overheidswege subsidies krijgen, moeten er ook het zwijgen toe doen. Meteen wordt nog een ander probleem opgelost.

Volgens de Europese Commissie moeten zestig multinationals samen zevenhonderd miljoen euro teruggeven aan de Belgische overheid omdat ze door ‘excess profit ruling’ een overmatige belastingvrijstelling kregen. Minister Van Overtveldt (N-VA) heeft al gezegd dat hij er alles voor zal doen dat die multinationals dat geld niet moeten terugbetalen, maar met zo’n ‘Zwitserse’ wet zou dat probleem meteen van de baan zijn. Want met wiens geld worden die peuten van de Europese Commissie betaald? Toch wel ook met Belgisch geld.

De N-VA loopt zich het vuur uit de sloffen om het de rijken naar hun zin te maken, maar vrije jongens als Verhaeghe weten hoe het eenvoudiger kan. "Ze zouden eens de stop moeten uittrekken van alle vergunningen die nu vastzitten. Van elk tuinhuis tot en met Uplace. Je zou een tsunami aan investeringen zien. België zou op slag welvarender worden", zegt Bart Verhaeghe nog. De ruimtelijke wanorde zou op slag nog erger worden, maar wie maalt daar om?

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: verhaeghe, uplace, bourgeois, van overtveldt |  Facebook | | |  Print

08-12-15

NOG 110 FRANSE GEMEENTEN ZONDER ÉÉN FN-STEM

Ontgoocheld in de rechtse en linkse partijen (foto 1: FN-militant met op zijn rechterarm een tatoeage van Che Guevara), stemden de Fransen bij de eerste ronde voor de regionale verkiezingen in ruime mate voor het Front national (FN).

Van boven naar beneden, van links naar rechts op de landkaart (foto 2, de regio's met het FN als eerste in donkerblauw, klassiek rechts in lichtblauw en klassiek links in het toepasselijke roze) zien de scores van het FN er als volgt uit. Nord Pas-de-Calais Picardie: FN met Marine Le Pen 41 %, Union de la Droite (DR) 25 %, Union de la Gauche (DG) 18%. Alsace Champagne Ardennes Lorraine: FN met Florian Phillipot 36 %, UD 26 %, Parti Socialiste 16 %. Centre Val de Loire: FN met Philippe Loiseau: 30 %, UD 26 %, UG 24 %. Bourgogne Franche-Comté: FN met Sophie Montel 31 %, UD 24 %, UG 23 %. Languedoc-Roussillon Midi-Pyrénées: FN met Louis Aliot 32 %, UG 24 %, DR 19 %. Provence Alpes Côte d’Azur: FN met Marion Maréchal-Le Pen 41 %, UD: 27 %, UG 17 %.

Daarmee werd de kiespeiling waarvan we zaterdag de resultaten publiceerden bevestigd: in deze zes van de dertien regio’s was voorspeld dat het FN als eerste uit de stembus zou komen. De enige afwijking op de kiespeiling was dat links niet alleen als eerste uit de stembus kwam in Bretagne (UG 35 %, DR 23 %, FN met Gilles Penelle 18 %), maar ook in Aquitaine Limousin Poitou Charentes (met 30 % voor UG, 27 % voor UD en 23 % voor het FN met Jacques Colombier). Ook in het vooraf niet gepeilde Corsica en de overzeese gebiedsdelen is links het sterkst.

Klassiek rechts haalt het (ook weer van boven naar beneden, van links naar rechts kijkend op de landkaart) in Normandie met voor UR 27,9 %, FN met Nicolas Bay 27,8 %, UG 23,5 %. Île-de-France: UD 31 %, UG 25 %, FN met Wallerand de Saint Just 18 %. Pays de la Loire: UD 33 %, UG: 26 %, FN met Pascal Gannat 21 %. Auvergne Rhône-Alpes: UD 31 %, FN met Christophe Boudot 26 %, UG 24 %. In Normandië is het dus maar kantje boordje of rechts dan wel extreemrechts de grootste partij is. Over het algemeen doet rechts het trouwens minder goed dan verhoopt, en links beter dan verwacht (maar natuurlijk slechter dan bij de regionale verkiezingen vijf jaar eerder).

Voor de tweede ronde is het eerst de vraag welke lijsten die meer dan 10 % behaalden zich opnieuw presenteren bij de tweede stemronde. De Parti Socialiste zegt zich te zullen terugtrekken in drie regio’s, wat de kansen verhoogt dat klassiek rechts het er toch nog haalt op extreemrechts. In ‘Nord Pas-de-Calais Picardie’ en 'Provence Alpes Côte d’Azur’ trekt de PS zich terug, in ‘Alsace Champagne Ardennes Lorraine’ weigert plaatselijk PS-kopman Jean-Pierre Masseret de richtlijn vanuit Parijs te volgen en zich terug te trekken. Bij Les Républicains van Nicolas Sarkozy wil men geen enkele lijst terugtrekken. Liever extreemrechts aan de macht en nog enkele klassiek rechtse verkozenen, dan links aan de macht en geen klassiek rechtse verkozenen.

Tweede vraag is hoe de stemmenoverdracht zal gebeuren? Wat gaan de kiezers doen die zondag niet meer voor hun eerste keuze kunnen stemmen? Derde vraag is: wat doen de afwezigen? Bij de eerste stemronde ging maar de helft van de kiezers stemmen, een mobilisatie van die potentiële kiezers kan dus ook nog een verschil in stemmen maken in de tweede stemronde.

Van 25 % bij de Europese Verkiezingen in 2014 is het FN nu gegroeid tot 27,8 % van de stemmen, tegen 27,3 % voor klassiek rechts en 23,6 % voor klassiek links. Natuurlijk heeft het FN geprofiteerd van de zaken die de jongste weken en maanden in de actualiteit stonden (de vluchtelingenstroom, de terreuraanslagen…), maar het verklaart niet alles. De Parijse burgemeester Anne Hildago wees er in een tweet op dat in de buurten in Parijs die het zwaarst te lijden hadden van de jongste terreuraanslagen het FN maar matig scoort. Het probleem zit dieper.

Met klassieke links sinds de jongste drie jaren aan de macht steeg de werkloosheid in Frankrijk nog met een 700.000 mensen. Maar de tien jaren dat klassiek rechts voordien aan de macht was, gaf Frankrijk evenmin zekerheid op economisch, sociaal en cultureel vlak. Zowel klassiek links als klassiek rechts moeten dan ook nog goed nadenken en anders gaan reageren willen ze vermijden dat het FN overal de plak zwaait.

In meer dan 19.000 steden en gemeenten (op de 36.700) is het FN als grootste partij uit de stembus gekomen. Wie toch nog een huisje wil kopen of huren in Frankrijk: er zijn nog 110 gemeenten, meestal heel kleine gemeenten, waar geen enkele kiezer voor het FN stemde.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, le pen |  Facebook | | |  Print

07-12-15

(EX-) N-VA'ER STEMT MEE MET MEERDERHEID IN BORGERHOUT

Tijdens de begrotingsbesprekingen in de Antwerpse gemeenteraad maandag 23 november haalde schepen voor Financiën Koen Kennis (N-VA) uit naar het district Borgerhout: “Een district dat kosten maakt en een communistisch beleid voert, u weet wel het welke ik bedoel.” Zijn punt van kritiek is dat Borgerhout minder investeert (in stenen) en meer uitgeeft aan werkingsmiddelen (voor mensen en projecten). Het zit de N-VA nog altijd niet lekker dat Borgerhout het enige Antwerps district is waarin de partij niet in de bestuursmeerderheid zit, en het betert er niet op.

In Borgerhout vormen Groen en SP.A, die met een gezamenlijke lijst naar de kiezers stapten, samen met de PVDA en de onafhankelijke Luc Moerkerke (ex-CD&V) de bestuursmeerderheid. De Groen/SP.A-lijst haalde drie jaar geleden 9 zitjes voor de districtsraad binnen, de PVDA+ 4 (samen 13 zetels). De N-VA, met als lijsttrekker babyartikelenverkoper Alain Herremans, oud-voorzitter van de handelaarsvereniging van de Turnhoutsebaan, was ervan overtuigd dat zij voortaan de lakens zou uitdelen vanuit het Borgerhoutse districtshuis. Maar dat liep anders af. De N-VA moest het stellen met 7 zitjes, de CD&V en het VB met elk 2 en Open VLD met 1 (samen 12 zetels). Een rechtse meerderheid was dus niet mogelijk, zelfs al moest men daarvoor met het VB in zee gaan.

CD&V’er Luc Moerkerke wilde zich niet opsluiten in een steriele oppositie. Op uitnodiging van Wouter Van Besien (Groen) versterkte hij de progressieve meerderheid. Op haar beurt verliest de N-VA nu Danny Van Looy (50 j., foto) als districtsraadslid. Hij is sinds 2011 lid van de N-VA maar werd in oktober uit de N-VA gezet. Sindsdien zetelt hij als onafhankelijk districtsraadslid in Borgerhout. Bij de districtsraadszitting maandag 23 november stemde Danny Van Looy daarenboven mee met de bestuursmeerderheid.

Danny Van Looy runt in Borgerhout een bedrijf dat opslagruimtes verhuurt. Hij staat bekend als een geëngageerde buurtbewoner die onder meer actief is binnen de Antwerpse holebigemeenschap. “Door botsende persoonlijkheden was het niet langer mogelijk om Danny Van Looy aan boord te houden in de Borgerhoutse N-VA-fractie”, zegt Fons Duchateau, naast OCMW-voorzitter en schepen voor sociale zaken ook nog voorzitter van de N-VA in Antwerpen. Danny Van Looy noch Alain Herremans wilden in oktober reageren op het ontslag. Bij de jongste zitting van de Borgerhoutse districtsraad stemde Danny Van Looy mee met de bestuursmeerderheid en was hij nu wel bereid toelichting te geven.

Danny Van Looy (in Gazet van Antwerpen): “Toen ik drie jaar geleden besliste om me te engageren in de lokale politiek was dat omdat ik van Borgerhout een aangenamere plek wil maken. Ondanks de onaangename partijpolitieke ervaring bij de N-VA wil ik me blijven inzetten. De aanleiding van het ontslag van mijn partner André Van Eeckhoute, tot voor kort bestuurslid van de Borgerhoutse N-VA-afdeling, en mezelf is dat wij de kiss-in-actie van SP.A op Facebook hebben geliket. Dat kon blijkbaar niet voor N-VA. We zijn daarop eerst drie maanden geschorst. Op bemiddelingspogingen zijn we niet meer ingegaan, omdat we sterk de indruk hadden dat voor de partij de regel geldt: eerst N-VA’er, dan pas holebi.”

Bij de N-VA ontkent men dat dit de reden voor het uit de partij zetten van Danny Van Looy is. De N-VA houdt het dus op “botsende persoonlijkheden”. En die persoonlijkheden gaan nog meer botsen want Danny Van Looy is van plan om nog meer met de progressieve bestuursmeerderheid mee te stemmen.

In een ander Antwerps district, in Deurne, zien we een omgekeerde beweging. Door het opstappen van een N-VA-districtsraadlid is het conservatieve N-VA/CD&V/Open VLD-districtsbestuur in Deurne haar meerderheid kwijt. Groen wil hen nu aan een meerderheid helpen. In ruil voor wat? Denkt men echt dat het conservatieve blok radicaal anders gaat denken? Het Borgerhoutse voorbeeld bewijst dat een andere weg mogelijk is: niet het ondersteunen van de N-VA maar het losrukken van N-VA'ers uit de conservatieve kramp van Bart De Wever en hen laten meebouwen aan een stad op mensenmaat.

06-12-15

STRIJD TEGEN TERRORISME: GEEN INPERKING DEMOCRATISCHE RECHTEN

Gisteren werd in Brussel actie gevoerd tegen de etnische profilering bij politiecontroles (foto), maar niet alleen mensen met een kleurtje zijn het slachtoffer van wat tegenwoordig allemaal gedaan en gepland wordt. De Ligue des droits de l’Homme, het Syndicat des Avocats pour la Démocratie, Progress Lawyers Network, CNAPD en vzw Vrede roepen op tot een actie aanstaande donderdag, internationale Dag van de Mensenrechten, aan de trappen van het Justitiepaleis in Brussel.

“Na de aanslagen in Parijs is een reactie tegen terroristische daden uiteraard noodzakelijk. De overheid heeft de verplichting om de burgers te beschermen tegen inbreuken op het recht op leven en de fysieke integriteit. Dit mag echter niet gebeuren ten nadele van de fundamentele rechten en vrijheden, die essentieel zijn voor de democratie.

Wij zijn van oordeel dat de strijd tegen het terrorisme niet mag leiden tot overhaaste beslissingen die onze vrijheden opofferen voor de illusie van toenemende veiligheid. De maatregelen die de regering voorstelt zijn niet alleen problematisch op het vlak van de democratische rechten onder andere door bevoegdheden van de rechterlijke en wetgevende macht over te hevelen naar de uitvoerende macht  maar ze lijken ons ook voor het merendeel overtollig, disproportioneel en inefficiënt.

Uiteraard moet er een grondig onderzoek gebeuren naar verdachte personen, maar het aansturen van dat onderzoek, het opleggen van een straf, of iemand onder elektronisch toezicht plaatsen, is een bevoegdheid die niet toekomt aan de uitvoerende macht of aan een administratie. Dat is de verantwoordelijkheid van een rechter. De inbreuk op de scheiding der machten verontrust ons en past niet in een democratische samenleving.

Sommige van de achttien maatregelen van de regering ondergraven de fundamentele rechten. De verlenging van de voorlopige hechtenis van 24 naar 72 uren kan niet gebeuren zonder de Grondwet aan te passen. De Grondwet is geen tekst die men lichtvaardig kan wijzigen. Drie dagen in hechtenis zitten is een lange periode voor een verdachte die vermoed wordt onschuldig te zijn. Enkel een onderzoeksrechter moet de noodzaak van zo’n verlenging kunnen beoordelen. Voor deze laatste is het trouwens nu al mogelijk om een voorlopige hechtenis te verlengen van 24 tot 48 uur. Aangezien dit bijna nooit gebeurt lijkt het optrekken van de grens tot 72 uur onnodig.

De mogelijkheid om nachtelijke huiszoekingen uit te voeren doet afbreuk aan het privéleven. Dit is niet alleen het geval voor de verdachte – die vermoed wordt onschuldig te zijn – maar ook voor zijn familie en kinderen, voor wie zo’n huiszoeking een traumatische ervaring kan betekenen. De noodzaak van deze maatregel valt te betwijfelen, aangezien er nu al regelmatig nachtelijke huiszoekingen plaatsvinden, ofwel omwille van betrapping op heterdaad, bij drugsdelicten, of als de betrokken personen hun toestemming geven.

Verschillende maatregelen zijn van toepassing op heel de bevolking en kunnen leiden tot een massale controle (passagiersregistratie, nummerplaatherkenning, verbod op anonieme prepaidkaarten). De regering lijkt ervan overtuigd dat de kwantiteit aan verzamelde gegevens belangrijker is dan de kwaliteit van die informatie. Op die manier dreigt ze de hele bevolking onder toezicht plaatsen, in plaats van de controles te focussen op diegenen die een echt gevaar betekenen. Iedereen controleren is absurd, inefficiënt en contraproductief. Teveel informatie doodt de informatie.

Bovendien stellen wij vast dat de regering in de praktijk nu al verregaande maatregelen neemt, parallel aan de 18 voorstellen. Onder het mom van de “strijd tegen het terrorisme” heeft de regering een heel aantal betogingen verboden. Ze heeft ook aangekondigd om alle kandidaat-vluchtelingen te screenen en alle woningen in Molenbeek te controleren.

Wij zijn verontrust door het ultraveiligheidsbeleid dat voor onze ogen wordt geïnstalleerd. Wij verafschuwen het terrorisme van IS, maar wij verzetten ons eveneens tegen de ontmanteling van de democratische rechten in naam van de strijd tegen de terroristen, voor wie deze ontmanteling een echte overwinning zou betekenen.

Wij zijn tot slot van oordeel dat naast het legitieme gebruik van repressiemaatregelen – in de mate dat ze efficiënt en proportioneel zijn en de grondrechten respecteren – het absoluut nodig is om structurele maatregelen in te voeren op het vlak van onderwijs, cultuur en tewerkstelling. Een meer rechtvaardige en solidaire samenleving is eveneens een dam tegen de opkomst van extremisme en terrorisme.

Om al deze redenen roepen wij op tot een bijeenkomst op donderdag 10 december, de internationale Dag van de Mensenrechten, om 13.00 uur op de trappen van het Brusselse Justitiepaleis.”

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print

05-12-15

ZWARTE VLOEDGOLF BEDREIGT FRANKRIJK

Morgen kunnen de Fransen naar de stembus gaan voor de eerste ronde bij de regionale verkiezingen. Werd aanvankelijk gedacht dat het Front national (FN) als eerste uit de stembus zou komen in één van de regio’s in het noorden en één van de regio’s in het zuiden van Frankrijk, intussen dreigt het FN in zes van de twaalf regio’s op het vasteland als eerste uit de stembus te komen.

Exacte vergelijkingen met de vorige regionale verkiezingen zullen niet mogelijk zijn omdat de eenentwintig regio’s op het vasteland herleid zijn naar twaalf. Met het eiland Corsica en de overzeese gebiedsdelen Guyana, Martinique, Guadeloupe en La Réunion komt men nu in totaal uit op dertien regio’s. Alvast op het vasteland gaat het FN overal vooruit. Bij een peiling van Le Monde komt het FN landelijk uit op 30 % van de stemmen, de klassiek rechtse partijen op 29 %, de klassiek linkse partijen op 22 %, de groenen op 6 %, het Front de Gauche op 4,5 %, Debout la France (een afsplitsing van het rechtse RPR) op 3,5 % en meerdere andere partijen samen 5 % (waarvan 1 % voor Lutte ouvrière). Per regio geeft de peiling bij 23.061 Fransen volgend resultaat (op dit kaartje kan je volgen waar de regio’s liggen, met welke hoofdstad), voorop de regio’s waar het FN aan de leiding staat.

Nord Pas-de-Calais Picardie: FN met Marine Le Pen als lijsttrekker: 40 %; Union de la Droite (UD): 25 %; Union de la Gauche (UG): 20 %. Provence Alpes Côte d’Azur: FN met Marine Le Pens nichtje Marion Maréchal-Le Pen: 40 %; UD: 30 %; UG: 16 %. Alsace Champagne Ardenne Lorraine: FN met de ‘linkse’ nr. 2 Florian Philippot: 35 %; UD: 29 %; Parti Socialiste: 16 %. Languedoc-Roussillon Midi-Pyrénées: FN met Marine Le Pens levenspartner Louis Aliot: 34 %; UG: 23 %; UD: 20 %. Bourgogne Franche-Comté: FN met Sophie Montel: 32 %; UD: 24 %; UG: 22%. Centre Val de Loire: FN met Philippe Loiseau: 31 %; UD: 29 %; UG: 22 %.

De regio’s met klassiek rechts aan de kop: Auvergne Rhône-Alpes: UD: 32 %; FN met Christophe Boudot: 29 %; UG: 23 %. Pays de la Loire: UD: 32 %; UG: UG: 27 %; FN met Pascal Gannat: 25 %. Île-de-France: UD: 32 %; UG: 23 %; FN met Wallerand de Saint Just: 21%. Normandie: UD: 31 %; FN met Nicolas Bay: 31 % (op een paar stemmen na dus evenveel als klassiek rechts); UG: 20,5 %. Aquitaine Limousin Poitou-Charentes: UD: 29 %; UG: 27 %; FN met Jacques Colombier: 26 %. En de enige plaats waar klassiek links aan de leiding staat: Bretagne: UG: 29 %; UD: 24 %; FN met Gilles Pennelle: 22 %.

Links mobiliseert het slechtst voor de verkiezingen. Slechts 50 % van wie links zou stemmen overweegt effectief te gaan stemmen, tegen 55 % voor wie rechts zou stemmen. Het is de klassieke verhouding tussen de aanhangers van de regeringspartijen en van de oppositie. Kiezers voor extreemrechts zijn met 58 % die effectief zou gaan stemmen het meest gemotiveerd om morgen naar het stemlokaal te trekken. Het FN gaat overal vooruit in de kiespeiling, ook waar de partij niet de grootste is. Rechts verliest terrein.

Tot aan de aanslagen in Parijs was de werkloosheid de grootste zorg van de Fransen. Na 13 november is de veiligheid de voornaamste zorg geworden (bij bijna 40 % van de Fransen, tegen minder dan 30 % nog steeds de werkloosheid). En als het om maatregelen gaat om de veiligheid te verhogen, geeft men meer vertrouwen aan extreemrechts (23,2 %) dan aan rechts (15,5 %). Het FN trekt eerder mannen aan (33,8 %) dan vrouwen (26,8 %). In alle leeftijdsgroepen behalve bij de meer dan 65-jarigen is het FN de grootste partij. Zo ook bij de arbeiders (45,6 % van de kiesintenties) en de bedienden (40,8 %). Bij de ambtenaren is het bereik even groot als voor de PS.

Vanzelfsprekend is er ook wel verzet tegen de machtsgreep die dreigt plaats te vinden. In het noorden van Frankrijk hebben de kranten van de Belgische groep Rossel La Voix du Nord, Le Courrier picard, Nord-Eclair en het katholieke La Croix du Nord hun lezers deze week vanop de voorpagina uitgelegd waarom een overwinning voor het FN hen verontrust (foto), en waarom Marine Le Pen en het FN niet zijn wie ze zeggen te zijn. Het ware gezicht van het FN in de regio was een andere titel. Marine Le Pen was daar niet mee opgezet, maar de kranten waren al even kritisch toen het mis liep met een aantal PS’ers.

Ook de vakbonden mobiliseren tegen het FN, terwijl het patronaat eveneens afkerig staat van het FN. “Het is geen verantwoord economisch programma”, zei Pierre Gattaz, de patron des patrons dinsdag. Verwijzend naar het sluiten van de grenzen voegde Gattaz er nog aan toe dat “het niet is door op onszelf terug te plooien dat we er gaan geraken”. Bij de vakbonden hebben ze nog andere argumenten tegen Marine Le Pen & Co. Maar het zwakke punt is als men vakbondsmilitanten vraagt wat hun alternatief is. “Onze mensen kunnen dan soms moeilijk antwoorden”, geeft CFDT’er Jean-Louis Malys toe.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, le pen |  Facebook | | |  Print

04-12-15

DE WEEK IN ZEVEN CITATEN (EN EENTJE EXTRA)

Maud Vanhauwaert, die getipt wordt als volgende Antwerpse stadsdichter, vroeg deze week in een filmpje om met zijn allen eens te willen stilstaan, figuurlijk én letterlijk, bij de problemen in onze samenleving. Bij verkrachtingen bijvoorbeeld (in België zijn er drie verkrachtingen per dag), of bij de vluchtelingen wereldwijd (één seconde voor elk van de zestig miljoen vluchtelingen stilstaan, zou inhouden twee jaar stilstaan). Voor veel mensen wordt het teveel. We horen van alsmaar meer mensen dat ze zich daarom afsluiten van het nieuws. Het wordt teveel voor Corneel (en een pak andere mensen). Maar laat ons toch maar allemaal Biekes worden (zie verder).

“Toen ik in de KVS werkte, zat iedereen daar in de zaal: Nederlandstaligen en Franstaligen, nieuwe en oude Belgen, vrouwen met en zonder hoofddoek. On s’en foutait. Dat is wat we nu nodig hebben: échte ontmoetingen. Waarom heeft men in een gemeente als Molenbeek in de jaren tachtig niet volop theaters geopend? Waarom heeft men zich daar niet veel meer bezighouden met de jeugd?” Acteur, regisseur, stand-upcomedian (en zeven jaar lang het lief van Hooverphonic-zangeres Geike Arnaert) Sam Touzani vertelt verstandige zaken. (De Standaard, 28 november 2015)

“De Brusselse vervoersmaatschappij moet in deze zaak op eieren lopen, want radicalisering is geen motief voor ontslag, net zomin als een buitenlandse reis.” Toch ontsloeg de MIVB vijf werknemers omdat ze als extremistische moslimactivisten een gevaar zouden vormen. (De Tijd, 28 november 2015)

“‘Jongeren zijn niet op zoek naar extreme vormen van de islam, maar wel naar alternatieven. En die vinden ze niet’, zegt hij. ‘De overheid heeft immers te laat ingezet op de nodige omkadering en betoelaging van de islam in ons land. Daardoor ligt het speelveld nog altijd open voor externe financiers. Niet alleen uit Saudi-Arabië (…) maar ook uit Turkije.’” Aldus professor Jo Van Steenbergen (UGent, specialist islamkunde). Vrijdagavond, op een debatavond in Antwerpen, zei jihadexpert Montasser AlDe’emeh hetzelfde. Verslag van de avond met Montasser AlDe’emeh en journalist Pieter Stockmans volgt hier. (De Standaard, 28 november 2015)

“Terwijl Parijs de klimaatmars verbiedt, is de grote kerstmarkt op de Champs-Elysées, die vorig jaar een slordige vijftien miljoen bezoekers lokte, gewoon weer open. En terwijl er in Oostende onvoldoende manschappen zijn om een manifestatie te beveiligen, is er blijkbaar wel voldoende capaciteit om de Brusselse en andere kerstmarkten van terreur te vrijwaren. Zijn mensen die massaal glühwein hijsen écht zoveel makkelijker te beveiligen dan klimaatbetogers? Is veiligheidsbeleid niet zo politiek neutraal als we willen geloven?” Terechte vragen van Barbara Debusschere (De Morgen online, 28 november 2015)

“Hoe raar is een land dat enkel in rustige tijden bestuurd wordt door democratisch aangestelde ministers en in tijden van terreur plotseling in handen komt van anonieme topambtenaren.” In een weekendinterview pleitte Patrick Dewael (Open VLD) ervoor om inzake anti-terreurmaatregelen enkel de adviezen van de specialisten te volgen. Het geklungel van de regering-Michel indachtig zou men daartoe geneigd zijn, maar echt logisch is het niet. (De Morgen, 29 november 2015)

“Want to help the Islamic State recruit? Treat all Muslims as potential terrorists.” Misschien eens laten lezen aan de politie in Brussel, Kortrijk, Antwerpen, Wijnegem/Mortsel… (The Washington Post, 30 november 2015)

“De aanslagen in Parijs en de bijna hysterische reacties van media en politiek. Zo leggen de terroristen, meer dan met hun kalasjnikovs en hun bomgordels de zwakte van ons systeem bloot: het kortetermijndenken en het onmiddellijke winstbejag.” Jörgen Oosterwaal over het nieuws dat hem recent bang of boos maakte. Sinds deze week hoofdredacteur af bij Knack en opnieuw hoofdredacteur van Humo. (Knack, 2 december 2015)

“Talloze burgers, middenveldorganisaties en vrijwilligers doen elke dag hun stinkende best om van deze samenleving een leefbaar geheel te maken. Intussen maken onze bestuurders er een onwaarschijnlijke knoeiboel van. Wie moet zich hier eigenlijk schamen? Ik voel me alvast in mijn gezicht gespuwd als burger van deze samenleving, als vrijwilliger, als moeder van twee opgroeiende kinderen, wanneer ik vaststel dat men de euvele moed heeft om midden in een klimaattop, terwijl de hele wereld met ons lacht, een miljoenenakkoord te sluiten met Electrabel en laconiek beslist om kerncentrales langer open te houden. Misschien is het tijd om te stoppen met katjes en fossielen posten op Twitter en Facebook, hoe geestig dat soort acties ook mogen zijn. Misschien is het tijd om te stoppen met slikken wat niet te slikken valt en eens luid en duidelijk te zeggen dat we het zat zijn. Misschien is het tijd om massaal op straat te komen tot men ons manu militari verwijdert.” Bieke Purnelle is de toestand spuugzat. (De Morgen online, 2 december 2015)

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: citaten, cultuur, jeugd, brussel, actie, islam, terreur, media |  Facebook | | |  Print

03-12-15

SOLIDARITEIT TEGEN RACISME, OORLOG EN BESPARINGEN

“De vluchtelingen bedreigen onze sociale zekerheid”, horen we rechtse partijen zeggen die met asociale maatregelen zélf verantwoordelijk zijn voor de ondermijning van de sociale zekerheid. En wat willen die vluchtelingen? Heeft er iemand met henzelf gesproken?

Aanstaande zondag 6 december richten het Steunpunt Anti-Fascisme, Blokbuster en Tamil Solidariteit een infonamiddag in waarop het woord wordt gegeven aan activisten die zowel bezig zijn met de strijd tegen oorlog en uitbuiting in de landen van waar ze afkomstig zijn, als met het verzet tegen de besparingen bij ons. Vluchtelingen en migranten die zichzelf organiseren en uitdrukkelijk aansluiting zoeken bij de georganiseerde arbeidersbeweging stellen zich voor.

Tussen de sprekers door (van Kasjmiri, Pakistaanse, Sri Lankese, Koerdische… afkomst) is er ruimte voor muziek, hapjes en informele gesprekken en kennismaking.

Zondag 6 december, zaal De Nieuwe Zurenborger aan de Dageraadplaats 4 in Antwerpen. Van 14.00 tot 17.00 uur.

Jammer dat dit samenvalt met de (uitgestelde) Klimaatmars zondag 6 december in Oostende, maar daarvoor zijn SAF/Blokbuster noch Climate Express verantwoordelijk.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

PETITIE: SPEEL NIET MET TERREURGELD

“Heel erg Peter Mertens in deze gelijk te moeten geven. De Roovers grenzeloze ijdelheid begint hem zwaar parten te spelen. ‘Worüber man nicht sprechen kann, darüber soll man schweigen’, Peter.” (Facebook, 30 november 2015)

De man die Peter Mertens (PVDA) gelijk moet geven, al vindt hij dat wel erg, is Koen Dillen. En de zoon van Vlaams Blok-oprichter Karel Dillen haalt er ten gerieve van Peter De Roover (N-VA) nog een citaat van de Oostenrijks-Britse filosoof Wittgenstein bij. Koen Dillen geeft Peter Mertens gelijk in de kwestie Saoedi-Arabië, op deze blog hier ook al ten berde gebracht.

De PVDA lanceert een petitie om geen Saoedische concessie in de Antwerpse haven te geven. “Het is hypocriet om het terrorisme te willen bestrijden met harde maatregelen op binnenlands vlak, wanneer men tegelijkertijd de rode loper uitrolt voor de financiers van datzelfde jihadi-terrorisme op buitenlands vlak.” Tekenen van de petitie kan hier.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, saoedi-arabie, dillen, actie |  Facebook | | |  Print

02-12-15

ABSURD, ABSURDER, N-VA’ST (1)

In Parijs wordt onderhandeld over de noodzakelijke klimaatmaatregelen na 2020, maar in België geraakt men na zes jaar onderhandelen nog altijd niet akkoord over de uitvoering van de nodige klimaatmaatregelen in 2013-2020. Met bijzondere dank aan de N-VA die de laatste twee tussen de vier milieuministers onderhandelde akkoorden afschoot. “Te absurd voor woorden”, schreef De Standaard gisteren. Als niet-milieuspecialist is het moeilijk uit te maken wie in deze gelijk heeft. Heeft de N-VA ons gevrijwaard voor Een Nieuwe Kaakslag Voor Vlaanderen of toont de partij zich weer als haar egoïstische zelf, als te absurd om beleidsverantwoordelijkheid te dragen? Op lokaal vlak gaat het alleszins die richting uit met een aantal N-VA-mandatarissen die zich de jongste dagen in de kijker werkten.

Begin juli besliste het college van burgemeester en schepenen van Mechelen, op aanraden van de N-VA, om N-VA-schepen voor Economie en werk, preventie en ICT Wim Jorissen (foto) al zijn bevoegdheden af te nemen. "Deloyaal gedrag ten opzichte van zijn N-VA-fractiegenoten, de coalitiepartners en de partij lieten ons geen andere keuze", luidde de motivatie. Jorissen had niet alleen publiekelijk vragen gesteld bij de heraanleg van publiek domein, maar zou ook getracht hebben de poten onder de stoelen van zijn collega's te zagen opdat hijzelf, anders dan afgesproken in het bestuursakkoord, zes in plaats van drie jaar schepen zou kunnen blijven. Daarnaast zou hij een te eigengereide koers hebben gevaren zonder ruggenspraak met zijn partijbestuur. Er werd een procedure opgestart om Wim Jorissen uit de N-VA te zetten, maar van de hoogste partijinstantie mag hij N-VA-lid blijven.

Sinds juli zonder bevoegdheden blijft Wim Jorissen tot einde dit jaar nog altijd 7.500 euro bruto incasseren als schepen in Mechelen. “In tijden dat de stad op zowat alles moet besparen, vind ik dat niet kunnen”, stelde Vlaams Belang-gemeenteraadslid Hans Keldermans. Hij vroeg tijdens de gemeenteraadszitting vorige maand om inzage te krijgen van de wedden en vergoedingen die nog aan Wim Jorissen uitbetaald worden. Om privacy-redenen wilde het Mechelse stadsbestuur daar niet op in gaan, maar Wim Jorissen windt zelf geen doekjes om hoeveel hij verdient. “Het is zo’n 7.500 euro bruto per maand. Een geheim is dat niet. De burger mag dat weten. En ik zeg er meteen bij dat ik de voorbije maanden geen enkele keer, en ik benadruk geen enkele keer persoonlijke onkosten heb ingediend”, stelt Jorissen. Alsof de Mechelse belastingbetaler daar verrast en blij om zou moeten zijn.

00:19 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: mechelen, jorissen |  Facebook | | |  Print

ABSURD, ABSURDER, N-VA’ST (2)

Tweede straffe N-VA-schepen is Karim Van Overmeire, op 15 juli 2011 opgestapt bij het Vlaams Belang en op 31 augustus 2011 N-VA-lid geworden. Karim Van Overmeire bleef in het Vlaams Parlement zetelen, maar toen hij na de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 ook nog schepen in Aalst zou worden, gingen de poppetjes aan het dansen. Karim Van Overmeire wilde zich niet distantiëren van het beruchte 70-puntenplan van het Vlaams Blok. Plan dat Filip Dewinter grotendeels gekopieerd had van een Franse versie, en in een tweede versie geactualiseerd werd door een werkgroep met onder andere Karim Van Overmeire. Slechts op aanraden van Ben Weyts, toen ondervoorzitter van de N-VA, nam Van Overmeire enige afstand van het vermaledijde plan. Om communicatieve redenen. Maar toen fotograaf Jean-Pierre Swirko onlangs Van Overmeire vroeg wat hem symboliseert als Aalsters schepen van Vlaamse Zaken, kwam het onfrisse verleden weer boven.

Karim Van Overmeire haalde er een NSV-muts en een liederenboek bij (foto). De NSV is een studentenclub waarvan de leden niet zelden doorgroeien naar het Vlaams Belang, met oud-leden als Filip Dewinter, Frank Vanhecke, Bruno Valkeniers, Marijke Dillen en huidig voorzitter Tom Van Grieken. "NSV is helemaal geen filiaal van het Vlaams Belang", zegt Van Overmeire in Het Laatste Nieuws. "Integendeel. Er was een gezond wantrouwen tegenover alles wat partijpolitiek is. De vrienden van toen zijn alle richtingen uitgegaan, ook richting Open VLD of CD&V (maar dat is een absolute minderheid, nvdr.)”. “Ik wilde vooral refereren naar mijn studententijd met die pet en de codes met studentenliederen", vervolgt Karim Van Overmeire. "Het boek is een studentencodex die door heel wat studentenclubs wordt gebruikt en hij bevat voornamelijk drinkliederen. Bij mij plakt er wel een kaart van een verenigd Vlaanderen en Nederland op, met een citaat van Willem Van Oranje: 'Het is niet nodig om te hopen om te ondernemen, noch om te slagen om door te zetten'”. Wat Karim Van Overmeire er niet bij vertelde is dat het een Voorpost-sticker is.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: aalst, van overmeire, nsv, voorpost |  Facebook | | |  Print

ABSURD, ABSURDER, N-VA’ST (3)

Een derde paljas is Koen D’Haenens (foto), ex-schepen en gemeenteraadslid voor de N-VA in Denderleeuw. In Denderleeuw speelt zich sinds de gemeenteraadsverkiezingen een politieke soap af over de bestuursmeerderheid in deze gemeente van ocharme 19.000 inwoners – een soap te lang om hier samen te vatten. In ieder geval Koen D’Haenens is schepen af en in de jongste gemeenteraadszitting bedankte deze N-VA’er het Vlaams Belang om haar constructieve houding en zei hij te hopen dat het "ondemocratische cordon sanitaire zo snel mogelijk wordt afgeschaft". Vlaams Belang’er Danny Bourgeois had als gemeenteraadslid met de meeste anciënniteit enkele keren het schepencollege bijgewoond nadat het college niet in aantal was door het wegblijven van de CD&V-schepenen. Ook wees D'Haenens erop dat hijzelf geen OCMW-voorzitter geworden zou zijn zonder het Vlaams Belang. De aanstelling van de schepenen begin 2013 gebeurde eveneens met steun van Vlaams Belang.

Matthias Diependaele, N-VA-fractieleider in het Vlaams Parlement en waakhond voor de N-VA-werking in de regio, heeft zijn bedenkingen bij de uitspraak van D'Haenens. "Alle respect voor Koens eigen mening”, zegt hij in Het Laatste Nieuws, “maar we hebben met onze partij duidelijke afspraken, op basis van inhoud. Wij willen niet samenwerken met Vlaams Belang omwille van een aantal zaken in het programma van de partij. Dan vind ik dergelijke uitspraken niet zo verstandig." De Denderleeuwse N-VA-voorzitter Johan Duyck zegt geen aanstoot te nemen aan wat D'Haenens heeft gezegd. "Het Vlaams Belang heeft zich matuur opgesteld om bepaalde zaken vooruit te helpen. Maar we gaan het cordon niet doorbreken", klinkt het. In Deurne, waar de N-VA haar nipte meerderheid in het districtsbestuur kwijt is door een N-VA’er die als onafhankelijke ging zetelen, rekent het Vlaams Belang op dezelfde ‘wijsheid’ als bij Koen D’Haenens.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: denderleeuw, d'haenens, diependaele, duyck |  Facebook | | |  Print

01-12-15

VLAAMS BELANG EN JAN JAMBON FÊTEREN SAMEN ‘DE STRANGERS’

Sinds het overlijden van Marie-Rose Morel en de verhuis van Vlaams Belang-personeelslid Tim Willekens naar het naburige Brasschaat hebben ze in Schoten nooit nog zoveel Vlaams Belang’ers bijeen gezien als voorbije zondagmiddag 29 november. De reden? De uitreiking door de Marnixring Voorkempen Pater Stracke van de Jozef Simonsprijs aan De Strangers. Minister Jan Jambon was er ook en bleek de liekes van De Strangers goed te kennen.

De Marnixring is een Vlaamse serviceclub, opgericht als alternatief op de Rotary- en Lionsclubs waar wel eens een mondje Frans wordt gesproken. Bij de oprichting werden de statuten van Rotary en Lions lustig gekopieerd, waar “het verdedigen van de Nederlandse taal en cultuur” en de “hulp aan beproefde stamgenoten” als nieuwe elementen aan toegevoegd werden. De Marnixring telt een zestigtal afdelingen of ‘ringen’ in het Marnixjargon, met in totaal een 1.300 aangeslotenen. Die leden zijn meestal mensen “van een bepaald sociaal niveau”, Vlaamse arbeiders of andere vertegenwoordigers van het gewone volk zal je er niet treffen.

De verschillende ringen komen maandelijks samen in een of ander etablissement en nuttigen er de nodige natjes en droogjes. Vaak wordt een gastspreker uitgenodigd. Met de Vlaams-nationalistische inslag van de Marnixring komen dan onderwerpen aan bod zoals ‘het Nederlands in het bedrijfsleven’ of ‘het cordon sanitaire’. De Marnixringen nemen ook initiatieven die geld in het laatje moeten brengen voor 'goede doelen'. Dat kunnen zowel organisaties zijn, het Vormingsinstituut Wies Moens bijvoorbeeld, als personen, zoals zij die nog “lijden onder de gevolgen van de repressie”.

De Marnixring Voorkempen Pater Stracke is genoemd naar een Vlaamse jezuïet en filoloog (1875-1970) die naam maakte met zijn uitdrukking “Arm Vlaanderen” waarmee hij “het kuddevolk van Vlaanderen opriep om zich te verheffen onder de cultureel hoogstaande volkeren van Europa”. De Jozef Simonsprijs die de Marnixring Voorkempen Pater Stracke om de tweejaarlijks uitreikt is genoemd naar een frontsoldaat en boegbeeld van de Vlaamse Beweging uit de Voorkempen (1888-1948). In 2013 ging de prijs naar Siegfried Verbeelen omwille van zijn bijdrage “tot de verspreiding van de Vlaamse en Europese cultuurwaarden via het internationaal vermaarde Wereldfestival van Folklore in Schoten”.

Dit jaar ging de prijs naar De Strangers. Voor de jongste bezoekers van deze blog (de laatste nieuwe plaat van De Strangers dateert van 1987, recenter verschenen nog wel een verzamelbox en andere heruitgaven) is een groep die in het Antwerps dialect zingt, dikwijls op de melodie van bekende hits. In the Navy werd Bij de rijkswacht; Paloma Blanca werd Oh mijnen Blauwe Geschelpte. Een concert van De Strangers op een bijeenkomst van het Vlaams Blok op 24 november 1992 in Hof ter Lo in Borgerhout, precies een jaar na de Zwarte Zondag van 24 november 1991, werd De Strangers kwalijk genomen. Te meer de groep er het racistische De ziekekas zong.

Jarenlang vermeden concertorganisatoren De Strangers nog te programmeren, maar mensen als de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens (SP.A) en columnist-auteur Tom Naegels werkten mee aan een ‘eerherstel’ voor De Strangers. De steun uit linkse hoek weerhield De Strangers niet om in 2011 een verzamelcd Stoute Liekes uit te brengen die aanvankelijk enkel via de secretariaten van het Vlaams Belang verkocht werd. Initiatiefnemer om die cd uit te brengen was Georges Puttemans, secretaris van de Vlaams Belang-afdeling Wilrijk en huidig uitbater van het Antwerpse café De Leeuw van Vlaanderen.

We blijven in de Vlaams Belang-sfeer als bekend wordt dat De Strangers de Jozef Simonsprijs gaan krijgen. Het is Dirk Verhaert die dit vertelt aan Gazet van Antwerpen van 21 oktober, als bestuurslid van Marnixring Voorkempen Pater Stracke maar zich tevens voorstellend als Vlaams Belang-fractieleider in de gemeenteraad van Wijnegem (fractieleider van een tweekoppige afvaardiging in de gemeenteraad, nvdr.). “Ook minister Jan Jambon (N-VA), de echtgenoot van minister Hilde Crevits (CD&V) en tal van Vlaamsgezinde liberalen zijn lid (van de Marnixring)”, zegt Dirk Verhaert in de krant.

Voorbije zondagmiddag was het dan zover: de uitreiking van de Jozef Simonsprijs in een tot de nok gevulde zaal Forum in Schoten. Het Vlaams Belang was sterk vertegenwoordigd. Op de foto hierboven zie je v.l.n.r. Glenn Gené (bestuurslid van de Vlaams Belang Jongeren (VBJ) en hoofdredacteur van VBJ-blad Rebel), John De Wilde (volgens Wikipedia “de grappenmaker” van De Strangers), Kurt Van Noten (Vlaams Belang-districtsraadslid in Ekeren) en Tom Van Grieken (Vlaams Belang-voorzitter). Voor Tom Van Grieken was het niet de eerste keer dat hij De Strangers ontmoette. Op de receptie van het jarige ’t Pallieterke ging Tom Van Grieken ook al graag op de foto met De Strangers.

Onder andere Vlaams Belang-parlementslid Jan Penris en de Vlaams Belang’ers Hans Verreyt en Rob Verreycken waren eveneens in Schoten. Ook minister voor Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon was er. “Hij bleek de humoristische teksten van De Strangers goed te kennen”, noteerde Gazet van Antwerpen. De Jozef Simonsprijs werd aan De Strangers uitgereikt door Cas Goossens die toen hij nog administrateur-generaal van de BRTN was zich verzette tegen het gebruik van het dialect op de openbare omroep. Aan de prijs is een geldsom van 1.500 euro verbonden die De Strangers weggeven aan Moeders voor Moeders.

De eerstvolgende activiteiten van de Marnixring Voorkempen Pater Stracke zijn de ledenvergadering op 17 december, met Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken als spreker, en een kerstbuffet en -concert op 20 december in Brasschaat, in aanwezigheid van federaal minister Jan Jambon. Jan Jambon altijd aanwezig waar rechts en extreemrechts elkaar ontmoeten.

30-11-15

DAAGS NA TERREUR PARIJS: INTERNATIONALE NEONAZIBIJEENKOMST

Daags na de terreuraanslagen in Parijs werd in Rungis, gemeente met een vijfduizendtal inwoners op amper zestien kilometer van Parijs, een internationale bijeenkomst gehouden met extreemrechtse tot neonazistische groeperingen uit Griekenland (‘Gouden Dageraad’, natuurlijk), Italië (CasaPound), Spanje (Hogar Social)… Er was ook een afvaardiging uit ons land.

De bijeenkomst werd georganiseerd door Groupe Union Défense (GUD), een gewelddadige extreemrechtse Franse studentenorganisatie die vooral in de jaren zeventig brokken maakte maar daarna wegdeemsterde. Sinds een paar jaren probeert de GUD zich terug op het voorplan te werken, hetzij onder haar oude naam, hetzij als Union défense de la jeunesse (UDJ). Een Franse journalist kon incognito, met aangepaste kledij en een Keltisch kruis om de hals, de bijeenkomst bijwonen.

Het is zaterdag 14 november, rond 12.00 uur. Over de terreurdaden de avond tevoren wordt gepraat, maar niet veel. “Het is oorlog daar, we moeten de wapens opnemen. We hebben het geluk hier tussen blanken te zijn, dus laten we erover praten…”, zegt een oudgediende. Maar dan kijkt iedereen achterom: Logan Dijan, leider van de GUD, is er. Een kerel met een potige lichaamsbouw en op zijn linkerarm een tatoeage die sterk lijkt op het blazoen van de Franse SS-divisie Charlemagne (foto). Dijan geeft een paar instructies en verdwijnt dan. Na een vechtpartij met een oud-leider van de GUD mag hij van een rechtbank een tijd lang niet meer deelnemen aan GUD-activiteiten. Achter de schermen houdt hij echter nog altijd de touwtjes in handen.

Om 15.00 uur begint de conferentie. Bij het binnenkomen wordt iedereen gefouilleerd. “Geen boksijzer, geen mes?” In de conferentiezaal staan 350 stoelen, en ze zijn allen bezet (foto). Het aan ‘Gouden Dageraad’ verwante Elam uit Cyprus mag de zaak openen. “We moeten ons grondgebied heroveren”, zegt de spreker. “Met onze handen en ons bloed onze vrijheid terugvinden.” In zijn geval betekent het de Turken uit Cyprus verjagen. Gianluca Iannone, de leider van het Italiaanse fascistische CasaPound, noemt de immigratie “venijn”. Zo ook de Chrysi Avgi-spreker na hem die hulde brengt aan de, in afwachting van de afloop van hun rechtszaak, gevangen gehouden leiders van ‘Gouden Dageraad’.

Het tweede deel van de conferentie begint met Hervé Van Laethem (links op de foto hierboven), de oprichter van het in Franstalig België actieve Nation. Hij looft het regime van de Syrische president Bashar al-Assad, “de voorhoede van Europa en het eerste bolwerk tegen het jihadisme.” Maar dan wel een heel bloedige voorhoede, want het leger van de Syrische president heeft al meer dood en vernieling gezaaid dan de dwazen van Islamitische Staat.

Na Hervé Van Laethem is het de beurt aan een spreker van GUD die een oproep doet aan alle blanke volkeren om zich te verenigen, en om “het sociaal terrein (te) bezetten”. Iets waar de volgende spreker, Arnaud de Robert van de Mouvement d’action sociale (MAS), naar eigen zeggen mee bezig is met het verdelen van maaltijden en inzamelen van kleren. Het Spaanse Hogar Social zoekt het in gespierdere acties: asielcentra bezetten, met antifascisten vechten en “boks aanleren”. De spreker eindigt met de woordspeling “Il faut remplacer les larmes par les armes” (“Je moet de tranen vervangen door wapens”).

De Fransman die de incognito journalist naar de bijeenkomst bracht, laat later op de avond zien wat hij in het handschoenenkastje in zijn auto bewaart: een telescopische matrak, “helemaal nieuw”. Hij is klaar voor de strijd. De bijeenkomst wordt besloten met een concert waarbij een aantal mensen de onweerstaanbare drang krijgen om hun arm, hand gestrekt, schuin omhoog te houden.

In een interview achteraf voor de CasaPound-website vertelt Gianluca Iannone dat op de conferentie een oproep is gelanceerd om op 21 mei gelijktijdig in Rome, Parijs, Athene en Madrid te betogen. CasaPound, GUD, ‘Gouden Dageraad’ en Hogar Social hebben hun medewerking al toegezegd. De betogingen zouden via live streaming in de verschillende steden getoond worden. Gemeenschappelijke slogan wordt Fatherland. De betogingen moeten de behoefte benadrukken van een cultureel en spiritueel Europa zoals ‘het land van onze vaders’. De betogers komen op voor de respectievelijke grenzen, tradities en eigen identiteit.

Maar waarom uitgerekend op 21 mei betogen? Het is de dag waarop twee jaar geleden de Franse historicus en extreemrechtse intellectueel Dominique Venner een einde aan zijn leven maakte. Hij schoot zich met een pistool door het hoofd in de Notre Dame-kathedraal in Parijs omdat hij het niet langer kon aanzien dat in Frankrijk het homohuwelijk zou toegelaten worden. Wordt als apotheose van de betogingen zaterdag 21 mei 2016 het voorbeeld van Dominique Venner in de Notre Dame gevolgd of zijn de betogers ondanks alles maar watjes?

29-11-15

PETITIE: VAN ANGST NAAR VERZET

Een week geleden riepen wij hier al op om te stoppen met de “onverantwoorde beperking van de democratische vrijheden”. Het ziet er sterk naar uit dat het politieke establishment van de terreurdreiging gebruik maakt om het democratisch debat te smoren, om halsoverkop maatregelen in strijd met elementaire democratische principes aan te kondigen en door te drukken.

De SAP en haar Franstalige evenknie LCR leggen een petitie ter ondertekening voor waar in (a) gewezen wordt op het klimaat van angst, met vragen over de efficiëntie en contradicties bij de afgekondigde maatregelen, (b) er op gewezen wordt dat armoede ook doodt, (c) de democratische rechten vertrappeld worden en (d) onze beste wapens onze solidariteit en zelforganisatie zijn.

Betogen mag vandaag niet, zelfs niet als in een uithoek van het land, in casu Oostende, actie zou gevoerd worden voor een gunstige afloop van de Klimaattop in Parijs. Een deel van de Oostendse politie wordt opgevorderd om vandaag een Europese top in Brussel te beveiligen, maar kon echt niet die Europse top én de voor vandaag geplande Klimaatmars doorgaan? Een petitie ondertekenen kan nog wel. Doe het hier.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print

28-11-15

DE ECHTE EN DE VALSE ‘FLAIR’

Flair 24 november 2015.jpgNep-Flair 2.jpgPlezantste medianieuws deze week is de terugkeer van De Ideale Wereld. Voor het licht satirisch programma van Otto-Jan Ham, Jelle De Beule en Sven De Leijer was er geen toekomst meer bij de commerciële televisiezender Vier, maar vanaf 5 januari biedt Canvas hen onderdak. Fijn zo. Ook opmerkelijk was de cover van Flair deze week (foto 1).

Voor het eerst met een moslima mét hoofddoek op de cover. Vlaams Belang’ster Anke Van dermeersch was furieus en beklom zwaaiend met die Flair het spreekgestoelte van het Vlaams Parlement. De vrouw op de cover, Sarah Dimani, is geboren en getogen in hartje Antwerpen. Pas drie jaar geleden besliste ze een hoofddoek te dragen. Ze heeft vier zussen (en drie broers) waarvan maar één ook een hoofddoek draagt. Sarah Dimani wordt de populairste mipster van België genoemd. ‘Mipster’ staat voor moslima en hipster: jonge, creatieve meisjes die van mode houden, zich hip kleden en volgens de islam leven. Een fenomeen dat in Londen, New York en Amsterdam al langer bekend is.

De 22-jarige studente grafische vormgeving aan de Karel de Grote-hogeschool in Antwerpen heeft intussen al meer dan 60.000 volgers op Instagram. “Ik ben totaal verrast”, vertelde ze deze week aan Gazet van Antwerpen. “Ik ben door Flair geïnterviewd, maar wist niet dat ze mijn foto voor de cover zouden gebruiken. (…) Ik ben verrast, maar ook zo blij dat dit net in deze donkere dagen na de aanslagen in Parijs gebeurt. Door die moordpartijen op onschuldige mensen is de naam van de moslims zwart gemaakt. Terwijl die gruwelijke daden uiteraard niets met moslims of islam te maken hebben. Evenmin als de aanslagen die elders in de wereld zogezegd in naam van de islam gebeuren.”

“Mijn vader noch mijn moeder noch mijn broers of zussen hebben me ooit gedwongen een hoofddoek te dragen. Ik heb het dan ook nooit gezien als een beperking of een manier om vrouwen te onderdrukken. Op gegeven moment ben ik me meer gaan verdiepen in mijn geloof en heb ik beslist een hoofddoek te dragen. Omdat het vanaf dat moment een deel was van mezelf, van mijn identiteit, en dat wilde ik op die manier tonen. (…) Als je als moslima in het Westen opgroeit, ben je natuurlijk ook beïnvloed door de Westerse mode. Het ene moment zijn dat strakke broeken of truitjes, het andere wat wijdere. Hierin probeer ik een creatieve middenweg te vinden waar ik me goed bij voel.”

Het was al eerder ingepland dat Sarah Dimani deze week op de cover van Flair zou staan, maar op de redactie is toch nog gediscussieerd of het wel kon zo vlak na de aanslagen in Parijs. “Ja, dit is het juiste moment”, zegt hoofdredacteur Frederik De Swaef. “Net om aan te tonen dat jonge, Vlaamse vrouwen met een hoofdoek niet per se moeten worden geassocieerd met godsdienstfanatici of extremisme. Net zoals andere jonge vrouwen zijn ze bezig met mode en hun uiterlijke.” In dezelfde Flair als met Sarah Dimani komen overigens nog twee mipsters aan bod: Fadoua (20 j., studente rechtspraktijk) en Layla (22 j., persoonlijke assistente in de zorg).

Deze Flair is dus helemaal anders als waarvoor het Vlaams Belang drie jaar geleden waarschuwde (foto 2). Daar werd de nikab als mode voorgesteld, met als nieuwe trend ‘de bomhandtas’ en verderop in die Flair het recept voor een molotovcocktail. Het Vlaams Belang had overigens ook nog een Libelle in de aanbieding, met een al even ranzige cover (foto). Om eerlijk te zijn: wij zien liever vrouwen zonder hoofddoek, maar belangrijker dan wat op het hoofd is wat in het hoofd zit. Maar zo zot als het Vlaams Belang het voorstelde wordt het niet, dat bewijst de Flair van deze week.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: media, van dermeersch, islam |  Facebook | | |  Print

27-11-15

DE WEEK IN ZEVEN CITATEN (EN EENTJE EXTRA)

Na Parijs en Brussel is nu ook de Klimaatmars in Oostende verboden. In Brussel komt een Europese top bijeen, en om die te beveiligen hebben ze ook politieagenten uit Oostende nodig. Vandaar. Nu maar hopen dat Jan Jambon en zijn mensen (illustratie) het terrorisme vlug kunnen opdoeken en alles komt goed? Toch niet, vrezen wij. Wat nu te doen? Een mogelijkheid is alvast deel te nemen aan de virtuele betoging die op muren in Parijs zal geprojecteerd worden. Doén!

“In 2011 hebben twee wetenschappers, John Mueller van Ohio State University en Mark Stewart van de universiteit in het Australische Newcastle, zich gebogen over de vraag hoe kostenefficiënt de Amerikaanse uitgaven voor terrorismebestrijding na 9/11 waren. (…) De conclusie was dat de extra middelen kostenefficiënt waren als er jaarlijks 1.667 aanslagen zoals die op Times Square in 2010 zouden worden voorkomen, of dertig aanslagen zoals die in Londen in 2005, of één aanslag van het kaliber van 9/11.” Per één dollar aan uitgaven voor beveiliging levert het drie cent baten op. (De Standaard, 21 november 2015)

“‘Al in de jaren negentig hebben we met het Centrum voor Racismebestrijding aan de alarmbel getrokken’, zegt Johan Leman. ‘Het was de tijd dat de antisemitische sjeik Bassam Ayachi zijn haat predikte en de bekeerling Jean-François Bastin met zijn Centre Islamique Belge politiek actief werd. Maar bij de Staatsveiligheid zeiden ze me toen: laat maar, dan weten we ze tenminste zitten.’” Dat kennen we. Bij Blood and Honour-concerten was het ook altijd zo. Politiediensten beperkten zich tot het weten waar de concerten doorgingen en zien of er geen hinder op de openbare weg was; het Anti-Fascistisch Front (AFF) en het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding (CGKR) drongen aan om in de concertzaal de nodige vaststellingen te doen die tot vervolging kunnen leiden wegens overtreden van de wetten op racisme, discriminatie en negationisme. (De Morgen, 21 november 2015)

“Tussen het publiek waren veel Antwerpse politici van alle partijen. Een delegatie van N-VA-mandatarissen trok de aandacht. ‘We zijn hier op uitdrukkelijke vraag van de islamitische organisaties’, zei OCMW-voorzitter Fons Duchateau.” Van nature staat de N-VA afkerig van Hart boven Hard, maar als islamitische organisaties de N-VA vragen naar de wake van Hart boven Hard in Antwerpen te komen, doet de N-VA wél mee. (Het Laatste Nieuws, 23 november 2015)

“En nu gaan we plots Molenbeek ‘opkuisen’. Ons buitenlands beleid dan ook? (…) De bloedbaden in Syrië en Irak, het eindeloze Palestijns-Israëlische conflict. Die gruwel is de dagelijkse #prayforparis voor iedere moslim en Arabier. Gaan we dan ook met de bezem door onze buitenlandse blunders? Iedereen weet dat onze bondgenoot Saudi-Arabië een deel van de westerse wapenexport doorspeelt naar islamitische barbaren. (…) Als we geen vuist maken tegen álle fascisten, delven moslims en niet-moslims samen hun massagraf.” Hindi Frahihi, die met haar boek Undercover in Klein-Marokko als een van de eersten de donkere kanten van Molenbeek belichtte, vraagt ook ons buitenlands beleid op te kuisen. (De Standaard, 24 november 2015)

“Daesh (= alternatieve benaming van IS, Islamitische Staat) heeft de wind in de zeilen: ze hebben intussen bekomen dat een linkse president overgaat tot extreemrechtse maatregelen.” Oud-VRT-journalist Jef Lambrecht wijst erop dat de Franse president François Hollande de grondwet wil herzien om te antwoorden op ‘nieuwe uitdagingen’. Ook bij ons gaat men die richting uit. De Progress Lawyers Network-advocaten Raf Jespers en Jan Buelens wijzen erop dat de helft van de achttien maatregelen die de regering vorige week tegen het terrorisme aankondigde “dreigt een onnodige inbreuk op de rechten van iedereen uit te maken”. (Humo, 24 november 2015 / De Morgen, 24 november 2015 – Lees ook: Peter Mertens)

“De drie belangrijkste ‘extremistische bewegingen’ zijn volgens de ADIV (= de militaire inlichtingendienst) de radicale islam, extreemrechts en criminele motorbendes.” Bij het OCAD kunnen ze gerust zijn: bij het Belgisch leger schuilt alvast geen gevaar vanuit extreemlinkse hoek. (De Standaard, 26 november 2015)

“Journalisten die geïnteresseerd zijn in deelname aan de Pegida-manifestatie in Dresden of over de toespraak van Filip Dewinter willen beschikken, kunnen bij mij terecht.” Sam Van Rooy maakt de pers warm om te berichten over de toespraak die Filip Dewinter maandag 7 december zal houden bij Pegida-betoging in het Duitse Dresden. Is niet te voorspellen wat Filip Dewinter er zal uitbraken? (Persbericht Vlaams Belang Antwerpen, 26 november 2015)

“Vergelijk dit met de Belgische reactie en dan kun je je toch niet van de indruk ontdoen dat de verschillende regeringen in ons land, de burgemeesters en het gerechtelijk apparaat, de reële dreiging – die er overigens al jaren is gezien de globale context waarin we leven en de toegenomen radicalisering van Europese moslims, die we zelf in de hand hebben gewerkt – misbruiken om een politiek spel te spelen, dat er vooral op gericht is de angst voor de 'andere' nog meer aan te wakkeren en zelfs te mobiliseren om draconische maatregelen te kunnen verantwoorden.” Na de terroristische aanval op het openbaar vervoer in Londen in 2005 in volle ochtendspits, reden diezelfde dag om 16 uur de bussen alweer overal door Londen. De scholen werden niet gesloten, het voetbal ging gewoon door met volle tribunes. (De Morgen, 26 november 2015)

26-11-15

SAOEDI-ARABIË: HOEVEEL HYPOCRISIE KUNNEN POLITICI VERDRAGEN ?

Je moet al blind én doof zijn om de laatste dagen, weken en maanden niet vernomen te hebben dat Saoedische ministers (foto) al jaren de verspreiding wereldwijd van de meest conservatieve interpretatie van de islam ondersteunen, en Saoedi-Arabië of minstens toch belangrijke inwoners van het land Islamitische Staat en terrorisme in het algemeen financiert en van wapens voorziet. Saoedi-Arabië vertikt het daarenboven om vluchtelingen uit de regio op te vangen, en overigens waren er dit jaar in Saoedi-Arabië al meer onthoofdingen dan in het kalifaat van IS. Genoeg redenen om de relaties met die schurkenstaat te herzien? Toch niet, vindt men van in de Wetstraat tot in de Antwerpse haven.

“Dat land vergiftigt de ganse regio met zijn fundamentalistische boodschap en financiert het internationaal terrorisme. Een herijking van onze relaties met Saoedi-Arabië is niet alleen een kwestie van mensenrechten, maar van onze veiligheid en welbegrepen eigenbelang”, zegt Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt. De jaarlijkse export vanuit België naar Saoedi-Arabië bedraagt twee miljard euro. Daarvan gaat één tiende naar wapenhandel. Het ‘op scherp’ zetten van de controle waarvoor Saoedi-Arabië die wapens gebruikt is een lachertje.

Ook bij de SP.A vindt men dat de handelsrelaties met Saoedi-Arabië moeten herzien worden. “Je kan niet op een geloofwaardige manier aan deradicalisering doen als je economische verdragen sluit met regimes die extremistische groeperingen ondersteunen. Daarnaast weten we al langer dat Saudi-Arabië de arbeids- en mensenrechten schenden. Het is dringend tijd dat we die economische banden herbekijken”, zegt Kamerlid Dirk Van der Maelen. Maar bij de regering en de regeringspartijen kijkt men de andere kant op.

In Antwerpen reageert men niet anders. PVDA-voorzitter en -gemeenteraadslid Peter Mertens interpelleerde dinsdag burgemeester Bart De Wever (N-VA),  maar kreeg havenschepen Marc Van Peel (CD&V) die hem antwoordde over de investering die de Saoedi’s in de Antwerpse haven willen doen tot grote tevredenheid van Bart De Wever (“Dit zet Antwerpen nog beter op de kaart”, in Gazet van Antwerpen), Geert Bourgeois (“Unieke opportuniteit voor Vlaanderen”, in De Standaard) en anderen. Het gaat om 3,7 miljard euro voor een recyclagefabriek, waarvan 0,7 miljard van twee Saoedische families komt: de families Al Issa en Saleh Kamel. Alvast die laatste staat op de ‘Golden Chain’-lijst van de FBI over de financiers van Al Qaeda.

De resterende 3 miljard euro moeten de Saoedi’s nog ophalen, maar dat kan pas, aldus havenschepen Marc Van Peel, als ze een concessie krijgen voor gebruik van het Delwaidedok. Een en ander moet volgens Van Peel nog onderzocht worden op haalbaarheid van het project, de meerwaarde van het bedrijf, de herkomst van de financiën... Wat gaat men echter doen als blijkt dat bij de nog op te halen 3 miljard euro (ook) bloed kleeft aan dat geld? Van Peel sprak niet over dan desgevallend de concessie in te trekken. Hij sprak over vergunningen, maar dat gaat dan over milieuvergunningen en dergelijke meer.

Principiële bezwaren lijken het geweten – als ze dat al hebben – niet te bezwaren bij de politici en bedrijfsleiders die de dienst uitmaken bij het Antwerps Havenbedrijf. Dat pas nog een Palestijns dichter in Saoedi-Arabië ter dood is veroordeeld wegens ‘afvalligheid van de islam’, wie maalt daar om? Peter Mertens: “Om het met een oud Vlaams spreekwoord te zeggen: ‘Omwille van de smeer, likt de kat de kandeleer’.”

Marc Van Peel verschuilde zich in zijn antwoord achter het federaal en Vlaams buitenlands beleid. Slechts als zij de handelsrelaties met Saoedi-Arabië opzeggen, zal het Antwerps Havenbedrijf hierin volgen. Ten persoonlijke titel wilde Marc Van Peel er nog aan toevoegen dat hij in de Arabische wereld al veel dictaturen heeft zien verdwijnen, maar wat in de plaats komt is niet beter. Een erg christendemocratisch standpunt lijkt ons dat toch niet. Peter Mertens wees er in zijn repliek op dat het Havenbedrijf soms wél eigenhandig een standpunt inneemt: toen het Italiaanse Palumbo Antwerp Ship Repair wilde overnemen, mocht dat niet van het Havenbedrijf want Palumbo zou in handen zijn van de Siciliaanse maffia.

De zaak kwam gisteren ook nog ter sprake bij De Afspraak (bij Bart Schols, op Canvas). Volgens Peter De Roover (N-VA) moet een onderscheid gemaakt worden tussen de Saoedische overheid, die tégen IS en Al Qaeda is, en de Saoedi's. Volgens Wouter De Vriendt (Groen) gaat het om Saoedi's nauw verbonden met het koningshuis van Saoedi-Arabië die van het Saoedisch regime vrij hun gang kunnen gaan (als jihadi’s en terroristen al vervolgd worden door Saoedi-Arabië kunnen ze overigens terecht in luxe-gevangenissen, nvdr.).

Blijft dat Saoedi-Arabië instaat voor de verspreiding van de radicale versie van de islam. Bart Schols haalde ook de onthoofdingen in Saoedi-Arabië aan, dit jaar al meer dan 100 (vorig jaar 151 onthoofdingen met het zwaard, nvdr.), maar dat moet je volgens Peter De Roover dan maar aankaarten bij de "industriële contacten" met Saoedi-Arabië. We zien het Marc Van Peel, met zijn ervaringen met dictatoriale regimes, al doen.

De dwazen en criminelen van Islamitische Staat bestrijden, politie en militairen gewapend in onze straten posteren beducht voor een aanslag, maar goede banden onderhouden met de (beschermheren van de) financiers van het internationale terrorisme: hoeveel hypocrisie kunnen onze politici verdragen?

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: saoedi-arabië, antwerpen, van peel |  Facebook | | |  Print

25-11-15

NSV!: NIEUWE SOLIDARITEITSBEWEGING VOOR VLUCHTELINGEN?

Morgenavond zou de Nationalistische StudentenVereniging (NSV!) in Leuven op straat komen met als slogan Pro grenzen - pro natie - beperk immigratie. Maar met elke meter die ze in Leuven zetten, zouden de NSV! en hun geestesgenoten bijdragen tot meer geld ophalen voor het onthaal en de integratie van vluchtelingen.

De NSV! heeft de gewoonte om eenmaal per jaar de benen te strekken voor een betoging die afwisselend in de studentensteden Antwerpen, Gent en Leuven wordt gehouden. Na Gent in maart dit jaar is het de beurt aan Leuven, maar doorgaans vinden die betogingen altijd in het voorjaar plaats. Het is een vaste prik op de agenda; naar een thema om over te betogen is het telkens weer zoeken. In Gent was het Voor een Europees leger. Stop de NAVO-oorlogsmachine, in Antwerpen vorig jaar was de centrale slogan Geen tronen blijven staan, in Leuven betoogde men twee jaar geleden uit Verzet tegen de EU-Sovjet. Deze keer hadden de NSV’er wél een actueel thema, maar konden ze daarmee wachten tot maart volgend jaar? Om te vermijden dat het thema tegen dan out zou zijn, werd dan maar besloten om meteen te betogen.

Gewoonlijk is er bij de NSV!-betogingen een tegenbetoging op initiatief van Blokbuster die steevast minstens of meer dan dubbel zoveel betogers op de been brengt dan de NSV!-betoging. Deze keer is het anders. Dit jaar werd geen tegenbetoging van Blokbuster gepland, om de goede reden dat voor morgenavond al langer een benefietavond voor diversiteit en solidariteit is gepland in zaal Blauwe Kater, aan de Hallengang 1 in Leuven.

Initiatiefnemer is de Leuvense afdeling van COMAC, jongerenorganisatie van de PVDA, die voor die avond inmiddels de steun heeft gekregen van andere politieke jongerenorganisaties (Aktief Linkse Studenten, Jong Groen, Jongsocialisten), vakbondsafdelingen (ABVV- en ACV-jongeren) en anderen (Hart boven Hard, Solidarity 4 All, Masereelfonds…). Op het programma, dat om 20.00 uur start, goede sprekers zoals Ludo De Brabander (vzw Vrede) en Jamila Channouf (Gentse Lente), en vooral plezante muziek met Tin Man Tourettes, Citizens, Jaune Toujours, Sunny After Moon, waarna nog een afterparty volgt met Interbellum, Baboon en Swingion.

Maar... de NSV!-organisatoren kregen, omwille van de terreurdreiging, geen toelating meer om te betogen. Bij vorige NSV!-betogingen vroeg de Leuvense politie steeds assistentie van de federale politie, maar tegenwoordig heeft die laatste andere katten te geselen. Had de NSV! toch mogen betogen, engageerden de initiatiefnemers van de benefietavond zich om per meter afgelegd bij de NSV!-betoging extra geld in te zamelen waarvan de opbrengst integraal naar de vluchtelingen zou gaan. Aan de NSV! de keuze: blijven zij de Nationalistische StudentenVereniging, of worden zij de Nieuwe Solidariteitsbeweging voor Vluchtelingen?

De betoging van de NSV! morgenavond gaat niet door; de benefietavond morgen gaat wél door. En het is niet verboden extra geld in het bakje achter te laten, want de NSV!-betoging is slechts uitgesteld naar later.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nsv, leuven, vluchtelingen, actie |  Facebook | | |  Print

24-11-15

ZONDAG: KLIMAATMARS IN OOSTENDE

De internationale klimaattop vanaf volgende zondag in Parijs kan, spijts de terreurdaden een week geleden, gewoon doorgaan. Maar omwille van diezelfde terreurdaden is dan weer elke betoging of actie in Parijs, om de wereldleiders aan te zetten tot meer daadkracht voor een beter klimaat, niet toegelaten.

De aanwezige regeringsleiders kan men de nodige bescherming bieden, de aangekondigde betogers niet. Rare redenering is dat. Maar bij Climate Express blijft men niet bij de pakken zitten. Eerst dacht men aan een betoging in Brussel, maar gezien de omstandigheden wordt het nu Oostende. Berichten als dat China bereid is haar steenkoolcentrales te sluiten en te vervangen door zonnepanelenvelden, Japan haar kernenergie-installaties zou opdoeken en vervangen door windcentrales, België de kernenergiecentrales met scheurtjes toch niet zou heropstarten en de plannen voor de Oosterweelverbinding en het Uplace-winkelcentrum zou opbergen, blijken voorbarig te zijn (video).

Daarom: zondag 29 november, om 12.00 uur bijeenkomst aan het station van Oostende. In de loop van de dag maakt Climate Express meer praktische afspraken hierover bekend.

 

Naschrift. De Klimaatmars die aanstaande zondag zou plaatsvinden in Oostende is , omwille van de terreurdreiging en de benodigde politiecapaciteit, verplaatst naar zondag 6 december. Lees hier het programma.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: klimaat, actie |  Facebook | | |  Print

23-11-15

OOK DAVID CAMERON SCHRIJFT BRIEF

Voorbije woensdag was Bart De Wever op visite bij David Cameron (foto). De Britse premier wilde wel eens horen wat de Vlaamse sterke man kan doen om Camerons ideeën over de Europese Unie te steunen. Het is niet bekend of ze ook gesproken hebben over het 'brieven schrijven', nochtans een gezamenlijke hobby.

De eerste briefschrijver was Bart De Wever die begin deze maand een brief naar de ministers Kris Peeters (CD&V, Werk) en Maggie De Block (Open VLD, Gezondheid), niet naar Johan Van Ovdertveldt (N-VA, Financiën), stuurde over de taxshift waarmee de patronale lasten voor werknemers in de privésector van drieëndertig naar vijfentwintig procent verlaagd worden. Een maatregel die niet geldt voor het gemeentepersoneel, en dat is “een directe vorm van concurrentievervalsing” schrijft Bart De Wever als burgemeester van Antwerpen. "Zeker voor Zorgbedrijf Antwerpen en Ziekenhuis Netwerk Antwerpen." De stad Antwerpen beheert een netwerk van publieke ziekenhuizen en rusthuizen, en die zouden door de hogere loonkost tegenover de private sector uit de markt kunnen worden geconcurreerd.

Maar dit is niet enkel een probleem voor het Zorgbedrijf en het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen. ACV-vakbondssecretaris Skender Baleci wees er eerder al op dat nu de private vuilnisophaaldiensten à la Van Gansewinkel minder patronale bijdragen moeten betalen, weer eens naar het kostenplaatje van de huisvuilophaling zal gekeken worden en het gevaar van de privatisering van de stedelijk vuilnisophaaldienst terug opduikt. Bart De Wever heeft gelijk de bevoordeling van de privésector aan te klagen, maar als leider van de grootste partij van het land, partij die de federale minister van Financiën levert, was Bart De Wever wel diegene die de krachtlijnen van de goedgekeurde taxshift uitzette.

Nogal raar dus, een brief aan zichzelf. Tweede brief waarmee Bart De Wever ophef maakte was een brief aan de leiders van de conservatieve en rechtse partijen in Europa voor een update van de Conventie van Genève over vluchtelingen, minder sociale voorzieningen voor nieuwkomers, geen vrije landkeuze voor wie in veiligheid is gebracht, strenge controle van de Europese buitengrenzen en meer middelen voor de opvang buiten Europa. Mogelijk gaat het Europees beleid nog wel die richting uit, maar rechtstreeks in antwoord op Bart De Wevers brief was er enkel een reactie van Roberts Zile. Robert wie? Robert Zile, Europees parlementslid uit Letland voor de partij Nationale Alliantie. Buiten in eigen land heeft Bart De Wevers brief aan Europese geestesgenoten dus nog niet veel indruk nagelaten.

Ook Theo Francken schreef onlangs een brief. De N-VA-staatssecretaris voor Asiel en Migratie wijst in zijn brief erop dat “de massale toestroom van asielzoekers in België” een zware belasting voor het Belgisch asielsysteem is, het soms meer dan een jaar kan duren voordat asielzoekers geïnterviewd kunnen worden door het Commissariaat-generaal voor de vluchtelingen en staatlozen, de Belgische regering besliste geen verblijfsvergunningen voor onbeperkte duur meer toe te kennen, de mogelijkheden tot gezinsherenigingen beperkt zijn en de procedure langdurig is, bij afgewezen asielaanvragen de enige uitweg de terugkeer naar het land van herkomst is…

De brief (1, 2) zou volgens Het Laatste Nieuws en De Morgen de voorbije week in de asielzoekerscentra verdeeld worden, en heeft de bedoeling langer verblijf in ons land als asielzoeker te ontraden. Dat er geen ‘gebraden kippen in hun mond vliegen’ zullen de asielzoekers intussen ook wel ontdekt hebben. De vraag is of dit opweegt tegen de gruwel die ze in Syrië, Irak, Afghanistan of elders moeten meemaken.

Dé man waar Bart De Wever naar opkijkt, de Britse conservatieve premier David Cameron, heeft een paar dagen geleden ook een brief geschreven. Een brief naar de Oxford County Council, de raad voor het graafschap in het zuidoosten van Engeland waar David Cameron woont. In zijn brief (1, 2) waarschuwt David Cameron voor de geplande besparingen bij de frontline diensten van bejaardendagcentra, bibliotheken, musea… Volgens David Cameron zijn er andere besparingen mogelijk, zoals de verkoop van woningen, en zijn de regeringssubsidies voor het graafschap slechts licht gedaald zodat een drastische vermindering van de dienstverlening niet nodig is.

Partijgenoot Ian Hudspeth, leider van de Oxfordshire County Council, antwoordde David Cameron dat hij een daling van de regeringssubsidie van 194.000.000 pond in 2009/2010 naar 122.000.000 pond dit jaar (- 37 %, nvdr.) toch niet als een “lichte daling” kan omschrijven, de verkoop van woningen slechts een eenmalige opbrengst is, en het personeelsbestand al met 3.000 mensen is verminderd sinds 2010. De woordvoerder van David Cameron blijft erbij dat er andere oplossingen mogelijk zijn dan de besparingen op de frontline service, maar dat is een goedkoop argument in vergelijking met de harde gevolgen van David Camerons regeringsbeleid. In plaats van een brief te schrijven aan een ander die kreunt onder zijn beleid, zou David Cameron beter zijn eigen beleid veranderen. Maar dat is blijkbaar teveel gevraagd voor de wijsneus.

Men kan lang de schuld voor alles wat misloopt schuiven op een ander, maar eens komt het moment dat men geconfronteerd wordt met de gevolgen van de eigen desastreuze beslissingen. Rechts botst op de grenzen van het eigen beleid.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: de wever, antwerpen, francken, vluchtelingen, cameron, engeland |  Facebook | | |  Print

22-11-15

WAKES # SAMEN TEGEN DE HAAT

Op veertien plaatsen werd vandaag, op initiatief van Hart boven Hard, een wake gehouden om de slachtoffers van terreurdaden te gedenken (foto: Heide, deelgemeente van Kalmthout). Overal werd onderstaande tekst voorgelezen.

“De tragische gebeurtenissen in Parijs hebben ons allemaal getroffen. De terreuraanslag was er een tegen ons allen. Onze gedachten gaan naar wie gestorven zijn en naar hun nabestaanden. We weten dat de daders ook Irak en Syrië onveilig maken. In Beiroet vielen een dag eerder 44 doden en 200 gewonden bij een dubbele aanslag. De angst in Parijs is geen andere angst dan die van een familie in Beiroet, Bagdad, Borno of Kaboel. Een democratische samenleving is er een waar de mens het recht heeft om vrij van angst te leven, om te leven zonder angst voor aanslagen of bombardementen. Wij veroordelen moord en terrorisme. Ook de geschiedenis zal deze moordenaars veroordelen.

Het klimaat van terreur zet het sociale weefsel en de democratische rechten onder druk. Daarom willen we nog meer en nog harder verbindend blijven denken, ook in onze Belgische steden. Onveiligheid bestrijd je niet door bevolkingsgroepen te stigmatiseren en mensen tegen elkaar op te zetten. Dat is net het spoor dat de terroristen trekken: haat, angst en verwarring zaaien; tweedracht aanjagen om alles in een kolk van geweld te storten. Geweld begint waar mensen zich tegen elkaar laten uitspelen en onschuldigen met de vinger worden gewezen.

IS en islam gelijkstellen, klopt niet. Meer nog, het is een belediging voor de moslims die het merendeel uitmaken van de slachtoffers van terreur. Vluchtelingen die al jarenlang haast iedere dag leven onder bombardementen en terreurdaden in Syrië, Irak, Afghanistan… staan voor onze deur. Ze kloppen aan. Dat fanatici de aanslagen misbruiken om deze vluchtelingen tot schietschijf te nemen, is dan óók een belediging voor de slachtoffers in Parijs. De aanslag in Parijs mag niet oogsten dat het asielrecht in Europa aan de leiband wordt gelegd.

De brutale aanslagen vragen om een bezonnen reactie. In onze hoofdsteden horen we deze dagen de roep van de oorlog. “Oorlog”, “totale oorlog”, “bombardementen”, “troepen op straat”, zo titelen krantenkoppen en verkondigen presidenten en ministers. Maar het verstand zegt ons: oorlog komt als een boemerang terug. De oorlogssituatie in het Midden-Oosten is al jaren oud. De invasie in Irak door de VS en hun bondgenoten heeft de doos van Pandora geopend. Zonder die invasie was er geen sprake geweest van IS. Vandaag, twaalf jaar later, beseffen we: wat in Parijs is gebeurd, is een onrechtstreeks gevolg van de oorlogsretoriek van Bush in september 2001. Oorlog om olie, IS-terrorisme: alle geweld is laakbaar.

Het is hoog tijd af te rekenen met de dubbele moraal in de internationale politiek en het roer om te gooien richting vrede. Saoedi-Arabië en andere oliestaten financieren het jihad-extremisme. Wapenleveringen gaan onverminderd voort. Waarom wordt dat niet aangepakt? Alle steun verdienen de Verenigde Naties die in een vredesconferentie een oplossing zien en de weg om de terroristen van IS te verslaan. Op 17 augustus oordeelde de VN- Veiligheidsraad: “De enige duurzame oplossing voor de Syrische crisis loopt via een inclusief en door de Syriërs geleid politiek proces.” Laat dat de weg naar vrede zijn die ook ons land verdedigt.

Samen, ongeacht afkomst, religie of huidskleur, staan we op tegen haat en agressie. De terroristen en geweldenaars zullen de polarisering die ze willen, niet bereiken. Handen in elkaar, armen open. Vrijheid, veiligheid en solidariteit horen samen.”

Videoverslagen van de wakes: Aalst, Antwerpen, Geel, HeideKortrijk, Sint-Niklaas, Turnhout… 

22:45 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print

STOP ONVERANTWOORDE BEPERKING DEMOCRATISCHE VRIJHEDEN

Al een hele week worden de kranten gevuld met bladzijden en bladzijden foto’s en artikels na de terreurdaden in Parijs. Radio en televisie lassen om dezelfde reden extra uitzendingen in. En nu is ook nog eens terreurdreiging niveau 4 afgekondigd voor het Brusselse Gewest. Met weer eens extra radio- en televisie-uitzendingen over hetzelfde thema als gevolg, vaak maar het herkauwen van wat een uur eerder al is gezegd. Natuurlijk is de terreurdreiging ernstig te nemen, en is het te hopen dat de terroristen vlug zullen ontdekken dat dat van die 72 maagden die hen na hun dood opwachten een fabeltje is. Maar wordt van de situatie ook geen misbruik gemaakt om onze democratische vrijheden en rechten uit te hollen?

Het begon maandagavond. Voorpost’er Luc Vermeulen vertelde op de Pegida-bijeenkomst in Antwerpen dat de voor het einde van de maand voorziene vakbondsbetoging in Antwerpen (tegen de asociale regeringsmaatregelen, foto) niet toegelaten zal worden omwille van de terreurdreiging. De mededeling lokte spontaan applaus uit bij de aanwezige Vlaams Belang’ers en andere Pegida’ers. We hebben geen bevestiging noch ontkenning gekregen dat de betoging inderdaad om die reden niet toegelaten zou worden door de Antwerpse politie en burgemeester (foto). De vraag verviel op het Antwerps stadhuis omdat ‘s anderendaags, dinsdag, het ABVV zelf besliste om gezien de omstandigheden alle publieke manifestaties en concentraties op te schorten.

Ook dinsdag verscheen in De Tijd een bijdrage van de Gentse politicoloog Nicolas Bouteca. Hij besloot zijn opiniestuk met: “De aanslagen zijn een opportuniteit om dossiers in gang te zetten, maar tegelijk duwen ze belangrijke problemen naar achteren. Zo begint eind deze maand in Parijs een klimaatconferentie die velen als historisch omschrijven. Het klimaat is ook een terrorist van formaat geworden. Een stillere killer weliswaar, die je niet ter verantwoording kunt roepen. Maar wellicht een die in nog veel grotere mate het leven op deze planeet bedreigt.” Intussen zijn alle in Parijs geplande betogingen verboden, waar honderdduizenden mensen voor verwacht werden. De klimaattop met de (te beveiligen) wereldleiders zal wel doorgaan, maar zonder druk van onderuit dreigt de klimaattop een flop te worden.

Hart boven Hard plant voor vandaag een aantal stille wakes voor de slachtoffers van terreurdaden in Frankrijk maar ook elders in de wereld. Naast in steden zoals Antwerpen en Gent, zou men ook in kleinere plaatsen en gemeenten zoals Heide en Merchtem wakes houden. Merchtem, gemeente met een 15.000 inwoners, is allicht het bekendst omwille van haar burgemeester Eddie De Block (Open VLD), broer van de Maggie De Block. Alhoewel die laatste zich wel eens heeft laten ontvallen dat het in Merchtem net als in Brussel gevaarlijk kan zijn, is er voor Merchtem nooit gevaar geweest voor terreurdreiging of zo. Desondanks besliste burgemeester Eddie De Block om de stille wake van Hart boven Hard te verbieden met als argument dat Merchtem op 13 km van Molenbeek ligt. Zou men vanuit Molenbeek of waar dan ook echt de weg zoeken naar de wake in Merchtem om de aanwezigen daar overhoop te schieten?

Vrijdagavond, nog vóór terreurdreigingsniveau 4 voor het Brusselse Gewest afgekondigd werd, werd door PS-burgemeester van Sint-Gillis Charles Picqué beslist een debatavond over Syrië te verbieden. Het verbod berust op geen enkele dreiging of risico voor het verstoren van de openbare orde, maar was louter gebaseerd op het thema van de avond. De conferentie van de ‘Vorming Leon Lesoil’ en de SAP-LCR wou de barbarij van het Syrisch regime en IS bespreken, net als de volksopstand in Syrië en de solidariteit met de democratische en antikapitalistische stromingen in het land. In een reactie zeggen de organisatoren terecht: “De Belgische staat, de regering en de lokale autoriteiten willen de bevolking momenteel bang thuis houden en haar beletten te debatteren of op straat te komen. Het antwoord op de terreur van Islamitische Staat kan voor ons niet het inperken van democratische rechten en vrijheden zijn.”

Activist Peter Terryn roept alvast op tot een gedachtewisseling na de wake deze namiddag om 14.00 uur op de Groenplaats in Antwerpen: “Als zowel de terroristen als de regering paniek zaaien, angst in de harten planten, de strategie van de spanning toepassen en de shockdoctrine in de praktijk brengen, als men bewust de polarisatie opvoert en daarbij onze vrijheden en rechten beknot en daarmee precies doet waar IS op aanstuurt, dan is het tijd om samen te komen, los van bestaande structuren en in alle openheid na te denken, van gedachten te wisselen en onze eigen strategie uit te stippelen.”

En nog dit. Woensdagavond waren we met een aantal AFF’ers en SAF’ers in de Arenbergschouwburg in Antwerpen. Een aantal voor De Vaginamonologen 2.0, anderen voor de première van de tweede cd van Veston. Voor de deur van de Arenbergschouwburg stonden maar liefst vier politieagenten. Aan de UGC-filmzalen stonden op hetzelfde ogenblik vier para’s met machinegeweren. Enzovoort, enzoverder. Hoeveel gaat die beveiliging ons niet kosten? Zou het kunnen dat sommigen er een perfide genoegen in hebben dat binnenkort weer bespaard moet worden op cultuur en sociale uitgaven om de al dan niet verantwoorde kosten voor beveiliging te compenseren?

21-11-15

WESTERNDORP VLAAMS BELANG TE KOOP

“Zonder meer het meest unieke publiek waar ik al heb moeten spreken”, twitterde Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken zondag 27 september op de familiedag van het Vlaams Belang, afdeling Wuustwezel. Voor als cowboys uitgedoste mensen spreken (foto 1), het zal Tom Van Grieken inderdaad niet vaak overkomen.

De plaats van het gebeuren, cowboydorp El Paso in Wuustwezel, staat inmiddels te koop. Voor 250.000 euro mag men zich de nieuwe eigenaar noemen van onder meer twee saloons, een galg, een kerkhof, een bordeel en nog wat huisjes. Het is het nog enige westerndorp in ons land, en naar verluidt ook in Europa. De Arizona Ranch in Halle-Zoersel is afgebroken. In Schilde ging de Abilene Ranch plat. In Balen moest Centennial City zijn decorpanelen slopen. En ook De Posse in Boechout verdween. Omdat er voor El Paso geen bouwvergunning was, moest El Paso eigenlijk ook verdwijnen.

Om het voortbestaan van El Paso mogelijk te maken heeft de gemeente Wuustwezel, via een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP), het terrein van El Paso drie jaar geleden ingevuld als dagrecreatiedomein. Mits het hele dorp nu huisje per huisje door een architect opgemeten en uitgetekend wordt, kan de definitieve regularisatie van de bebouwing aangevraagd worden. De 76-jarige eigenares Jeanne Soenens heeft geen zin meer in al dat papierwerk en stelt het westerndorp nu te koop onder voorwaarde dat de nieuwe eigenaar het dorp grotendeels in de huidige staat behoudt. Er hebben zich naar verluidt al een tachtigtal kandidaat-kopers gemeld. Onder andere zangeres Nathalie Delcroix, bekend van Laïs en het duo Eriksson-Delcroix, toonde interesse om El Paso te kopen.

Elke zondag komen mensen zich in El Paso uitleven als figurant uit een western. Bekendste cowboy van El Paso is striptekenaar Karel Biddeloo (1943-2004), de man die voor Studio Vandersteen De Rode Ridder schreef en tekende. Hij spendeerde jarenlang zijn zondagen in El Paso. “In dit weekendwereldje waarin fantasie en droom werkelijkheid worden, is het een genot en soms ook een kalmerende behandeling om me onbezorgd te kunnen uitleven”, vertelde Karel Biddeloo in 1977. Biddeloo speelde altijd The Bad Guy. Op het einde van de namiddag werd hij steeds weer neergeknald. Bij het daarbij vallen brak hij eenmaal zijn pols zodat hij zes weken lang niet kon tekenen, en zijn Studio Vandersteen-collega’s moesten bijspringen om de De Roder Ridder-productie voort te zetten.

Wie ook een abonnement op El Paso heeft is de Vlaams Belang-afdeling in Wuustwezel, wegens de te kleine kern vaak samenwerkend met de Vlaams Belang-afdelingen in de buurgemeenten Essen en Kalmthout. Elk jaar in september houdt het Vlaams Belang een familiedag in El Paso, met doorgaans Filip Dewinter als spreker (foto 2, Filip Dewinter met een pistool in de hand te midden andere cowboys). Voor Tom Van Grieken was het dit jaar de eerste keer als spreker in El Paso.

Dat Willy Corten één van de cowboys van El Paso is (foto), is natuurlijk niet vreemd aan het Vlaams Belang-abonnement op het westerndorp. Willy Corten woont in Brasschaat waar hij Vlaams Belang-gemeenteraadslid was. Hij is een gepensioneerd scheepshersteller, destijds bij het scheepsherstellingsbedrijf Beliard / Antwerp Ship Repair ACLVB-vakbondsafgevaardigde. Hij is ook een ex-VMO’er met een nogal gespierde staat van dienst: deelname aan de gewapende trainingskampen van de illegale Wehrsportgruppe Hoffmann in Duitsland en deelname aan meerdere verboden en/of gewelddadige VMO-acties. Voor dit laatste werd Willy Corten in 1981 tot vijf jaar voorwaardelijk veroordeeld. Nostalgie naar de tijd van de VMO vervult hem nog steeds. Hij was dan ook een van de bezoekers van de VMO-tentoonstelling begin september in Baasrode (Dendermonde).

Misschien moet het Vlaams Belang maar El Paso kopen. Dan kan de partij eens eindelijk een Vlaams Belang-landje creëren, een landje waar het recht van de sterkste regeert en er geen moslims noch vluchtelingen te bekennen zijn. Alhoewel. Een paar indianen horen er ook bij in een western, en zo is er toch weer een beetje een multiculturele samenleving. Verdomd.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wuustwezel, van grieken, dewinter, corten |  Facebook | | |  Print

20-11-15

DE WEEK IN ZEVEN CITATEN (EN EENTJE EXTRA)

citaten,van rooy,de wever,veys,dewinter,voorpost,frankrijk,van grieken,pegida,jambon,sociaalIn de brochure waarmee uitgeverij Pelckmans het boek van Wim Van Rooy Waarover men niet spreekt aankondigde, werd Wim Van Rooy voorgesteld als ‘de Vlaamse Eric Zemmour’. Voor wie niet wist wat voor iemand de Franse intellectueel Eric Zemmour is, werd het deze week duidelijk. "Frankrijk zou in plaats van Raqqa Molenbeek moeten bombarderen", zei Zemmour dinsdag op RTL-radio (video vanaf 2’30”). Het maakt duidelijk hoe we Wim Van Rooy moeten inschatten.

“Maak een grap over de N-VA en de zaal ligt ofwel plat, ofwel blijft het stil. ‘Bart De Wever is in sommige gemeenten bijna een heilige. Of Voldemort: de man wiens naam we niet mogen uitspreken.” Aldus comedian Michael Van Peel. En wat zegt Bart De Wever zelf? “Wij zijn een disruptieve factor in het politieke landschap. Ik ben een soort Darth Vader uit de Evil Empire. Ik krijg dat niet van me afgeschud.” Wie wil weten hoe mensen Bart De Wever percipiëren (foto), moet tegenwoordig over een brede filmkennis beschikken. (De Morgen, 14 november 2015)

“Een dag na het verschrikkelijke drama in Parijs – waarbij minstens 128 doden vielen – kunnen sommige mensen het echt niet laten om de discussie rond Zwarte Piet weer aan te wakkeren.” Vlaams Belang’er Tanguy Veys herneemt op Facebook een tekst van P-magazine online over een actie in Nederland tegen pekzwarte Zwarte Pieten en zwijgt gemakshalve over Filip Dewinter die diezelfde zaterdagmiddag op de Antwerpse Grote Markt met vier pekzwarte Zwarte Pieten poseerde en dat op Twitter deelde. De pekzwarte Zwarte Pieten waren Voorpost-militanten. (Facebook en Twitter, 14 november 2015)

“Niet elke moslim is een terrorist. Niet elke blanke is een racist. Niet elke man is een seksist. Niet elke Pool is een alcoholist. Niet elke Duitser is een fascist. Niet elke Jood is een zionist. Wie een hele groep over dezelfde kam scheert, is een dwaas die verstand mist.” (Facebook, 14 november 2015)

“Meteen na de aanslagen in Noorwegen pleitte premier Stoltenberg onomwonden voor "meer democratie, meer openheid, meer participatie". U verwees in uw rede naar de vrijheid. U had ook naar die twee andere waarden van de Franse republiek moeten verwijzen: gelijkheid en broederlijkheid. Daar lijkt mij op dit ogenblik meer nood aan dan aan uw zeer bedenkelijke oorlogsretoriek.” David Van Reybrouck schrijft pertinente zaken in zijn brief aan de Franse president Hollande. Ook over het prutsersgehalte van de terroristen in Parijs. (Diverse media, 15 november 2015)

“Wat in Frankrijk gebeurt, is een test. Als de noodtoestand wordt verlengd, kan de Franse overheid drie maanden lang zonder huiszoekingsbevel in woningen binnenvallen. Willen we dat? En wat met de grotere macht voor de Franse president? Willen we dat, ook als in 2017 Marine Le Pen de presidentsverkiezingen zou winnen?” Het zijn niet alleen linkiewinkies die zich afvragen hoever we onze vrijheden en grondrechten willen uithollen om ze te beschermen. Ook De Tijd-commentator Bart Haeck vraagt zich dit af. (De Tijd, 17 november 2015)

“Van GRIEKEN terug naar GRIEKENland.” Reactie op de Open Facebookgroep van het Anti-Fascistisch Front (AFF) na ons verslag van de jongste Pegida-bijeenkomst in Antwerpen met Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken als voornaamste spreker. Volgens Pegida Vlaanderen waren er 500 mensen. Filip Dewinter overdreef nog meer. Hij sprak van een “duizendtal” manifestanten. Volgens 't Pallieterke was men met 400 mensen. De pers hield het op 250 à 300. (Facebook, 17 november 2015)

“In dit land wonen 600.000 moslims. Wie zoals Filip Dewinter denkt dat hij die mensen hier ooit weg krijgt, is crazy. Bovendien schilderde hij de hele gemeenschap zonder de minste nuance af als extreem gevaarlijk. Hoe idioot kun je zijn?” Eén van de betere quotes van Jan Jambon. (Knack, 18 november 2015)

“Ook de aanslagen op het gezinsbudget gaan vrolijk verder. #belastingregering” Tweet naar aanleiding van het bericht dat de regering overweegt de btw voor een hele reeks bouwwerken op te trekken. (Twitter, 18 november 2015)